Bal0n wordt gedownmod naar off-topic, maar hij maakt een cruciaal punt.
Het is fraai om voorop te stellen dat een persoon bij zijn volle verstand is, het advies van ons dokters opvolgt en wilt meewerken aan zijn behandeling. Echter, dat is vaak niet wat er in de praktijk gaande is. Ten dele waarschijnlijk omdat patiënten sterk geneigd zijn om mij als arts tevreden te stellen, maar deels liegen ze je ook glashard voor.
Zo is het 'vrij normaal' om een patiënt welk je zojuist buiten heb zien staan paffen vervolgens in de spreekkamer hoort zeggen dat hij het afgelopen jaar gestopt is met roken.
Patiënten zijn wat dat betreft jammerlijk genoeg niet altijd even goed te vertrouwen. En smokkelen ook flink. Opgenomen patiënten bijvoorbeeld willen nog wel eens pillen weggooien, in nachtkastjes verstoppen, etc.
Dit laatste is vergelijkbaar met het pakken van pillen uit de pillendoos en vervolgens simpelweg in de prullenbak laten verdwijnen.
Voor patiënten welk simpelweg pillen vergeten in te nemen, zeggen apotheek gegevens vaak al boekdelen. Indien ik bijvoorbeeld een recept uitschrijf voor 3x daags 2 tabletten voor 6 weken per keer. En zo'n patiënt na 10 weken zijn 2e recept af komt halen, weet je voldoende. Deze patiënt vergeet nog wel eens een pilletje hier en daar.
Persoonlijk denk ik dan ook dat er veel meer waarde zal zitten in het nationaliseren van apotheek gegevens dan het gebruik van dit soort doosjes voor in de dagelijkse praktijk. Monitoring van dit soort problemen vanuit de huisarts geneeskunde en indien toepasbaar wijkhulp inzetten om deze mensen te assisteren met hun medicatie. Mensen welk het tenslotte oprecht vergeten zullen het niet snel beter gaan herinneren enkel doordat artsen er bericht van krijgen.
Wat betreft de nodeloze kosten, éénmaal verstrekt is verstrekt in de westerse wereld. Pillen welk niet gebruikt worden, ongeacht wat voor reden van patiënt, zullen verloren blijven. Apotheken nemen ze niet terug aan. Persoonlijk denk ik dat het dan ook veel belangrijker is wat betreft de kosten te drukken om generieke middelen voor te schrijven waar mogelijk, en geen idiote hoeveelheden voor te schrijven maar een realistische inschatting. Het kost evenveel tijd qua schrijven, maar betekend het verschil tussen een recept van 1 euro of 90 euro bij wijze van spreken.
@amn: het zijn zeker niet alle patiënten, maar er zitten er wel veel tussen. Ik denk wel dat dat soort dingen sterk regio gebonden zijn. En vertrouwensband is een probleem, welk mogelijk deels mee speelt met het feit dat patiënten er niet open en eerlijk over zijn. Ik ben een relatief jonge arts, geen eigen poli maar een assistenten poli, waardoor patiënten vrijwel iedere keer weer een nieuw gezicht voorbij zien komen.
Wat betreft simpelweg vergeten zijn denk ik zeer zeker dat daar een belangrijk aandeel ligt, maar denk ik niet dat dit systeem daartoe de oplossing is. Dit soort pillendozen zullen er niet goedkoper op worden namelijk. Terwijl apothekers al vaak goed bijhouden met wat voor frequentie patiënten hun medicatie afhalen en dezelfde inzichten kunnen geven. Als oudere er actie op ondernemen, zal zo'n potje ook niet direct voor zorgen. Een SMS systeem, wekker systeem, etc kun je allereerst nog proberen, maar daarbij zijn resultaten ook tegenvallend.
Goed geregelde wijkzorg daarentegen kan dit soort mensen vaak een zeer goede uitkomst bieden. Daar heb je geen high-tech pillendoosjes voor nodig.
[Reactie gewijzigd door psychodude op 22 juli 2024 18:29]