Sharp brengt 32"-monitor met 3840x2160-resolutie in tweede kwartaal uit

Sharp introduceert in het tweede kwartaal van dit jaar een 32"-monitor met een resolutie van 3840x2160 beeldpunten op de Nederlandse markt. Deze hoge resolutie wordt behaald door het gebruik van een igzo-paneel. Sharp kondigt daarnaast de komst van meer monitors aan.

Schermpanelen op basis van indium gallium zinc oxide kunnen een hogere pixeldichtheid en een lager energieverbruik krijgen. Sharp heeft nu aangekondigd het nieuwe PN-K321H-beeldscherm met zo'n igzo-paneel in Nederland uit te brengen. Het gaat om een 32"-monitor met een resolutie van 3840x2160 pixels. Volgens de fabrikant moet de PN-K321H het niet alleen van zijn beeldkwaliteit hebben, maar zou het apparaat ook stil zijn door de afwezigheid van een ventilator. Bovendien claimt Sharp dat het model met zijn dikte van 3,5 centimeter de dunste monitor in zijn segment is. Op het gebied van connectiviteit is het scherm voorzien van RS-232C, met verloopkabel, en displayport. Sharp benadrukt dat de maximale resolutie bij beide aansluitingen uitgestuurd kan worden.

De elektronicafabrikant richt zich met zijn nieuwe monitor voornamelijk op gebruikers die behoefte hebben aan gedetailleerde beelden, zoals grafische ontwerpers, en financiële instellingen, die vaak met meerdere rijen monitoren werken en nu slechts een scherm nodig hebben om vier beelden van 1920x1080 pixels weer te geven. Het Japanse technologiebedrijf presenteert de PN-K321H eind deze maand in Amsterdam tijdens de Integrated System Europa-vakbeurs. De monitor is in het tweede kwartaal van dit jaar verkrijgbaar.

PN-K321 Sharp PN-K321 PN-K321 PN-K321

Tijdens dit evenement introduceert Sharp ook lcd-monitors van 60, 70 en 90 inch. Daarnaast grijpt de fabrikant de vakbeurs aan om een touchscreen met resolutie van 1920x1080 pixels en beelddiagonaal van 20 inch te tonen. Gebruikers kunnen het aanraakscherm met tien vingers tegelijk bedienen. Sharp levert bij het LL-S201A-touchscreen een stylus met een dikte van 2 millimeter mee. De genoemde producten zijn vanaf maart verkrijgbaar. Een uitzondering hierop is de monitor van 70 inch, want die is pas vanaf april te koop. Sharp heeft nog geen adviesprijzen bekendgemaakt.

LL-S201A LL-S201A

Door Maikel Dijkhuizen

Nieuwsposter

23-01-2013 • 17:50

72 Linkedin

Reacties (72)

72
72
37
1
0
8
Wijzig sortering
Ik heb een tv van dat formaat... weet niet of dat zo fijn zou werken, als ik die op mijn bureau had staan. (met hogere resolutie dan 1080p uiteraard)
Het ligt er natuurlijk aan wat voor bureau je hebt. :+ Ik gebruik zelf een U2711 die ik aan de muur heb hangen en dat werkt fantastisch. Voor mijn doeleinden, met name fotografie, is deze 32" wel erg aantrekkelijk. Vooral wegens de resolutie. :) Het IGZO-panel ken ik persoonlijk echter niet goed genoeg om qua kwaliteit te vergelijken met IPS.
Ik heb een 27" monitor met 2560x1440 resolutie, ik vind dat de pixels nog iets kleiner kunnen...

Hoeveel zou dit kosten? Rond de 500 of 1000 euro?
Bron: 4kfilme.de

Bijna een jaar na de aankondiging van Sharp PN-K321H 4K-monitor met IGZO technologie , de elektronica fabrikant prijs en levertijd bekend zijn. De monitor 32 inch en een A uflösung van 3.840 x 2.160 pixels , zal beschikbaar zijn in maart voor € 4500.

De hoge prijs is gebaseerd op de ontwikkeling kosten van de nieuwe panelen IGZO. Met een pixeldichtheid van 140 dpi, heldere 350 cd / m² en 30% minder energieverbruik in vergelijking met de huidige high-end LCD-schermen, het nieuwe paneel is uniek in zijn klasse.

Maar professionele grafische, video-editing technici en high-end gaming liefhebbers, ontmoedigen we de prijs niet. Het scherm biedt een haarscherpe weergave, een contrastverhouding van 800:1 en kan in portret en landschap formaat te bedienen.

Speciaal voor tv-toestellen kan interessant IGZO technologie. De ultra-scherpe, contrastrijke display, bijna alles is als een "3D-effect" een. Een ander voordeel is de verminderde warmte. Dit laatste punt is weer zeer gunstig voor mobiele apparaten zoals de iPad 4 of 4K tabletten .

Zodra je slikken voor deze prijs "voor een monitor." Maar als je aftellen van de prijs per inch te krijgen alleen op € 130 per inch . Op LG's 84-inch 4K TV die al over € 180 per inch. Op de top van het u kunt nog steeds een nieuw paneel technologie en het heerlijke gevoel van de eerste 4K supporters te zijn.

Vertaling: Google Translate
Oorspronkelijke bericht: Website 4kfilme

[Reactie gewijzigd door UniPer op 23 januari 2013 19:06]

Eigenlijk is het dus een 4.5K monitor...
Als dit 500,- kost neem ik er een aantal. Kan me echt niet voorstellen dat je het voor minder dan 2000,- kunt aanschaffen eigenlijk.
dan ben ik benieuwd waar je een videokaart vandaan haalt die deze resolutie ondersteund ? is die er al .. en if yes.. zal die ook wel belachelijk duur zijn ..
ken eigenlijk alleen videokaarten die max 2560x1600 ondersteunen ?
Volgens mij doet de nieuwste displayport gewoon 4K... De nieuwste generatie videokaarten kan dit dus prima aan! Volgens mij is het wel zo dat bv bij AMD vanaf de 7800-serie 4K wordt ondersteund, dus niet de low-end kaarten.
Een 30" 2560x1600 komt je al op (ruim) 1000 euro te staan, ik denk dat deze, zeker met nieuwe techniek, voorlopig ruim noord van de 2k blijft staan. Zeker als ie bedoeld is voor de zakelijke markt (waar die kosten aftrekbaar zijn, en de medewerker duurder) zou een prijskaartje van 10k me ook niet verbazen.
IGZO is een methode van lcd produceren en als ik het goed begrijp staat dat los van TN IPS of PVA,

OT: YES hier wacht ik nu al een aantal jaar op, een echt high res scherm zodat ik 3D programma's op echt hoge resolutie kan draaien, mits hij rond de 1000,- euro is of minder haal ik hem meteen.
Haha, denk eerder aan 4500 euro.
Ik weet niet of het een domme vraag is of niet maar:


Wat voor refreshrate heeft dit ding? Kan je hem gebruiken voor (active) 3D gaming? Of wellicht passief 3D?... of is dat not-done met dit soort schermen (valt buiten doelgroep/bedoeld gebruik)?

Ik zou namelijk wel flink geld over hebben voor een 32" 4K monitor met 3D capaciteit.
3D monitoren voor gaming zij allemaal TN panelen, dat is de enige technolohie die het mogelijk maakt om native een refreshrate van 120hz te hebben.

Bovendien is er geen enkele gpu voor consumenten op de markt die al geen moeilijkheden heeft met 1600p, laat staan deze res. Je zou enkele gtx690's hiervoor nodig hebben of 4GtX 680's of meerdere HD 7970's met extra veel vram...

Zulke monitoren zijn gemaakt om een zo dicht als mogelijk beeld te geven als een print. Voor grafische doeleinden dus vooral. Als je iedere dag met een imac werkt voor Photoshop e.d. zul je na een tijdje je echt ergeren aan het scherm want als je soms sterk ingezoomd bent in afbeeldingen met hoge resolutie voor bijvoorbeeld het plaatsen van ankerpunten dan zul je soms moeilijk kleuren kunnen onderscheiden van mekaar zoals grijs en wit.
Ik heb er twee staan van 30" van 2560x1600 en dat werkt prima. 32" zou nog net kunnen vermoed ik, maar veel groter niet. Qua resolutie vind ik 3850x2160 een beetje overkill op 32" en ik vermoed dat de prijs uitermate hoog zal zijn voor een dergelijke monitor...
Overkill? Wanneer komt dit op een normaal '24" formaat ofzo :)
Overkill? Het is dezelfde pixel pitch als op 1080p 15.6"/16"/16.4" schermen. Daar is prima mee te werken.

Voor desktopgebruik is het misschien net een klein beetje te hoog, het maximale wat je nu kan halen, 1440p @ 27" is dan weer te laag naar mijn mening.
Dat werkt fijn. Heb nu 23" 1080P en heb het idee dat de pixels kleiner kunnen (dat zou ik niet als vervelend ervaren). Dus ik denk dat het kan.

Edit: artikel is gewijzigd, reactie komt niet (meer) overeen met de inhoud.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 23 januari 2013 19:45]

Dikke vette typo, net als 1980 × 1020 schermen ;)
Dankzij de resolutie van 3.840 × 2.160 kan informatie, waarvoor normaal gesproken vier schermen zijn benodigd, nu volledig op de monitor worden weergegeven, verdeeld over vier afzonderlijke delen.
Bron: Sharp persbericht

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 23 januari 2013 18:20]

Om data en of high res. foto's weer te geven zal de resolutie best ok zijn. Met je TV zit je toch wat verder af dan als je het als monitor gebruikt. :)
Ik werk al jaren met een 32" Full HD TV op mijn bureau; werkt heerlijk. Geen getuur met lange werksessies en veel intenser met games. :)

[Reactie gewijzigd door TimMer op 23 januari 2013 19:17]

ik heb al jaren een 30" persoonlijk ben ik er weg van. Maar ik snap dat veel mensen het te groot vinden.
Wat moet zo'n monitor met een antieke seriële rs 232 poort?
Ik denk dat je daarmee de aansturing kan doen van dingen die je normaal via de OSD regelt, zoals helderheid en kleurbalans enzo..

Je hebt namelijk best veel kans dat dit soort schermen veel gebruikt gaat worden in beheer centra en dergelijke, en geintegreerd gaat worden in commerciele multi-monitor oplossingen voor beheer van netwerken en dergelijke.. Dan is het vrij makkelijk om de monitoren via een centraal kastje aan te sturen zodat je niet op elke apart de helderheid hoeft te veranderen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 januari 2013 17:58]

Lijkt me dat er waarschijnlijk ook een beheersmodule zal komen voor kleurcorrectie en voor het "perfecte" contrast, naargelang de belichting in de kamer.
Zoals het in het bericht staat zou de monitor ook met RS-232C met verloopkabel op volle resolutie aangestuurd kunnen worden.
Foutje ?
Dat lijkt me wel ja... Bandbreedte die je nodig hebt is een paar miljoen keer dat van de snelste RS-232C verbinding :)
Nou ik denk dat het bedoelt is om het scherm te gebruiken als line printer, op volle resolutie. Nou hopen dat er geen 7 by 5 pixel font gebruikt zal worden :P
Dat is wellicht om in het systeem te komen. Bijvoorbeeld voor de monteur.
RS232 rules... zo'n beetje alle enterprise hardware is via zo'n poort te managen. Veel betrouwbaarder dan al die nieuwe fancy management interfaces. Ik heb ze vaak genoeg gebruikt om een device waarvan de management laag gecrashed was weer uit de problemen te helpen.
Euh ja ik ga mijn scherm instellen via een seriële poort,
dit heeft enkel zin als die gekalibreerd zou kunnen worden, maar dan zou de igzo veel betere kleurweergave moeten hebben dan standaard TN LCD.
Daar het deels bedoeld is voor de grafische markt kan dit best zijn.
Eindelijk dubbel-fullHD schermen :D

Nu nog iets kleiner, deze resolutie in 24" en het is een perfecte HiDPI "Retina" monitor. Als ze dan ook nog een beetje betaalbaar zijn haal ik er zeker een. Maar 32" vind ik gewoon te groot (plus dat dan de DPI natuurlijk weer wat tegen valt).

Edit: oef, volgens een duitse site moet dit ding ongeveer 4500 euro gaan kosten bron.. Dat gaat echt boven mijn budget :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 januari 2013 18:01]

Eindelijk dubbel-fullHD schermen :D

Nu nog iets kleiner, deze resolutie in 24" en het is een perfecte HiDPI "Retina" monitor. Als ze dan ook nog een beetje betaalbaar zijn haal ik er zeker een. Maar 32" vind ik gewoon te groot (plus dat dan de DPI natuurlijk weer wat tegen valt).

Edit: oef, volgens een duitse site moet dit ding ongeveer 4500 euro gaan kosten bron.. Dat gaat echt boven mijn budget :)
Why the hell zou je dan voor een normale 24" gaan? Teksten e.d. worden ook 4x zo klein als de resolutie 4x omhoog gaat, dus dan wordt 't al gauw onleesbaar?

Juist een 32" met dit soort resoluties zou mijn portrait eyefinity setup voor gaming eindelijk overbodig maken..als ze betaalbaar zouden zijn...
Aaa, een Windows gebruiker.... op ander OS-sen (althans ik neem aan dat Linux het ook wel kan) wordt het spul scherper, niet kleiner, bij een zeer hoge resolutie.
Windows tegenwoordig ook. Rey is in de war met vroeger.
Dubbele full hd? Dit is quad Full-HD hoor, 4K HD :p
bij wijze van spreken 4x een full hd scherm dat in 2 bij 2 aan elkaar hangt :)
DPI zal nog steeds meer zijn als de meeste monitors lijkt mij,
Als pixeldichtheid het probleem is, waarom zijn 40"/50" tv's dan niet voorzien van een hogere resolutie? Of hoe proppen ze dan 1080p in een 5" scherm van een mobieltje?

Vind het een beetje vaag verhaal...
Het verschil zit hem vooral in de afstand tussen het scherm en de kijker; bij TV's is dit al gauw 3 - 5 meter, bij telefoons eerder minder dan een meter, tot 10 centimeter voor sommigen. Hoe hoger de kijkafstand, hoe lager de pixeldichtheid kan zijn, immers na X afstand kun je de zichtbare pixels niet meer onderscheiden.

Daarom zijn 4K televisies ook onzin volgens sommigen; op de gemiddelde TV afstand kun je bij HD al niet meer de pixels onderscheiden, bij 4K zal dat niet ineens beter worden. Maar, eerst zien, dan geloven; ik geloof ook zo dat ze dat zeiden bij Apple's retina displays (en hogere resolutieschermen in het algemeen, en daar is het verschil zeker wel zichtbaar. Voor grafische professionals waarschijnlijk nog veel meer.
Waarom zou ik de pixels willen tellen? In de termen voor computermonitors zal me dat een worst wezen. Als het niet leesbaar meer is dan gooien we wel wat instellingen omhoog, maar ik kan wel 4 volwaardige vensters kwijt op me scherm zonder dat ik allemaal dingen over elkaar heb liggen en de hele tijd moet switchen in de taakbalk.

Bij video's en games heb je er wellicht niks aan. In de desktopomgeving is dat anders een waar genot.

Ik heb sinds kort een 21:9 scherm, en waarom zouden ze dat scherm niet 2x zo hoog kunnen maken? 2560x2160. Van 21:9 naar 21:18, bijna weer ouderwest 4:3.

Het scherm wordt er niet minder scherp of scherper van, maar de beschikbare ruimte is een stuk groter.

Op mijn werk zit ik met 3 schermen van 1080p. Die zwarte balken ertussen van de rand van het beeldscherm irriteren mij enorm. Doe mij maar gewoon een scherm van 1 meter breed en een halve meter hoog, dat werkt een stuk prettiger.

En met de huidige technieken kunnen ze de schermen ook wel hol maken, zodat je ook geen probleem hebt met kijkhoeken.
Het is onzin als 42" UHD neem op 3 meter. UHD groter dan 84" op 3 meter dan kan je de sherpte wel waarnemen tot voorbij de 100" waar je optimaal met gemak de scherpte kan waar nemen
Bij 8K sherm zou je al 200" dus zowat de hele muur moeten pakken.

Dat dus true cinema. Waar groot deel van een muur door beeld wordt gevuld.

De camera beeld hoek is ook groter meer inkijk in de gefilmde wereld of bij animatie een veel grotere beeld hoek dus view fustrum. Dus ook bedoeld om zo breed te kijken.
Anoniem: 312728
23 januari 2013 18:03
Is de resolutie geen 3840x2160 Ultra HD, ipv de genoemde 3850x2160
Volgens de Pricewatch wel: pricewatch: Sharp PN-K321 Zwart

Ik zou ook niet weten waarom ze er 10 pixels in de breedte bij zouden verzinnen?
Dat is wel een hele sprong t.o.v. de resoluties die we hier normaal zien verschijnen; 8.3MP is meer dan het dubbel van vb. een Dell U2711/U2713 (ter info, 1920x1080 is 2MP, 1920x1200 is 2.3MP, 2560x1440 is 3.7MP en 2560x1600 geeft 4.1MP). Hopelijk wordt hier de evolutie naar hogere resoluties op beeldschermen wat versneld, meer werkruimte kan ik alleen maar toejuichen!
Ben heel benieuwd naar een prijsindicatie. Goedkoop zal ie niet worden maar dat kan je ook (nog) niet verwachten in dit segment.

Ik zit al een flinke tijd te wachten op een scherm met meer pixels dan mijn 30" 2560x1600
Vind de 16:10 verhouding van de 30" ook veel fijner dan dat ultrawide gebeuren dus wel weer jammer dat deze dat niet heeft.

Toch even wezen zoeken en op Duitse websites een prijs van 4500 euro tegengekomen.
Da's wel beetje duur voor de hobbyist :P

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 23 januari 2013 18:15]

Ik denk dat dit vooral bedoeld is voor imaging, waar resolutie belangrijk is. Niet alleen fotografie, maar ook CAD en medische doeleinden.

Voor fotografie is het echter maar weer afwachten wat de kleurreproductie van dit ding is, maar ook heel belangrijk bij zo'n formaat: hoe is de kleurvervorming onder een hoek. Dat soort eigenschappen zullen eerst uitvoerig getest moeten worden (getest worden ja, lieve t.net reviewers, dus niet getalletjes overtypen van de specsheet) voordat een dergelijk duur apparaat gekocht wordt.
Anoniem: 469887
24 januari 2013 00:21
Heel cool, maar te groot voor mijn bureau. Ik hoop dat ze binnenkort ook 22-24" schermen met hoge resolutie uit gaan brengen.
Anoniem: 273260
24 januari 2013 01:32
Dit scherm MOET ik hebben!
Zal wel ff duren voordat ie betaalbaar is.. en je moet ook je grafische kaart aanpassen als je niet de nieuwste hebt :(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 273260 op 24 januari 2013 11:51]

HD7xxx kaarten kunnen al 4k aan dus dat is geen probleem. nvidia zal het ook wel kunnen. surround gaming en eyefinity pushen nog meer pixels als je 2560X1600 schermen gebruikt. of 6 schermen heb van 1080p.

ik zou alleen geen 60fps verwachten met max settings dat is met 1600p soms al lastig.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 24 januari 2013 06:54]

Anoniem: 273260
@Astennu24 januari 2013 11:54
ja ik heb ff onderzoek gedaan en idd .. ze kunnen het aan! kijken we dan wel weer of er kaarten zijn die dit met 1 aansluiting kunnen..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee