HTC viert vrijdag zijn vijftienjarige bestaan. De Taiwanese fabrikant was lange tijd alleen actief als oem, maker van smartphones die onder een andere naam worden uitgebracht. Sinds 2007 liggen HTC's onder eigen naam in de winkel.
HTC werd in 1997 mede opgericht door Peter Chou, de Taiwanees die nog altijd directeur van het bedrijf is. De fabrikant zou zich in eerste instantie gaan richten op laptops, maar vanwege de grote concurrentie besloten de oprichters dat het beter was om zich te gaan richten op telefoons.
De eerste door HTC gefabriceerde handheld van enig belang was de Compaq iPAQ H3100 uit 2000, een pda met monochroom scherm. Later dat jaar kwamen er ook versies met kleurenschermen. Een doorbraak op smartphonegebied volgde in 2002 met de Wallaby, die door diverse fabrikanten en providers werd verkocht. De bekendste naam is O2 XDA, een naam die nog altijd voortleeft in de naam van het ontwikkelaarsforum XDA Developers. In Nederland raakte de MDA Vario-toestellen van T-Mobile bekend.
:fill(white)/i/1339765292.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1339765678.jpeg?f=thumb)
Daarnaast maakte HTC toestellen voor andere fabrikanten. Onder meer Palms Windows Mobile-smartphones, zoals de Treo Pro, werden ontworpen en gemaakt door HTC. Ook de Xperia X1 van Sony Ericsson uit 2008 was van Taiwanese makelij.
HTC besloot in 2006 om smartphones onder eigen naam uit te brengen.Tot die tijd werden eigen toestellen onder de naam Qtek op de markt gebracht. In China gebruikte HTC de naam Dopod veel, ook na 2006. De eerste stap naar de consumentenmarkt was de HTC Touch uit 2007, een telefoon met Windows Mobile 6 en HTC's eigen TouchFlo-interface. Een doorbraak kwam in 2008, toen het op design gerichte toestel Touch Diamond werd gepresenteerd.
:fill(black)/i/1181073427.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1239970375.jpeg?f=thumb)
De Taiwanese fabrikant was de eerste hardwaremaker die zich aansloot bij de Open Handset Alliance, een initiatief van Google om van Android een opensourcebesturingssysteem te maken. Hoewel Google eerst met concurrent LG in zee wilde, koos het zoekbedrijf uiteindelijk voor HTC om de eerste Android-telefoon te maken. Het ontwerp van de T-Mobile G1 was wel grotendeels afkomstig van Google, waardoor de telefoon er heel anders uitzag dan de Windows Mobile-smartphones van HTC. De G1 kwam begin 2009 in Nederland uit, maar was enkele maanden daarvoor al te koop op de Amerikaanse markt.
Android groeide al snel uit tot een belangrijker besturingssysteem dan Windows Mobile. Het laatste aansprekende toestel op Windows Mobile is de HD2 van eind 2009. Deze telefoon, de eerste smartphone voor de massamarkt met een 4,3" scherm en de enige Windows Mobile 6-smartphone met capacitief scherm, kwam uit met Windows Mobile 6.5, maar kreeg na de release de mogelijkheid om andere besturingssystemen te draaien, waaronder vrijwel alle versies van Android tot aan 4.0 toe.
Microsoft zag dat HTC minder aandacht besteedde aan Windows Mobile en kondigde onder meer een deal met LG aan om veel nieuwe modellen te presenteren. Toen Windows Phone 7 op de markt kwam in 2010, bleek het echter opnieuw HTC te zijn dat de meeste toestellen klaar had; vijf van de tien modellen die wereldwijd uitkwamen, was een HTC. Een paar maanden later kondigde Nokia aan Windows Phones te maken. Eind 2011 bracht HTC nog slechts twee modellen met Windows Phone uit.
HTC had op Android een voorsprong en was de eerste fabrikant met een eigen skin: Sense, op de Hero in 2009. Tot eind 2010 bleef HTC de meeste Android-toestellen verkopen, totdat Samsung met zijn Galaxy S-lijn wereldwijd succes boekte en dat stokje overnam.
Na de succesvolle groei tot begin 2011 kwam het bedrijf in een dip terecht. De topmodellen Sensation en Sensation XE werden slecht ontvangen en matig verkocht, waardoor het bedrijf enkele malen een winstwaarschuwing uitbracht. Directeur Chou kondigde een koerswijziging aan en schrapte veel modellen voor 2012, zodat meer aandacht besteed kon worden aan de modellen voor 2012 die wel uitkwamen. Inmiddels heeft HTC dit jaar vier toestellen voor de Nederlandse markt gepresenteerd: de One X, One S, One V en Desire C. De fabrikant zette in de afgelopen tijd in op aanvullende diensten, zoals videodienst HTC Watch en integratie met Beats Audio.
Hoewel de nieuwe telefoons goed werden ontvangen, lijken de problemen nog niet voorbij; HTC gaf onlangs nog een waarschuwing dat de omzet dit kwartaal opnieuw lager kan uitvallen dan verwacht. Desondanks was HTC een van de drie grote telefoonmakers die dit jaar winst hebben gemaakt; Samsung en Apple zijn de andere.
HTC mag graag opscheppen over zijn snelheid met het integreren van nieuwe technologie in smartphones. Zo was het de eerste met een 3g-smartphone, de eerste met een 4g-toestel - de Max 4G uit 2008 - en bracht het als eerste een smartphone met quadcore-processor uit, in de vorm van de One X.
Het is onduidelijk welke toekomst HTC tegemoet gaat. Op Windows Phone is Nokia de dominante partij, terwijl Samsung op Android de lakens uitdeelt. Daardoor lijkt de fabrikant gedwongen tot een positie in de marge. HTC is weliswaar op sommige vlakken de eerste geweest, maar het heeft die voorsprong nooit kunnen omzetten in een langdurig marktleiderschap.