Draadloos Groningen maakt doorstart en schakelt stadswifi-netwerk in - update

Draadloos Groningen heeft een commerciële doorstart gemaakt en schakelt vrijdag een openbaar wifi-netwerk in de binnenstad van Groningen in. De stichting belooft snelheden van 200Mbit/s voor mobiele apparaten van bezoekers van de binnenstad.

Draadloos GrongingenDe bedoeling is dat het netwerk van Draadloos Groningen tenminste drie jaar gratis internettoegang levert aan bezoekers van de binnenstad. Gebruikers kunnen twee uur per dag internetten. Alleen in de openlucht is bereik, niet in winkels. De stichting heeft het verder over een "open draadloze infrastructuur waarop verschillende aanbieders hun diensten kunnen aanbieden aan klanten".

Het netwerk maakt gebruik van Ruckus Wireless, die technieken zoals beamforming, loadbalancing, smartcast, smartsec en bandsteering combineert in een poging het bereik van wifi-netwerken te vergroten en te zorgen dat veel mensen een stabiele verbinding op kunnen bouwen. De infrastructuur van het netwerk is gebaseerd op glasvezel en heeft een aansluiting op het datacenter van TCN Data Hotel in Groningen. Draadloos Groningen belooft snelheden van 200Mbit/s te kunnen leveren.

Draadloos Groningen werd in 2007 als stichting opgericht en toen waren ook de Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG erbij betrokken, maar in 2010 werd de stekker uit het project getrokken. Inmiddels is er een doorstart gemaakt: het project is nu een samenwerkingsverband van glasvezelbedrijf Community Network Groningen en het bedrijf Wireless Generations.

Update, 13.00: "Aanvankelijk kwam Draadloos Groningen stil te liggen omdat de partij die de aanbesteding van de gemeente won, niet genoeg kon leveren. Er lag wel infrastructuur, maar die was niet volledig dekkend", verduidelijkt Peter Wouters, aankomend directeur van Draadloos Groningen tegen Tweakers, "Anderhalf jaar geleden is het project weer opgepakt door Community Network Groningen, dat ook in het leven is geroepen door de gemeente, en het bedrijf Wireless Generations." Volgens Wouters gaan de Hanzehogeschool Groningen de Rijksuniversiteit Groningen betalen voor toegang tot het netwerk door studenten, terwijl ook de gemeente aan het project betaalt voor het aanbieden van het netwerk. "Daarnaast denken we dat de kwaliteit van het netwerk zo goed is dat het interessant is voor derde partijen om diensten aan te bieden", zegt Wouterse, die aanvult dat dan gedacht kan worden aan Ziggo of KPN, of aan gebruik voor evenementen. Het netwerk zou vijftien ssid's ondersteunen waarvan er nu drie in gebruik zijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-06-2013 • 11:48

47

Reacties (47)

47
46
34
1
0
4
Wijzig sortering
http://www.gezinsbode.nl/...oor-bezoekers-binnenstad/
volgens het nieuws bericht moet dit netwerk om 12uur online komen
maar ik kan al een tijdje (+/- 2mnd) op dit netwerk met m'n laptop, als mijn geweldige telfort lijn het weer niet deed
(woon trouwens binnen de grachten)
verbinding valt trouwens wel elke zoveel uur weg of bij inactiviteit
Nomad Moderator Foto & Video 28 juni 2013 11:55
hoe voorkom je dat alle inwoners van Groningen er niet thuis permanent op gaan werken en hun eigen internetaansluiting opzeggen?
Ik kan me niet voorstellen dat het netwerk berekent is op 100.000 inwoners die hun thuis PC erop aansluiten?
Mja daar zijn wel dingen voor te bedenken, vooral beperkingen opleggen bijv. poorten dichtzetten behalve de standaard paar die "gewoon" zijn voor gast gebruik, tijd limiteren dat iemand op één locatie kan werken, gasten zullen toch vaak door de stad bewegen, etc.
Poorten dichtzetten lijkt me lastig i.v.m. netneutraliteit.

Update n.a.v. hieronder: ik zeg ook bewust 'lastig' en niet 'onmogelijk'. Zie ook dit artikel over o.a. de NS/T-Mobile.

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 23 juli 2024 09:39]

dan noemt men het 'veiligheid' en dan mag het wel.
het is in feite soieso een gewone wifi hotspot en die mogen (gedocht of anders) ook nog gewoon regels stellen aan gebruik, zeker ter behoeven van veiligheid!

indien het bij de rechter zou belanden verwacht ik overgens ook niet dat die hotspots gelijk gaat stellen met isp's... de geest van de wet is bescherming van de consument. het onmogelijk, duur of onveilig maken van gratis diensten is 1. niet in belang van de consument. 2. de consument is geen klant maar gebruiker... wat subtiele maar belangrijke verschillen zijn om consumenten bescherming toe te passen...

ergo, verwacht niet dat netneutraliteit voor hotspots standhoud, hetzei in contract hetzei in de rechtzaal.
Netneutraliteit speelt hier geen rol. Als dat wel zo zou zijn, zou dat beteken dat bedrijven op hun guest wifi netwerken ook geen beperkingen mogen zetten.
hoe voorkom je dat alle inwoners van Groningen er niet thuis permanent op gaan werken en hun eigen internetaansluiting opzeggen?
Ik kan me niet voorstellen dat het netwerk berekent is op 100.000 inwoners die hun thuis PC erop aansluiten?
staat toch duidelijk in de text dat men maar 2 uur per dag kan internetten
hoe ze dat regelen vast via het MAC adress van de netwerk kaarten die zijn trouwens uniek
De bedoeling is dat het netwerk van Draadloos Groningen tenminste drie jaar gratis internettoegang levert aan bezoekers van de binnenstad. Gebruikers kunnen twee uur per dag internetten.
staat toch duidelijk in de text dat men maar 2 uur per dag kan internetten
hoe ze dat regelen vast via het MAC adress van de netwerk kaarten die zijn trouwens uniek
Het MAC adres van je netwerk kaart veranderen is in twee muisklikjes gedaan.
Anoniem: 431233 @ALRD28 juni 2013 16:34
Of helemaal automagisch. Maar dat onderbreek je wel elke 2 uur je internet. Lijkt me irritant. Bovendien moet je je laptop/pc zo ongeveer in je raamopening plaatsen voor bereik.

Ik denk dat mensen die dat technisch kunnen, zoveel behoefte hebben aan internet dat ze toch al een abonnement hebben. Misschien dat er een paar studenten zijn die het wel gaan doen. Who cares.
Heb je het artikel uberhaubt gelezen?
Gebruikers kunnen twee uur per dag internetten. Alleen in de openlucht is er bereik, niet in winkels.
Veel succes dus om enkel dat internet te gebruiken..

Zelf al vindt je een work-around, heel veel mensen weten niet eens wat bv een router doet..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 23 juli 2024 09:39]

Ik lees dat er een beperking van 2u per dag op komt. Lijkt me niet echt genoeg voor de gemiddelde thuisgebruiker.
Anoniem: 120693 @Nomad28 juni 2013 14:12
hoe voorkom je dat alle inwoners van Groningen er niet thuis permanent op gaan werken en hun eigen internetaansluiting opzeggen?
Omdat je er maar twee uur gebruik van mag maken. Staat in het artikel.
Ik ben benieuwd hoe deze dienst gaat concurreren met de gratis Wifi hotspots van Ziggo. De penetratie van Ziggo is hier volgens mij vrij groot (gebaseerd op mijn kennisenkring in de stad, waarbij ik eigenlijk niemand ken die geen Ziggo abonnement afneemt), dus volgens mij heb je dan zonder reclame al behoorlijk wat dekking in de stad.
idd, toen ik nog in de binnenstad woonde, had ongeveer elke studenten huis ziggo (en er zijn veel huizen). die hadden toen vaak al het dikste abbo, dus die wifi spots zijn er veel.
Dit is interessant voor alle bezoekers en dus niet alleen ziggo klanten.
Dagjes mensen, toeristen maar ook mensen uit de regio die naar de grote stad gaan om te shoppen.
3 jaar gratis dat is mooi maar ik ben wel benieuwd naar het business model daarna.
Anoniem: 382732 @Dorus1228 juni 2013 12:59
Er is geen businessmodel daarna. Opeens een betaalde dienst ervan maken gaat niet lukken, kijk bijvoorbeeld maar naar de kranten. Eens gratis blijft gratis, zeker als je het zo'n lange periode gratis maakt.

Ik durf te voorspellen dat de boel na 3 jaar (of eerder) als een nachtkaars uit gaat.
Zelfde verhaal als internet in de trein. Het zou iig tot 2013 gratis blijven. Ok mooi en daarna? Ohw nog steeds gratis? Hea vervelend voor mij zeg. Wil ze liever geld geven voor iets wat ik alleen gebruik als extraatje zodat ik mn bundel niet in drie welen op heb. Gratis internet is een leuk initiatief maar zodra het ook maar iets kost houdt het op.
Geweldig mooi! Nu zit straks iedereen op de terrasjes en de uitgaansgelegenheden continu te internetten op hun telefoon/tablet! Geconverseerd wordt er niet meer :D

Stembanden worden overbodig. De digitale mens zal deze door de jaren heen dan ook kwijtraken en communiceren gaat allemaal via Google+ en Facebook. :D
Anoniem: 224244 28 juni 2013 13:28
Kan ook handig zijn voor prullenbakken, verlichting, parkeerplekken/garages.
Hebben ze hier ook geprobeerd enkele jaren terug. Was toen vooral voor het toeristisch deel van de stad. Bedoeling was hele binnenstad, maar daar zijn ze nooit toe gekomen.

Snelheid was beperkt, ergens tussen wat EDGE en UMTS, op zich snel genoeg voor gewoon gebruik, maar ontmoedigend om op te zitten downloaden. Ook was er een verplichte inlogpagina, waar je eerst wat reclame moest kijken voor je kon inloggen. Verschillende websites waren geblokkeerd en om de x-aantal uur viel de verbinding weg waarna je terug moest inloggen via de inlog pagina. Er was geen limiet hoeveel uur je in totaal gebruikte per dag, maar om de x aantel uur moest je opnieuw inloggen en reclame kijken dus.

Op sommige plaatsen werkte dit goed, maar na een grote storing, onenigheden met het stadsbestuur en onvoldoende dekking is het inderdaad een stille dood gestorven. Bedrijf die erachter zat heeft nu wel gelijkaardige projecten lopen in andere steden, maar hier is het al jaren dood. Vele masten staan zelfs nog aan, maar verbinden niet meer tot het internet.

[Reactie gewijzigd door Marsmillo op 23 juli 2024 09:39]

Uit het bericht:
Alleen in de openlucht is bereik, niet in winkels.

Hoe willen ze dat bewerkstelligen? Ik kan me voorstellen dat een muur wel wat dempt, maar alles?
Ze beloven snelheden van 200Mbit/s? Dat wordt klagen als het langzamer of sneller blijkt te zijn :Y)
Ik vind het een beetje een vreemd project hoe gaan ze geld verdienen als het gratis is?

Zijn ze nu subsidie aan het gebruiken om te concurreren met ISP's? :?
Als onderwijsinstellingen (eduroam) en andere overheidsinstellingen meedoen, hoeft het niet veel geld te kosten. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat de gemeente ook wel wat geld wil bijleggen in het kader van toerisme.
Inderdaad en de Europese Commissie steunt dit soort initiatieven ook.
Ze hebben 3 jaar de tijd om uit te zoeken hoe ze hier geld aan kunnen verdienen. Eerst maar eens je dienst goed draaiende krijgen daarna mag je na gaan denken over je verdien model. Ik ben hier toch sceptisch over m.b.t. de dekking en stabiliteit van zo'n stads netwerk. Vooral als je dan ook gelijk gaat schreeuwen dat je 200Mbit/s gaat leveren.

Ik zie verder wel mogelijkheden om je als stads netwerk te onderscheiden. Je kan bijvoorbeeld op de inlog pagina een overzicht tonen met de Horeca, winkels, cultuur en evenementen van de stad. Hier zou je dan tegen betaling promotie campagnes van bepaalde zaken op kunnen zetten. Bijvoorbeeld: "Vrijdag in cafe het dorstige paard Nick & Simon", "nu in het groninger museum het gehele oeuvre van Henk Schiffmacher" of "Bij het laten zien van deze digitale bon 5 euro korting op een groot Boeket bloemen bij bloemist de verlepte lelie."
Dat wordt klagen als het langzamer of sneller blijkt te zijn
Je kan klagen ja, maar enig recht kun je er niet aan ontlenen, het is immers een gratis dienst.
Leuk voor KPN met zijn 4G :+
Ik zeg, dat dit het begin van het einde is voor de telefoon providers....
Lijkt me weinig waarschijnlijk. Zolang je niet zonder verlies van data kan hoppen van ene hotspot naar de ander, gaat dit absoluut weinig effect hebben op de telefoon providers.
Anoniem: 382732 @BazerK28 juni 2013 12:55
Gaan ze ook dekking buiten het centrum leveren dan? En of je nu LTE of wifi doet: iemand moet het uiteindelijk gaan betalen. Wifi is leuk voor kleinschalige projecten maar als je de dekking van een telecom provider wilt hebben dan wordt het onbetaalbaar.
Het einde van de providers niet, maar het zou goed zijn als ze hier concurrentie van ondervinden. Wanneer ik van wifi naar wifi kan hoppen verbruik ik weinig data. Wanneer ik snelle dataverbindingen en ruime quota krijg voor een normaal bedrag zal ik mij niet inhouden. Nu overwegen veel mensen hoeveel data heb ik nodig? Hoe kan ik met minder? Facebook? Oh.. even naar wifi schakelen? Filmpje? Even wachten op wifi. Etc.

Mobiele providers kunnen hier best mee concurreren, want die hebben hele 'gezonde' marges. Hun prijs/kwaliteit moet gewoon veel beter worden.

[Reactie gewijzigd door brabbelaar op 23 juli 2024 09:39]

Ik zeg je leeft in dromenland.

Terug naar de praktijk, het betreft hier een klein deel met beperkte dekking.
Het hele verhaal gratis bestaat niet iemand zal het hoe dan ook moeten betalen.

Stel je nu eens de vraag wat zou een landelijk dekkend gratis wifi internet kosten ?

Denk dan is aan al die leuke hotspots die hackers op kunnen zetten en als jou informatie kunnen onderscheppen, je wachtwoorden van mail bank en noem het maar op. Surfen via openbare hotspots is en blijft een risico.

[Reactie gewijzigd door bbob op 23 juli 2024 09:39]

Denk dan is aan al die leuke hotspots die hackers op kunnen zetten en als jou informatie kunnen onderscheppen, je wachtwoorden van mail bank en noem het maar op. Surfen via openbare hotspots is en blijft een risico.
Daar hebben we al jaren ssl voor...
Dit is nog niks, UPC en Ziggo gaan hotspots samenvoegen! :P
Moet je wel klant zijn bij die providers.

Het fonera initiatief is wat dat betreft veel beter. Belgacom wifi routers werken er mee, in de UK, BT en als KPN er ook mee gaat werken krijg je pas echt een leuk netwerk.

Het initiatief uit Groningen is leuk maar wat gebeurt er na 3 jaar. Die toegang moet betaald worden en uiteindelijk kost het toch dik geld.
Niet alleen klant, maar je moet het ook zelf aan hebben staan, anders mag je er geen gebruik van maken..
niet volledig waar, mijn modem staat in bridge-modus, en kan dus geen hotspot vormen, ik heb wel een gebruikersnaam en ww gekregen van Ziggo :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.