Modder koppelt grafische kaart via Thunderbolt aan Macbook Air

Het is iemand gelukt om een reguliere grafische kaart via een Thunderbolt-verbinding aan een Macbook Air te koppelen. De gebruikte Nvidia GeForce GTX570 kon vervolgens ingezet worden om bijvoorbeeld games te draaien.

Een uitgebreide beschrijving van de opstelling werd online gezet door een gebruiker van Tech Inferno-forum. De hele opstelling kost, los van de videokaart, ongeveer 250 dollar. Om de externe gpu werkend te krijgen is flink wat extra hardware vereist. Allereerst is een Sonnet Echo ExpressCard Pro nodig; een converter van Thunderbolt naar ExpressCard. Met een BPlus PE4L-adapter kan deze ExpressCard-interface vervolgens weer geconverteerd worden naar een pci-express-aansluiting. Hierop kan de desktop-gpu vervolgens aangesloten worden. Om de kaart van stroom te voorzien is een reguliere atx-voeding nodig.

De mod werkt alleen als Windows 7 via bootcamp op de Macbook Air draait. Tevens moet een speciaal stukje software, genaamd DIY eGPU Setup aangeschaft en geïnstalleerd worden. Ook moeten gebruikers nog redelijk wat settings aanpassen en tweaken om de videokaart niet alleen herkend, maar ook werkend te krijgen. Als dat alles gedaan is, is het mogelijk om de externe gpu te gebruiken om het lcd-paneel in de Macbook Air aan te drijven. Ook is het mogelijk om een externe monitor op de gpu aan te sluiten en de Macbook slechts te gebruiken voor invoer.

De externe gpu zorgt voor een flinke prestatiewinst in zware grafische taken, zoals het draaien van games. Als via een externe monitor gewerkt wordt, liggen de framerates het hoogst, omdat in die opstelling het beeldsignaal niet via een aantal converters over de Thunderbolt-interface terug naar de laptop gestuurd hoeft te worden. Afhankelijk van de geteste game draait alles op een externe monitor 1,2x tot 1,7x zo snel.

Hoewel er in het verleden door verschillende bedrijven, waaronder MSI en Silverstone, al externe videokaarten op basis van een Thunderbolt-interface zijn getoond, hebben dergelijke producten de winkelschappen nog niet bereikt. Volgens de maker van de mod zou Thunderbolt-ontwikkelaar Intel op dit moment dergelijke oplossingen geen officiële goedkeuring willen verlenen.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

31-07-2013 • 09:56

122 Linkedin

Submitter: Norac

Reacties (122)

122
119
71
14
2
34
Wijzig sortering
Of je koopt gewoon een kant-en-klare Thunderbolt PCIe enclosure:

http://www.sonnettech.com/product/echoexpresschassis.html
Je betaalt daar ook wel iets meer voor: 500-800 dollar....En dan moet je de grafische kaart er nog bij tellen. En volgens mij kan die enclosure max 100 Watt leveren wat volgens mij te weinig is voor die Nvidia kaart.
Thunderbolt PCIe expanders heb je hier al voor prijzen vanaf 270 GBP. Die zijn nog niet geschikt voor hele lompe videokaarten maar daar kun je vast wel wat aan modden. Zo'n mod zou ik interessanter vinden dan een omweg via een relaief trage ExpressCard-interface.
Ik denk dat de ExpressCard nodig blijft als je het videosignaal terug wilt voeden naar het laptopscherm? Misschien vergis ik mij...

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 31 juli 2013 14:05]

Je kunt i.p.v. ExpressCard slot ook gebruik maken van mPCIe m.b.v. PE4L-PM3N of PE4H-PM3N.
Zie hier.
3. I don't have an ExpressCard slot. Can I still do use a eGPU?

Yes, if have an accessible mini PCIe (mPCIe) slot via the underside covers that works with your wifi card, as show here, then could use a PE4L-PM3N or PE4H-PM3N mPCIe setup. The example Dell XPS15 L502, Acer 1810TZ, HP 2510P and Lenovo X61T below all use a PM3N mPCIe-based eGPU.
On topic: Mooi tweak mod!
Het zou prachtig zijn als een dergelijke systeem voor een schappelijke prijs kant-en-klaar beschikbaar wordt voor de consument. :P
Er zijn in het verleden grafische kaart fabrikanten geweest die hebben geëxperimenteerd met dergelijke technologie en toch niet verder zijn gekomen. |:(
Wellicht heeft het te maken dat bij een aantal van deze fabrikanten het kannibaliseert op de gaming laptops die ze ook aanbieden. :X Een veel logischer verklaring is wellicht dat de kosten behoorlijk hoog zijn.

Ik zou het prachtig vinden als ik een lichte ultrabook met gemak naar school zou kunnen meenemen en thuis zou kunnen koppelen aan een eGPU opstelling voor de betere gameervaring. 8-)
Vergeet ook niet dat dat de prijzen zijn EXCL BTW... Incl kom je al op 322 GBP...
idd, wel op letten Power for Powerful Cards—Integrated 100W power supply (150W in Pro model with 75W auxiliary power connector)
Als ik mij niet vergis heeft sony ook een externe grafische kaart bij één van hun laptops aangesloten via thunderbolt (maar proprietary connector).

http://crave.cnet.co.uk/l...hunderbolt-tech-50004246/
"Thunderbolt". Het was eigenlijk een kabeltje met Stroom + USB 3.0 inéén. Maar het was een mooie oplossing. Ook voor JT hieronder dus :P
Thunderbolt is niet hetzelfde als USB 3, het zijn beide verschillende protocollen met andere kabels en connectoren.
Ja, maar Sony heeft beide in 1 en dezelfde plug verwerkt voor de Z met daarnaast nog een stroomaansluiting.
Je kunt ook stellen dat Thunderbolt geen protocol is, maar slechts een connector op een bestaande PCIe interface. USB is ook een connector, maar ook een protocol.
Ja nou ja het is wel makkelijk inderdaad. Je hoeft maar 1 kabel aan te sluiten en in die kabel zitten 2 pluggen verwerkt waarmee je het volgende aansluit: VGA/HDMI, USB, stroom en LAN.
Dit is al een tijdje geleden gedaan,een paar maanden na de release van de eerste MacBook Air met Thunderbolt in 2011. Filmpje van 18 januari 2012:

http://tv.adobe.com/watch...t-macbook-air-red-rocket/

http://www.youtube.com/watch?v=jKx-cr4bi74 (minder lange ads)

Alleen dan met RED Rocket-kaarten :)

En voor wie zo'n ding wil kopen, kan hier terecht. Moet je wel €684,- meenemen...

[Reactie gewijzigd door Zegato op 31 juli 2013 10:13]

Hoewel er in het verleden door verschillende bedrijven, waaronder MSI en Silverstone, al externe videokaarten op basis van een Thunderbolt-interface zijn getoond, hebben dergelijke producten de winkelschappen nog niet bereikt.
Dat is niet waar; de laatste 2 generaties Vaio Z heeft een thunderbolt aansluiting en een GPU-dock, een externe GPU die middels Thunderbolt op je Vaio Z kan worden aangesloten. Het enige jammere is dat de fysieke aansluiting proprietary is en dus niet op andere laptops kan worden aangesloten.
Modder koppelt grafische kaart via Thunderbolt aan Macbook Air

Dit las ik dus als: Modder in de zin van water en zand 8)7
Even dacht ik dat het een nieuwe techniek was. Maar niet dus. Niet dat het niet erg mooi en cool is wat de persoon hier laat zien. Alleen de titel is een beetje raar :)

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 31 juli 2013 10:00]

Ik dus ook :P

$250 + dan nog eens de GPU aanschaffen vind ik wel een duur grapje. Als je dan toch games wilt spelen dan je evengoed een volwaardige Windows-laptop aankopen van +/- €800. Kan je alles op een deftige manier spelen zonder uren te sukkelen :)
Volgens mij snap je het punt niet.. dit heeft niks met "Apple" of "Mac OS X" te maken, maar met het feit dat je een externe GPU voor het interne scherm van een laptop met thunderbolt kan gebruiken. Dat is hier de 'mod'.

Een 'volwaardige' (wat een bullshit, wat zou er niet volwaardig aan een MBA zijn? Dat er geen windows sticker op zit?) laptop doet hier precies hetzelfde.
Er is een prestatiewinst van 1,2 tot 1,7x
Ik zie een 11" macbook air.

Vermits je best een extern scherm gebruikt denk ik dat je dan al beter 400 euro kan investeren in een basic game desktop. Dan heb je volgens mij een grotere prestatiewinst dan 1,2 tot 1,7 van een macbook air 11".
Goed het kost je 150 euro meer, maar het spaart je volgens mij wel wat moeite uit
Het prestatieverschil is 5x tot 7x. En als je niet het laptopscherm gebruikt maar een externe monitor, is het prestatieverschil nog eens 1,2x tot 1,7x meer.

Dus dan kom je op minimaal 6x tot maximaal 12x prestatiewinst ten opzichte van de interne videochip.
Evengoed, voor het geld en de moeite en extra mee te slepen apparatuur die je hiervoor gebruikt kun je volgens mij ook gaan kijken naar een Macbook Pro met ingebouwde graka op het mobo. Heb je ook nog de optie om het onder OSX te gebruiken ipv Win7 via Boot Camp. (Want idd, waarom dan niet voor minder geld gewoon een Win7-bak kopen?)

[Reactie gewijzigd door Adam_2.0 op 31 juli 2013 12:40]

De bedoeling van dit project was gewoon om aan te tonen dat het mogelijk is om een externe grafische kaart te koppelen via Thunderbolt (vermits die uitbreidingskaarten nog steeds niet officieel verschijnen) en de modder was dan zo vriendelijk om gedetailleerd uit te leggen hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. Het is dus niet de bedoeling om dat thuis te doen als je gewoon wat wilt kunnen gamen op een MBA want dan is het inderdaad een te duur alternatief.

Moest MSI (of een andere graka-bedrijf) het systeem dat ze al ontwikkeld hebben uitbrengen, zou dat nooit zoveel kosten als die €250, minder dan de helft schat ik zelfs. Die twee convertoren verhogen de prijs nodeloos veel (en kosten volgens mij ook prestaties), terwijl Thunderbolt in principe al een soort van PCIe is. Die ATX-voeding zou ook een stuk verkleind kunnen worden. Maar je kan als hobbyist niet zomaar een PCIe - Thunderbolt interface in elkaar flansen, dus moet het zo maar. Die voeding zou ik nog wel een stuk professioneler kunnen maken, maar als je die toch hebt liggen was dit de eenvoudigste oplossing (maar reken die dan niet mee in de prijs).

Soms doet iemand iets als hobby, gewoon een MBP of Win 7 bak kopen is niet zo leuk, toch? :)
Er wordt gezegd dat de prestatiewinst tussen het interne scherm van de MBA en op het externe scherm 1.2 tot 1.7 keer is. Dit komt doordat je naar het externe scherm niet van videokaart --> hoop transformers --> scherm hoeft.
Volgens mij heb je het niet helemaal goed gelezen: in vergelijk met het interne scherm, gaat het op een extern scherm nog eens 1,2 tot 1,7 keer zo snel - allebei draaiend op de externe videokaart dus. Dat staat los van de prestatiewinst die er überhaupt al is (waar in ieder geval in de tekst niet over gesproken wordt).
Die 1.2 tot 1.7 is NIET het verschil tussen een macbook air en deze oplossing...

Het is - wanneer je deze oplossing al gebruikt - het verschil tussen een extern scherm gebruiken, of het beeld terug moeten sturen naar de macbook over de thunderboltkabel.
Vergeet alleen niet dat gaming laptops vaak 17" zijn. 15" moet ook nog wel lukken maar kleiner dan dat gaat je echt niet lukken.

Daar komt bij dat je die $250 eenmalig hoeft uit te geven, bij je volgende laptop moet je alleen in de gaten houden dat deze TB heeft.

Ik zie wel potentie in dit soort oplossingen, lekker lichte laptop voor onderweg, krachtige gpu voor thuis. Het enige wat me nog erg tegenstaat aan dit soort oplossingen is de grootte van de externe GPU + voeding + alles wat er nog bijkomt...

Maar Ik weet zeker dat dit wel potentie heeft als het meer de vorm aan gaat nemen van een externe HDD. (ik weet dat er al een zeer select van dit soort all-in-one oplossingen zijn, maar dan betaal je de hoofdrpijs...)
En daar zit je dan met je compacte laptop, externe kaart, adapters en ATX voeding. Zeer mobiel, inderdaad. Oh, en de dieselgenerator voor onderweg niet vergeten natuurlijk.
Je bekijkt het zo cynisch, je moet beseffen dat het veel praktischer kan dan dit project. Het is bij zo'n externe grafische kaarten bovendien niet de bedoeling dat je die mee rondzeult, maar om je desktop te vervangen en dus eigenlijk maar één pc nodig te hebben (zie ik het nut wel van). Naar mijn gevoel hebben laptops vandaag de dag wel een processor die snel genoeg is om te gamen (als je een gewone i5 neemt, geen U), maar schiet de gpu tekort, of moet je inboeten aan mobiliteit wanneer je niet gamet. En ik heb het nu niet over gamen met EyeFinity-opstellingen op resoluties hoger dan 1080p, maar nieuwe games op High-settings op 1080p krijg ik op mijn 3 jaar oude Core i3 (met goede gpu) makkelijk getrokken (als het geen slechte consoleport is).

Als fabrikant zou dit veel gestroomlijnder kunnen. Thunderbolt ís PCIe, dus eigenlijk zijn die adapters niet nodig, als je zelf een PCB zou kunnen maken dat de Thunderbolt doorverbindt naar een PCIe-slot, volstaat dat. Die ATX-voeding kan ook veel kleiner, wat je nodig hebt is een 75W 12V-voeding voor het PCB en eventueel 150W 12V voor de losse 8-pins connector (of dit een aantal keer) als je een zwaardere GPU gebruikt (dat is samen één voeding maar meerdere circuits). Ik zie dat PCIe ook een 3,3V input heeft voor standby modus, dus dat is nog een kleine hulpvoeding erbij. Het zal geen laptop-lader zijn, maar zo'n ATX-blok hoeft dus ook niet. Als je als gpu geen Titan neemt, maar eerder een GTX760 en de voeding extern houdt, moet dit niet veel groter zijn dan een externe grafische kaart.

Qua uitbreidingen kun je dan niet veel meer doen aan je laptop, maar die is na een 3-tal jaren toch aan vervanging toe, en bij een desktop wissel je in die periode waarschijnlijk toch ook het moederbord, geheugen en cpu... Voor mensen die een desktop en laptop willen, zou dit wel eens een goedkopere oplossing kunnen zijn.
Onderweg lekker mobiel met je superlichte MacBook Air en thuis even je thunderbolt kabeltje erin schuiven en je kunt op een groot scherm werken en gamen met veel betere prestaties.
Praktisch is het niet, maar het is gewoon gaaf dat het kan.
Vergeet alleen niet dat gaming laptops vaak 17" zijn. 15" moet ook nog wel lukken maar kleiner dan dat gaat je echt niet lukken.
hmm ik draai nochtans perfect crysis 3 op mijn alienware m14x :)
3 woorden:

Omdat het kan
Hé dat was mijn gedachte ook, je hebt er haast niks aan, het is vreselijk duur maar het is vet omdat het kan.
In het verleden ging het iets makkelijker,
de expresskaartjes zaten op vrijwel elke laptop.

Het grote verschil nu is dat hij een extern apparaat gebruikt mbv FireWire om uiteindelijk een expresskaart te gebruiken.

http://www.techradar.com/...p-graphics-adaptor-915616
Geen FireWire maar Thunderbolt, FireWire zou die doorvoersnelheid niet halen. Even kijken op Wikipedia, Firewire: 400–3200 Mbit/s; Thunderbolt: 10 Gbit/s per channel (20 Gbit/s in total.); PCIe v3.0: 15.75 GB/s. Dan schiet Firewire echt ruim te kort.

Thunderbolt combineert eigenlijk Displayport met PCIe, dus zit qua doorvoersnelheden ideaal en vereist eigenlijk weinig omzettingen, wat hier wel gebeurd is om geen eigen PCB met PCIe aansluiting te moeten maken (maar die van de expresskaart te kunnen gebruiken). Daar is volgens mij nog snelheidswinst te behalen vermits Expresscard ook een lagere doorvoersnelheid heeft, maximaal 3,2Gbits/s zie ik, wat niet zo'n flessenhals is als Firewire, maar toch een factor 3 kleiner dan Thunderbolt.
Het gaat 'm dan ook niet om het geld. De bedoeling was om aan te tonen dat het kan.
Anoniem: 500749
@soflyfx31 juli 2013 14:44
Lijkt mij sterk... Het zal eerder om het werkend krijgen gegaan zijn dan het aantonen er van...
Er draait hier al een maand of 2 een egpu setup die totaal 90 euro gekost heeft (55 euro voor de p4l , en 35 euro voor een 2ehands gtx650). Ofwel met een beetje goed zoeken en zelf dingen doen kan je voor 100 euro een laptop die compleet onbruikbaar is voor moderne games omtoveren naar iets wat BF3 uitstekend kan spelen.

Dus het is aanzich een interessante optie mits je de kosten laag kunt houden.
Als je onder modder zand en water verstaan, dan zitten jullie op de verkeerde site. :P
zoveel onder modder te verstaan.
restaurant in de buurt; http://www.hemelsemodder.nl/
Anoniem: 530782
@CedricD31 juli 2013 16:08
Verlies je het punt niet een beetje? Modders kicken toch gewoon op het bouwen van dit soort meuk, praktisch nut is dan secundair.
daar gaat het niet om, het gaat er om dat iemand het voorelkaar heeft gekregen om een bestaande laptop met een bepaalde oplossing montsterlijke prestatie's te geven, het gaat hier niet om een obvious gevalletje "best buy guide" oid.
Lol ik ook al, alsof ik nog nooit van modden had gehoord, best eng :p
Noemden we vroeger een "modder" niet een tweaker?
Ja, alleen tweakers.net gebruikt tweaker altijd om iemand van de tweakers.net community aan te geven.

Dus als ze hier tweaker zouden gebruiken dan zou ik gedacht hebben dat het iemand is van "ons". Van de tweakers.net community.

@Artikel,

wel nice, als zo iets in een kleine formfactor in de toekomst kan worden gedaan, dan kan ik een lichte machine hebben voor mobiel gebruik en thuis of op het werk kan ik hem aan iets dergelijks koppelen om zwaardere applicaties te draaien.

Mooi mod :)

[Reactie gewijzigd door SeenD op 31 juli 2013 11:32]

Vind het een beetje vreemd dat in de titel de suggestie wordt gewekt dat het een Macbook-air unieke eigenschap betreft, dat dit dus kan.

Elke laptop met thunderbolt kan dit truukje uithalen met de externe hardware + software tweaks.

Lijkt me dus ook dat het nuttiger is om gewoon "Modder koppelt grafische kaart via Thunderbolt-poort" als titel te gebruiken. Dat het op een Mac is is toeval, en geen noodzaak of in enige mate uniek.

Stel bij een nieuwe mobiele GPU van nvidia zijn er shaders te unlocken...dan zeg je ook niet "Shaders gpu nvidia te unlucken op Asus laptop". Dat laatste is namelijk alleen maar hoe het testplatform is ingericht, maar is niet daadwerkelijk de nieuwswaardigheid (dat is namelijk dat de gpu te unlocken is!).

[Reactie gewijzigd door majic op 31 juli 2013 10:01]

Ik denk dat de software tweaks om het aan de praat te krijgen best van het test systeem afhangen, dus in dat opzicht is de titel dus wel correct aangezien het niet op dezelfde manier op een andere laptop zal werken, daar zullen andere software tweaks nodig zijn om het werkend te krijgen.
Je moet zelfs juist van windows gebruik gaan maken en het verloopt via een interface die juist universeel zou moeten zijn, het zou wss dus zelfs minder werk zijn het op een windows laptop uit te voeren...ik denk echter dat macs eerder de doelgroep zijn omdat die volgens mij niet zo erg met dikke gaming GPU's aan te schaffen zijn en Windows laptops wel...en zijn macs niet de eerste die thunderbolt zijn gaan gebruiken?
(...) het zou wss dus zelfs minder werk zijn het op een windows laptop uit te voeren...ik denk echter dat macs eerder de doelgroep zijn omdat die volgens mij niet zo erg met dikke gaming GPU's aan te schaffen zijn en Windows laptops wel...en zijn macs niet de eerste die thunderbolt zijn gaan gebruiken?
Mac's zijn wel dergelijk met "dikke GPU's" aan te schaffen. Maar dit kost gewoon erg veel, wellicht dat de modder het daarom heeft gedaan. Ik weet niet of Mac's de eerste computers waren uitgerust met Thunderbolt (al vermoed ik van wel), ze zijn er iig redelijk uniek in (nog).

Het artikel suggereert ook dat dit zelfs op een mac moet, of ik moet het verkeerd lezen..
De mod werkt alleen als Windows 7 via bootcamp op de Macbook Air draait.
[...]


Het artikel suggereert ook dat dit zelfs op een mac moet, of ik moet het verkeerd lezen..

"De mod werkt alleen als Windows 7 via bootcamp op de Macbook Air draait."
Dat stukje tekst is natuurlijk op meerdere manieren te interpreteren. Je kunt het ook lezen als: de mod werkt op de Macbook Air, alleen als je Windows 7 draait via bootcamp...
Nee, je moet windows gebruiken om dat daar al drivers voor gemaakt zijn om GPU's via Thunderbolt te gebruiken. Zoals in het artikel staat (en ook in de video op youtube gezegd wordt) is dit niet om dat het niet anders kan, maar om dat Intel het niet 'toestaat'. Ze willen het gewoon niet goedkeuren. Zolang dat zo blijft gaat Apple geen PCIe over Thunderbolt op de manier zoals het in de mod (daarom heet het een mod) gebruikt wordt ondersteunen, om dat Intel het niet goedkeurt, en Intel de specs voor Thunderbolt beheert.

De kans is groot dat in een later stadium, als de vraag groot genoeg is en de garanties gegeven kunnen worden dat het vrij universeel werkt, Intel alsnog een systeem als dit als 'supported' gaat zien, en de software en drivers (en firmware) dus geschikt(er) maakt voor dit soort setups. Daarnaast zullen OS-leveranciers (Apple, Microsoft) dan ook betere support inbouwen, en GPU leveranciers een nieuwe markt zien en daar dus ook op inspringen door GPU drivers ook Thunderbolt-aware te maken.

Op het moment is het zo dat met de mod iets als Nvidia Optimus vereist is zodat een externe GPU het video geheugen van de IGP kan overschrijven/vervangen zodat het beeld op het interne display getoond wordt. Dat is hier ook de 'mod' aan het verhaal, want externe PCIe bussen met GPU's zijn er sinds ExpressCard al.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 31 juli 2013 19:12]

naja, het is wel zo dat 9 van de 10 laptops met een Thunderbolt voorzien zijn van een appeltje, aangezien de standaard verder niet echt is aangeslagen.

Ik vind het wel een mooie oplossing. Er komt vast ook wel een Chinees bedrijf dat een directe Thunderbolt -> PCIe adapter gaat bouwen, of dat nu mag van Intel of niet. Dan gaan de kosten flink omlaag.
Waar baseer je dat op?

Het is natuurlijk zo dat huis-tuin-keuken computergebruikers genoeg hebben aan USB1.1 en misschien nog USB2.0 zullen gebruiken, maar dat is het dan ook. Die gebruiken meestal ook nog VGA en vinden 1024x786 een geweldige resolutie.

Daar doelt thunderbolt niet op. Dus dat die gebruikers (de 80% van de mensen die computers aanraken) thunderbolt nog niet zo veel 'zien' in het wild ligt vooral aan hunzelf. Want het is er wel.

Ga maar naar de pricewatch:

58 laptops hebben standaard Thunderbolt.
Waaronder bijvoorbeeld een random Acer van minder dan 600 euro.
Apple heeft waarschijnlijk wel een meerderheid, maar 9/10e zou ik niet willen beweren.

20 Desktops hebben standaard Thunderbolt.
In dit geval is de meerderheid Apple en de rest Asus. 634 euro voor de goedkoopste.

12 Moederborden hebben standaard Thunderbolt.
Waaronder een MSI van 99 euro. En geen Apple te bekennen.

4 Barebones hebben ook standaard Thunderbolt. Een NUC van 150 euro bijv.
En geen Apple te bekennen.

En je hebt natuurlijk zo'n 35 externe schijven die ook Thunderbolt hebben. En nog wel wat andere apparaten. En geen Apple te bekennen.

Wat betreft een chinees bedrijf dat een TB->PCIe adapter gaat maken:

- Leuk voor ze, veel succes zonder TB Chips van Intel die ze dan niet krijgen (helaas)
- TB->PCIe chassis kan je al krijgen, maar die kan je zonder deze mod nog steeds niet gebruiken om je interne display mee te gebruiken

- Prijzen gaan pas omlaag als er genoeg verkocht worden, en gezien er maar weinig computeraars zijn die echt GPU power willen zal dat niet zo snel gebeuren.


Waarom is Thunderbolt gewoon awesome, ongeacht wat je zegt? Om dat het PCIe in een kabeltje is. PCIe in een kabeltje zal altijd de alternatieven ownen, om dat die ALTIJD intern al aan PCIe verbonden zijn en op z'n best 99% kan bieden van wat PCIe kan bieden. Alles werkt met PCIe. Wel eens geprobeerd te gamen op een DisplayLink USB scherm? Precies, dat werkt niet. Wel eens een SSD RAID0 array over USB plat getrokken? Nope, want daar is USB niet snel genoeg voor. Plus je CPU wordt er ook niet blij van. eSATA een optie? Met de slechte support niet echt... Plus, waarom eSATA gebruiken als je PCIe kan gebruiken?

Er zijn genoeg redenen waarom Thunderbolt voor high-performance onder de 1k beter is. Maar als je meer te besteden hebt zijn dingen als Infiniband natuurlijk ook heel leuk, niet zozeer om dat ze perse sneller zijn, maar om dat ze op je taken afgestemd zijn. Infiniband over Thunderbolt zal darentegen vast ook wel mogelijk zijn.

Nu nog betaalbare Thunderbolt switches en Thunderbolt over glas, en dan hebben we gewoon een vervanger voor het koperen ethernet! (en glasvezel dat voor 10Gbit nog steeds belachelijk duur is)

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 31 juli 2013 19:56]

Vind het een beetje vreemd dat in de titel de suggestie wordt gewekt dat het een Macbook-air unieke eigenschap betreft, dat dit dus kan.

Elke laptop met thunderbolt kan dit truukje uithalen met de externe hardware + software tweaks.

Lijkt me dus ook dat het nuttiger is om gewoon "Modder koppelt grafische kaart via Thunderbolt-poort" als titel te gebruiken. Dat het op een Mac is is toeval, en geen noodzaak of in enige mate uniek.

Stel bij een nieuwe mobiele GPU van nvidia zijn er shaders te unlocken...dan zeg je ook niet "Shaders gpu nvidia te unlucken op Asus laptop". Dat laatste is namelijk alleen maar hoe het testplatform is ingericht, maar is niet daadwerkelijk de nieuwswaardigheid (dat is namelijk dat de gpu te unlocken is!).
Ja, maar Apple verkoopt nu eenmaal beter... met key words als'Thunderbolt ' en 'macbook' krijg je meer hits in google, dus meer bezoekers en daarmee mee inkomsten, zonder afbreuk te doen aan de boodschap (het is immers wel de waarheid).
Er zijn al meer modders geweest die dit hebben gedaan, zo ook al een jaar geleden met MBP's. Weinig nieuws, ik vraag me meer af wanneer bedrijven met échte oplossingen komen (zodat je niet een halfbakken PSU moet toevoegen aan de opstelling maar gewoon het kastje zelf een PSU bezit).

Wel leuk, maar netjes en echt "werkend" is natuurlijk anders.
Laat staan trouwens dat ExpressCard zo snel is als Thunderbolt, het is en blijft een systeem dat op maximaal 1.6 Gbit zit (of 3.2 als ie ook echt aangesloten is op een USB3-hub intern of op PCIe 2).
Anoniem: 303530
@Merethil31 juli 2013 10:03
Expresscard is pci-e 1x. Dat kan zowel 1.1, 2.0 of 3.0 zijn.

PCI-e 1x 3.0 heeft 1GB/s effectieve bandwidth. Daarmee kan je een hoop, hoor.
Als je kijkt naar de ExpressCard zelf dan bottleneckt ie op een veel lagere snelheid: https://en.wikipedia.org/wiki/ExpressCard

Hoe dan ook, dit is wel voldoende voor een videokaart, het gaat om niets meer dan gegevens van je CPU naar je GPU sturen.
Ik heb een paar tests van die dingen gezien verderop op 't web (kan 't zo snel niet terugvinden) en je krijgt zeker een performanceboost, maar het komt niet in de buurt van de snelheid die je zou kunnen krijgen met een native Thunderbolt connectie.
Je steekt drie convertor's in elkaar en haalt het nieuws tegenwoordig?

Als standaard het toelaat en converter's zijn kant en klaar te koop, wat is hier dan aan gemod? Helemaal niks!
De software is wel getweaked toch?
Een stukje software wat hij had gekocht en geïnstalleerd terwijl gewoon externe thunderbolt cases bestaan waar je nvidea/radeon in kan plaatsen en aansluiten zonder allerlei converters.
Ik begrijp niet goed waarom dit nog geen gemeengoed is om eerlijk te zijn. Voor mij persoonlijk zou een externe videokaart die dan ook nog eens goed performed de ideale oplossing zijn, ik zit er dan ook al een tijdje op te wachten. Overdag voor mijn werk rond kunnen lopen met een licht en snel apparaat, waarop als ik thuis kom ook nog eens een spelletje gespeeld kan worden... Ik heb daar wel wat geld voor over.
Het is voor mij persoonlijk puur een geld kwestie. Als zo'n behuizing 100 a 150 euro zou kosten dan koop ik hem meteen. Maar goed het schijnt dat Intel nogal veel geld wilt ontvangen voor gecertificeerde hardware..
Ik begrijp niet goed waarom dit nog geen gemeengoed is om eerlijk te zijn
Thunderbolt zit nog niet op alle pc's omdat er een serieus veiligheidsprobleem bestaat. Je steekt nml iets rechtstreeks op de PCIe interface, waarop je low-level togang hebt tot allerlei systeemcomponenten. Dit moet eerst opgelost worden (bijv mb.v. virtualisatie) voordat Thunderbolt vooral in het bedrijfleven gebruikt kan worden. De risico's zijn simpelweg te groot, voor nu.

Ik ben dus wel benieuwd hoe (of) Apple de security aangepakt heeft.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 31 juli 2013 13:23]

De macbook air heeft toch geen goede cpu? wat heeft het dan voor nut als je er een goede videokaart aanhangt? 1.3 ghz i5 dual core is ook niet alles...
Anoniem: 154887
@Djesse899931 juli 2013 11:31
Dit is wel een Haswell CPU... Hij is sneller dan een 1.8GHz i5 van de vorige generatie

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee