Dell brengt in september Precision M4800- en M6800-laptops uit

Dell brengt in september de opvolgers van zijn huidige mobiele Precision-workstations uit. De Precision M4800 en M6800 hebben identieke behuizingen als de huidige lijn, maar krijgen Haswell-processors en nieuwe generaties gpu's. De 15"-laptop krijgt optioneel de 3200x1800-pixelresolutie.

Woensdag berichtte Tweakers over de Precision M3800, een ultrabookworkstation waarmee Dell zich op grafici richt en de concurrentie met de MacBook Pro Retina wil aangaan. Dell heeft de komst van dat model inmiddels bevestigd. De fabrikant komt daarnaast met een update van zijn huidige Precision M4700 en M6700, zo blijkt uit betrouwbare informatie die Tweakers heeft ontvangen.

De Precision M4800 en M6800 komen in dezelfde behuizing als de huidige mobiele workstations en ook is er nog steeds maximaal 32GB werkgeheugen toe te voegen. De Core i7 die de nieuwe laptops krijgen is echter van de Haswell- in plaats van de Ivy Bridge-generatie. Belangrijkste wijziging bij de M4800 met 15,6"-scherm is de optie om een paneel met resolutie van 3200x1800 pixels in te laten bouwen.

De optie voor een full hd ips-scherm met 'rgd led'-backlight en PremierColor-calibratie komt te vervallen. Het aantal usb 3.0-poorten wordt verdubbeld van twee naar vier en er is hdmi, displayport en esata aanwezig. De keuze uit mobiele videokaarten bestaat bij de 15,6"-laptop uit de AMD FirePro M5100 met 2GB gddr5, de Nvidia Quadro K1100M of de Nvidia Quadro K2100M met eveneens 2GB gddr5. De maximale opslaghoeveelheid van drie opslagmedia ligt op 2,5TB, waar dit bij de M4700 1TB was.

De M6800 met 17,1"-scherm moet het doen met maximaal een full hd-resolutie. Ook hier verdwijnt de ips-optie en ook kan geen 3d-scherm meer gekozen worden. De keuze voor een touchscreen blijft er wel. De interfaces zijn identiek aan de M4800. Er is plek voor vier opslagmedia voor een totaal aan hdd-capaciteit van 3,5TB, maar dit is 1TB bij gebruikmaking van hybrid drives. De Precision M6800 kan met een AMD FirePro M6100 of Nvidia Quadro K3100M, K4100M of K5100M uitgerust worden. Standaard worden de workstations met Waves MaxxAudio Pro-audio uitgerust, ondersteuning voor de draadloze netwerktechnologie WiGig is optioneel.

De laptops worden naar verwachting volgende week officieel aangekondigd en moeten in september beschikbaar komen.

Dell Precision Mobile Workstation

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-07-2013 • 14:29

43

Reacties (43)

43
41
33
4
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 490715 21 juli 2013 10:58
Ik werk dagelijks met een M6600 (i7 processor) en op het werk hebben we ook een ouder model, de m6400 (core duo)

De M6400 -> veel problemen met de video drivers, is een systeem met een Nvidia kaart erin.
Voor de rest op andere zaken geen problemen mee gehad.
Wel uitgevoerd met zo'n onnozel blinked scherm (ik vraag me toch echt af wie zoiets bedenkt)
Nog een nadeel aan die M6400 is dat de CDrom bay zo eentje is dat CD "opeet", dus cd er langs de zijkant inschuiven. (Totdat je zo'n mini versie cd'tje hebt met driver op....)
Gelukkig is dat bij de M6600 terug het gewone systeem.

De M6600 heeft de video problemen niet, en heeft gelukkig een mat scherm.

Wat wel beide systemen hebben, is wanneer je het scherm dimt, op erg lage stand "flitst" -even een felle filts wat erg irritant is- het scherm.Je kan dit vermijden door de intensiteit een klein beetje hoger te zetten. Ik vermoedt dat de CCFL driver hier de problemen veroorzaakt (dus niks aan te doen)

In tegenstelling tot deze probleem moet ik wel zeggen dat wanneer je het scherm volledig in helderheid opentrekt, je vlot in volle zon je scherm nog deftig kan zien. (waar vele energie zuinige laptops het niet meer aan kunnen)

Zo'n 17inch gaat wel met wat energie lopen, dus met een standaard batterij hooguit 1 à 2 uur, en dan is't feestje over, maar bon, dit is een werkpaardje hé, geen vakantie -toeristen pcke.

Wat belangrijk is voor mensen die in industriele omgevingen werken, blijkbaar heeft de nieuwe generatie enkel USB3.0 poorten, vergeet dat maar als het op ouder industriele systemen komt wanneer je windows XP virtueel aan't draaien bent en ouder hardware wil aansluiten.
Ik heb zaken die ENKEL werken op een USB2.0 poort, dus echt zo compatibel, vergeet het maar.
Mijn M6600 heeft 2x USB 2.0 en 2x USB3.0 -> dé ideale combinatie voor speed en compatibility.

Een klein nadeel is dat de adapter voor de pc's zo groot als een brooddoos zijn (erg overdreven)
Ik denk dat ze daar beter een iets hoger model hadden gemaakt ipv platte broodplank.
Ik gebruik nu in the field een adapter dat juist genoeg geeft om te kunnen werken (laadt de batt niet op)
en aan mijn docking station zit er een joekel van een voeding.

Mijn conclusie, ik ben erg tevreden met mijn M6600.
Alle knoppen zijn goed bereikbaar, eenvoudig design, aluminium behuizing.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 490715 op 26 juli 2024 13:20]

Ik vind deze laptops er nogal verouderd uitzien... en het zijn zware betonblokken. Ze zullen wel iets sneller zijn dan de Macbook pro's maar wegen 2x zo zwaar, hebben een veel kortere accutijd, kunnen niet tippen aan de retina schermen, hebben geen thunderbolt, wat toch een zeer snelle universele aansluiting is en last but not least hebben geen 500mb+ snelle flash architectuur.
Ik vind deze laptops er nogal verouderd uitzien... en het zijn zware betonblokken.
Verouderd? Nee. Deze laptopvorm is eenvoudigweg de optelsom van functionele eisen (denk aan connectiviteit, uitwisselbaarheid componenten, onderhoud, koeling, stevigheid). Deze machines zijn werkpaarden. Menig sierpaardje legt het tegen deze machines af. Daarom waren de reacties op de M3800 wat kritisch. In de M3800 werd meer een Ultrabook herkend dan een werkstation. Ik neem aan dat de grafici, ondanks dat vormgeving hun vak is, toch ook de voorkeur geven aan functionaliteit.
De schermen die in de vorige en de huidige modellen zijn zeer goed en doen absoluut niet onder die van de MacBook Pro Retina. En dan krijgt het nieuwe model een nog hogere resolutie. :9

Wat ik wel vreemd vind is dat de 17-inch versie alleen een FullHD-resolutie heeft. Worden er alleen maar 15-inch schermen met deze hoge resoluties gemaakt?
De 15-inch schermen zijn sowieso beter beschikbaar in hi-res en 15" laptops zijn veel populairder dan 17". Je moet als bedrijf ook besluiten of mensen willen betalen voor de forse meerprijs (zowel qua productie als beperkte beschikbaarheid) die een groter hi-res scherm met zich meebrengt. Dell staat vandaag ook niet meer zo sterk als vroeger dus lijkt het me logisch dat ze geen potentieel verlieslatende gok willen nemen met hi-res 17" toestellen.
k vind deze laptops er nogal verouderd uitzien... en het zijn zware betonblokken. Ze zullen wel iets sneller zijn dan de Macbook pro's maar wegen 2x zo zwaar, hebben een veel kortere accutijd, kunnen niet tippen aan de retina schermen,
Belangrijkste wijziging bij de M4800 met 15,6"-scherm is de optie om een paneel met resolutie van 3200x1800 pixels in te laten bouwen.. Een hogere resolutie dan een rMBP. Over de kwaliteit valt nog niks te zeggen.
hebben geen thunderbolt, wat toch een zeer snelle universele aansluiting
Blijkbaar niet zo heel universeel... Feitelijk gebruikt alleen Apple het.
is en last but not least hebben geen 500mb+ snelle flash architectuur.
Die een (r)MBP ook niet heeft....
Die een (r)MBP ook niet heeft....
Wel degelijk, alle Retina Macbooks komen met een SSD :)
Ik denk dat hij dat ook bedoelde.
Maar niet met de snelle PCI-e gebaseerde SSD's uit de nieuwe MBA serie, en die gaan over de 500 MB/s, de gewone ssd's tikken dat maar net aan. Dezelfde gewone SATA600 ssd's zitten ook in de Dell.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 26 juli 2024 13:20]

heb nu een m4700 en kan een uurtje of 6/7 op een accu doen...
Zoals ik al vaker heb gezegd: laptops zoals deze zijn niet gebouwd om er blitz uit te zien.

Bij deze laptops staan opties, uitbreidbaarheid, en repareerbaarheid hoger qua prioriteit dan uiterlijk. Als een laptop zoals deze kapot gaat, dan kun je een groot deel van de onderdelen zelf vervangen (nadat DELL het met een express korier opstuurt), en als je het niet zelf kunt, dan is de express koerier een monteur die het vóór je vervangt.

Als vandaag je Precision kapot gaat en het is nog geen 17:00, dan is hij de dag erna voor 12:00 gemaakt. Dat krijg je met geen enkele Apple voor elkaar.
"Alle 3 die dingen kun je niet zeggen over die nieuwe retina macbooks.
Die slurpen hun accu zo leeg binnen 2 uurtjes, worden gloeiend heet, en maken ook nog eens flink herrie."

Serieus? Heb je het over dezelfde Macbook Pro Retina als degene die Apple verkoopt. Deze beestjes halen makkelijk 7-8 uur op een lading sap, blijven enorm koel (30-35 graden) en zijn fluisterstil. Lees de reviews maar eens.

En ja, ik bezit er zelf één. Heerlijke machine, komt zeker geen Dell voor in de plaats.
Ik heb de Dell Precision en de MBP. Beide goede apparaten, maar voor zakelijk gebruik vind ik de Dell veel beter. Kan tegen een stootje, fijner toetsenbord en degelijke support. Ook prima op schoot te gebruiken. Aluminium is mooi, maar erg warm op schoot.
Ze worden met elkaar vergeleken, maar de Macbook Pro's en deze Dells zijn eigenlijk 2 totaal verschillende toestellen die je niet even naast elkaar zet.

De Macbook Pro (Retina) legt focus op draagbaarheid (zowel qua dikte als gewicht), design en een stabiel softwarepakket. Kortom: een potig (maar gesloten) systeem dat op vele markten thuis is. Dell legt met hun toestellen eerder focus op aansluitingen, hardware-toegankelijkheid, persoonlijke hardware-configuratie en zwaar rekenwerk (zie de Quadro's en FirePro's). Kortom: een duurzaam systeem voor zakelijke werkomgevingen.
Heb zo'n M6600 van mijn werkgever, voor zware CAD-applicaties, 3200x1800, haswell zou leuk zijn, maar;

- 2 losse 24" eIPS Dell beeldschermen worden gebruikt, dus het laptopscherm zelf wordt bijna niet gebruikt

- Leuk die snelle processors maar bijna alle CAD-applicaties zijn allemaal single-core, zit dus steeds naar 13% CPU belasting te kijken en het schiet niet op (Sketchup, Revit, AutoCAD) enz. Dus laten ze eerst maar eens zorgen dat de software gebruik kan maken van deze snelle hardware!
Is dat echt zo dat AutoCAD geen gebruik maakt van de andere cores van een CPU??
Nagenoeg alle autodesk producten maken gebruik van gpu versnelling en zijn ondertussen ook geschikt voor multicore.

gpu gebruik moet je dan wel even instellen in het pakket zelf maar dat is een fluitje van een cent.
Multi core is wel degelijk relevant als naast de CAD applicatie ook PDM software nodig zijn om de data van annotaties te voorzien en Excel VBA voor modelberekeningen (Excel weet trouwens meer dan 2 cores aan te vuren als de berekeningen er zich voor lenen).

Op zich is aan CAD niet veel te Multicoren, misschien het doorrekenen van tekeningviews, of de samenstellingsrelaties. Voor het doorrekenen van frames in visualisatiesoftware worden wel alle cores ingezet. Een dergelijke visualisatiemodule kan ook als module deel uitmaken van je CAD software.

[Reactie gewijzigd door teacup op 26 juli 2024 13:20]

Zou Dell switchable graphics mogelijk maken? Op mijn HP 8570w met Intel HD4000 kan ik alleen maar de Nvidia Quadro kaart gebruiken, die ik grote deel van de tijd niet nodig heb. Dat doet een enorme afbraak aan accuduur en ik hoop dat Dell het mogelijk maakt met regulier BIOS-switchable of Optimus techniek het wel mogelijk maakt ook een keer te kunnen zien voor accuduur in plaats van Quadro-GPU prestaties.
Dit kan bij dell al vanaf de m6600 d.m.v. optimus. Dit is een bios optie.
Hierdoor gaat een laptop met een quadro 4000m zo'n 6 uur mee op de accu.
De specs zien er meer dan prima uit. Als er ook nog eens een scherpe prijs wordt gevraagd, zal ik de m6800 serie in de gaten houden.
Hier nog een Dell Precision liggen, het zijn prachtige laptops die uiterst betrouwbaar zijn. Ik zou het iedereen aanraden. Uiteraard, wel onderhandelen over de prijs :P Volle pot is het een duur beestje.
Anoniem: 142554 22 juli 2013 15:05
diep maar ook erg diep teleur gesteld..

ik heb zelf nog de m4500 .. ik baal enorm dat op de 15inc de nummer pad nog steeds is.. waar door het hele toetsbord en de muispad(belangrijkste) naar links verschoven word.
probleem is dat ik redelijk handen heb en links dan altijd op de rand zit of juist over de rand heen ga.

jammer... ik ga kijke naar een ander merk.. dell heeft mij als klant laten hangen..
Anoniem: 405407 20 juli 2013 14:42
En de prijs?
De huidige generatie koop je zo vanaf 1500 euro (los van kortingsacties). Deze generatie zal ook wel zo'n vanaf prijs meekrijgen verwacht ik dan. Het zijn geen goedkope laptops, maar het is wel kwaliteitsspul als je er eentje in handen hebt en gebruik van maakt.
Yup, het zit rechtstreeks tegen de HP8570/8770 aan; dock connector en alles, qua featureset. Wat de Dell's extra hadden waren de kwaliteitsschermen, niet alleen qua resolutie, maar ook qua kleur/helderheid. HP is daar traditioneel erg slecht in.

Ik heb een HP8770w met 32Gig en Quadro4000m met de op één na dikste i7 (sleur hem niet mee naar huis, hangt nog in z'n dockje op werk nu), en als je dan ziet wat voor scherm daar in zit, dan is dat vrij droevig, zeker als je bedenkt dat m'n baas er £4500 voor heeft neergeteld.

Jammer dat het nu een pixel-verhaal aan het worden is (3200*1800 zal in default nog steeds slechts het effectieve werkoppervlakte hebben van 1600*900, gelukkig wel te tweaken), ipv de goede FHD (dus zonder tweaks effectiever) IPS schermen met goeie callibratie, ze zaten qua beeldbewerking/publishing daardoor toch een stapje boven de MBPro's zeker als er óók CAD/dev werk moet gebeuren.
Je moet mijn 8540w met DreamColor2 display dan eens komen bekijken :) HP heeft wel degelijk erg mooie panels in laptops gezet. Wel voor een prijs, maar dat is bij allemaal.
Ik heb hier vaak zat 8760w's met Dreamcolor schermpjes en Precisions met IPS schermen naast elkaar staan, en daar is het verhaal simpel : niet alleen de kalibratietooltjes maar ook de gebruikers hebben een warme voorkeur voor de HP's omdat het scherm als vele malen beter ervaren wordt. Je punt staat overigens voor de NIET- Dreamcolors, die zijn vrij tragisch - met name de kijkhoek en kleurechtheid zijn om te huilen. Los daarvan, en dat maakt je verhaal niet sterker, ik zit hier met een nederlandse 8760w inclusief DC2, en mét I7 extreme en 32 gb, en dezelfde Quadro maar die kwam niet eens aan de 3300 euro (inclusief BTW). Rare prijs, dus :)
Kwaliteitsspul?
Hmm, ik weet het zo nog niet, ik heb er zelf twee gehad (M6500) voor zakelijk gebruiken mijn collega's hebben ook deze modellen gebruikt en allemaal, zonder uitzondering zijn tenminste 1 of meerdere malen kapot gegaan.

Tevens worden ze erg warm en lopen ze geregeld vast.
Wel zijn ze snel, maar goed ik ben klaar met deze Dell's, voor mij is dit model geen optie meer en ben ik overgestapt naar Apple MacBooks Pro. Ze zijn wat duurder en minder configureerbaar en langzamer maar ik zou niet meer terug willen naar zo'n Dell.
Tja, kan altijd pech hebben - ik zit nu op een M6600, na de 6300 en zo iedere 3 jaar weer. Nooit gezeik mee gehad :)
Misschien ligt het aan bepaalde types, wij hadden allemaal 16GB RAM en 2 HDD's. Van deze configuratie hadden we er tientallen in het bedrijf allemaal zijn hebben we ze moeten laten repareren.
Ik heb dezelfde ervaringen als AllanBrek met de precisions. In huis op het werk hebben we makkelijk een 40tal M6600, als we circa 6 maanden oud zijn, hebben ze gewoonlijk een eerste herstelling. Gewoonlijk de videokaart. De ene M6500 is ook al zeker 1 maal aan de beurt geweest. Er is praktisch elke week wel een Dell techieker bij ons... Dit zijn dan laptops van 2000 euro.
Ik ben benieuwd wanneer de eerste M6700 laptops keuren beginnen te krijgen, daarvan zijn de eerste nabij de 6 maanden leeftijd aan het komen. Gelukkig hebben we op alles 3 jaar NBD support.

Nu wil ik Dell niet afkraken/ afraden vanwege 1 reeks. Hun support vind ik erg goed en de lattitudes bvb, daar hebben we zelden problemen mee.
Dat zal volgende week wel komen bij de officiele aankondiging
<off topic>De Motorola processor was een 68000, niet een 6800.

<On topic>
- een touchscreen voor dit type laptop is geen meerwaarde.
- een schoonheidsprijs zullen ze niet winnen
- hopelijk wordt Windows7 nog geleverd, in bussinessomgevingen toch nog steeds de standaard
- qua aansluitmogelijkheden is dit prima in orde, veel beter dan de (veel mooiere) mac book air bijvoorbeeld
- goedkoop zullen ze niet zijn, maar de specs zijn dan ook hi-end dus dat is niet zo erg.
Zwaar offtopic: de 6800 was weldegelijk een processor van Motorola, een mooie 8-bitter: http://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_6800. Niet zo populair als de 68000-familie, weliswaar...
Gemiste kans dat dit kaliber laptops niet met Thunderbolt worden uitgerust. Het lijkt nu wel heel erg een Apple-only aansluiting te worden.
Heb ook thunderbolt op mijn Dell laptop,maar dat werkte waardeloos als monitor aansluiting. HDMI 1.4 kabeltje gekocht en dat werkt al een stuk beter.

Sowieso toch beter om universele standaarden te gebruiken dan om extra te gaan betalen voor licenties op poorten waar het gros toch niet op zit te wachten.
Ik zou graag een 27" Apple Thunderbolt scherm gebruiken. Ideale Dock oplossing, maar zonder Thunderbolt op mijn Dell gaat dat hem niet worden.
Thunderbolt gaat het niet worden... USB 3.0 wint deze slag ook al zijn de specs van thunderbolt beter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.