Apple wil domeinnaam iPhone5.com in handen krijgen

Apple heeft bij de World intellectual property organization een verzoek ingediend om de domeinnaam 'iphone5.com' te bemachtigen. Op dit moment is daar een forum gevestigd. Of Apples nieuwe telefoon de naam iPhone 5 krijgt, is nog niet bekend.

Het verzoek is waarschijnlijk dit jaar ingediend, schrijft ZDNet. Apples verzoek bij de organisatie heeft namelijk het zaaknummer D2012-0951 meegekregen. Uit het verzoek blijkt enkel dat Apple een zaak rondom de domeinnaam iphone5.com heeft aangespannen, wat hoogstwaarschijnlijk betekent dat Apple de domeinnaam wil overnemen.

Dat stelt ook de huidige eigenaar van de domeinnaam, die op zijn overigens niet drukbezochte forum een topic heeft geopend. De domeinnaam werd geregistreerd in februari 2008 en wordt gehost in de Verenigde Staten.

Of het verzoek van Apple erop wijst dat de nieuwe iPhone de naam iPhone 5 krijgt, moet nog blijken. Het kan ook zijn dat Apple de domeinnaam wil hebben om verwarring te voorkomen. In december 2009 registreerde Apple nog 'iSlate.com', maar zoals iedereen weet, is dat uiteindelijk niet de naam van Apples tablet geworden.

Door Joost Schellevis

Redacteur

07-05-2012 • 08:52

67 Linkedin

Reacties (67)

Wijzig sortering
Het forum is inderdaad niet erg druk bezocht, hij telt maar zo'n 306 leden. Ik ben benieuwd of Apple dit domein kan afdwingen ondanks dat deze in 2008 is geregistreerd. Ik denk dat de huidige eigenaar er beter aan doet het domein gelijk voor een zacht prijsje te verkopen aan Apple. Dan heeft hij er tenminste nog iets aan.
Op het forum zijn zelfs berichten te vinden in de strekking van "What are you talking about?? it was bussiness since day 1, with the purpose to resell to Apple"

De manier van reageren van o.a. geeft behoorlijk het vermoeden dat ze het puur voor de cash doen. Ze profileren zich als een fansite. Ik denk echter dat de meeste users zijn gekomen op het moment dat het bekend werd dat Apple het domein wil overnemen.

iPhone is een merknaam van Apple. Ze maken geen schijn van kans. Als het nou een community was geweest die al jaren was toegewijd aan de iPhone, met veel actieve gebruikers, dán hadden ze misschien enige kans gehad. Maar laten we even eerlijk zijn, als je jezelf profileert als een 'iPhone fansite' maar je wil vervolgens niet je domein afstaan aan de producent van de 'o zo heilige' iPhone, ben je dan écht een fan?
iPhone is een merknaam van Apple op de door haar geregistreerde gebieden.

De vraag is of 'iPhone5' als dusdanig is geregistreerd op het moment dat dit domein werd geregistreerd.

De vraag is welke bedoelingen de eigenaar van het domein had?
Wat tevens inhoudt dat Apple iedereen kan/wil/zal aanklagen die iets met Apple, Mac of iPhone in de naam heeft...

oooh wacht dat doen ze al. Alles met appels zou verboden moeten worden, dus ook de appels bij de groenteboer
http://tech.blorge.com/St...-a-ripped-off-apple-logo/

Als die gozer er zo geld uit wilt persen is ie dom bezig. Als Apple dit nogmaals flikt is Apple gewoon weer smerig bezig.
lees de voorwaarden even op basis van waarop je een domeinaam mag overnemen..
Een merknaam is niet perse een sterk middel om een domein te kunnen kapen, al wordt er imho op dit moment al teveel waarde aan toegekend.
Heeft apple niet de merknaam 'iPhone' in handen dan? Volgens mij zijn al wel vaker sites verplicht om hun domein te veranderen om die reden.
Die beheerder is ook niet zo snugger, mensen vragen Apple lastig te gaan vallen gaat alleen maar tegen je werken. Microsoft kreeg Mikerowsoft.com ook toegewezen. 't Moet wel heel raar lopen wil de beheerder deze naam blijven behouden.
Terwijl die domeinnaam van een softwareontwikkelaar was die Mike Row heet.
De zaak was mikerowesoft.com vs microsoft.com, en Microsoft heeft niet gewonnen. Het is buiten de rechtbank afgehandeld. De meeste experts waren het er over eens dat Mike Rowe een rechtzaak waarschijnlijk had gewonnen. Zie o.a. http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_vs._MikeRoweSoft
Dat staat er nou net dat dat het niet hoeft te betekenen. Ik denk eerder wel dat ie gewoon ''new'' iPhone gaat heten net zoals nu ook het geval is met de Ipad en alle Mac's. Anders gaan die nummertjes na een tijdje wel erg oplopen...
dus stel apple zou een nieuwe tablet lanceren, dan zou die die nieuwe tablet dus "the new ipad" zijn en de huidige "new ipad" zou dan hernoemd worden naar de "the old ipad" of binnen nog meer versies, the historical ipad.

(lijkt me dus ook geen naamgeving die hoog kan oplopen
Apple brengt al jaren iMac's en macbooks uit die ook geen nummer hebben. Hooguit wordt er nog early 2011 of late 2010 aan toegevoegd om een specifiek model aan te geven. Ik zie niet in waarom dat met een iPad plots niet meer kan, dus ik snap het weglaten van het nummer wel.
Omdat ze zich met de iPad een beetje in de vingers snijden. Het is immers een product waarvan ze de vorige generatie samen met de nieuwe generatie in de markt houden. Dat is bij MacBooks en iMacs niet zo: daar volgt het nieuwe model de oude op (en die kun je dan ook niet meer krijgen).

Je hebt nu de gekke situatie dat de iPad 2 ouder is dan de iPad. Dat is niet zo handig in de marketing. Bovendien wordt het volgend jaar helemaal een feest: wilt u de oude nieuwe iPad of de nieuwe nieuwe iPad. :Y)
Dan zou ik me maar eens beter verdiepen in de materie. Mijn MacBook is bijvoorbeeld een MacBook 5,1. Deze is ook zo terug te vinden in allerlei documentatie.

Dit is niet alleen bij MacBooks zo, ook bij iPads en iMacs.
Modeljaren net zoals met auto's lijkt mij het meest logisch ;)
iPhone 12 FTW :+

denk trouwens niet dat ze dan de iPhone in 2013 iPhone 13 gaan noemen. in de US zijn ze nogal bijgelovig.

Zelfs in NLD zijn Amerikanse gebouwen niet genummerd met kamer 13 of verdieping 13.. maar van 12 naar 14 :+
iPhone 12S :D

ik zou het niet heel handig vinden. ik denk dat ze de iPhone benaming gewoon door zetten en of met een 5 komen (en een jaar later een 5S) of met een native 4G model wat dus ook zo heet.
Of dat ze ineens naamgeving gaan gebruiken die bijv. Samsung gebruikt:

iPhone MilkyWay (+ S, N, Turbo etc)
iPhone Jupiter
iPhone Infinity
etc. :D
Je bedoelt zoals ze doen met hun OS? Alles naar grote katten noemen?
modelnummers blijft het eenvoudigste en flexibelste.
Dat oplopen van de nummertjes heb je altijd. kijk maar naar hun OS voor de mac wat al nummertje 10 heeft (als ik me niet vergis)
Zoals het nu lijkt krijgen de telefoons met een nieuw uiterlijk een nieuw nummer.
de 3 werd (met 3g functionaliteit) 3G, deze werd weer 3GS met nieuwere componenten.
de 4 werd een 4S met nieuwere hardware, zelfde design. ze kunnen zelfs de zelfde telefoon met LTE uitrusten en er een 4GS van maken.
Als dit jaar een toestel komt met een nieuw uiterlijk en die iphone 5 genoemd wordt gok ik dat er volgend jaar een 5S komt, zelfde design, iets beter proc, en nog wat extra slimmigheidjes.
Nummertje 7 bedoel je. Die 10 is onderdeel van de naam - de "X" in OSX.
Er waren wel Mac OS-en van 1 t/m 9, dus het is waar dat de "huidige" versie Mac OS X (10) heet. Daarbij moet wel gezegd worden dat Mac OS X 10.0 een ander beestje was dan 10.7 en straks 10.8 dat zijn, en dat het een soortgelijke vergelijking is als Windows 98 tegenover Windows Vista (maar dan zonder de negatieve delen van beide).
(en helaas ook zonder de positieve delen van beide)
iPhone 2012 misschien.
De kans is dus wel groter dat het dus toch de iPhone 5 gaat worden en niet "the new iPhone".
Ik begrijp echt niet waarom iedereen het steeds heeft over de iPhone 5. als Apple een beetje consistentie in de naamgeving wil behouden, gaat het toch duidelijk om de iPhone 6 (of gewoon iPhone naar analogie met de nieuwe iPad).

Een overzicht:

iPhone (2G)
iPhone 3G
iPhone 3GS
iPhone 4
iPhone 4S
iPhone 6 (of gewoon iPhone)?
Als Apple consistent had willen zijn met zijn benamingen, hadden ze de eerste iPhone de iPhone 1 moeten noemen en de tweede iPhone de iphone 2. Maar dat is niet het geval, de tweede iPhone wordt al de iPhone 3G genoemd. Het is in mijn ogen dan ook niet per definitie logisch dat de volgende iPhone, ondanks dat het de 6e iPhone is, ook de iPhone 6 genoemd zal worden. In een logisch overzicht zou de volgende iPhone de iPhone 5 worden, met daarop volgend weer een iPhone 5S. Zie het cijfer als een "serie," met een bepaald uiterlijk. Elk jaar erop volgt een verbetering van die serie (een S-versie). Dat jaar daarop volgt een nieuwe serie, met een nieuw serienummer en een nieuw uiterlijk

[Reactie gewijzigd door Agorias op 7 mei 2012 10:15]

Zou ook net zo goed de iPhone LTE genoemd kunnen worden.
ja, of iPhone 4G LTE World, die dan alleen in Amerika LTE ondersteund ;-)
Grote fout die veel mensen maken is dat ze denken dat het getal achter iphono een versie nummer is, maar dat is het niet, is gewoon deel van de naam, en geen versie nummer!

Die posten die daar overgaan zijn dus onzin posten, zoals dat lijstje van Oli469.

iphono 3G of iphono 4S is gewoon een naam, 3 en 4 slaan niet op de versie!

Edit/
We zitten pas op generatie 3

iPhone (eerste gen.)

iPhone 3G (tweede gen.)
iPhone 3GS (tweede gen. nieuwe chip, S staat voor speed upgrade)\

iPhone 4 (derde gen.)
iPhone 4S (derde gen. nieuwe chip, S staat voor speed upgrade)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 7 mei 2012 13:28]

Je ziet je eigen lijstje toch?

2G, 3G, 3GS, 4, 4S, waarom dan inneens 6? 8)7
Omdat hij de 4S als 5 ziet.
Waarom ziet hij 3GS dan niet als 4? Wat een onlogica.

Heb um. I need coffee.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 330244 op 7 mei 2012 14:50]

Ligt eraan. Het kan ook gewoon zo zijn dat ze de domeinnaam willen hebben zodat er geen verwarring ontstaat.

Zodra ze de domeinnaam in handen kirjgen zorgen ze gewoon voor een simpele redirect naar de Apple store/-Echte-site-voor-hun-nieuwe-iphone.

Of de naam nu iPhone 5, iMyLittlePhoney of iets anders is moet, zoals al aangegeven in het artikel, nog blijken.

Edit: Typo, Mijn Nederlands Faal zijn.

[Reactie gewijzigd door Zelalas op 7 mei 2012 09:09]

"Of Apples nieuwe telefoon de naam iPhone 5 krijgt, is nog niet bekend."

Dat zou ik ook doen, domeinnaam iphone5.com registreren (opeisen in 't geval van Apple).. en dan de iPhone 4.1, de 4SS of de 'new iPhone' introduceren..

Gewoon omdat het kan. }> Ik ben iig wel benieuwd wat voor nieuwigheden deze nieuwe iPhone brengt en of ze zich aan de oude formfactor houden (3,5" schermpje).
Dat zou naar mijn mening toch wel erg dom zijn.

Hun nieuwe toestel niet "5" noemen is alleen maar onhandig, en mensen zullen het toestel toch wel zo noemen. Ze kunnen dan wel geen ipad 3 hebben gemaakt, maar mensen noemen het ding toch wel zo.

Vasthouden aan de huidige formfactor zou ook dom zijn, want er zijn genoeg evengrote toestellen met een groter scherm. Wat dat aangaat zou ik de 4 en 4S zelfs "nogal gedateerd" willen noemen. Daarnaast zijn er maar weinig mensen die van mening zijn dat tussen de 3.7 en 4.3" niet de ideale maat is voor een draagbaar maar prettig werkend toestel is. Natuurlijk is er een markt voor kleine en heel grote schermen, maar Apple wil een 1-size-fits-all toestel. Ze zouden er wijs aan doen denk ik zo om tenminste 720p en tenminste een fractie groter te gaan.
dat mensen het toch wel zo noemen is dus genoeg, toch? Dan hoeft dat ding geen iphone 5 en over 10 jaar iphone 15 te heten. Ik zou het een stuk verstandiger vinden van Apple om het volgende model gewoon iphone te noemen, zonder versies etc.

De iMac heet ook gewoon zo, niet iMac 9 omdat het nu de zoveelste versie is, en de MacBook hetzelfde verhaal. De iPods heten al jaren gewoon iPods, dus ik snap de inconsistentie met de namen binnen de iPhone reeks toch al totaal niet.

De iPhone werd toch opgevolgd door de iPhone 3G? En die door de 3GS en daarna de 4 en de 4S? Ik vind het allmeaal erg onlogisch, en totaal niet Apple-like. Daarom voorspel ik de volgende naam van de nieuwe iPhone: iPhone.
Maar als je iemand wilt bevragen naar welk hun iMac of Macbook is, moet je al beginnen met releasedatums en schermgrootte (bv. Macbook Pro 13" Early 2011), of generaties (iPod Nano 3rd Gen). Dus hoewel de nummering in de marketing verdwijnt, moeten er alternatieven gezocht worden die vaak moeilijker achter de hand liggen dan de marketingnummering die gebruikt wordt voor de iPhones en vroegere iPads.

Als men geen nummering wilt gebruiken, ben ik ook voorstander van een onderscheid dmv koosnamen (Blackbook) of namen van bv. dieren, zoals ook gebruikt wordt in OS'en:
Gebruikers moeten enkel de naam van hun "dier" onthouden, bv. Snow Leopard (Mac), Lion (Mac), Hoarty (Ubuntu), Warty (Ubuntu), XP (Windows), Vista (Windows). Technisch aangelegde mensen zullen het verband tussen de naam en de nummering wel herkennen en van daaruit voortwerken. Waarom niet hetzelfde doen met hardwareproducten? Veel automerken doen hetzelfde met hun auto's ook, als ik me niet vergis (ik ben niet zo thuis in auto's).
Mja, wat maakt het uit. iPhone 15 klinkt misschien stom maar als je die 10 weer vervangt door een romeinse X is het weer best leuk: iPhone X5. Maar goed, eerst maar eens zien dat er over 10 jaar nog zoiets bestaat als een pure smartphone...
Ligt eraan. Het kan ook gewoon zo zijn dat ze de domeinnaam willen hebben zodat er geen verwarring ontstaat
Dat is niet genoeg reden om een domeinnaam toegeeigend te krijgen:
- misbruik (antireclame of reclame concurent)
- onbruik (lege pagina voor de verkoop)
- commercieel gebruik dat het merkenrecht van de aanklager aantast.

Volgens mijn gaat apple dit niet winnen van een actief en relevant non-profit forum.
iphone6.com bestaat ook al maar is anoniem geregistreerd. Uiteindelijk zal apple op basis van merkrecht iphone5 wel kunnen krijgen.Tenzij iemand zo smil is om de naam iphone te registreren in een categorie die apple die gebruikt heeft, neem bouwmaterialen.
Ik weet bijna zeker dat Apple juist gaat afstappen van nummers. Dat is marketingtechnisch beter. Zie het "debakel" met de 4S. Enorm hooggespannen verwachtingen omtrent een iPhone5 maar er komt een 4S. Het valt dan automatisch al tegen, ongeacht wat de verbeteringen zijn.
Natuurlijk kan Apple dit afdwingen, de servers staan in de VS, daarbij heeft Apple gewoon het merkenrecht op iPhone/iPad (iig in de VS, in China niet nieuws: China: merknaam iPad blijft voorlopig eigendom van Proview ) maar ik verwacht wel dat een dergelijk domainrechtzaak in de VS veel meer kans heeft voor Apple.

Een gelopen zaak dus, lijkt mij.....
Apple kan er boel heisa van maken, maar ze kunnen beter een zak geld aan die beste man geven en domein overnemen lijkt me.
Dat is ook mijn idee.... Het blijft raar dat mensen een domein in bezit hebben en omdat een leverancier jaren later een model op de markt brengt met dezelfde naam de leverancier het altijd krijgt?!?!

Zo zie je maar met geld win je alles.
Lol, TrendMicro blokt hier de website gewoon.
URL Blocked
The URL that you are attempting to access is a potential security risk. Trend Micro OfficeScan has blocked this URL in keeping with network security policy.
URL: http://www.iphone5.com/
Risk Level: Dangerous
Details: Verified fraud page or threat source
Geef hem een iPhone toestel voor zijn domeinnaam, en iedereen is tevreden.
Tot welke iPhone versie zouden de domeinnamen al geregistreerd zijn? iPhone12.com ? 8)7
Vroeger waren domeinnamen wel booming business, tegenwoordig niet zo meer.
Het kan ook gewoon om IP bescherming gaan

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee