'HP, Dell en Asus komen met 15"-notebooks zonder optische drive'

Het gebruik van optische drives voor laptops lijkt op zijn retour. HP, Dell en Asus zouden van plan zijn om dit jaar 15"-notebooks zonder diskdrives uit te brengen. Eerder verschenen berichten dat Apple MacBook Pro's zonder odd gaat uitbrengen.

De meeste ultrabooks en ook veel andere 13,3"- of kleinere notebooks worden niet meer met optische drives geleverd, maar dit jaar komen er ook diverse grotere notebooks zonder diskdrive, beweert Digitimes. De site claimt dat Dell, HP en Asus 15"-notebooks zonder odd willen uitbrengen.

Het weglaten van de optische drive zou in eerste instantie niet veel voordelen op het gebied van dikte en prijs hebben. Notebooks zouden 1mm dunner kunnen worden en de productiekosten zouden met 20 dollar afnemen, wat weinig invloed zou hebben op de uiteindelijke winkelprijs.

Acer zou aanvankelijk ook een 15"-notebook zonder optical drive op de markt brengen, maar de Taiwanese fabrikant zou uiteindelijk toch besloten hebben om zijn 15"-Timeline Ultra wel met odd uit te brengen.

De notebookmakers zouden zich laten leiden door Apple. Er zijn al langer berichten dat de nieuwe MacBook Pro-generatie het zonder optische drive moet stellen. Apple zou de nieuwe Pro-lijn meer op die van de Air laten lijken. Een analist voorspelt dat de fabrikant ook de 17"-Macbook Pro zal laten verdwijnen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-04-2012 • 15:53

67 Linkedin

Reacties (67)

67
66
32
1
0
22
Wijzig sortering
Ik hoop dat de fabrikanten dan slim zijn en in plaats van die laptops dunner en dunner te maken, er gewoon een beetje accu bij stoppen. Op de plek van een ODD kan makkelijk 50% extra accu, in ieder geval in het geval van de Macbook Pro 15".

50% meer accu + nieuwere zuinigere hardware = 50+% langere accuduur.

dus geen 4 uur meer maar gewoon 8-10 uur.. :D
Of je koopt een notebook met DVD speler en vervangt deze door een 2de accu ;)
Zeker bij de zakelijke Dell notebooks behoord dit tot de mogelijkheden.
Dat zou mooi zijn inderdaad maar vanwege de mobiliteitsfactor gaan ze het denk ik niet doen, een accu is relatief zwaar en de meeste mensen gebruiken de batterij alleen als ze onderweg zijn, thuis of ergens anders gaat hij aan de accu (in ieder geval hier wel)
Ik snap niet waarom die odd er dan uit moet.
Ik heb al 3 jaar een 11,6" laptop met ODD en 6,5 uur batterij tijd, van 1.2 kg. Als dat toen al kon, waarom kan dat nu niet meer?
Anoniem: 338693
24 april 2012 15:59
Wel een beetje raar. Oude VGA poorten blijven eeuwig ondersteund worden en optische drive wordt los gelaten. Ik zou het nog jammer vinden, kun je ook geen filmpje meer afspelen (via een kabel naar je tv streamen, bijv. op vakantie).
VGA zit niet meer op de Dell XPS. Zit enkel hdmi.
Echter is het op zakelijke laptops nog wel veel aanwezig ivm het aansluiten op een beamer die vaak nog allemaal vga zijn.
Anoniem: 303530
@Nixo24 april 2012 16:50
HDMI en miniDisplayPort.

Van mij mogen ze vga, dvi, en de hele mikmak vandaag nog droppen voor minidisplayport. Dat er anno 2012 nog laptops zijn die geen 1440p kunnen aansturen is werkelijk absurd.
Je kan natuurlijk altijd een externe DVD spelert eraan hangen indien nodig.

En nee, je kan niet zomaar een digitale HDMI of DVI aansluiting naar een analoge VGA aansluiting ombuigen, al is dat natuurlijk wel mogelijk. Punt is alleen dat beamers over het algemeen een stuk meer gebruikt worden dan DVD's. Overigens hebben veel nieuwe laptops en ultrabooks ook geen VGA aansluiting meer, enkel HDMI.
Is niet zo heel raar, oude vga wordt nog dagelijks genoeg gebruikt. Denk aan laptop +beamers? Ook Op het werk wordt vaak VGA nog gebruikt omdat het vaak 'gewoon altijd werkt'. Uiteraard shift dit langzaam weg voor desktops, maar verwacht dat Beamers nog vrij lang met VGA zullen blijven werken.
Anoniem: 338693
@oliveroms24 april 2012 16:46
Maar DVDtjes worden bij consumenten toch ook wel gebruikt. Denk aan media toepassingen. Maar ook veel content wordt nog aangeleverd via een dvdtje en niet via een usb stick.
VGA heb je vaak nog nodig om een beamer aan te sluiten. Ook als heb je op je eigen kantoorlocatie modernere beamers, het is altijd maar afwachten wat je op een andere locatie aantreft.

Dus je kunt het niet vergelijken met elkaar. Ik kan me overigens niet herinneren wanneer ik voor het laatst een odd nodig heb gehad.
Tja maar er zijn nog wel dingen die je juist wilt doen met een optiche drive.
voorbeelden: spellen die juist op cd/dvd hebt gekocht.
-dingen branden op een schijf ( indien geen hd backups gebruikt)

Maar goed degene die het koopt zal het dan ook niet nodig hebbe.
Daarnaast als het uiteindelijke prijs geen invloed heb waarom zou ik deze pakken als er een andere wel 1 heeft .
als je perse nog die oude zaken wil doen koop je toch gewoon een USB DVD speler

edit: hmz zijn iets prijziger als gedacht.. maar als nog een goede optie

[Reactie gewijzigd door Sinester op 24 april 2012 16:05]

Ja, dan betaal je alleen voor de mogelijkheid om dvd's af te spelen als je die functionaliteit echt nodig hebt (en het weglaten is een goede keuze, omdat het steeds minder nodig is).
Ik heb mijn ODD ook al vervangen met een SSD, Ik vroeg me al af wanneer grotere laptops zònder zouden worden gebouwd :)
Misschien heb je het wel gedaan, maar je kan het beste je SSD in je primaire HDD ruimte doen, daar zit over het algemeen de snelste SATA poort. Zet de de SSD waar de DVD drive normaal zit, dan heb je nog wel eens de kans dat je gebruik maakt van een 150mbps aansluiting. Dan haal je niet het maximale uit je SSD :)
Zo heb ik het inderdaad gedaan, maar niet zozeer om die reden die jij noemt. Een HDD-cradle voor in een ODD-ruimte is "hot swappable" en dat wil je _echt_ niet met je boot-ssd :P

Maar inderdaad, de stap heb ik een flinke tijd terug al gezet en ik verbaasde me erover dat er nog steeds laptops uitkwamen met ODD's ingebouwd. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een dvd'tje had geladen. Software download ik (legaal, maak je geen zorgen) en sla ik op op mijn NAS. Zelfde geldt voor games (ik game weinig, maar Live for Speed is wel mijn favoriete spel en dat is online te koop en te downloaden). Blijft over: films en muziek, maar dat doe ik zo mogelijk nog langer al zonder optische media.

Ik twijfelde nog even toen bluraydrives betaalbaar werden, maar ik ben blij dat ik de belachelijke prijs die Lenovo vroeg voor zo'n drive nooit heb uitgegeven.
Ik heb hetzelfde al lang terug gedaan. SSD in de HDD-bay, HDD in een tray in de ODD-bay. Wel hen ik een losse DVD-brander in een vakje van de tas zitten, want hoewel ik hem niet vaak nodig heb, is het nog te vaak in hem compleet te laten vallen.
Voor mij geld hetzelfde, en als ik dan toch eens een schijfje heb gebruik ik daar mijn desktop, usb sticks of het thuisnetwerk voor. Kan prima, makkelijker en sneller zonder zo'n herriemakende drive. In mijn laptop hoeft hij van mij ook niet.

Maar natuurlijk heeft niet iedereen een desktop of NAS thuis staan he ;)
Dat is slim!

Ik gebruik nouwelijks een optische drive.
Bij mijn macbook had ik ook de ODD eruit gesloopt zodat ik een extra schijf of ssd erin kon stoppen. En als ik toch een optische drive nodig heb, gebruik ik wel een externe.
Ik heb zelf behoefte aan snelheid (de SSD) en opslag capacyteit (de HDD).

Maar zou dat bij deze laptops ook nog mogelijk zijn?

[Reactie gewijzigd door 0xygen op 24 april 2012 16:09]

Nou ik vind het maar niks, ik heb een berg DVD films in de kast liggen en ook meerdere Blu-ray films, en dan vind ik het wel lekker als ik een film kan zien op mijn Computer van een van mijn DVD's of Blu-ray's.
Het is batterij-vriendelijker om die berg DVD's en Blu-Rays om te zetten naar je HD om er op de trein naar te kijken.
Als je toch op de trein zit, kun je net zo goed de stroom van de bovenleiding aftappen.
Inplaats van een Odd, een boot SSD o.i.d.? Dat zie ik wel zitten!

Waarom gaan fabrikanten ook niet een hybrid hdd gebruiken?
als je het artikel zou lezen, lijkt het erop dat ze dus alleen maar geen ODD inbouwen, niet dat daar iets voor in de plaats komt 1mm dunner heb je weinig aan (dat maakt hem alleen maar minder robust, en $20 goedkoper op te produceren betekend alleen maar meer winst...

als ze in plaats van die drive idd een 2 hdd, in zou de bouwen, of een boot ssd, zou dat idd supper zijn,

maar volgens mij maak je meer kans een normale laptop te kopen en die ssd er dan zelf in te prikken, volgens mij bestonden daar speciale modules voor...
Je kan inderdaad een ssd in je laptop kwijt,

Alleen op het moment dat de fabrikanten geen odd er meer in stoppen, proppen ze wss die ruimte vol. En kan je je laptop niet meer uitbreiden.


aiaiaiai ;)
als ze nou echt slim zijn laten ze de ruimte leeg, en verkopen ze als los/als extra:
- een inzetstuk voor een (hopelijk standaard) ssd
- een inzetstuk voor een extra accu
- een inzetstuk met alsnog een dvd-speler/blueray

Zo kan iedereen er van maken wat ie wil, met als enig nadeel dat de mensen die niets willen met loze ruimte blijven zitten
Klopt mijn 7 jaar oude Dell Latitude had bij aankoop standaard een optische drive, maar hier zou ik zelfs nu nog een accu voor in de plaats kunnen kopen :)
De tweede schijf of de externe disk? :+

Het ligt een beetje aan de doelgroep van het model denk ik, je kan er ook voor kiezen hem dunner te maken of meer ruimte te maken voor andere componenten zoals iets serieuzere speakers oid.
Bij mijn laptop in 2004 vanuit de uni maakte ik al amper gebruik van mijn optische drive. Eindelijk verdwijnt dat ding nu een keer.

Je zou de ruimte natuurlijk kunnen gebruiken voor een ssd of extra hdd.

Maar als de fabrikant slim is plaatst zij geen standaard SSD van 2,5 inch, maar een custommade en maakt ze de laptop kleiner en compacter. of stopt er een grotere accu in. Is toch fijn als je lang gebruik van je laptop kunt maken, ipv de standaard 3 a 4 uur dat de accu mee gaat.
Dat moeten geen custom made ssd's zijn. Msata lijkt mij de betere oplossing. Dan zit je ook niet met een extra behuizing in je laptop. Voor ssd is die toch nutteloos.
Gewoon mini-PCI-E lijkt mij het makkelijkst, een printplaatje met een paar schroefgaatjes en memory chippies.
msata werkt via een mini pci-e poortje
Dat is slim!
Het weglaten van de optische drive zou in eerste instantie niet veel voordelen op het gebied van dikte en prijs hebben. Notebooks zouden 1mm dunner kunnen worden en de productiekosten zouden met 20 dollar afnemen, wat weinig invloed zou hebben op de uiteindelijke winkelprijs.
Met andere woorden: jij betaalt evenveel maar krijgt minder. Inderdaad, slim, om meer winst te maken.
Uiteindelijk gaan we er denk ik naar toe dat je SSD een PCI-express insteek kaart is, te grootte van een wifi module. Zo blijft er genoeg ruimte over voor een harde schijf voor je opslag.
Volgens mij is dit al bij een paar laptops zo geimplementeerd.
Anoniem: 263922
@0xygen24 april 2012 18:24
Bij grotere laptops is dat al mogelijk, als de odd weg is gaat dat makkelijk. Vraag is of die ruimte dan ook zodanig ingedeeld gaat worden om later een hdd/ssd bij te plaatsen.
Ik denk zelf dat ze die ruimte anders gaan benutten en de mogelijkheid dan ook vervalt.

En dat ze apple volgen vind ik niet echt een geweldig vooruitzicht, al maak ik zelf ook nauwelijks nog gebruik van de odd. Ben ook van plan om nog een schijfje er naast te zetten voor meer opslag of snelheid.
De meeste ultrabooks en ook veel andere 13,3"- of kleinere notebooks worden niet meer met optische drives geleverd, maar dit jaar komen er ook diverse grotere notebooks zonder diskdrive, beweert Digitimes. De site claimt dat Dell, HP en Asus 15"-notebooks zonder odd willen uitbrengen.
Lijkt me onwaarschijnlijk dat ze dit ook bij gewone notebooks gaan doen. Het gaat hier denk ik om ultrabooks met een 15 inch scherm. De gewone consument gebruikt nog best vaak een DVD drive en hoe moet je anders Windows opnieuw installeren?

@djrc18: en als je HDD defect gaat, wat dan?
@Richh: de gewone consument zie ik geen bootable USB-stick maken ;)

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 24 april 2012 16:28]

Vanaf een kleine partitie van de HDD oid? Dat is nu ook al zo bij bepaalde laptops.

@tweaker2010 je hebt ook gevallen waarbij de windowsinstallatie ergens op je intern geheugen staat (voor de duidelijkheid: dat is niet je RAM geheugen). Bovendien is deze manier van herinstalleren nog een stuk sneller ook!

[Reactie gewijzigd door 0xygen op 24 april 2012 16:12]

Kun je Windows 7 niet via USB installeren (misschien een domme vraag, maar ik gebruik Windows amper en ben van Linux gewend dat het zonder problemen kan)?
Yup, daar is inderdaad een tooltje voor (van Microsoft zelf). Dan kun je een ISO op een 4GB usb stick zetten (en die zijn nou ook weer niet zo duur meer).
Natuurlijk kan dat, al word Windows vooralsnog wel geleverd op DVD. Je kan met software (ook van MS zelf) prima een bootable USB maken met een Windows (7) installatie.

Dat doe ik zelf ook altijd, aangezien installatie van een USB stukken sneller gaat dan een herriemakende DVD.
Praktijk leert dat het vaak afhangt hoe oud de pc's zijn. Er zijn verschillende systemen waarbij het bios niet goed reageert op bepaalde instructies van de software. Wel opstarten van usb en eerste bestanden kopiëren, bij de volgende start-up stopt deze mee.
Ja, dat kan zijn, maar als een notebook zonder optische drive wordt geleverd zal dat wel op orde zijn.
Een logische stap naar mijn idee, zelf gebruik ik al jaren geen cd/dvd drive meer. Spellen die ik koop kan ik activeren in steam/origin en op die manier downloaden. OS installeer ik vanaf een USB stick.

Wel jammer dat er maar 20 dollar bespaard kan worden, goed elke dollar is er één natuurlijk. Hoop stiekem wel dat de verkoopprijs harder daalt, een slimline cd/dvd drive kost vak wel een stuk meer dan 20 dollar.
Erg handig natuurlijk. Nu kunnen fabrikanten standaard een kleine SSD voor het besturingssysteem gebruiken en een andere interne HDD gebruiken voor dataopslag.
Persoonlijk ben ik er ook over na aan het denken om de optibay uit mijn MBP te halen en een SSD ipv de HDD te zetten en de HDD verplaatsen naar de optibay. Externe cd/dvd player erbij kopen en klaar is kees.
ik zat net eff te kijken, maar zo'n optical -> hdd bracket kost je bij een conventionele webshop als snel 40 a 50 dollar, dus het is bijna al niet meer direct interessant te noemen, want voor dat verschil in de nieuwprijs heb je soms al bijna een laptop waar een raid 0 of raid1 in zit, waar je natuurlijk prima 1 van de drives kunt vervangen...
Ik zal dan wel een van de weinigen zijn die nog de drive regelmatig gebruikt. Tijdje een laptop gehad met een defecte drive, en dat is knap lastig als je dan iets wilt installeren wat op een CD/DVD staat.
Daarnaast wil ik ook nog wel eens wat backuppen op een DVD-r (heb opzich ook wel een externe drive, maar dat ding is beetje lomp en niet makkelijk om overal mee te slepen).

Als het voor de prijs vrijwel niks uitmaakt, en de dikte een keer een mm scheelt...laat em er dan gewoon inzitten (voor de klant).

Van de fabrikant z'n standpunt kan ik indenken dat iedere $ die je kan besparen veel scheelt op een paar duizend/miljoen laptops. Denk ook dat ze prijzen vaak gewoon gelijk houden met laptops die wel een drive hebben (worden toch vaak uitgefaseerd), dus meer winst en minder kosten per laptop.
Ik had eigenlijk al meer nas systemen verwacht met een blueray brander. LG heeft zo'n ding maar de grote merken zoals Synology en Qnap hebben nog niet zoiets.

Het zou makkelijk zijn als de diskdrive van je nas als virtuele cdrom en backupdevice voor meerdere pc's op die manier zou kunnen gebruiken. :)
Heb zelf alleen nog maar een externe ODD, en dat gaat prima. Snap ook niet dat je er een in wilt hebben, kost alleen maar ruimte etc.

Als ze de ruimte nu goed gaan benutten, grotere accu oid. dan lijkt mij het kopen van een externe ODD ook gelijk wat rechtmatiger. Plus de marges of die externen ( van eigen merk ) zullen vast wel lucratief zijn!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee