Facebook neemt Atlas-advertentieplatform over van Microsoft

Facebook heeft de Atlas Advertiser Suite van Microsoft overgenomen. Het platform stelt adverteerders in staat campagnes uit te rollen en inzicht te krijgen in de resultaten van hun advertentie-activiteiten. Het platform zal blijven functioneren zoals het nu doet, belooft het bedrijf.

Voor welk bedrag Facebook Atlas van Microsoft heeft gekocht is onduidelijk, de meeste sites noemen een bedrag van rond 100 miljoen dollar, maar volgens TechCrunch is een bedrag dichter bij 50 miljoen dollar aannemelijker. Microsoft zelf kreeg Atlas in 2007 in handen, als onderdeel van de overname van aQuantive, waar een bedrag van 6 miljard dollar mee gemoeied was.

Volgens Facebook geeft Atlas adverteerders 'een holistische kijk op de prestaties van hun campagnes' en zullen ze 'beter in staat zijn de juiste boodschap bij de juiste mensen af te leveren'. Met name wijst het social network op de mogelijkheid om de resultaten van hun Facebook-campagnes te vergelijken met die op andere plekken op het web, zij het op desktop of mobiel.

Facebook belooft klanten, waaronder Microsoft nu ook gaat vallen, dat Atlas blijft functioneren zoals ze gewend zijn en dat het bedrijf in het platform blijft investeren. Het ontwikkelteam van Atlas blijft gevestigd in Seattle.

Atlas Facebook

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-03-2013 • 08:35

36 Linkedin

Reacties (36)

36
33
18
5
0
5
Wijzig sortering
Ik heb sowieso geen facebook, maar facebook probeert alsnog genoeg te loggen via de like buttons. Daarom gebruik ik niet alleen adblock plus, maar ook ghostery. Die blokt alle trackers (op tweakers al 8 stuks).
Op tweakers staat mijn adblock af, maar ghostery aan. Toch zie ik geen advertenties. Tweakers kiest er blijkbaar voor om enkel te adverteren via tracking bedrijven
@Boborc : DoNotTrackMe blokkeert ook dit soort trackingbedrijven. Op Tweakers worden er 3 gebruikt; Google Analytics, Google Adsense en Comscore Beacon.

http://s23.postimage.org/j5qtoh3bv/Tweakers_Ads.jpg
Maar 2 als je in je profiel al de social sharing uitzet.
Hopelijk kunnen we binnenkort ook facebook advertenties plaatsen op onze eigen website. Dan krijgen we eindelijk een waardige concurrent voor Google Adsense.
Dat zou inderdaad leuk zijn. Concurrentie op die markt zou ook helpen om het absurd hoge percentage vd reclame-inkomsten dat naar Google gaat (40%?) naar beneden te krijgen :-)

[Reactie gewijzigd door uip op 1 maart 2013 09:23]

Vrijwel zonder uitzondering emmert iedereen over nog meer advertenties, maar wat dat betreft is FB en MS lood om oud ijzer.

Wat ik me wel afvraag, waarom wil MS er vanaf? Hebben ze zelf al een dergelijk systeem is huis? Verder ben ik wel benieuwd wat het doet met de boekwaarde bij MS. 50 miljoen van 6 miljard is minder dan 1%. Ik heb zo het vermoeden dat het onderdeel wel groter was dan 1%, ten tijde van de overname.
Fijn, nog meer reclame, gerichte reclame - alsof we niet genoeg gespamd worden met vooral ongevraagde nutteloze crap. Adblocker is toch geen overbodige luxe (of geen fb gebruiken :+ )
@shades : "Social Fixer" installeren helpt ook een heleboel, net als "DoNotTrackMe". Deze kunnen gewoon naast Adblock Plus geïnstalleerd worden.

Ik zie in ieder geval geen reclame meer op Facebook. In de app helaas wel, maar ook daar zijn alternatieven voor (die ik binnenkort eens moet uitzoeken).

Maar je hebt wel gelijk; nóg meer reclame, nóg meer troep en nóg meer privacy schadende toestanden. Facebook moet het verloren geld van de beursgang op de een of andere manier terug verdienen.

Gratis bestaat tenslotte niet.
Anoniem: 264902
@Titan_Fox1 maart 2013 13:52
Facebook moet (behalve de beursgang) ook zorgen dat hun gratis dienst, waar alle gebruikers wel graag van profiteren, gratis blijft. Ik betwijfel zeer sterk dat gebruikers bereid zijn om te betalen voor een niet-privacy schendende dienst. Kranten bv, waar mensen voor moeten betalen, leveren hun lezersstatistieken over aan marketingbedrijven. Heeft iemand daar ooit over geklaagd?
@Psychnosiz : Dat ze reclame laten zien, prima. Ergens moet die dienst ook van betaald worden.

Waar ik een probleem mee heb is dat dergelijke bedrijven manieren bedenken om jouw anti-advertentie maatregelen mee onderuit te halen. Je geeft met dergelijke plugins duidelijk te kennen dat je er niet van gediend bent. Zo'n keuze moet gerespecteerd worden.

Zodra advertentiemakers jouw maatregelen omzeilen, zie ik dat als computervredebreuk. 1x NEE moet voldoende zijn...
Al jouw anti-advertentie maatregelen gaan in tegen de gebruikersovereenkomst waar je mee ingestemd hebt bij het aanmelden bij de betreffende dienst. Het alternatief zou zijn dat ze je de toegang tot de dienst ontzeggen wanneer ze anti-advertentie technologie detecteren, maar daar zul je waarschijnlijk ook niet tevreden mee zijn.

Een platform van dit formaat kost een hoop geld, waarschijnlijk veel meer geld dan jij en ik maandelijks zouden willen betalen. Dat jij eigenlijk helemaal niet wil betalen en er op deze manier onderuit probeert te komen is je goed recht, je kiest ervoor dit spel te spelen. Engineers nemen die uitdaging echter graag aan.
@froggie : een gebruikersovereenkomst heeft weinig zin als je de voorwaarden constant blijft veranderen.
Hoi! De content blijft gratis.
"Gratis" => Betalen met je privacy.
Ja.. want je hebt inderdaad geen keuze in wat je er wel en niet zelf op zet. Of nog mooier, een account aanmaakt.

En wat klaagt iedereen over gepersonaliseerde advertenties? En al helemaal als tweaker zijnde. Zet je cookies gewoon uit. Overigens zie ik liever wat dingen langskomen die me interesseren dan een dag-creme advertentie voor 45+ vrouwen.
'De content zet je er bij facebook zelf op' Echt, ik was altijd stilzwijgend hierover maar nu reageer ik toch even. Dit is totaal niet waar. Van zodra je een account maakt beginnen je vrienden te taggen bij foto's met locaties (je gezicht en waar je was is dan al gekend bij facebook), je krijgt een reeks vrienden toegestuurd die anderen voorstellen, ze voegen je toe aan groepen van het werk, verenigingen waar je in zit,... Binnen de kortste keren weet facebook enorm veel over je, zonder dat je er nog maar iets hebt op gezet! Je hebt geen controle over wat er op staat.

Akkoord, je kan kiezen wat op je tijdlijn staat, maar dit is volledig verschillend met wat allemaal of facebook staat. Mijn vrienden mogen veel weten, maar ik heb er meer moeite mee dat facebook dit allemaal weet!

-ontopic-
Met Atlas kan facebook gebruikers nog meer tracken, je plaatst toch ook niet elke site die je bezoekt op facebook? Nee, je bepaalt dit dus verre van allemaal zelf.

-edit- @trix0r
Ik heb niet veel tegen gepersonaliseerde advertenties, maar meer tegen het feit dat die bedrijven dat over 10 jaar nog altijd weten (terwijl ik en jij het al lang vergeten zijn)

[Reactie gewijzigd door Boborc op 1 maart 2013 09:43]

De meeste data krijgen ze van het uitlezen van webpagina's die je bezoekt buiten Facebook, hiervoor hoef je nog niet eens een Facebook venster open te hebben!
Dat is een beetje kort door de bocht.

Je kunt er voor kiezen om niet mee te doen aan de social media-trend. Het probleem is echter dat er een aantal externe factoren zijn welke dat 'makkelijker gezegd dan gedaan' maken. Zo kan het op een potentiële werkgever vreemd overkomen en mis je natuurlijk enige controle op de content die andere over jou plaatsen. Dat is echter een afweging die je zelf moet maken.

Het wel meedoen brengt met zich mee dat deze bedrijven meer over je te weten komen dan je weet. Je hebt informatie welke je 'moedwillig' afgeeft aan Facebook; je naam, educatie en je vriendenkring. Waar je minder controle en zicht op hebt is de informatie welke afgeleid kan worden uit jou gedrag, en het gedrag van anderen.

Het is nog redelijk zichtbaar wanneer je getagd wordt. Dit kun je weghalen; maar Facebook weet wél waar jij was op dat moment. Ook kan jou profiel verder invulling worden gegeven aan de hand van jou surfgedrag en (vb. de interesses van) je vrienden. Combineer wat locatiegegevens met elkaar en je krijgt al redelijk snel een behoorlijk compleet van iemand - zonder dat dit volledig in je eigen macht ligt.
Een potentiele werkgever die het vreemd vindt dat je geen facebook hebt? Nu gaan we echt te ver met het idee dat iedereen facebook zou moeten hebben. Ik moet de eerste serieuze werkgever nog tegenkomen die hier vreemd van opkijkt.

Je kunt prima zonder facebook. Als je er aan begint, geef je een gedeelte van jouw persoon bloot online. Of je nu wordt getagged door vrienden of zelf iets plaatst.
in amerika wordt zelf gevraagd naar je wachtwoord zodat ze even lekker kunnen spitten en graven, dat is nu sinds kort weer verboden, maar als je beweerde geen Facebook te hebben of je wachtwoord niet wilde geven werd je gewoon de deur gewezen.

http://www.forbes.com/sit...arent-making-any-friends/

verder dit was zo te verwachten, alle mensen die zeiden facebook reclame en kennis doet er neit toe want de reclame op facebook zie ik toch niet... die merken nu dat het toch serieus wordt.

facebook kan nu dus over overal jouw persoonlijke profiel gebruiken om op het internet reclame te plaatsen, en straks met bijv googletv ook gepersonaliseerd naar je tv of tablet of telefoon komen.

facebook is opgericht om informatie te ntfutselen, zoals locatie, agenda, etc
en gebruikt dat voor reclame. en als je denkt dat persoonlijke reclame beter is dan moet je toch echt eens gaan vragen voor wie. voor de verkopers ja. vor hen wel, maar als consument wordt je gewoon gehyped om toch die nieuwe telefoon te kopen ipv eens je dak te laten fixen. terwijl dat zonder reclame toch echt je focus was geweest.

reclame heeft effect, en daarmee zorgt het er dus practisch altijd voor dat je je keuze aanpast, en dus niet de keuze die je normaal had gemaakt en die waarschijnlijk dus beter was. tuurlijk zijn er ook goede invloeden van reclame, zoals betere focus op hygiene maarja... daar gaat het hier niet om,...
Anoniem: 264902
@freaq1 maart 2013 11:12
Quasi elke dienst gebruikt tegenwoordig je online én offline gegevens. Facebook is niet alleen de grote boeman.

En als je zo makkelijk manipuleerbaar bent adhv reclame sluit je beter je internet af, kijk je geen TV, lees je geen kranten en bezoek je geen winkels (maar lees dan bv wél eens handboek mbt de nederlandse taal).
Daarbij: het bedrijf met het grootste reclamebudget verkoopt niet van zelf het voor jou meest geschikte produkt.
in amerika wordt zelf gevraagd naar je wachtwoord zodat ze even lekker kunnen spitten en graven, dat is nu sinds kort weer verboden, maar als je beweerde geen Facebook te hebben of je wachtwoord niet wilde geven werd je gewoon de deur gewezen.
Serieus? Dat soort bedrijven zijn echt niet goed bij hun dakpan.
Even lichtelijk offtopic, maar dit plaatje vond ik altijd zo treffend :)
De content? Het platform blijft gratis.
Gelukkig zijn er ook andere verdienmodellen dan alleen advertenties.
Bij mij staat de Adblocker ook overal aan, geen uitzonderingen.

edit:
Reactie was voor KaiZas bedoelt, bug?

[Reactie gewijzigd door Martijn19 op 1 maart 2013 08:53]

Daarom heb jij natuurlijk een betaalt Tweakers account. Onee die heb je niet dus waar praat je over.
Als ik mijn Adblocker uitschakel is dat de enigste manier waarop Tweakers geld kan verdienen?
Neem bijvoorbeeld de Pricewatch, al mijn hardware koop ik via de Pricewatch, daar zijn genoeg mogelijkheden om als Tweakers.net geld aan mij te verdienen (en het zal mij niets verbazen als dat al niet gebeurt, kan mij niet voorstellen dat advertenties de enigste inkomsten van Tweakers.net zijn).
Je bent bang voor advertentie netwerken maar Tweakers houd wel mooi bij wat je allemaal koopt. Dan kun je net zo goed die adblocker uit laten want ze volgen je toch wel.
Sjongejonge, geen idee waarom ik hier op reageer, maar dit zijn toch wel twee bedroevende reacties.

Je verdraait mijn woorden enorm. Ik heb een hekel aan advertenties, je weet wel, die banners die jij overal ziet? Niet aan advertentienetwerken.

Daarnaast heb ik in het verleden zelf websites gehad die van advertenties afhankelijk waren, deze heb ik allemaal omgezet naar het affiliate verdienmodel en later verkocht. Dit puur om even te illustreren dat er als website meer manieren zijn om geld te verdienen.

Maar goed, we gaan hier mooi offtopic.
Affiliate marketing is evengoed een verdienmodel ;)
Uw privacy is in erg groot gevaar - het enige advies dat ik kan geven is dat men best alle DNS-domeinen van Facebook kan blokkeren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee