ZTE, Huawei en Alcatel kondigen Firefox OS-telefoons aan

Verschillende fabrikanten hebben smartphones aangekondigd met het Firefox OS van Mozilla. Het gaat om ZTE, Huawei en Alcatel, die hun apparaten tijdens het Mobile World Congress zullen tonen. Ook komt er een reference design met een prijs van 25 dollar.

Dat liet Mozilla weten tijdens een presentatie in Barcelona, waar het Mobile World Congress gaande is en waar TechCrunch verslag van doet. Van ZTE is bekend dat er twee modellen worden getoond tijdens de beurs: de Open C en de Open II. De Open C wordt voorzien van een low-end Snapdragon 200-soc, die over twee cores met kloksnelheid van 1,2GHz beschikt. Het schermdiagonaal bedraagt 4" en er is 512MB ram aanwezig. Foto's kunnen gemaakt worden met een 2-megapixelcamera en de accucapaciteit bedraagt 1200mAh. De Open II beschikt over een 3,5"-scherm met resolutie van 480x320 pixels en een 1,2GHz-dualcore-soc met 256MB ram. ZTE liet eerder al weten met de Open C te zullen komen.

Huawei komt met de Y300, een Firefox OS-versie van een toestel dat eerder met Android op de markt kwam. Er waren eerder al geruchten dat de Chinese fabrikant hiervoor plannen had. De smartphone heeft een 4"-scherm met resolutie van 800x480 pixels en een Qualcomm MSM8225-dualcore-soc op 1GHz. Het ram bedraagt 512MB.

Alcatel heeft aangekondigd met een reeks toestellen te komen in de Fire-serie. Meest in het oog springend is een smartphone met een 4,5"-scherm met resolutie van 960x540 pixels, een quadcore-soc en ondersteuning voor de 4g-netwerktechnologie lte.

Ook komt de fabrikant met een tablet met Firefox OS. Wel is duidelijk dat deze een 7"-scherm heeft met resolutie van 960x540 pixels. Er is een 1,2GHz-dualcore-soc, 4GB opslagruimte en 2GB ram. De prijs voor de tablet, waarvan alleen nog prototypes zijn, bedraagt 79 euro. Van de smartphones is nog niet duidelijk wanneer zij verkrijgbaar worden en voor welke prijs. Mogelijk wordt hierover meer bekend als de fabrikanten hun toestellen tonen op de beursvloer.

Tenslotte wil Mozilla een reference design uitbrengen voor Firefox OS, gemaakt door Spreadtrum. Het gaat om een toestel met een lage prijs van 25 dollar. De specificaties zijn vooralsnog onduidelijk en het is aannemelijk dat Mozilla vooral wil laten zien dat het mogelijk is om goedkope apparaten te maken die als volwaardige smartphone kunnen dienen.

Door RoD

Admin Mobile

23-02-2014 • 18:01

46 Linkedin

Reacties (46)

46
45
29
1
0
8
Wijzig sortering
Met een html5 telefoon kun je een hoop. Maar de apps zijn nog niet zo ontwikkeld.

Als je zelf ff os, het draaien van de apps wilt testen kan dat nu al op android door de firefox browser te installeren,
Dan via instellingen in de browser te kiezen voor extra of tools, en daarna apps te selecteren.

Dan kom je in de marketplace voor html5 apps. Mijn ervaringen van het draaien van die apps op een nexus zijn gelijk aan het eerder spelen met de Spaanse ZTE.
1. Veel "apps" lijken op veredelde webpagina'ss. Maar dat zijn ze dan ook.
2. De grafische performance van spelletjes, is zwak, vergelijkbaar met oude java games op symbian.
3. Apps moeten eerst helemaal worden ingeladen voor je ze kan gebruiken.

De onderkant van de markt wordt al redelijk bediend met android toestellen die je kan kopen vanaf 8060 euro. Als alternatief os, is het idee achter FFOS wel mooi. Maar html5 blijft een webstandaard, en minder efficiënt als programmeertaal.

Als je zoekt naar een OS buiten dat niet van de grote Amerikaanse 3 komt en wel de telefoon dagelijks wilt gebruiken zijn er momenteel maar 2 serieuze opties:

- Sailfish,
relatief jong, nog niet helemaal gepolijst en ook backwards compatible met android. Werkt qua navigatie gebruiksvriendelijke, dan de meeste android distrubuties door de hoge integratie van swype bewegingen.

- Blackberry OS,
in afgelopen jaar snel volwassen geworden. Ook backwards compatible met android apps. Werkt qua navigatie ook met swipes, ipv back en menu knoppen. Richt zich op veiligheid en privacy.

En het is hopen dat canonicals ubuntu phone, ook op de markt komt in 2014, want dat is echt linux als op de pc en open source vergeleken de marktleider android die steeds meer afhankelijk wordt van closed source google programmatuur.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 23 februari 2014 19:58]

Leuk, maar op mijn telefoon (Acer 500) met Android 4.2 werkt dit alvast niet. De eerste 3 apps die ik probeerde waren 'niet beschikbaar voor mijn telefoon'.
3. Apps moeten eerst helemaal worden ingeladen voor je ze kan gebruiken.
Deze snap ik niet helemaal. Met HTML5 is het prima mogelijk om een deel van de app in te laden en niet de complete app, maar bij apps van 2-3 MB maakt dat niet zoveel uit.
Ik begrijp hieruit dat Firefox OS alleen op budgettoestellen gaat draaien? Het klinkt en ziet er allemaal intressant uit, echter wil ik wel eens een werkende demo in het echt zien, aan de kinderachtige icoontjes is het denk niet aan mij besteed is!
In de Firefox browser kun je de emulatie van Firefox OS draaien.
Ik vind kinderachtig niet echt de juiste term. Blauw en groen gaan vaak niet mooi samen. Dat maakt het al snel lelijk. Een beetje hetzelfde als XP. Verder is het idd een mooie ontwikkeling. Ik hoop dat mensen die een budget smartphone willen steeds minder hoeven te kiezen voor Android aangezien zijn markt dominantie in dat segment.
25 euro? Voor zo weinig geld is zelfs een gewone gsm nog nooit op de markt gekomen. Als het klopt van mozilla, dan ben ik nu al verkocht! Zolang dat het verdorie kan smsen en bellen!

[Reactie gewijzigd door 185331 op 23 februari 2014 19:11]

Voor zo weinig geld is zelfs een gewone gsm nog nooit op de markt gekomen
Toch wel, de Nokia 105
video: Nokia presenteert extreem goedkope 105
pricewatch: Nokia 105 Zwart
Ja dat wel, maar dat komt omdat de gewone gsm in deze tijd niet meer makkelijk worden verkocht, omdat de meesten smartphone nemen. In de tijd toen de smartphone er niet was heb ik nog nooit geen enkele gsm 25 euro op de markt weten komen, toch niet als die pas nieuw was.
Voor 10 euro heb je een Alcatel of Samsung, en tijdje terug had je voor 5 euro eentje.

In duitsland had je vorige week zelfs een Smasung e1000 voor 3 euro, goedkoper dan een lekkere pizza.
De goedkoopste feature phones in China worden op straat verkocht voor omgerekend: 12 US-dollar, in bulk komt hij voor 10 dollar uit de fabriek rollen:
http://www.bunniestudios.com/blog/?p=3040

[Reactie gewijzigd door Lennie op 25 februari 2014 23:58]

qHD op 7 inch?!! Zijn ze gek geworden of zo! Die resolutie is alleen te doen onder de 4 inch!
Verder ben ik benieuwd of er een firefox OS rom komt voor de bestaande Y300. Lijkt me erg leuk om uit te proberen.
ik zou eerder zeggen tot 5 inch, ik heb qHD op 4.5 inch en ik heb er geen last van ik kan alles zien zonder last te hebben van een te lage pixel density op mijn scherm, ik kan de individuele pixels niet zien tenzij ik er egt met mijn neus tegenaan plak, maar op 7 inch is het idd te weinig dan zou ik minimum voor 720p gaan
Oh ik heb qHD op 4 inch en ik zie op zich best wel goed dat m'n resolutie niet al te hoog is. Zeker bij rondjes of schuine lijnen.. Ik moet er niet aan denken om een scherm te hebben die 0.5 inch groter is.
Ik vind zelf dat fabrikanten eens wat beter naar de Motorola moto G moeten kijken. Dat toestel is perfect voor bijna iedereen en te koop voor een prikkie.
welke gsm heb je?
heeft die gsm 2 subpixels per pixel of 3 subpixels per pixel? dat kan een groot verschil uitmaken in scherpte

het kan ook aan mij liggen, aangezien ik nooit een gsm heb gehad met een beter scherm dan deze
Ik heb zelf de huawei ascend y300 en ik heb ook echt geen idee hoeveel subpixels ik zo hebben.
25 euro is niet veel. Hopelijk wordt Firefox os ook nog goed doorontwikkeld zodat er lekker veel apps voor komen. Zijn de 'grote' apps zoals Telegram, Whatsapp en Twitter wel al beschikbaar voor FF os? Het zou dan nog best succesvol kunnen worden, zeker met zulke lage prijzen.
Zie mijn andere reactie hierboven: het reference design kost 25 euro. Dat is geen eindproduct. Het zou zelfs slechts een elektronisch schema met de basissoftware kunnen zijn.
Telegram heb je niet eens voor Windows Phone, Whatsapp moet nog komen, Twitter heb je al.
Voor Windows Phone heb je verschillende clients zoals Chatogram, Migram, Akragram en Ngram. Het is Open Source, dus een officiële client is niet perse nodig.
telegram is open source, daar mag iedereen een app voor ontwikkelen. Kijk even in Got en je ziet dat er een wild groei aan telegram apps is.
Er zijn onofficiële goed werkende apps.
Zo'n toestel voor 25 dollar zou flink aanslaan in landen als India of China, en dat zou top zijn zeker omdat FF niet alweer een Amerikaans bedrijf is.

Maar dat zou wel een ideale telefoon zijn voor festival of avondje stappen.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 februari 2014 18:13]

Het zou zomaar kunnen dat die 25 dollar de referentie is voor de productie-kosten, of misschien zelfs alleen de kosten van de componenten (dus zonder assemblage).
Mocht dit toestel echt op de markt komen voor een dergelijk bedrag (uiteraard + invoer-heffing en BTW) dan is het zelfs hier al leuk om eens mee te spelen en in de kast te hebben liggen als reserve-toestel, waarbij je dan toch toegang hebt tot mail en agenda e.d.
Klopt want Google doet hetzelfde met de Nexus serie, alleen is FF OS stukken lichter dus kan er goedkopere hardware in.
Google's Nexus serie heeft een ander doel, namelijk de nieuwste technieken toegankelijk te maken, niet om zo goedkoop mogelijk te zijn. Op een 25 dollar FF telefoon zul je dan waarschijnlijk ook geen dingen als NFC, 4G, twee camera's etc op zitten.
Dat begrijp ik maar wat ik bedoelde was dat deze ook (vanaf Nexus 4) bijna tegen de kostprijs verkocht werd.

Maar dan nog ben ik gigantisch benieuwd wat er in zo'n telefoon zou zitten, persoonlijk gok ik op een single-core met 256mb ram, waarschijnlijk 512mb a 1gb geheugen, bluetooth 3.0 en een Qvga scherm (320x240).

Wat ik niet kan gokken is de batterijduur.
Klopt mooi ding voor een feest!

Wel apart, een smartphone voor 25 euro is wel enorm goedkoop. Ben benieuwd of dit daadwerkelijk wel een " smartphone" wordt.

Ook apart is dat er weinig (goede) concurrentie is van smartphones tot 50 euro. Omdat er wel veel mensen om mij heen ge interesseert in zijn.
Het gaat niet om een kant en klare smartphone maar om een reference design. Dat is slechts de basis waarmee nog een product moet worden gemaakt. Vergelijk het met bijvoorbeeld een Raspberry Pi. Die kost maar een paar tientjes, maar stel dat je daarmee een kant en klare media player mee wilt maken (dus inclusief behuizing, werkende applicatie voor wat voor doel dan ook, handleiding, verpakking, distributie, support, garantie, etc, etc) kost die ook een veelvoud daarvan voordat die in de winkel ligtkost het ook een paar keer zoveel.
Nee, het gaat gewoon om een kant en klare smartphone. Echter wordt deze gericht op de derde wereld.
Zoals ik de echte press releases lees zou ik zeggen dat het reference designs zijn voor fabrikanten om US $25 telefoons op de markt te kunnen brengen. Dat betekent dat de chipset die Spreadtrum heeft gemaakt nog veel goedkoper is dan die 25 dollar.
Weinig concurrentie voor smartphone tot 50 euro is logisch. De smartphone begint nu pas echt te bommen, d.w.z de goedkope massa producenten uit china zijn nu masaal bezig die markt met succes te betreden.
automatisch krijg je dan dat de goedkope markt onder de 100 euro en zelf 50 eruo er aan gaat komen. De specs zijn misschien niet vergelijkbaar met de nieuwste telefoons maar je kan er nog steeds iets mee doen.

Wat dat betreft komt firefox os op het juiste moment. google is bezig android dichter en dichter te maken met allerlei verplichtingen voor andere fabrikanten. Ze hebben een deal met samsung. Automatisch zullen andere fabrikanten dan naar een ander OS kijken en firefox OS is dat heel leuk.

Ik hoop zeker dat het gaat scoren.
Wel Americaans, maar geen bedrijf, dus in die zin veel betrouwbaarder: ze hebben geen commerciële redenen om je gegevens te verkopen. Aan de andere kant vallen ze wel onder de jurisdictie van de NSA...
Maar zolang ze geen gegevens hebben maakt dat niks uit. Zo houden ze geen gegevens bij over welke apps je installeert op Firefox OS. De app store van Firefox OS heeft namelijk geen account nodig.
Dat is waar. Alleen als de NSA ze dwingt om stiekem toch gegevens bij te gaan houden. Wie weet... maar lijkt me lastig te regelen, vooral ook vanwege open source.
damn i can't wait till they release one
k zou die goed kunnen gebruiken als vervang-gsm of om op reis te gaan ofzo is zo'n budget gsm ideaal, android is meestal niet zo ideaal op low-end gsm's met al de bloatware die fabrikanten daarop gooien
Damn, als dit westerse prijzen zijn!
Ik ken nog wel wat mensen zonder Smartphone, voor hun zouden die leuke instappers zijn!
Ben erg nieuwsgierig naar de prestaties en batterijduur en reviews enzo.
Het is wat offtopic, maar begint MWC niet pas morgen?
Nope, vandaag begonnen
niet echt spannend, zijn er ook betere launchers ? de user interface spreekt mij tenminste niet aan, het heeft mij een te hoog Asha/symbian gehalte.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee