Vodafone: helft nieuwe abonnees kiest voor RED

De introductie van Vodafone RED in Nederland lijkt goed uit te pakken voor het bedrijf: volgens Vodafone kiest 55 procent van de nieuwe abonnees voor een RED-abonnement. Desondanks heeft de introductie van RED een dalende omzet niet kunnen voorkomen.

Bij de 55 procent die voor RED kiest, zijn abonnees van Vodafone-dochter Sizz en de sim-only-abonnementsvorm Scherp overigens niet meegerekend. Bij RED kunnen gebruikers in de meeste gevallen onbeperkt bellen en sms'en en krijgen ze een databundel van 2GB.

Dat zo'n grote groep klanten voor de abonnementsvorm kiest, is opvallend: de abonnementen zijn relatief duur. In combinatie met een recente telefoon is een maandelijkse factuur van zestig euro voor een RED-abonnement niet uitzonderlijk. De abonnementsvorm werd in februari geïntroduceerd.

Ook het aantal klanten voor de Nederlandse tak van Vodafone steeg, blijkt uit de kwartaalcijfers die het Britse moederbedrijf heeft vrijgegeven. Het aantal abonnees steeg met 24.000 naar circa 5,3 miljoen, waarvan 31,6 procent prepaid-abonnees. Die stijging weet echter niet te voorkomen dat de omzet van Vodafone wederom daalt. De omzet daalde met 3,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, naar 448,7 miljoen euro. Volgens Vodafone komt dat door de economische omstandigheden, forse concurrentie en lager buitenbundelgebruik, een verklaring die het bedrijf in eerdere kwartalen ook al gaf voor de dalende omzet.

Door Joost Schellevis

Redacteur

19-07-2013 • 08:55

162 Linkedin

Reacties (162)

Wijzig sortering
Met 55 procent ben je nog niet meteen succesvol. Als je door de introductie van de nieuwe abonnementsvormen 30% minder nieuwe aanvragen krijgt.
Dat is het nou precies, dit slaat werkelijk nergens op. Het is eerder de minst-slechte abonnementsvorm...
En dit heeft echt niets te maken met de 24 maanden 50% korting die ze hadden zeker? Kom op tweakers, iets kritischer mag wel in plaats van een persbericht overtikken.

De openingsactie is ten onder gegaan aan zijn eigen succes. Aangezien dat alleen voor Red gold, verkochten die winkels een halve week alleen maar RED abonnementen, zomaar 1500-2000 bij een opening per winkel. Sinds de actie van 24 naar 12 maanden ging, zijn het Vodafone forum topic en de winkels uitgestorven

T-Mobile sprong er handig op in en ging toen opeens ook weer openingsacties houden.


En vergeet niet alle wijzigingen na introductie om de lauwe start goed te maken..
Nu 6 maanden 50% korting.
Nu 2 ipv 1 GB bij Red
Nu wel 4G bij de goedkopere Red varianten, was eerst alleen bij Super.
Toestelkortingen zijn ook hoger geworden. Dat scheelde ook opeens ~80 euro overnight.
F&F geeft nu ook weer wat meer korting, dat was ook heel schraal geworden met maar 10%.

Oftewel, ze hebben de introductie duur gemaakt en ze lopen aan de knoppen te draaien. De niet RED-abonnementen zijn ook geen alternatief als je 500MB - 1 GB data gebruikt.
Anoniem: 529144
@Señor Sjon19 juli 2013 23:46
T-Mobile deed dit niet opeens weer zoals jij suggereert... Ze doen dit al jaren en juist VF heeft dit succes gekopieerd, al liep het bij hun uit de hand ( relletjes e.d.)
Ik denk dat het antwoord hierop simpel is.

Men zegt hier dat het om *nieuwe* abonnees gaat, of dat enkel over die stijging van 24.000 gaat of over alle abonnees blijft in het midden.

Enfin, het is ook logisch:
Je hebt eigenlijk geen keuze... Je *moet* wel voor RED gaan zowat als je graag bij Vodafone blijft.
Je krijgt ook de eerste paar maanden korting.

Je kunt kiezen:
1.) RED abonnement, al dan niet met toestelbundel
2.) "Normaal" Bel+Web+SMS abonnement, toestelbundel niet mogelijk, relatief hoge prijs en *altijd* bijbetalen voor high-end toestellen zoals SGS4, HTC One, etc. en dan geen schamel bedragje maar vaak ruim 200 euro...

Ja, maak dan je keuze maar eens.

Als ze nou twintig abonnement soorten hadden (inclusief betere/goedkopere opties): Akkoord, dan had dit percentage me behoorlijk verrast. Maar gezien het of RED of de 'normale' vorm is, dan zullen mensen, vaak vanwege het niet kunnen betalen van de "upfront" kosten dan liever kiezen voor RED met een bundeltje van 5 a 10 euro per maand extra voor het toestel.

Ik vind de cijfers op deze manier gepresenteerd een beetje valsspelen... Of goede marketing, who knows. "Kijk jongens, RED is populair!"
... Ja, vind je het gek? Je kan niet anders.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 19 juli 2013 12:05]

Dit is natuurlijk door Vodafone zo geformuleerd dat het nu een goede stap lijkt te zijn en op deze manier de buitenwereld het idee krijgt dat Vodafone het goed lijkt te doen. Laten we alleen niet vergeten dat Hollandsnieuwe ook een provider is van Vodafone en het ook zeer goed heeft gedaan met de goedkope sim-only abonnementen en soms nog een telefoon er bij voor een niet al te slechte prijs.

Daarnaast er zijn veel openingsacties geweest, ook een forumtopic over geweest, waar per winkel toch echt wel honderd(en) contracten zijn aangesloten. Deze klanten betalen niet het volledige maandbedrag.

In de winkels van Vodafone kunnen we er van uit gaan dat de target is om RED te verkopen en niks anders. Niet wetende klanten zullen waarschijnlijk niet eens weten dat er andere abonnementen bij Vodafone zijn te krijgen.

Die 55% is volgens mij gewoon opgeleukt en alles behalve de reële stand van zaken bij Vodafone.
inderdaad! heb net een post neergezet beneden totdat ik de jouwe las... helemaal mee eens !!

S2 + sim only the best :)
Red is op zich niet zo gek als je het vergelijk met de prijzen van de andere 2, uiteindelijk ben je per maand ongeveer hetzelfde kwijt als bij de andere.

Ik ben recentelijk overgestapt naar een Sim only van een van de MVNO's, de prijzen liggen over het algemeen een stuk lager, geen stomme acties als eerste x maanden korting, per maand opzeggen, gewoon geen gezeur. Ik snap dat een hoop mensen geen zin hebben om in een keer 500 tot 600 euro te lappen voor een toestel en daarom dit soort abonnementen kopen. Ik zelf geef niet meer zo veel uit aan een telefoon, de meerwaarde van een echt high-end toestel is vaak verwaarloosbaar en als zo'n ding kapot gaat kost het nog eens behoorlijk wat geld om het te laten repareren. Voor 200 of 300 euro heb je tegenwoordig een prima smartphone die misschien een paar van die nutteloze truukjes niet kan en mogelijk ietsjes langzamer is, maar als je je daar echt aan stoort pak je toch gewoon een top-model van een jaar eerder.

Wat is er eigenlijk gebeurd met dat onderzoek over de vermeende prijsafspraken in 2011, loopt dat onderzoek nog?
Ik ben onlangs ook voor de RED B (€49,- p/m) gegaan. Het is duur, maar wat me voornamelijk aansprak is dat ik zonder moeilijk te doen (dat is VOIP) altijd een goed telefoongesprek kan houden zonder mezelf druk te maken om de kosten. Moeilijk omdat niet iedereen ove VOIP beschikt of de een gebruikt fiber, de ander skype, etc. Het is ook een stuk gemaakzucht, daar betaal ik dan graag voor.
Daarbij heb je een beter kwaliteit (geen blikkerigheid e.d.).
Voorheen had ik een abbo van €30,- p/m maar kwam ik toch gemiddeld op €65,- p/m. Dan kan je wel voor een goekope abbo gaan maar ben je uiteindelijk dus toch duurder uit dan nu met de RED. Ik heb nu de zekerheid dat ik niet meer dan €49,- p/m ga betalen als ik niet naar premium nummers bel of naar het buitenland ga/bel.
Beetje misleidende tekst dit..

"Dat zo'n grote groep klanten voor de abonnementsvorm kiest, is opvallend: de abonnementen zijn relatief duur."

Het is mij wel duidelijk dat er VEEEL mensen (duizenden) zijn die hier gebruik van hebben gemaakt:
[Aanbieding] Vodafone Openingsacties

50% korting voor de gehele looptijd van het abbo... ja dan is het logisch dat je er veel verkoopt.. tegen deze prijzen kon echt niemand op :P

Hier een foto van de rijen.... elke dag weer.. Of zie hier nog een.

Zeggen dat ze veel RED abonnementen verkocht hebben is prima, maar dat was juist omdat deze zo goedkoop waren.

[Reactie gewijzigd door SmiGueL op 19 juli 2013 16:43]

Komt dit niet door die actie van een tijdje terug, waarbij je 50% korting kreeg op je gehele abo voor 2 jaar lang? Waarvoor mensen snachts voor de deur gingen liggen?

Daarnaast ben ik ook bij Vodafone weg gegaan, allemaal mooie praatjes maar gewoon veel te duur. Medewerker aan de telefoon met bullshit verhaaltjes: "maar meneer u gebruikt niet zoveel data, dus u heb met minder genoeg" Maar ondertussen niet snappen dat ik het dan raar vond dat ik dan wel meer moest gaan betalen. Beste medewerker kwam ik in een vodafone winkel tegen trouwens, die zei gewoon eerlijk dat het inderdaad eigenlijk veel te duur is.

edit: Senor Sjon, was me al voor over de 50% korting actie, niet goed gelezen

[Reactie gewijzigd door Kid_Stevie op 19 juli 2013 10:30]

Anoniem: 59483
19 juli 2013 09:02
Leuk dat Vodafone Red, maar ik denk niet dat er veel mensen zijn die zitten te wachten op onbeperkt bellen voor zo'n achterlijk hoog bedrag.

Ik heb recentelijk een SIM only abonnement van Ben afgesloten met 300 minuten en 1 GB voor 16 euro per maand.

De weg die T-Mobile heeft gekozen spreekt mij toch eerder aan dan de weg van de andere providers, dus de mogelijkheid om een abonnement af te nemen met weinig of helemaal geen minuten, maar veel data.
Probleem met dat soort budgetproviders is vaak dat a) de snelheid van de verbinding te wensen over laat, en b) het tellen van het verkeer veel minder gunstig is. Zo heb ik gekeken naar een vergelijkbare aanbieding, alleen bleken ze daar het dataverkeer per 100kB af te rekenen. Dus elke keer dat je telefoon verbinding maakt: minimaal 100kB van je bundel af. Dan ben je rap door je data heen. Ik heb nu Sim-only Vodafone (nee, geen RED): gewoon snelle data verbinding (handig voor o.a. google maps onderweg) en geen grappen met 100kB afrekenen als je er maar 1 gebruikt.

[Reactie gewijzigd door ATS op 19 juli 2013 09:07]

Bij T-Mobile zijn die databundels de hoeveelheden waarbij je de volle snelheid kan gebruiken (14,4MBps?), daarna kan je op 64 KBps onbeperkt verder. Als je dus je hoeveelheid een beetje realistisch kiest kan dat best gunstig uitpakken.
Anoniem: 59483
@ATS19 juli 2013 09:29
True, en dat is iets waar ik ook goed naar heb gekeken.

Veel aanbieders (zoals hollandsnieuwe en Youfone) ronden af op 100kB per sessie, en dat is niet gunstig. Ben rondt af op 1 MB per dag, dus niet per sessie, dit is dezelfde manier waarop T-Mobile het ook doet.

Leuk dat 7.2 Mb (of sneller) mogelijk is, maar als je je mobiel internet uitsluitend gebruikt voor Whatsapp en mail, dan is 2 Mb meer dan voldoende.
Dat klinkt als Hollandsnieuwe. Als je het topic even doorleest dan zal je zien dat het allemaal wel meevalt. Dat afrekenen per 100kb kost je wat data maar zorgt er zeker niet voor dat je snel door je bundel heen bent.
Anoniem: 59483
@SuperKneus19 juli 2013 10:35
Dat ligt er uiteraard aan hoe je je telefoon gebruikt. Als je meerdere kleine hoeveelheden data per dag verstuurt, zoals bijvoorbeeld Whatsapp of kleine mailtjes, dan ben je snel door je databundel heen.
Waarom niet volgens jou? 100 whatsapp berichtjes kost je dan 100kb x 100 is 10 mb. En dat zonder foto's. Idioot dus
Anoniem: 124943
19 juli 2013 09:10
Ik vind de red prijzen reuze meevallen. Ik kan me niet anders herinneren dat ik met mijn belgedrag regelmatig op 80E in te maand zat. Nu heb ik Red voor 50E in de maand (eerste 12 maanden 25E) met een gratis HTC One. Mag eigenlijk niet klagen. Deze maand is mijn telefoon rekening 75E goedkoper.

Duur? Probeer KPN eens.
RED is eigenlijk alleen goed voor een selecte doelgroep die excessief bellen, sms'en of internetten. Dan is het inderdaad mogelijk om flink veel te besparen (met name als je veel belt). Ben je geen poweruser en maak je vaak je bundel niet op, kijk dan eens bij Tele2 of Hollandsnieuwe.
Anoniem: 124943
@pprs19 juli 2013 09:22
Ik vind "excessief" een beetje een groot woord voor ~80E per maand.
Tsja.. ieder zijn bel gedrag is weer anders. persoonlijk vind ik 80 euro per maand veel. Ik heb nog een oud "BEL+sms+web 170 1GB data" abo bij Vodafone. Voor een mooi prijsje van 20 euro per maand.
Ik heb nog een Hi-abo zonder internetbundel van maar € 10,16 per maand.


Helaas bleek vorige maand m'n telefoon ineens spontaan te zijn gaan internetten via m'n mobiele abo in plaats van alleen via WiFi. Dát is dan wel weer een duur grapje. Ben voor die maand ineens 10 keer zoveel kwijt ;(
Indien zakelijk zou ik zeggen dat het gewoon normaal, is maar voor privégebruik is dat redelijk excessief ja 8)7
Heb eens zitten kijken; weet niet hoeveel internet je gebruikt maar op KPN netwerk inclusief 4G en toestel met onbeperkt min/sms zit je ook gewoon aan 55 euro, geen toestel lease, en dan heb ik nog niet eens de kortingen bekeken.
Wel een stuk beter netwerk en klantenservice.

Misschien op het verkeerde moment vergeleken of zakelijk aangeklikt? :)
Nee hoor, goed gekeken.

Ik zit zelf aan het netwerk van KPN vast wegens ontvangst problemen bij andere providers. 55 euro inclusief S4 met onneperkt bellen. Vrij uitgebreidt gerekend, maar sim only plus los toestel was echt niet veel goedkoper en heb nu wel de service en 4G (binnekort dan).

Nu steeds switchen tussen GSM en UMTS omdat het UMTS signaal net te zwak is en GSM wel werkt. Straks alle data ook over een lage band en geen gezeur dus meer.
Misschien een tip om onder instellingen - netwerk - netwerkmodus het apparaat als je ontvangst problemen hebt op GSM Only zetten?
Als je snelle data wilt natuurlijk weer terug gooien. :)

Sowieso, zolang je geen 4G hebt en je wilt toch automatisch houden, schakel dan iig LTE uit; dat bespaart behoorlijk aan accu.
Ik betaal dan 50 euro, geen toestellease en onbeperkt bellen. Netwerk is overal waar ik ben perfect.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee