Draadloos Groningen heeft een commerciële doorstart gemaakt en schakelt vrijdag een openbaar wifi-netwerk in de binnenstad van Groningen in. De stichting belooft snelheden van 200Mbit/s voor mobiele apparaten van bezoekers van de binnenstad.
De bedoeling is dat het netwerk van Draadloos Groningen tenminste drie jaar gratis internettoegang levert aan bezoekers van de binnenstad. Gebruikers kunnen twee uur per dag internetten. Alleen in de openlucht is bereik, niet in winkels. De stichting heeft het verder over een "open draadloze infrastructuur waarop verschillende aanbieders hun diensten kunnen aanbieden aan klanten".
Het netwerk maakt gebruik van Ruckus Wireless, die technieken zoals beamforming, loadbalancing, smartcast, smartsec en bandsteering combineert in een poging het bereik van wifi-netwerken te vergroten en te zorgen dat veel mensen een stabiele verbinding op kunnen bouwen. De infrastructuur van het netwerk is gebaseerd op glasvezel en heeft een aansluiting op het datacenter van TCN Data Hotel in Groningen. Draadloos Groningen belooft snelheden van 200Mbit/s te kunnen leveren.
Draadloos Groningen werd in 2007 als stichting opgericht en toen waren ook de Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG erbij betrokken, maar in 2010 werd de stekker uit het project getrokken. Inmiddels is er een doorstart gemaakt: het project is nu een samenwerkingsverband van glasvezelbedrijf Community Network Groningen en het bedrijf Wireless Generations.
Update, 13.00: "Aanvankelijk kwam Draadloos Groningen stil te liggen omdat de partij die de aanbesteding van de gemeente won, niet genoeg kon leveren. Er lag wel infrastructuur, maar die was niet volledig dekkend", verduidelijkt Peter Wouters, aankomend directeur van Draadloos Groningen tegen Tweakers, "Anderhalf jaar geleden is het project weer opgepakt door Community Network Groningen, dat ook in het leven is geroepen door de gemeente, en het bedrijf Wireless Generations." Volgens Wouters gaan de Hanzehogeschool Groningen de Rijksuniversiteit Groningen betalen voor toegang tot het netwerk door studenten, terwijl ook de gemeente aan het project betaalt voor het aanbieden van het netwerk. "Daarnaast denken we dat de kwaliteit van het netwerk zo goed is dat het interessant is voor derde partijen om diensten aan te bieden", zegt Wouterse, die aanvult dat dan gedacht kan worden aan Ziggo of KPN, of aan gebruik voor evenementen. Het netwerk zou vijftien ssid's ondersteunen waarvan er nu drie in gebruik zijn.