De ESA heeft proeven gedaan met een droog plakmiddel onder robotvoeten om te bepalen of dit middel in de ruimte bruikbaar is. De proeven, gehouden in het ESA-lab in Noordwijk, waren succesvol en brengen robots die op de wand van een ruimteschip kunnen lopen dichterbij.
De European Space Agency heeft een succesvolle proef gedaan met een robot met plakvoeten. Volgens ESA kan deze robot zowel op aarde als mogelijk ooit in de ruimte muren beklimmen. Daarmee komen robots die op de wand van een ruimteschip lopen dichterbij, zo schrijft de ruimtevaartorganisatie op haar website.
Het plakmiddel is getest op de zogenaamde, kruipende Abigaille III-robot. Deze gekko-achtige robot, die 120x200mm meet en daarmee iets kleiner is dan een echte gekko, heeft vier benen en is ontworpen door de Simon Fraser University. De robot leent technieken uit de natuur. Een gekko heeft onderaan zijn poten haartjes met een diameter van 100 tot 200 nanometer. Hierdoor ontstaan op atoomniveau interacties tussen het oppervlak en de haartjes, waardoor het reptiel blijft plakken. Het plakmiddel heeft haartjes honderd keer groter dan die van de gekko, maar dat is voldoende voor het gewicht van de robot. Het idee van een robotgekko is niet geheel nieuw; zo ontwikkelde Stanford University al in 2006 de Stickybot.
De tests zijn uitgevoerd in het ESA's Electrical Materials and Process Lab in Noordwijk. Het succes in deze testomgeving betekent dat het op een dag mogelijk zou kunnen zijn een robot op de wand van een ruimtevoertuig te laten lopen. Op dit moment kunnen robots zich alleen nog over relatief gladde oppervlakken bewegen, maar het onderzoek gaat door om robots ook op ruwere oppervlakken te laten bewegen.
De onderzoekers van ESA hebben de proef in samenwerking met de Simon Fraser University in Canada uitgevoerd. Het 'droge plakmiddel', aanwezig op de robotvoeten, is in een lab onderworpen aan een vacuüm en de lage temperaturen in de ruimte. Het middel behield onder deze omstandigheden zijn plakkerigheid en kan daarom gebruikt worden om robots in de ruimte oppervlakken te laten beklimmen.
Veelgebruikte plakmiddelen zijn voor dergelijke toepassingen onbruikbaar, zoals ducttape of plakband, omdat deze stof verzamelen en daarmee na een bepaalde periode hun plakkerigheid verliezen. Daarnaast geven deze tapes in vacuümomgevingen soms dampen af, wat een risico is voor de systemen aan boord van het ruimtevoertuig. Magneten zijn ook onbruikbaar, omdat de opgewekte velden gevoelige instrumenten kunnen beïnvloeden en omdat magneten niet werken op composieten.