Het inbreken op iemands router is wel degelijk strafbaar, zo heeft de Hoge Raad geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde eerder dat een router geen 'geautomatiseerd werk' is en dat het kraken van een router daarom onwenselijk, maar niet strafbaar is.
De Hoge Raad, de hoogste rechterlijke macht in Nederland, oordeelt dat een router wél een geautomatiseerd werk is, en dat inbreken daarom wel onder de wet computervredebreuk valt. De Raad oordeelde in een zaak waarbij een jongen had ingebroken op de wifi-router van zijn buurvrouw. De router was beveiligd met een wachtwoord. Via het netwerk van zijn buurvrouw plaatste hij vervolgens een doodsbedreiging op 4chan: hij zei op zijn oude school, het Maerlant College in Den Haag, 'een aantal mensen' te zullen vermoorden.
De jongen kreeg weliswaar een taakstraf van 120 uur voor de bedreiging, maar werd in hoger beroep vrijgesproken van de inbraak op de router. Volgens de beroepsrechters was een router volgens de letter van de wet 'geen geautomatiseerd werk', omdat een dergelijk systeem aan een aantal voorwaarden moet voldoen: het moet gegevens verwerken, opslaan en overdragen. De rechtbank oordeelde destijds dat een router niet aan die omschrijving voldoet en dat het hacken van een router dus niet was aan te merken als computervredebreuk. Omdat de jongen enkel op de router had ingebroken en niet op de computer van zijn buurvrouw, trof hem juridisch gezien geen blaam.
De Hoge Raad is het daar niet mee eens; volgens de Raad is een router wel degelijk aan te merken als een geautomatiseerd werk. Volgens de Raad hoeft een specifiek deel van een netwerk namelijk niet aan definitie van een 'geautomatiseerd werk' te voldoen, als het netwerk waar het deel van uitmaakt dat wél doet. Daarom moet het hoger beroep in deze zaak op dit punt over, oordeelt de Hoge Raad. Wanneer het nieuwe hoger beroep dient, is nog niet bekend.