Zweedse politie valt hoster PRQ binnen

De Zweedse politie heeft maandag een inval gedaan bij PRQ, een hoster die opgericht is door dezelfde mensen die torrentsite The Pirate Bay begonnen zijn. Door de inval zijn veel file-sharingsites niet te bereiken. Ook Wikileaks is bij PRQ gehost.

PRQDoor de inval bij PRQ zijn alle sites die de provider host offline. PRQ staat erom bekend dat het veel filesharingsites host en volgens Torrentfreak zijn onder andere torrenthound.com, linkomanija.net, tankafetast.nu, rlslog.net en streamingsitesatdhenet.tv, hahasport.com, sportlemon.tv en stopstream.tv niet meer te bereiken. Ook veel private torrentsites zouden de dupe zijn. Klokkenluiderssite Wikileaks is deels bij PRQ gehost, maar die site is nog online.

Volgens de eigenaar van PRQ, Mikael Viborg, is de politie op zoek naar specifieke servers. In 2010 en 2006 was de provider ook al onderwerp van politieonderzoek. In 2006 werden 180 servers in beslaggenomen in een poging The Pirate Bay offline te halen. PRQ is in 2004 gestart door Pirate Bay-oprichters Gottfrid Svartholm en Fredrik Neij, maar de bekende torrentsite zou nu niet meer bij de Zweedse hoster gesitueerd zijn.

Op moment van schrijven is The Pirate Bay wel offline, maar dit zou door een stroomstoring komen, verklaren mensen die betrokken zijn bij de site tegen opnieuw Torrentfreak. Onduidelijk is wanneer de The Pirate Bay en de sites die bij PRQ gehost zijn weer online komen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-10-2012 • 12:17

46 Linkedin

Reacties (46)

46
45
31
4
0
1
Wijzig sortering
Van 1 van de gehoste sites bij prq is dit te lezen:

From what we have gathered, the police raided PRQ looking for thepiratebay's servers (they still had 4 hosted there) - as soon as the police showed up at PRQ they nulled the entire network in an attempt to make it harder for the police to find the servers within their datacenter. There was a massive raid this afternoon in which all of thepiratebay.se's servers and assets were seized on a warrant carried out by Swedish police.

Ik ben vooral benieuwd naar het nullified verhaal, dit geeft natuurlijk wel aan dat de hoster zich wel degelijk bewust was/is van vermeend "illegaal" opererende sites.

[Reactie gewijzigd door Running_Cow op 2 oktober 2012 12:57]

Ik ben vooral benieuwd naar het nullified verhaal, dit geeft natuurlijk wel aan dat de hoster zich wel degelijk bewust was/is van vermeend "illegaal" opererende sites.
Of zij heel simpelweg, mind your own business...
Bewijsmateriaal vernietigen is een serieus misdrijf, waarschijnlijk zwaarder bestraft dan datgene waarvan ze beschuldigd waren.
Ze vernietigen geen bewijs materiaal. Door het netwerk te "nullen" betekend het dat alle traffic wegvalt naar alle servers.

Met als gevolg, dat de Politie, niet meer simpel kan zoeken waar die specifieke servers staan dat ze zoeken.

Er is GEEN bewijs vernietigd met een een netwerk te "nullen". Mannen zijn ook niet dom. Wat ze doen is de grijze kant van de wet maar niet illegaal.

Dit is het equivallent, van bijvoorbeeld je bezit een ganse rij met huizen. Politie komt eraan. Je verwijderd de huisnummers van alle huizen. Je vernietigd niets van bewijs, je maakt het hun gewoon een beetje moeilijker.

Het probleem is meer, wat omvat de huiszoekingsbevel voor die servers. Als er speciek instaat dat men zoekt naar TPB servers, tja, dan kan men niet gewoon iedere server gaan fyschiek controlleren, omdat ze dan buiten om hun huiszoeking bevel gaan.

Denk terug aan het huis verhaal. Je hebt een huiszoeking voor huis nummer 5. Alle nummers zijn weg. Je kan niet zomaar binnenstappen op nummer 1,2,3,4,6,7,8, ... om te weten dat deze wel degelijk het correcte huis is.

Gewoon een spelletje van kat & muis met de politie. Er is niemand dat zegt dat je medewerking moet verlenen bij een huiszoeking. Je mag ze enkel niet tegenwerken. Als ze het werkwerk genulled hebben op het moment dat ze de politie zagen, is wettelijk ... niks mis mee. Nu, als de politie smerig wilt terugspelen, nemen ze alle servers in beslag maar daarvoor is hun huiszoekingsbevel waarschijnlijk te beperkt.

De Provider in kwestie hebben al ervaring met huiszoekingen.
Ga er maar van uit dat het huiszoekingsbevel heel breed is omschreven. Waarschijnlijk breed genoeg om zelfs de smartphone van de schoonmaker daar in beslag te nemen. het kost ze nu alleen wat meer tijd.
Ik denk als ze een goed huiszoekingsbevel hebben, dat ze van elke server mogen vaststellen of deze voldoet aan de criteria om mee te nemen ( in dit geval als de server gebruikt wordt voor de pirate bay).

Dus de politie moeilijker maken leidt er toe dat ze meer moeten doorzoeken, en kan daarmee tot meer overlast voor de andere gebruikers leiden. Niet slim dus, ze vinden ze toch wel.....
Ik meen dat in het VK (waar het strafbaar is om een encryptie-key niet te overhandigen aan de politie indien er om gevraagd wordt) er 4 jaar celstraf op staat. Nou kan ik zo al wat misdrijven verzinnen waarvoor je langer dan 4 jaar de bak in kunt draaien. Als je advocaat daarbij nog eens aannemelijk kan maken dat je je key niet kúnt weten (bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een extern gehoste key-file die verdwenen is) dan is vrijspraak nog niet eens uitgesloten.
Dus ja, je hebt gelijk, echter moet de politie niet raar staan te kijken als ze dit vaker gaan zien als aan de andere kant de strafmaat voor copyrightmisdrijven in sommige gevallen boven die van een levensdelict uitkomen.
De theoretische maximumstraf met de straffen in praktijk vergelijken is niet correct. Het beledigen van een bevriend staatshoofd kan je twee jaar gevangenisstraf opleveren om maar iets te noemen.
Ik ben vooral benieuwd naar het nullified verhaal, dit geeft natuurlijk wel aan dat de hoster zich wel degelijk bewust was/is van vermeend "illegaal" opererende sites.
Nee.

Dit is gewoon hetzelfde doen als zeggen: "wil je dingen ophalen? Ga ik niet meewerken, je zoekt het maar uit." *Trekt de stekker uit de routers*

Je weet dat het MOGELIJK is, en je weet dat je je klanten waardeert, en je klanten jou waardeert, en dus maak je het de 'binnenvallers' lastig.
Tenzij jij verdachte bent ben je als beheerder verplicht mee te werken met de politie (als ze de juiste papieren hebben).
Misschien, maar dan alleen pas nadat ze het gevraagd hebben en je ze je de papieren hebben laten zien.
Als ze aanbellen trek je de stekker er al uit..
Nee, de waard kent zijn klandizie, dat is heel wat anders. Of nog erger, de hoster is zelf onderdeel van de criminele organisatie, of hij is op zijn minst van bedenkelijk allooi. Immers, als je een goed contact hebt met politie en justitie, dan zijn ze vaak de kwaadste niet en is dit allemaal goed op te lossen. Gooi jij je netwerk dicht, dan nemen ze ook machines mee die niets met de inval te maken hebben. Ga jij dat maar eens aan je klanten uitleggen (tenzij ze in hun contract hebben staan dat server genuked worden (bijvoorbeeld DBAN) bij een inval, dan is het natuurlijk wat anders en is de klant verantwoordelijk voor de backups).
Ik heb de melding ook gezien.
Het gaat hier echter volgens mij niet om de hoster die het netwerk 'nullde', maar om de 'eigenaars' van de desbetreffende website.

Bovendien meen ik dat ze met 'nullen' in dit geval het flooden van het netwerk bedoelen. Waardoor het moeilijker wordt de desbetreffende servers te vinden (zoeken naar een naald in de spreekwoordeelijke hooiberg).

edit:
I stand corrected... er staat duidelijk 'they' in de melding, dus de hoster deed het wel degelijk met opzet. In dat geval kan het inderdaad best zijn dat alle servers effectief 'nulled' zijn, en dat dus alle datat verloren is gegaan

[Reactie gewijzigd door Zer0CooL op 2 oktober 2012 13:02]

Het wordt geschreven alsof het een drugsbust is. Is hier uberhaupt gerechtelijk bevel toe gegeven? of is dit op eigen initiatief van stichtingen zoals brein?

Ben blij dat de Entertainment industrie boven de wet staat, dat geeft me snachts een veilig gevoel tijdens het slapen :)
Volgens http://nyheter24.se/nyhet...zzia-mot-webbhotellet-prq (translate: http://translate.google.c...zzia-mot-webbhotellet-prq) host het bedrijf ook andere dubieuze zaken zoals fora voor pedos, Tsjetsjeense rebellen sites, file sharing sites en online drugs.
Het treurige is dat deze pedo-sites alleen maar collateral damage zijn. Het gaat de politie niet om de kinderporno, maar om de Torrentsites/filehosters.
Er is nooit serieus aandacht geweest voor pedo-sites, maar nu onder druk van de lobby worden alle wetten maar even opzij geschoven. Hoe ziek is de maatschappij geworden...

[Reactie gewijzigd door Abom op 2 oktober 2012 13:47]

Anoniem: 132385
@YuriV2 oktober 2012 18:38
Fora voor pedo's en tsjetjeense rebellen sites zijn toch gewoon toegestaan als ze geen wetten overtreden. Moreel gezien is het misschien wenselijk dat ze niet bestaan maar als je op die tour gaat beginnen dan is het hek van de dam en kan je alles wel gaan verbieden.
Ik denk dat het eigen initiatief was van de dienstdoende inspecteur... Het lijkt mij logisch dat in een land als Zweden wel een bevel is gegeven.

Het is wel vreemd dat de politie zich inderdaad steeds meer bezighoud met het inbeslag nemen van totale servers, door de druk van de entertainment industrie.

Bij het duidelijk schuldig maken aan het beheer / hosten van een botnet zou ik het rechtvaardig vinden.
Ook Brein kan niet zelf een inval doen !
Dat moet in samenwerking met de politie, en die doen weer niets zonder gerechtelijk bevel daarvoor !
Toch doen ze het, door net te doen als of ze een bevel hebben.
Anoniem: 310408
2 oktober 2012 12:43
Dus TPB is al een hele tijd offline omdat er PDU down is gegaan? En er is geen backup of mogelijkheid om de stekkers even in een gewoon stopcontact te doen? Dat lijkt me sterk.

Ik weet dat ze met een behoorlijk aantal servers werken (alleen al het tonen van de advertenties moet een enorme load geven) maar in vele jaren bezit van servers heb ik nog nooit een PDU storing gehad die niet makkelijk te omzeilen was. Dan doe je even een paar uur zonder autofail etc.
Het is bij mijn weten nog niet bekend wat er in beslag is genomen en wat het doel was. Het lijkt dus op dit moment onmogelijk om te bepalen welke uitval onder 'collateral damage' valt en welke niet. Zou natuurlijk best TPB kunnen zijn waar het om ging, of een van de vele andere sites (da's het leuke van speculeren).

Als de servers niet gemarkeerd waren en/of er heel veel is losgekoppeld in de zoektocht, kan het best even duren voordat dat duidelijk wordt. Zeker als er netwerkinfra gereset is.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 2 oktober 2012 12:51]

The chase continius...

on topic: en als het bedrijf onschuldig blijkt of procedure fouten zijn geaakt, is de schade al aangericht lijkt mij.
Daar is het ze ook om te doen. Het ontwrichten van de gehele community. Het zal ook vast wel het een en het ander te doen hebben met Gottfrid Svartholm. Want deze zit voorlopig nog wel even zonder aanklacht vast, dus zijn ze druk zoekende naar nog meer wat ze aan hem kunnen linken.

Maar die jongens zijn niet dom. Integendeel. Goed kans dat ze op dingen stuiten waarmee de Zweedse overheid flink te kakken wordt gezet.
Het is velen al tijden een doorn in het oog dat deze hosters zogenaamde bulletproof hosting aanbieden. Partijen die nergens anders aan de bak kunnen met hun hostingsbehoeften kloppen bij deze partijen aan. Zo host PRQ o.a. WikiLeaks, de North America Man-Boy Love Association, Pedophile.se, de Tsjetsjeense rebellensite Kavkaz Central en het van laster beschuldigde Italiaanse blog Perugia Shock (bron). Veelal hebben deze hosters een zogenaamde "Mind Your Own Business" Policy, reageren ze niet op abuse meldingen en openen ze geen post (ivm mogelijk aanwezige dagvaardingen). Tja, dan zit er voor een wetshandhaver vaak niets anders op dan een inval te plegen, hoe illegaal deze achteraf ook mag zijn. Met de inval kan de politie gedacht hebben wellicht andere strafbare zaken aan te treffen zoals C&C servers, illegaal pornografisch materiaal, torrent gerelateerd spul (evt. zelfs private FTP server) enz. Of je dat voor de rechter nog vast kunt houden (aangezien het volgens mij dan onrechtmatig verkregen bewijs is) durf ik niet te zeggen.
Conclusie: bulletproof hosting is in sommige gevallen bittere noodzaak (denk aan onze Tibetaanse vrienden en evt ook Wikileaks) maar voor veel van hun klanten is er een reden waarom ze bij deze hosters uitkomen en hun hosting in goud moeten aftikken.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 2 oktober 2012 12:34]

Tja, dan zit er voor een wetshandhaver vaak niets anders op dan een inval te plegen, hoe illegaal deze achteraf ook mag zijn. Met de inval kan de politie gedacht hebben wellicht andere strafbare zaken aan te treffen zoals C&C servers, illegaal pornografisch materiaal, torrent gerelateerd spul (evt. zelfs private FTP server) enz.
Sorry? Je zegt dus, dat de wetshandhaver zich niet aan de wet hoeft te houden?
Tuurlijk de wetshandhaver, mag alle wetten negeren, om de wet te kunnen handhaven.

En wat is er mis met cb3rob?
En wat is er mis met cb3rob?
Op zich niks, maar het feit dat ze geen post aannemen, beweren eigen grondgebied te hebben, de eigenaar zich de titel HRH heeft toegekend, niemand op hun grondgebied binnenlaten (van 'buurland' Nederland) maar wel de brandweer als er eens brand uitbreekt (overigens veroorzaakt door een XTC lab), ze bij SpamHaus geregistreerd staan (SBL listings), hun upstream peering partner (A2B) het met SpamHaus aan de stok kreeg, het allooi van hun klanten (zover die überhaupt bekend, aanwezig en geïdentificeerd zijn), het feit dat je alleen met goud kunt betalen, dat de eigenaar zijn Duitse adres van Google Streetview heeft laten halen, dit soort uitingen richting SIDN, lees dit eens door enz enz.
Op zich allemaal niet strafbaar, maar het geeft wel een bepaald beeld. Als je met zo iemand zaken gaat doen dan is er echt wel een goede reden waarom je bij alle andere hosters (die ook graag geld verdienen) niet meer terecht kunt; er zijn immers ook genoeg 'normale' hosters die WikiLeaks mirrors draaiden, The Priate Bay proxy ondersteunden en geen logs op hun mailserver draaien, dus over die categorie hebben we het niet.
Sorry? Je zegt dus, dat de wetshandhaver zich niet aan de wet hoeft te houden?
Jawel, maar je hebt als wetshandhaver ook een verantwoordelijkheid. Als jij volgens de regeltjes wacht op versterking terwijl er in het huis waar jij als agent voor staat iemand hoorbaar wordt doodgemarteld, dan krijg je (terecht) een hoop stront over je heen. Andersom geldt het ook; als er binnen jouw grondgebied een vrijhaven ontstaat waar illegale activiteit plaatsvind (en dat weet jij als dienst), dan mag je daar verhaal gaan halen. Doe je dat niet en later blijkt dat die servers 15 jaar lang ongestoord hebben staan draaien, dan heb je de poppen aan het dansen en krijgt het hele politiekorps ervan langs dat ze al die tijd niks hebben gedaan (mensen zijn altijd heel principieel totdat bijvoorbeeld foto's van hun eigen kinderen op die servers staan, dan is de wereld ineens te klein. iets met hypocrisie).

[Reactie gewijzigd door TDeK op 2 oktober 2012 15:09]

Ja wikileaks in een zin noemen met een pedo vereniging. Dat is lekker eerlijk.

Een italiaanse blog wat zeer waarschijnlijk de waarheid spreekt maar in Italie niet meer gehost mag worden tja met belosconie is dat geen echte verassing.

Als je nu eens de oorzaak aanpakt ipv het gevolg dan ben je al beter bezig. Maar in het geval van wikileaks is zelfs dat dubieus.
Anoniem: 40104
@Yzord2 oktober 2012 12:53
Maar die jongens zijn niet dom. Integendeel. Goed kans dat ze op dingen stuiten waarmee de Zweedse overheid flink te kakken wordt gezet.
De Zweedse overheid heeft zich de afgelopen paar jaar al niet erg populair gemaakt en te kakken gezet. Eerst het TPB verhaal en veroordeling, vervolgens het verhaal met Assagne waar ze onder de noemer "aanranding" en geen enkele vorm van medewerking deze man proberen uit te leveren aan de VS en nu dit weer. Het blijft er bij dat de overheid een koers vaart die erg tegen de zin is van het volk en dit zal ze bij de volgende verkiezingen waarschijnlijk flink tegenwerken.

Het grootste probleem blijft dat ze er voor kiezen om een grote hoeveelheid politie resources in dergelijke zaken steken die veel onderzoek vereisen en dat er daardoor dus echt criminaliteit blijft liggen en niet word aangepakt. Ik had verwacht dat een land als Zweden iets steviger in hun schoenen stond om niet publiekelijk het schoothondje van de VS te spelen in Europa.

Zeker ten tijden van een grote economische crisis wil je je als overheid richten op het stabiel houden van de economie en investeren in vooruitgang en niet in het kapot maken van bedrijven op deze manier of je überhaupt concentreren op dergelijk onbelangrijke zaken. Een interessante kijk op de zaken hier: http://www.youtube.com/watch?v=uxsfZm0YDk0

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 40104 op 2 oktober 2012 13:01]

Natuurlijk en als ze er dan maar genoeg geld tegen aan smijten kunnen ze vast een kleine vergoeding verwachten van oom agent. Het grote probleem is dat er vast wel op een van de servers iets gevonden zal worden wat de politie als voldoende reden voor een inval kan bestempelen.
Als je 180 servers hebt staan waar je zelf eigenlijk niets anders mee doet dan het verzorgen van energie, het koelen van het server hok en af en toe eens een doekje over de vloer trekken dan kun je erg moeilijk voorkomen dat mensen er iets op zetten dat eigenlijk niet mag. Dit is de hele reden dat de ISP's en de hosting providers zo fel gekant zijn tegen het idee dat zij verantwoordelijk zijn voor de machine die zij aan een ander verhuren. Als of een auto verhuur bedrijf schuldig is als een domme bestuurder een fout maakt en iemand dood rijd.

Ga er maar van uit dat de provider nog minimaal een paar dagen offline is en dat de meeste site verhuisd zullen zijn naar andere hosting providers tegen de tijd dat prq weer terug is. Met andere worden politie en justitie in Zweden gaan door met het geen ze al jaren doen en dat is proberen menen en bedrijven kapot te maken op het moment dat ze ze niet weten te betrappen op misdaden maar ze ondanks dat toch geen leuke mensen vinden. Zo werkt dat nu eenmaal jij landje pesten en ze een slechte naam bezorgen als piraten vrijplaats zij jouw leven en bedrijven slopen. Kijk naar die wikileaks autist en natuurlijk de 3 piratebay oprichters. De staat moet ze niet en dus wordt er alles aan gedaan om ze kapot te krijgen.
Het grote probleem is dat er vast wel op een van de servers iets gevonden zal worden wat de politie als voldoende reden voor een inval kan bestempelen.
Dat heet dan onrechtmatig verkregen bewijs. Je kan ook niet zomaar een huis invallen in de hoop er plantjes aan te treffen. Dan kan je net zo goed de wet opdoeken en ieder eigen rechtertje spelen.
"Ook veel private torrentsites zouden de dupe zijn."

Lijkt ook wel mee te vallen, uit de 'Top10' lijkt alleen GFT offline al is de vraag of we die nog in de top mogen schalen.
De hopeloze, vaak illegale (zonder bevel e.d.), pogingen om de downloaders te stoppen. Dit krijg je never nooit voor elkaar tenzij je het hele internet platgooit.

Beveilig de spellenzooi beter zodat het niet / veel moeilijker te cracken is, Zorg dat je een goed systeem maakt om juist geld te verdienen met digitale muziek & games. Of maak de prijzen van spellen en cd's normaal... 50,- voor zo'n k*tspel of 25/30 voor een cd... nooit van m'n leven! :(

BTW: Wie koopt nou alles? Als ik al mijn muziek & games zou hebben gekocht dan had dat me meer gekost dan 3x mijn pc :/
Anoniem: 382732
@Detmer2 oktober 2012 12:56
Waarom vind je het wel normaal om miljardenbedrijven te spekken met hardware aankopen, maar vind je het niet normaal om (vaak kleinere bedrijven dan die hardware-boeren) te betalen voor hun content?
Volgens mij is helaas voor de meesten alleen omdat je hardware (nog) niet kán downloaden. Het betalen voor goederen wordt niet meer als normaal gezien, maar een bittere noodzaak, tenzij het dus gratis kan, wat dus vooral kan met digitaal materiaal.
ik weet niet waar jij het over hebt maar de meeste content producers worden dik uit betaald en content is alleen geld waard door het een bepaalde waarden te geven

ik heb ruim de week inlever tijd om het hardware terug te brengen en mijn geld terug te vragen met software content is dat niet zo en zit je vaak gebonden aan een licentie
Hier weer een: aan de ene kant klagen over de prijzen van media, maar aan de andere kant dat gebruiken als excuus om toch zooi te downloaden. De hoofdoorzaak van piraterij is niet de prijs, maar het vinden dat je recht hebt om films te kijken / games te spelen door degenen die het doen.

Vergelijk het met "Ik haat Apple, maar ik vind dat ik recht heb op een iPhone, dus ik jat er een zorg ervoor dat ik een identiek apparaat krijg voor niks".
BTW: Wie koopt nou alles? Als ik al mijn muziek & games zou hebben gekocht dan had dat me meer gekost dan 3x mijn pc :/
Zeker meer dan je PC. Laat daar maar eens wat "Copyright Math" op los, dan heb je een iPad van 8 miljard....
Tsja, als de politie ergens een stekker uittrekt, dan heb je inderdaad een 'stroomstoring'... :P
De andere sites heb ik nu niet geprobeerd maar ik kan wikileaks nog altijd bereiken?
Nu weet ik waarom ik op rlslog.net niet kan komen.
Je kunt erop wachten dat AMS-IX uit de lucht gaat vanwege een plaatje van de profeet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee