Chinese 'cyberspionnen' hebben de ontwerpen van veel Amerikaanse wapensystemen gestolen. De diefstallen vonden vermoedelijk plaats via de computersystemen van de bedrijven die meehelpen de systemen te bouwen. De wapens zijn ook in gebruik in het Nederlandse leger.
Het gaat daarbij om ontwerpen voor onder meer vliegtuigen, helikopters, schepen en afweersysteem THAAD, meldt The Washington Post. Ook het ontwerp van de MIM-104 Patriot, een raketsysteem om vliegtuigen uit de lucht te schieten en dat ook tot het wapenarsenaal van het Nederlandse leger behoort, zou gestolen zijn. Dat het ontwerp voor de Joint Strike Fighter was gestolen, lekte eerder al uit.
Het Nederlandse leger en indirect Nederlandse belastingbetalers zijn de dupe van deze diefstal, omdat het materieel is gekocht met geld van de Nederlandse overheid.
Hoe de diefstallen hebben plaatsgevonden, vermeldt het rapport niet. Vermoedelijk gaat het om inbraken in computersystemen van bedrijven die de productie van onderdelen op zich nemen. Volgens anonieme bronnen die The Washington Post aanhaalt, weten veel van die bedrijven niet dat ze gehackt zijn 'totdat de FBI aanklopt'. China staat niet in het rapport genoemd, maar de overheid van dat land is door anonieme bronnen genoemd als de bron van de cyberspionage.
Om de diefstallen tegen te gaan, mogen de bedrijven antimalwaresoftware gebruiken die de Amerikaanse geheime dienst NSA heeft ontwikkeld. Wanneer de diefstallen hebben plaatsgevonden, is eveneens onbekend. Vermoedelijk gaat het over een langere periode: de gegevens van de JSF werden al vijf jaar geleden gestolen.
De Verenigde Staten is niet het enige land waar vertrouwelijke gegevens van bedrijven die opdrachten uitvoeren voor de overheid zouden zijn gestolen. In Australië zou het ontwerp van een nieuw hoofdkantoor van de geheime dienst door Chinese cyberspionnen zijn ontvreemd, claimt tv-zender ABC.