Samsung gaat fysieke winkels openen in Nederland

Samsung gaat in de komende maanden fysieke winkels openen in Nederland. Het elektronicabedrijf gaat zijn eigen producten en accessoires verkopen in omgebouwde winkels van The Phone House. Het personeel van The Phone House blijft daarbij in dienst.

De winkels verkopen na het ombouwen alleen nog Samsung-spullen en hebben een uiterlijk dat is opgelegd door het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf, maar het eigendom en het personeel is dat van The Phone House. Het Britse moederbedrijf van de retailketen maakte dat woensdag bekend.

Er zullen vijf tot tien winkels in Nederland worden omgebouwd, zo zegt een woordvoerster namens The Phone House tegen Tweakers. "Het gaat dus om vestigingen van The Phone House die een Samsung-look-en-feel krijgen", aldus de woordvoerster. Over heel Europa gaat het om zestig winkels in zeven landen. Het idee is niet nieuw: onder meer Brussel heeft al een Samsung-winkel.

Samsung is niet de eerste elektronicamaker die eigen winkels opent in Nederland: Apple heeft twee fysieke winkels in Nederland en Microsoft heeft wel eens een tijdelijke winkel in Amsterdam gehad. The Phone House heeft in totaal rond tweehonderd winkels in Nederland.

Samsung-winkel

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-01-2014 • 12:53

110

Reacties (110)

110
106
61
3
0
25
Wijzig sortering
Ik kom net uit New York waar Samsung een "Galaxy experience" winkel heeft. Tafels met tablets en telefoons uitgeplaatst net als in Apple stores, maar daarnaast een koffiebar, fotoshoot muur en een balie waar je goodies kan maken (t-shirt met opdruk etc.). Om koffie te krijgen moet je een plaatje via S Beam sturen naar de barista, browsen met hand gestures etc. om zo de technieken van de nieuwe generatie telefoons te demonstreren. Je kon een foto krijgen die je evt. met Samsung software kon bewerken. Best of all, alle goodies die je naar huis kon nemen waren gratis.

Ik was best onder de indruk als Apple gebruiker maar waarschijnlijk was ik precies de doelgroep om over te halen Samsung-producten aan te schaffen. Dit is precies het concept om meer marktaandeel te veroveren. Ben benieuwd of ze eenzelfde concept gaan introduceren of dat het simpelweg een winkel gaat worden in Nederland.
Ik was in 2007 ook in New York waar toen nog een hele mooie stoere Nokia flagship store zat, net als in Beijing, Chicago, Helsinki, Hong Kong, London, Mexico City, Moscow, Prague, São Paulo en zelfs 1 in Amsterdam toen der tijd. Dure pracht en praal locaties toen de wind nog mee zat.
Ik was ook onder de indruk van al dat design en glimmende etalages, het was de opkomst van de N series toen, helaas is er niks meer van over en weten we allemaal hoe het afgelopen is.
Ik vind toch, dat er wel een aantal mogen komen. Ik zou het zelf een stuk beter en fijner vinden om voor problemen, persoonlijk naar de winkel te gaan!
Prima idee lijkt me, maar ook hier zullen waarschijnlijk, maar een paar winkels van komen :(
Er zijn nog steeds winkels die je een goede service geven, vaak wat "kleinere" spelers op de markt. Ook daar kan je na aankoop altijd terug komen met problemen/vragen.

In mijn ogen heb je daar niet zo zeer een "merk" winkel als dit voor nodig...
Op de lange termijn zal het mijns inziens er toch meer op uitdraaien dat merken een eigen winkel moeten hebben. Nu wordt er door consumenten vaak gekeken in fysieke winkels om vervolgens de spullen te kopen via een webwinkel. Hierdoor kunnen steeds minder fysieke winkels rondkomen omdat ze niet kunnen concurreren op prijs (ze hebben veel meer overhead, personeel en demo modellen in de winkel etc.).Ik denk dat hierdoor op de lange termijn steeds meer merken een fysieke winkel zullen openen om hun producten toch te showcasen. Of ze zullen fysieke winkels geld moeten geven om hun producten te tonen (dit gebeurt nu ook al aan de Apple afdeling bij de mediamarkt te zien).

edit:
Ik ben het ook niet eens met de gevolgen hiervan, maar ik denk wel dat het gaat gebeuren. De winkelier heeft inderdaad inkoop voordeel, maar dat heeft een webwinkel ook (soms zelfs meer omdat ze groot in kunnen kopen). Hierdoor blijven webwinkels altijd goedkoper tenzij de overheid zich er mee bemoeit (niet dat dat wenselijk is).

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 22 juli 2024 18:07]

Ben ik niet met je eens. Als een fabrikant een winkel opent, is dat negatieve concurrentie voor de "allround" winkels. In dit geval samsung. Gemiddeld zit er voor een winkelier een marge van 20-30% op een product van Samsung (Afhankelijk van model, serie, type e.d.) maar, hier zit reeds winst voor Samsung in berekend. Op de inkoop maakt namelijk samsung zelf nog steeds winst. Uiteindelijk moet ook de "Allround" winkel winst maken.

In mijn ogen is dat nadelig voor de Allround, aangezien samsung dus met lagere prijzen kan adverteren dan een Allround ooit maar zou kunnen. Op den duur moet de Allround dus sluitenomdat er niet voldoende winst word gemaakt.

Uiteindelijk zou het ertoe dus kunnen lijden dan er enkel nog "merk specifieke" winkels zijn, hierdoor is de consument een groot gedeelte van z'n gemak kwijt.

Apple heeft bijv. vaste prijzen voor een groot deel van het assortiment, bij samsung is dit zeker niet het geval.

Ik zie dit nog niet zo zitten.... Maar dat is mijn mening.

edit:

om op je verhaal van "inkopen" terug te komen: Niet alleen apple, ook Samsung, Philips, Bose en vele andere doen dit al. Kijk maar eens naar de Bose wand in menig winkel....

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 22 juli 2024 18:07]

Ehm 20-30% op een samsung product aan marge????? knap inkoopbeleid heb je dan. Er zijn legio producten waarvan je in je handen mag knijpen als je de 15% haalt. Sterker nog mijn laatste marge op een Tab 3 10.1" was wel een hele 9% als ik de adviesverkoop van Samsung moet aanhouden. (wat ik indirect wel moet gezien de gemiddelde webshop hem nog goedkoper wegzet)

Over het algemeen zijn de marges van 20 - 30% bijna niet meer te vinden in de ICT gerelateerde handel, ja op accessoires e.d. maar op hoofdproducten nee.

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 22 juli 2024 18:07]

zoals ik al aangaf: afhankelijk van product, type en dergelijke. Samsung heeft een dijk van een marge op witgoed, en laten we over de 7000,8000 of 9000 serie maar niet praten....

Telecom en tablets zijn producten met een beperkte marge, en daar heeft men het snel uit abonnementen en bijverkopen.
Betekent dus dat grote merken zichzelf gaan promoten want winkels wensen niet met hun nul-marge te leven. De winkel wordt dan iets voor kleinere merken zonder eigen retail-kanaal. Vind ik niet zo erg, alleen snap ik dat de huidige winkeleigenaren moord en brand schreeuwen.

Voordeel aan merk-specifieke winkels is dat de support vaak beter is, onder andere door kortere lijnen naar de fabrikant zelf, en doordat er meer budget voor garanties is, men wil immers de klant houden in plaats van hem eenmaal iets verkopen en daarna afwimpelen (MediaMarkt-style).
In mijn ogen is dat nadelig voor de Allround, aangezien samsung dus met lagere prijzen kan adverteren dan een Allround ooit maar zou kunnen.
Kan is het sluitelwoord, het heeft alleen geen nut...

Waarom zou een bedrijf zijn eigen marge gaan verkleinen, en daarmee zorgen dat hun zelf meer werk moeten doen, ipv een ander voor ze doet?

Je ziet het toch ook bij Apple? Is de Apple Store goedkoper dan de iCenter of internet? Volgens mij niet...
Tja maar Apple houd samen met andere winkels de prijs vast, af een toe heeft een winkel een actie. Als je nou eens kijkt hoe vaak men stunt met Samsung telefoons (eigenlijk Androids in het geheel) en hoe snel de adviesprijs wel niet keldert. Dan kan het opzich wel wat problemen geven.
Als je nou eens kijkt hoe vaak men stunt met Samsung telefoons (eigenlijk Androids in het geheel) en hoe snel de adviesprijs wel niet keldert. Dan kan het opzich wel wat problemen geven.
De adviesprijs gaat inderdaad vrij snel naar beneden, maar dat hoeft zeker niet te betekenen dat The Phone House dat straks eerder/harder kan doen dan de concurrentie!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:07]

Zoals ik al aangaf: Apple heeft een prijsbeleid, en korting mag niet zomaar gegeven worden. Met zo'n concept werkt een eigen winkel wel, maar zoals samsung dat nu heeft, waar de markt nog "ruim" is voor een eigen prijsbeleid is het een heel ander gegeven....
Inderdaad, ik behoor zelf tot de kleine retailers en kan op termijn niet anders besluiten dan dat dit segment in de toekomst volledig zal verdwijnen.
Zelfs bij de groothandels worden we al dikwijls geconfronteerd met een 0% marge, bvb een Google Nexus 7 of een Asus ME102. Hier bedraagt de winst soms 2 à 3 tot max 10 euro.
Bij ons in België zijn er om deze reden veel IT zaken die het voor bekeken houden.
Ik denk dat de kleine handelaar er bewust van tussen moet, zo kunnen de merken zelf hun distributie en verkoop opstarten en verdienen ze bovendien meer.
Ook online kan je zeker niet concurreren met de grotere webshops of fabrikanten, zij verkopen de goederen soms aan mijn groothandelsprijzen.
Bovendien verzenden ze de goederen gratis, ben je er niet tevreden mee dan kan je ze ook nog gratis terugsturen.
Toch heb je vaak betere support van winkels die alleen maar hetzelfde product verkopen. Als voorbeeld de apple store (hier in ede de iCentre)

De support die apple bied via hun winkels kunnen veel merken wat van leren. Deze ontwikkeling ben ik daarom ook erg blij mee.

Verder ben ik geen apple van, heb zelf een note 3!
iCentre is geen winkel van Apple, de iCentre verkoopt enkel apple producten, maar is onderdeel van de BAS group, net als de Dixons, Mycom en Vobis bijv.
Eigenlijk net zo iets als Samsung dus, gezien het ook niet hun winkel is en niet hun personeel...
Er zit natuurlijk wel een mogelijk specifiek voordeel aan voor internet aankopen, waarbij een klant die een product op internet aanschaft, toch in een winkel terecht kan voor support.
ICentre en de Apple store zijn totaal verschillende winkels ..
Meen je niet? /sarcasme

Mijn reactie is gewoon correct, hij heeft het over iCenter en die toont dus gelijkenis (zoals ik al zei, maar voor sommige mensen moet je het 2 of meer keer herhalen) met The Phone House die Samsung producten aan gaan bieden :)
Nee, aangezien iCentre geen officieel Apple kanaal is. Ze nemen waarschijnlijk iets dat lijkt op een franchise licentie af bij Apple. De Samsung winkels dragen echt de Samsung naam. Dus ondanks dat ze het via de Carphone Warehouse winkels (moederbedrijf van o.m. The Phone House) doen, is het dus wel met een directe betrokkenheid van Samsung.
Dat is zo, maar zoals je in de 2e alinea kan lezen worden de Samsung winkels ook geen winkel die echt van Samsung is maar is het onderdeel van het moeder bedrijf van the phone house
Klopt. Maar op zich zat dit er al aan te komen. 2 jaar geleden al: Phone House en Samsung openen ‘Connected World Store’ in Van Baerlestraat.
In de Connected World Store kunnen bezoekers de nieuwste smartphones en tablets van Phone House live testen. Ook ervaren zij hoe deze nieuwe apparaten communiceren met andere veelgebruikte apparatuur, zoals (spel) computer en TV. Met de vernieuwende winkelformule wil Phone House mensen zelf nieuwe ontwikkelingen laten ontdekken en hen weloverwogen laten kiezen uit het brede aanbod, waaronder de Samsung devices. “Al jarenlang hebben wij een hechte samenwerkingsrelatie met Phone House. Ik ben er trots op dat wij samen deze ‘dual brand’-store openen,” vertelt Menno van den Berg, Director IT & Mobile van Samsung Electronics Benelux. “In de Connected World store hebben wij onze eigen shop, waar bezoekers high-end Samsung smartphones en tablets kunnen ervaren. Iedereen kan in de winkel zelf het gebruiksgemak en de vele mogelijkheden van onze mobile devices ontdekken. Vervolgens staan de medewerkers van Phone House bezoekers bij voor een advies op maat. In onze ogen is dit het retailconcept van de toekomst, waarin alles om de consument draait.”
Toen nog binnen het connected world concept, maar toen heeft Samsung al getest met een shop-in-de-shop. Nu wordt dat dus alleen maar Samsung.
Icentre verkoopt VEEL meer dan Apple producten zelf, ze verkopen ook spullen die ze volgens heen aan Apple kunnen koppelen. Te denken valt aan speakers, muismatten, keyboards.

Icentre is dus eigenlijk een AppleStore+
Merkwinkels kunnen meestal wel sneller repareren omdat ze de kennis al in huis hebben.
In theorie veranderd er niet zo heel veel lijkt me, het zijn phonehouse winkels met phonehouse personeel dus dezelfde kennis en service zou je verwachten. Tenzij ze net als de Apple stores je altijd willen helpen met je apple producten ongeacht waar je ze koopt want dat heb ik zelf nu een paar keer al als enorm prettig ervaren!
ze zullen alleen iedereen een samsung aanraden ipv redelijk onafhankelijk advies te geven. En dat onafhankelijke advies is juist wat de PhoneHouse aantrekelijk maakt.
Maar dat is natuurlijk nu niet zo vreemd als je straks een 'Samsung House' binnen huppelt toch?
Al heb ik het idee dat de kwaliteit van de kennis/ervaring vaak erg laag is. Ik vroeg een paar keer naar problemen bij Apple-Store en die mensen wisten niet eens waar ik over praat.

Deze ervaring zal je ook krijgen bij Samsung etc, zelfs de klantenservice van SS is niet zo subliem.

Bel al weken over een probleem met mijn SS-LED-tv en nog steeds niet verholpen. Is leuk en aardig al die winkels die er nu komen, maar met wat kennis zou ik het erg prettig vinden.
Maar voor de verkoop van hun producten ja daarvoor doen ze het eigenlijk...

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 18:07]

Ja, daar heb je natuurlijk een punt, maar goed. De algemene kennis op Tweakers ligt nog hoger, dan bij de gemiddelde electronica winkels en dat mag wel gezegd worden.

Maar wat de support betreft, het lijkt mij toch net even wat fijner om naar ''officiële'' winkel zelf te gaan. Aangezien, ze daar alleen die betreffende producten verkopen.
Neemt niet weg, dat er waarschijnlijk genoeg andere zaken zijn die prima service leveren.
Ik denk dat dit steeds meer zal gebeuren: fabrikanten die winkels, of eerder showrooms, gaan opzetten waar je als consument het product kan bekijken. Waar je vervolgens het product koopt(online) maakt dan niet uit.
Daar heb je denk ik ook gelijk in. Het voordeel voor (in dit geval Samsung) is dat het haar producten op de wijze van Samsung presenteert. Voor vergelijking; het is heel leuk en aardig dat er tegenwoordig een shop-in-shop van Apple staat bij de MediaMarkt, maar het gevoel van de Apple Store krijg je niet.

Ik denk zelf dat het zeker een toegevoegde waarde heeft voor marketing en service, maar het neemt hiermee wel de klanten weg van bijv. MediaMarkt..
De Apple Store geeft een vreselijk gevoel, geforceerde vriendelijkheid en alles is erop gemaakt om je iets aan te smeren.
Een winkel die ingesteld is op het aansmeren van een product. Het moet niet gekker worden.

Ik vind de Apple Store geweldig. Ik zou nergens anders meer een Apple product kopen. In tegenstelling tot resellers zijn de medewerkers gemotiveerd en behulpzaam. Het concept waarbij elke medewerker een soort van kassa is moest ik even ontdekken, maar achteraf werkt het super.

De Apple Store is niet vernieuwd, zoals geen enkel product van Apple, maar ze hebben wederom het wiel opnieuw uitgevonden. Vele merken zullen volgen.
Ach zo zijn er al jaren Douwe Egberts winkels, Al jaren diverse 1 kleding merk winkels etc etc Vooral Douwe Egberts is hier extreem goed in.

Niets nieuws dus, dus om te spreken van dat ze het wiel opnieuw hebben uitgevonden is wel heel erg ver gezocht.

Maar goed, voordat we weer eens in een Flame oorlog hier uitbreken, ga ik verder niet meer reageren op dit soort dingen.

Edit: Ik vergeet helemaal de Nike & Adidas stores :-) Heel goed en heel duidelijk waar ze voor staan.

[Reactie gewijzigd door rikoos op 22 juli 2024 18:07]

Apple is heer en meester in het bedienen van subjectieve behoeften van de consument. Dat heeft inderdaad alles te maken met brainwashing, beter bekend als marketing.

Subjectieve behoeften zijn welicht niet rationeel, waardoor veel tweakers ze niet erkennen, maar dat maakt ze niet minder belangrijk. Een perfect product moet zowel subjectief als objectief te benaderen zijn. Naar mijn mening bied Apple in haar winkels die balans.
maar het gevoel van de Apple Store krijg je niet.
En wat is dat gevoel dan? Ik vind dat de Apple Store in Amsterdam afbreuk doen aan het kwaliteitsimago van Apple. Drukke toonzaal waar je wel wat kunt kopen maar zonder duidelijke kassa's. Ergens heb ik het gevoel dat die flagship stores een beetje het ontwijken van het eerlijke directe vergelijk met de concurrentie zijn, VW en Audi mogen ook al niet meer gebroederlijk naast elkaar in de showroom. Volgens mij niet de juiste manier om de kritische consument aan te spreken.
Denk idd dat je daar de nagel op de kop slaat ivm dat vergelijken. Die strategie kan misschien wel succesvol zijn op korte termijn.
En op lange termijn, moest Samsung ooit een opdoffer als Nokia verwerken, kunnen ze hun contract opzeggen, geen problemen met winkel of personeel, want die blijven van TPH.
Zo zie ik het ook. Een sterk merk trekt bezoekers aan, zoals Samsung momenteel doet. Voldoende budget voor een hele reeks toetstellen, dure reclames én dus eigen fysieke winkels. Ik zie het voordeel voor de consument niet. Vroeger passeerde je een winkel, wist je dat Samsung populair was, informeerde je naar een Samsung en als het goed zat vertelde een goede verkoper wat de alternatieven zijn, zodat je ook met een LG, HTC, Nokia, Apple naar buiten kan wandelen.
Met physieke winkels van één merk trek je volk aan en heeft de verkoper de concurrentie van zijn producten weg te trekken want je kan niet even die HTC One twijfelend in je linkerhand houden terwijl je in je rechterhand naar de S4 kijkt. Nu krijg je de S4 voorgeschoteld, je hebt een positieve indruk (je krijgt immers vreugdehormoon door de (bijna-) aankoop en gaat (sneller) over tot de deal. Je moet al erg kritisch zijn, of vooraf gepland hebben nog geen toestel te kopen of enkel te informeren achter een model om er zonder eentje naar buiten te lopen. Een horde minder te nemen om een koper te overtuigen een Samsung te kopen, maar voor de consument vervaagt de kans om andere producten een eerlijke kans te geven...
Nederland is hier laat mee, in veel landen hebben de merken al eigen winkels.

Zit Samsung naar Philips en Sony er tegenover.
Is handig als je al helemaal weet wat je wilt, maar als je producten wilt vergelijken is een winkel waar verschillende merken naast elkaar staan toch handiger.
Nederland is voor veel merken een te kleine markt. Daarom worden in Nederland veel merken vertegenwoordigd door tussenpersonen. Die doen zowel de local marketing als distributie. Pas als een merk groot genoeg is in Nederland word het voor merken interessant om de tussenpersoon er tussenuit te trappen. De volgende stap is een eigen winkel.
Dat is nou het fijne eraan, die tussenpersonen met alle merkjes die je maar kunt inbeelden ( vind ik toch )
Precies, en het mooie is, voor Samsung maakt het ook niet veel uit. Een 'normale' winkel loopt z'n marge mis als je het product daar komt bekijken en het vervolgens online koopt. Samsung niet. Al weet ik natuurlijk niet hoe het financiële plaatje er in dit geval voor The Phone House uit zou zien, dat hangt af van hun deal met Samsung.

[Reactie gewijzigd door casparvl op 22 juli 2024 18:07]

Vraag mij af of ze genoeg ruimte hebben voor meer dan 100 verschillende Galaxy modellen.... :+

Aan de andere kant, als Samsung net als Apple ter plekke snel een probleem oplost zou dat top zijn.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 18:07]

Aan de andere kant, als Samsung net als Apple ter plekke snel een probleem oplost zou dat top zijn.
Afhankelijk van je probleem kan dat toch ook bij de huidige fysieke niet merk gebonden winkels? Dat is toch niet iets wat nu niet kan of gebeurd?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:07]

Ik weet niet hoe dat in 'gewone' winkels gaat maar als je met een hardware probleem een Apple Store binnenloopt kom je er vrijwel altijd met een werkende machine uit. Heb daar zelf drie maal gebruik van kunnen maken.

Ik ben een groot voorstander van merkgebonden winkels. Als je ziet hoe zich dat in US heeft ontwikkeld zie je dat firma's echt hun best doen in die winkels om de klant zo direct mogelijk te helpen. Dat heeft grote PR voordelen maar is ook goedkoop omdat alles door een persoon direct gedaan kan worden.
Over het algemeen worden medewerkers hier ook beter betaald dan bij prijsvechters. Alleen dat al is een reden om prijsvechters over te slaan ook al is de merk winkel soms een tientje duurder..
Maar het wordt vaak veel trager uitgevoerd.
Vraag mij af of ze genoeg ruimte hebben voor meer dan 100 verschillende Galaxy modellen
Samsung gaat met deze winkels duidelijk op de Apple-toer. Dat betekent misschien wel dat ze straks, net als Apple, ook maar een handjevol typen telefoons gaan verkopen.
Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk.
Mijn ervaring met Phonehouse is niet dat ze bijster veel verstand van zaken hebben, maar dat is een manco bij veel winkels die electronica verkopen. Hoor wel vaak dat ze veel mensen een Samsung proberen te verkopen, dus wat dat betreft heeft Samsung wel de winkels met het juiste personeel te pakken ;)
Drie keer raden op welk merk vaak een hogere marge zit.... :X In de ogen van de ''gewone consument'' zullen ze er wel veel verstand van hebben, maar in de ogen van de meesten hier niet. Ze concentreren zich dan ook het meest op de ''gewone consument''.

[Reactie gewijzigd door Durazno op 22 juli 2024 18:07]

zeg liever dat de gemiddelde persoon hier wel een ict opleiding heeft en de gemiddelde verkoper een verkoop-opleiding. Ze zijn verkoper, geen technisch specialist. helaas
True, maar een beetje kennis van zaken mag je wel verwachten. Ik heb geen ICT opleiding, maar weet toch wel een beetje wat er aan de hand is op de markt. Ik wil dan ook dat een verkoper mij een beetje goed advies kan geven, omdat hij me anders misschien het verkeerde product verkoopt. Het gevolg is dat ze een ontevreden klant erbij hebben.
Een winkel wil verkopen. Logisch dat ze dan personeel met een verkoop opleiding willen. Technische kennis is mooi meegenomen maar aan een ict-specialist zonder verkoop opleiding heb je niks. Die staat een klant alle technische spec uit te leggen waar na de klant wegloopt omdat ie zich te dom voelt. Of als de klant denkt iets te weten betweterig de klant gaan corrigeren, ook zo'n goede voor de omzet. ;) Bedrijfsleiders hebben liever personeel met verkoopskills > technische skills. (misschien niet in de kleine plaatselijke it-specialist maar wel in ketens zoals dit.)
heb je helemaal gelijk in, maar het zou beter zijn als ze het allebei hadden. maar mensen met veel opleidingen zijn duurder en drukken de prijs omhoog. En dat willen we ook niet. Dus moet je je eigen kennis maar meenemen.
Dat is toch niet zo gek, Samsung is de grootste producent op dit gebied. Dus als je niet voor een Apple gaat, ga je al snel voor een Samsung. Tenzij je zelf aangeeft iets anders te willen. Persoonlijk hou ik ook niet zo van de nogal goedkoop aanvoelende Samsung telefoons, maar tablets en tv's van dit merk komen er bij mij weer wel in.
Maar wat gaat Samsung allemaal in hun winkel gooien. Ze hebben een hele brede assortiment naast smart foons tablets en tv's hebben ze ook nog wasmachine stofzuigers en meer.
Waarschijnlijk hetzelfde als in alle andere Samsung winkels. Winkel hier om de hoek heeft vooral de Galaxy producten (phones + tablets) en de notebooks. Geen TV's of witgoed.

In NL is het concept niet echt bekend maar hier in Shenzhen heeft ieder groot merk wel een paar winkels. Nokia, Samsung, Meizu, Apple, HTC, Lenovo, Acer etc.
ga maar uit van 'de show dingen'. smathphones, TV's en ultrabooks. dingen die mooi en begrenswaardig zijn. geen witgoed ed dus
Graafmachines behoren ook tot het assortiment. Dat gaat een bijzondere winkel worden...
Aan de ene kant krijg je het cynische gevoel dat het kopieerapparaat van Samsung nog lang niet stuk is. Aan de andere kant, eigen winkels is ook weer niet zo'n bijster uniek fenomeen voor een merk en iets waarvan ik me verbaas dat het nog niet veel breder is doorgebroken.

Aangezien online winkelen een enorme vlucht heeft genomen staat de rol van retailers onder druk. Zo hebben ze veel last van "showrooming", waarbij potentiele klanten bij hun komen kijken naar het produkt en het vervolgens online bestellen.

Voor merkfabrikanten is showrooming een veel minder groot probleem. Zij pakken linksom of rechtsom hun eigen marge op het produkt. De retail-winkels worden daarmee veel meer onderdeel van het marketing-beleid (&budget) in plaats dat ze nou volledig zelf de broek moeten kunnen ophouden.

Het helpt dan wel als merk, als je een wat bredere portefeuille hebt van fysieke produkten. De reden waarom Microsoft-winkels volgens mij dan ook niet zo goed lopen, maar waar ik denk dat Samsung winkels een goede investering kunnen zijn.
Je zegt het zelf al de reden waarom retailers belangrijk zijn. En tevens een belangrijke reden voor mij. Namelijk dat je er van te voren kan oriënteren met het product.
Ik krijg een beetje het idee dat Samsung zichzelf begint te overschatten. Ja het is een zeer bekend merk maar ze hebben weinig unieke, of beter gezegd "eigen" producten. Ze leveren een hoop producten, maar al deze producten worden ook door veel andere fabrikanten gemaakt. Daar zit hem ook het grote verschil met Apple. Die heeft zijn eigen infrastructuur met IOS en MacOSX, en Apple is ook de enige fabrikant die producten hiermee uitbrengt.
"helaas" mogen andere merken er ook niets op uitbrengen dus ze zullen ook de enige blijven die IOS voeren. Dit kan ook de doodsteek worden voor een bedrijf, het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat Apple bijna van de markt was verdwenen door vast te houden aan hun waardes.

(Tenzij je een Hackintosch zelf maakt maar dat mag officieel van Apple niet, zoiets staat letterlijk in de overeenkomst voor MacOSX).
Zou dit ook in België het geval zijn?
Kijk, dan kunnen de providers mensen met problemen ook voortaan daar naartoe sturen, zoals ze nu iedereen met iPhone vragen naar Resellers en de Apple Store sturen.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 22 juli 2024 18:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.