Windows 8 Pro biedt downgrade-optie naar Windows 7 of Vista

Gebruikers die een pc aanschaffen met een oem-versie van Windows 8 Pro kunnen downgraden naar Windows 7 of Vista. Een downgrade naar XP is niet mogelijk. Ook kan een gebruiker niet downgraden vanaf een normale Windows 8-versie.

Dat blijkt uit de licentievoorwaarden van Windows 8 Pro, zo meldt ComputerWorld. De downgrade-optie is alleen geldig voor oem-versies van Windows 8 Pro, de versies van het besturingssysteem die worden meegeleverd met nieuwe computers. Deze licentie biedt het recht op een downgrade naar Windows 7 Professional of Windows Vista Business. De gebruiker moet echter zelf zorgdragen voor het installatiemedium.

Met de downgrademogelijkheden van Windows 8 volgt Microsoft het voorbeeld van Windows 7 Professional die soortgelijke mogelijkheden bood om het OS te verruilen voor een oudere Windows-versie. Het is echter in Windows 8 niet mogelijk om te downgraden naar Windows XP. Geheel onverwacht is dit niet, aangezien Microsoft bedrijven aanspoort om te upgraden naar Windows 7 en de ondersteuning voor Windows XP op 8 april 2014 definitief staakt.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

03-09-2012 • 14:13

165

Reacties (165)

165
147
103
2
0
1
Wijzig sortering
Ik werk al een tijdje met Windows 8 Release Preview. Het bevalt mij zo goed dat ik Windows 8 Pro direkt ga aanschaffen als hij uitkomt op 26 oktober. Waarom zou je downgraden? Alles werkt weer net wat beter dan in W7.

Ik meen ergens gelezen te hebben dat hij de eerste drie maanden 75 Euro gaat kosten en daarna 199 Euro. Verder vraag ik mij af of er, net zoals in de Release Preview, al een Antivirus zit ingebouwd. Of mag dit weer niet van Smit-Kroes?
Anoniem: 423265 @Pineka3 september 2012 14:48
Ik meen ergens gelezen te hebben dat hij de eerste drie maanden 75 Euro gaat kosten en daarna 199 Euro.
Voor 75 Euro zou ik zonder na te denken direct een aantal exemplaren kopen voor mijn computers. Maar je zult zien dat-ie aanbieding weer eens niet voor Nederland geldt. Mogelijk zelfs alleen voor de VS (het was $75). Sterker nog, het zal me werkelijk verbazen als-ie in Nederland tijdelijk voor die prijs verkocht wordt. Als je geen student bent of schoolgaande kinderen hebt, betaal je hier altijd de volle hap.
Windows 8 komt als upgrade uit voor 40 euro, na enkele maanden zal het dan wel 70 euro kosten. Als volledige versie kost hij 70 euro en na enkele maanden 200.
Dat is een mooie prijs, de upgrade is zelfs nog goedkoper als de huidige W7 upgrade via Surfspot.
Vraag me af wat een gebruiker moet doen als zijn PC een keer volledig vastloopt want: gekocht met Windows 8, gedowngrade naar Window 7, dan loopt de PC vast (of moet gerepareerd), staat er weer Windows 8 op door een restore-partitie, kan/mag je daarna weer downgraden of ben je dan extra verplicht om te bellen met Microsoft want key al in gebruik?

Daarnaast; het gros van de huidige Windows 7 gebruikers heeft nu geen installatie-DVD en die moeten ze wel hebben om te kunnen downgraden; gaat Microsoft die dan wel online & gratis aanbieden of wordt dit betaald en "enigszins" een sigaar uit eigen doos?
Vaak word dit dus een ISO downloaden, wat niet geheel een 'legale' manier is, of als legale manier word gezien. Er hangt namelijk al snel de verleiding aan vast om de boel te kraken en niets meer te betalen.

Je key blijft altijd van jou, in essentie. Ik heb het ook een keer gehad, toen ik van Windows 7 32 bit naar Windows 7 64 bit ging. De sleutel die ik had gebruikt mocht ik gewoon opnieuw gebruiken, ondanks dat ik een nieuwe schijf en een compleet nieuwe installatie nodig had. De schijf heb ik toen als ISO gedownload, nooit problemen mee gekregen. Per slot van rekening heb ik gewoon betaald voor mijn licensie. Wel 2 dagen updates draaien :P
Anoniem: 126717 @HgnX3 september 2012 14:35
Vaak word dit dus een ISO downloaden, wat niet geheel een 'legale' manier is, of als legale manier word gezien. Er hangt namelijk al snel de verleiding aan vast om de boel te kraken en niets meer te betalen.
Ik denk dat je inderdaad legaal een ISO moet/mag downloaden als ik lees "De gebruiker moet echter zelf zorgdragen voor het installatiemedium."
Downgraden geldt alleen voor OEM versies. Volgens mij kun je de OEM versies van windows gewoon legaal downloaden...

http://www.mydigitallife....ssional-and-home-premium/
Vaak word dit dus een ISO downloaden....
Dat heb ik me altijd afgevraagd. Stel, ik wil downgraden.

Hoe kom ik dan aan een fatsoenlijke CD of een officiële ISO voor de Win7 OEM-versie?
Hoe kom ik aan een werkende key voor die versie?
De key heb je al. Je ISO zal je moeten halen van een torrentsite vrees ik.
Wil je zeggen dat je de Windows 7 downgrade kunt installeren met de Windows 8 OEM-key, en dat Microsoft je geen ISO of CD-tje kan leveren als je van de downgrade-optie gebruik wil maken? Beiden kan ik niet echt geloven.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 18:13]

Key kun je gewoon bij Microsoft aanvragen...Toen we paar jaar geleden een aantal nieuwe machines op het werk nodig hadden konden we alleen maar vista krijgen....maar voor werk hadden we XP nodig omdat we een aantal custom programma's gebruikten....Toen de machines binnen waren even naar Microsoft gebeld en gelijk XP key's van ze gekregen....ik hoefde niet eens de vista key's eerst door te geven...
Ik weet niet of het zo hoort of niet omdat je officieel bij een OEM licentie geen recht op support vanuit Microsoft zelf hebt, maar ze doen nooit moeilijk als je ze toch voor support belt....

[Reactie gewijzigd door DaDolce op 22 juli 2024 18:13]

Slim hierdoor kunnen ze Windows 7 uit de schappen halen. En laten ze mensen die eigenlijk windows 7 willen eerst kennis maken met 8. Zelf zou ik het ook wel fijn vinden om eerst windows 8 te testen en dan te beslissen of ik 8 of 7 zou willen.
Ach, Stardock heeft het startmenu al weer teruggehaald, mocht dat nu echt zo'n grote issue zijn, en is tijdens beta nog gratis om te gebruiken ook.
neen, stardock verkleind alleen de nieuwe launcher, alleen werkt die niet zo vlot als de oude uit 7 imho. classic shell brengt het menu uit het XP tijdperk terug en vistart komt nog het dichtste in de buurt maar heeft ook nog altijd beperkingen.
Hoeveel moet je daarna ervoor lappen om Start8 te kunnen gebruiken?
Al die doemdenkers, ik hoorde er vroeger ook bij. TOch moet ik zeggen dat het heel snel wend. IK ben nu zelfs om, wat een lekker werkend systeem, en je wend er zo snel aan dat je in plaats van een startknop met menu nu gewoon een full screen optie hebt, waarna je weer heel snel terug kunt naar je desktop.


Zelfs de search werkt nog hetzelfde, windows toets en intypen maar en hij gaat zoeken :). Het is gewoon eventjes wennen maar zeker weten wel een verbetering :).

Nu werk ik wel het meeste onder OpenSuse, maar ik heb hem in dual boot draaien, en betrap mezelf er op dat ik redelijk vaak toch naar Windows 8 ging. :).
idd . Als je het ff gewoon bent en de shortkeys kent , werkt het veel prettiger en sneller nog dan 7.
ik ben wel pro-metro om eerlijk te zijn. alleen mis ik de instellingen een beetje voor sommige apps. Zoals bijvoorbeeld de foto-app. waarom kan je niet instellingen voor de dia-voorstelling wijzigen? zo zijn er meer standaard windows-apps waar ik de personalisatie wat mis.

daarnaast is de rekenmachine gewoon eng als je hem opent. meteen full-screen, en op 27 inch is dat echt belachelijk groot.
"zo zijn er meer standaard windows-apps waar ik de personalisatie wat mis."

Het aanbod van apps waarmee dat wel kan zal heus wel groter worden.
Anoniem: 16328 @Pineka3 september 2012 16:16
Er schijnen allemaal coole games aan te komen zoals Angry Birds :).
Ik ben de RTM versie al even aan het testen via mijn msdn account en moet toegeven dat ik aangenaam verrast ben.

Er zijn nog wel wat "probleempjes" die aan 2 dingen te wijten kunnen zijn.
1. Gebruiker weet nog niet hoe het moet
2. Software is nog niet 100%

Wat me opviel is als je een pdf opent en het document sluit geraak je niet terug op de desktop, je moet ALT+F4 doen.

Alsook driver ondersteuning voor T520 thinkpads is nog niet optimaal, geluid is barslecht en niet alle componenten zijn drivers voor te vinden.

Voor de rest vind ik het allemaal nog reuze meevallen, de metro interface is een groot startmenu waar ik de voordelen wel van zie
Ik ben tevreden met Windows 8. Het is natuurlijk logisch dat een downgrade naar XP niet meer wordt aangeboden, maar waarom wel naar Vista? Die zit toch ook al in Extended Support en gaat er in 2017 ook uit (klinkt lang, maar voor bedrijven die hun hardware veels te lang houden, is dat snel daar).
Ieder zijn/haar eigen mening, maar ik blijf voorlopig mooi op Win7 (op Desktop) en Win7/Ubuntu (laptop). Heb RTM nog niet getest, maar de laatste preview was al oerlelijk en dan werd er nog even bijgezegd dat de desktop nog saaier gemaakt zou worden door het verwijderen van het laatste beetje kleur dat er nog in zat.

Ik heb Vista ook links laten liggen, dus met een beetje geluk zal de opvolger (Windwows 9?) wat minder drastisch zijn. Kun je ook zien in Office: versie 2007 houd star vast, als een oude Partij Kommissar in Soviet Russia, aan dogmatiek van de ribbon terwijl je met 2010 makkelijk je eigen toolbar kan maken met 90% van de functies in EEN klik beschikbaar: Save/Save As, Print/Print Preview, Normal/Bold/Underline/Italic, Font selector (type, size), Font color, background color, etc. etc..
Leuk, zo'n downgrade recht.... maar mensen met een OEM licentie moeten wel ZELF voor een Windows 7 professional installatie media zorgen, en ook voor een licentiecode. En waar haal je die vandaan als je alleen een Windows 8 OEM pre-installed op je nieuwe pc hebt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.