Valve heeft de gebruiksvoorwaarden van Steam aangepast. Hierin staat dat 'Valve en de gebruiker bij problemen samen tot een oplossing moeten komen'. Gebruikers zouden ook geen 'class action'-rechtszaak meer mogen starten.
In een verklaring laat Valve weten dat Steam-gebruikers voor de voorwaarden nu alleen 'individuele claims' en geen 'class action-claims' kunnen indienen. Volgens Valve zitten er voor de consument veel nadelen aan een class action-claim. "In te veel gevallen bieden class actions geen oplossing voor de gebruiker maar zorgen juist voor onnodige kosten en vertraging", aldus Steam. Vooral de advocaten zouden 'profiteren' van dit soort rechtszaken. "Class actions bieden geen voordeel aan ons of de community." In de Verenigde Staten spannen gebruikers vaak class-action-rechtszaken aan tegen bedrijven, waarbij andere klanten zich kunnen aansluiten bij een rechtszaak.
De nieuwe regels gelden ook voor Nederland. Sinds kort heeft Steam een kantoor in Luxemburg en aparte voorwaarden voor Europeanen. In die voorwaarden staat eveneens dat 'Valve en de gebruiker afstand doen van het recht om geschillen uit te vechten voor een rechtbank'. Ook hier geeft de gebruiker aan samen met Steam naar een oplossing te zullen zoeken, of anders een zaak te starten via een arbitragecommissie.
In hoeverre deze toevoeging aan de voorwaarden in Nederland stand zou houden is niet duidelijk. Valve zegt hierover: "Als de overeenkomst onwettig of onuitvoerbaar wordt verklaard, is de overeenkomst ongeldig en zullen alle claims en geschillen opgelost worden in de rechtszaal." In de Verenigde Staten zijn de voorwaarden wel rechtsgeldig. De Hoge Raad oordeelde in een andere zaak dat bedrijven via een contract kunnen voorkomen dat klanten een class action-rechtszaken beginnen.
Als de gebruiker een individuele claim indient van maximaal 10.000 dollar en hij in het gelijk gesteld wordt, zal Valve de 'filing fee' en de arbitragekosten betalen. Een andere voorwaarde voor deze tegemoetkoming is dat de arbiter de claim niet als 'frivool' mag bestempelen of dat de geëiste kosten 'onredelijk' zijn. Ook moeten de claims ingediend worden bij de American Arbitration Association. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om de claim bij de rechter neer te leggen, maar 'dan kunnen ze niet rekenen op compensatie van Steam'.
Valve is niet het eerste bedrijf wat via de gebruiksvoorwaarden class action-rechtzaken probeert tegen te gaan. In 2011 voegde Sony soortgelijke voorwaarden toe, zodat de gebruikers van het Playstation Network afstand deden van hun 'recht' om een class action-zaak te beginnen. Ook Electronic Arts heeft voor zijn dienst Origin een zinsnede opgenomen die gebruikers dit recht ontneemt.