Microsoft maakt verwijderen oude Windows 7-updates mogelijk met update

Microsoft heeft een update uitgebracht voor Windows 7 SP1 die gebruikers de mogelijkheid biedt oude Windows Update-bestanden te verwijderen. Deze bestanden worden bewaard om het downgraden van updates mogelijk te maken maar nemen veel ruimte in beslag.

De update werd aangekondigd in een blogposting van Microsoft. Bij Windows 7 wordt een update-bestand opgeslagen in de WinSxS-directory. Nadat de update is geïnstalleerd blijft het bestand daar staan, ook als er daarna een nieuwe update overheen komt. Dit maakt het mogelijk dat gebruikers een update kunnen verwijderen en weer terug kunnen gaan naar een oudere versie. Alle updates en hotfixes die geïnstalleerd zijn blijven daarom op het systeem opgeslagen.

Bij het installeren van een nieuw Service Pack wordt de mogelijkheid geboden om de oude update-bestanden te verwijderen. Omdat Microsoft echter maar één Service Pack voor Windows 7 heeft uitgebracht, en deze alweer twee jaar geleden uitkwam, is bij veel gebruikers de WinSxS-directory flink gegroeid. Om dit probleem op te lossen heeft Microsoft nu deze update uitgebracht, na de installatie kunnen alle update-bestanden met de Disk Cleanup-tool verwijderd worden. De verwijdering is zichtbaar na herstarten van het systeem.

Windows 7 cleanup

Door Eric Scheers

Nieuwsposter

10-10-2013 • 10:45

170

Submitter: zndrwrk

Reacties (170)

170
163
122
24
0
15
Wijzig sortering
Dat is mooi, maar ik zou liever nog een extra servicepack voor Windows 7 zien. Bij een schone installatie van Windows 7 SP1 krijg je al snel meer dan 100 updates aangeboden, in mijn ogen veels te veel.

Edit: zojuist even gekeken. De WinSxS-map van mijn 1 jaar oude Windows 7 SP1-installatie is gewoon 17,7GB! Ongelooflijk, wat een enorme hoeveelheid schijfruimte neemt dit in beslag..!

[Reactie gewijzigd door Miuccia op 24 juli 2024 21:44]

Dat is mooi, maar ik zou liever nog een extra servicepack voor Windows 7 zien.
Dat hoeft niet als service pack aan te worden geboden maar kan ook als update roll-up. Update roll-ups zijn verzamelingen gebundelde losse updates. Een service pack neemt historisch ook nieuwe verbeteringen en functionaliteiten met zich mee. Denk bij Windows 2000 aan het toevoegen van WiFi en Bluetooth, bij Windows XP aan het toevoegen van WPA2 en het Beveiligingscentrum en bij Windows Vista exFAT, 802.11n en IPv6 voor VPN, etc.

Waar jij behoefte aan hebt is dat je na de installatie van Windows 7 twee/drie monsterupdates installeert en dan weer bij bent zodat je niet een hele sloot aan losse updates en reboot benodigd hebt. Overigens is het ook al aan te raden om je kalen Windows 7 image te slipstreamen met SP1 en een zwik updates.

Of er nog een nieuw SP voor Windows 7 geïntroduceerd zal worden hangt denk ik meer af van in hoeverre ze het besturingssysteem nog verder "grootschalig" willen moderniseren of dat Microsoft ervoor kiest zo nu en dan een update met functionaliteit toe te voegen. Windows 7 is out-of-the-box al vrij modern en bugvrij. Service Pack 1 bracht (voor een Service Pack) relatief weinig vernieuwingen en voornamelijk kleine verbeteringen en bugfixes. Het pack is ook een stuk kleiner.

Overigens is het in trent met het sterk dalende aantal service packs door de jaren heen. Windows NT 6.0: 6 SP's, Windows 2000: 4 SP's, Windows XP: 3 SP's, Windows Vista: 2 SP's, Windows 7: 1 SP, Windows 8: waarschijnlijk 0 SP's.

Het SP van Windows 7 was al erg discutabel omdat men historisch wachtte op het uitgeven van een SP voordat het besturingssysteem werd overwogen als stabiele bedrijfstijger. Bij Windows 7 RTM was al discussie of deze niet al een stuk beter was dan Vista. Het zou mij niets verbazen als Microsoft enigszins van het "het service pack maakt het OS af-imago" af wil. (Hence Windows 8.1)..

Meer als directe reactie op het bericht: goede keuze van Microsof: lijkt mij voor veel mensen (inclusief ondergetekende) erg prettig voor systemen met kleine partities, zoals SSD's :).

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 24 juli 2024 21:44]

windows8.. 0 ben ik het niet helemaal mee eens. Of je moet 8.1 een nieuwe windows versie noemen, maar volgens mij is dat gewoon een service pack met een andere naam. Alleen omdat service pack de suggestie wekt dat er een hoop fouten gemaakt moesten worden hebben ze het een nieuwe naam gegeven. Het feit dat het gratis is voor windows8 gebruikers suggereert ook dat het een service pack is..
Dat is niet helemaal waar. 8.1 zal ook een nieuwe Kernel mee krijgen. Onder water zal 8.1 dan ook NT6.3 heten, waar 8.0 NT6.2 is. Toch wel een serieuze update, waar je niks voor zal betalen.
Als je hem verbeterd. Windows 7 heeft nt 7.0. Is 6.1 genoemt wegens backwards compatible. Windows 8 heeft nt 8.0 en Windows 8.1 heeft 8.1. Heet alleen 6.x vanwege drivers die zich vastzetten op nt versies.
er zit dus niet een geheel nieuwe kernel in, maar een geupdate.

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 21:44]

Ja, want Windows 3.1 was ook maar een minor update over 3.0

Oh, wacht, dat was het niet. Windows 8.1 is een update die niet groot genoeg is om een nieuwe Windows versie te zijn, maar te groot is om gewoon "een service pack" te noemen. Het is eerder vergelijkbaar met de stap van OSX 10.5 naar 10.6, of Ubuntu 12.04 naar 12.10.
Ik vermoedt dat deze ook nog wel gaat komen, maar om een SP3 (zoals bij XP) te voorkomen wachten ze denk ik nog even.
Die WinSxS maps is inderdaad altijd een doorn in het oog geweest. Ik heb nooit begrepen dat dat niet schoongemaakt kan worden, ik heb altijd begrepen dat er verschillende versies van drivers daarin opgeslagen worden, voor compatibiliteit. Vervelend, want het neemt bakken met ruimte in en waarom kunnen die bestanden wanneer nodig niet online gehaald worden?

Ik gebruik nu Windows 8 (minder dan een maand terug geïnstalleerd) en daar is die WinSxS map ook al zo belachelijk groot (>10GB).
Heel veel data in de winsxs zijn koppelingen. Dus de grootte zegt niet enorm veel.
daarnaast worden er niet alleeb updates gebackupt. Ook drivers en andere meuk.
windows gebruikt het ook om dus drivers te rollbacken.
de map kan je wel wat verkleinen door het gewoon te verwijderen zolang je dit niet met admin override doet, maar is alsnog niet aan te raden.
Ik hoop dat niemand dit advies van je gaat opvolgen. Verwijderen van de WinSxS folder is een grote NO NO (voor zover ik weet en gelezen heb). Zie hier een korte uitleg:

http://blog.brimur.com/?p=854
Maar dat artikel waar je naar refereert stamt uit 2010. Dit is een update om het probleem met het WinSxS probleem te tackelen. En als je naar het plaatje kijkt dan kun je zien dat het moet door op de knop Clean up system files te drukken. Deze zal wel precies weten wat er mag word verwijderd en zichtbaar mag worden.

Maar doe het zeker niet handmatig door rechtstreeks in de folder alles te selecteren en te verwijderen. :) :) ;) :)
Avast geeft een melding van trojaans paard als ik op jouw link klik, lijkt me niet echt de bedoeling!
Als je overstapt op een SSD, ga je willen en wetens over op een kleiner opslagmedium, dus als je niet goed genoeg hebt onderzocht of je spul wel past, is het je eigen schuld.

Wat wél is, is dat nutteloze shit op een veel duurder opslagmedium natuurlijk veel zuurder is. Want al die gigabytes kosten met een SSD veel meer en je komt er niet vanaf.
(en nee, je moet de WinSxS directory NIET met de hand leegflikkeren)
Je kon de WinSxS folder in het verleden al wel opschonen met het commando:

dism /online /cleanup-image /spsuperseded /hidesp

Zie ook 'Option Two' op deze pagina.

Dit leverde soms wel 10-15 GB aan kostbare SSD real estate op.
dat commando gaat alleen over updates die door de SP superseded waren. Het deed hetzelfde als via de Cleanup Disk util in windows je SP-files opschonen.
SSD's zijn per GB een stuk duurder dan een normale hardeschijf. maar toch allang niet meer onbetaalbaar. een 500 GB van samsung uit de 840 EVO serie kost tegenwoordig al minder dan 300 euro. de 250 GB ook ruim voldoende voorwindows en al je programmas en updates heb je tegenwoordig al voor 150 euro.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat 15 Gb aan rommel die je niet meer gebruikt gewoon niet wenselijk is.
SSD's zijn per GB een stuk duurder dan een normale hardeschijf. maar toch allang niet meer onbetaalbaar. een 500 GB van samsung uit de 840 EVO serie kost tegenwoordig al minder dan 300 euro.
Dat is leuk in een systeem dat nieuw €450 of zelfs €400 heeft gekost. Je blijft wel met te trage gpu en cpu zitten.
de 250 GB ook ruim voldoende voorwindows en al je programmas en updates heb je tegenwoordig al voor 150 euro.
Komt nog wel een bracket en kabels bij, anders past he niet of krijgt hij geen stroom.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat 15 Gb aan rommel die je niet meer gebruikt gewoon niet wenselijk is.
Blame Microsoft for making Windows like that.
Net uitgeprobeert, en het levert precies niks op:
C:\Windows\system32>dism /online /cleanup-image /spsuperseded /hidesp

Deployment Image Servicing and Management tool
Version: 6.1.7600.16385

Image Version: 6.1.7600.16385

Service Pack Cleanup can't proceed: No service pack backup files were found.
The operation completed successfully.
/edit
de code tag werkt hier niet :?

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juli 2024 21:44]

Was niet willens en wetens, haast niemand wist, dat die winsxs directory zo uit de klauwen ging groeien als je een pc meerdere jaren gebruikt.

MS heeft nooit officieel willen toegeven, dat ze niet goed de technologische ontwikkeling in de gaten hebben gehouden.
Ze gingen er van uit, dat HDs nog verder ontwikkeld werden en hadden niet in de gaten, dat de SSD's populairder werden.
Ze hebben gewoon voor een gemakzuchtige winsx oplossing gekozen, omdat ze dachten, dat er onbeperkte opslagruimte op de volgende generatie's pc's zouden zijn en hebben dus geen tijd besteed aan meer efficiëntere oplossingen, puur domme gemakzucht.
Dat ze NU pas met een tool komen, dat noem ik wel erg laat, deze directory zat er bij vista al in.

Zelfs op dit moment, kun je nog steeds niet in lekker in windows instellen, dat je minder kritische systeem/backup bestandjes op een andere normale HD partitie wilt opslaan.
Je moet van goede huize komen om windows zo in te stellen, dat de complete user map met hidden maps op andere locatie wilt, als je die niet op de primaire SSD HD wilt hebben.
Je kunt het volgens mij voor elkaar krijgen met directory junctions. Maar dat is idd niet voor iedereen weggelegd. En het eigenlijk verplaatsen van de oude naar de nieuwe locatie kan lastig zijn, of zul je misschien zelfs "offline" moeten doen. De tools zijn er gewoon, het is niet superveel hackwerk, maar ik zou het iedereen afraden, puur vanwege het risico dat je je systeem onklaar maakt.

Met "willens en wetens" bedoelde ik trouwens dat je willens en wetens kiest voor een opslagmedium dat kleiner én duurder is, op een moment dat je je pc al in normaal gebruik hebt. Een nieuwe pc met SSD kopen, is een ander verhaal, en daarop hadden de OEMs best een tussenoplossing kunnen bedenken.
Je kunt het volgens mij voor elkaar krijgen met directory junctions. Maar dat is idd niet voor iedereen weggelegd. En het eigenlijk verplaatsen van de oude naar de nieuwe locatie kan lastig zijn, of zul je misschien zelfs "offline" moeten doen.
Directory Junctions zijn niet zo moeilijk. Het bestond al in W2K maar pas bij Vista heeft Microsoft de tools ingebouwd. Daarbij verhindert Windows het dus in een lopend systeem.
De tools zijn er gewoon, het is niet superveel hackwerk, maar ik zou het iedereen afraden, puur vanwege het risico dat je je systeem onklaar maakt.
Microsoft ondersteunt het niet en zeg zelfs dat je bij updates problemen krijgt. Wil je echter userdata en systeem apart kunnen imagen dan kom je er niet omheen, en alleen bij een image weet je dat je systeem na de restore gelijk terug opstart.
Met "willens en wetens" bedoelde ik trouwens dat je willens en wetens kiest voor een opslagmedium dat kleiner én duurder is, op een moment dat je je pc al in normaal gebruik hebt. Een nieuwe pc met SSD kopen, is een ander verhaal, en daarop hadden de OEMs best een tussenoplossing kunnen bedenken.
[/quote]
Ik hoop het, maar MS heeft al vaak aangegeven dat er GEEN SP2 gaat komen. Helaas helaas. Ik heb nu een hele lijst met updates, ok die komen gewoon met Windows Updates maar het duurt zo verrekte lang. Daarnaast heb ik echter een flinke lijst met hotfixes die ik moet installeren om e.e.a. in orde te krijgen. Dit is overigens met name op 2008R2, maar dat is dezelfde servicepack die daar mist... Bepaalde QFE fixes worden met een SP alsnog in de GDR branche geplaatst. Zou een verademing zijn voor de installatietijd van zowel Windows 7 als Server 2008R2.

Toch vreemde keuze van Microsoft met name naar bedrijven toe, waarvan er veel Windows 8 (voorlopig) niet gaan gebruiken.

Ontopic: Deze update is al enigszins de goeie richting uit, het ruimt inderdaad een flink aantal GB's aan loze updates weer op. Toch een voorzichtige thumbs up voor ms.
Om de reactie van batjes even wat uit te breiden, bij deze een mooi linkje om redelijk eenvoudig je Windows 7 ISO van alle nieuwe updates te voorzien voor installatie:
http://www.windows-update...nto%20a%20DVD%20image.htm
Dit programma (KUC) kun je ook gebruiken om je draaiende Windows 7 installatie van updates te voorzien.

Met dit programma kun je zelf kiezen of je de GDR of LDR release channel wilt gebruiken. (Sinds Vista heet de QFE LDR; limited distribution release).
het komt eigenlijk op het volgende neer:
1) je extract je windows 7 iso naar een folder op je HD (wel zo lekker als dat een SSD is). Dat kan bijvoorbeeld met WinRAR of 7zip.
2) je mount de install.wim middels DISM (command line; zit standaard in Win7)
3) je leest deze mount met KUC om te bepalen welke updates je allemaal wilt hebben
4) je gebruikt KUC om achtereenvolgens (a) superseded updates te verwijderen, (b) nieuwe updates te installeren (dat zijn er als je LDR neemt inmiddels zo'n 460...), en (c) nogmaals te runnen als je alle dependencies geregeld hebt, zoals de platdorm update die nodig is voor IE10.
5) je commit de wijzigingen aan je mounted install.wim
6) je doet dit voor iedere Windows 7 versie op je installatiemedium - die kun je overigens gebruiken als je de ei.cfg in de sources folder verwijdert; die 'lockt' je medium op een van de edities. Je hebt dan natuurlijk wel nog steeds de juiste Key nodig.
7) je gebruikt diskpart of de diskmanager in windows 7 om een USB stick te formatteren en bootable te maken (select disk # | clean | create partition primary
select partition 1 | active | format fs=NTFS QUICK | assign | exit )
8 ) je kopieert alle bestanden van de folder uit 1) (die nu door de commit van DISM een grotere install.wim heeft in de sources folder) op de USB stick.
9) klaar en installeren maar

Alternatief kun je na (5) nog met de WinToolkit onderdelen verwijderen, unattended maken en tweaks aanbrengen als je dat wilt.

Verder is een van de grote voordelen aan deze methode dat je de geupdate install.wim die je gemaakt hebt gewoon na iedere patchronde kunt bijwerken - dit is een officiele methode middels een microsoft/windows-eigen utility (DISM dus).

Edit nummer zoveel: je kunt KUC ook voor online installs gebruiken, dus onder een draaiende Windows. Daar heb je enkele voordelen bij: (1) je kunt de LDR achteraf gaan gebruiken, (2) je deinstalleert eerst alle packages die superseded zijn (dus ik neem aan dat ze daarmee ook uit winsxs verdwijnen), (3) je kunt packages verwijderen die anders zouden blijven bestaan (zoals IE8 en 9 packages die gewoon geinstalleerd blijven als je IE10+ installeert) en die *niet* offline (d.w.z. in het vorige stappenplan) verwijderd kunnen worden.
Overigens is mijn WinSxS ca. 7,5GB groot. Of dat te maken heeft met het gebruik van KUC kan ik niet vertellen, maar het systeem is al zeker een jaar in (vol) gebruik. Ik installeer en verwijder redelijk vaak nieuwe software. De disk cleaner even laten kijken, en die zegt dat er 190MB vanaf kan. Ik zit dus al aan de lage kant, en denk dat het inderdaad door mijn manier van updates installeren komt.

@Luno en KroontjesPen
Als je specifieke vragen hebt beantwoord ik die graag natuurlijk. Voor de rest kun je begrippen opzoeken op ons aller google. Daar leer je nog meer van ook.
Daarnaast is wat ik schrijf een samenvatting van wat er op de in het begin gelinkte website te vinden is; de stappen zelf zijn daar uitgebreider beschreven. Het heeft niet zoveel zin alles hier uit te gaan zitten schrijven.
Ik heb wel even de inleiding wat duidelijker gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 24 juli 2024 21:44]

Denk je eens een een Jan met de Pet uit 1995 die dit verhaal leest en... er geen moer van begrijpt. Zelden zoveel jargon in een stuk tekst tegen gekomen, zonder enige uitleg.
Ben het helemaal met je eens. Zal wel komen dat ik mijn pet uit 1948 komt.
dat betekend dus dat elke tweaker hier de vaktaal moet kennen? ik loop al jaren rond op tweakers, maar moest wel even 3x lezen voordat ik begreep waar hij het nou over had. onzinnige opmerking
Nee je hoeft niet alles te kennen. Maar een beetje zelf zoeken zou toch geen probleem moeten zijn.

Dank voor de downmods overigens, had niets anders verwacht.
Ik vermoedt dat deze ook nog wel gaat komen
Dacht het niet. Volgens mij wordt de support periode dan ook weer langer (X jaar na laatste SP) en MS wil mensen gewoon naar W8 pushen.
"Ondersteuning eindigt of 24 maanden na verschijning van het eerstvolgende service pack of aan het einde de ondersteunings-lifecycle van het product, afhankelijk van welke als eerste komt. Bezoek voor meer informatie over Service Pack ondersteuningsbeleid http://support.microsoft.com/lifecycle/#sp."

Het product wordt nog tot 14 januari 2020 ondersteund, dus een SP kan nog wel in 2018 uit komen ;)

http://support.microsoft....x?LN=nl&x=5&y=13&c2=14019
Sterker nog het heet geen Service Pack maar update rollup, en die is er al...

http://support.microsoft.com/kb/2775511

Scheelt een hoop updates downloaden.
2019 ook nog, dan zal 14-1-2020 gewoon einde zijn.
Niet helemaal waar: SPs kunnen uitkomen voor Windows 7 tot aan januari 2015. Service Packs komen enkel en alleen uit als het product nog in Mainstream Support zit, zodra Extended begint, hoef je hier zeker niet meer op te rekenen. Niet dat je dat nu wel nog moet doen, Microsoft heeft al vaker gezegd voor Windows geen Service Packs meer te maken.
Meer informatie over de WinSxS directory en waarom het geen goed idee is om handmatig dingen weg te gooien: http://blogs.technet.com/...-s-the-deal-with-vss.aspx
Edit: zojuist even gekeken. De WinSxS-map van mijn 1 jaar oude Windows 7 SP1-installatie is gewoon 17,7GB! Ongelooflijk, wat een enorme hoeveelheid schijfruimte neemt dit in beslag..!
Wat jij op je systeem hebt staan weet ik niet, maar ik keek net naar die directory op mijn desktop PC en daar was die directory net even over de 8 Gig
Laten we niet in paniek raken Een beetje normale laptop/pc heeft tegenwoordig al snel 1 TB aan schijfruimte. Dus die 17.7 Gig is 1.7% van je opslag ruimte.
Maar zelfs al heb je een extreem veel kleinere schijf en een heel oud systeem dan nog kom je waarschijnlijk niet boven de 10% uit.
Ik heb Windows 7 draaien op een Dell D420 laptop met een 64G ssd schijfje en dat gaat helemaal goed, ik heb nog steeds 30Gig over. En dan staat Office er ook nog op. Windows is heel goed in staat om op kleinere systemen allerlei dingen weg te laten.
[...]

Wat jij op je systeem hebt staan weet ik niet, maar ik keek net naar die directory op mijn desktop PC en daar was die directory net even over de 8 Gig
Zeker met installaties die al wat langer meegaan is zo'n grote WinSXSdirectory geen uitzondering hoor. Hier is die ook 15,5GB groot inmiddels.

Dat een PC 1TB ruimte heeft is leuk, maar het gaat er juist om dat het ruimte inneemt op je systeemdisk, en dat zijn vaak SSDs. En 17GB op een SSD van 128GB is toch een behoorlijk deel. Zeker als dat gevuld is met data die eigenlijk niet van belang is.

Ik ben dan ook wel bij met deze tool, als ik die zooi van m'n SSDs af kan gooien vind ik dat prima. Zeker op m'n notebookje waar ik enkel een 256GB SSD heb en geen andere storage.
Zeker met installaties die al wat langer meegaan is zo'n grote WinSXSdirectory geen uitzondering hoor. Hier is die ook 15,5GB groot inmiddels.
Mijn installatie is ook al een paar jaar oud en er staat echt maar 8 Gig
Dat een PC 1TB ruimte heeft is leuk, maar het gaat er juist om dat het ruimte inneemt op je systeemdisk, en dat zijn vaak SSDs. En 17GB op een SSD van 128GB is toch een behoorlijk deel. Zeker als dat gevuld is met data die eigenlijk niet van belang is.
Mijn D420 heeft dus een SSD van 64Gig en dat draait prima. Ik heb nog 30 Gig over. Juist op de systeem disk is het geen probleem. Daar staat immers je data niet. De bulk staat dan op je andere schijf.
Ik ben dan ook wel bij met deze tool, als ik die zooi van m'n SSDs af kan gooien vind ik dat prima. Zeker op m'n notebookje waar ik enkel een 256GB SSD heb en geen andere storage.
Dan praat je dus over een minimaal systeem en daar wil je de ruimte terug. Dat kan ik me voorstellen. Maar 90% van de mensen heeft niet eens een flauw idee van wat een SSD is. Die kopen gewoon een laptop en daar zit zeker tegenwoordig gewoon 500GB tot 1 TB in.
En van de mensen die wel een SSD bewust kopen heeft het grootste deel dat ding als systeemdisk waar meer dan genoeg ruimte op is voor Win plus office plus nog wat andere dingen en de data staat op een andere schijf en die heeft geen enkele last van backup bestanden die ergens op een nog voor 50% lege systeem disk staan
De rest van de mensen verliest aan de hele zooi 1-3 % En als het systeem 5 jaar oud is, dan zit er minder in maar nog steeds is de overhead uit te drukken in een paar %. Zelfs in jouw systeem is het 7-8%

[Reactie gewijzigd door Ortep op 24 juli 2024 21:44]

[...]

Mijn installatie is ook al een paar jaar oud en er staat echt maar 8 Gig
Dan heb jij mazzel denk ik, of je hebt gewoon minder spul op je systeem staan dan ik hier draai.

Nog steeds vind ik 8GB te zot voor woorden overigens. Die directory was 20MB groot in Windows 2000. Nu snap ik wel dat dingen groter worden, maar 20MB en 8 tot 20GB vind ik wel een heel extreem verschil.

[/quote]
Mijn D420 heeft dus een SSD van 64Gig en dat draait prima. Ik heb nog 30 Gig over. Juist op de systeem disk is het geen probleem. Daar staat immers je data niet. De bulk staat dan op je andere schijf.
[/quote]
Juist op je systeemdisk is het wel een probleem. Want daar zit je, zeker in het geval van een SSD zeker met een vrij beperkte ruimte om spullen op te slaan.
Pure data kun je altijd nog gewoon verplaatsen, een directory als de WinSXSdirectory kun je niet handmatig leeggooien, ook al gebruik je het spul dat erin staat niet. Een immer groeiend OS is dus vroeg of laat wel een probleem (tenzij je natuurlijk amper programma's draait op je OS).
Dan praat je dus over een minimaal systeem en daar wil je de ruimte terug. Dat kan ik me voorstellen. Maar 90% van de mensen heeft niet eens een flauw idee van wat een SSD is. Die kopen gewoon een laptop en daar zit zeker tegenwoordig gewoon 500GB tot 1 TB in.
En van de mensen die wel een SSD bewust kopen heeft het grootste deel dat ding als systeemdisk waar meer dan genoeg ruimte op is voor Win plus office plus nog wat andere dingen en de data staat op een andere schijf en die heeft geen enkele last van backup bestanden die ergens op een nog voor 50% lege systeem disk staan
De rest van de mensen verliest aan de hele zooi 1-3 % En als het systeem 5 jaar oud is, dan zit er minder in maar nog steeds is de overhead uit te drukken in een paar %. Zelfs in jouw systeem is het 7-8%
7 tot 8% vind ik nogal veel voor 1 directory anders. En een minimaal systeem... nee, niet echt. Kijk naar Ultrabooks, daar kan ook niet zomaar extra storage in gezet worden. En nogmaals, het gaat om je systeemdrive, het spul daarop kun je niet zomaar verplaatsen.
En ook als ik kijk naar mijn desktop, daar zit een 256GB SSD in, als ik daar 10GB aan ruimte kan besparen door die WinSXSdirectory klein te houden, kan ik 't mooi gebruiken om ddaar een game op te installeren, of progs als photoshop oid, dat ik lekker snel wil hebben draaien.

Dat zegt niets over de hoeveelheid ruimte die je in je systeem hebt zitten, maar meer over hoe efficient je met de ruimte die je hebt gebruikt of wil gebruiken.
Hmm.. eigenlijk had ik gehoopt op die 17Gb... dan zou mijn SSD inderdaad weer een stuk leger zijn. 'Helaas' waren die systeem files bij mij echter maar 4,3 gb.

Redelijk keurig gedaan dus op mijn systeem, maar alsnog 4,3 Gig winst. scheelt weer.
Winsxs via een hard link op een andere schrijf droppen kan, is niet aangeraden verder, maar het kan :P
vergeet ook niet dat bijna alles in de winsxs hardlinks zijn en dat de daadwerkelijke ruimte die winsxs inneemt een stuk minder dan aangegeven

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 21:44]

20 MB? 'k Denk toch echt dat je je vergist met Windows 3.11 (Oké, dat was 10 MB; 7 floppies 1,44) maar W95 kwam al op een whopping 23 floppies > 30 MB.
Voor NT4 had je al meer dan 100 MB nodig en voor W2000 1GB

Als je daar de wet van Moore op loslaat (een verdubbeling elke 1,5 jaar) blijft het keurig binnen de perken
20 MB? 'k Denk toch echt dat je je vergist met Windows 3.11 (Oké, dat was 10 MB; 7 floppies 1,44) maar W95 kwam al op een whopping 23 floppies > 30 MB.
Voor NT4 had je al meer dan 100 MB nodig en voor W2000 1GB

Als je daar de wet van Moore op loslaat (een verdubbeling elke 1,5 jaar) blijft het keurig binnen de perken
Nee hoor, ik vergis me zeker nieit. Ok, ik kan er 1 of 2 MB naast zitten natuurlijk. Niet op ieder systeem zal het precies 20MB geweest zijn. Maar mijn oude Win2000 installatie (die ik nog tot vrij ver in het XP tijdperk had draaien) zat op zo'n 20MB voor de WinSXS directory.
1GB was die zeker niet.
Je kan ook zonder(of naja met een kleine) winsxs door het leven, maar hiermee sloop je selfrecovery, veiligheid en handmatige recovery. Het is zo groot geworden vanwege de roep om stabiliteit en veiligheid.
Ik heb eens even een update gedaan van het systeem, iets wat ik nooit doe en nu weet ik weer ineens waarom.

Die map was bij mij ook een goeie 8/9Gb groot, en een 18.8Gb had ik nog vrij op de ssd van 60 (netto 48).
Dan krijg je iets van een SP1 en een berg updates van ruim over de 100 en kijken we nu weer wat er over is. oepsediefloeps..
Van de 18.8 overhebben is na opruimen nog 15.3 overgebleven en die map zelf is nog groter geworden en zit nu tegen de 12Gb aan..

Kijk daar gaat je dure SSD ruimte, daarom doe ik enkel instal en daarna 1 slag updates en hierna nooit weer. Nooit geen gedoe mee gehad altijd alles werkend en nooit zooi op de pc gehad. En deze pc is alleen in gebruik voor inet en mail en docs ect, geen exotische software zooi en draait nu een jaar of 3.5 dagelijks 16 uur.

Ik vraag me dus af Ortep deed jij ook wel of niet de updates elke keer, want bij nee dan klopt die 8Gb wel ongeveer omdat ik die ook had. Tot dit nieuws bericht toen was die ineens ruim 4Gb groter..
Probleem lijkt me vooral voor de SSD gebruikers gezien je je OS steeds op een kostbare SSD van 64/128 of 256 GB zet... en dan is +/-10 GB belachelijk veel ruimte aan SSD-power die je kwijtspeelt.

Zit zelf op windows 8, wacht met geduld de 8.1 update af waar deze update ook in verwerkt zal zitten. En dan grote kuis :D
Ik heb net gekeken, maar in mijn Windows 8 installatie heb ik ook de optie voor een Windows Update Clean-up, geen idee of ik deze ook al eerder had. Maar hij zit dus ook (al) in Windows 8.
Die zit er al veel langer in. Zowel mijn normale Windows 8 install, als mijn Surface RT hebben die optie in de Disk Cleaner Util. En die zit er sowieso al een paar maanden in.
Dat wilde ik dus net gaan vragen, bedankt voor het antwoord.
Probleem lijkt me vooral voor de SSD gebruikers gezien je je OS steeds op een kostbare SSD van 64/128 of 256 GB zet.
Ik heb het opzwellen van de Windows directory tot zover dat mijn 80 GB SSD vol begon te raken gebruikt als excuus om een nieuwe 256GB SSD te kopen. Daarmee zeggende: dat wat je schetst komt echt voor!
Wat jij op je systeem hebt staan weet ik niet, maar ik keek net naar die directory op mijn desktop PC en daar was die directory net even over de 8 Gig
Bij mij 17,1GB. Lijkt mij gezien de overige reacties vooralsnog niet abnormaal.

-edit-
Na installeren laatste updates 17,4 GB (liep beetje achter).

[Reactie gewijzigd door Dlocks op 24 juli 2024 21:44]

Laten we niet in paniek raken Een beetje normale laptop/pc heeft tegenwoordig al snel 1 TB aan schijfruimte. Dus die 17.7 Gig is 1.7% van je opslag ruimte.
Maar op een SSD van 120GB is dat al 14,75% van de diskspace. Dat hakt er wel in, zeker op 'dure' storage.

Op je 64GB SSD is dat dus al 27%. Ruim een kwart 'onnodige' data!

[Reactie gewijzigd door Room42 op 24 juli 2024 21:44]

[...]

Laten we niet in paniek raken Een beetje normale laptop/pc heeft tegenwoordig al snel 1 TB aan schijfruimte. Dus die 17.7 Gig is 1.7% van je opslag ruimte.
[...]
Een normale gebruiker (niet tweaker) heeft echt geen TB schijfruimte op zijn laptop. En meestal komt zo'n ding af fabriek nog met een dedicated partitie voor de Windows installatie. Ik heb ik weet al niet hoeveel familie en kennissen mogen helpen omdat de updates van Windows niet meer werden geïnstalleerd vanwege gebrek aan schijfruimte.
Windows is heel goed in staat om op kleinere systemen allerlei dingen weg te laten.
Laat ik het er maar op houden dat dat niet mijn ervaring is met installaties op kleinere systemen bij vrienden en familieleden.

[Reactie gewijzigd door 52x16 op 24 juli 2024 21:44]

Het zou handig zijn als Microsoft zogenaamde update packages zou uitbrengen. Deze zouden dan alle updates die tussen het verschijnen van de laatste service pack en een bepaalde datum zijn uitgekomen bevatten. Deze packages zouden dan regelmatig bijgewerkt moeten worden (nieuwe updates toevoegen). Na een schone install hoef je alleen maar het laatste SP te installeren gevolgd door het laatste update package om op bijvoorbeeld een maand na bij de zijn met updates. Je hoeft er daarna nog maar een klein aantal los binnen te halen.

[Reactie gewijzigd door ginkgo op 24 juli 2024 21:44]

Het maakt natuurlijk niet uit of je 1 package moet downloaden of 100 updates. Qua aantallen megabytes zal het niet veel uitmaken, net als de installatietijd.
volgens mij kun je een servicepack slipstreamen in een geautomatiseerde installatie, gewone updates niet. Ze brengen die servicepacks echt niet voor niks uit.

heb op de thuispc ook 7 draaien, zojuist deze functie gebruikt en 10 gb schijfruimte vrij kunnen maken. Op storage schijven mis je dit niet, maar in de windows directory scheelt het wel wat, want die staat tegenwoordig hopelijk meestal op een SSD :)
volgens mij kun je een servicepack slipstreamen in een geautomatiseerde installatie, gewone updates niet. Ze brengen die servicepacks echt niet voor niks uit.
Toch wel: http://www.rt7lite.com/
RT7lite gebruikt lelijke hacks om de integratie van de updates mogelijk te maken. Gebruik dit programma niet als je niet op problemen wilt stoten.
Beter gebruik je WinToolkit of een ander programma wat de updates met DISM integreert. Dat is veiliger.
Ik heb nog geen problemen gehad met met RT7lite gemaakte ISO's. Maar WinToolkit lijkt dezelfde functionaliteit te hebben, dus misschien stap ik maar over dan. Heb je een (betrouwbare) bron ivm deze RT7lite problemen?
Het is wel handig als je eenmalig een pakket met alle updates kunt downloaden, en dan bewaren. Dan kun je het makkelijk op meerdere PCs installeren, of bij een reinstall ineens alle updates installeren (misschien zelfs een slipstreamed installatie), ipv dat alles steeds weer op iedere PC via Windows Update binnengehaald moet worden (en dan krijg je ook vaak dat je updates-op-updates krijgt... installeer je eerst een hele berg updates, dan reboot je, staat er weer een hele berg klaar... soms gaat dat 3-4 keer achter elkaar door, voordat je 'bij' bent).
Anoniem: 471038 @batjes10 oktober 2013 13:09
Ga je gang... Ik heb geen tijd om honderden patches los te gaan uitzoeken, downloaden en slipstreamen.
Hoezo moet dat. Gewoon bij een nieuwe install al je drivers instaleren en de updates. Wsus eroverheen, maak een mooie wim. Is niet veel werk dan dat je normaal doet en die tijd heb je er met de volgende (her)installatie er al uit.
Anoniem: 471038 @batjes10 oktober 2013 15:24
Oh, je bedoelt op die manier...
Ik dacht dat je een slipstreamed installatie-DVD-image bedoelde.
Die is dus lastig te maken als je niet alle updates makkelijk in 1 pakket kunt downloaden.
Maar zo'n WIM blijft dan dus machine-specifek, toch?
Je draait sysprep om die machine onafhankelijk te maken.
Vroeger wel, sinds windows 7 niet meer. Sinds dien zijn windows installaties standaard al niet meer "hardware locked"(zoals met xp waar die op intels bv niet de amd drivers installeerse, doen win7 en 8 dat dus wel)oem licenties daarbuiten gelaten
en sysprep draai je sowieso wel :P
Anoniem: 471038 @batjes11 oktober 2013 14:48
Okee, da's dan wel mooi.
Dat was de oude procedure. Nu moet het zo http://technet.microsoft....e523217%28v=ws.10%29.aspx

In het kort: verse installatie laten updaten, een wim image nemen en die in de installatie media proppen.
Anoniem: 471038 @goarilla11 oktober 2013 14:50
Okee, bedankt voor de info!
gezien windows 7 dan te groot word om op een (single layer)DVD te branden.
voordat je daarop eventueel vast loopt
http://wudt.codeplex.com/
(werkt ook voor win8)
Het zou handig zijn. Maar wat mij het meeste stoort is het update mechanisme van Windows. In plaats van alle updates in 1 keer te downloaden en installeren gebeurd het in golven. Als je moet beginnen vanaf een Win7 RTM en naar de huidige staat wenst te updaten ben je urenlang bezig met downloaden, installeren, herstarten, checken op updates, downloaden, installeren, herstarten, .... en zo gaat dat nog enkele keren. Neem je daarentegen een gemiddelde linux distributie, die installeerd echt alle updates in 1 keer. en niet enkel van de kern van het OS, maar ook van alle apps, iets wat in Windows door de app store weer apart word afgehandeld.
Het installeren van golven verzekerd Microsoft ervan dat iedereen hetzelfde proces heeft doorlopen en dat er geen bugs ontstaan op de manier dat de updates zijn uitgevoerd.
Dat gezegd ben ik er wel mee eens dat er een wijziging moet gebeuren in het mechanisme, je kan niet zomaar tegen je computer zeggen dat hij alle update moet installeren en dat je dan na een paar uur terug kijkt. Daarbij mogen ze ook wel update packs geven om het dataverbruik te verminderen.
Lijkt mij een goed idee. Redelijk ouderwets om eerst, vaak al gauw 10 minuten, je systeem op updates te laten scannen en er dan nog ontzettend lang over doen om alles te installeren. Zou fijn zijn als ze bundels zouden maken, soort mini SP's.
Na een schone install
Alle updates integreren voor de installatie zou nog fijner zijn.
Voor zulke scenarios gebruik ik WSUS Offline, destijds gebruikte ik dat erg vaak voor XP. Je stelt daar min of meer je eigen update-packages mee samen.

Maar ik vind tevens dat je een goed punt hebt want ik zou dat soort packs ook graag zien.
Leuk, de hdd's die ik kan inbouwen zijn beide maar 20Gb (en er is in de kast slechts plaats voor één). Logisch dat daar dus geen Win7/8 opgezet gaat kanworden. XP zou nog net kunnen, maar voor OpenBSD, FreeBSD of Linux geen probleem, kan zelfs dual- of triple-boot alleen moet Linux niet teveel meer in omvang groeien, vooral KDE-distro's en Ubuntu beginnen veel te veel op Windows te lijken: groot en traag.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 24 juli 2024 21:44]

En waarom is bij mij dan de knop niet te vinden?
Als ik de update handmatig probeer te installeren, dan krijg ik de melding dat deze al geïnstalleerd is.
En als ik het artikel van Microsoft er op na lees (http://support.microsoft.com/kb/2852386) dan lees ik het volgende;
Als de optie opschonen van Windows Update niet op het tabblad Schijfopruiming weergegeven wordt , klikt u op systeembestanden opruimen
Maar ook de optie systeembestanden opruimen staat niet in het lijstje bij.
Ik heb dan wel pas Windows opnieuw geïnstalleerd met een geslipstreamde install met alle updates tot september 2013, maar na de install heb ik 10 updates en gisteren heb ik er nog 25 binnengetakeld.
En dan nog eens de office updates.
Dus er zullen toch zeker wel bestanden moeten zijn lijkt mij.

Iemand enig idee?

[Reactie gewijzigd door mistervis007 op 24 juli 2024 21:44]

Uiteraard was dat het eerste wat ik heb gedaan ;)
Geen effect!

[Reactie gewijzigd door mistervis007 op 24 juli 2024 21:44]

Precies hetzelfde , kreeg ook de melding dat ik de update al had geinstalleerd , geen optie
Gevonden!!! :)

Je moet UAC (Gebruikersaccountbeheer) ingeschakeld hebben!
Dan komt de knop wel tevoorschijn :)
En hoe zet je dit aan?
Zelf heb ik een administrator account maar kan nergens een knop vinden om iets "aan" te zetten.
Op dezelfde plek waar je het uit gezet hebt ;)
Standaard staat het namelijk aan, dus je moet het zelf uitgezet hebben (of je moet een "geleende" Windows versie hebben).

En een beetje zelf onderzoek kan ook geen kwaad uiteraard!
Kijk eens bij configuratiescherm --> Gebruikers ;)
Ik heb een officiële win7 maar krijg die knop echt niet naar voren en heb niks uit gezet... :?
Had ik ook, je moet UAC aan zetten, wat mistervis007 zegt.. (die irritante meldingen die je krijgt als programmas aanpassingen aan je pc maken) Ik had die altijd helemaal uit staan, dan is die knop er inderdaad niet...

Nu dus wel. maar ik krijg er nog geen 100 mb uit.. (die winsxs map is 7.6 gb groot.,..:s )

[Reactie gewijzigd door Ayazis op 24 juli 2024 21:44]

Anoniem: 412275 @Ayazis17 oktober 2013 16:21
Thanks, heb eindelijk gevonden waar het zat...

Maar inderdaad, het zet totaal geen zoden aan de dijk, winsxs map is bij mij ook nog steeds 7,4GB groot...
De echte winst is niet zo groot als het lijkt: de WinSXS directory staat vol met 'hard links' waardoor bestanden dubbel geteld worden, maar in werkelijkheid maar 1x worden opgeslagen. Zie hier: http://support.microsoft.com/kb/2795190.
In mijn geval werd 1,3 GB als 'op te ruimen' opgegeven door de disk cleanup tool, maar daarna kwam er maar 0,6 GB diskruimte bij.
Anoniem: 24916 10 oktober 2013 13:00
Al dat gezeur om updates installeren. Ik heb 1 keer een installatie gedaan incl. alle updates en natuurlijk met de SP1 al in de installatie CD ingebakken. Image gemaakt en die zet ik op een nieuwe PC, even drivers bijwerken en klaar.
Deze image houd ik super schoon en nu weer 1,5GB minder door deze update.
Binnen 30 min. heb ik een nieuwe PC/laptop van een schone installatie voorzien incl. de juiste drivers, even de key invullen van de licentiesticker en klaar :-)

Als je vaak een computer opnieuw moet installeren, zoek dan uit hoe dit makkelijker kan i.p.v. alleen te gaan zitten zeuren om wat updates die gedaan moeten worden... Een ITer hoort dat te weten toch?

Nog wat feiten en antwoorden op vragen die ik hier voorbij zag komen:
- er komt GEEN SP2 voor Windows 7
- ccleaner ruimt je PC op, maar doet niets met oude updatebestanden!
- updates kunnen wel degelijk geslipstreamed worden in de installatie CD en geeft dus een veel kleinere benodigde ruimte op de HD tot gevolg
- gooi NOOIT de WinSxS-directory weg of ga er zelf niet in rotzooien, dit kan een instabiel systeem veroorzaken
- deze update zorgt niet voor een snellere computer, het geeft je alleen wat ruimte terug
- deze update is voor Windows 7, deze mogelijkheid om updatebestanden op te ruimen zit al vanaf het begin standaard in Windows 8!
Anoniem: 111246 10 oktober 2013 11:13
Ik gooi(de) meestal handmatig deze map leeg, werkt(e) ook prima:
C:\Windows\SoftwareDistribution\Download
Dat zijn alleen de gedownloade installatiebestanden. Je zit dan nog altijd met gebackupede files die vervangen worden door de patch (denk aan executables, DLL etc), die ruim je niet op door de door jou genoemde directory te legen. Deze tool doet dat dus wel.

Dat is dus de reden dat je na het draaien van deze tool niet zomaar meer de patch kunt uninstallen, omdat de gebackuppede (pre-patch) DLL's dan ook zijn opgeruimd.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 24 juli 2024 21:44]

Daar staat bij mij maar 250MB, maar in de winsxs nog 5 GB.
Lijkt me dus niet een volledige oplossing.
Geldt dit ook voor Windows 8? Die neemt bij mij inmiddels ook al 28Gb in beslag. Het is echt een enorme berg ruimte inmiddels en echt onbegrijpelijk dat je dit niet kan verwijderen.

Je wilt toch nooit downgraden wat betreft bugfixes, wie doet dat nu?
juist.. nooit geweten

binnen xp deed ik dit altijd met ccleaner
Ja, alleen werkte XP op een heel andere manier met updates tov van Vista en hoger, daar is de procedure veranderd.

CCleaner doet bijvoorbeeld niets met de WinSxS-map van Win7, waardoor een hoop ruimte niet vrijgemaakt wordt. Deze tool doet daar dus wel iets mee.
Klopt. Heb 'm net gedraaid en het scheelde bijna 10GB na opschoning :)
Waarom wordt ik naar een pagina gestuurd die zichzelf tegenwerkt?
Ik probeer de update te downloaden en moet daarvoor mijn Windows versie
laten valideren. Wordt er een validate app aangeboden die niet up-to-date is.
Je zou bijna denken dat het amateurs zijn, zucht.

"Deze versie van het Windows Genuine Advantage-validatie programma wordt niet meer
ondersteund. Download de nieuwste versie en zorgt ervoor dat uw systeemklok gelijkloopt"


@Vizzie
Ik zag de link voor de update bij de reacties
staan, wat net zo gemakkelijk leek :)

[Reactie gewijzigd door Mative op 24 juli 2024 21:44]

Waarom haal je de update niet gewoon binnen via windows update? kan dat nog niet?
Hij zat gisteren al in de windows updates.
Vond ik ook apart inderdaad, maar support voor andere browsers is bij MS nooit een prioriteit geweest ;)
in IE werkte het wel (moet je wel weer een activeX plugin installeren, maar dat viel te verwachten..)

het resultaat mag er zijn, op mijn installatie die al +- 3 jaar loopt: http://user321.nl/meuk/sshot_2013-10-10_11-42-40.png
Ik vraag mij toch steeds af waarom die schijfopruiming factor 20 keer langer duurt dan bijvoorbeeld CCleaner even laten draaien.
Omdat CCleaner niet kijkt naar de WinSXS dir.
Omdat Schijfopruiming zich richt op de Windows map zelf, waar CCleaner grotendeels uit die map blijft. Schijfopruiming moet van alle data die het verwijderd ook nagaan of het ook wel weg mag, dat hoeft CCleaner niet te doen.
Omdat het netter/grondiger wordt opgeruimd. CCleaner is altijd wat rigoureus daarin.
Ik ben benieuwd of deze mogelijkheid ook voor Windows server beschikbaar komt. Het zou zeer welkom zijn in elk geval.
Op onze servers ben ik liever een paar GB kwijt dan dat ik de boel over de kop moet trekken omdat ik een update moet verwijderen..
Als je de optie hebt dan kun je deze keuze ook maken. Nu kun je dat niet.
Waarschijnlijk ziet MS eerst aan of en hoeveel problemen dit op clients oplevert.
Het zou mooi zijn als er een soort SP2 "rollup" zou komen voor Windows 7.
Zodat je inderdaad geen 300 updates hoeft te installeren bij een clean install van Windows 7.
Het zou mooi zijn als er een soort SP2 "rollup" zou komen voor Windows 7.
Zodat je inderdaad geen 300 updates hoeft te installeren bij een clean install van Windows 7.
Deze bestaan al in de vorm van Enterprise Rollups.

Overigens zit deze optie standaard in Windows 8, heb er nog nooit gebruik van gemaakt maar snap dat het handig kan zijn voor mensen met kleinere SSD's.
Niet alleen bij SSD's. Ook VM's. Ik heb verschillende windows-vm's voor test doeleinden en het is heel erg irritant dat die 30 GB per stuk op vreten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.