Dell werkt aan nieuwe Windows RT-apparaten ondanks teleurstellende vraag

Dell heeft aangegeven dat de vraag naar de XPS 10, zijn eerste Windows RT-tablet, tegenvalt. Toch zegt de computerfabrikant dat het nog steeds vertrouwen heeft in het jonge besturingssysteem en dat het in de toekomst meer RT-apparaten uit zal brengen.

Dell-topman Neil Hand zegt tegenover Cnet dat de vraag naar de XPS 10 waarschijnlijk tegenvalt omdat consumenten niet goed begrijpen wat Windows RT is. Daarnaast zou het app-aanbod nog niet sterk genoeg zijn om consumenten te overtuigen. Daarom zou het beeld dat mensen van Windows RT hebben momenteel overwegend negatief zijn, aldus Hand. Dell is momenteel in samenwerking met Microsoft en retailers bezig met de ontwikkeling van nieuwe advertentiecampagnes die het nut van Windows RT duidelijker moeten maken voor de consument.

Ondanks de teleurstellende vraag zegt Dell nog steeds vertrouwen te hebben in Windows RT en nieuwe producten met het OS zouden in ontwikkeling zijn. Niet alle fabrikanten delen Dells optimisme: Samsung besloot bijvoorbeeld eerder dit jaar om zijn Ativ Tab-tablet niet in de Verenigde Staten uit te brengen wegens een slechte ontvangst op de Europese markt, en in Duitsland werd de tablet uit de handel gehaald. Microsoft zou niet blij zijn met de verkoopcijfers van zijn Surface RT-tablet, al heeft het bedrijf dat openbaar niet gezegd. Chipfabrikant Nvidia sprak laatst over een 'teleurstellende ontvangst' voor het nieuwe OS.

Windows RT kwam afgelopen herfst op de markt en is een speciale versie van Windows 8 die enkel op arm-hardware draait en niet overweg kan met bestaande Windows-programma's. Omdat dit soort hardware in de regel minder stroom gebruikt dan x86-chips, kunnen RT-tablets in theorie dunner en zuiniger zijn dan tablets met x86-hardware en Windows 8.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

16-04-2013 • 08:09

128 Linkedin

Reacties (128)

128
118
58
6
0
39
Wijzig sortering
Ik begrijp niet zo goed waarom steeds het vergelijk Windows 8 vs Windows RT wordt gemaakt.
RT tablets moet je vergelijken met iPad en Android tablets. Hierop kun je ook geen Windows 7 of 8 software installeren. RT richt zich dus met name op dat marktsegment.
Als je dan de RT naast bijvoorbeeld een iPad zet dan is de RT vele malen krachtiger.
Denk aan: meerdere profielen, USB aansluiting, volwaardige Office, Volwaardige Windows verkenner, toetsenbord. In dit soort discussies ligt de nadruk steeds op wat het apparaat NIET kan door een vergelijk met Windows 8 te maken.

Dit is naar mijn idee de reden dat het qua verkoop tegenvalt. Heb je er echter mee gewerkt nadat je jaren met een iPad hebt gewerkt dan wil je niet anders meer. Ik spreek uit ervaring
Ja idd MS kiest ervoor om eenzelfde uiterlijk te bieden voor verschillende producten (Windows 8 / RT / WP8 / Xdoos) en dan gaan mensen dus echt dezelfde functies eisen en dus onderling vergelijken
Ik begrijp niet zo goed waarom steeds het vergelijk Windows 8 vs Windows RT wordt gemaakt.
Ik snap het wel, ze zitten exact in elkaars vaarwater. De prijs van RT tablets en W8 tablets is hetzelfde (~500 euro), de performance is vrijwel hetzelfde, de accuduur is hetzelfde, en ze hebben allebei dezelfde Modern UI interface. Dan gaat vrijwel iedereen voor W8, want dan heb je de optie erbij om desktop Windows software te draaien.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 16 april 2013 09:43]

Windows RT heeft standaard Office. Moet je ook meenemen in de prijs.
Verder zit met de huidige hardware x86 Clovertrail en ARM inderdaad dicht bij elkaar.
Wat mij betreft is het enige echte voordeel MS Office (behoorlijk compatibel maar zonder Outlook macros en b.v. Flash voor videos in Powerpoint), wat dus volgend jaar ook voor Android en iOS uitkomt.

Voor de rest is het niet duidelijk beter of slechter dan die twee, maar niet goedkoper of zo en met een klein marktaandeel, lees minder apps.
Anoniem: 145867
@pimpandoer16 april 2013 19:32
Grootste nadeel RT:

-Weinig content.. en dat is vaak wel een struikelblok en dan kiest men voor een iPad waar de bekende tablet software WEL verkrijgbaar is.
Ik vind de voordelen die je opnoemt terecht, maar ik vind het eigenlijk voordelen die je verwacht van een laptop/netbook. Je kunt ook stellen dat een tablet zoals de iPad maar ook Android tablets bewust beperkt zijn en zich uitsluitend focussen op de use case : mobiele en laagdrempelige content consumptie. Beperkingen kunnen ook een kracht zijn.

De strategie van Microsoft lijkt zich in te zetten op het veelzijdiger maken van de tablet, zodat het ook als werkmachine in te zetten is. Ook zie ik weer typische desktop termen voorbij komen zoals file systemen en USB. Om je printer op aan te sluiten???

Of dit goed of slecht is zal de markt bepalen, maar ik heb persoonlijk meer geloof in de strategie van Apple en Android fabrikanten: een OS en ervaring geoptimaliseerd voor het apparaat, bewust simpel, met een goede aansluiting met cloud diensten. Geavanceerde content creatie kan op een gespecialiseerde machine plaatsvinden.

Waarom niet op een machines, als ultieme all-in-one? Omdat je daarmee beide systeemvormen onderuit haalt. Het leidt tot een matige werkmachine (10" frotschermpje met een fragiel toetsenbord...leuk om een mailtje weg te tikken, en niets meer), en een matige tablet (zwaar, beperkte batterijduur).

Ik vind het het slechtste van 2 werelden maar wellicht vinden mensen het omgekeerde waar. De tijd zal het uitwijzen.
Ik heb zelf een Dell XPS-10 en mijn vrouw heeft de Nexus 7. Mijn ervaring is dat als je alleen maar je e-mails, surfen en wat spelletjes speelt dat de Android Nexus volledig voldoet. In mijn geval vind ik dat de Windows RT tablet veel voordelen voor mij heeft:
 • Na installatie had ik direct verbinding met alle apparaten in huis, inclusief mijn printer!
 • Onderdeel van mijn thuisnetwerk met alle voordelen.
 • Microsoft Office Word, Excel, Poerpoint en Notes gratis. Gebruik deze programma's voor mijn werk en ook privé.
 • Krijg ongeveer 8 uur gebruik uit de Dell XPS 10 als tablet alleen.
 • Krijg ongeveer 14 uur gebruik uit de Dell XPS 10 met docking.
 • Gebruik als notebook met toetsenbord.
 • Apps draaien op mijn tablet, laptop en desktop zonder extra kosten.
 • App certificatie bij Microsoft is zeer strikt, en voorkomt onveilige Android apps. Ik schrijf zelf apps voor Android en Windows 8 en weet dat je bij Google Play zo'n beetje alles neer kunt zetten, terwijl de controles bij Microsoft zeer strikt zijn.
Ik heb de XPS 10 gekocht om uit te testen dat mijn apps ook daadwerkelijk op de ARM processor draaien. Als je geen zware spelletjes speelt is dit een prima machine die je de voordelen van een tablet en een notebook geeft.
Zou dit iets te maken hebben met de op handen zijnde investering van Microsoft in Dell? Zou een slecht moment zijn voor Dell om nu hun middelvinger op te steken naar MS, dus dan maar even hun beste gezicht opzetten en hopen dat die 2 miljard straks binnenrolt :)
Mij lijkt het juist niet handig. Ik zou nooit in dergelijke onzekere producten gaan investeren op het moment dat je bedrijf in de verkoop staat vanwege slechte verkoopcijfers.
Op zich is het geen onzekere markt, alleen een ongelukkige combinatie. Mensen verwachten bij Windows wat zwaardere hardware dan ARM-cpu's.
En ik moet eerlijk zeggen: dan liever wat extra betalen om een Intel onder de kap te hebben met een volwaardigere Windows 8.
Anoniem: 80466
@Nas T16 april 2013 09:21
En ik moet eerlijk zeggen: dan liever wat extra betalen om een Intel onder de kap te hebben met een volwaardigere Windows 8
Ik zou prima tevreden zijn met een Windows RT apparaat maar de Surface RT is samen met het toetsenbordje (een must have bij de surface RT) gewoon te duur voor mij. Daar moet gewoon zeker 150 euro vanaf wil ik die overwegen te kopen.
Het aanbod van andere leveranciers van RT tablets is ook schikbarend duur.
Prijzen van boven de 500 euro zijn niet acceptabel voor niet meer dan redelijke hardware.
Waarom kun je geen budget RT device vinden voor 250 tot 350 euro.
De slechte prijs nekt de RT.

Ongetwijfels zit er een forste licentieprijs aan de RT vanwege de gratis combi met MS Office 2013 maar zelf met een licentieprijs van 75$ voor OEMs zou het mogelijk moeten zijn om tablets ruim onder de 400 op de markt te brengen waar je al redelijke android tablets ziets van 250 euro en zelfs lager

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 16 april 2013 09:22]

Je ziet nu al x86 tablets voor rond de 200 euro (Asus Fonepad bv). Breng daar een variant van uit met Windows 8 erop (zelfs incl een licensieprijs van $75, wat me trouwens bizar hoog lijkt, zal eerder ~$40 zijn), en niemand is meer geinteresseerd in Windows RT.

Edit: ik ben niet de enige met dat idee blijkbaar: http://www.itproportal.co...te-windows-based-netbook/

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 16 april 2013 10:29]

Anoniem: 80466
@Dreamvoid16 april 2013 13:21
(zelfs incl een licensieprijs van $75, wat me trouwens bizar hoog lijkt,
Let wel dat daar naast een Windows licentie ook een MS Office 2013 licentie inzit. Is daarom wel duurder zijn dan een Windows 8 pro licentie voor tablets.
De slechte prijs nekt de RT.

Deels eens, doch het verschil is minder groot dan mensen denken.

Neem de laatste generatie (!) en full size (!) Android tablets met (!) toetsenbord en je bent net zo veel kwijt als een Surface RT.

Echter de klant heeft altijd gelijk. Het blijkt dat mensen wél die prijs voor een iPad neertellen, maar niet voor een RT of Android. Binnen Android echter zijn zat tablets met lagere prijzenbeschikbaar.

Laatst nog een artikel op NU.nl dat aangaf dat de meerderheid van Android tablets goedkope tablets was. Dat je dan een kleiner scherm en/of geen toetsenbord en/of lager hardware specs heeft maakt mensen kennelijk niet uit. En d eklant heeft zoals ik zei altijd gelijk.

RT richt zich nu vooral op de high end tablet markt, en daar blijkt buiten de iPad gewoon erg weinig ruimte.

En dan inderdaad maken sommige OEM partners het wel heel bond met de RT prijzen.
Denk je soms dat de gemiddelde consument uberhaupt weet wat een ARM cpu is?

Die kijken naar de kleur en de prijs en misschien valt het ze nog op dat er Windows op staat en dan maken ze een keuze.

En je kan dan wel extra betalen voor een Intel CPU, maar dat hoeft de extra prijs niet waard te zijn.

Want dat betekent waarschijnlijk een dikkere en zwaardere tablet en kwa prestaties hoeft het niet eens perse beter te zijn.
@Dark_man : Dat klopt op zich wel. Echter heb je bij een Surface met Intel processor de mogelijkheid om een ander besturingssysteem te installeren (Windows 7, Ubuntu e.d.) indien je toch niet tevreden bent met Windows 8.

Er zijn al zat mensen geweest die een nieuw systeem met 8 hebben gekocht en toch weer zijn overgestapt op 7.
Echter heb je bij een Surface met Intel processor de mogelijkheid om een ander besturingssysteem te installeren (Windows 7, Ubuntu e.d.) indien je toch niet tevreden bent met Windows 8.
Windows RT draait alleen op ARM CPU's -daar gaat dit artikel over-, niet op Intel. Dus je kunt geen Windows 7 op een Windows RT tablet gooien.
Of bedoel je wat anders?
Titan fox bedoelt wat anders Surface met Intel processor is natuurlijk de Pro. Zodoende maakt hij de vergelijking.
en er zijn zat mensen die van 7 naar vista gingen, en van vista naar xp, enzovoorts.
ja, dat zal altijd blijven. maar als je even de kans geeft een dag of 2 te wennen aan 8 dan hoef je niet meer terug naar 7. het blijft me toch echt vreselijk verbazen dat het allergrootste issue is dat de "startknop" weg is, terwijl hij gewoon verborgen is.

En wie wil er nou Windows 7, of Ubuntu op zijn Surface? dat zijn geen OS'en gespecialiseerd voor tablets.

Het enigste wat de gemiddelde consument wil is op de aanknop drukken, snel het homescreen zien en drukken op de witte E in de blauwe tegel om internet explorer te starten, of af en toe een spelletje spelen. en dat kan allemaal gewoon op Windows RT voor een licht prijsje.
Denk je soms dat de gemiddelde consument uberhaupt weet wat een ARM cpu is?
Inderdaad, daar heb je helemaal gelijk in. De consument kijkt alleen of er Windows op staat, of dat nu Windows 7, Windows 8 of Windows RT is zal de meeste mensen een worst zijn.
De meerwaarde van RT is voor de gewone consument ook nihil gezien de incompatibliteit met andere programma's.
Klopt de consument weet als de verschillen niet maar kijkt naar wat kopen zijn vrienden, buren, familie, hoe is het aanbod.

Feit is gewoon in android is er een gigantisch aanbod van goedkope 100 euro tablet tot een veelvoud daarvan. In windows tablet rt of normaal is er gewoon weinig keuze en dan alleen in het duurdere segment.

Je ziet ook vaak dat mensen iets goedkoops nemen en dan later naar iets duurders gaan. Bij android kan dat bij windows niet.

MS zou er gewoon ook verstandig aan doen om rt nog goedkoper te maken zodat het ook op de goedkope chineese zooi kan. Denk alleen niet dat ze dat willen
zal ook mee spelen, maar denk ook dat veel mensen die hier intresse in hebben weten dat RT beperkingen brengt, dus dat de normale programma's standaard niet werken.
...dus dat de normale programma's standaard niet werken.

Ik vraag me dat af. Mensen kopen een iPad toch ook ondanks dat "normale" programma's niet werken?

De Surface RT verkoopt nog altijd beter dan de Surface Pro.

Volgens mij is het "verkoopprobleem" veel meer:

1) mensen kopen vanwege het economische klimaat minder PC's.
2) bedrijven kopen Windows 7 (niet omdat 8 slecht is, maar omdat ze altijd een versie achterlopen)
3) consumenten kopen helemaal steeds minder PC's en dat is denk ik een blijvende trend. Men koopt dure telefoons of tablets.
4) consumenten kopen binnen de tablets dan ook nog eens vooral of marktleider Apple of kleine goedkope Androids.
5) Aanvullend zijn bepaalde Windows RT tablets zijn soms wat hoog geprijst. Denk aan Samsung.
Kijk eens naar Nokia. MS betaalt hun toch ook om apparaten te maken met een OS dat nauwelijks verkoopt? Het idee zou dan zijn dat MS de verliezen compenseert totdat het OS aantrekt.

Zou me niets verbazen als Dell ook zo'n deal heeft/krijgt voor WinRT.

Al is het bij Nokia nou niet echt opgeschoten. Die waren tot aan begin 2011 de grootste smartphone verkoper en nu zitten ze met een marginaal marktaandeel.
onzin, als ze dat niet hadden gedaan was nokia nu al met de grond gelijk gemaakt. Want hun eigen OS kwam er niet door, niet Windows Phone. Die stijgt nog altijd elke dag.
Ik denk dat vooral de prijs een rol speelt in de tegenvallende resultaten van Windows (8/RT) tablets, de goedkoopste ligt rond de 450 euro, dat is 150 euro duurder dan bijvoorbeeld de Asus TF300T of de Galaxy Tab2 10.1
Zo'n Windows tablet heeft doorgaans wat meer opslag maar daar kan het prijsverschil hem niet in zitten.
Anoniem: 80466
@bapemania16 april 2013 09:32
Een deel van het prijsverschil zit in de licentie voor Windows RT plus MS Office 2013.
Maar die kosten zijn voor OEMs veel lager dan 150 euro
Waarom een RT tablet kopen?! Ik snap het nogsteeds niet. Je limiteerd jezelf enorm aan de RT versie. Zet dat hele RT gedoe aan de kant en bouw normale x86 tablets.
De hardware waarop RT draait is een heel stuk energiezuiniger en wordt minder warm waardoor de hardware lichter en dunner kan zijn. Vergelijk de Surface RT maar eens met de Surface Pro, dat scheelt aardig wat in omgang en gewicht.
Inderdaad, zelfs al scheelt het gewicht een paar honderd gram, zal dit een grote invloed hebben om het gebruikersgemak.
Als ze er ooit in slagen om een tablet uit te brengen met een core i5 processor en een gewone windows 8 met een 10h gebruiksduur die ongeveer even licht en fijn is als een galaxy note 8 of een ipad4, ben ik hun eerste klant.

[Reactie gewijzigd door beOnt op 16 april 2013 08:26]

Dat is precies het grootste probleem met WinRT. Op het moment dat een Intel chipset werkt in een standaard formaat tablet is heel WinRT overbodig en dan gooit MS het weer gewoon weg.

Het is een tijdelijk lapmiddel om de tijd te overbruggen totdat ze een handzame tablet kunnen maken waar de desktop versie van windoes op draait.
Anoniem: 303530
@QyRoZ16 april 2013 09:12
Myth busted:

http://www.anandtech.com/...-vs-x86-the-real-showdown

Fatsoenlijk gebouwde x86 hardware is niet minder zuinig dan arm, en derhalve ook geen reden om RT te verkiezen boven de normale Windows variant. Volgens mij was dat ook de reden dat er zo veel fabrikanten uitstapten. Waarom maken we windows ARM tablets, terwijl je daarmee de complete legacy overboord gooit en jezelf aan een gesloten platform bind, als je met een x86 tablet dezelfde accuduur kunt krijgen?


Ja, de pro is zwaarder dan de windows RT tab, en ja, de accuduur is minder. Maar dat is ook niet zo gek met 6x zo veel (iets in die richting?) performance als de RT tegehanger...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303530 op 16 april 2013 09:13]

De hardware waarop RT draait is een heel stuk energiezuiniger en wordt minder warm waardoor de hardware lichter en dunner kan zijn.
Da's de theorie, in de praktijk zijn de x86 SoC's zuiniger dan de ARM SoC's die compatible zijn met RT, en hebben de Windows 8 tablets betere accuduur dan de Windows RT tablets. Dan is Windows RT weinig aantrekkelijk meer.
@Dreamvoid Zo zwart wit kan je dat niet stellen. (Surface RT vs VivoTab Smart) Ik zou het eerder een draw noemen. Op dit moment. De hardware ontwikkeling op beide hardware platformen zal het verschil gaan maken voor de toekomst.
Zelfs al is het een gelijkspel, dan is het logisch dat iedereen toch voor een volwaardige Windows 8 gaat. Wat ze ook doen, de Windows 8 tablets verkopen prima, het is specifiek de Windows RT variant die voor geen meter verkoopt.
Anoniem: 614
@QyRoZ16 april 2013 11:26
@QyRoZ Nou nee. Een Surface RT moet je met de Atom Clovertrail tablets vergelijken. Zoals een Asus VivoTab Smart. En dan kan de hardware net zo licht en dun zijn. Die Asus VivoTab Smart is bijvoorbeeld lichter als een Surface. Je moet niet in de oude ARM vs x86 wereld blijven hangen. Intel heeft met Clovertrail x86 SOCs heel veel vooruitgang geboekt. Met Haswell wordt dat met name door de beter GPU nog weer beter. Zoals ARM processoren zoals de Qualcomms ook weer duidelijk beter worden.
Waar de winst voor WIndows RT zal zijn, moet blijken uit die ontwikkelingen.
En nog meer voor Windows RT hoeveel en welke apps er zijn en komen.
.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 16 april 2013 11:29]

Waarom uberhaupt een tablet kopen? Als je een PC/laptop vervanger nodig hebt, is WindowsRT niet de juiste optie (en Andriod of iPad/iOS ook niet). Dan ben je beter af met Windows, Linux of OSX

Maar als je een tablet zoekt, dat heeft WindowsRT toch een aantal flinke voordelen t.o.v. zowel Android & iOS als "normale" Windows:
 • Gedeelde app-store met Windows PCs
 • Beter beveiligd (zowel OS als Apps) dan Android / iOS
 • Voor de meeste mensen (die dus Windows gewend zijn) is het intuitiever dan Android / iOS
 • T.o.v. "normaal"-Windows eenvoudigere systeemeisen, dus lichter, langere batterijduur etc.
Natuurlijk

Dus reden zat om een RT Tablet te kopen
Aan de andere kant betaal je grof voor de naam 'Windows' en levert die naam je feitelijk niets op in gebruikersgemak. Als je software wilt gebruiken, heb je namelijk niets aan de Windowssoftware die je al hebt.

En ik denk dat mensen dat wel verwachten. Ik denk dat Microsoft er goed aan zou doen om in ieder geval ARM-versies of vergelijkbare pakketten te verstrekken aan mensen die bepaalde Windows 8 software hebben. Heb je Office 2013 gekocht? Dan krijg je er gratis een soortgelijk programma voor je RT tablet bij. En dan zorgen dat die software op elkaar is afgestemd natuurlijk.

Anders is het belachelijk dat er een premiumprijs wordt gerekend voor een product dat feitelijk minder bied dan een Android-tablet.
Out of the box bied Windows RT meer dan Android of iOS. Maar door de lage hoeveelheid apps in de Windows Store loop je daarmee nog wel wat leuke zaken mis. Voor de meeste consumenten zal dat echter weinig probleem zijn want die zullen toch voornamelijk op Facebook zitten en wat mail checken.

De prijs moet imo wel omlaag, maar kan niet zo laag als Android omdat die gratis erop staat. Daardoor zullen ze er altijd wel wat boven zitten (al moet het dus wel minder dan nu worden, waarbij ik hoop dat ze die toetsenborden er gewoon bij gaan leveren).
Nee martinspire, voor de meeste normale consumenten zijn de normale apps die op TV verschijnen en waarbij staat "nu voor de iPad" enz kreten juist zeer belangrijk. Als ze dan thuis zitten met hun RT tablet.. en dan denken Getsie.. die ken ik niet vinden en/of ah bah is niet beschikbaar. Nou blij wordt je daar van!!! (Ik niet.)

Als er een app komt.. is die altijd wel beschikbaar op de iPad. Kun je van Android en Windows 8 RT niet zeggen.
Nee texamicz, voor de meest consumenten zal dat worst zijn.
Denk zelfs eens na over welke zaken consumenten echt gebruiken.
Internetten (ook met flash), Uitzending Gemist/NOS/RTL XL, mailen, twitteren, facebooken en apps daarvoor zijn er voor Windows RT/8 al vanaf dag 1. De NOS app is wel een grappige. Die NOS app was er zelfs eerder voor Windows 8/RT als voor Android. Sorry.
De grap is dat Android/iOS juist veel meer lijkt op de Windows die men gebruikt dan dat WinRT dat doet.
Maar als je een tablet zoekt, dat heeft WindowsRT toch een aantal flinke voordelen t.o.v. zowel Android & iOS als "normale" Windows:

-Gedeelde app-store met Windows PCs
Wat biedt dit voor voordeel wanneer ik vrijwel alleen gratis apps op mijn Android phone gebruik?
-Beter beveiligd (zowel OS als Apps) dan Android / iOS
Show me ;) Mensen voelen zich sowieso veilig. Het is een geldige reden maar de consument boeit t niet
-Voor de meeste mensen (die dus Windows gewend zijn) is het intuitiever dan Android / iOS
Onzin, ik gebruik nu al 2 jaar een Android/iOS telefoon en mn tablet werkt exact t zelfde...
-T.o.v. "normaal"-Windows eenvoudigere systeemeisen, dus lichter, langere batterijduur etc.-


Natuurlijk

Dus reden zat om een RT Tablet te kopen
Even als normale consument bekeken

Windows RT biedt totaal geen duidelijk voordeel tenopzichte van iOS en Android. Alleen mensen die gewend zijn aan hun WP telefoon zullen voordelen in Windows RT zien. De rest ziet alleen maar nadelen en beseft zich heel duidelijk dat iOS en Android voor hun beter werkt

Naar mijn mening moet MS dus niet adverteren met bijv Angry Birds maar ze moeten laten zien wat Windows 8 en of RT nou zoveel beter maakt dan Android of iOS

Hoe je het wend of keert. MS heeft de touche boot gemist. Iedereen zal, omdat MS zo laat is, kijken wat ze op hun Android en of iOS apparaat kunnen doen en dat ook op een tablet willen tot het moment dat iemand ze kan laten zien dat een alternatief (in dit geval Windows) beter werkt

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 16 april 2013 08:54]

Je reactie zit vol met frustraties

Ik begrijp jou (jij mij niet haha). Ik bekijk het niet vanuit mijn oogpunt maar vanuit die van bijv mijn vriendin...
Je hebt duidelijk mijn punt m.b.t. de gedeelde Windows8/RT app store niet begrepen:
Ik installeern een app voor mijn RT tablet, en kan meteen dezelfde app ook op mijn Win8 PC gebruiken.

En als het een betaalde app is, mag ik hem op al mijn Win8 en RT devices zetten, zonder meerprijs, zonder aan verschillende interfaces of fuctionaliteiten te moeten wennen.
Zoals ik al heb gezegd. Ik bekijk het vanuit het oogpunt van mn vriendin. Ze gebruikt een shitload aan nieuws apps en facebook. Pak een Android tablet en haar telefoon apps staan op haar tablet. Geen reden om een RT device te kopen (al snap ik jou voorbeeld maar tis een non reden voor veel gebruikers). Alle apps zijn gratis die ze gebruikt
Over je andere punten:
Er zijn nog steeds veel meer mensen gewend aan Windows dan aan Android/iOS. De gemiddelde consument heeft helemaal nog geen tablet, en is dus ook nog niet gewend aan welk OS op een tablet dan ook.
Mooi voorbeeld. Mijn vriendin heeft een Android telefoon en een Windows 7 laptop.
Ze is dus gewend aan Android en weer precies hoe het werkt.
Ze is dus niet gewend aan Windows 8 (metro)
Betere beveiliging is zeker wel belangrijk, ook voor consumenten. Dat ze het vaak pas merken als het te laat is is nog geen redden om te zeggen dat het ze nooit boeit
Het is belangrijk voor mensen die begrijpen waarom het belangrijk is. Ze merken het inderdaad te laat en is daarom totaal geen verkoop punt voor Windows RT.
Het enige wat me vriendin denkt is... Mijn gmail is toch beveiligd? Mijn facebook heeft toch een password? Wat maak je je druk zeg
Bij de introductie van de (originele) Xbox had MS ook zogenaamd "de boot gemist". Als jij zo goed bent in het voorspellen van de toekomst, stel ik voor dat je die kennis gaat gebruiken om de wereld te verbeteren.
Ik ben niet van mening dat MS de boot had gemist bij de originele Xdoos... Toen de Xbox werd gelanceerd wilde ik hem 100% hebben... Puur vanwege de games en al het moois dat de console kan doen. Heeft niks met Windows RT te maken. De Xbox deed dingen die de consument wilde (bijv na James bond de eerste echt onwijs populaire console shooter zoals Halo). Windows RT doet tot nu toe niks beter dan de concurrentie

Zoals ik al heb aangegeven. Ik bekijk het niet vanuit mijn oogpunt want daar heb je gelijk in. Ik bekijk het vanuit mijn omgeving (ben de enige IT'er in mijn omgeving) en daar zie je een heel andere manier van denken en laat juist die groep de doelgroep zijn van MS

Ik ben van mening dat bepaalde Tweakers op een iets commerciëlere manier naar bepaalde producten moet kijken. De tijden dat computer kenners de doelgroep waren van de technologie bedrijven is allang verleden tijd. De technisch betere zal lang niet altijd de beter zijn voor de consument..... Kijk naar iOS, technisch zeker niet betere vergeleken met Symbian.... Voor de consument 100x beter dan Symbian ;)

Ik vind wanneer Microsoft gaat adverteren dat je Angry Birds op een Windows RT of 8 pc kan spelen dat ze totaal verkeerd bezig zijn. Veel consumenten denken daardoor.... Hee mijn oude iPhone of Android (of tablet) kan exact hetzelfde hahaha hoef ik lekker geen nieuwe te kopen

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 16 april 2013 09:46]

Je hebt gelijk dat een heleboel consumenten niet snappen wat er dan precies beter aan is, maar als ik berichten lees over de miljoenmiljard malware op Android of dat er virusscanners nodig zijn, dan is er toch iets mis.

Verder kun je dus met de Windows Store spellen kopen op je tablet en deze later ook op je pc doen. Dat heb je bij Android en iOS dus niet. Overigens is het daarbij jammer dat de stores van WP8 en Win8 nog steeds gescheiden zijn. Het had fijn geweest als je Angry Birds meteen voor pc, tablet en telefoon kon gebruiken. Iets waar ze nu imo de boot mee mis slaan.

Verder is de interface misschien wel anders dan Windows 7 maar als ik diverse filmpjes op internet kijk over mensen die ermee leren werken, dan is dat best positief te noemen. Ik heb mijn moeder een uitleg van ik denk 5 minuten gegeven over hoe het systeem werkt (waar zit het startmenu, rechtermuisknop in sommige apps en het afsluiten ervan) waarna ze er nu al een lange tijd met plezier mee werkt. Je moet er even aan wennen, maar daarna werkt het erg gemakkelijk, zeker voor de consument die toch niet zo technisch is om zaken zelf uit te vinden.

Het feit dat er een mooie versie van Office op draait, maakt dat voor mij een goede keuze om daar toch voor te kunnen kiezen. Helaas is de prijs voor alle RT apparaten gewoon veel te hoog. Die moet lager zitten dan de iPad en moet niet al teveel boven het budgetgedeelte van Android zitten. En dan inclusief toetsenbord ding.
Hahahaha hier kan ik alleen maar om lachen. Hoe groot is t bordje voor je hoofd? (sorry hoor mods maar Dhr EgMaf is echt maf om het maar netjes te houden).

Ik voorspel helemaal niks. Ik leg uit waarom Windows RT geen voordelen bied in de ogen van de consument ;) En nee mijn omgeving is niet representatief. Alleen de ervaringen die ik opdoe zowel zakelijk als prive geven wel een redelijk beeld hoe de consument nu denkt.

Als het, in mijn geval, bij onze verkopers totaal niet duidelijk is. En die verkopers merken dat het bij de inkopers/PM van de klant totaal niet duidelijk is. Dan lijkt het me dat het voor de consument al helemaal niet duidelijk is

Edit: Ter info, ik werk bij een importeur/fabrikant van consumenten elektronica en merk dus redelijk snel waar de consumenten markt naartoe gaat

En als je dit soort topics leest op tweakers dan merk je duidelijk dat alleen de mensen die interesse hebben in IT de echte voordelen kunnen opnoemen

Offtopic: Verder moet je niet niet praten over mijn vriendin als je er niks van afweet. Op IT gebied is ze inderdaad doorsnee (is ze idd heel blij mee). En ik vertel gwn haar eerste gedachtes bij dit soort zaken. Wat wij verder doen is prive ;)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 16 april 2013 17:01]

Daarom zeg ik (buiten de PRO om) dat de iPad nog steeds de beste ARM based tablet is. Dat terwijl ik zelf een Nexus 7 heb en Android fijner vind...

Ik raad een gewone consument altijd nog de iPad aan, waarom?
-Meeste apps
-Simpel en doorgericht
-Apps zijn het beste uitgewerkt en geevolueerd door de jaren heen.
-Als er een app komt voor een tablet.. dat is die als eerste beschikbaar op de ipad.
-Hardware is enorm mooi.
-Batterij gaat goed lang mee.

Tsja... gemiddeld genomen is het gewoon de beste keus voor een consument. Voor Android en al helemaal voor de RT tablet zijn er amper tablet apps...
Hoe kan je dat zeggen zonder ervaring?
Heb zowel prive als voor mijn werk ervaring met alle 3 grote en voor de gewone consument is voor een ~10" tablet een Windows 8 tablet eigenlijk een nobrainer. Een gewone consument boeien al die apps niet zoveel tenzij er een must have tussen zit, zoals Uitzending Gemist/NOS/RTL XL. En die zijn er voor Windows RT/8 al vanaf dag 1. Vraag het maar: mail lezen, facebooken, twitteren en internetten is 90% van wat ze doen. Liefst onder hun eigen acount. En met Windows RT heb je er gratis Office bij.
Nou de keuze is ideaal, veel consumenten die bijvoorbeeld een ipad of android tab kopen, en hier hun genoegen aan nemen, hebben ook meer dan genoeg aan RT.
Mensen die meer willen kunnen voor de volledige versie gaan.

Zo hebben mijn moeder en zusje een win8 tablet, me zusje een RT en mijn moeder de ''volledige'' versie. Mijn moeder had meer dan genoeg gehad aan de RT versie, terwijl ik liever de ''volledige'' versie gebruik.

Ik vind het juist zeer strak dat er keuze is, dit in tegenstelling tot de ipad en android tablets waar je geen 1 keuze hebt. En in een kromme vergelijking alleen keuze hebt tot de ios RT of android RT versie.

Volgens mij, althans wat ik vaker op tweakers gelezen heb is dat de RT versie lekkerder loopt (tot heden) op tablets in vergelijking met de volledige versie.

Nou dat was eigenlijk zeer veel offtopic, en het volgende ontopic is kort maar krachtig:
Het is goed dat Dell de hoop niet gelijk opgeeft. Er liggen nu maar een beperkt keuze aan windows tablets in de schappen, je moet ze zoeken tussen alle android tablets. Na maten er meer keuze is qua design, specs en mogelijkheden zullen meer consumenten getriggert worden om toch een windows8 (rt) tablet te nemen.

Daarbij dienen winkeliers beter te informeren, zoals de mediamarkt een held is om alleen ipads aan te ''smeren'' of de galaxy tab met ''smeerpoets'' als: cashback.
Zo heb ik het al meegemaakt dat ze in de mediamarkt zeggen: windows tablet is geen desktop vervanger, de ipad komt daar meer bij in de buurt. (lachertje)
De grootste reden dat ik voor een Android tablet ben gegaan ipv een Windows RT versie was de prijs. Een vergelijkbare tablet met Windows RT was al snel 100 euro duurder. Ik ga geen 100 euro neerleggen voor een onbewezen OS, hoe goed deze er ook uit ziet. Ik weet niet of die 100 euro extra daadwerkelijk een prijsstrategie van Microsoft was, of dat het op dat moment in de markt toevallig zo uitkwam. Maar het heeft mij in ieder geval als klant weggedreven.
Het grote verschil in prijs zat hem voornamelijk in de bouwkwaliteit en de licentie voor het besturingssysteem.

Ik ben het er overigens mee eens dat ze deze veel lager hadden moeten zetten dan dat ze nu gedaan hebben. Zeker met die prijs van het toetsenbord erbij wat je eigenlijk niet kunt missen. Verder heeft de marketing van Microsoft in Nederland aardig wat laten liggen. Nog naast het feit dat het lang duurde voor dat de RT er eigenlijk was (en volgens mij is de Win 8 versie nog niet eens beschikbaar hier?)
Omdat dit soort hardware in de regel minder stroom gebruikt dan x86-chips
Die mythe is toch allang doorgeprikt? De grote reden dat Windows RT flopt is dat iedereen nu tegen dezelfde prijs normale Windows 8 tablets maakt, met nog betere accuduur ook.

Ik snap wel waarom Microsoft Windows RT heeft ontwikkeld, ze konden niet van te voren 100% zeker weten dat het Intel (en in mindere mate, AMD) zou lukken om zulke zuinige chips konden maken - maar nu die er zijn is er weinig nut voor Windows RT.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 16 april 2013 08:45]

Is geen mythe , maar een feit en is nog steeds waar. Hoewel het verschil steeds kleiner wordt.
Een feit? Ik haal makkelijk een dag werken uit mijn Acer Iconia W510, dat is een Windows 8 tablet. (Langer dan mn iPad, dus) Ook is het geheel dunner en lichter dan mijn iPad en wordt minder warm.
En heeft minder performance(dan nieuwe ipad's weet niet welke jij hebt).
Maar uitgaande van de reacties hier is er idd bijna geen verschil meer tussen de nieuwe generaties x86 cpu's en ARM cpu's qua stroomgebruik. De ontwikkelingen gaan sneller als ik had verwacht , wat alleen maar goed is.
Is geen mythe , maar een feit en is nog steeds waar.
Op het moment is de zuinigste smartphone chip de Medfield (x86) en de zuinigste tablet chip de Clover Trail (ook x86). Dat wil niet zeggen dat die ARM chips waardeloos zijn (ze hebben i.h.a. een stuk rappere gpu aan boord, en zijn veel goedkoper), maar het is duidelijk dat Intel qua zuinigheid voorop ligt, in elk geval tov de Cortex A9 generatie (niet zozeer Krait/Swift).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 16 april 2013 12:37]

"Dell-topman Neil Hand zegt tegenover Cnet dat de vraag naar de XPS 10 waarschijnlijk tegenvalt omdat consumenten niet goed begrijpen wat Windows RT is."

Mischien begrijpt de consument het juist heel goed en zitten ze gewoon niet te wachten op een OS waar nog maar weinig apps voor zijn en die ook geen oude windows apps kan draaien??
Anoniem: 462912
16 april 2013 11:09
Ondanks de teleurstellende vraag zegt Dell nog steeds vertrouwen te hebben in Windows RT en nieuwe producten met het OS zouden in ontwikkeling zijn.
Ze zullen wel moeten. Iedereen kent Wintel en Windell zal vast ook al verzonnen zijn.
Dell in nou eenmaal een verkoper van hardware met overwegend Windows erop. Windows 7 gaat eruit (is in volume license nog wel beschikbaar, maar oem/fpp licenties worden steeds lastiger verkrijgbaar). Het is een beetje hetzelfde verhaal als met Vista: op een gegeven moment kan je nou eenmaal niet meer een oude Windows-versie met je hardware verkopen, omdat Microsoft stopt met de levering. Da's ook logisch, want zij willen geen oude software blijven verkopen/ondersteunen. Voor de consument is dat in dit geval wel vervelend, omdat (zoals Dell correct heeft geconstateert) die consument geen behoeft heeft aan Microsoft's poging om de mobiele markt te forceren.
In het verleden heeft de consument Vista vergeven. Ben benieuwd of dat met Windows 8 ook het geval gaat zijn, of dat Windows Blue toch geen pleister op de wond gaat zijn.
<edit: laatste zin, woordje "de" in "geen" veranderd>

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 462912 op 16 april 2013 12:58]

Klopt het dat een Windhoos 8 RT tablet van 32GB alleen maar 16GB overhoudt voor de gebruiker? Dat zou een enorme INCOMPETENTIE zijn.

Ook al wordt geheugen steeds "goedkoper", het is nog steeds belangrijk, zeker voor mobiele apparaten waarbij de Apps (games) al snel richting Gigabytes gaan en volop 1080p filmpjes geschoten wordt. De cloud business is alleen interessant voor journalisten die in de buurt van netwerken zijn, vind ik.
Klopt niet de RT zelf neemt ongeveer 8GB in. Dus van 64GB hou je 56GB over en van de 32 GB ingeveer 24GB.

Ik zelf heb een MS Surcface RT na lang overwegen tussen een windows 8 pro tablet toch voor een RT gegaan en ben er meer dan tevreden mee. Ik zelf heb ook meerdere ipads (althans de kids hebben die nu :P) Het voordeel voor mij van de RT is dat je er bestanden kan opslaan voor mijn werk is dit belangrijk (de ipad kan dit niet). Maar goed vergelijken met de Ipad heeft niet echt zin waarom voor RT gaan? De volgende redenen:

1. Mobiel OS
2. Draait GEEN x86 software waardoor ook geen virusen waardoor ook geen virusscanner nodig is (aangezien de windows 8 pro tablets op een atom draaien moet je oppassen met wat je er opzet en heb je wel AV nodig wat het weer vertraagd).
3. Standaard goede apps (Office, RDP)
1. Wat is daar het voordeel van?

2.Uhm. Er bestaan dus alleen virussen voor x86 software? Ik zou proberen om heel veel kracht te zetten, misschien dat die steen waar je onder ligt dan in beweging komt.....

3. En wat kosten die 'Windows' apps die je voor je tablet apart aan moet schaffen als je ze ook al voor je desktop hebt gekocht? En wat is dan exact het voordeel?
1. Hij bedoelt waarschijnlijk dat het minder resources en batterij kost
2. Ken jij al een virus / malware dat op RT draait dan?
3. Niets, helemaal gratis... Buy once run on any (Win8 & RT) device.
2. Ken jij al een virus / malware dat op RT draait dan?
Waarom een virus schrijven voor een OS wat niemand gebruikt?

Sorry ik kon het niet laten
@Mellow Jack : Je maakt er een grap over maar in feite heb je wel een punt. Virusmakers willen zo veel mogelijk systemen besmetten. Besturingssystemen met een relatief klein marktaandeel (Windows RT, Linux, Windows Phone, MacOS) zijn daar niet zo interessant.

Door het normale Windows of Android te infecteren richt je veel meer schade toe. Ik durf te wedden dat als Linux ooit een marktaandeel van 50% zou halen, de aanvallen op dat besturingssysteem exponentieel toegenomen zouden zijn.
Omdat MS een mobiel OS op de markt zet moet het ineens ALLES kunnen maar Apple met IOS accepteren we met zijn alle dat het gesloten meuk is? Windows RT is het IOS van MS.

Dat is de rede waarom voor vele Windows RT "faalt" ze verwachten er hetzelfde van als een volledig OS.
Gelukkig kan je bij Windows RT wel gewoon USB of microSD storage gebruiken.
Probeer dat maar eens op een iPAD
@EgMaf : Dit is bij de meeste Android toestellen ook geen probleem. De mogelijkheid om een micro-SDXC kaart te gebruiken i.c.m. een verwijderbare accu waren twee punten die zwaar hebben meegewogen toen ik de Galaxy S3 heb aangeschaft. Ik was namelijk aan het twijfelen tussen de S3 of de HTC One X (die geen kaartlezer en verwijderbare accu heeft).

Veel geheugen, sterke processoren en een goed scherm zijn voor mij het allerbelangrijkste. De kleine zaken zoals connectiviteit zorgen uiteindelijk voor de doorslag om voor een bepaald merk te kiezen. Prijs let ik iets minder op; goedkoop is (zeker bij smartphones en tablets) vaak duurkoop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee