Afrikanen gebruiken vooral Nokia-telefoons om online te gaan

Mensen in Afrika gebruiken vooral goedkope Nokia-telefoons om online te gaan. Dat blijkt uit data van browserbouwer Opera. In Afrikaanse landen zijn meer dan zeven op de tien meestgebruikte telefoons voor mobiel internet van Finse makelij.

Daarbij gaat het vooral om goedkopere toestellen, als de Nokia C1, C3, X2 of oudere modellen. In sommige landen, zoals Angola, bestaat de hele top tien uit toestellen van de Finse fabrikant. Nokia-telefoons komen in de data van Opera ongeveer tien keer zoveel voor als Samsung, dat wereldwijd marktleider is. Alcatel staat op plek 3, vlak achter Samsung. Apple komt in de lijsten van 53 Afrikaanse landen slechts twee keer voor.

Het aantal gebruikte smartphones in dat continent is beperkt: het gaat vooral om featurephones. Afrikanen gebruiken hun telefoons in groten getale om Google en Facebook te bezoeken; die sites staan in de Afrikaanse landen in de top 10 van meest bezochte sites. Waptrick, een site die gebruikt wordt om wallpapers en ringtones te kunnen downloaden, staat bij driekwart van de onderzochte landen in de top 10.

Het gebruik van Opera Mini zegt veel over het internetgebruik in het algemeen, omdat Afrikanen veel vaker mobiel internet gebruiken dan vast internet: er ligt in veel landen in dat continent geen kabelnetwerk voor vaste telefonie of televisie,dat kan worden gebruikt voor een breedbandverbinding. Het is onduidelijk hoe vaak Opera Mini wordt gebruikt in verhouding tot de standaardbrowsers. Wereldwijd heeft Opera Mini 183 miljoen gebruikers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-07-2012 • 09:49

55 Linkedin

Reacties (55)

55
50
39
2
0
6
Wijzig sortering
Ik zit op het moment in Kenia, Afrika. Hier zie je inderdaad alleen maar Nokia's. Maar zelfs de cheapest ones hebben een app voor FB en FB chat. En verder zijn ze minder diefstalgevoelig, iets wat hier toch nog een groot issue is. Ook kosten de goedkoopste nokia's hier niet veel, en dus interessant voor de gehele markt.

Verder is status gewoon erg belangrijk. Bijna iedereen rijdt Toyota, getuigd van een goede auto. En anders Subaru, of een 4x4 als topklasse. Dat geeft hier status, aldus dat nokia hier de hoogste status heeft.

Maar ook dat er zoveel mensen nokia hebben, dat ieder kraampje hier op de straathoek nokiaspullen verkoopt. En het dus ook direct goedkoper maakt voor aftermarketspul, wat je telefoon aparter maakt en dus met status samenhangt.

[Reactie gewijzigd door ErgoStijn op 30 juli 2012 11:44]

Bijna iedereen rijdt Toyota, getuigd van een goede auto. En anders Subaru, of een 4x4 als topklasse. Dat geeft hier status, aldus dat nokia hier de hoogste status heeft.
In Kenia rijdt men links en het is goedkoper om deze auto's met het stuur aan de verkeerde kant uit Japan te importeren dan uit de UK. Bovendien zijn Japanse auto's idd. erg degelijk. Kenianen passen zelf de wielophanging dan nog aan, zodat de auto's hoger op hun poten staan, i.v.m. de slechte wegen.

Verder slaat Afrika fixed lines volledig over. Overal staan mobile GSM masten. ( Zelf in de Maasai Mara, National Park waar de leeuwen er om heen rond rennen. )
Klopt, dat komt ook doordat moderne auto's vol zit met allerlei technische snufjes en elektronica wat een auto kwetsbaar maakt voor kwalen en daarnaast heb je geen dure computers nodig om de boordcomputer van de auto af te stellen. Dat is ook de reden waarom ze oudere auto's prefereren boven de huidige generatie. Terwijl we in het Westen alleen maar het nieuwste willen en niet lang tevreden zijn met wat we hebben. Een vernieuwingsdrang die door alle partijen (burgers, overheid alsmede het bedrijfsleven) wordt gepromoot. Dat is namelijk goed voor de economie.
Samsung wordt duidelijk ook steeds populairder. Bij safaricom en Airtel/ Orange staan de samsung telefoons duidelijk het breedst geadverteerd. Helaas is de gemiddelde telefoon toch nog wel redelijk duur. Op de wat meer rurale gebieden gebruikt met gewoon de oldclassic phones (bijna altijd ook nokia's). Hier nog zo een semi-keniaan ;)
Het zou goed kunnen dat er wel flink wat Afrikanen met smartphones zijn, maar dan zonder Opera Mini, want Opera Mini is niet een van de betere browsers om op een smartphone te draaien. Daarom is dit niet helemaal betrouwbaar.

[Reactie gewijzigd door NdotGdot op 30 juli 2012 09:59]

Opera Mini is niet een van de betere browsers om op een smartphone te draaien
Dat is het omgekeerde van wat ik ervaar. Ik gebruik bijna uitsluitend Opera Mini op m'n smartphone. Ik kom nauwelijks sites tegen die er niet goed op draaien, en aan de andere kant is Opera Mini een stuk sneller dan om het even welke andere mobile browser die ik al geprobeerd heb.
Ik merk het verschil duidelijk op HSDPA , en aan Edge-snelheden is het verschil al helemaal enorm.

Op m'n tablet heb ik een voorkeur voor Chrome en Dolphin HD, maar op m'n telefoon kies ik telkens weer voor de ultieme snelheid van Opera Mini.

edit: als je dan rekening houdt met het feit dat, naar alle waarschijnlijkheid, de dekking en snelheden in grote delen van Afrika een stuk minder zijn dan hier, dan begrijp ik zeker dat men in veel grotere mate zal kiezen voor een browser die het mobiel verkeer zoveel mogelijk minimaliseert, en dat is duidelijk Opera Mini.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 30 juli 2012 10:21]

Waarop denk je dat? Opera is marktleider op de mobiele browsermarkt.
Ik wist niet hoe gauw ik de standaard Android browser moest vervangen door Opera, dat werkt echt als een tierelier ondanks de "lekker eigenwijze" interface.
Het is ook wel duidelijk waarom dit is natuurlijk.

1) de gemiddelde Afrikaan heeft geen of nauwlijks geld dus Geld voor een iPhone die daar net zo duur is als hier kunnen ze niet betalen. Oude featured telefoons zijn dan populair. Goedkoop en makkelijk in gebruik waardoor support minimaal is.
2) Er is geen geld voor een goede infrastructuur waardoor er geen internet over land niet gaat lukken. Als er al wel een telefooncentrale is dan is deze vaak zo ver weg dat 0.1 Mb/s mogelijk zou kunnen maar de kosten zijn dan ook absurd hoog.
En Nokia telefoons kunnen tegen een stootje (wie kent er de 3210 nog?)
Stuiter proof. That for sure.
De overbekende 3310 (De gsm die Nokia groot gemaakt heeft met een normaal zak dingetje) hebben we aardig wat mee gevoetbald, maar na een uur gewoon nog werken en ging zelfs nog over. Toen zeer populair geworden door Snake :P


OT: Dit verbaast me toch best wel. Had wel verwacht dat er veel mensen zijn met een GSM in Afrika, maar dat er ook aardig wat gebruik wordt gemaakt van mobiel internet, had ik niet verwacht.

Ergens is het wel logisch: Een gemiddelde feature phone kost minder dan een simpel Dual core laptop/computer, zowel in aanschaf als in de maandelijkse kosten.
Daarnaast is het neerzetten van een Telefoonmast gemakkelijker dan een compleet netwerk aanleggen. Dat laatste is zelf nog niet overal mogelijk, vanwege de natuurlijke barrières.
C1, C3 en X2 zijn toestellen van twee jaar geleden. Neem daarbij in overweging dat de introductie in Afrikaanse landen sowieso later is dan in andere westerse landen kun je niet spreken over oude telefoons. De Iphone komt uit hetzelfde jaar.

De grootste kracht van deze toestellen icm opera-mini is stand-by en dat internetten nog redelijk gaat. Mail controleren, nieuws-sites bekijken etc.

Voor hetzelfde geld kun je ook een samsung kopen met touch-screen, maar daar haal je de avond niet mee. Ze mogen vanuit ons perspectief weinig kosten, maar in dezelfde prijsrange is er geen sprake van competitie.
Dat komt omdat in Afrika andere eisen worden gesteld aan een telefoon.


- Bellen en smsen is daar nog steeds waar zo'n ding voor gekocht wordt.
- Batterij moet stukken langer mee dan nu het geval is bij smartphones
- Hij moet tegen een stootje kunnen
- Accesoires moeten goedkoop en in overvloed aanwezig zijn.
- Niet ieder jaar een nieuwe telefoon omdat ze er het geld niet voor hebben.
- Internet "afhankelijkheid " is daar gewoon stukken minder.
Niet iedere Afrikaan is arm. Dat is het beeld wat wij hebben. Er zullen er ook zijn die een Samgung GS3 hebben, omdat ze het kunnen betalen.

Er zullen er ook bij die geen mobiel hebben, omdat ze het misschien niet willen. Kwestie van prioriteit.
Ik heb vooral het beeld dat het verschil tussen rijk en arm heel groot is. Want diezelfde mensen die een Galaxy S3 hebben (of een nóg duurdere telefoon), hebben ook volledige controle over wat de lokale politie doet.

Maar da's mijn beeld. Kan verkeerd zijn.
In (Zuid) Afrika is het schitterend om te zien dat men daar aan levensonderhoud bijna niets heeft. Maar alle hutjes hebben een tv antenne en vrijwel iedereen loopt met een mobieltje rond. Op zich ook niet gek, omdat vaste lijnen aanleggen natuurlijk geen optie is.

Overigens zie je in Indonesië het zelfde: iedereen is aan het Facebooken op een Nokia of een Blackberry.

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 30 juli 2012 09:57]

Anoniem: 80466
30 juli 2012 09:56
Vrij logisch dat in arme landen goedkope telefoons populairder zijn.
Anoniem: 467696
30 juli 2012 10:00
Ik zie nog een reden dat mensen daar massaal aan de Nokia zijn: het superieure ontvangst ten opzichte van toestellen zoals de Iphone. Het mobiele netwerk zal daar hoogstwaarschijnlijk veel slechter zijn dan in Nederland.
Dit is jaren het geval. Ik werkte tot ruim een jaar geleden in een T-Mobile winkel in een stad met een grote concentratie aan (buitenlandse) studenten. Massaal kwamen Afrikanen daar "net-geen" smartphones aanschaffen, om deze vervolgens naar familie of vrienden in Afrika op te sturen.

En ja, dat waren in 90% van de gevallen Nokia's, daar werd ook heel specifiek om gevraagd.
De merknaam doet het daar kennelijk nog steeds erg goed.

[Reactie gewijzigd door ScoeS op 30 juli 2012 10:02]

Anoniem: 274613
30 juli 2012 10:02
ik denk ook dat de ontvangst en een accuduur van 3 weken daarin meespelen?

een S2 haalt net de 2 dagen en heeft lang niet overal goed bereik als een nokia.
Mijn Nokia C3 kan bijna 2 weken mee zonder hoeven op te laden. Heerlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee