Google sluit YouTube-deal met Freesat

Google heeft een overeenkomst gesloten met de free-to-air-satellietaanbieder Freesat voor het aanbieden van YouTube. Hierdoor kan de zoekgigant YouTube-content gaan aanbieden via Freesat-settopboxen met een netwerkaansluiting.

Youtube (kleiner logo)Freesat, een joint venture van de BBC en ITV, is in het Verenigd Koninkrijk aanbieder van ruim zestig digitale tv-kanalen waarvoor niet betaald hoeft te worden. Daarmee vormt Freesat een alternatief voor de betaalzenders van BT, BSkyB en Virgin Media.

Momenteel zouden circa 1,7 miljoen Britse huishoudens via Freesat tv-kijken, maar gebruikers die een geschikte settopbox verbinden met het internet, kunnen ook via de televisie toegang krijgen tot vod-diensten als BBC iPlayer. Door een overeenkomst met Google te sluiten, zal Freesat zijn klanten nu ook in staat stellen om via hun settopbox videocontent op YouTube te bekijken. Daarvoor is een html5-applicatie ontwikkeld. Vanaf volgende maand moet de content op het videoplatform beschikbaar zijn voor Freesat-kijkers.

Google poogt op diverse manieren zijn YouTube-content op televisieschermen te krijgen. Zo is Google TV op diverse televisies en mediaspelers te vinden, en veel Smart TV-platforms beschikken over YouTube-clients. Door ook apps te bouwen voor settopboxen moet het bereik verder worden vergroot, waardoor Google meer advertentiegelden kan ophalen. Daarnaast zou Google plannen hebben om betaalde abonnementen op de markt te brengen, maar details hierover ontbreken nog.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

11-02-2013 • 14:45

21 Linkedin

Reacties (21)

21
21
12
1
0
1
Wijzig sortering
Da's mooi, maar is dat dan zo bijzonder?

Ik heb in mijn netwerk 5 soorten apparaten met een YouTube-app (een laptop met een webbrowser, smart TV, Blu-ray speler, Apple TV en smartphone). Ik zit er echt niet op te wachten dat Belgacom, Telenet, TV Vlaanderen, Voo etc deals gaan sluiten met YouTube. En ik denk niet dat de gemiddelde vlaming (of Nederlander) zit te wachten op YouTube-video op een TV. De content is vaak kwalitatief ondermaats of in 240p. En als het goed (leuk) is, in full HD of 720p, dan is het vaak 3 minuten. En telkens een andere zoekstring gaan invoeren met een afstandsbediening is nu ook niet het van het... Laat YouTube alstublieft over aan dedicated mediaplayers of smart TVs met Bluetooth-ondersteuning zodat een toetsenbord aangesloten kan worden.

Edit: grotendeels dezelfde mening als johnkeates

[Reactie gewijzigd door b12e op 11 februari 2013 14:54]

En ik denk niet dat de gemiddelde vlaming (of Nederlander) zit te wachten op YouTube-video op een TV. De content is vaak kwalitatief ondermaats of in 240p. En als het goed (leuk) is, in full HD of 720p, dan is het vaak 3 minuten.
Dit ben ik absoluut niet met je eens. Ja, er is veel troep. Maar de laatste tijd ontdek ik echt steeds meer kwalitatief goede kanalen op YouTube. Er zijn tientallen (zo niet meer) kanalen die echt hun geld verdienen door wekelijks goede content te leveren in professionele kwaliteit (video, audio en editing). Ik vind dit juist vele malen interessanter dan het dubieuze niveau en aanbod wat je door je strot geduwd krijgt op de tv. YouTube is juist heel interessant door de variatie en interactie. Zo zijn er kanalen die wereldwijd genoeg volgers hebben maar toch een niche zijn. En dat is interessant als je daar zelf heel erg in geinteresseerd bent. Dat soort niches zijn op tv nooit te vinden omdat het publiek te klein is. Mensen kijken liever naar Hollands Next Top ....... (vul hier iets randoms in), Boer zoekt vrouw, Shownieuws of Lingo. Daar heb ik dan weer helemaal niets mee (en met mij vele anderen). En dan zwijg ik nog over de ondergang van Discovery Channel e.d. Het aanbod op TV is juist ondermaats naar mijn mening. Daarnaast ben je ook van die vervelende ellenlange reclameblokken af.

Een aantal kanalen:
http://www.youtube.com/user/vsauce
http://www.youtube.com/user/vice
http://www.youtube.com/user/TheAmazingAtheist
http://www.youtube.com/user/TotalHalibut
http://www.youtube.com/user/angryjoeshow

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 11 februari 2013 15:26]

Anoniem: 88526
@b12e11 februari 2013 15:01
Zo heel bijzonder is het idd niet. Vanuit de kant van Google snap ik het wel. Die willen zo veel mogelijk mensen aan hun diensten binden. Zelfs als het ze in eerste instantie geld kost vinden ze dat niet zo erg. Mijn WDTV LiveHub heeft ook Youtube en mijn Samsung televisie ook. Ik gebruik het zelden. En mocht er eens een leuk concert in HD staan dan slurp ik hem naar binnen met een plugin en zet ik hem zelf op de mediaspeler :D
Hangt van de implementatie van YouTube af. Op de PS3 werkt het heerlijk met een YouTube link naar mijn telefoon (voorheen met YouTube Remote (van Google), inmiddels standaard functionaliteit binnen de YouTube app (op Android). Zoeken op telefoon, afspelen via de PS3 op de TV.

[Reactie gewijzigd door AllSeeyinEye op 11 februari 2013 15:51]

ooit H+ gekeken? http://www.youtube.com/user/HplusDigitalSeries
Het is een beetje kip-ei-verhaal, als Youtube op alle tv's werkt kunnen aanbieders content op deze manier aanbieden en er mogelijk (als het aanslaat) een ander verdienmodel op nahouden dan nu het geval is. Geen dure deals meer met kabelaars, maar betaald worden voor het echte aantal kijkers.

Pb Pompe hierbovenr heeft nog betere voorbeelden
Het is offtopic ik weet het, maar bedankt voor de serie Hplus. Is nog best wel leuk. :)
Je ziet het volledig plaatje niet.

Youtube is ook bezig aan het onderhandelen om exclusief series te tonen, unieke filmpjes, films, ... Ook abbonnementen en dergelijke komen naar Youtube.

Dan wordt Youtube toch heel wat interessanter om op de tv. af te spelen ;-)
Ik ken hele groepen gemiddelde nederlanders die uren op youtube kunnen zitten en zich niet vervelen.

Vooral zijn alle chill avonden bij ons ondersteund door muziek van youtube :P
Maar hoe gaat dit iets toevoegen? Mensen die dat echt willen hebben het al in een of andere vorm.. Smart TV, media streamer, misschien zelfs een HTPC. Stel dat je het op een analoge TV (waarom zou je dat willen) aansluiting zou doen, dan voegt het wat toe, maar een set-top-box voor satteliettv die je toch al wel op een digitale TV aansluiting (HDMI bijv.) gaat aansluiten, dat is toch vragen om dubbele functionaliteit?

Laat de industrie nou maar eerst gewoon TV's met DVB-C/S/T tuners uitbrengen die het met de content aanbieders doen, in plaats van constant stb's pushen... Ik weet dat de TV's het kunnen, en ik weet dat met CI modules een groot deel ook opgelost is, maar echt brede of default ondersteuning moet ik nog zien. Eerdat dat graag, dan YouTube via een STB.
Maar hoe gaat dit iets toevoegen? Mensen die dat echt willen hebben het al in een of andere vorm.. Smart TV, media streamer, misschien zelfs een HTPC. Stel dat je het op een analoge TV (waarom zou je dat willen) aansluiting zou doen, dan voegt het wat toe, maar een set-top-box voor satteliettv die je toch al wel op een digitale TV aansluiting (HDMI bijv.) gaat aansluiten, dat is toch vragen om dubbele functionaliteit?
Ik durf een krat bier met je te wedden dat de helft van het klantenbestand van freesat geen Smart TV, mediastreamer of HTPC heeft, maar wel gebruik zal gaan maken van deze dienst.
Laat de industrie nou maar eerst gewoon TV's met DVB-C/S/T tuners uitbrengen die het met de content aanbieders doen, in plaats van constant stb's pushen... Ik weet dat de TV's het kunnen, en ik weet dat met CI modules een groot deel ook opgelost is, maar echt brede of default ondersteuning moet ik nog zien. Eerdat dat graag, dan YouTube via een STB.
Volkomen mee eens!
Ik gebruik nog steeds een schotel ( en ben geen Arabier ) en kijk Freesat ( Astra 23.5E )
ITV met leuke series en korte reclame blokken, Vele malen beter dan wat de Nederlandse TV moet voorstellen.
En wat betreft de Youtube samenwerking, je hoeft er niet naar te kijken en je kijkt nog steeds gratis..dus wat is het probleem ?
Ik heb zelf een freesat box waarop IPlayer en ITV player en nu dus ook youtube zit maar we hebben het ding zelden of nooit aan staan. Televisie kijken doen we vooral via de xbox (home server, netflix en alle Britse TV on Demand). De XBox versie van IPlayer is ook vele malen sneller en beter dan de versies die ze op die settop boxen hebben zitten, fatsoenlijke HD content en ondertiteling voor mijn vrouw. En mocht je dan youtube willen gebruiken dan kan dat ook via de xbox.

Voor mijn gevoel is freesat (en neefje freeview) in GB een beetje aan het overlijden. Zo'n beetje elke Engelsman heeft een Sky schotel aan de voorpui hangen en rest kun je met elke pc of tablet wel streamen. Als freesat succesvol wil worden moeten ze premier league wedstrijden gaan uitzenden, daar trek je kijkers mee in Engeland, niet met een zoveelste mogelijkheid om Youtube the kijken.
Voor mijn gevoel is freesat (en neefje freeview) in GB een beetje aan het overlijden.
4G is dat een beetje aan het helpen op het moment, Freeview heeft ontvangstproblemen sinds het inschakelen daarvan.

Ik kan via mijn Mede8er ook Youtube kijken op de tv, en? Nooit. Het kan me niet bekoren.
Met de Sky schotel ontvang je toch ook gewoon BBC, ITV, C4 via de Freesat transponders?
Wat geeft je dat idee?
Ik krijg eerder het idee dat het steeds groter wordt.
Ook sky maakt gewoon gebruik van de freesat beelden, zou een beetje onlogisch zijn als ze het nogmaals zouden streamen....
Alleen de zenders die Sky wel in HD heeft en freesat niet worden opnieuw gestreamt

(Dit alles zover ik weet, ik gebruik het wel, maar woon niet in het VK)
Ik bedoelde eerder als losstaand concept :), je zou zomaar gelijk kunnen hebben dat sky de freesat beelden gebruikt. Daar is verder ook helemaal niets mee, beter dan terrestrial en freeview vind ik.

Zoals ik het bericht lees wil Freesat meer settopboxen verkopen en proberen ze dat te bereiken door als extra nu youtube mee te leveren. Mijn punt is dat je hier je nek breekt over Sky schotels en volgens mij heeft Freesat geen enkele invloed op de software van sky settopboxen.

En juist omdat je met sky ook alle freesat kanalen krijgt zal de gemiddelde Engelsman de keuze moeten maken tussen relatief goekoop en youtube (Freesat box) of iets duurder en Premier League voetbal en darts (sky). Youtube zet echt geen zoden aan de dijk dan.

Ik verbaas me er trouwens nog steeds over hoe populair voetbal en sport kijken in het algemeen hier is. Een pub zonder tv en sky abonnement gaat gewoon failliet. Toen ik in Lancaster woonde ben ik ooit eens mijn locale pub in gelopen tijdens Manchester - West Bromwich, zat stampvol met mensen die met een 3D-brilletje zaten te kijken. En dat is dan op een woensdag en een wedstrijd van nul belang...
No offense, YouTube, maar zou je beter niet iets aan je servers gaan doen? Video's processen duurt al sinds 2 weken gemakkelijk twee uur, terwijl dit vroeger gewoon instant klaar was. Gewoon video's kijken gaat ook niet echt vlot de laatste tijd, terwijl ik wel gewoon vrolijk 3,6 Mb/s files binnentrek :F

Anyways, echt belangrijk nieuws voor NL/BE is dit nu ook weer niet. Als je YouTube op je TV wil zijn er al heel wat opties beschikbaar.
Anoniem: 478065
11 februari 2013 15:26
Dus naast iPlayer kunnen we nu ook op Youtube hun content zien. Ik vind die iPlayer anders al best goed werken, veel beter dat Youtube app of HTML 5 Youtube.

In NL zal iedereen wel de iPlayer blijven gebruiken, het werkt best handig en niet zo duur als UPC of andere diensten als HBO.

Freesat werkt bij mij niet, ik heb wel Sky gehad, maar allemaal lastig, Freesat is alleen leuk met een schotel, alleen arabieren gebruiken dat nog hier. Schotel is zoo jaren 80, waarom niet alles gewoon over internet?
Als je, zoals ik, buitenaf woont, en je op een 8Mbit lijntje zit, en ook nog 5Mbit aan de TV kwijt ben, is een schotel een ideale oplossing. De kwaliteit tegenwoordig van de HD zenders via de schotel niet te onderscheiden is van de HD zenders van iTV via het internet, dan is voor mij de keus snel gemaakt, en kies ik voor de schotel hoor. Helemaal als je een mooie sattelietontvanger hebt, bv. een DreamBox, waar je ook nog allerlei apps/plugins kan draaien voor Youtube en bijvoorbeeld films.
Pardon?
Ik heb momenteel alleen nog maar freesat.
Ik denk dat je een paar dingen door elkaar haalt....freesat zit alleen op de satelliet....sommige zenders hiervan zijn misschien ook op andere manieren te ontvangen, maar dan is het geen freesat meer...

Hoezo is satelliet lastig? Gewoon eenmalig schoteltje plaatsen, kastje plaatsen en laten scannen...klaar. Zeker met een officiele freesat box is het super simpel.
En dan heb je ook meteen wat.....bak met zenders zonder abonnement.

En nee, ook ik ben geen arabier....net als zo'n beetje alle andere mensen die ik ken met schotel.
Ik woon gewoon in de stad (nou ja...zoiets) dus het is niet omdat ik geen kabel/digitenne kan ontvangen.

Dit hele bericht gaat trouwens niet over het ontvangen van BBC en ITV via youtube, als je dat mocht denken....gewoon een Youtube app op de Freesat boxen
Anoniem: 478065
@buzzin11 februari 2013 19:10
Je moet wel heel erg afgelegen willen wonen, rottemerplaat?

Dit bericht gaat er over dat Freesat, een joint venture van de BBC en ITV, die hun content beschikbaar brengen naar Youtube. En dus niet over Freesat.

Al die content staat al online, waarom dan ook nog naar Youtube, ITV en BBC hebben daar al iPlayer voor.

Youtube begint steeds meer een MediaTube te worden ipv de You tube waar ze mee begonnen zijn, al het goede content is verdwenen en vervangen door VIVO meuk, nu komt daar nog Freesat meuk bij. Dan is het geen You Tube meer dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee