Natuurlijk geloof ik dat, sterker nog ik weet dat, als je wat langer mee draait weet je dat MS dat al velen malen heeft uitgehaald en ervoor veroordeeld is. Als je dat niet gelooft dan ken je MS niet.
Een stukje historie voor jou:
IE5 en IE6 waren zo goed omdat MS een achterstand moest inhalen op Netscape. Met Windows95 wilde MS geen internet ondersteunen maar wilde iedereen dwingen naar zijn eigen betaalde netwerk dat "Microsoft Network" heette. Daarom vond je op het bureaublad alleen een snelkoppeling om "Microsoft Network" op te gaan. Ondertussen draaide MS alle bedrijven een arm op de rug om een abonnement te nemen op MS-network. Verschillende bedrijven hebben dan ook MS aangeklaagd voor deze chantage praktijken.
Echter MSN (Daar komt het van) werd een flop omdat bedrijven zich bleven verzetten en er een groot verzet was onder gewone gebruikers die hun vrije gratis internet niet kwijt wilden. Netscape speelde daarop in door met een internet browser te komen en ondanks dat die meen ik 200 gulden kostte verkochten ze er miljoenen van, en ze schoten in korte tijd als een meteoor omhoog.
Toen besefte Bill Gates dat hij een blunder had geslagen en dat ze de boot met internet dreigen te missen en dat Netscape een machtig bedrijf aan het worden was. Netscape moest hoe dan ook ten val gebracht worden en MS moest de controle krijgen over de toegang tot internet. Daarom begon MS met een versnelde ontwikkeling van een eigen browser en die werd gratis voorgeinstalleerd in nieuwe versies van Windows waarmee Netscape in een klap van zijn inkomsten beroofd werd en ten onder ging en MS de macht over de browser greep. Ze hebben daarvoor wel meer dan een miljard boetes gehad maar dat interesseert ze niets, moraal hebben ze niet. De splitsing die de Amerikaanse rechter aanbeval hebben ze kunnen afwenden door de presidentskandidaten om te kopen met flinke donaties in de verkiezingskas.
Nadat Netscape ten begrave was gedragen (het sukkelde snel omlaag en werd door AOL opgekocht) viel bij MS de motivatie weg om IE verder te ontwikkelen. Ze hoefden niet meer met Netscape te concurreren en voor MS was internet meer een potentieel gevaar voor hun cashcows dan een kans. Doordat ze de ontwikkeling zo goed als stil legden kon Modzilla uit de restanten van Netscape weer een browser opbouwen en ook Google zag later zijn kans. Microsoft hield de benen stil en zo gingen die twee met de ontwikkeling aan de haal. Microsoft reageerde niet, ze hadden immers toch 97% van de surfers. Maar op een bepaald moment kregen Firefox en Chrome echt momentum en IE verloor steeds meer gebruikers. Op dat moment besloot MS om de ontwikkeling weer ter hand te nemen, om de gebruikers terug te winnen en niet compleet gemarginaliseerd te worden. Die gebruikers hebben ze nodig om hun eigen standaarden te promoten of andere te ondermijnen door ze niet in hun browser te ondersteunen.
Maar geloof nou niet dat MS echt de ontwikkeling van webapps en cloud een warm hart toedraagt, ze moeten alleen meedoen om niet buiten spel gezet te worden. Ze moeten ook de afnemers overtuigen dat ze serieus zijn. Maar vertrouw er niet op dat Google Docs altijd even soepel zal blijven draaien in IE als in Chrome. MS heeft een hele historie in het saboteren van concurrerende producten die afhankelijk waren van MS technologie, Daar zijn talloze rechtzaken over gevoerd, door onder ander Lotus, WP en Dbase die geplaagd werden door obstakels die MS in de weg legde om zijn eigen Office aan de macht te brengen. Veel van die rechtzaken heeft MS verloren of moeten schikken, het deert ze niet. MS kent geen fair play, ze prefereren dirty play als dat meer geld oplevert. Bill Gates en Steve Balmers zijn straatvechters die maar op een ding uit zijn, macht en geld, de rest kan ze worst wezen. Dat MS een strafblad heeft van een meter vinden ze niet belangrijk zolang maar niemand om hen heen kan. En zoals het spreekwoord zegt: een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 24 juli 2024 23:54]