Google introduceert notitiedienst Keep

Google heeft Keep uitgebracht: een nieuwe dienst voor het maken van tekst-, spraak- en beeldnotities via het web en Android. De notities worden opgeslagen in de Drive-opslagdienst. Met Keep gaat Google de concurrentie met Evernote aan.

De introductie komt niet als een verrassing: maandag zette het bedrijf Keep al kortstondig online. Met de dienst kunnen gebruikers notities maken en die opslaan in Drive, zodat ze op elk apparaat met browser of de Keep-app benaderd kunnen worden. Naast geschreven notities, waaronder lijsten, kunnen gebruikers afbeeldingen maken en direct opslaan en spraakberichten inspreken. Bij spraakinvoer wordt automatisch voor een transcriptie gezorgd. Uiteraard zijn de notities te doorzoeken.

Gebruikers kunnen de notities in Keep van een kleur voorzien en de weergave aanpassen om de prioriteit aan te geven. Android-gebruikers kunnen een widget op hun toestel plaatsen om de dienst prominent op het homescreen te zetten en voor Android 4.2 en latere versies is een lockscreen-widget beschikbaar.

Volgens Google is Keep een alternatief voor het gebruik van stickynotes om snel aantekeningen te maken van zaken die we moeten onthouden, maar de dienst is vooral een concurrent voor het populaire Evernote. Een Keep-app voor iOS heeft Google nog niet aangekondigd.

Het is niet de eerste keer dat Google experimenteert met een notitie-app. In 2006 kwam de zoekgigant al met Notebook, een project dat in 2009 werd geschrapt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-03-2013 • 08:41

87 Linkedin

Submitter: ruben

Reacties (87)

87
83
70
3
0
2
Wijzig sortering
Belangrijk voordeel van Evernote is dat ze een zelfstandig dochterbedrijf hebben in Zwitserland (Evernote GmbH) voor niet-Amerikaanse klanten. Data in deze cloud valt niet onder Amerikaanse wetgeving maar Zwitserse wetgeving. Uit hun eigen persbericht:
"For our users in the European Economic Area, this means that Evernote GmbH is the data controller for data protection purposes."
Voor de liefhebbers:
Een linkje naar de android app: https://play.google.com/s...d=com.google.android.keep en een linkje naar de web versie: https://drive.google.com/keep/u/0/

[Reactie gewijzigd door sfranken op 21 maart 2013 08:44]

Dat meen je niet: werkt niet met Android 2.3.1!? Zo'n simpele app. Ik vind dit dus echt slecht van google.
vanaf 4.0.3... 8)7
Je wordt ten onrechte negatief beoordeeld BaRF.
Google slaat een grote plank mis qua mobiele gebruikers gezien de hoeveelheid android phones die nu nog op een oudere versie draaien....
http://developer.android.com/about/dashboards/index.html

of ze moeten dit als een soort van "wil je deze app, upgrade je OS" actie zien....
Geen zorg. Ik heb een Galaxy S uit 2010 met Android 4.2.2.
Kwestie van Cyanogenmod installeren.
Werkt prima!
Ik vindt het niet erg om €500, - neer te leggen voor een high-end
telefoon, maar dat ze je op een dergelijke manier dwingen om elke
2 jaar een nieuwe aan te schaffen vindt ik erg vervelend.

Het lijkt een soort van update lock-in wanneer men zó snel
de 'verouderde' systemen buiten de boot laat vallen.


Edit:
grammatica

[Reactie gewijzigd door Mative op 21 maart 2013 16:08]

Zeker raar van Google gezien dat grootste concurrent Evernote wél gewoon op Android 2.3 verkrijgbaar is.
Klopt! Zo negeer je wel ineens een groot deel van de userbase. Anderzijds zijn de meeste high-end telefoons van 2 jaar oud wel al op 4.x, en de meeste mid-ends van afgelopen jaar ook.
Wat mij zo op het eerste gezicht wel vreselijk verbaast is dat dit niet in google Drive is geintegreerd. Op deze manier is het een los op zichzelfstaand product en heb je dus niet de stabiliteit die voorkomt uit een deel zijn van 1 van de belangrijkste producten van Google (want dat is google drive ondertussen wel). Maja, misschien dat ze nog toekomst plannen hebben ermee... ik hoop het eigenlijk wel, want het zit wel onder het drive.google.com domein, maar heb eigenlijk wel m'n twijfel.
@David Mulder
Hoezo niet geïntegreerd? De link begint met drive.google dus ga ik ervan uit dat het een Drive applicatie (ergo integratie) is..
Lijkt erop dat ze dat nog wel willen doen.

De link begint ook met drive en bovenin zit je ook in het drive tabje..

Alleen via drive kan je er nog niet komen. Verwacht zelf dat je hem straks als een app kan toevoegen aan het 'create' menu...
Naast Evernote is natuurlijk Microsoft's OneNote ook een geduchte concurrent. Werkt perfect samen met Outlook.com en je Skydrive.
http://youtu.be/GRJzi2WoZOQ

Daarnaast is de app ook nog te downloaden voor Android. https://play.google.com/s...mdC5vZmZpY2Uub25lbm90ZSJd

[Reactie gewijzigd door Miki op 21 maart 2013 09:04]

Vraag me een beetje af hoe handig het wordt als je honderden notities hebt.
Je kan ze blijkbaar niet in lijstjes/notebooks zetten zoals in Evernote.

Lijkt me eerder geschikt voor basis gebruik als dit zo beperkt blijft.
In one-note heb je notitieblokken, die zijn onderverdeeld in secties. Dit kun je vergelijken met de tabbladen van een echt notitieblok.
daarnaast heeft een sectie pagina's. In een pagina kun je sub-pagina's maken, en van sub-pagina's sub-sub-pagina's.

er kan van alle soorten content in, dus ook afvinklijstjes voor de boodschappen. En de sneltoets op de pc voor een quicknote (win + n) is daarom ook Super handig.

dus, basic zei je? Try it first
Archiveren is de key.
Juist bij vele notities / aantekeningen / briefjes wordt OneNote nog veel handiger.
Probeer het eens :-)
Dit is echt geen Evernote concurrent. Het is gewoon een uitermate simpel notitie appje wat niet kan tippen aan de slimheid van Evernote. Alleen al het ontbreken van categoriseren en taggen is al genoeg reden om het links te laten liggen.
Het is ook zeker geen Evernote concurrent, dat ben ik met je eens. Vind de vergelijking ook niet slim.

Maar ik gebruik bijvoorbeeld Evernote niet omdat het veel te groot is voor mij.

Het is eerder een alternatief.
Is natuurlijk niet helemaal waar. Tuurlijk: Evernote kan gebruikt worden als extensive productivity tool met inderdaad taggen en categoriseren, maar volgens mij is het voor het gros van de gebruikers (mij zelf inclusief) een gevalletje 'gebrek aan beter'. Ik gebruik 0,0 van de extensive functionaliteit van Evernote, maar alleen om soms het e.e.a te noteren (in mijn geval een lijst van tracks die ik nog wil branden).

Zou mij niet verbazen als Google keep een groot deel van díe Evernote gebruikers weg kan snoepen omdat ze dan niet nóg een app (Evernote) nodig hebben maar alles geïntegreerd vinden in hun eigen ecosysteem (dat van google).
Gelukkig denkt niet iedereen zoals jij zeg!

Google kennende gaan ze dit nog wel uitbreiden tot een product dat fantastisch gaat samenwerken met alle websites die google bezit. Zo zal je net als je een plekje hebt voor google talk, ook waarschijnlijk een textbox te zien krijgen (op google+ youtube, gmail, drive etc) waarin je snel een draft kan typen, waarna het overal terug te vinden is.

Ik denk dat dit de potentie heeft om veel beter en effficienter te worden dan Evernote, zolang mensen als jij geen domme uitspraken doen als " genoeg reden om het links te laten liggen " en het een kans krijgt om te groeien
Dat klopt inderdaad, er zijn veel Note apps die hetzelfde en veel meer kunnen. Evernote, Catch, enz. enz.
Toch zal ik deze app een kans geven, omdat ik mijn Notes niet lang bewaar. Het zijn voor mij kleine geheugensteuntjes die ik niet lang nodig heb. In dat geval zijn veel andere apps vaak overkill.
Voor mij is de snelheid van het maken en vinden van mijn notities belangrijker. Ik hoop wel dat Keep op een goede manier verder geïntegreerd wordt in de overige Google services.
Anoniem: 470296
21 maart 2013 08:56
Hoe verhoudt Keep zich tot Google Tasks? Is hier nog een bepaalde interactie / synchronisatie van takenlijsten?
Vroeg ik me, als GTasks gebruiker, ook al af! Voorlopig missen er nog enkele functies in Keep in vergelijking met Tasks, bv om datum en tijd aan to do's toe te kennen, maar ik hoop dat Tasks en Keep worden geïntegreerd (kan me bijna niet voorstellen dat beide in stand worden gehouden). Hopelijk ontwikkeld Keep zich tot een krachtige productivity tool met mooie integratie van Google diensten (drive doc's, nav, kalender, mail), zou ik zeker waarderen :)
Ik heb zelf google task altijd het lelijke eendje van googles ecosysteem gevonden. Integreerde met niets, en werkte eigenlijk amper. Het hing altijd maar een beetje aan de zijkant van m'n gmail. Zou me niets verbazen als ze gTasks gaan cancellen of overnemen in google keep, functionaliteit is in de basis natuurlijk hetzelfde, al is Keep dan de opgepimpte variant met meer functionaliteit.
Dit vroeg ik mij ook af. Ik gebruik Google Tasks, maar deze komen niet in de lijst terug van Google Keep.
Ook de mogelijkheid ontbreekt om takenlijsten te kunnen delen met personen, zodat je samen een takenlijst bij kunt houden. Dit was ook al het grootste manco van Google Tasks..
Heb het Zoho Notebook ook altijd heel interessant gevonden: http://notebook.zoho.com/
Aangezien ik meestal zaken ter interesse volledig uitzoek en 2 weken later alles opnieuw vergeten ben 8)7 , maak ik wat notities, eigenlijk een verzameling van quotes en links en afbeeldingen.
En in die notebook is dat makkelijk te combineren.

Eens testen of keep een interessant alternatief is.
Het is wel duidelijk waar Zoho hun inspiratie qua webdesign vandaan heeft :)
Alsof je een pagina van Google opent. Het is ook niet een klein beetje gejat....
Alleen duidelijk verouderd.

Maar buiten dat levert ZoHo mooie software.
Ik vraag me af of het handig is van google om een nieuwe dienst zoals deze te introduceren in een week waar veel te doen was om het abrupt cancellen van Google Reader (1), en juist als dan die positieve media-aandacht er is voor Keep niet meteen te komen met een wide range of apps (2). Dat zorgt er in mijn opinie nu voor dat er een kleine buzz is, mensen proberen het maar hebben het idee dat ze het niet to the fullest extent kunnen gebruiken ('er is namelijk geen app voor mijn os') en er daarna niet meer naar gaan kijken, zelfs als die app uitkomt.

Denk dat het slimmer was geweest als ze een all around introductie hadden gedaan met in íeder geval een iOs app. Dat ze WP8 blocken neem ik ze wel kwalijk, maar ik zou niet anders verwachten.
Niet alleen WP(7.)8, maar ook iOs. Uit het artikel : "Een Keep-app voor iOS heeft Google nog niet aangekondigd"

Vind ik toch een vreemde keuze van Google. Juist Google heeft er belang bij om zoveel mogelijk gebruikers te hebben. Immers, als iOs/WP(7.)8 gebruikers zien dat 'die apps van Google wel lekker werken', dan zal de drempel kleiner worden om over te stappen naar het Android-platform.

Vreemde keuze van Google. Hopelijk gebruiken ze voor Babble niet dezelfde strategie..
Anoniem: 480627
@-Tom21 maart 2013 10:37
Ja heel bijzonder is dat. Als je dan overstapt van Android naar een iOS toestel kun je de notities niet meer lezen. Lekker handig.
Die ga ik meteen even downloaden en gebruiken. Ik heb nu zo'n offline sticky note appje, notities worden hierbij niet opgeslagen. Daarnaast is is dat opslaan in Drive wel handig, kun je een boodschappenlijstje of iets dergelijks delen :P
Dat wilde ik dus ook doen, helaas is de app niet compatibel met android versies lager dan 4.0...... Toch jammer als je een breed publiek wilt aanschrijven denk ik.
Zeker als je bedenkt dat een groot percentage van Android gebruikers op een lagere versie dan 4.0 zitten.

Wat mij betreft had deze beperking wel in het nieuwsbericht gemogen.
Niet delen
Geen contacts
Niet in Drive
Geen integratie andere diensten.

Integratie lijkt me toch een basisvoorwaarde voor een data-bedrijf als Google. Ik wil een notitie aanmaken over @jan, delen met @piet en vermelden op 4 mei in de kalender. Wave was wat dat betreft doordacht (maar te moeilijk).
Het delen is wel mogelijk, als je een notitie selecteert er vervolgens rechts boven op het "deel" icoon klikt, heb je verschillende mogelijkheden.

Los daarvan ga ik er wel mee akkoord dat er nog enkele fundamentele functionaliteiten ontbreken (zoals integratie met de google apps omgeving) om een meerwaarde te bieden ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast heb ik mijn twijfels bij het al dan niet ondersteunen van de verschillende platformen (geen IOS, geen WP, geen android 2.3.x). Deze komen misschien nog in de toekomst?

edit: typo

[Reactie gewijzigd door driesSw op 21 maart 2013 14:04]

Met delen bedoelen we niet de mogelijkheid om een statische weergave van een lijst naar iemand te sturen, maar de mogelijkheid om samen een lijst te kunnen bewerken.
Deze mogelijkheid biedt deze app niet.
Ik gebruik al een lange tijd Evernote voor gedachte spinsels en informatie die ik op een later moment nog wil uitpluizen. Eigenlijk voor alle info die ik op een later tijdstip nog paraat wil hebben. Alles netjes in mappen geordend. Dit bied Keep mij totaal niet. Als je in Keep een paar honderd notities hebt staan zonder mapjes is dat echt niet handig. Keep wordt het niet voor mij momenteel. Het is ook niet handig om over te stappen, omdat ik al zoveel in Evernote heb staan. En daarbij zou het onzin zijn om een goed werkende dienst te verlaten.
Werk nu ruim 1,5 jaar met Evernote [free] en vind het nog steeds een knullig programma, elke dag opnieuw. Maar dit lijkt idd werkelijk helemaal nergens op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee