Om de reactie van batjes even wat uit te breiden, bij deze een mooi linkje om redelijk eenvoudig je Windows 7 ISO van alle nieuwe updates te voorzien voor installatie:
http://www.windows-update...nto%20a%20DVD%20image.htm
Dit programma (KUC) kun je ook gebruiken om je draaiende Windows 7 installatie van updates te voorzien.
Met dit programma kun je zelf kiezen of je de GDR of LDR release channel wilt gebruiken. (Sinds Vista heet de QFE LDR; limited distribution release).
het komt eigenlijk op het volgende neer:
1) je extract je windows 7 iso naar een folder op je HD (wel zo lekker als dat een SSD is). Dat kan bijvoorbeeld met WinRAR of 7zip.
2) je mount de install.wim middels DISM (command line; zit standaard in Win7)
3) je leest deze mount met KUC om te bepalen welke updates je allemaal wilt hebben
4) je gebruikt KUC om achtereenvolgens (a) superseded updates te verwijderen, (b) nieuwe updates te installeren (dat zijn er als je LDR neemt inmiddels zo'n 460...), en (c) nogmaals te runnen als je alle dependencies geregeld hebt, zoals de platdorm update die nodig is voor IE10.
5) je commit de wijzigingen aan je mounted install.wim
6) je doet dit voor iedere Windows 7 versie op je installatiemedium - die kun je overigens gebruiken als je de ei.cfg in de sources folder verwijdert; die 'lockt' je medium op een van de edities. Je hebt dan natuurlijk wel nog steeds de juiste Key nodig.
7) je gebruikt diskpart of de diskmanager in windows 7 om een USB stick te formatteren en bootable te maken (select disk # | clean | create partition primary
select partition 1 | active | format fs=NTFS QUICK | assign | exit )
8 ) je kopieert alle bestanden van de folder uit 1) (die nu door de commit van DISM een grotere install.wim heeft in de sources folder) op de USB stick.
9) klaar en installeren maar
Alternatief kun je na (5) nog met de
WinToolkit onderdelen verwijderen, unattended maken en tweaks aanbrengen als je dat wilt.
Verder is een van de grote voordelen aan deze methode dat je de geupdate install.wim die je gemaakt hebt gewoon na iedere patchronde kunt bijwerken - dit is een officiele methode middels een microsoft/windows-eigen utility (DISM dus).
Edit nummer zoveel: je kunt KUC ook voor online installs gebruiken, dus onder een draaiende Windows. Daar heb je enkele voordelen bij: (1) je kunt de LDR achteraf gaan gebruiken, (2) je deinstalleert eerst alle packages die superseded zijn (dus ik neem aan dat ze daarmee ook uit winsxs verdwijnen), (3) je kunt packages verwijderen die anders zouden blijven bestaan (zoals IE8 en 9 packages die gewoon geinstalleerd blijven als je IE10+ installeert) en die *niet* offline (d.w.z. in het vorige stappenplan) verwijderd kunnen worden.
Overigens is mijn WinSxS ca. 7,5GB groot. Of dat te maken heeft met het gebruik van KUC kan ik niet vertellen, maar het systeem is al zeker een jaar in (vol) gebruik. Ik installeer en verwijder redelijk vaak nieuwe software. De disk cleaner even laten kijken, en die zegt dat er 190MB vanaf kan. Ik zit dus al aan de lage kant, en denk dat het inderdaad door mijn manier van updates installeren komt.
@Luno en KroontjesPen
Als je specifieke vragen hebt beantwoord ik die graag natuurlijk. Voor de rest kun je begrippen opzoeken op ons aller google. Daar leer je nog meer van ook.
Daarnaast is wat ik schrijf een samenvatting van wat er op de in het begin gelinkte website te vinden is; de stappen zelf zijn daar uitgebreider beschreven. Het heeft niet zoveel zin alles hier uit te gaan zitten schrijven.
Ik heb wel even de inleiding wat duidelijker gemaakt.
[Reactie gewijzigd door Buggle op 24 juli 2024 21:44]