Vermeende screenshots Windows Phone 8 komen online

Via een blog zijn screenshots naar buiten gekomen van wat de interface van Windows Phone 8 zou zijn. Microsoft stelt zijn nieuwe mobiele besturingssysteem naar alle waarschijnlijkheid over een week voor aan het grote publiek.

De screenshots, die zijn gepubliceerd door fanblog NokiaInnovation, tonen onder meer de integratie van Skype in het besturingssysteem. Microsoft kocht Skype vorig jaar, maar Skype is alleen als losse app verkrijgbaar op Windows Phone 7.5. Ook tonen de screenshots een datateller in het besturingssysteem. Daarnaast is te zien dat het startscherm niet of nauwelijks gewijzigd is. Het blog zegt de screenshots gekregen te hebben van een anonieme bron.

De getoonde features werden allemaal al verwacht in Windows Phone 8, dat als codenaam Apollo heeft. Microsoft houdt volgende week een eigen evenement om de volgende versie van Windows Phone te presenteren. De kernel van Windows Phone zou gelijk zijn aan die van Windows 8. Tot nu toe draaide Windows Phone en daarvoor Windows Mobile op Windows CE. Ook zouden veel features zijn toegevoegd.

Er komt volgens eerdere informatie ondersteuning voor vier schermresoluties, in plaats van alleen de 800x480 pixels-resolutie die nu wordt ondersteund. Welke dat zijn, is onduidelijk. Ook gaat Windows Phone door gebruikers verwisselbare micro-sd-kaarten ondersteunen. Nu moeten fabrikanten flash-geheugen of een ingebouwde sd-kaart gebruiken, waardoor geen enkele Windows Phone in Nederland een groter opslaggeheugen heeft dan 16GB. Ook zouden apps niet langer moeten worden gemaakt in Silverlight, omdat Microsoft op termijn van Silverlight af wil.

Daarnaast worden multicore-processors ondersteund. Die worden overigens al ondersteund in Windows Phone 7.5 en Microsoft test apps al op smartphones met dualcore-processors, maar dualcores mogen nog niet worden gebruikt. Daarnaast heeft Windows Phone 8 veel zaken gemeen met Windows 8, zoals standaard encryptie via BitLocker, Secure Boot-opties en de mogelijkheid om in een zakelijke omgeving eigen apps naar telefoons te pushen. Ook zal Windows Phone 8 net als Windows 8 IE10 meekrijgen. IE10 zou datacompressie gebruiken, zoals Opera Mini al jaren doet. Door de data over een proxy te leiden, kunnen plaatjes worden verkleind en kan het dataverbruik met 30 procent worden verminderd.

Windows Phone 8 moet dit najaar uitkomen. Bestaande telefoons krijgen volgens nieuwe geruchten geen upgrade, maar zouden een 'tussenversie' krijgen met als versienummer 7.6 of 7.7. Daarin zitten wel veel van de features van Windows Phone 8.

Vermeend screenshot Windows Phone 8 Vermeend screenshot Windows Phone 8 Vermeend screenshot Windows Phone 8 Vermeend screenshot Windows Phone 8

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-06-2012 • 11:56

155 Linkedin

Reacties (155)

155
151
60
6
0
62
Wijzig sortering
Anoniem: 80466
13 juni 2012 12:13
Er komt volgens eerdere informatie ondersteuning voor vier schermresoluties, in plaats van alleen de 800x480 pixels-resolutie die nu wordt ondersteund. Welke dat zijn, is onduidelijk
480×640,
480×800, (huidige)
720×1280
768×1280.

http://www.wpcentral.com/...ll-new-display-resolution
Opmerkelijk, omdat die vier resoluties onderling drie verschillende hoogte/breedteverhoudingen hebben. Vooral de 720p HD resolutie springt er vervelend uit, die past echt nergens anders op.
Dat zou niet zo best zijn; in mijn ogen was die 480x800 al hopeloos achterhaald, maar dit is kleiner dan mijn Note van 800x1280.
En die resolutie waardeer ik enorm, vooral vanwege ereading.
Het is te verwachten dat in de toekomst de resoluties nog wat hoger worden en zo zet MS zichzelf alweer op achterstand; het genre dat de Note gecreerd heeft is gezien de verkoopcijfers duidelijk levensvatbaar en het zal nog wel hoger gaan (men zegt dat 300-500 dpi de grens van het zichtbare is, dus een 5.5 inch scherm met een breedte van zeg 3 inch zou in theorie best een resolutie tot 1200x1900 kunnen krijgen. Niet in 2012, maar wie weet volgend jaar al? Die apparaten gaan hoe dan ook zeker komen, en daarop kan dus geen W8.
Anoniem: 80466
@dura13 juni 2012 12:50
De Note zit nu in zijn eentje in een niche hoek van 5+ inch touchscherm telefoons.

Ik weet niet off het segment van 5+ inch telefoon toestellen veel concurrenten kan hebben.
Maar met 768x1280 kun je prima een 5 inch telefoon maken die een veel betere resolutie heeft dan die Note die tenslotte maar een pentile scherm heeft en dus maar 2/3 van de subpixels van een normaal scherm.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 13 juni 2012 12:55]

En dan is nog maar de vraag hoeveel groter een telefoon kan zijn dan 5". De SGS3 vind ik net acceptabel qua formaat, de Note vind ik veel te groot.

720p is voorlopig heus wel genoeg en zeker niet 'achterhaald'. En inderdaad: met een RGB pixellayout ziet alles er beter uit. Ik had gehoopt dat je bij de SGS3 niet zou kunnen zien dat het pentile is, maar dat vind ik eigenlijk vies tegenvallen. Het scherm is wel groot en helder natuurlijk :)
Als je met een microscoop naar je scherm kijkt kun je pentile inderdaad zien op een 720p scherm. Anders niet.
Ik had geen microscoop bij me toen ik het zag, het viel me direct op. RGB is gewoon strakker.
Daarnaast heeft Windows Phone 8 veel zaken gemeen met Windows 8, zoals standaard encryptie via BitLocker, Secure Boot-opties en de mogelijkheid om in een zakelijke omgeving eigen apps naar telefoons te pushen.
Dit is denk ik een zeer belangrijke stap. Veel organisaties gebruiken al beheermogelijkheden van MS, dus smartphones via bekende tools kunnen beheren en eenvoudig in de architectuur van het bedrijf opnemen zou wel eens een goede stap kunnen zijn.

Android kan dit overigens ook met Google Apps, maar dat zie ik nog niet als gemeengoed worden gebruikt. Apple ben ik niet bekend mee met bedrijfstoepassingen en BB heeft momenteel aardig wat in te halen...
Android kan dit overigens ook met Google Apps, maar dat zie ik nog niet als gemeengoed worden gebruikt. Apple ben ik niet bekend mee met bedrijfstoepassingen en BB heeft momenteel aardig wat in te halen...
Ook gewoon met exchange is mijn telefoon remote leeg te gooien en andere dingen te doen (locatie opvragen en dergelijke) :)

Het pushen van apps weet ik niet, maar zal gezien de simpelheid van die taak ook wel kunnen...
Anoniem: 229792
13 juni 2012 12:02
Volgens mij is dit nep. Windows Phone Tango (dat ik op de Lumia 900 draai) Heeft een nieuw Marketplace icoontje. Op de screenshot hierboven staat nog het Mango icoontje van de Marketplace.
Kan ook nep zijn. In de datateller kan je de datum "October 20, 2011" zien, wat erop kan wijzen hoe oud de screenshots wel niet kunnen zijn. Ongetwijfeld zullen er tijdens het Windows Phone event volgende week een pak meer features voorgesteld worden.
Gezien de erg grote gelijkenis met de bestaande WP7.5 ben ik ook geneigd te denken dat dit nep is. Zeker gezien eerdere aankondigingen van Microsoft dat WP8 ook gebaseerd zou zijn de op Windows RT kernel, zou ik toch meer veranderingen in de look & feel verwachten dan enkel een extra skype icoontje.
Sinds wanneer veranderd een kernel de GUI?
Hu, blijkbaar draai ik dan niet de nieuwste versie van het os, want mijn icoontje is precies hetzelfde! Misschien maar eens zune aangooien en zien of er iets beschikbaar is :)
Nokia heeft zijn eigen icoontje toegekend aan de marketplace. andere fabrikanten hebben dit tot nu toe nog niet gedaan. indien deze "leaked screenshots" gaan over een niet-Nokia model is het standaard icoontje perfect mogelijk.
Volgens mij is dit nep. Windows Phone Tango (dat ik op de Lumia 900 draai) Heeft een nieuw Marketplace icoontje. Op de screenshot hierboven staat nog het Mango icoontje van de Marketplace.
Alleen de Nokia's krijgen hun eigen customized icoontje, alle andere merken houden het standaard icoon. Artikel zou dus wel degelijk echt kunnen zijn.
Mijn grootste probleem met de interface blijft toch gewoon de hoeveelheid tekst die continue in beeld is. Anders gezegd het gebrek aan iconen en afscheidingen. Hetzelfde geld voor W8 waar bijv. in de Metro mail applicatie gewoon nagenoeg geen afscheidingen te zien zijn en je naar een lichtbak zit te kijken met een heel dun font. Ik weet vrij zeker dat mijn ouders niks kunnen vinden omdat zij niet graag alles woord voor woord willen lezen en meer afgaan op visuele cues.

Het is al sinds mijn heugenis dat MS zoveel tekst, en met name verschillende fonts in verschillende groottes door elkaar heen mixed (blauwe linkjes voor verwijzingen) en het er niet bepaald duidelijker op wordt. Ik hoopte dat dit zou veranderen met W8, een uniforme UI. Dit blijkt dus helaas totaal niet het geval.
Eh? Windows Phone wordt van het begin af aan geprezen om de uitstekende typografie in de interface. De hiërarchie van de verschillende interface-elementen is juist heel duidelijk doordat er sprake is van duidelijk verschillende lettergroottes. Er wordt overal hetzelfde lettertype gebruikt. Allerlei randen en effectjes zijn weggehaald en in plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van witruimte en een consistente opmaak. In de Metro-interface van Windows 8 zie je ook terug dat de interface tussen programma's allemaal veel consistenter is dan voorheen.

En druk? Ik hoor normaal altijd mensen klagen (die het niet nooit gebruikt hebben) dat het zo inefficiënt gebruikt zou maken van de ruimte, omdat er zo'n grote koptekst wordt gebruikt.

Het is natuurlijk je goed recht om deze stijl niets te vinden, maar als je naar andere media kijkt, zie je dat typografie essentieel is. En Microsoft realiseert zich dat eindelijk met de Metro-interface.

Hier twee artikelen over typografie die je misschien interessant vindt.

[Reactie gewijzigd door Fred-Erik op 13 juni 2012 14:43]

Anoniem: 279971
13 juni 2012 11:57
Ben benieuwd of dit afdoende is om de competie met IOS en Android aan te gaan.

Ze moeten eerst eht vertrouwen van de consument terugwinnen.
Het belangrijkste lijkt me dat er aansprekende telefoons mee uitkomen. Android is ook pas een succes sinds telefoons als de HTC Desire en de Samsung Galaxy S.

Nokia heeft met de Lumia 800 en 900 best leuke modellen in de aanbieding, hopelijk pakken ze goed door met o.a. de PureView techniek voor de camera.
Verschil tussen WP en Android is het onderscheid tussen de verschillende toestellen. Bij android hebben fabrikanten de vrijheid om letterlijk alles wat ze willen toe te voegen danwel na te laten. Er is dus een ontzettend diverse markt, de consument heeft én heel veel keus én het is duidelijk waarom een telefoon een duur/top model is.

Bij WP7 zit er tot nu toe nauwelijks onderscheid tussen de verschillende toestellen. Niet in de hardware en zéker niet in de software. Qua hardware lijkt het met WP8 iets te gaan verbeteren, maar het is maar de vraag of er genoeg verschil komt.

Maargoed, ik weet niet wat de gemiddelde consument denkt. Misschien kijkt die wel alleen naar het uiterlijk van de telefoon en boeit het 'm niet wat er verder achter zit. In dat geval zit MS wel goed.
Verschil tussen WP en Android is het onderscheid tussen de verschillende toestellen. Bij android hebben fabrikanten de vrijheid om letterlijk alles wat ze willen toe te voegen danwel na te laten. Er is dus een ontzettend diverse markt, de consument heeft én heel veel keus én het is duidelijk waarom een telefoon een duur/top model is.

Bij WP7 zit er tot nu toe nauwelijks onderscheid tussen de verschillende toestellen. Niet in de hardware en zéker niet in de software. Qua hardware lijkt het met WP8 iets te gaan verbeteren, maar het is maar de vraag of er genoeg verschil komt.

Maargoed, ik weet niet wat de gemiddelde consument denkt. Misschien kijkt die wel alleen naar het uiterlijk van de telefoon en boeit het 'm niet wat er verder achter zit. In dat geval zit MS wel goed.
Feit is wel dat Apple ook geen onderscheid maakt en dat toch de meest verkochte telefoon is. Dus dat er geen onderscheid in toestellen zit is niet bij definitie een slecht iets.
Anoniem: 364513
@Morphix13 juni 2012 14:35
De gemiddelde consument is niet heel erg geinteresseerd in hardware, maar de gemiddelde verkoper juist wel. Doordat Android telefoons vaak snelle/goede/nieuwe hardware hebben waar ook wat mooie marketing woorden aan vast hangen zijn ze goed te verkopen. Dualcore, Quadcore en Retina zullen niet zo heel veel beteken tegenover de meeste mensen, maar het klinkt goed en bekt best lekker. WP heeft dat gewoon niet zo mee tot nu toe en moet het eigenlijk puur hebben van User Experience. Maar omdat die zo nieuw is, wordt dat ook lastig verkopen. Want het is onbekend en ziet er op het eerste gezicht minder makkelijk uit dan iOs en minder fancy dan Android.

Maar, ik denk dat analisten gelijk hebben en WP toch een aardig markt aandeel gaat pakken. Lijkt me ook meer dan verdient, vind dat Microsoft de laatste jaren opvallend veel vernieuwender is geweest als het gaat om producten dan de concurrentie. Het zou wel mooi zijn als de consument (direct of indirect) aan geeft niet alleen maar zin heeft op OS'en die in hetzelfde vaarwater zitten (iOs en Android hebben duidelijk meer overeen met elkaar dan met WP, geen klonen maar wel duidelijk door elkaar geïnspireerd) maar dat andere aanpakken ook kunnen lonen. Dat zou alleen maar welkom zijn.
Het is voor de merknaam android niet percee een zegen dat er zoveel vrijheid om hardware specificaties.
Als je begint met een HTC Wildfire of een Galaxy Y oid.
Dan vind je al gauw dat android en niet merk X nogal brak werkt.

Je hebt gewoon minimaal een 800x480resolutie, 1Ghz cpu en 512MB ram nodig om een goede android experience te krijgen.

Die klanten ben je wel voor goed kwijt.
Ik herinner mij nog genoeg mensen die een bijvoorbeeld LG chocolate hebben gekocht, of een Samsung Star oid. Allen waardeloze telefoons qua user experience. Ontzettend langzaam.
Toch klagen daar maar weinig mensen over. 'Dumb' users hebben geen problemen met een dumb-phone. Ze kiezen voor een goedkoop model en zolang het werkt maakt het niet uit of het snel of vloeiend verloopt. Natuurlijk zien ze dan wel de iPhone van de buurman die lekker vloeiend loopt (zie daar de oorzaak voor de massale iphone verkoop), maarja, de dumb-user heeft daar geen geld voor. En iets dat minder goed staat niet gelijk aan slecht of teleurstellend.

En daarnaast, 'trage' smartphones horen binnenkort tot de verleden tijd. Sinds Android 4.0 lopen alle OSen vloeiend. Ik verwacht dan ook geen grote verschuivingen in de telefoonwereld, WP heeft te weinig noemenswaardige features boven Android of iOS om veel aan het marktaandeel te doen.
WP heeft te weinig noemenswaardige features boven Android of iOS om veel aan het marktaandeel te doen.

Wat denk je van: Windows Phone draait super op een "trage" smartphone.Zelfs met een CPU van 800Mhz draait WP nog vloeiend.

Men WP telefoon draait naar mijn gevoel zelfs sneller dan men iPhone 4s op sommige momenten. De laatste versie van WP is ontworpen voor "emerging markets". Dat wil zeggen: low budget telefoons. Je weet wel, die dumb-phones.
Alleen de launcher draait "soepel". De rest is ook gewoon traag dat soort zo'n low hardware.
Volgens mij komt dat vanzelf via mond op mond reclame. Ik heb inmiddels al een hoop mensen gehoord die erg te spreken zijn over Windows Phone. Ook verstokte Andriod/iPhone gebruikers. Die spreken ook lovens over de beschikbare apps.

Ik heb zelf alleen een paar keer in een telecomwinkel met Windows Phone gespeeld, wat een erg prettige userexperience gaf.

Ik denk dat het wel goed komt met Windows Phone.
Gaat niet lukken met alleen Nokia.
nieuws: Huawei gaat Windows Phone-toestellen maken

Ziet er goed uit!
Ik hoop dat de geruchten niet helemaal kloppen, want ik zou WP8 dus wel op mijn telefoon willen hebben, vooral vanwege de integratie van Skype.
Maar als de tussenvorm dat ook heeft ben ik al tevreden.
Ziet er goed uit!
Ik hoop dat de geruchten niet helemaal kloppen, want ik zou WP8 dus wel op mijn telefoon willen hebben, vooral vanwege de integratie van Skype.
Maar als de tussenvorm dat ook heeft ben ik al tevreden.
Goed?Whats new? Aan die screen shots inieder geval niets.
Lijkt gewoon op WP7.5 (Mango)
Afwachten op de hardware.Echter. Ik ben geen Metrofiel.
Geen reden tot aanschaf voor mij.
Ik zie ook niets anders dan Windows phone 7.

Google en Apple innoveren snel, van MS zullen we nooit een daverend show zien waarin ze nieuwe innovaties aankondingen. Nee updates waarin ze wat van hun oude achterstand hebben weggewerkt. MS hoop is dat de innovatie tot stilstand komt en zij dan bij kunnen komen. Maar Apple en Google gaan dat echt niet laten gebeuren. Daarom loopt WP niet. Dat WP gaat lopen als W8 uitkomt lijkt me ook niet waarschijnlijk.

Inmiddels begint de interface er na twee jaar al rijkelijk bedaagd uit te zien. App store loopt ook nog steeds ver achter en qua prijs is Android WP ook voorbij gegaan. Het zal allemaal best wel werken, maar de consument wil meer dan dat. Dat is iets wat bij MS niet begrepen wordt. Dit is een snelle markt, waarin je je moet kunnen surfen op de golven om succesvol te zijn. Daar is MS veel te log voor. Zij zijn de PC markt gewend waar zij zelf het tempo van verandering kunnen dicteren.

MS denkt dat ze iets fantastisch gedaan hebben door een nieuwe interface rond Windows te maken en nu moet die op alle apparaten komen tot en met de elektrische tandenborstel, maar ik denk niet dat de moderne consument daar op zit te wachten. 35 jaar geleden wel, toen kon Philips nog reclame maken met kreten als Philips dan is het goed. Maar nu willen mensen iets waarmee ze hun identiteit kunnen uitdrukken.

Maar wat voor identiteit druk je uit met Microsoft? Waarschijnlijk zoiets als: ik ben in het PC-tijdperk blijven hangen. Misschien dat het in vergrijzende markten bij de oudjes een gevoel van zekerheid geeft. Maar ja die zullen wel weer afschrikken van MS totaal veranderde interface.

MS moet om te slagen met echte innovatie komen. Met Marketing kan je een heel eind komen, maar een opgewarmde maaltijd kan je niet als nieuw verkopen.
Ik zie ook niets anders dan Windows phone 7.
[...]


Inmiddels begint de interface er na twee jaar al rijkelijk bedaagd uit te zien.

[...]
Ik zie anders bij iOS6 nog steeds dezelfde interface als bij iOS1 uit 2007 hoor ;)
MS moet om te slagen met echte innovatie komen. Met Marketing kan je een heel eind komen, maar een opgewarmde maaltijd kan je niet als nieuw verkopen.
Ik snap niet hoe je WP7 geen innovatie kan noemen!?
Het is een 100% nieuwe (en naar mijn mening goed doordachte) interface.
Apple komt in iOS6 met een eigen maps-functie en bij alle Apple-fans loopt de kwijl langs hun kin eraf. Wat is daar zo innoverend aan? Ze vervangen gewoon Google Maps...

Eender wat MS doet, er zullen altijd mensen zijn die zeggen dat het troep is, gewoon omdat het een MS-produkt is.

Ik zie in jouw reply geen enkel echt argument waarmee je bewijst dat WP7/8 niet goed of innoverend is.

Je hebt toch toevallig geen iPhone? :+
Andere merken zijn ook al druk bezig hoor.
Maar zodra Nokia een Win8 met hdmi/bt4/frontcam in lumia800 vorm (3.7") uitbrengt, ga ik bestellen. Kom van Android maar vind Windows Phone veel intuitiever, rustiger, to the point. Android 4 is al wel een hele verbetering... maar Win phone smaak heb ik wel te pakken. Bovendien vind ik het Lumia ontwerp veel leuker dan al die standaard HTC phones en Samsung-apple-lookalikes.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 13 juni 2012 13:12]

Ja want HTC en Samsung hebben geen Windows Phone's he ;)
Maar vergeleken met het aanbod aan Android toestellen is het nog steeds behoorlijk mager.
Je hoeft er ook niet veel te hebben dat heeft Apple bewezen, WP is de tussenstap. Bij WP heb je nog wel wat keuze maar is het strikter. Door het strikt te houden is het aantrekkelijker voor app developers net als bij Apple en is er ook nog keuze zoals bij Android
App developers hebben het bij Apple moeilijker dan bij Android hoor. Ten eerste vraagt Apple een jaarlijkse bijdrage, maar los van de kosten is Apple echt een verschrikkelijke pietlut als het aankomt op keuring... En dan betaal je er nota bene nog voor!

Bij Android is het lastig omdat er zoveel verschillende devices zijn. Maar als je je app schaalbaar maakt, is er niet zoveel aan de hand. Totdat je hardware-features gaat gebruiken (die er wel of niet kunnen zijn), maar dan is het eerder de device die er een rare implementatie of rare quirks op nahoudt.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 13 juni 2012 12:44]

Kwa kosten is Apple idd een asshole, maar dat weet volgens mij iedereen al.
Het ging mij over het ontwikkelen, dit is niet alleen op de hardware. Fabrikanten mogen bij Android de software aanpassen, kijk HTC Sense en Samsung Touchwizz. Deze softwaretoepassingen zijn ook vervelend bij het developen van een app.

Bij Microsoft mag de software niet aangepast worden wat de plus van Apple is. Alleen kan ik mezelf niet voorstellen dat MS zulke achterlijke prijzen zal vragen als Apple
WP gaat minder dan 30% opeisen van de omzet. Dus ik verwacht dat Google binnenkort ook gewoon zakt in zijn %
+ Microsoft is van plan om daarvan nog een deel te verdelen met de fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door NicoJuicy op 13 juni 2012 13:30]

Kosten.... Doel je op die 99 dollar per jaar? dat zijn toch geen kosten.....
https://developer.apple.com/programs/ios/

Volgens mij zijn er maar weinig developers die de kost goed verdienen bij zowel Android als IOS. Maar als ik zie dat Google zelfs meer met IOS verdient dan met Android trek ik jou verhaal erg in twijfel.
nieuws: Google verdiende lang meer aan iOS dan aan Android
en natuurlijk de Apple op Core2Duo technologie die je ervoor moet aanschaffen...
@dycell, wat heeft dat ermee te maken? Ik zei dat Apple meer een asshole is dan Android op verschillende punten, dat heeft alles te maken met jij en ik - de developers (al dan niet in potentia). Google is voor iOS een adverteerder, en dat is een compleet andere tak van sport die niets te maken heeft met de developers.

En ja, $99 is $99 te veel als je alleen maar gratis apps maakt, waar Apple ook indirect van profiteert. Als je duizenden dollars omzet maakt, dan is het natuurlijk een schijntje, maar dan is het nog steeds raar, want Apple haalt ook al provisie uit je verkochte apps.

Die hele AppStore is er om Apple te dienen, want die verdienen er goud geld aan. En je moet vervolgens betalen om Apple daarin te helpen? En dan ook nog es bij de gods gratie wordt je app goedgekeurd? Nee dankje, ik maak niks voor iOS als ik er jaarlijks voor moet betalen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 15 juni 2012 01:54]

Apple is strict met de keuring omdat apps uniform moeten zijn met de rest. Veel Android-apps hebben dit niet en soms is het verschrikkelijk zoeken naar functies.
@ItsNotRudy: Ik heb het over developers, niet over de gebruikers.
soms wel, en soms kom je pareltjes tegen qua UI en UX juist omdat je alle vrijheid hebt en niet alles per se op een bepaalde manier moet opleveren/afwerken...
dus je blijft met de eeuwige kwestie wat beter is...
Het is niet enkel de uniformiteit die ze nastreven, ook betalingen zijn erg strikt geregeld.
Een app mag bijvoorbeeld geen enkele link hebben naar/met een website waarop betalingen worden aangeboden.

Dat maakt het voor veel developers moeilijk om goede omzet te maken.
Je zou zeggen:"Dan gebruik je toch gewoon de Apple betalingsmethode en zet er 30% bovenop?" Helaas pindakaas, dat mag niet van Apple... je moet het perse ten koste van je eigen omzet doen.
Vind ik wat kort door de bocht. Het businessmodel van Apple is compleet anders dan dat van Microsoft. Bij Apple ligt het zwaartepunt vooral op de hardware en de software optimaliseert dat gevoel slechts. MS maakt gewoon software en dat moet dan op zoveel mogelijk apparaten van zoveel mogelijk fabrikanten werken. Ze hebben daar dus flinke problemen mee gehad omdat nu eenmaal elke fabrikant zijn eigen ding doet en daarom al flinke restricties op de hardware moeten leggen om dat aan te kunnen.
Maar daarmee is MS eigenlijk behoorlijk van zijn model aan het afwijken.
Waar je bij PC's kunt kiezen uit videochips van Intel, nVidia en ATi (onder andere) en een heel scala aan monitoren en resoluties beperkt MS de resolutie bij Windows Phone bijvoorbeeld plotseling. Zouden ze bijvoorbeeld bij het desktop OS stellen dat iedereen een resolutie moet hebben van 1280x1024, dan hebben ze toch een fors probleem met hun eindgebruikers.
Tuurlijk, je kunt argumenteren dat je bij Apple ook geen keuze hebt. Dat klopt maar Apple heeft dat als uitgangspunt. Zij ontwerpen hardware waarvan zij denken dat dat optimaal is voor de consument. Vind de consument dat niet, dan heeft Apple een probleem. MS moest het juist hebben van die enorme flexibiliteit aan hardware waar het op kon draaien.
Android is zelfs nog stukken flexibeler dan MS in dit geval.
En vergeleken met IOS toestellen erg ruim, wat is je punt?

Ik hoop dat Microsoft met WP8 wél de uitgebreide security API's vrijgeeft. Op dit moment is de Mobile Device Management met WP7 en WP 7.5 heel beperkt..

Verder zie ik niet zoveel verschil met WP7.5
iOS 1 en 5 zijn toch ook qua uiterlijk hetzelfde?

Het gaat om de functies die er zijn en aangezien hier alleen zogenaamde sscreenshots gepost zijn, kun je nog lang niet alle functies eruit opmaken.

WP7 is qua idee een leuk OS, heb zelf de Titan, maar het werkt gewoon niet goed. Waarom heb ik met het snelste toestel dat er is 5 seconden nodig om wifi aan of uit te zetten?! Volgens mij werkte mijn WM6 nog sneller dan dat...

Daarnaast zijn de screenshots volgens mij fake. Als het echt screenshots waren, waarom zijn de resoluties dan zo klein, de verhoudingen scheef en is alles zo wazig?
Anoniem: 414003
@WingsOfFury13 juni 2012 13:34
Waarom heb ik met het snelste toestel dat er is 5 seconden nodig om wifi aan of uit te zetten?!
misschien ligt dit meer aan de wifi chip? bij de lumia 800 duurt het in-/uitschakelen van wifi niet meer dan 2 sec.
Inderdaad, ik heb ook de lumia 800, ik wil niet anders meer na jarenlang Android te hebben gehad waar ik meer bezig was met rebooten dan met bellen.

Ik ben heel blij met een stricktere app-market, hoe strickter hoe beter anders krijg je die android meuk ook in de WP market.
Ik zou niet weten waar ik kan opzoeken welke wifi chip de Titan heeft en welke de Lumia heeft, maar 2 seconden vind ik ook niet veel.

Hmm, zit nu veel verder van de router af en nu is het bij mij ook 2 seconden 8)7 Misschien is het dus afhankelijk van het aantal netwerken dat hij ziet. Maar dan nog, uit zetten zou < 0,5 seconden moeten zijn.
Hier op een Samsung ook direct (2 sec) verbinding met Wifi. Ik heb ook een aantal "tiles" om WIFI en Bluetooth aan en uit te zetten. Werken allemaal snel.
http://www.windowsphone.com/en-US/search?q=tiles
Een heel domme vraag maar, wat zijn security APIs?
Een API is een instructie set voor een hardware of een software laag.
Zonder deze API is het niet mogelijk bepaalde features te implementeren.

Zo kon er in het verleden geen whatsapp gebruikt worden, omdat er geen API was om de contact list te kunnen benaderen.

Maar het zou bijvoorbeeld ook om een notificatieled kunnen gaan, die je van kleur wil laten wisselen.
API = Application Programming Interface

Klein voorbeeldje: MD5 hashing zit niet in Windows Phone, wel in de desktop variant van Silverlight. Zo zijn er nog meer verschillen.

[Reactie gewijzigd door peterh op 13 juni 2012 16:55]

Ik vind het er nou niet echt boeiend uitzien als ik eerlijk ben....
Less is more ;) Gebruik WP 7.5 nu voor een dikke maand en wil niet meer terug naar Android. Geweldig OS!
Ik overweeg ook de overstap naar WP.
Ben aan het twijfelen tussen de S3 en een WP.

Ik gebruik hem meer voor zakelijke doeleinden als spelletje, hierbij is WP beduidend beter, maar ik blijf toch echt die specs missen en de resolutie blijf helaas achter :/

De interface die gehanteerd wordt is duidelijk en vernieuwend maar het vlaggeschip de lumia 900 heeft bijna de zelfde specs als de galaxy s van 2 jaar geleden..
Ik gebruik hem meer voor zakelijke doeleinden

In welke zakelijke doeleinden zou hij dan beter zijn?
Ondersteuning voor Activesync is geneens volledig (probeer maar een Windows phone aan te sluiten op een Exchange met een self-signed certificate...).
De ondersteuning van Exchange is geweldig! Ik heb een Samsung Omnia van de zaak gekozen en ben er echt heel blij mee. Meeting verzoeken, Todo lists en andere agenda punten lopen echt supersnel en soepel. Ik ben er zelfs meer tevreden over dan de Exchange ondersteuning van de iPhone (prive,welke al erg goed werkt).

@awenmaek:
Self-Signed Certificates are not supported for Outlook Anywhere nor Exchange ActiveSync

Dat jij met een hobbybob oplossing je telefoon niet aan de praat krijgt is niet de schuld van je telefoon of Exchange.
Ik gebruik Android, en gebruik ook wel eens een iPhone. Ik snap niet dat 'exchange ondersteuning' een meetpunt is. Elke telefoon kan dit toch? Zo speciaal is dat toch al jááren niet meer?
Helaas zou je verwachten dat dit niet meer speciaal zou zijn maar het is natuurlijk een Microsoft "techniek". Jarenlang was dit juist een van de verkoop argumenten van Windows Mobile.

Ik heb meerdere Android telefoons in handen gehad waar Exchange support gewoon afwezig was of niet volledig. Denk dan aan het niet kunnen zoeken in email op de server en privacy settings in agenda afspraken (prive markeren),

Dit zijn essentiële zaken voor een bedrijf (ook juridisch)!
Welke androids waren dit dan?
Sinds 2.2 zit het zoeken er wel in (private afspraken heb ik nooit gebruikt, maar goed).
1 exchange account kunnen de meeste wel aan. Maar WP devices kunnen meerder exchange accounts aan.
Dat kan zowel iphone als android
Exchange sbs servers met een self signed certificaat komt veel voor bij kmo bedrijven (heus geen hobby projecten)
Exchange sbs servers... Je bedoelt Windows neem ik aan. kmo heet in Nederland MKB.

Het is toch niet meer dan logisch dat je devcie, of dit nu een telefoon is of een willekeurige pc op het internet je self signed certificaat niet kent. Wat zou het nut er anders van zijn?
Overigens werkt dit wel, je moet er alleen wat extra handelingen voor doen, of je moet er 1 kopen. Zelfs voor een MKB bedrijf zou dit geen probleem moeten zijn lijkt mij.
Sorry,maar je komt niet echt over als een ict consulent.
Ik gebruik mijn HTC Titan op twee verschillende Exchange-servers en dat levert geen enkel probleem op. Mail, agenda, adreslijst van de server, zelfs berichten zoeken op de server gaat supergemakkelijk.

Dat self-signed certificate heb ik nooit van gehoord, het klinkt me in de oren als iets dat een kleine minderheid van de gebruikers nodig heeft.

Met 'zakelijke' gebruikers worden volgens mij mensen bedoeld die bij (middel)grote bedrijven werken waar Exchange lokaal of via Office 365 gebruikt wordt, niet tweakers met eigen bedrijfjes die thuis een Active Directory inrichten, gewoon omdat het kan.

De integratie met SkyDrive, SharePoint en Office 365 is briljant, júist voor de zakelijke gebruiker.
Veel kmo's met een sbs gebruiken dit zo met een self signed.

Al hetgeen jij vermeld werkt ook perfect op iphone of android

Edit: ik kom er net op dat de firma waar ik werk (heus geen kleintje, grote international) een self-signed gebruikt...

[Reactie gewijzigd door awenmaek op 13 juni 2012 20:42]

Anoniem: 414003
@awenmaek13 juni 2012 13:00
probeer maar een Windows phone aan te sluiten op een Exchange met een self-signed certificate...
misschien niet makkelijk.. maar het kan wel, even de .cer naar je telefoon mailen.. klik
Snap niet dat je een self-signed certificate gebruikt.. Betaal zelf 12 euro per jaar voor mijn exchange 2010 server, als je daar al moeilijk over doet :/ Daarnaast zoals n_n al aangeeft, mail de certificaat naar je wp7 en het werkt dan gewoon.

[Reactie gewijzigd door vali op 13 juni 2012 13:03]

ik zie het probleem niet ? zelf met custom poorten werkt het...
Wacht sowieso op de volgende generatie WP toestellen (eind dit jaar). Het is niet zeker of de huidige toestellen de upgrade krijgen naar WP8. Geruchten doen de ronde dat ze een soort 7.9 versie zullen krijgen met veel van de nieuwe functionaliteit, maar op de oude kernel. Het zou spijtig zijn als je toestel niet dezelfde W8 kernel krijgt :) Met de nieuwe generatie toestellen komen hogere resoluties, meerdere cores op je CPU en heel veel nieuwe functionaliteit! :)

Ninja edit: Zo'n hele nieuwe kernel voor je OS is niet niets, ik begrijp microsoft wel dat ze zich niet willen toewijden aan het doen werken van dit OS op de oude telefoons. Erg sterk dat ze toch nog de features naar de huidige toestellen willen brengen!

[Reactie gewijzigd door HuRRaCaNe op 13 juni 2012 14:49]

Bedankt voor de tip, ik zal dit zeker doen.
Anoniem: 80466
@HuRRaCaNe13 juni 2012 16:08
Het zou spijtig zijn als je toestel niet dezelfde W8 kernel kri
Want ? De nieuwe kernel zal voornamelijk nieuwe resoluties en nieuwe chipsets ondersteuenen maar die heb je niet nodig voor een toestel dat je nu koopt.
Als de daadwerkelijk feature uitbreidingen van WP8 ook voor een "7.9" versie worden uitgebracht mis je dus eigenlijk niks.
Tja dat vind jij. Ik vind Android een zooitje, en eigenlijk iOS ook... Tis maar wat je zelf prettig vindt!
Daarom heb ik ook webOS ;)
Heb al een HTC HD7 gehad met Windows Phone 7.5 Misttte toch die killer specs van het toestel zoals bij de Samsung Galaxy S2 toentertijd. Pas als er echt een high-end toestel komt met Windows ga ik gelijk om. De perfecte combinatie.
Hoe werkt dat dan? Specs missen?
Anoniem: 140847
@Ramon13 juni 2012 13:57
Als je kijkt naar specs heb je geen verstand van zaken. Pak het toestel in een winkel en speel er mee, kom dan nog eens terug en vertel hoe het was.

Ik ga elke uitdaging aan met een android phone, zeg maar wat je wilt doen en ik doe het 2x sneller op mijn lumia 800 (single core :))
Ok, een foto maken met een Lumia 800 en een Samsung Galaxy SIII...

Maargoed, ik ben het helemaal met je eens. Ik had die HTC HD7 en toen kreeg ik de Samsung Galaxy SII en toen heb ik toch de Samsung gekregen vanwege looks en de feel van het beeldscherm enzo.

Ik denk dat een telefoon met de hardware van bijvoorbeeld een Samsung Galaxy SIII icm Windows Phone als OS de ultieme combinatie is voor iedereen die een mobiele telefoon heeft. Nix fanboy gelul maar puur objectieve redenatie...
Daar heb je sowieso een goed punt. Deze Nokia's zijn de eerste échte fatsoenlijke WP7.5 toestellen die uitgedacht zijn, maar het zijn wel de eerste en daar zitten wat kinderziekten aan vast. Zoiets gebeurt en is te verwachten. Ik verwacht dat de volgende generatie wat meer meeneemt van de touchscreenervaring van Samsung. Maar het ontwerp van Nokia vind ik dan wel weer 100x beter ogen dan dat nietszeggende van Samsung. Al is de S3 wel weer iets fatsoenlijker. We hopen op 't beste met WP8.
Weet je, zo lang de Lumia 800 sneller is in bijna alles dan de S2 van Samsung, mis ik die specs toch echt niet hoor. Er is meer dan alleen specs in de smartphone wereld en Android snapt dat niet helemaal. Maar met een traag gedrocht als Android moet je wel flinke specs neerzetten om een beetje een bruikbaar systeem te krijgen.
Ik blijf erbij dat de naam Windows Phone een ongelukkige keuze is. Hierdoor wordt vaak gerefereerd aan Windows Mobile, en Windows als brand is ook niet bepaald "hip". Nu snap ik best dat de associatie met Windows moet blijven bestaan om te samenwerking tussen beide systemen te kunnen onderstrepen, maar ik zie WP o.a. hierdoor nog geen grote slag slaan. Hoe ik zelf ook te spreken ben over het functioneren van WP(maar ondertussen wel bij Android blijf).
Ik denk juist dat met de komst van Windows 8 en de gelijk in de pas lopende Windows Phone 8 dit juist een goede stap is.

MS heeft nu een uniforme UI die in beide OSen zijn terug te vinden en dat zal iets zijn dat de niet zo techy consument wel zal aanspreken.

Ik denk dat op het moment dat er Windows 8 tablets zijn deze uniformiteit een voordeel zal zijn.
Anoniem: 63628
13 juni 2012 12:11
Jammer dat er een foutje in het artikel staat. De compressie die MS in IE10 toepast is vergelijkbaar met de opt-in compressie in Opera Mobile, Opera Mini gaat een gigantische stap verder met compressie en optimalisatie, waardoor je bij Mini aan minimaal 90% compressie moet denken.
Ik ga denk ik nog even wachten met het aankopen van mijn eerste smart phone. Windows phone 8 samen met een nieuwe Nokia Lumia lijkt me de ideale smart phone (voor mij).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee