Adobe gaat fotoprogramma Lightroom uitbrengen voor iPad

Adobe gaat zijn fotobeheerprogramma Lightroom uitbrengen voor de iPad. Een abonnement voor de software verscheen kort op de site van de fabrikant, maar is inmiddels weer weggehaald. De iPad-versie zou ongeveer dezelfde features hebben als de desktop-versie.

Gebruikers zullen vermoedelijk moeten betalen voor de download en het gebruik van de iPad-app, maar de app kan ook gebruikt worden met een webopslagdienst van Adobe zelf. Die webopslagdienst kost 99 dollar per jaar, zo blijkt uit de listing op de site van Adobe die 9to5Mac ontdekte. Zonder dat abonnement kan Lightroom alleen lokaal opgeslagen bestanden bewerken, met de webopslag kunnen gebruikers ook bestanden die vanaf de desktop gesynchroniseerd worden bewerken. Lightroom zou verder veel van de features hebben van de desktop-versie, claimt de Apple-fansite.

Lightroom is een fotobeheerprogramma waarmee gebruikers onder meer raw-bestanden in bulk kunnen importeren en bewerken. Adobe toonde eerder een prototype van Lightroom voor de iPad maar zei niet wanneer die uit zou komen. Een medewerker van Adobe heeft telefonisch bevestigd dat de mobiele versie van Lightroom gemaakt zou zijn voor de iPad. Of andere platformen ook zullen worden ondersteund, is onduidelijk.

Adobe heeft nog niets bekendgemaakt over een release of prijs van zijn fotobeheerprogramma voor de Apple-tablet. Omdat het abonnement deze week al kon worden afgesloten, ligt het voor de hand dat de release snel zal volgen.

Beeld van de test-app van Lightroom voor iPad

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-01-2014 • 10:42

60 Linkedin

Reacties (60)

60
59
34
6
0
17
Wijzig sortering
Ik ben vooral benieuwd of er ondersteuning voor DNG of de propiétaire raw camera formaten zal zijn. Dit is niet het geval bij Adobe Revel, wat dan ook veel professionele fotografen tegenhoudt om de tablet software versies te gebruiken. Als daarentegen raw bestanden in de adobe cloud benaderd kunnen worden met lightroom vind ik dit zeker een toegevoegde waarden, zowel voor on location fotografie, quick picking en retouching, als de backupfunctionaliteit. Zonder raw ondersteuning zou het mij eerder als een lightroom Elements versie overkomen voor de gewone consument, wat natuurlijk niet slecht is om al je digitale foto's en familiekiekjes deftig te organiseren en wat te optimaliseren.
Een beetje een open deur intrappen natuurlijk.

Wat Adobe ook wel door heeft is dat de PC een gepasseerd station is en dat de komende jaren steeds meer "productiewerk" volledig gedaan zal worden op draagbare computertechnologie (zoals bv. tablets en telefoons).

Na eerst, met succes, de overstap te hebben gemaakt van een software-model naar een abbonnements-model zijn ze nu druk bezig om de overstap te maken naar de tijd-na-de-pc.

Wel heel mooi dat Lightroom daarbij als één van de eersten aan de beurt is, want ik besteed zelf 90% van mijn Adobe-tijd met die software.
Een beetje een open deur intrappen natuurlijk.

Wat Adobe ook wel door heeft is dat de PC een gepasseerd station is en dat de komende jaren steeds meer "productiewerk" volledig gedaan zal worden op draagbare computertechnologie (zoals bv. tablets en telefoons).
een beetje hobbien misschien maar iedereen die het een beetje serieuzer opneemt zal toch echt wel voor een desktop variant kiezen (MAC of PC) in combinatie met een goed ((en groter) gekalibreerd scherm! Ik zie mijn Ipad nog niet mijn EIZO vervangen!
Kwa rekenkracht zie ik een tablet ook nog niet een desktop vervangen. Voor flink photoshop of lightroom werk zijn veel geheugen, veel rekenkracht en snelle opslag/SSD een dikke pre.
Een cloud-oplossing heeft veel meer geheugen en rekenkracht dan jij je ooit kan veroorloven om op je bureau te zetten. Feitelijk heb je dan aan een scherm (a.k.a. tablet) meer dan genoeg om iedere applicatie te draaien.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook nog een PC voor me staan waar ik op werk, maar ik zie wel in dat dit over een paar jaar waarschijnlijk niet meer het geval zal zijn.

Ik zou het erg lekker vinden als ik gewoon op een fotoshoot al lightroom te kunnen gebruiken en bij een reportage gewoon meteen even wat shots in een tijdlijn te kunnen plaatsen.

Ik zie het wel zitten dat ik, na afloop van een draaidag, als ik in de trein naar huis zit, al de dailies kan bewerken en misschien al een groffe edit kan maken die dan al bij de regisseur ligt tegen de tijd dat ik mijn eigen voordeur in kom lopen.

Voor die ontwikkeling is deze actie van Adobe dus een essentiele stap.
Ik betwijfel of de desktop PC (neem aan dat je daarop doelt) zo snel uit het leven van professionele beeldenmakers/-bewerkers (de markt waar Adobe zich vooralsnog op richt) zal verdwijnen hoor!

Mobiele oplossingen, zoals een tablet met Lightroom, zijn vooral geschikt om ter plekke snel (en zonder de relatieve bulk van een laptop) een indruk te krijgen van wat je hebt geschoten en om backups te maken, maar ik ken geen enkele fotograaf die ervoor gaat kiezen om de hoofdmoot van het selectie- of bewerkingsproces op zo'n apparaat te doen. Ik vind het al raar dat er enkelen zijn die alleen maar een laptop hebben, al lijkt het hun succes niet per se in de weg te zitten.

Uiteindelijk gaat er niks boven een goed bureau met erop een grote en goeie monitor, en eronder een kast vol harde schijven en zo snel mogelijke processoren. Ik weet niet wat jij in Lightroom doet, maar als ik zie hoeveel mijn PC nog kan "worstelen" met 21mp raw bestanden, moet ik er niet aan denken om dat exclusief aan een tablet over te laten..
voor het quick and dirty editwerk zal een tablet misschien volstaan, maar ik zie mezelf echt geen uitgebreide edits / bewerkingen doen op een tablet. Het is scherm is daarvoor te klein, mijn vingers lang niet zo precies als een wacomtablet, geen toetsenbord voor gebruik van shortcuts, om nog maar te zwijgen over het ontbreken van de raw processing power die een desktop / laptop wel heeft, maar een tablet niet.
Een batch proces toepassen op een 100tal foto's toepassen en je kunt spek met eieren op je tablet bakken.
Als ik me niet vergis kan de iPad al overweg met RAW bestanden, ik kan ze overzetten van m'n camera naar de iPad, maar misschien worden ze wel on the fly geconvergeerd
Anoniem: 286841
@Arm1n18 januari 2014 16:50
Je kan de rawfiles daarna naar je pc kopieëren, worden niet ge converteerd.
Als dit goed samenwerkt met mijn desktop versie, met name mijn library - zonder cloud - dan zie ik wel toepassingen, vooral wat betreft taggen, selecteren, ordenen enz. Voor retoucheren en bijwerken heb ik wel mijn twijfels.
Zolang je de kleuren van het scherm van een ipad niet kunt calibreren kun je natuurlijk nooit serieus foto's bewerken met welke app dan ook.
De toegevoegde waarde van Lightroom op de tablet zit hem dan denk ik ook meer in het beheer van je catalogus, browsen door je catalogus en lichte bewerkingen om een "kiekje" op Facebook te plaatsen o.i.d.
Kalibreren heeft volgens mij alleen zin als je van plan bent de foto's af te drukken. Voor alleen internet is het niet nodig. Je publiek heeft toch allemaal een ander scherm en die schermen zijn sowieso in de meeste gevallen niet gekalibreerd.
Anoniem: 154887
@qukel18 januari 2014 11:52
Oa Datacolor (bekend van de Spyders), heeft een oplossing om een iPad te kalibreren. Het zou me niet verbazen dat Adobe iets soortgelijks zal implementeren.
Hoop dat dit ook snel naar Android komt. Dit miste ik nog onderweg
Om eerlijk te zijn? Ik heb liever eerst een Linux versie.
Maar we maken nu een wat grotere kans daarop.
Android is gebaseerd op Linux he ;) Dus wanneer er een Linux versie komt kan de Android versie nooit ver weg zijn, denk ik.
Android heeft een linux kernel maar daar houdt de vergelijking ook wel op.
iOS is ook gebaseerd op Linux, dus dat zegt allemaal helemaal niets.
Is dit niet op unix dat dit gebaseerd is? Of vergis ik mij?
Het is inderdaad gebaseerd op BSD en dus Unix. Niet Linux.
Dat BSD deel valt ook wel mee. Het userland is BSD, maar de kernel is een mach64 microkernel, wat weer totaal niet lijkt op de BSD kernel.

Maar OS X is wel gecertificeerd als officiële UNIX, dus in dat opzicht klopt het weer wel.
Maar de applicatie heeft hier niks mee te maken, maakt de hele discussie dus nutteloos.

Een applicatie als deze leunt alleen op specifieke libraries en heeft niks met de kernel te maken, het programma is tevreden zolang hij de libraries maar kan gebruiken.

Lightroom draait al langer op OS X en nu is het wachten alleen tot Adobe de potentie in Linux gaat zien. Ik kan echt niet wachten tot die dag aanbreekt! Ik gebruik Windows alleen omdat ik Lightroom en Photoshop nodig heb voor m'n werk, de rest draait allemaal prima onder Linux!
Een applicatie als deze leunt alleen op specifieke libraries
die weer op andere libraries leunen, die vaak specifiek tegen een bepaalde kernel aan zijn gecompileerd. Zoals jij het omschrijft zou het wel extreem eenvoudig zijn om lightroom naar een ander OS te brengen, maar dat is alles behalve waar.

Ik gun je deze software van harte op linux, maar ik vrees dat je het niet snel, of ooit, zal zien.
De basis van het OS is redelijk het zelfde, het is lastiger en meer werk om een applicatie van Windows naar Linux te brengen dan van Mac OSX naar Linux.

Tuurlijk zijn er grote verschillen zoals de user interface (XCode vs GTK/QT) al is QT gewoon cross-platform. Maar veel dingen zijn het zelfde en vereisen weinig aanpassingen :)
Lightroom draait al langer op OS X en nu is het wachten alleen tot Adobe de potentie in Linux gaat zien.
Adobe heeft overduidelijk linux links laten liggen, vroeger was er nog support voor adobe flash en adobe AIR, maar die hebben ze ook al gedropt, je kan echter wel een outdated versie van flash en air gebruiken, maar die krijgen geen updates meer
als ze dat al niet meer ondersteunen denk ik niet dat lightroom/photoshop etc snel naar linux gaat komen
Adobe flash en air zijn plugins die amper nog gebruikt worden, ook onder windows worden deze nog amper onderhouden en bij veel websites vervangen door html5/webgl.

Hele andere redenen dus om een product niet (meer) te ondersteunen onder Linux.
Hoop dat dit ook snel naar Android komt. Dit miste ik nog onderweg
Voor de iPad hoeft Adobe alleen maar rekening te houden met enkele versies. Android kent wel honderden verschillende configuraties en gebruikers van dit OS zijn ook minder bereid voor apps te betalen. Dus verwacht niet dat er aan een versie voor Android gewerkt wordt; dit is simpelweg niet interessant en voldoende rendabel. Professionals die zich met fotografie bezig houden zullen vanwege de consistentie en de betere apps toch eerder voor Apple kiezen.
Voor tablets zal die hoeveelheid configuraties wel meevallen en in principe zou het op alle apparaten dan moeten werken als ze een Android app maken. Praktijk is anders, maar op de meeste tabs zal het wel werken hoor.
Dat het zal werken geloof ik best, maar of het praktisch is maar de vraag. Vele android tablets maken gebruik van 1 connectie kit en om een externe monitor aan te sluiten kan je dus niet gebruik maken van een externe harddisk.

Sinds de meeste tablets nou niet de geweldigste kleuren weergeven is het natuurlijk wel gemakkelijk om op een ander scherm te werken.
Als ik al met andere schermen ga werken, dan pak ik dus gewoon mijn pc. Thuis ga je toch niet met lightroom op een tablet werken? Dat ljkt me echt iets voor op lokatie.
Ik hoop dat er een versie voor windows RT komt, hopen mag altijd natuurlijk ;) Er zit namelijk native al een full size usb poort op en ondersteund native RAW formaten (thans de RAW formaten die mijn Sony NEX en een Canon 700D uitspugen). Wishful thinking.
Ja precies, nog een generatie surface afwachten en dan heb je best een leuk apparaat voor op de set. Als Adobe dit goed weet te integreren in de workflow heb je echt een mooi geheel.

Al doet een degelijke laptop dat natuurlijk allang, maar niet in de tablet formfactor.
De creatieve sector is natuurlijk erg geïntegreerd in de Apple wereld. Zelf gebruik ik Lightroom op dagelijkse basis, professioneel en ik zie wel waarom jij je twijfels trekt bij de iPad als werkpaard voor RAW bewerking.
Als consument zou ik niet graag een USB poort op m'n iPad zien, dat verslaat het doel van een volledig mobiel en draadloos apparaat. Waar ik mijn hoop dan op vestig is een iPad Pro. Een 12" UHD iPad met misschien wel een volledige OSX versie. Tot die tijd ben ik benieuwd hoe Lightroom op een klein iPadje RAW foto's denkt te importeren? Komen de foto's in Adobe's cloud? Verbind je een NAS? Deel je de foto's op de PC?? We zullen het allemaal zien :)
Ik zie dit meer als een marketing actie van Adobe voor de creatieve sector zoals je zegt. Het is gewoon zeer onpraktisch om een ipad zonder usb als tweede apparaat te gebruiken in je fotoworkflow. Een heel belangrijk deel van je workflow is de bibliotheek functie binnen lightroom die je foto's sorteert. Adobe geeft zelf al aan dat het het beste werkt om twee of meer apparaten te gebruiken je je bibliotheek op een een externe hdd te hebben. Die werkt dus niet op de ipad en daarom moet je dus allerlei extra handelingen verrichten om foto's en shoots die je op de ipad hebt geimporteerd, gesorteerd en aangepast naar je pc te krijgen. Dit zou verholpen kunnen worden door alles op de cloud te zetten maar 100en gb cloudopslag zijn (nog) onbetaalbaar en is onhandig om onderweg je foto's te uploaden.

Support voor RT lijkt me heerlijk maar zie ik niet gebeuren. Dan moeten we maar een full-Windows tablet aanschaffen waar Lightroom nu gewoon (zij het moeizaam qua hardware) op draait. Adobe richt zich wat dat betreft veel neer op Apple.
Anoniem: 82678
18 januari 2014 10:47
Is dit met ondersteuning van SD card naar iPad?
Met de camera connection kit, zo heet dat ding, kun je je foto's naar je ipad importeren. En dan dus daarna bewerken met Lightroom.
Tja je zegt t goed... Importeren. Niet direct vanaf SD kaart. Je kunt niet eens fotos openen direct vanaf SD kaart.
Anoniem: 286841
@Rinzwind18 januari 2014 19:39
Rechtstreeks vanaf je sdkaart ja.
http://www.apple.com/s/AS8U0M2
"Met de iPad Camera Connection Kit kun je heel eenvoudig foto's en video's van je digitale camera naar je iPad downloaden, zodat je ze kunt bekijken op het prachtige iPad-display en ze aan familie en vrienden kunt laten zien."

Downloaden en dan bewerken, niet bewerken op de SD kaart zelf. Dat bedoelt Rinzwind denk ik.
Neen niet rechtstreeks. Loopt via import. En export is niet eens mogelijk. Dus nogal beperkt. Met die connector kit kun je wel midi keyboard aansluiten voor garage band ;)
Anoniem: 286841
@Rinzwind20 januari 2014 14:44
Net even geprobeerd; ik kan raw files importeren op de Mac met iphoto, voorvertoning en met fotolader. Ze worden niet geconverteerd, je kan de ipad dus als imagetank gebruiken. Voor windows zullen vast ook wel zulke programma's zijn die dat kunnen.
beetje camera perst er met gemak 80 mb per foto uit (RAW) en wat dan? er zijn grenzen bij mobiele appartuur als bijv de iPad.

Heb je zon 200 foto's dat duurt op een MAC / PC al lang om in te laden, staan op een ipad...
Lijkt me een beetje overdreven 80MB per foto. M'n 6MP KM5D zat op 8,8MB per foto in uncompressed raw. Dus in het meest ongunstige geval zit je dan op foto's van 54MP. Meeste camera's schieten echter tegenwoordig compressed raw. Een 16MP compressed raw uit bijvoorbeeld een Sony A57 heeft dan nog maar 16,5-17MB nodig. Dus dan zou je een foto van bijna 80MP hebben. Ik heb geen idee wat voor camera je in gedacten had. Maar dat is geen mainstream spul.

Op m'n laptop met SSD is een set van 500 16MP cRAW's binnen een minuut geladen. Echter zie ik dat ook op een tablet nog niet zo snel gebeuren en vrees ik dat het exporteren van een dergelijke set foto's niet binnen enkele uren laat staan 1 acculading lukt.
Lijkt me een beetje overdreven 80MB per foto.
Een camera zoals de Nikon D800 komt wel bijna aan 75MB (met lossless RAW). Dat is dan natuurlijk niet "een beetje camera" maar een van de beste DSLRs. Sony gebruikt met cRAW idd effectieve compressie die de bestanden drastisch kleiner maakt met in de meeste gevallen vrijwel geen merkbaar verlies.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 18 januari 2014 17:52]

Er zullen altijd wel een paar mensen geïnteresseerd zijn maar ik acht het kansloos voor het grotere publiek met deze prijsstelling .

[Reactie gewijzigd door 2G2 op 18 januari 2014 11:03]

Welke prijsstelling?
Dat is niet voor het programma, dat is voor cloudstorage. Wat je overigens sowieso bij een adobe cloud abbo krijgt (al kost zon abbo wel iets meer dan 99 per jaar)
99 dollar per jaar - en het gaat volgens het Adobe Cloud principe.
Zie ook DPreview.com

Dit gaat hem dus gewoon niet worden op deze manier.
Dit is geen software voor het grotere publiek.
Ik draai gewoon de echte lightroom, en Photoshop, op m'n Windowstablet :) Alleen zou adobe de dpiscaling van Windows wel eens wat beter mogen ondersteunen.
Het laden van de foto's op de ipad is niet zo interessant, RAW-bestanden zijn veel te groot. Het zal eerder iets zijn als:
Laden op de computer, ipadformaat thumbs naar cloudserver, lekker bewerken op de ipad of computer en dan bewerkingen laten synchroniseren tussen de apparaten.

Ik zie het wel zitten als extraatje voor Adobe CC gebruikers :)
In Lightroom kan je ook 'smart previews' activeren, een gecomprimeerde versie van het RAW bestand, dat veel minder ruimte inneemt, en waarop je alle bewerking kan doen, zonder dat het origineel RAW bestand aanwezig is (bv op externe HD)
Vermits er gebruik gemaakt wordt van compressie, is het natuurlijk niet aan te raden om scherpte/ruis aanpassingen te doen, maar kleur e.d. zijn wel ok, dus aanpassingen aan exposure / white balance / lens correcties zijn perfect te doen.
Ik vermoed dat het dan wel met smart previews zal werken, echter hoe die smart preview in de cloud te krijgen, dat zal dan weer wel met de desktop versie moeten, maar wel leuke toevoeging.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee