'Nederlander gooit bijna 100 euro per jaar weg aan ongebruikt beltegoed'

Nederlanders gooien gemiddeld per persoon ongeveer 96,50 euro weg aan ongebruikt tegoed voor bellen, sms'en en mobiele data. Dat heeft de Consumentenbond berekend. Het zou providers in totaal per jaar meer dan 800 miljoen euro opleveren.

Prullenbak recycle bin weggooienDe Consumentenbond komt aan die cijfers door een analyse van 180.000 rekeningen door de site DeLaagsteRekening. De resterende belminuten, sms'jes en MB's zijn vervolgens vermenigvuldigd; een belminuut of sms kost volgens de Consumentenbond 10 cent, een MB kost volgens de bond 4 cent.

De gemiddelden van de analyse van de rekeningen zijn vermenigvuldigd met het aantal actieve abonnees van mobiele telefonie in Nederland, rond 8,5 miljoen. Daarbij is een correctie uitgevoerd, omdat vooral actieve gebruikers met grote bundels op DeLaagsteRekening komen. De rekeningen komen uit de periode 1 januari 2010 tot eind december 2012.

Bij veel providers is tegoed niet langer houdbaar dan in de maand waarin de klant het koopt; tot enkele jaren geleden boden sommige providers aan dat tegoed onbeperkt of een jaar houdbaar was, maar die praktijk is zo goed als verdwenen. Nederlanders gebruiken volgens de bond in totaal 209 miljoen belminuten, 259 miljoen sms'jes en 537 miljoen MB niet. Dat levert providers in totaal 820 miljoen euro op, zo blijkt uit de berekening. Providers voeren volgens de bond aan dat de prijzen omhoog moeten, omdat ze het vervallen van het tegoed in de prijs hebben verwerkt.

Desondanks wil de Consumentenbond al langer dat tegoed langer houdbaar blijft. "Providers komen met allemaal verklaringen en excuses", zegt woordvoerster Babs van der Staak van de Consumentenbond tegen Tweakers. "Feit blijft dat je een bepaald tegoed koopt en providers dat aan het einde van de maand afpakken. Omdat buitenbundeltarieven hoog zijn, nemen mensen ruimere bundels om te voorkomen dat ze onverwachts hoge rekeningen krijgen. Als tegoeden langer houdbaar zijn, zullen veel mensen kunnen overstappen naar goedkopere bundels."

De bond biedt dinsdagmiddag een petitie aan de Tweede Kamer aan, waarbij 26.000 mensen een handtekening hebben gezet. Het is nog altijd onduidelijk of de politiek ervoor voelt om providers te verplichten tegoeden langer houdbaar te laten zijn.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-04-2013 • 10:14

240

Reacties (240)

240
234
107
15
1
106
Wijzig sortering
Ik word zo moe van die consumentenbond he, zo af en toe hebben ze wat zinnigs te zeggen maar minstens zo vaak geven ze blijk er geen snars van te snappen.
Een belminuut kost geen 10 cent... Probeer jij maar eens een dekkend netwerk te onderhouden van 100 euro als er maar 1000 minuten over gebeld wordt. Nee, een netwerk onderhouden kost gewoon X, en die X is maar in zeer lichte mate afhankelijk van hoeveel er gebeld wordt. Die kosten moeten dus terugverdiend worden en het feit dat er minuten ongebruikt blijven is gewoon meegenomen in de berekening om dit te doen.
Stel nou we zouden geen belminuten meer "weg gooien" waardoor we allemaal flink geld zouden besparen, dan zouden de providers dat geld dus minder binnen krijgen. Denk je dat ze daar vervolgens niet op reageren? Ze zullen ofwel minder geld uit kunnen geven (waardoor je dus netto slechtere services over houdt), of ze verhogen de prijzen gewoon weer.
Het slaat gewoon helemaal nergens op die redenatie van de consumentenbond.

Edit: Ik word zonder t...

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 17:48]

Precies mijn gedachte fin.

Vroeger waren er inderdaad ook contracten waarbij je je belminuten (of beltegoed) onbeperkt kon meenemen, echter die waren per minuut wel fors duurder.
Uiteindelijk betaal je als consument linksom of rechtsom... beetje een onzin actie idd :)
Onzin. Er is wel degelijk een verschil. Mensen die veel minuten overhouden betalen nu de rekening, die zijn het "slachtoffer" van dit systeem. Als je per minuut meer betaalt maar wel per minuut betaalt, worden de kosten eerlijker verdeelt.
Tja, en dan kost het je werkelijk weer geld als je meer belt... Dat lijkt een positief iets, maar dan? Het is crisis, mensen gaan dan minder bellen om geld te besparen. Hun goed recht natuurlijk, maar als de totaal afgenomen belminuten daardoor significant afnemen moet de prijs van de minuten wederom omhoog. Uiteindelijk zou je zo dus met zijn allen minder service kunnen krijgen voor dezelfde prijs, niet individueel misschien, maar als maatschappij gaan we er op achteruit.
Inderdaad, iedereen met een SMS bundel van 3000 berichten voor een paar euro in de maand, en daar waarschijnlijk nooit doorheen komt, gooit maandelijks ook honderden euro's weg?
Hoe is dat mogelijk als je dat er niet voor betaald? :P

[Reactie gewijzigd door SmiGueL op 22 juli 2024 17:48]

Als gebruik nauwelijks van invloed is op de kosten, waarom is 'gebruik buiten de bundel' dan zo duur t.o.v. normaal gebruik?

consumenten kunnen blijkbaar niet een efficient abonnement afsluiten, omdat de provider vaststelt hoeveel er aan je verdiend moet worden. Kortom, er is te weinig echte concurrentie en het verdienmodel is 'Nederlands': zoveel mogelijk inkomsten genereren met zo weinig mogelijk inspanning & investering.

Ik denk overigens dat klanten bedrogen uit zullen komen, als ze hun bundels naar beneden bijstellen.
Helemaal mee eens. Ook die boetes die de overheid geeft komt toch alleen maar neer op de consument, want die boete moet ergens gefinancierd van worden.

OT:
Een langere houdbaarheid van mijn databundel zou wel mooi zijn. Heb regelmatig dat ik eroverheen zit of juist veel over houdt. Ligt maar net aan de situatie.
100 euro p.p. wil dus ongeveer 8 euro per maand. Jammer dat die 10 cent en 4 cent niet echt realistische bedragen zijn, anders was het nog enigzins uit te rekenen.
Ach dat boetegeld komt ook weer ten gunste van de consument want die hoeft dat bedrag dus niet meer via de belastingen op te hoesten.
Als de variabelen kosten (hoeveelheid bellen) nihil zijn waarom hebben we dan geen onbeperkt bellen abonnementen, dat is denk ik wat je je af moet vragen.
Stel nou we zouden geen belminuten meer "weg gooien" waardoor we allemaal flink geld zouden besparen, dan zouden de providers dat geld dus minder binnen krijgen. Denk je dat ze daar vervolgens niet op reageren? Ze zullen ofwel minder geld uit kunnen geven (waardoor je dus netto slechtere services over houdt), of ze verhogen de prijzen gewoon weer.
dan verhogen ze de prijzen toch? dat is transparanter, gezien de minuten omlaag gaat kom je per saldo op het zelfde uit(minuten x kosten) en kom je aan een bedrag dat je kan vergelijken tussen telco's. Zonder te hoeven te corrigeren voor bundel groottes en buiten de bundel tarieven - een reken sommetje dat niet besteed is aan de gemiddelde consument. Dan hoef je alleen nog kosten tegen de service en kwaliteit af te zetten.

Verder je gaat minstens net zo kort door de bocht als de consumentenbond 'Een dekkend netwerk kost niet gewoon x' dat hangt af van de Efficiëntie van de organisatie en het effectief kunnen inschatten van de markt en technologische vooruitgang. En zelfs met het gebruik van die paraplu termen teken ik nog niet eens een compleet plaatje. Verder ben je denk ik beetje de doelgroep van de consumentenbond kwijt, die zit doorgaans niet te wachten op een lesje economie of een uitgebreide financiële analyse maar stellen wel op prijs dat ze worden gewezen op het feit dat hun bundel misschien te groot is.

Samenvattend, als het uitrollen gewoon x zou kosten hadden we maar een telco nodig.
En alhoewel ik zeker niet altijd een fan ben wat betreft de consumentenbond (en zeker hun toetscriteria) is het stellen dat het helemaal nergens op slaat ook weer het andere uiterste.
Ah .. is het nog nodig om hierover te discusseren? Dit is gewoon melkkoe voor de providers. Je wordt legaal bestolen en zoals altijd, doet de politiek er niks aan - ze verdienen er ook aardig wat centjes mee... belachelijk...

ga hiernaartoe (if u please that is):
http://www.consumentenbon...tegoed/petitie-beltegoed/

vul het in, share .. en hoop dat er iemand op wie je gestemd hebt zijn werk gaat doen...

Vind ik sowieso belachelijk dat deze link niet in de tekst staat vermeld!

[Reactie gewijzigd door McScum op 22 juli 2024 17:48]

De consumentenbond heeft in zoverre gelijk dat providers inderdaad net doen alsof ze losse belminuten verkopen, maar in feite gewoon een flatfee-abonnement bieden tot een bepaalde limiet. Als ze dat laatste nu ook eens gewoon in hun reclame-uitingen melden, dan is het probleem opgelost. Maar ja, dan kun je niet meer adverteren met lage beltarieven.

Wat mij trouwens het meeste stoort bij mobiele abonnementen zijn de hoge buitenbundeltarief. Ik heb een simyo abonnement en een simyo prepaid, en bij het abo betaal ik 25 cent per minuut buiten de bundel terwijl het prepaid tarief 10 cent is. De logica die daarachter zit ontgaat me.
Anoniem: 24916 16 april 2013 10:28
Ik kan me nog herinneren dat er een telefoonnummer bestand waar je naar toe kon bellen om je belminuten die je over had op te bellen. Daar kreeg je dan een vergoeding voor. Volgens mij is die website waar de info stond hoe dit in zijn werk ging en naar welke telefoonnummers je kon bellen toen uit de lucht gehaald.

Iemand een idee of iets vergelijkbaars nog bestaat?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24916 op 22 juli 2024 17:48]

Klopt, die werkt wel. Jammer genoeg heb je slechts de helft van je belkrediet terug dan. Ik heb prepaid met automatische herlading (want je moet elke maand herladen om de extra's zoals gratis sms en 2Gb internet te krijgen). Dat heeft zich inmiddels naar 84 euro belkrediet opgestapeld omdat ik gewoon veel te weinig bel. Ik vraag me af wat het maximum bedrag is dat ik zo kan opsparen op mijn sim.
Tijd dus om op zoek te gaan naar dingen die ik kan aankopen met mijn belkrediet. Jammer genoeg horen apps daar nog niet bij, bij mijn provider (vroeger bij Symbian wel). Ingame items voor dwaze Facebook games is ook maar verspilling. Vreemd dat je zo weinig kan aankopen met je belkrediet, of kijk ik gewoon los over het aanbod heen?
Bij sommige usenetproviders kan je ook betalen door te smsen/bellen. Maar ik gebruik ook de website van thoorn om overschot terug te krijgen. Dit gaat zeer snel en eenvoudig. Thoorn zal blij zijn met de extra reclame hier, want die steekt er ook iets mee in zn zak. Echter zelf zo een dienst opzetten kost ook geld en tijd, en zoals dit artikel duidelijk maakt; er is bijna niemand die zijn overschot zal opbellen..
Anoniem: 80466 16 april 2013 10:16
Het is toch logisch dat er belminuten overblijven. Vrijwel niemand zal precies bundel bellen en een beetje overschot is niet erg. aAs je er over je bundel heen gaat is het al snel veel duurder.

Bovendien is mijn bundel afgestemd op datagebruik. daar kreeg ik gewoon minuten en smsm'jes bij.
Je houdt dus ook vaak overschotten omdat je bundel vaak data, sms en spraak combineert in een verhouding die voor vrijwel niemand 100% zal uitkomen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 17:48]

Daarom is het toch ook krom. Je koopt toch ook geen water wat je na een maand verplicht moet weggooien?
Daarom is het toch ook krom. Je koopt toch ook geen water wat je na een maand verplicht moet weggooien?
Dus als jij maar 10Mbit van je 20Mbit ADSL abonnement gebruikt deze maand verwacht je dat je volgende maand 30Mbit beschikbaar hebt?
Als jij wegenbelasting betaald en deze maand niet rijdt verwacht je dat er volgende maand twee keer zoveel wegen zijn?
Als jij een brood koopt en de helft bederft verwacht je volgende week een gratis brood van de bakker?

Je koopt helemaal geen belminuten. Je koopt een maand lang toegang tot het netwerk en krijgt een limiet van hoeveel van dat netwerk je mag gebruiken. Aan het einde van de maand vervalt die limiet.
In het verleden had je bij TMobile de keuze tussen een goedkoop abonnement waar alles (minuten, tekst, etc.) apart bepaald was of een duurder abonnement waarbij alles in één pot zat die oneindig houdbaar was. Massaal werd gekozen voor die eerste vorm omdat die goedkoper was. Daarmee heeft De Markt dus aangegeven dat ze helemaal geen "onbeperkt houdbaar" willen maar gewoon goedkoop willen.

De providers hebben gelijk; Als alles oneindig houdbaar moet zijn ga je meer betalen. En dat wil de consument helemaal niet. De consumentenbond probeert hier gewoon goedkoop te scoren door de consument voor te houden dat ze voor hetzelfde geld meer kunnen krijgen. Maar zo werkt het niet.
Je koopt helemaal geen belminuten. Je koopt een maand lang toegang tot het netwerk en krijgt een limiet van hoeveel van dat netwerk je mag gebruiken.
Je hebt een punt door het zo op te schrijven. Een interessante weergave van wat er daadwerkelijk geberud.
Maar dat is niet waar telco's het over hebben. Die verkopen belminuten, niet toegang tot een netwerk met limiet. En dat consumenten het niet meer snappen omdat ze voorgelogen worden over het product, is iets wat we echt niet hoeven te pikken. Prijs je koopwaar dan aan zoals het is.
Consumenten worden zeker niet voorgelogen, consumenten zijn vaak zelf te beroerd om goed onderzoek te doen en zelfs de overeenkomst die ze aangaan door te nemen.

Zoals jij het nu brengt komt het op mij over alsof je een televisie koopt, de handleiding niet leest en bepaalde functies niet werken en de verkoper of fabrikant erop aankijkt omdat jij te beroerd was om de handleiding even te lezen waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe de functie "wel" werkt.

In de ogen van een ongelofelijk grote hoeveelheid consumenten doen bedrijven alles verkeerd en zijn ze zelf perfect, terwijl de eerste fouten al direct bij de consument zelf liggen;

- Ubergeil zijn vanwege die nieuwe telefoon die ze wordt aangeboden voor (bijv.) € 24,50 per maand vanwege 6 maanden, 50% korting maar oops! Wel vergeten de voorwaarden te lezen en erbij stil staan dat na die 50% het bedrag € 49,00 wordt. En dan is het bedrijf plotseling een oplichter en weet ik allemaal niet meer.
Nee, het word niet duurder. Per minuut wellicht wel, maar aangezien je dan ook echt die minuut verbruikt en niets "weggooit" ben je netto net zo duur, goedkoper of duurder uit; naargelang je verbruik meer of minder is.

Zoals het nu is, betaalt iedereen die teveel min. overhoud gewoon teveel.
Zo'n onbeperkt houdhaar abonnement met alles uit de bundel had ik vroeger bij Orange en ik was er blij mee. In het begin was die vaak op, moest ik vaak bijbetalen, later belde ik minder mar had ik gewoon en vast bedrag per maand, prima.
Toen werd het T-mobile en die zette de Orange antenne's uit. Gevolg was dat ik in de situaties dat ik het nog nodig had im te bellen, dat niet kon door gebrek aan dekking. Vanaf toen kwam het nooit meer op, groeide mijn saldo alleen maar aan en zat toen binnen no time aan > €200 beltegoed (en had maar een abo van €20).

deel2:
Het is leuk als je voldoende saldo hebt staan en je niet druk hoeft te maken of je er overheen gaat (daarom hebben zoveel ook een te duur abonnement) maar als je het niet kunt gebruiken als je wilt/het nodig hebt omdat je juist daar geen dekking hebt, is het waardeloos.

Als je echter aan de helpdesk doorgeeft dat je steed geen dekking hebt, dan vraagt men je postcode, maar thuis heb je vaste telefoon en gebruik je de mobiel dus niet.
Meld je dat, dan vraagt men bij welke postcode je geen dekking hebt, maar aan de N61, N62 en de rondweg door de stad staan geen huizen dus is er ook geen postcode.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 17:48]

Erger nog: je koopt een product maar de verkoper neemt het je weer af! En als je vervolgens in 1 maand wel meer producten nodig hebt, moet je nog veel meer bijbetalen dan je betaalde voor de producten die je weer zijn afgenomen!

Dergelijke vergelijkingen geven wel aan hoe krom het is. En inderdaad, de providers verdienen er goed aan en zullen dit dus blijven verdedigen. Op zich hun goed recht, ware het niet dat er vrijwel geen concurrentie meer over is door fusies en overnames! Enkele grote partijen beheersen de markt. Net zoals deze partijen het "bellen per seconde" allemaal weer hebben afgeschaft: de klant heeft toch geen keus!

* RemcoDelft belt via freevoipdeal.com voor 2,3 cent per minuut naar mobiel (via Wifi). Ik ben wel benieuwd naar de percentages winst die telecomproviders maken.
mijn pak yoghurt melk die ik deze maand niet opeet drink gooi ik toch ook echt weg.
Ook een lease auto waar je een maand niet in rijdt moet je wel betalen.

@hotrot648
als ik een maand geen tv kijk moet ik ook betalen aan ziggo.
je spreekt iets af en je koopt een dienst in. Ik luister nooit radio via mijn kabel maar moet het ook betalen. hoor je nooit iemand over. het punt is dat je niet hoeft te bellen.

Ik snap het wel en vind het niet zo raar.

[Reactie gewijzigd door peterveldman op 22 juli 2024 17:48]

@peterveldman.


Dat is het nu juist, je betaald b.v. €50,- altijd, maar als je dan een maand meer TV of radio luister betaal je niet enes meer of wel
En dat is wat niet tot jou doordringd.!!

Als je meer gas gebruikt betaal je toch ook niet eens 3 tot 10 maal wat een m3 gas normaal kost. Zou mooi zijn ik koop per jaar 3000m3 gas in en gebruik er maar 2000m3 dat vanaf volgende maand mijn gas leverancier ineens gaat zeggen "nee die 1000m3 gas is bedroven maar die moet u wel betalen"
Op de afrekening van de gas leverancier krijg ik deze netjes terug gestort. ZO HOORT HET.!

DENK eens na mensen mobiele providers lichten de zaak op van voor te achter en terug.

Zo kan ik nog tich voorbeelden noemen die in normale abbo's niet van toepassing zijn maar wel bij telefonie abbo's

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 10003 op 22 juli 2024 17:48]

dat is wat niet tot mij doordringt? volgens mij is dat iets waar het hier helemaal niet om gaat, het gaat om behoud van minuten niet over het gehele verdien model in de telecom branche.

het feit blijft dat je het weet dat het duurder wordt. als ik voetbal wil zien op tv betaal ik ook opeens meer, en buiten proportioneel meer.

en als jij afdpreekt dat je minimaal 3000m3 gas afneemt en er maar 2000m3 gebruikt moet je die ook betalen, het verschil is dat je dat niet afspreekt. dat weet je ook voordat je het afspreekt. anders was de 3000m3 misschien wel een stuk goedkoper.
Het behoud van min. is geld het gaat erom dat bij telecom providers je geld na een maand niets meer waard is. Je geeft er nu eens een andere draai aan. Je haalt een andere abbo vorm erbij die niets met dit soort abbo vormen te maken heeft.

Mis, das een extra optie, als je bij je provider een extra optie wil moet je er ook voor betalen.

Ook mis aan het einde van het jaar maak je een afspraak met je leverancier over je toekomstige gebruik hierop word je maand tarief gebaseerd echter het groter verschil is dat je het teveel betaalde aan het einde van het jaar terug krijgt bij telecom providers ben je je geld gewoon KWIJT.
aan het einde van het jaar maak je een afspraak met je leverancier over je toekomstige gebruik hierop word je maand tarief gebaseerd echter het groter verschil is dat je het teveel betaalde aan het einde van het jaar terug krijgt bij telecom providers ben je je geld gewoon KWIJT.

Mis je bepaalt een voorlopige vergoeding omdat je per m3 betaald. het is gewoon een andere afspraak. lezen is ook een vak.
Die pak yoghurt van jou bederft das geen goed vergelijk, ik heb nog geen bel/sms/mb tegoed zien bederven.

Die lease auto vebruikt wel degelijk minder benzine als je hem een maand laat staan dus goedkoper en heb je dat geld over om mee naar de volgende maand of jaar of wat dan ook mee te nemen.

@sfranken

Ik snap het punt totaal niet.. Ik betaal voor iets wat ik niet afneem en het word ingetrokken. Gekker nog mijn geld blijkt niets meer waard te zijn.
ALLE waarde papier blijven hun waarde houden dus waarom dit niet?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 10003 op 22 juli 2024 17:48]

De meeste met een lease wagen hebben een tankpas, hierbij is het verbruik gebaseerd op het aantal km dat je mag rijden met je leasebak, dus voor de benzine heb je wel betaald ook al heb je niet gereden.
Het verschil is dat wanneer je meer km maakt, je niet extra hoeft te betalen (omdat de kosten al uitgesmeerd zijn over de gehele lease tijd).
Benzine wordt vaak los gefactureerd. Lease bedrag is wel gebaseerd op het aantal km's dat je verwacht te rijden. Je vaste kosten veranderen dus niet bij een maand stilstaan, de variabele kosten wel.

Een telefoon abonnement kent geen vaste en variabele kosten, het is gewoon 1 bedrag, klaar.

Alternatief is prima mogelijk: vast abonnement bedrag en weer betalen voor de gebeld tijd (waarbij je dan verschillende kunt hanteren op basis van het te verwachten aantal belminuten zodat je op zich als je je belminuten nu allemaal gebruikt op hetzelfde maandbedrag uit zou komen). Maar dat gaat nooit gebeuren want dan lopen ze zoveel geld mis. Want idd bijna niemand belt de volledige belminuten op, en dat is juist voor de telco's de pure winst (wel geld, geen diensten hoeven te leveren).
Ik zie een gat in de markt...
@ peterveldman
Klopt, maar hoe kun je bij een provider per pak melk of minuut inkopen?
@peterveldman

Maar als jij je lease auto een maand laat staan dan blijft de brandstof wel in de tank en kun je daar de volgende maand gewoon weer mee rijden.

Ik ben wel van mening dat de overgebleven belminuten etc. voor de abonnee behouden moeten blijven. Het liefst zelfs nog inclusief een gespecificeerd maandelijks overzicht zodat je precies kunt zien wat je overhoudt, en eventueel je abonnement erop aan kunt passen.

[Reactie gewijzigd door Anne op 22 juli 2024 17:48]

Maar als jij je lease auto een maand laat staan dan blijft de brandstof wel in de tank en kun je daar de volgende maand gewoon weer mee rijden.
De kosten die je echter betaald voor het leasen van die auto ben je terwijl die auto laat staan gewoon kwijt en krijg je ook niet terug.

Net zoals je geen geld van je zorgverzekeraar of verzekering terug krijgt, omdat je in de periode dat je betaalde voor die verzekering, geen gebruik ervan hebt gemaakt. Want ook daarbij geldt, je betaalt ervoor maar gebruikt het niet.
Dat komt omdat je de auto ook gewoon afschrijft want als hij ouder wordt wordt hij wel minder waard. Belminuten blijven hun waarde houden want het produkt veranderd / verouderd niet fysiek.
@Peterveldman
Yoghurt is een slecht voorbeeld aangezien je heeeeeel ver moet gaan wil je dat kunnen laten bederven; dat is het immers al.
Yoghurt kun je best een half jaar na dato nog eten, zolang het maar niet geklonterd is.

Ik snap je punt though.
Ook dat gaat niet helemaal op. Je betaald niet meer voor TV als je 24/7 kijkt.

Een systeem waarmee je een buffer opbouwd die je (als je over je bundel gaat) weer op kunt nemen zonder extra kosten.

Als je voor elke belminuut een liter melk krijgt, twee jaar lang. Dan is het ineens wel zonde als je aan het eind van de maand liters weggooit omdat je het niet op kunt oid. Want dan komen de kindertjes in Afrika ineens aan bod.

Ben het dus wel eens dat telco's hun macht misbruiken.
Lease-auto's, kabel en radio zijn een dienst. Dat zeg je goed! En die betaal je dus niet per minuut. Daarom is het een scheve vergelijking! Jouw vergelijking had nog wel enige grond gehad als je deze had gemaakt in de tijd van internet-tikken per minuut in de tijd van inbellen via telefoon of ISDN, maar zelfs toen betaalde je voor de minuten die je gebruikte, en niet vooraf een groot bedrag voor wat je misschien niet gebruikte.
Bij mijn provider gooien ze de minuten weg die je niet hebt gebruikt en als je er over heen gaat betaald ik 25 cent per minuut. Abbo is van de zaak dus ik ga niet klagen maar Megamind heeft een punt.
Dat mensen dus 100 euro gemiddeld wegzeilen per maand duid er meer op dat ondanks de crisis mensen gewoon onzorgvuldig omspringen met hun goederen. Eens te meer een teken van een verzadigde verwende materialistische luie cultuur, waarin er een overschot is aan luxe goederen.
Schiet toch op met dat goedkope 'eigen verantwoordelijkheid', 'mensen zijn verwend/spilziek' en 'als er vraag naar was, zou de markt het wel bieden'. Als klant moet je kiezen uit wat aanbieders bieden, en vzv ik weet biedt geen enkele aanbieder nog abonnementen waarbij je minuten niet verloren gaan. Verder is deze wijziging er ook een die tijdens verlenging nooit duidelijk wordt aangegeven door de aanbieder, maar die alleen in de AV vermeld staat, zodat het nooit gemeld zal worden tenzij je er expliciet om vraagt.

Daarnaast maakt ook het feit dat je je abonnement meestal niet binnen contract kunt wijzigen (tenzij tegen een boete), zodat je je belbundels niet aan kunt passen aan je belgedrag (dat per maand/maanden kan variëren).. Leg mij eens uit: waarom kan dit niet? Ik begrijp best dat bij abonnementen met toestel het toestel geld kost, maar waarom gaat dit op voor SO abonnementen? Zou dit misschien zijn omdat aanbieders de contractstermijnen kunnen dichteren, en kopers dit slechts kunnen slikken of weglopen? Wederom: er is geen voice, alleen exit/loyalty..

[Reactie gewijzigd door foppe-jan op 22 juli 2024 17:48]

Je doet de hele tijd alsof het luxe is om meer belminuten in te kopen dan je gebruikt, maar dat is het niet. Je MOET meer belminuten inkopen dan je gebruikt, omdat je anders nog duurder uit bent. En je belminuten op gaan maken puur om het op te maken is gewoon ronduit belachelijk.

Overigens, als je zo erg iets tegen zeuren hebt, wees dan een man van je woord en blijf uit deze discussie met je gezeur over "de egocentrische maatschappij".
ik heb proximus (belgie) en bij mijn worden de belminuten/smsen (het is een bedrg in euro's bij ons; dat telt voor zowel bellen als sms) die ik over heb op het einde v/d facturatieperiode éénmalig overgezet naar de volgende periode ....

die worden dan als eerste opgebruikt; voordat er van het nieuw betaalde abonnementstegoed wordt gebruikt...
moest ik nu elke maand veel over hebben, dan gaat mijn service provider me vragen om naar een lager abonnement over te stappen na zo'n 3 maanden...

het is ook zo dat het overgezette beltegoed maar 1 maand geldig is, dus als je bv een maand je gsm niet gebruikt hebt en je volledige bedrag wordt overgezet, als je van dat bedrag nog over zou hebben op 't einde van de 2e maand ben je het kwijt, maar alsnog heb je dan het volledige bedrag van de betaalde bundel van die maand zelf en dan wordt die nog steeds overgezet... het is een héél fair systeem en zorgt ervoor dat je je abo probeert zo goed mogelijk te laten aansluiten bij wat je nodig hebt en als er dan eens wat 'overschot' is, ben je het niet kwijt.
voor data wordt gewoon gereset, geen overzetten van overschot aldaar ... zou wel tof zijn maar niet echt nodig imho....


bij prepaid is het beltegoed gewoon 1 jaar geldig in belgie.... daar hoeft niets te worden overgezet uiteraard..
Dit was tot voor kort in Nederland ook gebruikelijk. Bij T-Mobile en Orange had je zelfs pakketten waar tegoed helemaal niet verliep, maar die zijn 'ineens' allemaal verdwenen, heel raar...
Nee hoor niet verdwenen. Alleen niet meer te krijgen. Is iets heel anders. Ik vond het altijd zo vreemd dat je om de 2 jaar een nieuw abonnement "moest" afsluiten. Ja leuk een nieuwe phone.. Maar ik vernieuw mijn water en energie contract toch ook niet elke jaar? Waarschijnlijk omdat ik geen nieuwe stopcontacten of kranen kreeg..

Heb zelf mijn oude orange/t-mobile sim only flex abonnement uit 2007 met een iphone 5. Ik had al lang die data limieten zien aan komen. Betaal elke maand 11 euro voor eeuwig houdbaar beltegoed van 25 euro plus nog 15 euro voor webnwalk + internet bundel. Alles eeuwig houdbaar en betaal nooit iets buiten mijn bundel. zal nu iets van 200 euro opgespaard hebben weer. Als ik naar het buitenland ga voor een paar weken kan dit 100 euro zakken wegens bellen in buitenland en data gebruik maar eenmaal terug in nederland spaar ik dit weer bij.

De oude abonnementen zijn nu ook voorzien van tetheren naar je tablet e.d. enige wat ik mis is visual voicemail maar daarvoor zou ik nooit mijn oude abonnement voor opgeven. Ik neem aan dat 4g ook wel op de oude abonnementen overgaat misschien een aantal maanden later. iig als ze 3g laten vervallen.
Maar het logische alternatief: dat je puur voor je gebruik wordt gefactureerd, dat bieden de telcos niet meer, dus daar kan je niet voor kiezen.
En dat is nu precies wat de meeste mensen wel het liefste zouden willen, no nonsense, gewoon betalen voor wat je gebruikt, en geen gesodemieter met bundels en zo.
Losse minuten is duurder.
Nope, losse minuten maken ze duurder, puur omdat ze op dergelijke vormen een veel lagere marge behalen dan op abonnementen met staffels. Zo heb ik een (interne) telco presentatie gezien waarin duidelijk werd dat aan een prepay klant (ondanks 3x hogere minuutprijzen) 5x minder wordt verdient dan aan abonnementen. Het is dan wel duidelijk waar de marges zitten: op de vervallen (of juist te kortte) minuten/smsjes/MBs van abonnementen.
En dan kom je over dat voordeel zeuren.
Als het echt voordeel was zou ik niet komen zeuren. Maar wat we een tijdje terug met Ryanair hadden (verborgen kosten zoals tax, creditcard kosten enz) krijgen we nu met de telco's: als jij zegt dat mijn minuten 2ct kosten, dan zorg maar dat dat ook zo is, en niet alleen als ik precies mijn bundel op bel, en na verrekening van de aansluitkosten (want die methode gebruiken ze ook om minuten x% duurder te maken, teruggerekend over het eerste jaar).
Weer zo nutte loze reactie, als of je kan weten wat je de enen maand bel of de andere maand. soms bel ik een half uur per maand andere keer een paar uur. Ik ben geen robot die 10 belletjes doet van 10min om vervolgens maar lomp de telefoon op de haak te gooien.

Bel bundel koop je op je gemiddelde per maand niet wat je per maand max bel.
Het is toch niet hun verantwoordelijkheid om jou te attenderen op je belgedrag?
Wat is er zo vreemd aan betalen na gebruik? Als ik ga tanken dan betaal ik toch ook precies voor wat ik gebruik zonder dat er na een maand een lampje gaat branden omdat mijn benzine is vervallen?
Draai de vraag om: waarom zijn er überhaupt abonnementen? Waarom zijn er überhaupt vaste bel-, sms en datapakketten? Zou het niet heel misschien een truc zijn om meer marge op de minuten te krijgen? En gezien de bedragen genoemd in het artikel lijkt het ze aardig te lukken. Vergeet immers niet dat de minuutprijs die ze adverteren tot stand komt door maandbedrag gedeeld door aantal minuten. Bel je maar de helft van je bundel op, dan zijn de minuten die je wel hebt verbeld ineens 2x duurder dan geadverteerd. En daar zit de crux.
Waarom zijn er geen partijen waarbij je gewoon een minuutprijs, smsprijs en dataprijs hebt, waarbij je achteraf wordt gefactureerd voor het daadwerkelijke verbruik. Je hebt wel prepay-vormen, maar daar is de truc enerzijds dat de telco voor bank gaat spelen (je moet eerst tegoed kopen wat je pas later gaat gebruiken) en anderzijds vervalt ook daar het tegoed na periode x.
Dus HgnX, ik snap niet dat je een dergelijke grove vorm van marges afromen goed kunt praten. Ja ik heb een eigen verantwoordelijkheid, maar ik heb ook een eigen leefwijze en persoonlijkheid, en de telco's maken duidelijk misbruik van het feit dat mijn communicatiebehoeften niet elke periode hetzelfde zijn. Goed dat daar nu eindelijk eens wat aan wordt gedaan.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 22 juli 2024 17:48]

Anoniem: 132385 @TDeK16 april 2013 14:31
Waarom zijn er abbonementen? Das een hele goede vraag.

Groot verbruikers zijn voordeliger uit met een abbonement en mensen die beperkt van iets gebruik maken zijn goedkoper uit als ze betalen per unit. Het mooie van een abbonement is dat je je winst optimaliseert als bedrijf wanneer je iemand hebt die maar weinig units gebruikt. (Dus bij wijze van spreke hun geld in onze schoot werpen) Ze hebben namelijk teveel service gekocht voor een maand. En dat zal zo blijven tot het einde van het contract.

Als het de consument tenminste iets zal interesseren want een grote groep blijft gewoon betalen voor wat ze hebben. Overstappen is namelijk zo'n gedoe. De luiheid van de consument is ideal in het abbonementenspectrum.

Het is ook een vaste bron van inkomsten. Tenminste als de klant betaalt maar daar hebben wij de regering voor die wetten maakt zodat wanneer je niet betaalt je nog meer moet betalen :).
Recht praten wat krom is heet dat..
Abbonementen zijn tegenwoordig zo ingewikkeld puur omdat dat de telecom leveranciers extra geld oplevert.
Er is echt helemaal GEEN reden waarom er geen abbonementsvorm zou kunnen zijn die een klein vast bedrag per maand (laten we zeggen administratie kosten) combineert met een tarief per minuut, per sms en per MB. Zoals dat op een vaste lijn is zeg maar.
Helemaal mee eens.
Met nog een kleine toevoeging dat meer gebruik een kwantum korting zou moeten opleveren.
Maar *altijd* achteraf betaald.

Zoals eerder gepost zouden telco's verplicht kunnen worden tot dit prijsmodel omdat er toch geen goede marktwerking is zo.
Base heeft zo'n abonnementsvorm, het heet Base C, je betaalt exact voor wat je gebruikt. Maar dan zijn de prijzen per minuut vele malen duurder dan als je een abonnement afsluit met x aantal minuten, ook al zou je de helft niet opbellen.
Het punt is dus dat jij als een robot 10x 10min bel en er een abo voor te krijgen is. Voor mij en de rest van Nederland is er dus niets meer dat bij ons past en dat komt door de aangegeven redenen die ik hier wat lager op geef.

DUS NOG MAALS ER VALT NIKS MEER TE KIEZEN.
Daarnaast maakt ook het feit dat je je abonnement meestal niet binnen contract kunt wijzigen (tenzij tegen een boete), zodat je je belbundels niet aan kunt passen aan je belgedrag (dat per maand/maanden kan variëren)..
Verlagen kan in veel gevallen gewoon, ook al zul je soms een x-bedrag moeten betalen voor het wijzigen van je abonnement.

Vodafone bron
KPN bron
T-Mobile Niet mogelijk voor einde contractdatum
Simyo bron
Telfort bron
enz. enz.

Het kan dus wel, bij sommige telco's zelfs kosteloos en per maand! Natuurlijk is het wel afhankelijk van het type abonnement die je hebt. Of dit met alle (ook oude) abonnementen zo is weet ik niet, maar lijkt mij dat dit de afgelopen maanden niet veranderd is.
Normaal zou ik je gelijk geven maar in dit geval is het niet de schuld van de consument. Sinds dat er geen concurrentie meer is door alle overnames en prijs afspraken zijn we er op deze markt enorm achteruit gegaan.

1. Start minute bij connectie (deze betaal je ook als je 10x iemand probeer te bellen en de voice mail krijg) die je moet betalen, voorheen betalen wat je gebruik
2. Betalen voor een bundel internet, voorheen onbeperkt
3. Hoogstens bel minuten 1 maand meenemen, voorheen veel al onbeperkt
4. Slechtere deals op kortingen met telefoon

Er zullen wel wat meer dingen zijn maar dit zijn toch wel de belangrijkste en dit alles kunnen wij niks aan doen en we hebben geen keuzen om iets anders te nemen. Want de enen hond bijt nog harder als de andere kat.

Conclusie is we worden al jaren genaaid en niemand doet er wat aan.

Regelgeving is nog zo gek nog niet op dit gebied.
Het klinkt alsof de consument de dupe is van dit telco beleid en dat ze extra winst hebben.

De praktijk zal zijn dat dit gewoon ingecalculeerd is. als beltegoeden langer houdbaar zijn gaan de kosten omhoog. Het verlies dat ze dan maken moet gecompenseerd worden.

Denk dat we ook een heel goed moeten kijken naar het woord beltegoed.

Voor mij is beltegoed iets uit een prepaid systeem. Je betaald voor een aantal minuten die dan 6 tot 12 maanden houdbaar zijn. Dit wil dus zeggen dat je er 1 2 maar ook 3 maanden mee kan doen.

Waar het het nu over hebben zijn gewoon abonnementen waar een x aantal belminuten in zit. die kun je gebruiken en ga je er overheen betaal je extra. Gebruik je ze niet dan is het onderdeel van je abbo. Let wel op je zit aan een abonnement vast waarbij je iedere maan moet betalen. Je kan dus niet zeggen ik betaal 1 maand niet.

misschien moet de communicatie daarover ook duidelijker.

Als ik nu ergens parkeer en ik koop een kaart voor 2 uur maar ik sta er maar 1 uur, krijg ik ook mijn geld niet terug. zo zijn er meer voorbeelden waar je betaald voor meer maar als je het niet gebruikt heb je pech gehad.
Bellen is anno 2013 veels te duur. Waarom?
Het is een niche markt waar zoveel te verdienen valt, dat er tig belshops te vinden zijn, in elke stad. Lukt alleen als er genoeg vette marges in verborgen zitten.

Parkeren per uur etc word ook al over geklaagt, de prijs per uur zal daar veel mee te maken hebben. Bellen per bundel is eigenlijk nergens voor nodig, miks meer dan een slimme uitmelk constructie. Daarbovenop komt nog de combi bellen+phone, waardoor ze nog meer kunnen melken en de markt ondoorzichtig trachten te houden. Mijn idee? Weg met die combi sales.
Je koopt toch ook geen km-bundel icm met een auto ?
Inderdaad, je betaald wegenbelasting maar of je nou veel of weinig gebruik maakt van de weg, dat maakt niet uit. Hetzelfde met je internet thuis, een vast bedrag per maand.

Beltegoed is een melkkoe want die kabels aanleggen, masten neerzetten kosten wel wat maar als ze er eenmaal liggen/staan verbruikt het wat stroom en vergt het wat onderhoud. Als je bijvoorbeeld belminuten of tikken gaat vergelijken met energie dan is het schandalig duur, kunstmatig duur zou ik zeggen. Dus hier wordt ontzetten veel geld aan verdient. En dan heb ik het nog niet eens over de verborgen truukjes zoals dingen aan te zetten waar je niet om gevraagd hebt, de telefoon kort laten overgaan, 4 keer ofzo en dan hup meteen de voicemail.

Bij KPN kan dat niet worden ingesteld zeggen ze bij PrimaFoon. Dat is gel*l, het kan wel maar dan moet je zelf op onderzoek uit. De hele telecombranche zit vol met dit soort geintjes, onbeperkt wat niet onbeperkt blijkt te zijn etc. En dan nog de term 'gratis', bedenk dat Sinterklaas niet bestaat. Bomvol met misleiding en geldgraverij, het lijkt wel een casino!

Bij T-Mobile hebben ze ruim 300 belminuten van mij gejat, kan niet worden meegenomen naar een ander abonnement. Dat kan natuurlijk wel maar dat willen ze niet. En bij T-Mobile betaal je voor een afbetaalde telefoon als je abonnement is afgelopen en je niets doet. Je krijgt geen bericht dat je abbo is afgelopen, "Die service biedt T-Mobile niet" is mij eens door een medewerker verteld. Ik weet niet hoe dat nu is maar ik praat over een jaar of twee geleden.

Ik maak er nu een sport van om de telecom zoveel mogelijk te ontzien en dat lukt aardig, slechts 7,50 in de twee maanden. Dat is andere koek dan 50 euro per maand bijvoorbeeld, van het overgebleven geld kun je lekker uit eten gaan bijvoorbeeld :9 Kruidvat prepaid en de rest zoveel mogelijk via WI-FI, Skype, whatsapp etc.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 17:48]

Beltegoed is een melkkoe want die kabels aanleggen, masten neerzetten kosten wel wat maar als ze er eenmaal liggen/staan verbruikt het wat stroom en vergt het wat onderhoud
Deze opmerking slaat natuurlijk kant nog wal... Het hele jaar zijn duizenden mensen bezig met het onderhoud en upgraden van het netwerk. Bovendien wordt de capaciteit min of meer constant uitgebreid. Kpn heeft zijn capaciteit (mobiel internet) min of meer verdubbeld in relatief korte termijn. Elk jaar worden er honderden miljoenen door elke telco geinvesteerd.

De achterkant telecom sector is relatief onzichtbaar. Dat werd vorig jaar pijnlijk duidelijk toen de brandweer per ongeluk een centrale van Vodafone platlegde door water in de tussenruimte te spuiten(telefooncentrales zijn een soort gebouw in een gebouw). Ze wisten simpel weg niet dat het een belangrijk gebouw staat. Het staat er natuurlijk met reden niet op ;).

Verder is het ook geheim wat de netwerkapperatuur kost (miljoenen) en uberhaupt wie welke grote klanten heeft. De Rekenkamer heeft het vorig jaar eens geprobeert maar die kregen het (zoals verwacht) niet goed uitgezocht: Wat kost een belminuut

Ik kan me dus prima voorstellen dat iemand die niet bekend is met de sector het idee heeft dat het cashen is maar in werkelijkheid is het een sector waar het gaat om constant investeren.

Kpn heeft overigens wel een melkkoe aan het vaste net, dat wordt alleen maar geconsolideerd. Maar teclo's in het algemeen.. Nee.

Naast investeringen en onderhoudskosten is er overigens nog een belangrijkpunt (wel veel zichtbaarder) wat je blijkbaar hebt gemist... Als jij met jou Vodafone iemand van KPN belt dan moet vodafone betalen voor het gebruik van het KPN netwerk. Bellen is voor de telco alleen "gratis" indien je binnen hetzelfde netwerk blijft.

Los van dit alles kun je het over de ondoorzichtigheid van de markt hebben. Persoonlijk heb ik er geen probleem mee omdat ik alles goed kan uitzoeken. Ik heb dus voordeel ten opzichtte van de oude situatie waarbij er simpel weg 35 cent per minuut (pre abbo tijdperk) werd gevraagd.

Niet elke telco doet het echter even netjes. Zo kom je o.a. bij hollands nieuwe in de voorwaarde tegen dat elke nieuwe dataconnectie een minimum KB kost. Op die manier zit je zo aan 1 GB traffic zonder iets te doen. Maargoed dit kun je uitzoekken.

Dezelfde provider bied overigens wel de optie aan waar veel mensen over posten dat deze niet wordt aangeboden:
Nooit meer schrikken van je mobiele telefoonrekening

Bij hollandsnieuwe kun je kiezen uit diverse Sim Only abonnementen met lage tarieven. Doordat je elke maand vooraf betaalt, krijg je nooit onverwacht hoge rekeningen. Daarbij betaal je voor 1 minuut bellen hetzelfde als voor 1 SMS of 1 MB. En als je bundel verbruikt is, bepaal je zelf of je opwaardeert. Je betaalt in ieder geval altijd hetzelfde lage tarief binnen en buiten je bundel.
Dus kan het netter? Ja. Is het een probleem? Zolang je voor 300 minuten 1 euro meer betaald dan voor 200 minuten zie ik alleen maar voordelen. Ik zie het zo: voor 1 euro koop je de situatie af waarbij je over je 200 minuten gaat met een marge van 100. Een abbo waarbij je je tegoed kan meenemen (kwam vroeger vaker voor dan nu) is over het hele jaar eigenlijk altijd duurder geweest.

Dat is vermoedelijk de reden dat deze min of meer verdwenen zijn; de consument kijkt naar de laagste zichtbare prijs. Als er morgen iemand komt met een bundel die onbeperkt houdbaar is maar 2x duurder is dan zullen weinig mensen dit doorrekenen en overstappen. Die mensen die daar de meerwaarde van herkennen zijn nu al instaat om een goede bundel uit te kiezen. Tegenwoordig kun je de rekeningen laten scannen (bellen.com) en zo van een heel jaar precies zien hoeveel belminuten en smsjes er verbruikt zijn. Vervolgens even je toekomstige bundel toepassen op je oude situatie. Stel Juni 2012 had je een afwijking naar 400 minuten. Met een nieuwe bundel van 300 minuten betaal je die maand 100x0,25=25 euro extra. Kun je voor minder dan dat bedrag upgraden naar een duurdere bundel dan doe je dat.

Bovendien kun je altijd van bundel wisselen. Je moet echter opletten dat de kortingen niet meer toenemen. Stel je neemt nu 1000mb bij Tele2 voor 7 euro in plaats van 10. Indien je upgrade naar 1500mb (10 euro ipv 15) dan betaal je 12 euro omdat je korting 3 euro bedraagt. Fout inschatten "kost" je dus 2 euro. Bij sim-only vallen deze kortingen wel mee, bij een toestel+abbo loopt het echter hard op.

Ik ben de laatste jaren eigenlijk alleen maar minder gaan betalen. Misschien moet je nog eens terug denken aan de tijd van voor mobiel internet, aan de tijd van de eerste mobiele telefoon (Nokia 3310, of deze Erisccson http://partyflock.nl/imag...0171bb8018636101a0099f013 :+ ). Zo slecht is het nu allemaal niet...

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 17:48]

Beste sdk1985, bedankt voor de link naar de uitzending van de rekenkamer, die kende ik nog niet. Het bevestigd wel mijn idee over de telecombranche dat het barst van de ondoorzichtigheid en dat er ruim voldoende wordt binnen gegraaid.

Wat ik zo grappig vind is dat jij eigenlijk stelt dat het de consument haar schuld is omdat deze naar het goedkoopste tarief kijkt. Ja, ja....... Werk je in de telecombranche?

Het is net als met het kopen van een auto, ik vraag de verkoper om advies omdat ik er zelf geen verstand van heb. Je hebt verkopers die verstand van de materie hebben en eerlijk advies geven, je hebt verkopers die staan er om zoveel mogelijk te verkopen en maken misbruik van jou onwetendheid en je hebt verkopers die net zoveel weten als jij maar daar een mooi l*lverhaal over op kunnen hangen.

Die twee laatste type verkopers komen veelvuldig voor in de telecombranche, de in mijn ogen dubieuze verkopers. Ik moet op voorhand alles bestuderen (dus eigenlijk moet ik een financieel expert zijn) om niet belazerd te worden. Niet iedereen wil dat en kan dat en daar maakt de branche gretig gebruik van door jou het anders voor te stellen dan het in werkelijkheid is. Hier is een wel bekend Nederlands woord voor en dat is: "belazeren". Kijk, ze maken het niet voor niets zo ondoorzichtig, zodat het moeilijk te achterhalen is hoe het nu werkelijk zit.

En dan de beperkt houdbare belminuten, pure onzin en bedoeld dat je niet gaat oppotten want dan verdienen ze niet genoeg aan je. Stel je voor dat na drie maanden je auto ineens weg is omdat je er onvoldoende gebruik van hebt gemaakt. Dat is in mijn ogen diefstal, mij iets ontnemen terwijl ik daar netjes voor betaald heb.

En zo kun je nog wel even doorgaan.
Het is geen schuldvraag het is een gevolg. Jaren lang had eigenlijk elke aanbieder houdbaar tegoed. Als een grote jongen daar mee stopt dan moet iedereen haast wel mee (bedrijfskunde/economie). Doe je dit niet dan ga je marktaandeel verliezen door het eerder genoemde argument; de consument kijkt naar de laagst zichtbare prijs.

Er zijn nu overigens ook abonnementen te krijgen waarbij je weer per seconde betaald (o.a. vodafone en tele2), die zijn echter zoals verwacht duurder. Ook deze vorm kwam in het verleden veel vaker voor.

Verder is het geen belazeren maar een business model. Het werkt nu vrij simpel, veel abonnementen worden onder de kostprijs aangeboden (een belminuut kost een telco meer dan de gunstigste abonnementen). Vervolgens komt de winst op het moment dat jij buiten je bundel gaat en de hoofdprijs betaald.

Mijn eerste abonnement (ipv pre paid) had ik bij vodafone, 35 euro voor als ik me goed herriner 125 minuten en 125 sms. Dat was dan wel twee maanden houdbaar waardoor je dan de eerste maand niet moest bellen zodat je een beetje tegoed kon opsparen. Vervolgens regelmatig rekeningen van €70 voorbij zien komen, twee keer de bedoelde prijs. Laten we maar helemaal niet beginnen over de rekeningen als ik een week in het buitenland was :+ .


Wat dat betreft blijf ik erbij; het gaat nu stukken beter. Je kunt makkelijker van bundel wisselen, makkelijker van provider wisselen en de belkosten zijn zowel lokaal als internationaal flink gedaald.

Je originele punt mbt opzeggen vindt ik een beetje vreemd. Bij een abbonement krijg je meestal een verlengingsaanbod (lees nieuwe telefoon en nieuwe voorwaarden). Bij sim only niet. In beide gevallen staat er overigens heel duidelijk vooraf en op elke rekening de van/voor prijs dus dat lijkt me je eigen verantwoordelijkheid. Je krijgt van het bedrijf een tijdelijke korting dat jij die wil maximaliseren is prima maar dat is niet de verantwoordelijkheid van het bedrijf. Er wordt geen vaste lage prijs beloofd maar 6,12 of 24 maanden x % korting. Normaal gesproken hoopt een bedrijf dat je daarna klant blijft ;).

Dat was dan ook de reden dat overstappen vroeger zo moeilijk ging. Het was zelfs zo dat als je vroeger vergat op te zeggen je er meteen weer een jaar (kpn internet, maar ook de sportschool, etc) vast zat. Dat is wel kinderachtig en dat mag gelukkig niet meer!

Over het personeel heb ik geen uitspraken gedaan. Ik vrees echter dat je "rant" voor vrijwel de gehele retail sector op gaat. Er is haast geen electronica zaak waar je goed wordt voorgelicht. Bij de supermarkt kunnen ze je ook niet vertellen of in het wit brood sojameel zit en laten we ook maar niet beginnen over de gemiddelde auto verkoper :+ . Dat probleem is alleen op te lossen met beter personeel en dat is te duur.

Laten we voorop stellen dat ik foutieve voorlichting absoluut niet vindt kunnen. Het volgende is dan ook geen excuus voor gebrekkige verkopers maar een tip voor jou:

Wat je kunt doen is het proberen bij een zaak als Belcompany want die hebben geen belang bij een bepaalde telco. Daarnaast kun je op www.bellen.com je belverbruik invullen en zo een lijst krijgen van de kosten per jaar per abbonnement.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 17:48]

ware het niet dat regelgeving nooit zal werken, kijk naar de roaming tarieven, je betaald nu minder om te roamen maar buiten bundel kosten zijn verhoogd, geldigheid belbundelsverlaagt en toestel subsidies vervallen... hoe kom je er bij dat marktwerking gereguleerd kan worden als er niet eens een open markt is...

een eigen netwerk optuigen kost miljarden, nauwelijks interessant tenzei je zoals google en facebook... een andere aanpak wilt gaan proberen...

hoe anders zou dit zijn als infrastructuur van de overheid was en bleef, en bedrijven alleen ruimte op dat netwerk zouden moeten huren... bijna net als wat er met bijv adsl is gebeurd..
Ik heb nooit gezegd dat het gereguleerd moet worden. Maar iets als start minute kan je gewoon verplichten dat het gewoon per seconden moet worden. Dit is namelijk NOOIT in het voordeel van de klant.

[Reactie gewijzigd door AndreStarTrek op 22 juli 2024 17:48]

Ik heb zelf hollands nieuwe en die bieden toch veel opties in dat opzicht. Mijn belminuten zijn 3 maanden geldig (niet perfect, maar toch heel wat) en hoef dus niets weg te gooien.

Mn abonoment wordt automatisch naar de volgende tier gezet als ik buiten de bundel ga (voor 1 maand).

Dus er zijn wel (sim-only) aanbieders die het wel redelijk goed doen.

Echter (en daar ben ik het een heel klein beetje met HgnX eens) geven mensen er weinig om of willen het niet uitzoeken. Met is laks en 'wil een gratis telefoon' erbij (DIT BESTAAT NIET!). Of wil men enkel bij de 3 grote jonges zitten, want de rest zal wel niet zo goed zijn.
Een bedrijf bestaat ook niet om klanten producten en/of diensten, recht in de schoot te werpen voor een prikkie. Een bedrijf wordt opgericht en bestaat doordat er vraag is naar een specifiek product of dienst.

Bedrijven zijn daarnaast ook geen non-profit organisaties. Met het vele geklaag van consumenten dat bellen en sms'en, internet en het bellen in- & naar het buitenland zo goedkoop mogelijk moet zijn dwingt telecom bedrijven om andere dingen te zoeken waarbij ze hun verdiensten zo hoog mogelijk kunnen houden of maken. Het is dus de consument die zelf de oorzaak is dat telecom bedrijven zo succesvol zijn geworden maar ook diezelfde consument die het de telecom bedrijven door het vele geklaag moeilijk maakt.

Een voorbeeldje;
Weet u het resultaat nog, wat er gebeurde toen de telecom wet werd aangepast omtrent net neutraliteit ? En het verlagen van de roaming tarieven? Ik wel! De tarieven zijn daardoor met vele tientallen tot zelfs honderden procenten gestegen.

Wat was ook al weer de reden? Juist! De klagende consument waardoor telecom providers wettelijk beperkt werden en de misgelopen inkomsten op een andere wijze moesten worden gecompenseerd in de vorm van hogere tarieven voor abonnementen, geen of nauwelijks toestelkortingen meer etc.


Ik ben het eens dat er een regelgeving moet komen, laat mensen hun bundel onbeperkt meenemen, de mensen die dit wensen gaan vast wel akkoord met de prijsverhogingen van enkele honderden procenten meer per maand.

Het is nu nog afwachten tot er een telecom provider uit de grond getrokken wordt die abonnementen aanbied zoals de consument deze wilt met de daarbij behorende tarieven. Betalen per seconde, onbeperkt bundel meenemen etc. met een nette abonnementsprijs van € 95,00 per maand met kosten van € 1,25 per minuut buiten de bundel. En let gerust op, die kant gaat het met het geklaag en ge-eis van de consument ook zeer zeker op, we zijn al op de goede weg!
Wat een kromme redenering, alsof de telco zelf niks kan veranderen om de kosten te drukken. Gooi een kwart van het personeel eruit, geef minder huurvergoeding voor GSM mast opstelpunten, stop met dieselgeneratoren op afgelegen plekken, ga meer met VoIP doen enz. Maar nee, dat doen ze allemaal niet. Waarom niet? Omdat ze er geen belang bij hebben. Niemand bij de telco wil zijn eigen functie wegbezuinigen en daarom gebeurt er niks.
Ik bel alleen nog maar via VoIP en weet dus ook wat de bulkprijzen zijn: minder dan 1ct/m voor zowel vast als mobiel (vast zit eerder op 0,2ct/m). Als ik dan beltarieven (buiten de bundel bijv) zie van 31ct/m dan zie ik alleen een prijs die meer dan 10x over de kop is gegaan. Om nog maar te zwijgen van de minuutprijs als je het daadwerkelijk gaat terugrekenen (maandbedrag gedeeld door daadwerkelijk gebelde minuten).
Anyway, de telco's moeten oppassen nu steeds meer mensen een smartphone hebben en bekend worden met WhatsApp, Viber, Skype en VoIP. En al helemaal als mensen beseffen dat buitenlandse prepay of abo sims in sommige gevallen zelfs goedkoper zijn in NL dan een normaal NL abonnement.
Je hebt inkomsten en je hebt inkomsten he. Bedrijf mag best geld verdienen hoor, helemaal niets mis mee maar je kunt ook overdrijven. Vergeet niet dat er ontzettend hoge winstmarges worden binnengehaald en ja dat willen ze graag vasthouden. Hetzelfde als bij de platenmijen in de muziekindustrie. Het lijkt meer op roven dan op een service verlenen tegen een bepaalde vergoeding.
Waarom is dit -1? Hij zegt gewoon de waarheid.
Gelukkig geef ik niet eens 100 euro per jaar uit aan beltegoed, dus kan ik het ook niet weggooien.
Waarom is dit -1? Hij zegt gewoon de waarheid.
Gelukkig geef ik niet eens 100 euro per jaar uit aan beltegoed, dus kan ik het ook niet weggooien.
Een min 1 is een flamebait, troll of belediging van een andere gebruiker. Mijns inziens is er hier ook eerder sprake van een impopulair standpunt. Dank voor uw begrip!
Het is 100 euro per jaar. Misschien dat je eens wat zorgvuldiger moet lezen.
De provider gooien de minuten niet weg; ze zeggen zelfs dat ze deze opnieuw in kunnen zetten om de kosten te drukken. Ze hebben allemaal afspraken met vaste afnames voor gebruik van de netwerken,
@Megamind. Nee, maar je betaalt natuurlijk ook voor de beschikbaarheid van het netwerk (en het salaris van de directeur). Of je nu belt of niet, de provider maakt wel 'kosten'. Dus op zich vind ik het niet zo gek dat die tegoeden vervallen na verloop van tijd. Wellicht is een maad kort , maarja, wat maakt dat nu uit als je chronisch minder belt dan in je bundel zit? Als niet wilt dat de tegoeden vervallen koop je beschikbaarheids kosten af met hogere kosten belkosten per minuut. Helemaal niet zo'n raar systeem.
Maar als je die minuten of mb/s niet gebruikt zijn er dus geen kosten voor de provider?
ofwel>? :0
Mocht boven genoemde het geval zijn dan is dat toch gewoon 800 mil winst..

[Reactie gewijzigd door jappiejaap op 22 juli 2024 17:48]

Jij denkt dat de provider geen kosten maakt als je niet belt? Het netwerk en alle werknemers+kantoor etc etc kost zeker niks in jouw wereld.

Ze weten ook wel dat niemand zn bundel volledig gebruikt. Zou men dat wel doen, dan zouden ze de prijs omhoog gooien.
Daarom is het toch ook krom. Je koopt toch ook geen water wat je na een maand verplicht moet weggooien?
Die hele vergelijking is krom. Als je per minuut wil betalen dan kan dat, dat is alleen een heel stuk duurder waardoor haast niemand dat doet. Waarom is dat duurder? Omdat de (mobiele) telefoon maatschappij daarmee geen gegarandeerde inkomsten hebben en ook heel moeilijk capaciteit kan bepalen.

Ook de hele redenatie van de consumentenbond is enorm krom, de reden dat de prijs lager is voor een belbundel is omdat ze hebben meegerekend dat niet iedereen de volle belbundel gebruikt. Net zoals ISPs er op rekenen dat niet iedereen zijn internet verbinding 24/7 100% gebruikt. Als dat het geval was zouden de abonnementen de kosten nooit dekken.

En wat men ook vrolijk vergeet is de enorme korting op de toestellen die in het abo verwerkt zit. Ik krijg bijna €500 korting op m'n iPhone 4 (volgens t-mobile €700) bij een twee jarig contract van €30. Dat betekent dat €20 in de maand een aflossing is van de smartphone en de overige €10 per maand betaal ik voor 150 belminuten/SMSjes plus mobiel internet. Natuurlijk gebruik ik momenteel nooit 150 belminuten (afhankelijk van hoeveel werk ik telefonisch moet afhandelen), maar ik heb wel voor een maand gemiddeld een buffer van 300 belminuten (voor als ik het een keer echt druk heb). Ik gebruik wel regelmatig mobiel internet dus dat hakt ook lekker in die €10.

Ik heb hiervoor trouwens een zakelijk abo gehad waar de bij de minuten niet weg werden gegooid, aan het einde van de contract periode had ik iets van 2400 belminuten die nooit gebruikt zouden worden (en die gingen dan ook *poof* toen ik overstapte op een ander abo). In het uiteindelijke verhaal maakte dat niets uit in mijn beleving. Maar ik heb toen nog steeds het meest voordelige abo genomen voor mijn situatie.

Edit:
@hotrot648: Een maandje meer hoef je niet meer te betalen, maar als je volgens de ISP flink meer verbruikt dan de FP (altijd onbekend wat dat percies is) krijg je wel degelijk een boze brief van je ISP. Ik heb jaren gelden in het A2000 tijdperk (UPC in Amsterdam) een keer een maand ~70GB verbruikt en kreeg direct een 'boze' brief of ik daarmee op wilde houden of dat ik significant meer moest betalen (had al het duurste abo en zou dan naar zakelijk moeten wat enorm duur was). Dus ja, als jij alles gebruikt wat je wordt 'aangeboden' zal je zeker op je vingers worden getikt en al snel meer moeten gaan betalen. Tegenwoordig is 70GB op een 100/100Mbit verbinding natuurlijk niets, dat trek je binnen drie uur binnen. Maar als jij 20TB per maand naar binnen slurpt dan gaat er zeker iemand 'lastig' doen.

Verder heb je kennelijk moeite met rekenen, 24x20=480, dat is in mijn beleving bijna 500. Ik heb voor mijn iPhone 4 (32GB) bij release maar €226 hoeven te betalen. Verder terug in het verleden liep die korting op toestellen zelfs op tot ruim over de €600. De laatste jaren zijn de kortingen op toestellen al een stuk minder geworden, maar als je goed rond kijkt kan je nog behoorlijke deals voor elkaar krijgen.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 22 juli 2024 17:48]

Anoniem: 10003 @Cergorach16 april 2013 10:53
@Cegorach

Die is lekker, dus jou ISP laat je ook meer betalen op het moment dat je eens een maandje meer data verkeer verbruikt.?? ;-)
Bij een ISP betaal je voor internet verbinding en bij de meeste Fair Use Policy, b.v. €50,- als je in die maand 100MB vebruikt dan kost het je €50 als je de maand erop 1GB vebruikt kost het nog steeds € 50,-
Snap je zelf waar ik naartoe wil? Of moet ik het uitleggen?!!!

Korting op toestellen is een verkapte manier om mensen vast te leggen aan een abbo en ja reken eens. je krijg 500 euro korting??

20 x 24 = 440 dus je krijg ..... korting?
Ook bij sim-only abonnementen vervallen belminuten, en verbruik begroten/inkopen kan ook prima als je kortere contractvaster periodes dan een jaar hebt, maar die mogelijkheid is er bijna niet.
'Ook bij sim-only abonnementen vervallen belminuten'..... Ow ja? Al eens gehoord van Hollandsnieuwe??
nuja, mijn melk zou ik wel weggooien na een maandje ;)
Enkel, daarbij is een puur praktische grond en dat is inzichtelijk, het is de klant die bepaald óf iets weggegooid moet worrden..

Wat de mobiele telefoonproviders nu claimen is dat zij de prijs van beltegoed lager maken omdat ze ook meer winst kunnen maken, wat leuk is, maarw el de controle bij de consumenten weghaalt.

Juist een eigenschap van 'beltegoed' het betalen voor gesprekken en hoeveel je belt, wordt door de providers vervangen door een soort van indirekt 'maand-abbo'.

als beltegoed misschien een ietat duurder is, maar niet nodeloos 'verloopt' heb je als consument meer controle ... meer betalen zul je vermeodelijk niet omdat de prijzen stijgen, maar als coneument heb je wel meer controle over wat je uitgeeft en waarvoor, omdat je werkelijk betaald voor hoeveel je belt

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 22 juli 2024 17:48]

Maar er zit natuurlijk wel een verschil.

1. water is niet virtueel.

Maar dat is niet het belangrijkste. De meeste mensen (als ze slim zijn) kijken wat het goedkoopst is. Telefoon + Abbo, dan maar met teveel bel minuten. Of goed abbo sim only en losse telefoon. Vaak is dat eerste goedkoper. Waardoor je dus belminuten weggooit.

Maar hier wordt met deze onderzoeken geen rekening gehouden. Daarom zijn de ideeen wel redelijk. Maar is het uiteindlijk een slecht idee om dit te doen omdat het allemaal dan nog duurder wordt.
Het is zeker krom maar dit is ook wat providers willen. Zo hebben geen belasting maar het geld wel.

Vroeger had je bij Tmobile nog flex waarbij je onbeperkt kon mee nemen. De rest had toen 1-3 maanden mee nemen. En dat is gewoon te weinig. Of je moet standaard een onderbemeten abbo nemen maar dan betaal je weer extra veel als je er overheen gaat en ben je nog steeds duurder uit.

Ik zou dat onbeperkt mee nemen en alles van uit de bundel wel weer terug willen (ook bellen in het buitenland kon ik toen uit de bundel doen) Maar helaas bestaat dat niet meer.

Eigenlijk slaat het nergens op. Je betaalt voor een tegoed wat heel snel verloopt. Met kado bonnen mogen ze als ik me niet vergis officieel ook geen verloop datum gebruiken. Het wordt veel gedaan. Maar had begrepen dat dit volgens de wet niet mag omdat je er immers voor betaald hebt.

Eigenlijk slaat het ook nergens op. Je betaald 50 euro en je krijgt er een bon van 50 euro voor terug waar je minder mee kan en die na een jaar verloopt en je dus alles kwijt bent.
Anoniem: 103465 @Megamind16 april 2013 13:34
Als de consumentenbond gelijk krijgt betekend dat je dus geen bundel meer hebt maar dat je dus per seconde gaat betalen met een starttarief.

O dat hebben al providers al dus er is een alternatief en toch nemen klanten bundels omdat dit goedkoper is.

Trouwens over dat wat van je - als ik cola opendraai en zit nog 20% in dan gooi ik dat na 2 maanden toch weg.
Totaal een vergelijking die niet op gaat! Water koop je niet 'in bundels'.

Hoeveel voedsel wordt er weggegooid omdat het, nadat je niet alles in 1x op eet, weggegooid omdat het niet houdbaar is.

Krom is het, omdat je het makkelijk kunt meten achteraf. Koop dan een bundel die 'te klein' is.
Probeer je analogie maar eens met melk. Als je dat koopt dan moet je het ook binnen een week opmaken anders is het zuur geworden. Water van en maand oud zou ik trouwens ook maar niet meer drinken.

De consumentenbond gaat er nu van uit dat het overschot "winst" is maar dat is natuurlijk niet waar. De prijzen zijn natuurlijk afgestemd op een gemiddeld gebruik van de bundel. Als gekochte belminuten houdbaar blijven gaat gewoon de prijs omhoog. Rekent met nu met bijvoorbeeld gemddeld 90% gebruik van de bundel dan wordt het dan gewoon 100%, dus wordt het gewoon 10/9 keer zo duur en misschien wel meer voor de extra administratie die dit met zich meebrengt.

De concurentie onder de telco's is hoog genoeg om het overschot niet als extra winst in eigen zak te steken, daarmee zouden ze zich uit de markt prijzen. Die "winst" zit allang verwerkt in een lagere prijs.
Water en melk koop je niet per milliliter, en hoef je ook niet terug in te leveren bij de 'provider' die er daarna weer een ander mee verneukt om dubbel te verdienen. Een provider koopt ook gewoon een x-aantal minuten in om het netwerk te gebruiken, en ze zijn super gelukkig dat we die niet opgebruiken, want dan komen die minuten niet op hun eindafrekening, maar dan verkopen ze die gewoon weer opnieuw aan een ander slachtoffer.
Anoniem: 51637 @Megamind17 april 2013 07:56
Je koopt toch ook geen water wat je na een maand verplicht moet weggooien?
Water kun je bewaren, netwerkcapaciteit niet, dat is het verschil.

Vergelijk het met een hotel. Ik heb 10 kamers, en ook 10 reserveringen voor week 1. Nu maakt er eentje geen gebruik van zijn reservering, en eist achteraf zijn geld terug. Wat ga ik dan doen als hoteleigenaar? Ik kan die ongebruikte kamer niet in week 2 erbij verkopen, ik heb niet ineens 11 kamers omdat ik er een week eerder maar 9 bezet had. Als ik zie dat gemiddeld 1/10 van de capaciteit die ik reserveer niet wordt gebruikt, en die moet ik terugbetalen aan die niet-gebruiker, gaat de prijs voor degenen die het wél gebruiken gewoon met 10% omhoog om dat af te dekken.

Het rekensommetje is heel simpel, ik verkoop X capaciteit voor Y per eenheid, ongeacht of het gebruikt wordt of niet, of ik verkoop (X-q) capaciteit voor (Y+(1/(X-q)) per eenheid, waarbij q de ongebruikte capaciteit is. Onder de streep levert het hetzelfde bedrag op.

Het klinkt dus heel stoer om die 100 miljoen terug te eisen, maar die komt via een omweg gewoon weer op je factuur terecht. Je schiet er niks mee op.
Bovendien zal men nog steeds gemiddeld hetzelfde moeten betalen om de kosten en winst van de telco's te dekken. Stel dat iedereen 5 euro goedkoper uit is elke maand: betekent dat telco's zo moeten snijden dat misschien wel dingen als dekking of een fatsoenlijke klantenservice op de tocht komen te staan.
Welke fatsoenlijke klantenservice?
Bovendien is mijn bundel afgestemd op datagebruik. daar kreeg ik gewoon minuten en smsm'jes bij.
Hetzelfde hier. Maar ik heb geen enkele mogelijkheid om mijn dataverbruik te zien, dus heb moeten gokken. En dat doe je dan aan de hoge kant, dus de provider is blij.
(Voor het geval dat, Lumia 800 met een T-mobile iSmart 200 abbo. Dus geen goede counter, en T-mobile geeft het niet op.)
@ADQ : Ik kan op de T-Mobile site behoorlijk nauwkeurig zien hoeveel data en belminuten ik nog over heb. Heb zelf een iSmart 300 abonnement. De T-Mobile app is wel redelijk waardeloos; die werkt de helft van de tijd niet (goed).
Ik gooi zelfs nog veel meer weg. Met mijn SIM-only abonnement kan ik niks meenemen naar de volgende maand (T-Mobile). Van de 300 belminuten houd ik er zeker 200 over, van de 1500 MB data houd ik 1350 MB over. Toen ik het abonnement net had maakte ik we wel meer gebruik van, maar tegenwoordig doe ik bijna alles over Wifi (thuis, ouders, familie, vrienden).
Dus jij bent een perfect voorbeeld om te laten zien dat de berekening van de CB kant noch wal raakt. Volgens de CB zou jij dus per maand 20 euro voor je belminuten en 54 euro aan MB's weg gooien. Jouw simonly abo zal echter misschien, wat, 10 of 15 euro per maand of zo kosten?
Hebben ze daar een parttimer zitten die voor zijn andere baan berekeningen voor Brein doet of zo? :)
@finraziel : Mijn iSmart 300 abonnement (incl. onbeperkt internet) kost zo'n € 40. Ik gooi 2/3 van de belminuten weg en (momenteel) zo'n 90% van mijn databundel. Als ik het in geld om moet rekenen schat ik dat ik per maand minstens € 30 weg gooi; dit komt neer op € 360 per jaar. Gelukkig loopt mijn abonnement maar een jaar; zal dan zeker naar een (veel) kleinere bundel overstappen.

Stom genoeg kun je wel naar een hogere bundel schakelen, maar niet meer terug naar je oorspronkelijke of juist naar een lagere bundel. Voor een contract met toestel kan ik dat wel begrijpen omdat die smartphone ook geld kost, maar bij SIM-only zonder toestel zou dat geen beperking mogen zijn.

Vind ik dan tenminste.
Hmm, ok, dan ben je dus een slechte deal aangegaan...
Wat betreft het niet omlaag kunnen gaan, vaak heb je aan het begin van de looptijd korting op je maandkosten, of je abo is in zijn geheel goedkoper dan het normaal zou zijn. De tegenprestatie daarvan is dat je een contract aangaat dat je dat goedkopere abo voor minstens 1 of 2 jaar afneemt. Er zijn wel contracten waar je tijdens de looptijd omlaag kunt, maar die zijn duurder omdat je geen verplichting aan gaat.
Mijn 10 tot 15 euro was misschien inderdaad wat laag geschat, maar jouw abo is ook duurder omdat je geen harde datalimiet hebt. Dat is een keuze die je maakt, net zoals je een abo kunt nemen om onbeperkt naar de sportschool te gaan waar je tekent voor een jaar, als je dan uiteindelijk maar drie keer gaat dan is het ook niet de schuld van de sportschoolhouder.
Zelfs bij 40 euro per maand echter is het duidelijk dat je geen 74 euro weg kunt gooien wat de CB claimt.
@finraziel : Ik snap niet helemaal hoe je aan die € 74 per maand komt. In de tekst staat € 96,50 per jaar, wat neerkomt op zo'n € 8 per maand. Ik gooi daar een meervoud (zo'n € 30 per maand) van weg.
200 minuten a €0,10 per stuk + 1350 MB a €0,04 per stuk.
Dan zou ik als ik jou was overschakelen naar Mobile Vikings.

Die hanteren een "Prepaid abonnement".
Werkt prima. Ze zitten op het KPN netwerk.

Heb het zelf ook gedaan en zou neit anders meer willen. Alles wat ik niet verbruikt heb aan het einde van de maand kan ik nog opmaken voordat ik weer opwaardeer.
@kraz247 : Bedankt voor de tip. Ik zal er tegen de tijd dat mijn T-Mobile abonnement afloopt eens naar kijken. Echter verwacht ik eerder naar Vodafone te zullen wisselen i.v.m. het belabberde mobiele internet dat T-Mobile aanbiedt.
@hAl maar het is toch ergens wel raar dat je moet betalen ook als je het niet gebruikt?

Maar ik kan me voorstellen dat providers net als hosters de prijs daar op aan kunnen passen, soort overselling dus waardoor het goedkoper kan zijn dan zonder overselling :)
@hAl maar het is toch ergens wel raar dat je moet betalen ook als je het niet gebruikt?
Dat niet 100% van alle bundel gebruikt wordt is natuurlijk ook een onderdeel van de prijs.

Als gemiddeld 80% van de bundels gebruikt wordt zal de benodigde capaciteit ook minder zijn en dus ook de kosten lager
Dat is toch precies wat ik zeg met mijn post, 'overselling' dus wat inderdaad in ons voordeel zou moeten werken (want dat houdt de prijs lager)...
Dat is toch precies wat ik zeg met mijn post, 'overselling' dus wat inderdaad in ons voordeel zou moeten werken (want dat houdt de prijs lager)...
Maar dat gebeurt al, alleen zie jij dat niet terug op je factuur. Dat zit verwerkt in de kosten van een belminuut. Als je ongebruikte belminuten terug gaat eisen ga jij dus inderdaad 80% van je bundel betalen, maar wel tegen een hoger tarief per minuut. En het gaat denk ik duurder worden, omdat een provider geen capaciteit meer kan inkopen op basis van het gemiddelde van zijn hele klantenbestand, maar per klant moet gaan uitrekenen wat 'ie verbruikt heeft. Dat is veel meer administratie.
Maar ja, het systeem hierachter is toch best belachelijk. De provider heeft altijd het voordeel. Hier had al veel eerder ingegrepen moeten worden.

Terwijl er IMO toch ook kansen liggen als ze het anders aan zouden pakken. Gewoon een basisabbo en de rest staffelen. Dit is veel simpeler, transparanter en komt ook eerlijker over.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 505261 op 22 juli 2024 17:48]

Als het systeem zoals jij het noemt, in het voordeel van de consument moet werken is een bedrijf geen (lang) leven beschonken.

Jou idee is uitvoerbaar, maar ben jij dan bereid om voor je basis abonnement alleen al een paar tientjes per maand af te kloppen? Je vergeet nu namelijk dat dankzij de huidige structuur, de telco verzekerd is van een x-bedrag per maand en na wat berekeningen op één specifieke consument kunnen ze vrij nauwkeurig zien hoeveel winst ze maken doordat die ene consument te weinig gebeld, maar wel voor betaald heeft.

In geval van een basis abonnement praat je dan waarschijnlijk al over € 10,00 a € 15,00 per maand, per minuut betaal je dan al gemakkelijk € 0,50ct (betalend per seconde) per sms'je ga je dan gerust weer € 0,75ct betalen.

Waarom een dergelijke berekening? Als ze de structuur zoals jij aangeeft moeten hanteren, zijn de garanties verdwenen en moeten ze die schade beperken op een andere manier.
Anoniem: 505261 @DarkForce16 april 2013 14:51
Ja, de basisabbo zal waarschijnlijk zo ongeveer dit bedrag kosten. Is dat zo erg? De bedragen voor bellen/sms/data lijken mij wel wat hoog gegrepen.
Maar het grote probleem wat betreft abbo's is imo dat je niet in de toekomst kan kijken. Daarom zal je meestal te duur uit zijn. De providers maakt het niet uit, want die smeren de kosten gewoon uit over de gebruikers. Met een basisabbo heb je deze problemen niet.
Ja, de basisabbo zal waarschijnlijk zo ongeveer dit bedrag kosten. Is dat zo erg?
Ja, dat is erg, want dan ga ik zitten betalen voor jouw capaciteit. Ik heb een bundel van €4,50 per maand, en daarmee kan ik uit. Je vergeet in jouw verhaal dat er ook mensen zijn die met weinig toe kunnen. Die 100 miljoen aan ongebruikte belminuten wordt dan uit de zak van de kleinverbruikers getrokken, door voor hen de prijs te verhogen (en nogal radicaal ook, trouwens, 200%). Zelfde laken een pak, dus.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 22 juli 2024 17:48]

Precies, helemaal mee eens, en dan nog niet eens gesproken over de concurrentiepositie gesproken die een provider zou kunnen opbouwen door tegendraads lekker wel minuten maanden lang houdbaar te maken (voorbeeld; Hollandsnieuwe)
Het is toch logisch dat er belminuten overblijven. Vrijwel niemand zal precies bundel bellen en een beetje overschot is niet erg. aAs je er over je bundel heen gaat is het al snel veel duurder.
Wat onzin is, is dat je een bundel nodig hebt. De belbundel is een verzinsel van de providers om meer belminuten te verkopen dan je nodig hebt. Bij een niet mobiele telefoon betaal je een abonnement en that's it. Alleen als je belt, moet je die minuten betalen. Waarom moet dat mobiel anders? Daar is geen enkele reden voor te verzinnen anders dat providers:

- Meer verdienen omdat jij je minuten niet op maakt.
- Meer verdienen omdat er, om onduidelijke reden, allerlei zaken niet in die bundel vallen.
- Meer verdienen omdat je 'buiten je bundel belt'. Die bundel zeg maar, die zij hebben verzonnen
Rabomobiel heeft heel lang zo een abonnement aangeboden, maar dan betaalde je 10 cent per minuut en 10 euro per maand voor je aansluiting. Aangezien Rabomobiel niet meer bestaat was daar niet genoeg interesse voor...
Een mobiele telefoon neem je daarentegen overal mee naartoe, dat overal mee naartoe nemen "mobiel" is dus precies al wat het enorme verschil met zich mee brengt.

Frequenties, in stand houden of zelfs uitbreiden van het netwerk. "Vaste telefonie" is qua onderhoud vrij eenvoudig bij mobiele telefonie is dit niet het geval. Om uiteindelijk te zorgen dat het kostendragend blijft voor een telco, verkopen ze vooraf een x-aantal minuten waardoor ze garanties hebben van verdiensten per klant.

Vergeet niet, vaste telefonie is qua uitbreidingen zo'n beetje aan z'n eind gekomen. Mobiele telefonie is vandaag de dag 'de' wijze van communiceren. Waarbij nog dagelijks werkzaamheden verricht worden om capaciteit, dekking etc. te verbeteren. Overigens nog niet gesproken over de veel hogere kosten van apparatuur, vergunningen, leges en frequenties nog niet te hebben meegenomen.
Het is toch logisch dat er belminuten overblijven. Vrijwel niemand zal precies bundel bellen en een beetje overschot is niet erg
Inderdaad. Een belminuut "bestaat" niet als zodanig. Het is een boekhoudkundige afspraak.

De essentie van het verhaal is misschien wel dat mensen blijkbaar te ruime bundels hebben. Dit heeft te maken met dat mensen avers zijn voor onverwachte kosten. Het resultaat is dat mensen een bundel nemen van bvb. 15 euro ipv. een tientje, terwijl ze misschien maar voor 2,50 die goedkopere bundel zouden overschrijden.

Zelf heb ik ook belminuten en sms'jes over. Niet zo gek, ik heb het goedkoopste genomen waarbij ik mijn databundel kon krijgen.

Aan de andere kant, ik kan niet zo zitten met alle die niet gebruikte sms'jes. Er is geen sprake van een daadwerkelijke verspilling, zoals het weggooien van eten. Voor mezelf heb ik een kosten/baten analyse gedaan en mijn bereikbaarheid/connectiviteit is me gewoon een maximaal bedrag per maand waard (ongeveer 25 euro voor mij). Zolang de prijs van een willekeurige bundel waar ik die bereikbaarheid/connectiviteit heb onder dat bedrag zit, wat zou ik klagen over wat ik misloop?
Ik ben dan ook benieuwd hoe de prijzen zullen liggen als je telefoon, sms en data bundels apart van elkaar kan kiezen. Voor mij zou het dan neerkomen op iests van 70-100 belminuten, geen enkele sms en enkele GB aan data. Vanwege dat laatste heb ik nu een abo met veel bel minuten en SMSen

En met VOIP op je telefoon kan je het zelfs met alleen een databundel af.
Het feit alleen al dat consumenten/ volk/ overheid dit bundel gebeuren accepteren zegt al iets over het schaapgehalte in onze maatschappij.

Zie je het voor je als NUTS bedrijven dit model gaan hanteren. Dat je buiten je waterbundel je grote beurt doorspoelt en geen 0.001 euro betaald maar 0.30 euro?

Of je gasbundel of je electriciteitsbundel...
Zie je het voor je als NUTS bedrijven dit model gaan hanteren
Dat gebeurt al, al is het fysiek onmogelijk om over je 'bundel' heen te gaan. De aansluitingen (gas, stroom, water) naar jouw huis hebben namelijk een bepaalde capaciteit, en hoe hoger die capaciteit, hoe hoger je vastrecht. Als je minder verbruikt dan je aansluiting aankan krijg je het 'teveel' betaalde vastrecht ook niet terug.
Anoniem: 462912 16 april 2013 10:35
Wat een gemiep. Het werkt al 20 jaar zo en NU moet er plotseling een petitie getekend worden voor de 2de kamer? Werkelijk... dit is wat ze aanbieden. Als je het er niet mee eens bent, ben je niet verplicht om de dienst af te nemen. Als genoeg consumenten die boodschap afgeven, komt er wel verandering in. Maar een petitie (van 26000 mensen)... kansloos. Die kan hooguit leiden tot een debat wat op niets uitloopt, maar wel een hoop centjes kost.
Nee zo werkt het al niet 20 jaar. De voorwaarde veranderen steeds, zonder dat het je duidelijk verteld word. Vodafone. Eerst betalen per minuut dan betalen per seconde 10 jaar later weer betalen per minuut en prijs omhoog. Daarna beltegoed bij abbonement niet meer meenemen naar volgende maand. En abbonement duurder als 2 jaar geleden.

Ik begrijp niet mensen dat niet zien dat alle abbonementen fors verhoogt zijn.
Voorwaarden verslechteren en dan word er nog beweerd dat het goedkoper is voor de consument.
Het is inderdaad "oplichterij", koop je een prepaid en dan is het te goed maximaal 1 maand houdbaar, zo heb je nog een verkapt abonnement. Dus je moet zoeken en uitpluizen wat de voorwaarden zijn bij elke provider als je een niet elke maand je te goed wil verliezen.
Um wat, bij welke provider zit jij ?

Ik heb prepaid van vodafone het is voor mij gewoon een jaar houdbaar hoor.
Ik wil van mijn abo naar prepaid en heb al wat gezocht waar ik het beste heen kan gaan voor prepaid. Kwam o.a. bij t-mobile terecht:

http://www.t-mobile.nl/prepaid/bundels/combi
en dan tabblad Hoe werkt het ? aanklikken, daar zie je dat je prepaid maar 30 dagen geldig is.

Dit is dus een voorbeeld wat ik niet wil. Ik vind het niet meer dan normaal dat je tegoed b.v. een jaar geldig is en dat je minimaal per 1 a 2 maanden minstens 1x er gebruik van moet maken om het actief te houden.
Hetgene waar jij het hier over hebt zijn bundels, niet de pre-paid zelf.
Deze sluit je naast je pre-paid af en zijn inderdaad maar 30 dagen geldig.

Je pre-paid te goed blijft nog steeds een jaar geldig.

Edit, onbeperkt zelfs met een maar:
Je prepaidbeltegoed is onbeperkt houdbaar, behalve als je zes maanden achter elkaar niet belt, je tegoed niet opwaardeert, niet mobiel internet of geen sms’jes verstuurt.
http://www.t-mobile.nl/prepaid/prepaid-standaard

[Reactie gewijzigd door tha_crazy op 22 juli 2024 17:48]

En als je dit letterlijk zou interpreteren moet je dus bellen, opwaarderen, internetten én smsjes versturen om je tegoed geldig te houden...
Uit ervaring weet ik dat het bij Lebara Mobile (KPN netwerk) slechts 6 maanden houdbaar is. Ik vind het sowieso schandalig dat er een limiet op zit. Beltegoed moet gewoon onbeperkt houdbaar zijn. Je hebt er tenslotte voor betaald.
Prepaid dat maar een maand houdbaar is? Kan het fout hebben maar dat is toch meestal een jaar houdbaar? Een maand geldt toch voor abonnementen?
Ik zelf zit bij Simyo, tegoed blijft onbeperkt houdbaar zolang ik maar minimaal 1x per 6 maanden bel of SMS. kosten per jaar (met mijn ik-bel-bijna-nooit-gedrag) 10 euro :).
De prijs die je betaalt is gebaseerd op een gemiddeld gebruik van alle gebruikers met dat pakket en niet het maximale gebruik. Daarom denk ik niet echt dat je kan spreken van een extra winst van 800 miljoen voor telecomproviders, dit wordt gewoon doorberekend.
Eens. Maar dat maakt de markt ontzettend ondoorzichtig. Door alle extra voorwaarden van providers is het lastig te bepalen waar je nu echt goedkoper uit bent, terwijl het product nagenoeg hetzelfde is. Meer transparantie en open concurrentie is mijns inziens beter.
Volledig mee eens. Daarnaast lijkt me de manier van onderzoek door de consumentbond ook niet het neusje van de zalm: "De resterende belminuten, sms'jes en MB's zijn vervolgens vermenigvuldigd; een belminuut of sms kost volgens de Consumentenbond 10 cent, een MB kost volgens de bond 4 cent"

Klinkt wat mij betreft een beetje als nattevingerwerk.

Deze discussie is er overigens al eerder geweest. De consumentenbond wil dat beltegoed langer houdbaar blijft, maar naar mijn verwachting zal dit er alleen maar toe leiden dat consumenten een lagere bundel nemen, waarvan de prijs op den duur weer omhoog zal gaan.

De providers pakken hun winst toch wel. Laat het voordeel maar uitkomen bij de mensen die daadwerkelijk nadenken voordat ze een contract aangaan ipv er na een jaar achter te komen dat ze eigenlijk helemaal geen 500 belminuten, onbeperkt sms en 2 GB nodig hebben..
volgens de berekening van de consumentenbond maak ik met mijn abonnement van € 25,00 een verlies van € 50,00 aan niet gebruikte belminuten en data. Ben wel benieuwd hoe ze de sms-waarde berekend hebben bij abonnementen met onbeperkt sms'en...
Ik bel mijn geld altijd op naar een 0900 nummer.
Bel ik dan voor €50 dan krijg ik daar zo'n €27 voor dacht ik. Het is beter dan niets.

Ik betaal dan maar zo'n €7,5 maandelijks ipv €15 voor mijn gsm. :P

Prepaid heeft zo zijn voordelen. Ik hoef geen abonnement meer.
dit trukje werk alleen helaas niet meer bij de meeste abonnementen, waar 0900 nummers buiten je bundel vallen.
Daarom dat ik geen abonnement meer hoef.
Je bent dan maandelijks gewoon je geld kwijt, ook al bel, sms en internet je niet.
Waarom zou je dat nou doen met een prepaid????
Je kunt volgens mij gewoon 1 keer per jaar 10 euro opwaarderen en zolang jij dat tegoed niet opgebruikt dan blijft je telefoon gewoon werken, dat is dus 83 cent per maand...
Gelukkig heb ik nogsteeds een T-Mobile Sim Only Flex abo uit 2008, waarbij het beltegoed onbeperkt houdbaar blijft en gewoon blijft optellen. Heb er een bizar bedrag op staan, maar zolang ik het contract niet 'verleng' kan ik het gewoon blijven gebruiken :) Heb het wel om kunnen zetten naar de laagste Sim Only van 7,50 euro per maand, met behoud van de oude voorwaarden.
Totdat T-Mobile zelf echt de stekker uit dat abonnement trekt in de vorm van eenzijdige ontbinding van je contract. Ze zullen dat misschien niet doen, maar kunnen dat wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.