Europese ruimtevaartorganisatie experimenteert met robot-Gekko

De ESA heeft proeven gedaan met een droog plakmiddel onder robotvoeten om te bepalen of dit middel in de ruimte bruikbaar is. De proeven, gehouden in het ESA-lab in Noordwijk, waren succesvol en brengen robots die op de wand van een ruimteschip kunnen lopen dichterbij.

De European Space Agency heeft een succesvolle proef gedaan met een robot met plakvoeten. Volgens ESA kan deze robot zowel op aarde als mogelijk ooit in de ruimte muren beklimmen. Daarmee komen robots die op de wand van een ruimteschip lopen dichterbij, zo schrijft de ruimtevaartorganisatie op haar website.

Het plakmiddel is getest op de zogenaamde, kruipende Abigaille III-robot. Deze gekko-achtige robot, die 120x200mm meet en daarmee iets kleiner is dan een echte gekko, heeft vier benen en is ontworpen door de Simon Fraser University. De robot leent technieken uit de natuur. Een gekko heeft onderaan zijn poten haartjes met een diameter van 100 tot 200 nanometer. Hierdoor ontstaan op atoomniveau interacties tussen het oppervlak en de haartjes, waardoor het reptiel blijft plakken. Het plakmiddel heeft haartjes honderd keer groter dan die van de gekko, maar dat is voldoende voor het gewicht van de robot. Het idee van een robotgekko is niet geheel nieuw; zo ontwikkelde Stanford University al in 2006 de Stickybot.

De tests zijn uitgevoerd in het ESA's Electrical Materials and Process Lab in Noordwijk. Het succes in deze testomgeving betekent dat het op een dag mogelijk zou kunnen zijn een robot op de wand van een ruimtevoertuig te laten lopen. Op dit moment kunnen robots zich alleen nog over relatief gladde oppervlakken bewegen, maar het onderzoek gaat door om robots ook op ruwere oppervlakken te laten bewegen.

De onderzoekers van ESA hebben de proef in samenwerking met de Simon Fraser University in Canada uitgevoerd. Het 'droge plakmiddel', aanwezig op de robotvoeten, is in een lab onderworpen aan een vacuüm en de lage temperaturen in de ruimte. Het middel behield onder deze omstandigheden zijn plakkerigheid en kan daarom gebruikt worden om robots in de ruimte oppervlakken te laten beklimmen.

Veelgebruikte plakmiddelen zijn voor dergelijke toepassingen onbruikbaar, zoals ducttape of plakband, omdat deze stof verzamelen en daarmee na een bepaalde periode hun plakkerigheid verliezen. Daarnaast geven deze tapes in vacuümomgevingen soms dampen af, wat een risico is voor de systemen aan boord van het ruimtevoertuig. Magneten zijn ook onbruikbaar, omdat de opgewekte velden gevoelige instrumenten kunnen beïnvloeden en omdat magneten niet werken op composieten.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Jochem de Goede

03-01-2014 • 17:49

16

Submitter: Jermak

Reacties (16)

16
16
10
2
0
0
Wijzig sortering
0.4mm per seconde. Ongelooflijk, maak dat ding eens sneller, dat lijkt me belangrijker dan het plakmateriaal. De stickybot uit 2006 kon al 4cm per seconde halen. ESA kan toch wel iets beters :?
Anoniem: 126717 @PhoenixT3 januari 2014 18:26
0.4mm per seconde. Ongelooflijk, maak dat ding eens sneller, dat lijkt me belangrijker dan het plakmateriaal. De stickybot uit 2006 kon al 4cm per seconde halen. ESA kan toch wel iets beters :?
Het plakt niet echt. Dit is gebruik van Van Der Waalskrachten. Een van de artikelen er over: http://www.nature.com/new...28/full/news020826-2.html
Dat artikel is uit 2002, het verbaast me een beetje dat het zo lang gekost heeft om een testapparaat te maken.
Hoewel het verbazend is, moet je bedenken dat ruimtevaart altijd wat langer duurt vanwege de strenge eisen. Verder weten we niet tegen wat voor soort problemen ze aangelopen zijn in de ontwikkelingsfase tot dit ontwerp. En ontwerpen voor hier op aarde zijn soms makkelijker dan voor in de ruimte.
Hoewel het verbazend is, moet je bedenken dat ruimtevaart altijd wat langer duurt vanwege de strenge eisen.
een van de eerste bestuurders van de spaceshuttle zei volgens mij dattie het doodeng vond:
"Dit vliegende object heeft een paar miljoen bewegende delen en die zijn allemaal gemaakt door de laagstbiedende."

Natuurlijk zal er wel een degelijk QC zijn en dan nog gaat het om fikse bedragen, maar al met al gaat het nog steeds om de goedkoopste materialen. niet om de beste.
We zullen wel zien wat er gebeurt als een privaat bedrijf zulke fouten maakt en crasht. Dan gaat je naam 'down the drain' en heb je geen opdrachten meer. In dat opzicht ben ik het met je eens dat er vaak bochtjes afgesneden worden. Toch zie je bij de luchtvaart dat het ook niet altijd goed gaat, maar daar worden de eisen wel iedere keer harder bijgesteld. Prijs is dus niet altijd leidend.
Er zijn sindsdien nog mee dieren ontdet die dit gebruiken, zoals een vis die zich ermee aan de zeebodem klampt (NRC vorig jaar), die hetzelfde probleem met ruwere oppervlaktes heeft als deze robot.

Ook heb ik in een programma op Naional Eographic een paar jaar geleden ee proof-ofconcept gezien van een soort ' schoenen' gebaseerd o deze techniet waarmee ze tegen glazen wanden konden oplopen.
Zoals ik het lees, is dit bedoeld om ze over een ruimtevaartuig te laten bewegen in de RUIMTE. Deze omgeving maakt het volgens mij veel complexer dan de meeste mensen hier doorhebben.
Voor de duidelijkheid: dat is dan ook de reden dat zuignappen geen optie zijn; voor zuignappen heb je druk aan de buitenkant nodig.
Anoniem: 55563 3 januari 2014 21:35
Deze gekko-achtige robot, die 120x200mm meet en daarmee iets kleiner is dan een echte gekko, heeft vier benen en is ontworpen door de Simon Fraser University.
Enigszins off-topic maar er zijn genoeg gekko-soorten kleiner dan deze afmetingen. Eén van de standaard huisgekko's, in Indonesië cecak (spreek uit tsjetsja) genoemd, heeft de lengte van een menselijke vinger. En inderdaad, die plakken goed op glas en andere gladde materialen maar vallen nog wel eens van grove muren en dakplaten. En teflon plakt ook in het geheel niet, wat logisch is omdat dit materiaal juist is ontworpen om Vanderwaelskrachten zoveel mogelijk te beperken.
Laat dat nou precies zijn wat ik ook wou opmerken. Dat van die gekko's. Zelfs daarmee is iemand me voor. :P
Ik vind het leuk om een dergelijke robot te zien. Gekko's vind ik prachtig en robotgekko's (zoals die in Metal Gear Solid, bijvoorbeeld - is dat misschien ook een idee om in het echt te maken?) zijn ook altijd leuk om naar te kijken. :)
Waarom worden er geen wielen (of rupsbanden i.v.m. oppervlak) gebruikt? Een Gekko 'rolt ook af' bij het optillen van een poot.
"Op dit moment kunnen robots zich alleen nog over relatief gladde oppervlakken bewegen, maar het onderzoek gaat door om robots ook op ruwere oppervlakken te laten bewegen."

Ik zou zeggen dat een ruw oppervlak juist beter is om voort te kunnen bewegen? Meer mogelijkheid voor wrijving, toch? Tenzij men nu gebruik maakt van zuignapjes of iets waardoor te ruwe oppervlakken niet goed zijn?

[Reactie gewijzigd door ruby01 op 26 juli 2024 01:35]

Een ruwer ondergrond houd dus in dat het plakmiddel minder hechtingspunten heeft en dus het lastiger word om te klimmen. De voet ziet er nogal plat en stevig uit en zal dus niet als de tenen van een gekko zich om kleine hoogte verschillen kunnen aanpassen
dit nieuws als outer coating van dit in rupsband vorm?

[Reactie gewijzigd door analog_ op 26 juli 2024 01:35]

Dat werkt niet in space. Het is gebaseerd op een onderdruk in de ballon.
Ik denk dat je in de goede richting zit met je laatste zin. Ruwe oppervlakten zijn altijd lastiger als er geen zwaartekracht is en je met plakkerige materialen werkt. Dan heeft een glad oppervlak meer oppervlak waarmee het materiaal contact kan maken dan ruw opp.
Ze hebben dus voornamelijk met plakkerige materialen gewerkt in het verleden, dit is dus een doorbraak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.