Google breidt Docs uit met nieuwe ScriptService, templates en fonts

Google heeft zijn clouddienst voor office-functionaliteit Docs een update gegeven. Er zijn onder andere templates en 450 nieuwe fonts toegevoegd. Ook breidt Google zijn ScriptService-functionaliteit uit met nieuwe features.

Google Docs-gebruikers krijgen de beschikking over 450 nieuwe fonts en meer dan 60 nieuwe templates. Ook zijn de mogelijkheden om afbeeldingen aan Docs-bestanden toe te voegen uitgebreid.

Verder is een nieuwe ScriptService toegevoegd. Google introduceerde ScriptService begin april, als onderdeel van Google Apps Script, dat al begin 2010 naar Docs kwam. Met de nieuwe functionaliteit krijgt de ontwikkelaar de mogelijkheid het uitvoeren van scripts af te laten hangen van triggers of een bepaalde datum en tijd. Class ScriptApp geeft gebruikers de mogelijkheid triggers aan te maken en geeft beheeropties voor publicatie van een script as a service.

Daarnaast is voor Apps Script de maximaal toegestane grootte van e-mailattachements uitgebreid van 5MB naar 25MB, terwijl Docs-bestanden 50MB kunnen worden in plaats van 2MB. Tenslotte hebben scripts de mogelijkheid gekregen een Googe Drive-account van anderen te benaderen voor geautomatiseerde manipulatie van bij Drive opgeslagen bestanden.

Google Docs fonts 2012

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-05-2012 • 08:59

55

Reacties (55)

55
48
25
2
1
18
Wijzig sortering
Anoniem: 422863 3 mei 2012 09:02
Ik vind dat google goed bezig is,
Ik gebruik nu een paar weken Google Docs voor mijn school documenten op mij Google Drive. (wat ik trouwens ook heerlijk vind werken, ik kan op de computer op school een doc aanpassen + toevoegen en thuis op mijn laptop en computer word het automatisch gesynchroniseerd).

Zeker met 450 nieuwe fonts en 60 nieuwe templates zijn je lekker bezig. Ik hoop dat het zo door gaat!

(edit was spelfoutjes eruit gehaald)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 422863 op 24 juli 2024 13:10]

Nou, ik vind van niet.....
Ik wil documenten gewoon overal benaderen en niet met "linkjes" naar een webapp openen..... Brian Madden legt het goed uit:

http://www.brianmadden.co...e-is-really-far-away.aspx

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 24 juli 2024 13:10]

Brian heeft het gewoon niet gesnapt, sorry.

Je hebt hier verschillende bestandsformaten. Google Docs, online bestanden, realtime bewerkbaar en vooral NIET lokaal (dat is juist de power van dit formaat).

En je hebt word/open office documenten.

Google Drive synct die Office/Word documenten. Hij kan ze dan ook bewerken. Simpel.

Word leest geen Google Docs formaat (logisch). Het enige wat Google kan doen is converteren. Dat zou betekenen dat alle Google Docs geconverteerd worden naar een .doc formaat als ze offline opgeslagen worden. Lijkt mij echt helemaal niet de bedoeling.

De .gdocs worden, net als .doc etc, geopend in hun originele editor: in dit geval de webbased tool. Daarom zijn bestanden maar 1K en een linkje.

Het is tevens de reden waarom gdocs niet offline te bewerken zijn in het originele formaat: er is geen offline Gdocs editor.

Dus jammer dat Brian nog verslaafd is aan lokale programma's.
Brian snapt het heel goed als ik het artikel zo lees, hij maakt echter een denkfout imho. Het is niet alsof zijn manier de enige 'juiste' manier van werken/denken is. Google wil op de beschreven manier een dienst aanbieden, die dienst kan prima aansluiten op de manier van werken bij een heleboel mensen/bedrijven. Maar zeker niet alle, daarvoor heb je andere keuze mogelijkheden, van Dropbox tot Office 365. Wat Brian wil klinkt als iets dat ook Dropbox niet kan, maar Office 365 juist wel weer zou moeten kunnen. Right tool for your job. Brian probeert zijn vierkante blokje door het ronde gaatje van Google te rammen, ipv. te kijken waar zijn vierkante blokje dan wel in past...

Als ik 2x per dag een uur of twee in de trein zou zitten en aan tekst documenten zou moeten werken, word ik ook niet blij van de wifi verbinding in de trein en zou ik ook voor een offline editor willen kiezen. Als je een Windows laptop gebruikt zou ik zeker voor Office kiezen met sync mogelijkheden. Als je vervolgens ook nog eens een gedeelte van de dag/week zonder laptop zit en op computers waar geen recente versie van Office op draait zou ik ook een dergelijke dienst willen.

Persoonlijk heb ik voldoende aan een redelijk generieke tekstverwerker op m'n iPad (met bluetooth toetsenbord) met sync mogelijkheid (Dropbox, Google Docs, FTP, etc.). Afhankelijk wat er mee moet gebeuren copy/paste ik het in een Google Docs document of een MS Word document als ik thuis of op het werk aankom.
Hehe, goeie analogie :)

Maar Google Docs doet al prima offline bewerken sinds Drive, weliswaar alleen voor MS Office files. Raar, maar logisch als je erover nadenkt.
Ik wil documenten gewoon overal benaderen en niet met "linkjes" naar een webapp openen.....
Ik snap de heisa daar niet rond.
1) je kan documenten offline beschikbaar maken
2) als je office wil gebruiken, gebruik je docx/xlsx/.... Je werkt dan gewoon vanuit je google drive-folder in je lokaal bestandssysteem die dmv de client synchroniseert naar de cloud.
3) als je de google-formaten wil gebruiken, dan gebruik je dezelfde editor die je altijd al had?

Voor mij persoonlijk: ik gebruikte voorheen de Google Cloud plugin voor Microsoft Office, die heb ik nu helemaal niet meer nodig. De documenten die ik wil synchroniseren plaats ik in m'n Google Drive en het werkt alsof ik om het even welk ander lokaal document heb.

De enige misser voor mij is dat ik in de android-client geen bestanden op m'n smartphone kan plaatsen (tenzij ik ernaast kijk), want dan zou ik dropbox volledig kunnen weggooien (heb het nu nodig om keepass DB file naar m'n telefoon te zetten).
Onder android houd je het bestand vast, en kies je ' Offline beschikbaar maken '.

Je vind het bestand dan onder het menu ' offline '.
Je vind het bestand dan onder het menu ' offline '.
OK, dat is duidelijk. Maar kan ik het dan ook ergens terugvinden op m'n lokaal bestandssysteem via een file browser?
Ik moet namelijk met keepassdroid die *.kdbx kunnen inlezen, dus kunnen verwijzen naar een fysieke bestandslocatie.

Als dat lukt gaat dropbox vandaag nog buiten :)

edit: na even googlen heb ik het gevonden:
Firstly, you need to turn off Enable Encryption (encrypt offline documents) in the settings of the Google Drive app. Then find the file in your "my drive", select it, and make it available offline. This will cause Google Drive to download it to your phone.

As Supaiku mentioned, it saves it to a crazy folder located at /mnt/sdcard/Android/Data/com.google.android.apps.docs/files/pinned_docs_Files_do_not_edit/*CRAZY FOLDER NUMBER*. You have to use a file explorer (I use root explorer) to navigate there to see your files.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 22 juli 2024 16:04]

En daarmee gaat onze mooie Nederlandse taal naar de haaien..
Nu alleen nog LaTeX ondersteuning en dan ben ik over.
Anoniem: 422863 @g0ulash3 mei 2012 09:12
Klopt. Ik denk dat als er LaTeX ondersteuning komt voor Google Docs. Dat het misschien wel een beginnende concurrentie kan gaan worden voor Microsoft word.
Dat lijkt me ook ideaal. Voor projecten waarin samenwerking vereist is is het nu een kwestie van eerst normaal typen en pas als dat klaar is in LaTeX omzetten. Het zal me niets verbazen als dit uiteindelijk helemaal geïntegreerd wordt met Google Docs. Hoewel voor de meeste gebruikers een Lyx achtige interface me nog geschikter lijkt.
LaTeX icm een versiebeheersysteem is wat mij betreft juist ideaal voor samenwerking aan documenten, daar heb ik geen Google Docs oid voor nodig.
Realtime samenwerking is het verschil!
kijk eens op www.sharelatex.com zitten nog wat kleine gui bugjes in af en toe maar werkt best aardig.
Is niet van google zelf, maar het resultaat is hetzelfde: http://docs.latexlab.org/
Anoniem: 372378 @g0ulash3 mei 2012 09:36
Oei dat zou geweldig zijn. Inclusief een mooi latex gui'tje voor figuren en ze hebben de hele academische markt.
Ah...LaTeX...the good ol' times!

Dat zou wenselijk zijn.
Ik gebruik Google Docs nu al een paar jaar. Fijne vind ik dat je documenten niet kwijt raken en ze overal te bewerken zijn.

Dus ook op het werk, alleen niet in China want een paar grapjassen moesten weer iets doen wat in China niet mag en dus is Google Docs alleen via VPN in China te gebruiken.

Wat ook handige functionaliteit in de Android versie van Drive is dat je documenten offline beschikbaar kan maken, dat is ideaal want dan heb je belangrijke documenten ook offline beschikbaar op je smartphone.
Anoniem: 353647 3 mei 2012 10:23
Ik ben mentaal nog niet toe aan clouds. Wat als je een rapportage af moet krijgen voor een deadline en de verbinding valt weg? Wat als iemand je password kraakt? Mijn gmail-account is al 2 keer gekraakt, terwijl ik een gedegen password gebruik.

Ik ben het eens met die opmerking dat libre office en open office geen volwaardige tegenhangers zijn van MS Office en misschien Corel Office. Als ik mijn (word) CV met opmaak converteer naar open office ben ik een kwartier kwijt om de opmaak weer goed te krijgen. ;)

Google timmert lekker aan de weg en ik vind dat positief. Chrome bracht al veel vernieuwing. Maar tegelijkertijd zie ik er de gevaren ook van in. Google weet alles over ons, middels jouw zoekopdrachten, klikgedrag en analytics enz. Google begon ooit als sympathieke provider van allerlei gratis tools, maar inmiddels puilt het bedrijf uit van het geld, wat het heeft verdiend met vergaarde kennis over ons. Google wordt een 2e Microsoft, en een monopolist. Goed dat G+ niks is geworden!

Stel je voor dat al onze zoekopdrachten eens op straat komen te liggen. Geen SF. Men is nu verplicht om de gegevens 1 jaar te bewaren en de politie kan jouw surfgedrag al inkijken. Advertenties worden al lange tijd aangepast aan ons (privé) zoekgedrag en straks wellicht ook aan onze docs in de cloud. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 353647 op 24 juli 2024 13:10]

Google timmert lekker aan de weg en ik vind dat positief. Chrome bracht al veel vernieuwing. Maar tegelijkertijd zie ik er de gevaren ook van in. Google weet alles over ons, middels jouw zoekopdrachten, klikgedrag en analytics enz. Google begon ooit als sympathieke provider van allerlei gratis tools, maar inmiddels puilt het bedrijf uit van het geld, wat het heeft verdiend met vergaarde kennis over ons. Google wordt een 2e Microsoft, en een monopolist.
Het gevaar van de monopolist valt wel wat mee, omdat er direct een aantal alternatieven beschikbaar zijn. Bevalt Google je niet, dan heb je duckduckgo, yahoo, bing, alles binnen handbereik via diezelfde browser die je al gebruikte. Bevalt MS je niet, dan heb je er waarschijnlijk in elk geval voor betaald en moet je iets anders installeren. Veel mensen hebben die keuze niet, dus zitten ze eraan vast. Bovendien is Google veel opener, steunt (op) open-source initiatieven en (opinion ahead) veel innovatiever.
Ik heb een mobiele backupverbinding. Het probleem geen internet is echt een non-issue en heb ik afgelopen 2 jaar niet meer meegemaakt. Het probleem USB-stick kwijt of laptop stuk wordt groter.

Gmail-account kraken? Knap. Met 2-step verification leg je dit risico sowieso heel erg laag. Neem je een bijvoorbeeld een Yubikey met een One TIme Pass dan is je Gmail account veiliger dan welk device dan ook.

Google Apps (waar Docs deel van uit maakt en wat elke professional gebruikt als ze op GOogle overstappen) heeft geen last van profilering door Google.

Dat even als reactie op enkele van je zorgen ;)

[Reactie gewijzigd door RielN op 24 juli 2024 13:10]

Anoniem: 353647 @RielN3 mei 2012 10:52
Zit je niet bij Vodafone? Hahaha ;)
Stel je voor dat al onze zoekopdrachten eens op straat komen te liggen
Dat zou zeker gevaarlijk zijn maar ik denk dat er maar weinig instellingen en helemaal geen particulier in staat zal zijn om deze enorme gigantische hoeveelheid aan data enigzins op te slaan, laat staan analyseren om over datamining maar te zwijgen. Daarbij is de database niet standaard waardoor het aantal mensen dat kennis genoeg heeft om daar data uit te onttrekken ook weer flink gereduceerd wordt.

De enige instanties die dit voorelkaar kunnen krijgen zullen inmiddels wel toegang hebben. Ik denk dan aan (US) veiligheidsdiensten. China zal waarschijnlijk ook graag willen maar ik betwijfel (zonder kennis) of die daar binnen kunnen komen.

Overigens is een kritische houding altijd gezond.
Om het kraken tegen te gaan kan je natuurlijk ook de 2-step verification activeren

[Reactie gewijzigd door Kamikazi op 24 juli 2024 13:10]

Wel gaaf dat mensen een raar onhandg dinosaurus pakket als standaard nemen en daar alles mee vergelijken, MS Office is de standaard door de monopoliepositie van Windows maar om nu alle Office software daarmee te vergelijken?
Ik zou er niet aan moeten denken dat Google Docs net zoveel functionalitet heeft als MS Office, dan zou het namelijk net zo veel overbodige functies hebben en ook een scherm met 30 toolbars en 5 cm2 om je tekst kwijt te kunnen.
Ik vind het zelf ook jammer dat MS Office de standaard is, maar het is helaas wel zo. Door het bedrijfsleven wordt alleen MS gebruikt en door de meeste consumenten ook. MS zorgt er echter ook voor, door bestandsformaten te verminken, dat de opensource officesuites zoals LibreOffice en OpenOffice er niks tegen kunnen doen aangezien die niet precies weten op welke manier MS het vern**kt.

Punt is dus dat we op dit moment in een vicieuze cirkel. Mensen gebruiken geen opensource suite omdat MS bestandsformaten vern**kt, MS heeft de overhand en kan daardoor bestandsformaten vern**ken om er voor te zorgen dat mensen bij MS Office blijven, mensen gebruiken geen opensource suite omdat MS bestandsformaten vern**kt, etc, etc, etc

Enige manier waarmee dit doorbroken kan worden is als MS zich aan open standaarden gaat houden. Dit is geprobeerd met docx en odt, maar beide zijn wederom vern**kt door MS.
Tweakers vergeet de voor mij belangrijkste nieuwe feature:
From File > Page setup... you can now set the default page size for your new documents.
Tenslotte hebben scripts de mogelijkheid gekregen een Googe Drive-account van anderen te benaderen voor geautomatiseerde manipulatie van bij Drive opgeslagen bestanden.
Dus als je niet genoeg ruimte heb kan je een andere account aanmaken en alsnog je bestanden daar met Scripts benaderen. :*)

PS: 450 fonts hoeft nou niet direkt voor mij.

[Reactie gewijzigd door intGod op 24 juli 2024 13:10]

De fonts is inderdaad een beetje overkill voor de meeste mensen en ik hoop dan ook dat het voor een bedrijf mogelijk is om centraal aan te geven welke fonts wel en welke fonts niet beschikbaar zijn voor hun medewerkers. Op die manier kun je het eindeloos scrollen door de lijst met fonts voorkomen en mensen simpel weg de keuze geven uit fonts die bij jouw zakelijke vormgeving passen.

Het gehele Docs platform begint langzaam maar zeker meer volwassen te worden al vind ik nog steeds wel dat het voor een deel een hobby indruk wekt. Helaas ben ik iemand die zo wel scripts als zeer uitgebreide functies in een spreadsheet gebruikt en schrijft en ook binnen de tekstverwerker en in de presentatie software moet ik helaas nog al eens net even wat meer dan de standaard functionaliteit gebruiken en dan schiet Docs toch met enige regelmaat net iets te kort.
Het moge duidelijk zijn Google is heel erg hard bezig met een inhaal race en Microsoft ziet voor zo ver ik kan zien niet echt een manier om de afstand tussen de twee te vergroten of het Google op die manier moeilijk te maken. Ik zou me dan ook niet verbazen als we over een paar jaar eindelijk weer echte volwaardige concurrentie hebben voor de Microsoft Office suite. En nee open/libre/whatever office is geen echte concurrent omdat het simpel weg een goede UI mist en minimaal net zo veel dingen niet goed of helemaal niet doet die de echte office pakketten van Google en Microsoft wel doen. Om die reden kan ik alleen maar zeggen dat het een leuke poging is voor huis tuin en keuken gebruik maar voor professioneel werk is het meer behelpen dan werken met open office. Ook dit pakket gebruik ik zo af en toe simpel weg om eens te kijken of het de moeite waard is maar helaas is en blijft het een afgrijselijke lijdensweg om met dit pakket te moeten werken.
Ja, je selecteert de fonts uit een poel van 450 mogelijkheden :)

Scripting is echt een hele, hele sterke tool voor simpel custommade functionaliteit...!
Misschien is OO wel goed, maar kan je het gewoon niet gebruiken. Als je eenmaal een paar honderd uur MS office hebt gebruikt is het nogal logisch dat je niet met een willekeurig ander pakket om kan gaan. Dat is nog eens sterker omdat OO erg lijkt op MS office, maar het niet echt is.

Er zijn ongetwijfeld erg gespecialiseerde functionaliteit die MS office wel heeft een OO niet. Overweeg dan het geld dat je aan MS office zou uitgeven als "developer bounty" op te stellen. Dat het vrij en gratis is zijn namelijk de echte concurrentie punten van OO.
hm, volgens mij gaat het om
e-mailattachements uitgebreid van 5MB naar 25MB
en
Docs-bestanden 50MB
Ik heb zelf dat scriptgebeuren niet gebruikt, maar volgens mij heb je hier geen opslag capaciteit voor nodig.
Nee, maar de bestanden waarmee je scripts werken wel. Bijvoorbeeld wat databases, tekstbestanden of spreadsheets ...
Docs begint naar mijn mening steeds een betere tegenhanger van Word te worden. Waar ik Docs vroeger veel te beperkt vond begint het nu steeds volwassener te worden. In combinatie met Drive begin ik steeds meer bestanden zelfs op de mobiel (HTC One X) en de tablet te bewerken, ipv te wachten tot thuis om op Word gezellig verder te typen.
Ga zo door Google!
Al eens met Word 2010 onder Windows en Word 2011 onder OS X gewerkt? Ik zou geen van beide inruilen voor Google docs dat volgens mij hooguit meekomt met Windows Write
Ja, beide pakketten zijn gigantische overkill voor 90% van de gebruikers.

Google Docs is een tekstverwerker met de nadruk op realtime-samenwerking en platformonafhankelijkheid.

Word is een tekstverwerker met de nadruk op layout (en dat is nog beroerd) en features.

Windows Write is een kladblok met vet en cursief.

Docs kun je op dit moment nergens mee vergelijken, omdat het de enige tool is die realtime samenwerking in de cloud biedt.
Google Docs is een tekstverwerker met de nadruk op realtime-samenwerking en platformonafhankelijkheid.
Dat geldt net zo hard voor Office 365, ook realtime samenwerking, ook platformonafhankelijk in elke HTML5 browser. Punt is, Google Docs *is* het platform, dus als bedrijf ben je weer platformafhankelijk. Het hele begrip "platform" is anders geworden. Anno 2012 maakt het niemand meer een bal uit op welk OS je uiteindelijk draait. Alles kan gevirtualiseerd worden bovenop elkaar, Windows op Linux, Linux op Windows, Windows op OS X, Windows op Solaris, terminal servers, VPN's, etc. Als je voor Google Docs kiest, dan kies je voor 1 technologie, waar je vervolgens je bedrijfsprocessen mee opzet. Dat is niet erg, maar met "platformonafhankelijkheid" heeft het niks te maken. "Vendor lock-in" is 1 van de grootste onzin kreten ooit, voornamelijk gebezigd door mensen die nog nooit een IT infrastructuur hebben moeten ontwerpen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 13:10]

Office 365 is niet realtime maar wordt na opslag per user bijgewerkt, check-in check out. Dat lijkt niet eens op Google Apps. En leunt zeer zwaar op MS Office voor alle features, omdat zonder offline Office helemaal niet de volledige functionaliteit beschikbaar is.

Nee, Docs is zeker geen lockin, je data is op veel manieren in elk formaat eruit te halen en erin te stoppen. Een lockin is bij Google het minst het geval.

En ja, uiteindelijk ben je afhankelijk van de tool waar je voor kiest, dan kun je Photoshop ook een platform noemen.

Ik vind je zeer kort door de bocht gaan.
Vendor lock-in is een onzin kreet als het gaat om OS'en en platformonafhankelijkheid.
Maar MS Office is zeker een vendor lock-in te noemen. doc bestanden zien (en zullen ook in de toekomst nooit) er 100% hetzelfde uitzien in een niet MS Word programma. Je moet dus MS office hebben, sterker nog, ook de Mac versie van MS office is niet altijd 100% correct. Je moet hiervoor dus niet alleen MS Office gebruiken, maar Windows ook windows draaien. Of ga jij dan op alle desktops virtueel Windows ernaast draaien met office erop?
Lijkt mij dat jij primair met Windows werkt anders zou je de kreet vendor lock-in heel goed begrijpen.
Nu nog een two-column layout en ik ga 't misschien gebruiken! :)
Leuk dat er een work-around is, maar zo ga ik nooit aan de IEEE eisen voor transactions e.d. voldoen helaas... Dan moet ik toch mijn toevlucht zoeken tot Word of LateX. Waarvan de 2e alweer afvalt als er veel samengewerkt moet worden (track-changes functionaliteit e.d.)
Google zit ons te trollen. Comic Sans MS is een standaard font en je kunt hem niet verwijderen :S
Ik gebruik Docs vaak bij projecten voor school. Soms moeten verslagen nog op papier ingeleverd worden en dan mis ik gewoon de paginanummering bij de inhoudsopgave.
Het hoeft zeker niet standaard, maar een mogelijkheid om aan te zetten scheelt toch weer veel tijd aan aanpassingen doen in LibreOffice.
Als Google en Microsoft nou eens samenwerken (*kucht opvallend*) en dit implementeren in Word...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.