Google geeft uitgebreide definities van woorden in zoekresultaten

Google gaat gebruikers uitgebreidere definities van woorden geven in de zoekresultaten. Naast de definitie van een woord komt de oorsprong, populariteit en mogelijkheid tot vertaling van woorden bovenaan de pagina te staan.

Nieuwe functie Google bij commando DefineDe functie zal aanvankelijk alleen in het Engels werken en gebruikers moeten het commando 'define' invoeren, bijvoorbeeld 'define tweakers'. Daardoor zullen vermoedelijk niet veel gebruikers profiteren van de nieuwe functionaliteit: lang niet iedereen zal het commando kennen.

Waar nu alleen een definitie staat, breidt Google dat uit met informatie over de oorsprong van een woord, een grafiek met de populariteit van het woord in de zoekmachine en de mogelijkheid om het direct vanuit de zoekresultaten te vertalen in een andere taal. Als de gebruiker eenmaal een woord naar een bepaalde taal heeft vertaald, zal Google de volgende keer automatische een vertaling naar die taal aanbieden.

De functie past in de ontwikkeling bij Google om zo veel mogelijk informatie in de zoekresultaten zelf te integreren, in plaats van louter te verwijzen naar andere sites. Daardoor wil Google sneller antwoorden bieden op vragen van gebruikers en daardoor zijn toegevoegde waarde vergroten. De grootste ontwikkeling op dat gebied is de 'knowledge graph'.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-08-2013 • 07:38

33

Reacties (33)

33
31
25
2
0
1
Wijzig sortering
Nu is het wachten op de eerste bezwaren van websites als dictionary.com , zoals aangestipt wordt op het artikel op Nu.nl

http://www.nu.nl/tech/355...-zoekmachine-slimmer.html

"Concurrenten van dergelijke diensten hebben bij toezichthouders geklaagd over deze praktijken die zij machtsmisbruik noemen. Omdat Google direct een eigen antwoord geeft, hoeft niemand meer naar de site van bijvoorbeeld een weerdienst te gaan."

Misschien wordt het dan tijd voor die websites om hun data te verkopen aan Google, net als advertenties. Ik ben helemaal vóór een one-stop-shop van zoekresultaten, dat scheelt een hoop tijd. Nu nog een volledige integratie van WolframAlpha en "internet" en "Google" worden uitwisselbare termen.

Ik vraag me trouwens ook af of dit ten koste gaat van advertentieopbrengsten. Ik klik nog wel eens per ongeluk op een bovenste (sponsored) link in de Google resultaten. Met dit soort info-blokken gebeurt dat natuurlijk ook minder snel.
De advertenties die worden aangeklikt dienen te worden omgezet in resultaten. Google heeft liever dat jij als gebruiker direct geholpen wordt (en bij Google blijft) dan dat er op 10 advertenties geklikt moet worden voordat je als gebruiker bij de relevante advertentie uitkomt. Je krijgt zelfs korting wanneer je adwords keywords relevant zijn en de bezoeker direct op de goede plaats uitkomt.
Stel je voor dat je met Bing bij het klikken op een advertentie direct bij de goede aanbieder komt en kunt converteren naar het doel van de pagina (bijvoorbeeld aankoop) en je bij Google op 10 advertenties moet klikken (omdat de rest niet aansluiten bij je verwachting) dan ben je als gebruiker sneller geneigd om naar Bing over te stappen. Dat wil Google niet en stimuleert je om adwords-keywords en content op elkaar te laten aansluiten.

[Reactie gewijzigd door Floor op 23 juli 2024 21:18]

Google kan met zijn positie op deze manier ook gaan bepalen wat de definities zijn.

Ik vraag me overigens af of we hier dommer of slimmer van worden? Je krijgt op deze manier steeds minder motivatie om te onthouden wat iets betekend, omdat je het toch zo op kan zoeken.
Ik weet niet zeker of we er nou "slimmer" van worden. Wat we wel worden is efficienter. Ik neem als werkgever liever iemand die weet hoe hij razendsnel de tafels van 1 t/m 100 kan opzoeken in plaats van iemand die koppig alles uit zijn hoofd wilt rekenen. Wie van de twee is nou uiteindelijk echt "slimmer"?
Ik weet niet of je rekenen in dit opzicht kan vergelijken met taal, als je iets moet uitrekenen pak je even je mobiel erbij. Maar als je een gesprek hebt met iemand, en de ander zegt iets waar je de definitie niet van weet, ga je dat tijdens het gesprek niet opzoeken op je telefoon.
Het rekenen was uiteraard een basaal voorbeeld, maar ik denk dat het idee achter mijn verhaaltje wel duidelijk is. Om een beter voorbeeld te geven:

Ik zou als werkgever in mijn veld (Industriële automatisering) veel liever een engineer aannemen die heel goed weet hoe hij Google moet gebruiken zodat hij 20 verschillende PLC's goed kan programmeren, an een engineer die alles afweet van PLC "A" en bij projecten waar PLC "B", "C" of "D" gebruikt wordt, met de handen in het haar zit.
Ik heb toch echt liever die goed kan rekenen en alles koppig uit zijn hoofd wil doen van de tafels t/m 100. Want dat blijft gewoon sneller. Natuurlijk moet je ingewikkelde berekeningen opzoeken, maar iemand die de uitkomst 4*4 moet gaan opzoeken is gewoon totaal niet efficiënt.

Opzoeken in je eigen brein blijft sneller en efficiënter dan opzoeken op internet. En dat zal pas veranderen als we alles aansturen via het brein.
Je hoeveelheid kennis is niet hetzelfde als je intelligentie.
Inderdaad: intelligentie is het vermogen om stukken kennis te combineren tot nieuwe kennis (om bijvoorbeeld een probleem op te lossen).
Het gevaar is echter dat de noodzaak tot het hebben van parate kennis steeds kleiner wordt doordat informatie zo snel en overal beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat we steeds meer afhankelijk worden van internet; wat kun je straks nog als er even geen internet voorhanden is? Hopelijk zit er dan nog voldoende kennis in je "cache" (je geheugen) om die periode te overbruggen, maar ook de noodzaak om zaken te onthouden wordt steeds kleiner, omdat je deze toch altijd weer kan opzoeken, zeker als je die kennis maar een keer in de zoveel tijd nodig hebt.
Ook ben je steeds sneller geneigd om de informatie die je vind, klakkeloos te vertrouwen; het kost immers teveel tijd om van elke zoekopdracht een researchproject te maken. Natuurlijk doe je dit wel voor écht belangrijke zaken, maar voor de snelle kennis zal je de eerste hit die er enigszins betrouwbaar uitziet, overnemen. Als die info toevallig op de resultatenpagina van Google staat, in een netjes geformat overzichtje, dan moet je wel erg eigenwijs zijn om dan nog verder te gaan klikken.
Het is tegenwoordig steeds belangrijker om te weten waar je je informatie vandaan kan halen dan alles feitelijk te weten. Er zijn ook steeds meer 'openboek examens' in 2 uur tijd kan je toch niet alles opzoeken. Natuurlijk is basis kennis nog steeds belangrijk maar hoe het precies werkt iets minder, hierdoor kunnen we meer onthouden maar dan minder veel van bepaalde onderwerpen inplaats van alles van enkele onderwerpen. hierdoor ben je breder inzetbaar en kan je makkelijker andere zaken oppakken.
Anoniem: 479189 23 augustus 2013 07:55
Dit bestond toch al? Ik kan mij herinneren dat ik het zo'n twee jaar geleden ook al gebruikte. Overigens een erg handige functionaliteit.
Inderdaad, de functionaliteit zelf is niet nieuw, ik gebruik dit ook al jaren.

Het nieuws is dat ze het verder uitgebreid hebben.

[Reactie gewijzigd door 7o9 op 23 juli 2024 21:18]

Ja ik gebruik het ook maar moest voorheen wel een dubbele punt gebruiken:
  • define pvc
  • define:pvc
Ik zie dat dit nu niet meer hoeft om de define functie aan te roepen. Wel verschillen de overige zoekresultaten .

Ik heb even getest met andere zoekopdrachten, doorzoeken site:
  • site tweakers.net sony xperia
  • site:tweakers.net sony xperia (verschil dubbele punt)
leveren wel verschillende resultaten op. Kennelijk is de dubbele punt toch niet uitgefaseerd.
Dit vind ik nou eens een interressante toevoeging!
Zeker die grafiek met de populariteit van het woord. (al krijg ik deze niet te zien :( )

[Reactie gewijzigd door _Moe_ op 23 juli 2024 21:18]

Om de uitgebreide definities te zien moet je ingelogd zijn met je Google-account. Bij mij werkt het ook niet als ik Incognito Modus gebruik, wel zodra ik inlog.
Ik ben ingelogd, maar werkt niet hoor :-)
Gebruik je wel google.com in plaats van google.nl?
Maakt googlen toch vele malen gemakkelijker, leuke toevoeging! (alhoewel het nog enkel op google.com werkt)
Had het afgelopen dagen al gezien. Doet Google ook bij personen e.d. waar je op zoekt. Wordt internetten wel saai van, straks hoef je niet eens meer door te klikken ;(
Wordt internetten wel saai van, straks hoef je niet eens meer door te klikken
Laat dat nu net het doel zijn van Google.
Wanneer gaan we dit zien op .nl? Iemand enig idee?
Het is niet altijd nodig om "define" toe te voegen aan je zoekopdracht. Voor alledaagse woorden toont Google alleen de zoekresultaten, maar voor wat vreemdere woorden wordt de uitgebreide definitie direct gegeven.
Ik maak al jaren gebruik van de define feature om een woord bijvoorbeeld even te checken op spelling of er synoniemen voor te zoeken.
Google maakt steeds meer websites overbodig en dat is naar mijn mening geen positieve ontwikkeling.
En waarom dan wel?

Al moet ik toegeven dat ze alle samengevoegde diensten wat beter in beeld mogen brengen, want ik begin door het bos de bomen al niet meer te zien.
De tijd dat de supermarkt geen brood mag verkopen omdat dat oneerlijke concurrentie is voor de bakker, is in het echte level ook al 15 jaar over.

Op zich is het technish gezien ook overbodig om met alles een nieuwe pagina te openen nu er Ajax en html5 is
Dat is dan toch niet google's schuld, als de rest toch op een betere oplossing kan komen.
Dat wordt wachten op geklaag van woordenboeken sites.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.