iTunes op zich is een prima programma en platform, er zitten voor mij echter teveel nadelen aan.. Het programma op zich vond/vind ik er mooi uitzien, maar het is te log en er zit teveel in waar ik geen gebruik van maak.
De libraries zijn nou niet echt makkelijk geordend terug te vinden, althans, dat was zo toen ik het nog geïnstalleerd had. De muziek was destijds alleen middels een DRM systeem beschikbaar, er was destijds al wel wat beschikbaar om je DRM eraf te slopen maar tsjonge, wat een werk om je eigen muziek op een Cowon iAudio te krijgen... (decomprimeren, CD samenstellen, branden of ISO van maken en vervolgens weer rippen naar MP3 of FLAC).
De prijs was ook niet echt in verhouding, kocht je de CD in de grabbelbak bij de FRS voor 5,99, de losse tracks waren 99ct en een album was zelden minder dan 10.-. Ben je zoals ik op zoek naar vrij specifieke dancetracks, dan zijn ze doorgaans van Indie of kleine eigen labels, die muziek is er niet op iTunes en zal er ook nooit komen. De grootmuziekaanbieders verdienen er wel aan, een klein label kost het meer dan het oplevert, alleen al aan administratie. Die doen liever hun eigen distributie, want dat is tegenwoordig een peuleschil. Tevens zit je dan nagenoeg nooit vast aan DRM, waar je als label ook weer voor moet dokken. Dat zijn dus weer stuivers in je eigen zak.
Wat wordt dan doorgaans het meest aangeboden op iTunes? Het commerciële spul, de dingen 'voor het grote publiek' (lees: wat de grote labels vinden wat het grote publiek moet zien of horen, want een film oer de strubbelingen van een lesbische tiener komt al niet onder een R-Rating uit, en dus ook niet in de mainstream, dus ook geen iTunes). Ik ben ook geen fan van 'trash metal' of 'minimal techno', maar het zou wel aanwezig moeten zijn.
Ik heb nog tracks van een Russische MP3 site (nee, niet AllOfMP3, maar een soortgelijke) die ik gekocht heb en goed bewaar, Russische clubmixen die ik zelfs nog heb getracht te vinden als CD in Rusland en die dus nergens te vinden zijn. Jammer, maar ik heb het in elk geval. Ze waren 10dollarct per stuk en een CD was iets van 2 of 3 dollar. Prima service, had ik graag ook gehouden maar helaas.
Het probleem is natuurlijk ook die indeling, al dan niet door de muziekindustrie of filmindustrie zelf ingesteld (eh... de reden dus dat ik destijds voor regiovrije HD-DVD koos en expliciet niet regiogebonden BluRay). Op internet zijn we allen wereldburgers, we hebben het WTO met regels over goederen die we overal ter wereld kunnen en mogen kopen of verhandelen. Geldt echter niet voor muziek of video.. (ja, ik heb Neelie Smit-Kroes er zelfs over geschreven en ook antwoord gehad, ze zou/kon/wil er niets aan veranderen, ondanks de tegenstrijdigheid met de vrije wereldhandel...).
Het moet een burger mogelijk worden gemaakt om muziek en video, waar dan ook ter wereld, tegen de gunstigste prijs te kunnen kopen en dan ook overal ter wereld kunnen beluisteren/zien. Dat kan als je in Korea een Levi spijkerbroek koopt, dat kan ook als je in Nepal mocassins koopt. Voor digitale content zie ik de toekomst somber in: een blockbuster film in India zal ongetwijfeld goedkoper moeten zijn dan in België, evenals een music-track in Rusland of in Duitsland. Als ik in België een CD (fysiek) voor 5,- kan kopen, dan is dat óók geen probleem...
Het grootste probleem is dat muziek/filmmaatschappijen weigeren de nieuwe regels voor internetmarktwerking te aanvaarden. De fysieke CD kostte 30,- en de digitale versie zou dan nu naar verhouding en (standaard economie, distributie, opslag, advertentiekosten/promoties) schaarste, een factor 10 minder moeten kosten. Maar ja, dat gaat er helaas niet in bij deze mensen.