Pillendoos kan automatisch medicijninname patiënt bijhouden

Het bedrijf AdhereTech heeft een pillendoos ontwikkeld die is voorzien van een registratiesysteem waardoor er gekeken kan worden of de patiënt zijn medicijnen wel inneemt. De vinding moet zorgen dat patiënten op tijd hun medicijnen innemen.

De pillendoos heeft een doorsnee uiterlijk maar is door AdhereTech voorzien van vergelijkbare technologie als in touchscreens: er zijn sensoren verwerkt in de behuizing van het pillendoosje. Daardoor kan tot op 1ml nauwkeurig worden bepaald hoeveel medicijnen er nog in zitten. De informatie kan vervolgens via een 3g-verbinding naar de behandelende artsen worden doorgestuurd. Vervolgens kan vanaf de server een bericht naar de patiënt worden gestuurd, bijvoorbeeld in het geval de patiënt een pil is vergeten in te nemen.

De technologie moet ervoor zorgen dat meer patiënten zich aan het behandelplan van de dokter houden. In bijna elke medische tak neemt een bepaald percentage van de patiënten zijn medicijnen onvoldoende in, waarbij in sommige gevallen het percentage non-adherence op kan lopen tot rond de 50 procent. Hierdoor gaat veel geld verloren, omdat de medicijnen wel verstrekt zijn maar niet worden gebruikt. Overigens is het met het systeem voor wetenschappers ook gemakkelijker om medicijninname te onderzoeken.

AdhereTech pillendoos

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

08-10-2012 • 19:46

78

Reacties (78)

78
69
47
8
1
9
Wijzig sortering
Het idee is niet zeker niet onaardig. Ik ben zelf werkzaam in de pharmaceutische industrie en non-compliance is een zaak die aangepakt moet worden waar mogelijk. Dit soort oplossing zie ik graag! Alleen ik zie ook (te) vaak soortgelijke "revolutionaire" producten voorbij komen die toch uiteindelijk niet op de markt komt. Hebben ook zelf studies gedaan naar soortgelijke oplossingen maar vooralsnog is er nog niets ontwikkeld wat goedgekeurd is. Eisen voor dit soort producten zijn nogal streng.

En dat mis ik ook in dit nieuwsbericht: het is nog niet goedgekeurd door de FDA, zelfs geen 510(k) toegekend ... en zonder 510(k) geen kans op Post Marketing Approval --> mag niet op de markt komen. Kortom, leuk bericht over een leuk idee maar op basis van de info die ik zo snel kond vinden is het ook niet meer dan dat.
+ dit systeem zal gevalideerd moeten worden onder 21 CFR Part 11 (electonic records), dus dat neemt ook weer een hele tijd in beslag...
In bijna elke medische tak neemt een bepaald percentage van de patiënten zijn medicijnen onvoldoende in, waarbij in sommige gevallen het percentage non-adherence op kan lopen tot rond de 50 procent.
Statistiek van lik-me-vessie.
In elke bedrijfstak doet een bepaald percentage iets wel of niet goed. Help! Ik word achtervolgd door een 'bepaald percentage' zombies! Nou, dan zal ik wel een 'bepaald risico' lopen. En natuurlijk is dit een vage reclame-achtige kreet die je net zo goed weg kunt laten zonder enige informatie te verliezen. 'Rond de 50 procent' betekent gewoon gokken: wel of niet, ja of nee, kop of munt. Het betekent dat ze geen idee hebben. Die hele laatste alinea is nietszeggende overbodige verkooppraat en kan weg zonder het bericht te schaden.

Wat is nou het werkelijke probleem van medicijnpilleninname: sommige patienten hebben veel verschillende soorten pillen en voor elke soort is weer een ander innamepatroon voorgeschreven. Die mensen hebben ingewikkelde roosters want de ene pil moet voor en de andere na het eten, sommige pillen mogen niet bij elkaar enzovoort. Ken je die capsules? Die moeten de inhoud beschermen tegen het maagzuur en moeten worden ingenomen als de maaginhoud in de darmen wordt geloodst, terwijl andere pillen juist in de maag moeten oplossen. De ene pil éen keer per dag, de andere bij elke maaltijd.

Kijk, dát maakt de pilleninname zo lastig. En patienten die hier mee kampen hebben nix nul komma nada aan dit touchscreen pillendoosje. Want die is maar voor éen type pil en een beetje patient heeft een doosje met wel vijf vakjes voor de verschillende pillen voor elke dag. Vraag maar eens aan een stevige epilepsiepatient naar het medicijngebruik. In het afgebeelde pillenbakje kunnen naar mijn schatting circa 20-30 pillen. Dan gaat het om 3-4 pillen per dag, dat kan nooit ingewikkeld zijn en daar is zo'n gadgetdoos dus helemaal niet voor nodig.

Kortom: dit dure doosje is een gadget dat een oplossing pretendeert te bieden voor iets wat helemaal geen probleem is. Best leuk hoor, een meedenkende verpakking, en slim getarget op de medische groeimarkt. Een mooi item om op te bezuinigen vóordat het wordt aangeschaft.
Deze ontwikkeling is al meer dan 2-3 jaar oud. Vitaphone heeft de PICO ontwikkeld deze werkt in combinatie met de medicatie rol, waarbij de medicatie per innamemoment zit voorverpakt.

De PICO wordt ook al in heel Nederland ingezet, we zijn nu in het buitenland aan het uitrollen. Ook de PICO registreert wanneer de medicatie wordt uitgenomen en als dit niet het geval is wordt de cliënt eerst op de thuis telefoon gebeld waarna eventueel een derde, bijvoorbeeld buurvrouw of hulpverlener, kan worden ingeschakeld. De PICO werkt met GPRS.

Wat wij vooral ervaren is dat het de mentale druk van de medicatie op tijd innemen weg neemt dit kan voor zowel de cliënt als mantelzorger of hulpverlener gelden.

Voor meer informatie ga naar http://picocare.com
Anoniem: 471857 9 oktober 2012 14:00
Er is reeds een veel beter alternatief van Nederlandse bodem beschikbaar, genaamd Pico (van Vitaphone Nederland). De Pico wordt al via verschillende appotheken geleverd en vergoed door meerdere verzekeraars.

Hierbij zijn de pillen per slikmoment voorverpakt door de appotheker, waardoor de patiënt niet meer hoeft na te gaan welke pillen hij/zij precies moet innemen. Dit apparaat is verbonden met backend-servers via een data-only simkaart en heeft dus geen telefoonlijn of iets dergelijks nodig. Het apparaat krijgt de juiste slikmomenten voor de patiënt door vanaf een server wanneer een nieuwe Mediecatierol wordt geplaatst. Ieder zakje bevat een barcode die wordt gescanned, waardoor de Pico weet dat de juiste medicatie is uitgenomen, op het juiste moment.
Wordt de medicatie niet op het juiste moment ingenomen, dan wordt de patiënt hierover geinformeert door de server, welke naar de patient belt. Wordt de medicatie alsnog niet uitgenomen binnen een vastgestelde periode, dan kan er ook een alarm worden gestuurd naar de verzorger / verpleger.

Mooiste van alles is dan alle slikmomenten en herinneringen kunnen worden ingesteld door de appotheker of verpleger, per patiënt. En de verpakking van de medicatie verloopt volledig automatisch.
Ten eerste, jeetje wat een hoop spel- en taalfouten maak jij zeg..

Ten tweede, wie scant die barcodes dan? De, veelal vergeetachtige, patiënt?

Ten derde, als een patiënt de medicijnen niet wilt slikken en geen zin heeft in het alarmpje, dan kan die het zakje dus enkel even scannen en laten liggen of weggooien?

Ten vierde, sinds wanneer verloopt de verpakking van de medicatie volledig automatisch wanneer een patiënt deze zelf moet scannen, openen en een apotheker ook deze nog moet vullen van tevoren (wat een apotheker nooit zelf zou doen overigens..)?

Mijn laatste 3 punten zijn vragen die ik aan je stel, omdat ik zelf nu geen tijd heb om door te klikken naar de site van het product.
1 Agreed

2 Nee het apparaat scant het als je het eruit pakt meen ik (ken dit systeem niet, maar er is een andere die dat wel doet)

3 De doelgroep is de vergeetachtige patient, niet de idiote, obstinate (en ja, zo noem ik ze)

4 Zie 2, maar hij doelt op het verpakkingsproces. Dat doet een GDS machine automatisch. Na enkele handmatige instructies :)
En ja, apothekers assistentes :P vullen wel degelijk handmatig weekdozen als ze niet willen 'Baxteren'

[Reactie gewijzigd door Oorlam op 22 juli 2024 18:29]

Maar, ik kan als patient toch gewoon de pil er uithalen en hem dan niet innemen? Of zeg ik nou iets geks.
Laten we voorop stellen dat een persoon die dit soort toepassingen nodig heeft, geestelijk gezond is en het advies van de dokter opvolgt en dus mee wil werken aan de behandeling. Het apparaat is gewoon bedoeld om meer regelmaat aan te brengen in het toenemen van medicatie bij mensen die het (vaak) vergeten.

Als een persoon echt niet wil meewerken aan een behandeling, dan kun je doen wat je wilt. Maar weinig maatregelen zullen daarentegen succesvol zijn. Het apparaatje is hiervoor dus ook niet geschikt ;)
Bal0n wordt gedownmod naar off-topic, maar hij maakt een cruciaal punt.

Het is fraai om voorop te stellen dat een persoon bij zijn volle verstand is, het advies van ons dokters opvolgt en wilt meewerken aan zijn behandeling. Echter, dat is vaak niet wat er in de praktijk gaande is. Ten dele waarschijnlijk omdat patiënten sterk geneigd zijn om mij als arts tevreden te stellen, maar deels liegen ze je ook glashard voor.

Zo is het 'vrij normaal' om een patiënt welk je zojuist buiten heb zien staan paffen vervolgens in de spreekkamer hoort zeggen dat hij het afgelopen jaar gestopt is met roken.

Patiënten zijn wat dat betreft jammerlijk genoeg niet altijd even goed te vertrouwen. En smokkelen ook flink. Opgenomen patiënten bijvoorbeeld willen nog wel eens pillen weggooien, in nachtkastjes verstoppen, etc.

Dit laatste is vergelijkbaar met het pakken van pillen uit de pillendoos en vervolgens simpelweg in de prullenbak laten verdwijnen.

Voor patiënten welk simpelweg pillen vergeten in te nemen, zeggen apotheek gegevens vaak al boekdelen. Indien ik bijvoorbeeld een recept uitschrijf voor 3x daags 2 tabletten voor 6 weken per keer. En zo'n patiënt na 10 weken zijn 2e recept af komt halen, weet je voldoende. Deze patiënt vergeet nog wel eens een pilletje hier en daar.

Persoonlijk denk ik dan ook dat er veel meer waarde zal zitten in het nationaliseren van apotheek gegevens dan het gebruik van dit soort doosjes voor in de dagelijkse praktijk. Monitoring van dit soort problemen vanuit de huisarts geneeskunde en indien toepasbaar wijkhulp inzetten om deze mensen te assisteren met hun medicatie. Mensen welk het tenslotte oprecht vergeten zullen het niet snel beter gaan herinneren enkel doordat artsen er bericht van krijgen.

Wat betreft de nodeloze kosten, éénmaal verstrekt is verstrekt in de westerse wereld. Pillen welk niet gebruikt worden, ongeacht wat voor reden van patiënt, zullen verloren blijven. Apotheken nemen ze niet terug aan. Persoonlijk denk ik dat het dan ook veel belangrijker is wat betreft de kosten te drukken om generieke middelen voor te schrijven waar mogelijk, en geen idiote hoeveelheden voor te schrijven maar een realistische inschatting. Het kost evenveel tijd qua schrijven, maar betekend het verschil tussen een recept van 1 euro of 90 euro bij wijze van spreken.


@amn: het zijn zeker niet alle patiënten, maar er zitten er wel veel tussen. Ik denk wel dat dat soort dingen sterk regio gebonden zijn. En vertrouwensband is een probleem, welk mogelijk deels mee speelt met het feit dat patiënten er niet open en eerlijk over zijn. Ik ben een relatief jonge arts, geen eigen poli maar een assistenten poli, waardoor patiënten vrijwel iedere keer weer een nieuw gezicht voorbij zien komen.

Wat betreft simpelweg vergeten zijn denk ik zeer zeker dat daar een belangrijk aandeel ligt, maar denk ik niet dat dit systeem daartoe de oplossing is. Dit soort pillendozen zullen er niet goedkoper op worden namelijk. Terwijl apothekers al vaak goed bijhouden met wat voor frequentie patiënten hun medicatie afhalen en dezelfde inzichten kunnen geven. Als oudere er actie op ondernemen, zal zo'n potje ook niet direct voor zorgen. Een SMS systeem, wekker systeem, etc kun je allereerst nog proberen, maar daarbij zijn resultaten ook tegenvallend.

Goed geregelde wijkzorg daarentegen kan dit soort mensen vaak een zeer goede uitkomst bieden. Daar heb je geen high-tech pillendoosjes voor nodig.

[Reactie gewijzigd door psychodude op 22 juli 2024 18:29]

Alzheimer patiënten hebben moeite met consistente inname (en dosering).

[Reactie gewijzigd door analog_ op 22 juli 2024 18:29]

Vergeten ook wat het alarm betekent. Is getest
Je voorbeelden zijn begrijpelijk, maar het is net alsof meer patienten expres 'liegen/weigeren' om niet in te nemen, dan er simpelweg 'het vergeten' zijn, terwijl ze wel willen innemen. Is dat echt DE praktijk, of jouw praktijk? Hoe zeker ben je van dit 'bedrog'? En wat doe je dan om weer een vertrouwensband te krijgen (en hoe typeer je dan die vertrouwensband? )?

[Reactie gewijzigd door amn op 22 juli 2024 18:29]

Maareh, zo'n systeem als dit hier bestaat al een tijdje en wordt ook al in het veld gebruikt...

Met als toppunt van controle de Maleisen en Chinesen die er video oproepen bij zetten met enige willekeur (of niet) waarbij ze de patient vervolgens vragen voor de camera het middel in te nemen. (vooral in infectieziekten bestrijding - om resistentie en transmissie te stoppen)

Ook voor suiker / dialyse patiënten en mensen die geestelijk achteruit gaan hebben ze al units waar baxter-rollen (voorverpakte portie medicijnen) in gaan die vervolgens middels een signaal melden wanneer medicatie moet worden ingenomen en per 3G doorgeeft of de medicatie is uitgenomen. (en deze slikt de resterende zakjes weer in zodat het duidelijk is wat er gemist is en op welk tijdstip indien de patient erover liegt)

Hier moet de wijkassistenten er ook weer op uit en kan de patient dus ondervraagd worden, maar inderdaad, verspilling ga je er niet mee tegen uiteindelijk.

Het issue van de grote voorraden bij patienten thuis, wat ook nog eens gevaar oplevert, is echter wel verholpen. Het moment dat een middel in een gesloten systeem verpakt zit, zou het eventueel teruggenomen kunnen worden. (Ook al is dat totaal niet realistisch te verwachten dat dat ook zal gebeuren momenteel, maar goed)

Generiek dus goedkoper is natuurlijk deels een oplossing om kosten te besparen, maar aan de andere kant maak je daar de investering in nieuwe, betere middelen voor de industrie wel weer mee kapot. Naast dat er zo nu en dan voor inferieure middelen wordt gekozen. (hoewel nieuwer / duurder natuurlijk niet standaard beter is, dat is wel weer vaak genoeg gebleken).
Persoonlijk denk ik dan ook dat er veel meer waarde zal zitten in het nationaliseren van apotheek gegevens dan het gebruik van dit soort doosjes voor in de dagelijkse praktijk. Monitoring van dit soort problemen vanuit de huisarts geneeskunde en indien toepasbaar wijkhulp inzetten om deze mensen te assisteren met hun medicatie. Mensen welk het tenslotte oprecht vergeten zullen het niet snel beter gaan herinneren enkel doordat artsen er bericht van krijgen
Ik weet niet of nationalisering nodig is. Probleem is dat wanneer je op op grote schaal therapietrouw gaat verifieren, je nogal zit met het privacy issue. Daarnaast is er nauwelijks geld beschikbaar voor zulke dingen. De apothekers die ik ken (o.a. oprichter van de LAREB) weten wat voor berg informatie ze hebben, echter is er nauwelijks tijd en geld beschikbaar om daar iets te doen.

Een andere hoek is natuurlijk een module in bouwen de Arts/Apotheker informatie systemen zoals medicom/pharmacom e.d., alleen de features zijn nogal vraag gestuurd en zijn de meeste apothekers/artsen vrij huiverig voor verandering en kosten.
Klopt, volgens mij is dit systeem meer gericht op patienten die het domweg vergeten om ze in te nemen.
Mja, dat is volgens mij veel simpeler en goedkoper op te lossen.
Mijn opa had gewoon een pillendoos met een alarm, eenmaal ingesteld ging ie vervelend piepen totdat het medicijn was ingenomen.
Aan de voorkant van de doos stond groot de tijd en welke dag het was, dit werkte vrij goed voor mijn ietwat demente opa :)

edit, blijkbaar nog niet eens zo gek, je kan ze makkelijk vinden na een korte google opdracht: http://ehbo.twenga.nl/automatische-pillendoos.html
Moet er dan persé 3G en dat soort onzin in? :?

[Reactie gewijzigd door wootah op 22 juli 2024 18:29]

Anoniem: 442878 @wootah9 oktober 2012 12:35
Mja, dat is volgens mij veel simpeler en goedkoper op te lossen.
Klopt. Het kan goedkoper met oa . Pills on the Go en er zijn nog vele andere beschikbaar voor Android.Deze app houdt ook je voorraad bij en geeft aan wanneer je moet bijvullen.Een goede toepassing voor je Android device.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 22 juli 2024 18:29]

het is wel makkelijk dat je gewoon een smsje krijgt ipv zo'n iritant gepiep. m'n mobiel heb ik toch altijd bij me =).

wat dacht je van linken aan een planner die echt altijd berichtjes stuurt. voor de ultieme luie mens O-)
mijn opa heeft geen gsm en ook geen planner :p
Het verschil is dat deze doos het kan melden als ie niet wordt opengemaakt.
wat dacht je van: gewoon, omdat het kan :D
Het gaat juist om kosten besparing in de zorg (50% van de medicijnen worden niet gebruikt en willen ze tegen gaan). En dan ga je dementerende patienten een dure pillendoos met 3g abbo vergoeden zeker?

edit:typo

[Reactie gewijzigd door Fealine op 22 juli 2024 18:29]

Zo zijn er al meerdere systemen voor dit. Het frootste nadeel blijft: dit systeem is bedoelt voor mensen die het vergeten, mensen vergeten dat ze de pillen moeten pakken, ook wanneer er een alarm of wat dan ook afgaat weten ze niet meer wat ze moeten doen. Zoals de pica.. DIt is al meerdere keren heel doordacht getest door oa de thuiszorg en apothekers en patienten maar 1 grote flop puur doordat de patient niet weet wat te doen. Waarom hun het in 2013 opnieuw gaan proberen... Economie?
Ach weet je, men maakt zich zorgen over de kosten van niet gebruikte medicijnen. Maar hoe meer oudjes af en toe of best wel regelmatig hun pillen vergeten in te nemen, hoe eerder ze sterven, hoe goedkoper het is op termijn.

Dat klinkt ziek. Vergeef me de pun. Maar het is wel zo. Helaas ben ik nooit bang om zieke dingen te zeggen die andere liever voor zich houden. Zo zijn de meeste mensen hier redelijk jong en betalen 20% van hun salaris aan een pensioenfonds, dat dat geld ogenblikkelijk uitkeert aan gepensioneerden, allemaal met hun eigen medische status, zal ik maar zeggen. Straks komen er nog meer ouderen, met nog emer klachten, nog meer zorgkosten.
Beoordeel me dus niet te snel op wat ik schrijf. Op de dag dat je zelf met pensioen gaat is er geen geld of een schijn bedragje. Maak van jezelf geen hypocriet want als je zelf 70 bent dan geef je me gelijk.

Punt is, we moeten mensen laten sterven. We dienen niet te willen mensen praktisch te dwingen zo veel mogelijk en zo lang mogelijk alle leven er uit te laten persen als een soort bevalling aan het eind van de rit. Het is niet eerlijk en de moraal is bedenkelijk. De rij moet doorschuiven en zich niet ophopen bij de exit. Jullie jongeren worden uitgebuit en op jullie wordt de wissel getrokken met vooruitwerkende kracht. Jullie geld wordt gaat nu in de pillendoos en als je zelf oud bent wordt die doos niet helemaal meer gevuld. Weinig of geen pensioen, geen geld voor zorg zoals we die nu aan ouderen toekennen.

Wezenlijke vragen en gedachten over de samenleving zie je zelden. Er is een taboe op. Ik ken geen taboes.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399807 op 22 juli 2024 18:29]

Dat kan inderdaad, maar er zijn ook veel patiënten die gewoonweg hun medicijnen vergeten in te nemen. Bij deze groep patiënten is het wel mogelijk de medication adherence op deze manier te verbeteren.

Ik vind het overigens een raar statement dat er veel geld verloren zou gaan doordat er medicijnen worden verstrekt maar niet worden gebruikt.
Door deze techniek is het niet zo dat er ineens minder medicijnen voorgeschreven hoeven te worden, artsen zullen dit niet veranderen (en dus zullen de kosten gelijk blijven). Het lijkt mij dat door betere medication adherence er een kortere behandeling zal zijn, wat uiteindelijk scheelt in kosten.
Het zou ook kunnen zijn, dat artsen meer medicijnen voorschriven omdat elke keer blijkt dat een patient een bepaalde waarde niet haalt (ik ben medisch een leek, dus val me daar niet op aan).
Dan zou het dus kunnen zijn, dat er te veel wordt voorgeschreven en dat dit op één patient niet zoveel bespaard, maar bij alle patienten gezamelijk het behoorlijk aan kan tikken.
Dat is precies wat ik ook dacht, het enige dat dit toevoegt is dat big brother nu mee kan kijken of jij wel doet wat de doctor zegt. Maar er is "nog" geen mogelijkheid om ook te controleren of jij de pil wel inneemt. Voor het zelfde geld verkoop je de pil aan iemand anders of voer je het ding aan je hond dat is niet te controleren.

Ik zou wat dat betreft liever een oplossing zien die simpel weg de optie om niet in te nemen weg zou nemen. Een mogelijkheid om simpel weg een mechanisme te gebruiken dat de doctor toe laat op te geven dat je iedere x uur een bepaalde dosis van dit of dat goedje nodig hebt waarna je die dosis netjes krijgt zonder dat jij er bewust iets voor hoeft te doen.
Je kunt nog steeds weigeren de medicatie aan te nemen maar je kunt niet langer de medicatie vergeten of vroegtijdig stoppen. Het zou bijvoorbeeld antibiotica een heleboel langer effectief houden dan nu het geval is. De andere kant is dat dit natuurlijk vraagt om misbruik door mensen die niet het beste met je voor hebben.
Inderdaad! Dat was mijn eerste reactie bij het lezen van de titel.

Eigenlijk hetzelfde als; Diefstal in parkeergarage X zal afnemen, men heeft camera's opgehangen...
Heh. Of je stoot het doosje om waardoor alle pillen eruit vallen, en dan gaat er ergens een alarm af met de melding dat je mogelijk zelfmoord wil plegen :+
Maar, ik kan als patient toch gewoon de pil er uithalen en hem dan niet innemen? Of zeg ik nou iets geks.
In zoverre dat iemand die medicatie nodig heeft de medicatie gewoon inneemt, zeker de oudere patient, die vaak TEveel, of verkeerd inneemt.
Het gaat in dit geval over het "vergeten" in te nemen van medicatie. Daar kan ik me wle iets bij voorstellen. Ik vergeet ook weleens iets.Er zijn mensen die op veel verschillende tijden op een dag een of meerdere pillen moeten innemen.
http://www.pw.nl/dossiers/therapietrouw
Als een patient een pil die hij nodig heeft NIET inneemt. Dan is er denk ik iets anders mis.Maar dat is niet aan de orde. Die koopt ook geen pillen timer(app) want hij neemt ze niet in. Nutteloos dus.

Ik heb ook een aantal pillen. Als ik die niet inneem zal het erg slecht met me gaan. Ik neem het risico dus niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 22 juli 2024 18:29]

Grappig, ik ben net met een project bezig, waar een pillenstrip (blister) voorzien is van sensoren en een RFID chip, die weer in verbinding staan met een gsm (NFC). Beetje gelijkaardig idee :). Voordeel daarvan is dat je verschillende pillen voor verschillende dagen erin kan steken, en je geen batterij nodig hebt.

En het punt is vooral voor mensen die hun pillen vergeten, als je ze doelmatig niet inneemt, zijn er altijd mogelijkheden. Dit kan ook perfect gekoppeld worden aan bvb reminders op een smartphone, afhankelijk van of je de desbetreffende pil al genomen hebt of niet :).

Probleem dat ik bij deze technologie wel zie is batterijduur, daar wordt niets van gezegd....

[Reactie gewijzigd door Carrein op 22 juli 2024 18:29]

Dan is er een ander systeem dat evengoed werkt, en veel goedkoper is. Gezien bij een klant van ons. Zij ontblisteren alle medicijnen, en verpakken deze in plastic zakjes voor elke dag op basis van de pillen die ze moeten nemen. Er staat op elke zakje een naam en de datum van inname.

Zij zijn zelf apothekers en nemen dan ook alle verantwoordelijkheid hiervoor op, en zodoende kunnen ze de pillen ook verdelen in het rusthuis door iemand die niet apotheker is.

Het moet niet altijd "it" gerelateerd opgelost worden.

[Reactie gewijzigd door tc982 op 22 juli 2024 18:29]

Maar voor mensen die nog geen plek in een rusthuis hebben, omdat er gewoonweg geen plek voor ze zijn, en last hebben van dementie is deze it-gerelateerde oplossing verrekte handig. De thuiszorg komt een keer per dag, pakt de blister uit en legt het klaar op een schoteltje en zegt erbij: Om twee uur innemen hoor! Dat wordt vergeten natuurlijk. Daarnaast om medicatie vergiftiging te voorkomen worden medicijnen ook over drie dagdelen verspreid. Dus dat blisteren is gewoonweg een verouderde oplossing, en werkt alleen als je in staat bent het zelf te controleren, of zoals je al zegt in een rusthuis zit.
Als apotheker zou ik hier graag even op willen antwoorden. Jij bedoelt ongetwijfeld het Baxter systeem.

Het 'nadeel' van dit Baxter systeem t.o.v. deze 'uitvinding' is dat deze uitvinding je er op kan wijzen dat het niet adequaat of op tijd is ingenomen en, nog belangrijker, het systeem kan worden uitgelezen door de arts en met name de apotheker zodat hij/zij de therapie trouw kan controleren.

Dit is met name van belang bij patiënten waarbij het vermoeden bestaat dat, bijvoorbeeld, zijn bloeddruk niet verlaagd wordt na gebruik (lees: uitgifte) van zijn of haar bloeddrukverlagers. Therapie ontrouw houdt dus in dat de patiënt het middel netjes afhaalt maar niet op de juiste manier of op het juiste moment inneemt. Hierdoor wordt er, bijvoorbeeld in het geval van bloeddruk verlagers, geen verlaagde bloeddruk gevonden. De apotheker/arts weet dan eigenlijk nooit waar dat dan aan ligt terwijl het helaas heel vaak door de therapie ontrouw komt.

Ik vind dit persoonlijk als apotheker helemaal niet zo een grote 'uitvinding' (buiten het 'IT'-gedeelte) om, aangezien er inderdaad (zoals in de overige comments al een paar keer staat beschreven) veel goedkopere en reeds bestaande middelen zijn die ook op dezelfde manier werken. Een voorbeeld is inderdaad "de alarmerende pillendoos" die een alarm kan laten afgaan wanneer iemand zijn of haar pillen vergeet.

De doelgroep voor deze apparaten is uiteraard de vergetende/demente patiënt, en niet zozeer de patiënt die zijn of haar pillen niet wilt innemen. Dat sommige patiënten niet hun pillen willen innemen, doe je weinig aan. Autonomie is ten slotte een mooi ethisch beginsel.
Klinkt goed, aangezien toch veel mensen (jong en oud) hun dagelijkse pilletjes vergeten.

Bij de werking van het concept heb ik toch wel wat vraagtekens. Communicatie via 3g, verbinding met de arts en een notificatie via je smartphone (mbv de API) is echt erg ver gezocht om dit probleem op te lossen. Het lijkt alsof de ontwerpers hun idee kracht willen bij zetten door extra features.

Het lijkt me beter als ze dit betaalbaar gaan aanbieden en in een eenvoudige vorm. Een bliepje om de zoveel tijd is misschien wel voldoende genoeg om de meeste mensen te herinneren. Bovendien ben je minder afhankelijk van een heel notificatiesysteem via het internet.
Anoniem: 382732 @Bliz8 oktober 2012 22:06
"Het lijkt alsof de ontwerpers hun idee kracht willen bij zetten door extra features. "

Dan moet het in ieder geval een doorslaand succes worden bij de tweakers....
Ik denk dat dit een fantastische uitvinding is voor de dementerende bejaarde die door vergeetachtigheid de medicijninname niet altijd goed doet. Mijn moeder komt nog regelmatig gespannen thuis omdat blijkt dat haar oude moeder al dagen haar pillen niet genomen heeft, of juist te veel pillen slikt omdat ze vergeten is dat ze de dagelijkse dosis al ingenomen heeft. Als zulke incidenten met deze technologie teruggedrongen kunnen worden, ben ik er helemaal voor.
Ik zioe het wel zitten hoor. Je hangt een automaat in het huis wat een alarmering geeft. De patient loopt naar de automaat. De automaat detecteerd de patient en laat het medicijn vallen. Het werkt goed bij koeien, met voeren dus waarom niet bij mensen? ;)

Maar even alle gekheid op een stokje. Het is wel een oplossing tegen een overdosis per ongeluk of juist het vergeten van een medicijn.
Mooi hoor maar wel een beetje "waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan".Mijn moeder heeft een pillendoosje met 7 hokjes en daar doet ze elke week de pillen voor elke dag in.'elke avond kijkt ze of er eentje is achtergebleven, die is ze dan vergeten in te nemen (wat ze dan alsnog doet uiteraard).Werkt prima en kost een paar euro, gaan geen batterijen in en gaat ook niet stuk.
Verschil is dat artsen en wetenschappers hier dan alsnog geen inzicht op hebben. In het geval van de in het artikel beschreven doosje, hebben artsen en wetenschappers dit wel, wat tot efficienter onderzoek of een efficientere voorschrijving van medicatie kan leiden. De belanghebbende is dus niet de patient, maar de instantie die de patient van medicatie voorziet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.