Het gebruik van wifi stijgt zo snel dat EU-onderzoekers adviseren meer spectrum vrij te maken en de regelgeving te versoepelen. De onderzoekers adviseren onder meer het spectrum van 5150MHz tot 5925MHz wereldwijd beschikbaar te stellen voor wifi.
De Europese Commissie heeft onderzoek laten doen naar de verzadiging van het draadloze spectrum. Uit het onderzoeksrapport, een 168-pagina's tellend document met de titel 'Study on Impact of traffic off-loading and related technological trends on the demand for wireless broadband spectrum', blijkt onder meer dat het gebruik van wifi explosief toeneemt en dat die trend nog wel even zal aanhouden.
Om te voorkomen dat de huidige beschikbare frequenties voor wifi nog verder uit hun voegen barsten, stellen de onderzoekers dat er simpelweg meer beschikbaar spectrum moet zijn voor draadloze communicatiesignalen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes deelt die mening en zegt zich ervoor sterk te maken dat het realiteit wordt.
"Wifi is een enorm succesverhaal, waar iedereen bij wint", zegt Kroes. "Ik ga ervoor zorgen dat de Europese Commissie het gebruik van wifi bevordert door meer spectrum beschikbaar te maken en de regelgeving te versoepelen. Systemen waarmee je je wifi-netwerk met anderen kunt delen, zijn een goed voorbeeld van beter internet voor iedereen door crowdsourcing. Mensen moeten overal in Europa kunnen internetten, ook als zij niet thuis of op het werk zijn."
De onderzoekers adviseren onder meer het spectrum van 5150MHz tot 5925MHz wereldwijd beschikbaar te stellen voor wifi en de 2,6GHz- en 3400MHz- tot 3800MHz-band open te houden voor mobiel gebruik.
Ook gaat het rapport in op manieren waarop netwerkbeheerders de druk op het netwerk zouden kunnen ontlasten. Er wordt onder meer gepleit voor het verlagen van de administratieve lasten die nu nog gepaard gaan met het inzetten van offloading-diensten, waarbij draadloos gegevensverkeer via kleinschalige toegangspunten zoals lte of wifi wordt gerouteerd in plaats van het providernetwerk. Dit zou de investeringskosten van telco's flink kunnen drukken volgens de EC, en kan zodoende weer een positieve invloed moeten hebben op de prijs die consumenten betalen.