Lian Li introduceert mini-itx-behuizing voor nas-bouwers

Lian-Li heeft een nieuwe mini-itx-behuizing uitgebracht. De PC-Q35 biedt ondanks zijn compacte omvang plek aan zeven opslagmedia. De fabrikant lijkt zich dan ook vooral op gebruik voor nas-systemen te richten.

De PC-Q35 biedt plek aan mini-itx- en mini-dtx-moederborden en de kast is 210mm breed en 305mm hoog, bij een diepte van 456mm. De behuizing biedt ruimte aan atx-voedingen met een lengte van 200mm en videokaarten van 300mm. Cpu-koelers kunnen in combinatie met de kast maximaal 95mm hoog zijn. Aan de achterkant zijn uitsparingen te vinden voor twee expansiesleuven.

De aluminium deur aan de voorzijde met slot, biedt toegang tot de aan-en-uitknop en drivecage voor zes schijven: vier 3,5"-modellen in de cage en twee 2,5"-modellen aan de zijkant. Onder de cage kan nog een 3,5"-schijf op de bodem gelegd worden. De cage is van een 120mm-fan voorzien. Daarnaast zijn twee 5,25"-bays voor optische drives aanwezig.

Aan de zijkant van de PC-Q35 zijn twee usb 3.0-poorten en de audio-aansluitingen geplaatst. Tenslotte zit er aan de onderkant een stoffilter, is er aan de bovenzijde een 120mm-fan te vinden en is er ondersteuning voor waterkoeling aanwezig. De PC-Q35 komt naar Europa voor een prijs van ongeveer 130 euro.

Lian Li zoekt daarnaast feedback voor een andere behuizing waar het bedrijf aan werkt: de PC-A51. De opvallendste eigenschappen van deze atx-midtower zijn het raam aan de zijkant en de rode accenten aan de binnenkant. In het prototype zitten een 140mm-fan aan de voorkant, twee 140mm-modellen bovenop en een 140mm-fan aan de achterzijde.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-11-2013 • 14:25

58 Linkedin

Reacties (58)

58
58
29
2
0
12
Wijzig sortering
Netjes, niet al te prijzig.

Zou er ruimte overblijven voor een fatsoenlijke hardware-RAID oplossing?
Als je er toch geen videokaart in doet heb je ruimte te zat in dat slot :)
En voor software raid (mdadm raid) of ZFS heb je natuurlijk helemaal geen controller nodig als je genoeg sata poorten hebt. Stuk goedkoper ook doordat je geen speciale schijven nodig hebt :)
Als het echt alleen om NAS functionaliteit gaat is dit wel een heel prijzig oplossing in mijn ogen. Voor pak hem beet 175 euro heb je een nagenoeg volledig uitgeruste HP Microserver, die voorzien is van processor, geheugen, netwerkkaart, videokaart en een storage-bay waar 4X 3.5 Inch schijven in passen.

Ik snap het nut van dit soort kastjes wel, de prijs echter niet helemaal..

[Reactie gewijzigd door Killer op 28 november 2013 16:52]

linkjes or it didn't happen :)

Overigens kun je meestal met deze kastjes veel leukere systemen mee maken, als in zwaardere cpu en extra raid controller. Maar als je hem alleen als een domme NAS wilt inzetten dan is een low-end systeem ook vaak al genoeg en dan zou het inderdaad vast goedkoper kunnen.

Je moet bij deze kast er nog wel bij tellen dat hier meer dan 4 schijven in passen.
Thnx, maar zolang we ze niet goedkoper kunnen vinden gaan we daar ook niet van uit :)

Je zou zoiets ook kunnen maken met het bovenstaande kastje + mini-itx celeron 874, 4GB mem en een simpele voeding en dan zit je rond de 250 euro. En dan is dit kastje nog net nieuw, het HP systeempje was bij introductie 425 euro.

Het HP ding is ook een mooi dingetje hoor, niets op tegen. Maar de statement dat deze kast zo prijzig is gaat niet super erg op en je hebt met zo'n kastje veel meer speelruimte.
Nou ja, ik zei: rond de €175. De laagste prijs is €185. Zat ik er niet ver naast. Als je dat wilt bouwen op basis van de Lian-Li kast, dan heb je toch een redelijke uitdaging.

Het klopt dat je wat meer speelruimte hebt, maar goed, ingezet als simpele NAS wil je denk ik juist een zo klein mogelijke behuizing vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door Killer op 30 november 2013 01:40]

Je kan er makkelijk een sas kaart in prikken of iets anders. die kaarten zijn tegenwoordig ook niet meer zo groot, tenzij er weer apart ram op geprikt moet worden en backup batterij nodig is.
ZFS heeft graag meer geheugen, daar ben je wellicht weer wat meer geld aan kwijt.
is 2 x 32 GB niet genoeg ?
Op welk m-itx bordje ga je dat prikken? (Ik ben altijd op zoek naar potentiele opvolgers voor mijn nas, dus ik houd me aanbevolen :))

On topic: ik zie toch liever een kastje met meer ruimte voor 3.5 inch schijven dan 5.25 inch optische drives. Met 4 schijven kan ik nog steeds niet genoeg hobby-en met ZFS :(
Ach, met een 2 x 5,25inch naar 3 x 3,5inch kan je ook al weer een tijdje verder.

Wel leuk dat die SSD netjes op de zijkanten zitten, kan je dan prima een SSD voor L2ARC of ZIL in bijschakelen, met 8 x 3,5 mits extra uitgave voor zo een bay geraak je in zo een ruimte toch al een heel eind... Te bedenken dat dat nu allemaal in een tower-case zit nu bij mij...
Er zitten 2x 5.25" in, 1 voor een Optische Disc en één voor een Tape, of een External HDD Bracket op een SATA-poort, is ook handig - lijkt mij.
Dat is het geval als je dedup draait, echter als je dat niet nodig vind (veel grote media bestanden waarbij de kans klein is dat er duplicatie optreed) dan heb je niet zo veel nodig. opzich kun je prima uit de voeten met 4GB voor normaal consumenten gebruik.
http://www.lian-li.com/en/files/2013/02/ex-36A2-09.jpg
filter is afneembaar.

Wel een mooie behuizing, zat al langer naar zoiets te kijken maar ik kreeg niet echt iets gevonden wat ik wel handig vond. Deze ziet er daarentegen wel erg goed uit :)
Ik ben redelijk fan van de lian-li Q25, deze heeft 5 hot-swap 3.5" bays wat voor de meeste NAS systemen wel voldoende is.

Deze ziet er overigens ook super nice uit en hier kun je wat andere setups mee maken, bijv. een 6x 3.5" + 4x 2.5" met de 5.25" bays.
Net kastje, maar ik zou toch eerder de Q25 pakken. Hot swap bays, welke vanaf de zijkant benaderbaar zijn en samen met een ASrock boardje een perfecte hobby NAS/Server:
- http://www.lian-li.com/en/dt_portfolio/pc-q25/
- http://www.asrock.com/server/overview.asp?Model=C2750D4I

[Reactie gewijzigd door MDKlapwijk op 28 november 2013 16:49]

Dat is ook precies 1 van de 2 mini-ITX bordjes waar 4 geheugensloten op zitten:
http://tweakers.net/categ...29CihJ1HPsJ4wQiPZppAbUWn8

Het Asrock bordje is voor een Intel Atom (geen i5 dus oid als je dat nodig zou hebben).

[Reactie gewijzigd door kdekker op 28 november 2013 16:56]

OT, maar de term Atom doet de Avoton C2750 misschien wel iets te kort.... ;)

De FM2A85X-ITX is door z'n 7 sata poorten trouwens ook een aardige kandidaat:
- http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A85X-ITX/
Opzich een perfect bordje die AsrockC2750Di, 12 sata poorten nice, maar enkel de prijs +/- rond de €250 eurie..beetje pittig.
Mijn keus de Asrock B75Pro3-M…8 x Sata voor even €56,- eurie
Maar dat is geen itx boardje en de C2750D4I is zelfs nog iets duurder dan 250,-
Offtopic: Ze hadden voor het nette toch wel een moederbord met rode accenten mogen plaatsen in de PC-A51 (asus ROG, msi gaming).

Ontopic: zeer nette kast zie hier inderdaad goede nas mogelijkheden in.
Als we toch gaan "mierenbevruchten" hadden ze er ook wel RAM in mogen stoppen, en rode LED fans om nog maar te zwijgen over hopeloos verouderde videokaart en de twee verschillende kleuren tinten sata kabels...
Ach ja, is dat niet gewoon typisch oosters om maar zoveel mogelijk kermiskleuren in 1 box te proppen, waar dan iedereen maar ook echt iedereen het koopt omdat het zo lekker fancy is. Niet voor niks lopen daar volwassenen het liefst in Pikachu meuk in combinatie met HelloKitty spullen. Best apart dat aan de andere kant van de bol de meeste mensen er niet aan moeten denken. Daarom heb je in het mom van mierenbevruchten wel een goed punt als je kijkt naar de westerse markt. :+ ;)

Als Tweakers bovenstaand artikel had gebaseerd op de niet-global site van Lian Li had ik het dan ook wel logisch gevonden. Maar blijkbaar vraagt men via de global site om reacties en dus vind ik ook dat het wel iets netter had gekund.
Welke 'nerd' heeft er nu een goede video-kaart nodig in een NAS-prompt/Command-line ? :?
Zie de onderste kast op de foto's...
Omdat het zonde is om voor een paar foto's een moederbord van €200 open te maken?
Lian Li is net als ASUS, MSI en vrijwel iedere andere hardware fabrikant gevestigd in Taiwan, een emailtje naar ASUS of MSI lijkt mij voldoende om even een moederbord te lenen voor een foto.

[Reactie gewijzigd door HKS-Skyline op 28 november 2013 17:46]

Inderdaad, dat zou wel mogen voor deze prijs.
Ik vind het namelijk ook zeer vreemd dat in geval van een NAS, waar je misschien toch wel eens een disk moet gaan vervangen, de disks er zo in zitten dat je eerst weer een hoop spul uit de kast moet halen wil je de disk verwisselen. Dat was dan nog bij de V354 bijvoorbeeld beter geregeld of de Q25.

Maar goed, ik vind Lian Li nou ook niet echt iets waar je een NAS behuizing zou kopen. Zoals al vaker genoemd in de reacties hoeft een NAS niet echt strak gedesigned te zijn en die adviesprijzen maken het er niet veel beter op. Voor dat geld zou ik minimaal een beter design intern verwachten, in de vorm van hotswaps of andere mogelijkheden t.b.v. goed bereik tot je data(disks).
Toch is deze compacter:
pricewatch: Fractal Design Node 304 Zwart

passen 6 HDD's in dus ook voldoende voor een gemiddelde nas denk ik zo?
Helft van de prijs, compact design met genoeg ruimte, mooie airflow, ruimte voor een fullsize cpu cooler of zelfs waterkoeling radiator achterin... De Node 304 is niet voor niets één van de meest populaire kasten van het moment.
Wel een stuk moeilijker om bij je schijven te komen. Daarvoor moet hij niet alleen uit maar helemaal open, deels gemonteerd en uit elkaar. Als je de pech hebt dat je er geen rekening mee had gehouden moet je zelfs je kabelmanagement (voor zover mogelijk) uit elkaar halen.
Voor een NAS is dat toch wel een groot nadeel, maar de Node 304 is dan ook niet primair gericht op NAS gebruik zo lijkt het.

[Reactie gewijzigd door TweakMDS op 28 november 2013 15:55]

Sow waar kan ik feedback geven (reeds gevonden en gedaan) op die A51, gaaf modelletje met veel potentieel. Ook leuk dat die accenten aanhaken bij de populaire rood-zwart combo. De itx nas kast wordt ik niet zo warm van, maar die A51 is wel iets wat ik op de markt zou willen zien, wellicht ook een wat lagere matx variant!

Ik hoop wel dat lian li met de prijzen mee kan komen. Vind het meestal vrij prijzige kasten in vergelijk met bv fractal design, die toch ook zeer stijlvol zijn. In tegenstelling tot vroeger (10 jaar geleden) heeft lian li niet meer het alleenrecht op stijlvolle strakke kasten, ze zullen iets aan hun prijzen moeten gaan doen.

[Reactie gewijzigd door Gizzy op 28 november 2013 14:31]

De voeding blaast op deze manier de verkeerde kant op, namelijk naar voren. Een videokaart zoals in de afbeeldingen blaast altijd naar achteren, dus op deze manier krijg je airflow twee kanten tegelijk op :/
Leuk model, al is het naar mijn mening ietwat te prijzig als je ziet dat je voor ca. 200 euro al een redelijke NAS hebt zonder harde schijven.

Ook had ik graag hotswappable HDD bays gezien op dit model, zeker voor die prijs, als het dan toch op NASsen gericht is.

Ik vraag me ook af waarom je een raampje zou willen in een NAS, dat ding zet je meestal toch ergens in een kast neer. // ETA: Zat naar de verkeerde kast te kijken, sorry.

Off-topic: Grappig vond ik wel dat ze een modern moederbord met Thunderbolt en mSATA combineren met een zowat antieke GPU :+

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 28 november 2013 15:58]

Geen idee waarom dit een behuizing voor NAS bouwers wordt genoemd.
Het is gewoon een kleine PC kast.

Het feit dat er een 30cm grafische kaart in kan geeft dat al aan. Volkomen nutteloos voor een NAS en het maakt de kast onnodig groot en/of het gaat ten koste van het aantal schijven dat er in kan.
Idd, wat betreft die grafische kaart: Mijn idee!
Hoezo 3D op de Command-Line van een NAS?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee