Volgens het Franse hooggerechtshof is een belediging die op Facebook wordt geuit geen publieke belediging, waardoor de strafbaarheid aanzienlijk wordt verlaagd. Dat gaat echter niet op als degene die een belediging uit veel vrienden heeft.
De uitspraak van het hooggerechtshof is gebaseerd op de uitlatingen van drie werknemers die beledigende teksten op Facebook hebben geplaatst over hun werkgever. Zij werden vervolgens ontslagen, iets dat volgens een lagere rechtbank gerechtvaardigd was omdat de werknemers hun werkgever publiekelijk hadden beledigd. Het hooggerechtshof gaat echter niet mee in deze redenatie, omdat de uitspraken van de werknemers alleen zichtbaar waren voor vrienden, en het dus niet om openbare communicatie gaat.
Door de uitspraak is het onduidelijk waar precies de grens ligt tussen persoonlijke en publiekelijke communicatie. Het verschil in strafbaarheid is echter aanzienlijk: zo staat er op niet-publiekelijk geuite beledigingen een boete van maximaal 38 euro in Frankrijk, terwijl bij openbare beledigingen het bedrag kan oplopen tot 12.000 euro. Bij zwaardere vergrijpen, zoals racistische uitlatingen, kan dit nog oplopen tot 45.000 euro met gevangenisstraf.
Wel lijkt het door de uitspraak moeilijker om mensen te ontslaan die zich op hun persoonlijke Facebook-pagina negatief uitlaten over hun werkgever. De vraag blijft wat de rechter als persoonlijk ziet: zo is het ook mogelijk om uitlatingen te plaatsen op Facebook-pagina's die in principe voor iedereen toegankelijk zijn. In de uitspraak van het hooggerechtshof zouden beledigingen alleen opgevat worden als niet-publiekelijk als degene die beledigt een 'kleine kring' met vrienden heeft.
Alhoewel het gaat om een Franse zaak zijn er in Nederland vergelijkbare gevallen geweest. Zo oordeelde een Nederlandse rechter vorig jaar dat een ex-werknemer van Blokker terecht is ontslagen na negatieve uitlatingen op Facebook. Daarbij kon een collega meelezen wat er werd gezegd.