Sony bevestigt dat het overweegt Windows Phones te maken

Sony heeft bevestigd dat het overlegt met Microsoft om Windows Phones te gaan maken. Vijf jaar geleden kwam er voor het laatst een smartphone uit van de fabrikant met Microsofts mobiele besturingssysteem, toen nog Windows Mobile 6.1.

In een interview met Techradar zegt een topman van Sony Europa dat het onderwerp van discussie is wat Sony voor services op Windows Phone kan gaan leveren. "Werken met Microsoft is interessant voor ons voor pc's en we blijven betrokken bij hen. We onderzoeken als onderdeel van onze discussie ook de mogelijkheden op mobiel gebied. Een ding is het gebruiken van het mobiele platform, het andere is wat we boven op dat platform kunnen leveren."

De Sony-topman doelt dan vermoedelijk op services van Sony, zoals PlayStation Mobile en de muziek- en videodiensten van Sony. Omdat Microsoft zelf de Xbox maakt, zal het wellicht twijfelen over de mogelijkheden om Sony PlayStation-diensten te laten aanbieden op Windows Phone.

Of het er ooit van komt of Sony Windows Phones gaat maken, blijft onzeker. Anderhalf jaar geleden bevestigde Sony al eens gesprekken met Microsoft, terwijl Tweakers twee jaar geleden al eens hoorde dat het ervan zou komen. Deze nieuwe bevestiging volgt na een gerucht eerder dit jaar.

Sony werkte tot enige jaren geleden al samen met Microsoft op mobiel gebied. De bekendste smartphone van Sony, toen nog Sony Ericsson, met Microsoft was de Xperia X1. Sony kondigde nog wel de Xperia X2 aan met Windows Phone 6.5, maar die kwam nooit uit. Ook bouwde Sony Ericsson een prototype van een Windows Phone 7-smartphone, maar deze 'Julie' kwam nooit uit.

Prototype Sony Ericsson Julie uit 2010

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-01-2014 • 15:11

107 Linkedin

Reacties (107)

Wijzig sortering
Concurreren met de maker van het OS is niet zo slim. MS kan natuurlijk veel goedkoper de Lumia telefoons op de markt brengen omdat ze geen licentiekosten hoeven te betalen. Verder kunnen ze zichzelf ook makkelijk een voordeel geven etc. Het is ook vast niet voor niets dat andere grote fabrikanten weinig met Windows Phone doen.
Ik denk niet dat MS het Sony al te moeilijk zou maken van de start en het eerder ziet als een soort samenwerkingsverband om het marktaandeel van Windows Phone te vergroten. Gezien de grootte (of net niet) van het WP deel van de markt lijkt me dat een hogere prioriteit voor MS en onthalen ze Sony met open armen.

Die licenties zouden trouwens ook misschien geen probleem meer zijn aangezien MS er over nadenkt om gratis licenties te verstrekken (gerucht).
Als ik MS zou zijn, had ik PS services ook gewoon speciaal voor Sony erin laten zetten. Ik denk dat je daardoor meer telefoons kan verkopen en een grotere marktaandeel pakt.
Idd. Ms heeft meer moeite met wp aan de man brengen dan de xbox aan de man brengen. En over bovenstaande discusie: als sony geld kan verdienen met wp toestellen zullen ze dat zeker doen. En voor de niet-wp gebruikers hebben ze nog steeds hele goede Androids, dus waar doen we moeilijk over. Koop wat bij je past en doe niet zo moeilijk.
Hoezo? Google komt ook met eigen toestellen: zie nexus en motorola modellen en toch worden nog bij bosjes android telefoons gemaakt door andere fabrikanten...

[Reactie gewijzigd door invic op 10 januari 2014 16:14]

Zoals Sony aangeeft gaat het go-nogo vraagstuk vooral over de meerwaarde van Windows Phones van Sony.
Hoe kan Windows Phone in het voordeel van Sony werken? Er wordt al gehint naar integratie met de PS4. Ze moeten alleen nog bedenken hoe, wat de stappen ernaar toe zijn, wat het kan kosten en wat het oplevert.
Daarnaast, wat is de meerwaarde ervan voor de consument? Waarom zou de consument een Sony WP kopen en geen Nokia WP? Sony kan net als Nokia uiteraard ook "Only Sony" apps uitbrengen, maar die moeten wel zoden aan de dijk zetten (net als Here Maps en Here Drive voorheen voor Nokia).
Best pittig, want ze moeten eigenlijk eerst een strategie uitdenken voor de integratie op een nieuw platform. Dat gaat niet over een nacht ijs.
Dat zou dan toch ook, en sterker voor Google moeten gelden? Sony, en andere fabrikanten zijn zeer goed in staat om dit met MS uit te onderhandelen.
Het zijn geen consumenten. Dit soort bedrijven geven per beslissing meer geld uit aan (juridische) adviezen dan een gewoon mens in zijn hele leven verdient.
Raar eigenlijk dat de verschillende onderdelen van sony zo ver van elkaar afstaan. Sony's Playstation is de keiharde concurrent van Microsoft's Xbox, maar als het over telefoons gaat dan is het allemaal koek en ei
Is simpelweg diversificatie. En beide bedrijven hebben er belang bij om op het gebied van smartphones samen te werken (lees: de macht van Google in te perken).
Ik zou niet weten waarom Sony er belang bij heeft om de macht van Google in te perken.
Google laat Sony hun gang gaan met Android, waar dit bij WP niet kan en het dus mogelijk lastiger wordt om PlayStation services mee te leveren of weer een PS telefoon te maken..
Ik zou niet weten waarom dit lasting moet zijn? Toentertijd kon nokia ook een enorme N op hun icon voor de marketplace zetten, ik denk wel dat er diversicatie mogelijk is. het moet alleen goed worden uitgewerkt zodat de gebruikers wel een uniforme believing hebben.
Waarom zouden ze geen PS telefoon kunnen uitbrengen met Windows Phone? Daarbij concurreert Google op evenveel, als niet meer, vlakken met Sony als Microsoft.
Onzin, het gaat ze niet om de macht van Google maar om hun eigen sales. En of dit nou met Google of Microsoft gaat maakt niet uit.
Het zijn geen liefdadigheidsinstellingen zoals jij denkt.

Anders zouden ze toch ook keihard bezig zijn om de macht van Microsoft in te perken op Laptop en Desktop Computers. Daar zijn ze toch ook niet keihard mee bezig?
Het kost geld om Android op toestellen te zetten, omdat daarvoor licentiekosten moeten worden betaald. Bovendien moet Sony rekening houden met wat Google van toestellen verlangt, en dan is het het wedden op meerdere paarden een veilige strategie, omdat de risico's zo kunnen worden verspreid.

Ik suggereer overigens ook helemaal niet dat het liefdadigheidsinstellingen zijn, dus die beschuldiging is slechts hoe jij het interpreteert. Overigens zie ik het best nog gebeuren dat Sony ook wat betreft Windows in de toekomst diversificatie opzoekt, hoewel dat in het geval van desktopbesturingssystemen een stuk lastiger is. MacOS X is zoals je weet alleen voorbehouden aan Apple en Linux heeft vooralsnog een te klein gebruikersaantal om commercieel op korte termijn een succes te worden. Wat dat betreft gaat die vergelijking totaal mank als je dit afzet bij Android en Windows Phone.
Android == Linux, een op Linux gebasseerd mobiel OS maken moet inmiddels een fluitje van een cent zijn met al die opensource code van Android in Linux.
En dan nog even een AppStore bouwen en ontwikkelaars zo gek krijgen dat ze voor nóg een nieuw systeem gaan ontwikkelen...

Simpelst is natuurlijk gewoon Android forken. Maar ook dan geldt: veel van wat voorheen opensource was, is nu proprietary van Google, waarbij de opensource versies hopeloos verouderd zijn.
En: Google verbiedt OEM's praktisch om toestellen uit te brengen waar een Android-fork op draait.
Linux is een kernel, wat je daar bovenop bouwt kan vanalles zijn. Ik zou met liefde android uit mijn telefoon slopen, maar dan kan ik niet meer bellen. Alternatieve ROM zoals Cyanmod is flexibeler, maar dan zit je nog steeds aan android vast. Was het maar zo simpel dat je op elke telefoon een gnu/linux distributie kon zetten en er mee bellen.
Dat is niet ongewoon. Denk aan Samsung: Felle concurrent van Apple, ze procederen zelfs tegen elkaar, maar Samsung is ook een belangrijke toeleverancier van Apple.
Is niet direct te vergelijken. Apple klaagt Samsung Mobile aan. De leverancier van onderdelen is Samsung Semiconductors. Feitelijk zijn dit 2 compleet verschillende bedrijven met eigen targets etc...
Juist wel: Zowel Sony als Microsoft hebben elke hun eigen divisies met eigen targets.
Sony is net als Samsung een conglomeraat, welke bestaat uit een moederbedrijf en een berg dochterondernemingen waarvan ieder zich op een andere markt richt: http://www.sony.net/SonyI...o/Subsidiaries/index.html . In dit geval hebben we het dan over Sony Computer Entertainment Inc. en Sony Mobile Communications.
ze procederen zelfs tegen elkaar
Dat legt ze ook geen windeieren die processen. Al 2 jaar lang staan ze samen wekelijks op de voorpagina van bijna elke website. Inclusief Tweakers. Daar kan geen reclamebudget tegenop.
Dat is heel normaal, kijk maar naar Samsung <-> Apple, op mobiel gebied elkaar aanklagen, maar Apple neemt wel allerlei chips af van Samsung.
Ik denk dat Microsoft ook gebaat is bij het uitbreiden van marktaandeel in de mobiele telefoon markt. Soms ben je concurrent, soms 'medestrijder' / partner tegelijkertijd. Ik weet ook niet of de mobiele divisie van Sony een andere juridische entiteit is dan de game console ontwikkel afdeling.

Apple heeft in het verleden ook altijd heel veel afgenomen van Samsung, een geduchte concurrent (o.a. displays).
Het zijn dan ook bedrijven die geld verdienen als prioriteit hebben, de rest is ondergeschikt daar aan. De iPad gebruikt geloof ik ook Samsung schermen.
Is niet zo raar. Apple producten zitten bomvol samsung onderdelen, van scherm panelen in Macbooks tot geheugen in Laptops, telefoons en ipods etc. Kosten en baten zijn dan nou eenmaal gunstig ondanks dat je de concurrent bevoorraad.
Is dat echt zo vreemd? Sony heeft intern veel ergere problemen. Een enorme filmstudio en recordcompany, maar ondertussen ook lege CDs, DVDs, Blurays en recorders verkopen. Dat vind ik nog meer vreemd.

Het lijkt mij meer dat men per onderdeel kijkt wat de markt aanspreekt. Windows Phone lijkt een enorme groei te maken en dat heeft niet echt veel met het Xbox platform te maken. Als Sony kan zorgdragen dat ze mee kunnen in deze groei en hun eigen platform ala PlayStation Mobile ook kunnen meeleveren is dat alleen maar winst.
Zo gek is dat niet....
Iedereen kent de oorlog tussen Samsung en Apple maar de iPhone bestaat(/bestond) voor de helft uit Samsung componenten.
Samsung mobile heeft het conflict met de iPhone maar andere Samsung divisies die componenten leveren hebben dat conflict niet.

[Reactie gewijzigd door nils7 op 10 januari 2014 15:43]

Je doet nu alsof de keuzes religieus zijn, maar in een bedrijf maakt iedere business unit zijn eigen business cases. En als blijkt dat er windows telefoon te verkopen zijn met een goede marge dan ga je die maken.
Toch leuke ontwikkelingen. Heb het nieuwe (na 6) Windows phone altijd leuk gevonden, het is overzichtelijk, heeft een duidelijke stijl guideline waar ook apps zich aan houden (ik kijk naar jou, Android) waardoor het systeem gebruiksvriendelijk is. Alleen ben ik bang dat het allemaal te laat komt.
Eigenlijk bedoel je Windows Phone want vroeger was het Windows Mobile (t/m 6.5) daarna is het (geloof ik) opnieuw gebouwd en noemen ze het Windows Phone.
Ik vond Windows Mobile al leuk omdat het zo handig was met active sync en outlook. Heb na windows mobile nog wel wat android devices gehad, maar ben sinds wp8 weer terug naar Nokia gegaan en dat bevalt mij ontzettend goed!
Niet helemaal. Windows Phone 8 is volledig opnieuw opgebouwd en bevat dezelfde kernel als Windows 8. Windows Phone 7 draait nog op de verouderde kernel en is gebaseerd op Windows Mobile (6.5)
Windows Phone 8 is net zo min opnieuw opgebouwd als Windows Phone 7.
Windows Phone 7 gebruikte de Windows CE kernel, die o.a. ook door PocketPC, Windows Mobile en zelfs gedeeltelijk door de Sega Dreamcast werd gebruikt.
Dus waar de kern hetzelfde was, was het bouwsel daarop verschillend. Dit is dan ook waarom Windows Phone 8 niet een volledig nieuw OS is, want ook al gebruiken ze de NT kernel, die dus ook door verschillende Windows versies gebruikt wordt, waaronder 8, RT en Phone 8. Maar ondanks dat de kernel 'nieuw' is voor mobiele Windows systemen, is WP8 niet volledig opnieuw opgebouwd, want dat was een kwestie van WP7 'verplaatsen' naar een nieuwe kernel en deze hier weer passend op maken.

Uiteindelijk is het niet een weer opnieuw geschreven OS. Beter gezegd het zijn 2 'oude' delen die passend zijn gemaakt op elkaar.
Zie het maar dat je een andere motor in je auto zet, andere motor, maar zeker niet een volledig nieuwe auto.
Dus is WP8 volledig opnieuw opgebouwd tov WP7
Nee, wat ik al zei, de kernel is anders, maar het OS niet, het WP7 OS is 'gewoon' op de NT kernel geplaatst.
De interface wel, maar ik verwacht dat een groot deel toch opnieuw is gemaakt.
Het zou zonder minder speculatie vanuit mijn kant zijn om te zeggen hoeveel opnieuw is gemaakt. Echter kan ik wel met 100% zekerheid zeggen dat veel code gewoon weer gebruikt is.

Dus ja WP8 is uiteindelijk een combinatie van code uit WP7, Windows 8/RT en draaiende op de NT Kernel.

Tevens moet ik ook zeggen dat dit niet allemaal positief was, WP7 is namelijk extreem stabiel, met de ruim 2 jaar dat ik het heb gebruikt, heb ik hem denk ik 5x opnieuw moeten opstarten en soms liep die wat trager, deed die een snelle 'reboot' van een paar seconden en liep die weer vloeiend, dus hij ging rustig maanden mee zonder uit te gaan.
Bij WP8 is dit duidelijk niet het geval, je merkt toch dat bepaalde code de boel verstoort en soms gaat die echt traag werken, dit terwijl de Lumia 920 ruim voldoende zit qua hardware, dus het zijn echt fouten in code.
Hiermee zeg ik tevens niet dat al die fouten in WP8 zitten, maar omdat met de NT kernel veel meer mogelijk is, kunnen nu dus code van applicatie de boel verstoren, zo had ik background apps die mijn toestel echt heel traag maakte, terwijl het OS dus niets deed om dit aan te passen. Al met al was op dat gebied WP7 qua stabiliteit echt subliem.
Inderdaad, ce7 was stabieler dan NT.
WP8 bevalt mij redelijk wel na overstap van N8 met Symbian S60 (zeker niet slecht).
Een ding is echter k.ôte en dat is de synchronisatie van de agenda Outlook Office 2007 met die in Windows Phone 8.
Gaat niet door de USB kabel en moet dus via een omweg door de cloud.
Moet nog uitvinden hoe je dat instelt.
Voor geïnteresseerden kijk op dit artikel:
http://support.microsoft.com/kb/2459660
Heb me laten vertellen dat Outlook 2007 en 2010 nog geheel niet waren voorbereid op cloudwerken. Dat heeft Microsoft pas daarna bedacht.
Dus hier mis je de perfecte aansluiting met Windows Phone 8. ;(
Tenzij je natuurlijk een exchange server gebruikt in een bedrijfsomgeving, ben je aangewezen op bovenstaande oplossing.

[Reactie gewijzigd door Happy Meal op 11 januari 2014 10:48]

Afwachten wat Windows Phone 8.1 brengt qua vernieuwingen.
second that!
ben zeer benieuwd, tot hiertoe nog niet veel over opgevangen omtrend nieuwigheden in 8.1

[Reactie gewijzigd door IskaRiot op 10 januari 2014 18:44]

http://bgr.com/2013/12/18/windows-phone-growth-2014/

[Reactie gewijzigd door maartenvdezz op 10 januari 2014 15:32]

Excuus: ik kopieerde de verkeerde link
Het probleem van Windows Phone vind ik op dit moment een beetje dat die van Nokia, naar mijn mening, heel erg lelijk zijn. Al die gekke kleuren enzo. Terwijl de telefoons van Sony (de xperia lijn bijvoorbeeld) erg mooie toestellen heeft. Een voorbeeld hiervan is de xperia s. Misschien als Sony mooie toestellen met een redelijke variatie in de specificates (low end en high end) dat er meer Windows Phones verkocht zullen worden.
Die kleurtjes moet je helemaal niet nemen, zo heb ik een mat zwarte L920 en heeft de 720 voor mij een heel mooie behuizing, ook in het zwart. Maar natuurlijk verschillen de meningen en dat is je goed recht. Ik vind de toestellen van Sony niet mooier maar wat diversiteit is altijd interessant en een waterdichte WP zou toch hoog op mijn shortlist voor een volgende GSM komen te staan. Alleen moet Sony dan nog Here equivalente apps uitbrengen.

[Reactie gewijzigd door Vnze op 10 januari 2014 15:25]

Dat vond ik ook, alhoewel ze in 't echt veel beter meevallen. Maar ik heb mij dan ook een HTC 8S windows phone gekocht :)
Als je af wil wijken van Nokia, heb je ook de HTC 8X nog.
EN Huawei nog met de Ascend W1 en W2
Huawei Ascend W1 Heb zelf de zwarte
Huawei Ascend W2
En ik vind de iPhone en Samsung Galaxy saai. Al jaren hetzelfde. Smaken verschillen nou eenmaal.
Sorry, maar wat is er al jaren hetzelfde aan de Samsung Galaxy S serie dan?
De S3 en S4 zijn wellicht qua uiterlijk vrijwel hetzelfde, maar de S1, S2 en S3 niet.
De rest van de Galaxy serie loopt uiteen van camera phones tot zeer goedkope smartphones. Ook veel verschillende telefoons dus.
De iPhone daarentegen verandert qua uiterlijk vrij weinig.
Ik zie het verschil niet tussen een Galaxy S3 en een Advance. Beide even saai. Misschien als je naast elkaar legt dat je het ziet. Maar ze zijn grijs, of blauwgrijs of wit. Wauw .... Wel goed voor de verkoop van gekleurde hoesjes natuurlijk.
Dat ze niet mooi zijn is een kwestie van smaak, maar je wordt niet gedwongen om een kleur te kopen. Er is ook gewoon een zwarte variant.
Zo is het maar net. De grijze is ook 'gedistingeerd'!.
| die van Nokia, naar mijn mening, heel erg lelijk zijn.
Jij hebt het over kleur terwijl hij aandraagt dat je ook gewoon een zwarte kan kopen. Zeer relevante reactie
Naast het feit dat het een mening is, is het zo dat de Nokia's zich juist onderscheiden met deze felle kleuren (nog wel iig). Dat maakt ze heel herkenbaar. Nu heeft o.a. Apple daar inmiddels al enigzins op ingespeeld, maar goed, ik wil dus zeggen: zelfs als je het zelf lelijk vind, kun je onderschrijven dat het een voordeel is. Toch? Dus zeker geen probleem :)

Maar ja, het probleem van Sony WIndows Phones is dat ze nauwelijks tegen Nokia kunnen opboxen, gok ik. Nokia biedt een enorm goede service en app-portfolio er bovenop, dus als je er mee wilt concurreren, moet je of hetzelfde bieden of duidelijk goedkoper zijn...
Daar spreek ik je inderdaad ook niet op tegen, ik herhaal het enkel.
Sony kondigde nog wel de Xperia X2 aan met Windows Phone 6.5, maar die kwam nooit uit.
Deze telefoon is wel degelijk verkocht, niet lang, maar hij is verkocht.
klopt, hij is in NL afgekeurd, maar hij is wel als import te koop geweest, en in veel landen is hij gewoon uitgebracht.
Ben het helemaal met hierboven eens. Het nieuwe windows mobile werkt prima op m`n L920. Nog een grote hardware fabrikant voor dit platform lijkt me prima. Bovendien zou ik dolgraag weer een high end smartphone met uitschuifbaar full qwerty toetsenbord willen zien....
Logisch, WP krijgt steeds meer dynamiek en daar willen fabrikanten graag op meelefiten.
Is ook een heel prettig systeem dat laagdrempelig ingezet kan worden en waar je geen lange uitleg voor nodig hebt.
Daarnaast zeer snel en stabiel en inmiddels voldoende leuke en nuttige apps.
Zou mooi zijn, Sony heeft ook uistekende behuizingen en camera's.
Hoe meer WP hoe meer keuze we erin krijgen. Ik ben niet meer zo een fan van Android en ben wel tevreden over IOS. Alleen mij lijkt WP toch weer iets vernieuwend en loopt best soepel :D
ik weet dat de afbeelding van een gecanceld prototype is maareh... : Keyboard please :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee