Artplant komt met ruimte-mmog Entropy

Uitgever Jagex en de Noorse ontwikkelstudio Artplant, bekend van onder meerde Battlestar Galactica mmog, werkt aan een nieuwe ruimte-mmog, genaamd Entropy. Real-time ruimtegevechten tussen spelers zullen een belangrijk onderdeel van het spel worden.

In Entropy, dat vanaf vandaag te koop is via Steam's Early Access-programma, moeten spelers niet alleen tegen elkaar vechten, maar bijvoorbeeld ook samenwerken, handel drijven en mijnen bouwen. De spelers hebben daarbij het gezamenlijke doel om te zorgen dat de interstellaire samenleving niet verder afbrokkelt en uiteindelijk vernietigd wordt. Luchtgevechten zullen daar een belangrijke rol in spelen. Entropy laat spelers, anders dan bijvoorbeeld genregenoot EVE Online, zelf ruimteschepen besturen in luchtgevechten.

Door het spel in een vroeg stadium beschikbaar te maken via Steam hopen de makers veel feedback te krijgen van spelers, die bovendien beloningen kunnen krijgen door het spel nu al aan te schaffen. Zo zullen deze vroege spelers bijvoorbeeld extra in-game geld, extra slots voor personages en andere starter-ships krijgen als de uiteindelijke versie van het spel online komt. Consumenten die kiezen voor het duurste pakket zullen het extra voordeel krijgen dat hun voortgang in het spel niet gereset wordt als het spel uit de Early Access-fase komt.

Hoewel er momenteel nog geen games voor handen lijken te zijn die hetzelfde doen als Entropy, kunnen de makers zich voor 2014 voorbereiden op flink wat concurrentie. Star Citizen en Elite Dangerous, die respectievelijk ruim dertig miljoen euro en twee miljoen pond hebben opgehaald via crowdfunding, lijken in dezelfde vijver te vissen als Entropy en worden komend jaar op de markt verwacht. Het is nog niet duidelijk wanneer Entropy, dat speelbaar is op Windows, OS X en Linux, uit de Early Access-fase komt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

10-12-2013 • 16:48

39 Linkedin

Reacties (39)

39
38
22
3
0
8
Wijzig sortering
Luchtgevechten zullen daar een belangrijke rol in spelen. Entropy laat spelers, anders dan bijvoorbeeld genregenoot EVE Online, real-time gevechten voeren.
Ik heb geen idee wie de vertaling van het nieuwsbericht heeft gedaan, maar de gevechten (PvP) in EVE Online zijn wel degelijk real-time...
Sterker nog ... alles gaat daar realtime!
Real-time, maar vlieg je ook achter elkaar aan? Als in, je stuurt zelf, je schiet zelf etc? Ik ken EVE Online zelf helaas niet goed genoeg, nooit gespeeld.

Heb het bericht op dat punt iets verduidelijkt. Gaat er om dat je zelf vliegt, a la een flightsim.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 10 december 2013 18:01]

Je stuurt en schiet zelf ja, een van de belangrijkste punten om een gevecht te winnen. Je vliegt niet met de pijltjes toetsen maar je kan met de muis, ook daarmee kun je alle kanten opvliegen die je wil en ben je niet gelimiteerd tot voorgeprogrammeerde paden.

Het is al jaren hét spel voor fanatiekelingen in deze genre, mede door zijn complexiteit en onbegrensde mogelijkheden. Het gaat daar dus veel verder dan alleen een potje schieten, vrienden maken, coöperaties opstarten en allianties maken (en tegen vechten) is ook een groot deel van het spel.

Lijkt me waard om er eens in te duiken! :)
Een paar nadelen van Eve:
- progressie is tijdgelimiteerd: Skills leren duurt een vate tijd. Je kan dus nooit een ander bij- of inhalen hoe hard je ook je best doet.
- wil je een leuk ruimteschip waar je iets mee kan, als een carrier met fighters, dan kost je dat al snel 2 jaar echte tijd aan skills leren.
- het is niet 1 grote ruimte maar bestaat uit talloze kleine kubussen met zone=portals naar de aangrenzenden. Hierop is een plaatje van de ruimte geprojecteerd. Zodra je dat inziet is het ineens zo open allemaal niet meer.
- geen 3D maar 2.5D; alles in 1 vlak met wat hoogtevariatie
- geen substantiele quest lines; als je niet van guilds en multiplayer houd is het eigenlijk niets voor je
Waarom zou je iemand in willen halen? Niet iedereen hoeft een titan te vliegen, zou niemand wat mee opschieten! Bovendien kon je dit vroeger wel mbt. learning skills. Nu alleen nog met implants :) Neemt niet weg dat een goede skill planning een hoop tijd kan schelen, daar zijn tools als EVEmon om de meest efficiënte volgorde uit te rekenen op basis van je huidige character. Nu met de nieuwe expansion kun je ook twee characters op één account tegelijk trainen :)

Daarnaast kun je al vrij snel leuke schepen, elk schip heeft zo wel zijn voor en nadelen. Persoonlijk ben ik een Battleship/Dreadnought liefhebber en heb ik er inderdaad aardig wat tijd in gestoken om al deze skills te behalen. Maargoed, dat vind ik wel de kracht van EVE, er is altijd wel wat te doen voor élk niveau zonder dat het ongebalanceerd is.

Het bestaat inderdaad uit verschillende zonnestelsels met elk hun eigen security level. Het zou niet realistisch zijn om het in één grote ruimte te maken zonder het gebruik van gates/portals omdat de ruimte tussen planeten in één zonnestelsel een stuk kleiner is dan de ruimte tussen zonnestelsels. Dat zou betekenen dat je veel te lang bezig bent om van één zonnestelsel naar de ander te komen. Daarnaast is het wel degelijk één grote ruimte, alles heeft effect op elkaar!

Geen 3D? ... Huh? Zou eens aanraden een 3D monitor te kopen, belachelijk mooi!

Het is een MMORPG ... en dat is nou eenmaal multiplayer. Wil niet zeggen dat je met jan en alleman op pad moet gaan om missies te doen, je kunt wel degelijk overal quests doen en je zo opwerken tot steeds moeilijkere missies. Mocht het écht niks voor je zijn zou je nog kunnen overwegen de X³ series te gaan spelen, deze toont aardig wat gelijkenissen maar is volledig singleplayer :)

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 10 december 2013 20:52]

Wel, de nadelen die ik beschrijf ervaar jij gelukkig niet zo maar zijn voor mij de reden geweest er mee te stoppen. Vooral het progressiesysteem bevalt me niet. Als ik meer tijd in een game steek wil ik ook meer resultaat hebben.

Ieder zijn meug overigens. Have fun.
Waarom zou je iemand in willen halen? Niet iedereen hoeft een titan te vliegen, zou niemand wat mee opschieten! Bovendien kon je dit vroeger wel mbt. learning skills. Nu alleen nog met implants :) Neemt niet weg dat een goede skill planning een hoop tijd kan schelen, daar zijn tools als EVEmon om de meest efficiënte volgorde uit te rekenen op basis van je huidige character. Nu met de nieuwe expansion kun je ook twee characters op één account tegelijk trainen :)
Waarom zou je niet iemand willen kunnen inhalen of bijhalen? Inderdaad niet iedereen hoeft een titan te kunnen vliegen, maar als je een maand na je vrienden gestart bent zul je altijd een maand achter hen blijven qua skills in de game.
Zaken die voor hen nu een uitdaging zijn, zullen voor jou aan de lastige kant zijn, je hebt immers een maand achterstand qua skills, en zodra die content voor jou interessant wordt is het voor je vrienden een veel te gemakkelijk iets geworden, zij zijn immers weer een maand aan skills verder.

Dat was voor mij een van de redenen om te stoppen met EvE, het feit dat het by-design onmogelijk is om te kunnen concurreren met spelers die eerder gestart zijn dan jij.
Ik ben persoonlijk meer van de MMOs die een effectieve levelcap kennen en waar end-game progressie meer komt uit gear en dergelijken.

Tel daar bij op dat de meer interessante regionen van EvE allemaal FFA PVP zijn. En je hebt de situatie waar piraten die al 3 jaar spelen, onmogelijk te verslaan zijn.

In de meeste MMOs kan je als newbie na een paar maanden een punt bereiken waar je redelijk op par bent met de modale end-game speler.
In EvE is dit door ontwerp onmogelijk, het enige dat telt is hoelang je al sub betaalt. Hoeveel tijd je er in steekt is na de eerste paar weken grotendeels irrelevant, zolang je maar sub betaalt blijven je skills opbouwen. Hoe goed je bent in het spel is ook niet van belang, want er is geen XP systeem zoals in WoW of STO.

Ik vond EvE een heel mooi spel, maar het skill-systeem was voor mij de reden om er mee te stoppen.
Ik denk dat je EVE te veel vergelijkt met gangbare MMO's als WoW waarbij het belangrijk is om met je vrienden op het zelfde level te zitten om plezier met elkaar te kunnen hebben.

Met EVE is dit _absoluut_ niet het geval, ook al heb je nog weinig skills of een spaceship van karton, door goed samen te werken met je vrienden van bijv. een hoger level kun je prima deel uit maken van missies die te moeilijk voor je zijn en je zelf niet kan accepteren. Dat maakt het nou juist net zo leuk, je kunt alles doen zolang je maar samen werkt, dit geld niet alleen voor in het begin maar voor op welk niveau dan ook.

Zoals ik al zei, als iedereen titans zou vliegen schiet het niet op. Het gebeurt namelijk vaker dat titans gewoon neer gehaald worden door frigates omdat de titan véél te lomp en te traag is. Iedereen heeft dus wel een taak te vervullen tijdens een oorlog of missie.

Afgezien van oorlogen kun je je ook richten op minen, dit lijkt simpel en saai maar met een fleet van zeg 20 hulks, een aantal orca's, wat gecloakde verdediging en een aantal scouts wordt dit toch een hele operatie. Iets waar je overigens als noob prima in kan stappen en je steentje bij kan dragen, zo heb ik ook mijn eerste miljoenen bij elkaar gesprokkeld.

Als je niks om schepen geeft kun je ook nog in een station blijven hangen en alleen maar traden.

Het is dus héél anders dan veel andere MMO's, en naar mijn idee ook vrij complex. Je komt bij veel dingen niet onder een excel sheetje maken uit ;)
Waarom zou iedereen in een Titan gaan vliegen als er een level cap zou zijn?

Dat is logica die ik wel vaker hoor van EvE spelers, maar in mijn ogen slaat het nergens op. Als er een normale level cap zou zijn, met een normaal re-spec systeem dan is er geen noodzaak dat iedereen alles moet kunnen leren op 1 char.
Dus kan je dan de skill-tree zo opbouwen dat als je genoeg richting Stealt Bombers gaat, dat je dan niet meer genoeg punten overhoudt voor een mining-hulk of een titan.
Het gaat mij niet om de level cap (die er niet is) maar het was een voorbeeld voor de drang om mensen in te moeten halen zoals het geval is bij vele andere MMO's. Waarbij iedereen bij gangbare MMO's op het hoogste level wil zitten en dit bij EVE niet het geval is omdat je er niks mee op schiet ;) Dat verschil wou ik duidelijk maken.

Maar waarom wil je een level (skillpoints?) cap? Het is handig om in EVE meerdere dingen te kunnen, zo heb ik hoge mining skills maar kan ik ook een Revelation (Amarr Dreadnought) en Providence (Amarr Freighter) vliegen. Potje knallen en wat scheepjes verplaatsen als dat nodig is, geen enkel probleem.
Waarom zou je geen levelcap willen? Waarom zou je de situatie willen hebben waarin speler X nooit, speler Y kan bijhalen of inhalen? Waarom moet iedereen alle skills kunnen leren?

Ik wil graag op gelijk niveau samen kunnen spelen met mijn vrienden. In EvE is dat door ontwerp onmogelijk, omdat je niet kan in- of bijhalen.

Waarom zou ik niet mijn vrienden mogen kunnen inhalen om op gelijk niveau qua skills te kunnen spelen met hen? Wat is daar op tegen? Waarom zou ik by-design altijd maar op achterstand moeten spelen?
Juist omdat je niet op achterstand speelt? Zoals ik eerder al aangaf kun je prima met je vrienden samen spelen en deelnemen aan alles wat hun doen en jij kunt daarbij net zo goed een cruciale rol hebben.

Ook kun jij dingen gaan leren om zo een aanvulling te zijn op je groep, dit kan zijn dat je dieper op in gaat op een bepaalde class of zelfs op een andere tak binnen EVE zoals mining of industrie.

Als je wil kun je dus wel inlopen, frigate skills duren minder lang dan battleship skills bijvoorbeeld. Dat terwijl frigates net zo nuttig zijn!
Dan zou ik jouw definitie van achterstand wel eens willen vergelijken met de Van Dale. Want volgens mij begrijp je niet wat het betekent.

Ja je kan best wat aanmodderen en denken dat je op par speelt met spelers die puur door langer sub te hebben betaald meer skills hebben dan jij.

Maar de realiteit is dat als jij op hetzelfde pad zit qua skills als iemand die een maand langer speelt dan jij, dan zul jij diegene nooit inhalen of bijhalen. Je speelt vanaf minuut 1 tot het moment dat je je sub opzegt op achterstand.

Je kan dan met de beste wil van de wereld proberen te beargumenteren dat het geen achterstand zou zijn, maar de realiteit is dat het dat wel is.

Ik vergelijk het dan met STO, waar ook de max-level spelers echt niet allemaal gelijk zijn. Ik ben betrekkelijk ver qua STF progressie en heb daardoor bovengemiddeld goede items.
Maar iemand die dezelfde race en class speelt als ik, is qua base stats op max-level gewoon gelijkwaardig aan mij.
Ik heb geen defacto voorsprong omdat ik al sinds de closed beta speel.
Nouja we kunnen hier eeuwig over door gaan maar dat heeft geen zin volgensmij, de vandale zegt trouwens dit:
ach·ter·stand (de; m; meervoud: achterstanden), een te laag niveau, vergeleken met soortgelijke personen of zaken
.

Misschien moet ik het gewoon anders omschrijven, een achterstand waar je geen grote nadelen van zal ondervinden. Iets dat wel het geval is bij spellen als WoW waar je als lvl 1 geen kans hebt tegen een lvl 80 bijv.

Maargoed, ieder zijn ding toch? ;)
Een paar nadelen van Eve:
- progressie is tijdgelimiteerd: Skills leren duurt een vate tijd. Je kan dus nooit een ander bij- of inhalen hoe hard je ook je best doet.
De tijd voor het leren van skills kun je door middel van implants en neural remapping beinvloeden zodat je deze sneller kunt leren.
- wil je een leuk ruimteschip waar je iets mee kan, als een carrier met fighters, dan kost je dat al snel 2 jaar echte tijd aan skills leren.
Hoe groter en sterker het schip, hoe meer afhankelijkheden dat je moet leren. En ik ben van mening dat de progressie in het verkrijgen van de grotere schepen een belangrijke toevoeging is aan het spel. Immers, elke MMORPG heeft progressie in de gear/items die je kan gebruiken.

Dat wil niet zeggen dat een frigate, een cruiser of een battlecruiser geen leuk ruimteschip is om in te PvP'en (zowel solo als met een groep mensen). Elk schip heeft zijn plaats in het spel, dus de verwachting dat je pas vanaf een carrier iets leuks kan doen is wellicht wat kort door de bocht ;)
- het is niet 1 grote ruimte maar bestaat uit talloze kleine kubussen met zone=portals naar de aangrenzenden. Hierop is een plaatje van de ruimte geprojecteerd. Zodra je dat inziet is het ineens zo open allemaal niet meer.
Ondanks dat elk systeem is afgeschermd door middel van gates of wormhles, is de gamewereld onderdeel van één sandbox. Mensen aan de andere kant van EVE Online kunnen middels jumpbridges en titanbridges relatief simpel naar de ene kant reizen in geval één van hun allies problemen heeft of hulp roept. Met wormholes is er sprake van een zogenaamde chain waar je doorheen kunt reizen en deze chain produceert random exits in alle delen van EVE Online.
- geen 3D maar 2.5D; alles in 1 vlak met wat hoogtevariatie
2.5D suggereert dat de gameplay alleen bevindt in een 2D wereld waarbij de hoogtevariatie nep is. Dit is zeker niet waar en de gameplay is zeker wel 3D aangezien het vliegen van je schip niet gebonden is aan de 2D eigenschappen. Bepaalde taktieken om de damage op je schip te beperken (het gebruik van Angular Velocity en Transversal Velocity icm Tracking Speed bepaalt de daadwerkelijke impact van de schade) is juist afhankelijk van de 3D eigenschappen die het spel biedt.
- geen substantiele quest lines; als je niet van guilds en multiplayer houd is het eigenlijk niets voor je
EVE Online heeft dit niet per se. Maar heeft wel story lines, arcs en anoms voor het verkrijgen van speciale items. EVE Online is dan ook niet je typische MMORPG (sowieso, MMO defineert toch wel de interactie met andere spelers door middel van corps en alliances - hun bewoordingen voor "Guilds" zeg maar -) en inderdaad, de learning curve is vele malen hoger dan de meeste MMORPG's. Maar dit betekent niet dat het spel ontoereikbaar is voor beginnende spelers en dat ze het afzien tegen de veteranen in dit spel. Verre van dat zelfs; de zogenaamde end game schepen (supercarriers en titans) zijn zodanig generfed dat hun mogelijkheden zodanig zijn beperkt tot het schieten van SOV-objecten en het verplaatsen van schepen en objecten.

Zeker sinds de introductie van Time Dilation is het juist gefocused op het produceren van grote battles met honderden personen. De tijd van supercarriers met sentry drones en tracking titans is alweer jaren terug.
Ja, maar dan op een erg MMO achtige manier; alle skills hebben cooldowns en navigatie en combat zijn totaal niet als in een spacecombat fighter à star citizen (of freelancer). Verschil is dat Eve een puur tactische aangelegenheid is en dit meer actie georiënteerd is.
Je bestuurt het schip wel met de muis maar je hebt geen 1 op 1 rechtstreekse controle over je schip zoals in andere ruimtegames (Freelancer, Wing Commander, X3, Evochron etc.).
Consumenten die kiezen voor het duurste pakket zullen het extra voordeel krijgen dat hun voortgang in het spel niet gereset wordt als het spel uit de Early Access-fase komt.
Dit klopt niet, ook vanaf het goedkoopste pakket wordt de voortgang niet gereset. (bron: Steam)
Wat is er niet real-time aan EVE gevechten?
Ik denk dat ze eerder bedoelen dat je je schepen echt zelf vliegt, in plaats van zoals in EVE gewoon met de muis klikken.
Dat heeft toch niets met real-time te maken? Alleen de besturing is dan anders... Zoals eerder genoemd zijn er gewoon gevechten geweest met duizenden spelers tegelijk... real-time.
Ja, klopt. Had de zin in het artikel al iets aangepast.
Het is echt het jaar van de space-sim lijkt het wel, Star Citizen, Elite: Dangerous en nu Entropy.

Edit: wat wel interessant is dat dit vanaf € 18,99 te koop waar Space Citizen begint bij € ~29,- is in tegenstelling tot EVE Online wat een subscription-based van game is in de basis* van € 10,95 per maand
* gratis speelbaar via in-game timecards, € 10,95 indien 12 maanden vooruit betaald.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 10 december 2013 17:20]

Bij space citizen weet je welke games de schrijver vroeger gemaakt heeft, althans toen ik studeerde heb ik avonden lang wingcommander gespeeld. Het is maar afvragen hoe goed ze allemaal gaan worden.

Eve ook gratis speelbaar in 2 maanden, als je eenmaal in null zit kan je in 10 uur een plex bij elkaar spelen.
Freelancer meets EVE online? Ben benieuwd of het wat is.. ik ben nog niet echt overtuigd.
Freelancer meets EVE Online is toch echt Star Citizen. Ook deze game ziet er leuk uit, er moet een besluit genomen worden van mijn kant ben ik bang.
Hoewel er momenteel nog geen games voor handen lijken te zijn die hetzelfde doen als Entropy, kunnen de makers zich voor 2014 voorbereiden op flink wat concurrentie
www.vendetta-online.com zekers vergeten :-)
Dat is echt wel vergelijkbaar, al zijn de graphics flink beter in deze nieuwe game.

[Reactie gewijzigd door Dennis Beekman op 10 december 2013 17:13]

Dit lijkt wel heel erg op EVE Online zeg :) en inderdaad, zoals iemand anders al aangeeft, in EVE is juist alles realtime. Ook gevechten van 3k+ spelers: http://www.pcgamer.com/2013/01/28/eve-online-battle-asakai/ http://community.eveonline.com/news/dev-blogs/74226
vanaf prijs 18,99 euro en dat is best wel cheap tuurlijk krijg je niet alle sloten en zo maar het helpt de ontwikkelaar beter dan f2p
Anoniem: 536161
10 december 2013 19:10
Waarom hebben al die space games geluid gesimuleert in de ruimte?
Geluid kan zich niet voortplanten in de ruimte omdat het een medium nodig heeft in tegenstelling tot straling.
Omdat het nogal saai is om een spel zonder geluid te spelen? Nogal vanzelfsprekend lijkt me.
Ander universum met een bepaald gas in de ruimte dat geluid kan verplaatsen, zonder wrijving op objecten? Anders wordt het zo'n saai spel, zonder geluid.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 10 december 2013 19:51]

Het is fijn dat de spacecim weer terug komt, maar ik ben benieuwd of ze vernieuwend genoeg zijn om straks te kunnen opboxen tegen de rest.
Op het eerste oog ziet het er heel standaart uit namelijk
Kwestie van in game play vergelijken naast elkaar en dan kan je al redelijk goed inschatten wat voor je interessant is.
Niet dat de grafische kwaliteit alles zeg maar het is vaak wel een indicator van kwaliteit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee