Belgische start-up laat gebruikers betalen via Twitter of Facebook

Het Belgische Paycento heeft een technologie ontwikkeld die gebruikers in staat stelt om met één klik producten te kopen via hun Twitter- of Facebook-account. De benodigde software verkeert momenteel in het bètastadium.

Voor de dienst moeten gebruikers een Paycento-account maken dat vervolgens wordt gekoppeld aan een account op Twitter, Facebook of LinkedIn. Omdat gebruikers vaak standaard op een of meer sociale-netwerksites zijn ingelogd, kunnen betalingen met één klik worden verwerkt, zo laat oprichter Pieter Dubois tegenover Reuters weten. Zo hoeven gebruikers niet bij elke verkoper opnieuw een creditcard of andere betaalgegevens te koppelen. Daarvoor moet de verkoper uiteraard wel ondersteuning bieden voor Paycento.

De betaaldienst van Paycento zou vooral bedoeld zijn voor contentaanbieders zoals digitale kranten; het systeem zou namelijk ook gebruikt kunnen worden als de verkoper slechts een klein prijskaartje aan de content hangt, zoals een paar cent, iets wat bij andere betalingsverwerkers onaantrekkelijk is, vanwege de kosten van de betaling zelf. Daarbij wordt bij Paycento ook ondersteuning ingebouwd voor virtueel geld; een contentaanbieder kan zo zijn eigen valuta instellen. Met Paycento kunnen digitale kranten bijvoorbeeld gemakkelijk geld vragen voor individuele artikelen. Ook zou de betaaldienst geschikt zijn voor andere laaggeprijsde onlinegoederen, zoals muziek.

Momenteel testen contentaanbieders de benodigde software en heeft Paycento er het bèta-label aan gehangen. In juni of juli moet de software officieel uitkomen. Het is nog onduidelijk welke bedrijven willen werken met de betaalsoftware. Ook zoekt de Belgische start-up nog naar investeerders om zijn dienst van de grond te krijgen.

Door RoD

Admin Mobile

04-04-2012 • 07:29

29 Linkedin

Reacties (29)

29
29
28
2
0
0
Wijzig sortering
ik zie dit systeem niet werken. Ieder virus op je computer kan dus (als ik het systeem door heb) wachten tot je je inlogt op facebook of twitter en dan aankopen doen in jouw naam. Of sterker nog, van zodra het je wachtwoord achterhaald heeft (eventueel via je toetsaanslagen te registreren) kan het je rekening leegplunderen.
Geef mij dan maar de goede oude methode met online banking. Er is een reden waarom je je pincode alleen in extern apparaatje moet ingeven (ik heb totaal geen idee hoe dit ding heet maar kijk even in de link)


http://static5.depositpho...-pin-number-generator.jpg
Tja dat is al, dus paypal is dan ook link, creditcards sowieso, maar ook allerlei bankgegevens phist men zo van je pc als je even langs de verkeerde site surft.

Hopelijk beta-test-werken ze die fouten van anderen, welke eerder al bloot kwamen, dus sowieso weg, dat dit a.h.w. een 'update' voor diensten zoals bijv. paypal blijkt, beter.

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 4 april 2012 09:45]

Als ik voor elke 5 cent (want het gaat om microbetalingen) die ik wil betalen via dat extern apparaatje moet inloggen, dan komt de drempel om te betalen wel hoog te liggen. Ik zie er nu al tegenop om in te loggen op mijn netbanking met al zijn codes en confirmatiecodes. Ik doe er meer dan 1 minuut over (idioot apparaat zoeken, portefeuille zoeken, bankkaart uit portefeuille halen, rekeningnummer ingeven, code ingeven, pincode ingeven, confirmatiecode kopiëren, ...). En dan heb ik nog niet eens een betaling utigevoerd...

Het draait een beetje om het evenwicht kans op misbruik tov risco in geval van misbruik. Rondlopen met 100 euro in m'n portefeuille heb ik geen probleem, maar met 10000 euro zou ik me al minder veilig voelen :)
Ik ben niet helemaal op de hoogte kennelijk, maar is bijvoorbeeld PayPal dan duur per transactie? Ik zou toch liever zien dat diensten gekoppeld worden, dan weer een nieuwe dienst waar je je voor moet aanmelden.
PayPal is relatief duur voor de verkoper, ja:
https://cms.paypal.com/us...ID=merchant/merchant_fees

Het unique selling point van deze dienst is juist dat je niet opnieuw hoeft in te loggen (zoals je bij PayPal zou moeten), aangezien mensen vaak dus al op hun sociale platform zijn ingelogd :)
Dat lijkt me eerder een beveiligingsprobleem dan een feature, persoonlijk.

Het koppelen van accounts tussen diensten kan nu al problematisch zijn, maar straks krijg je dan dat als je Twitter-account gephished is, dat je ook directe financiele schade gaat lijden.
Die financiele schade gaat voor de koper persoonlijk wel meevallen, denk ik.
De schade zal eerder bij Paycento of de merchant (verkoper) komen te liggen.

In het geval van fraude (social platform account ID of achterliggend e-mailadres gehackt), of bij het niet leveren van de beloofde dienst door de aanbieder, kun je namelijk altijd een chargeback doen via je creditcardprovider.
Dit gebeurt ook bij PayPal, en afhankelijk van of een merchant een vorm van verkopersbescherming heeft, betaalt de merchant of de payment service provider de prijs.

Edit: het is jammer dat Paycento hun pricing nog niet bekend heeft gemaakt.
Die hangt ongetijfeld samen met wie en hoeveel risico er aan deze dienst zit...

[Reactie gewijzigd door Futureal op 4 april 2012 09:24]

Nou in dat geval zal degene die voor de schade opdraait snel failliet zijn vrees ik.
Het lijkt me niet zo moeilijk een Twitter of Facebook account te hacken. Denk toch dat de gebruiker voor de schade op gaat draaien.

Een oplossing om de schade te beperken is om het systeem prepaid te maken.
Nou in dat geval zal degene die voor de schade opdraait snel failliet zijn vrees ik.
Waarom bestaat PayPal dan nog, en waarom bestaan er dan nog tienduizenden webshops met PayPal? ;)
Dit is nu eenmaal hoe een creditcard werkt; in het geval van fraude of wanprestatie door de leverancier, kun je als koper je geld terughalen.
Als je als payment service provider en als merchant maar voldoende veiligheidsmaatregelen implementeert om het aantal chargebacks terug te dringen, valt het allemaal best mee.
Het idee is gewoon dat de gemiddelde schade door chargebacks (klein deel transacties) voor de payment service provider kleiner is dan de kosten voor een betaling (over alle transacties), waardoor het risico is afgedekt.
Zo doet PayPal het dus ook :)

Overigens: sommige payment service providers bieden zelfs de mogelijkheid om voor een flink (doorgaans 5% of meer) percentage alle chargebacks af te dekken voor de merchant.

Anyway; ik ben benieuwd wat de pricing gaat worden van deze nieuwe Paycento-dienst. Ongetwijfeld zal bovenstaand risico dik in de prijs zijn verwerkt :z
Een oplossing om de schade te beperken is om het systeem prepaid te maken.
Zeker. Denk bijvoorbeeld aan het vullen van je Paycento account met bijvoorbeeld iDeal, een niet-storneerbare betaaloplossing.
Probleem is dan alleen wel dat je de koper minder goed beschermt, tenzij Paycento dan zelf weer allerlei zaken gaat implementeren/afdekken, maar dat zal dan ook weer tegen een prijs komen, vrees ik...

[Reactie gewijzigd door Futureal op 4 april 2012 10:23]

Anoniem: 364513
4 april 2012 07:47
Dit soort dingen vind ik goed nieuws! Volgens mij laten diensten als de AppStore, Amazon On Demand en in mindere mate Google Play zien dat mensen best wel willen betalen voor iets, als het maar heel makkelijk is. Mensen roepen altijd wel heel hard dat ze niet willen betalen voor films/boeken/nieuws, maar met de komst van diensten als HBO Go merk ik toch dat het tegendeel waar is. Als je voor 15 euro per maand elke maandagochtend Game of Thrones kan kijken, is dat toch beter dan elke keer weet een torent op moeten zoeken.

Maar back to to the point: als je met een klik kan betalen voor (goedkope, dat wel) kwaliteitsartikelen op Facebook, denk ik best dat dat een succes kan gaan worden. Lijkt me een bijzonder goede stap is in het ontwikkelen van een business model voor een online krant.
Jammergenoeg is HBO Go alleen maar beschikbaar binnen de US.
Een proxy opzoeken om dit te omzeilen lijkt mij het tegenovergestelde van het punt dat je wil maken, namelijk dat officieel per sé makkelijker is. Maar bon, je hebt voor de rest wel gelijk.
Anoniem: 364513
@LxxFxx4 april 2012 08:05
Neehoor, heb het sinds kort via ons Ziggo abbonoment. En niet om teveel reclame te maken, maar populaire series zijn al vanaf zeer vroeg te vinden, met ondertiteling voor wie dat nodig heeft. Volgens mij komen ze rond 7 uur Nederlandse tijd online, een paar uur na de uitzending. Dan zijn de meeste torrents nog niet op gang gekomen.

Ik mis diensten als netflix nog wel, maar dit is een goede stap.
Als Google dit nou in zijn Google Play gaat verwerken zullen veel Developers blij zijn, zoals ik, xD

Want door het gezeik met Google en Paypal zal er wel geen Paypal komen en iDeal is nog steeds alleen nationaal, dus...

Zoals Hurrdurr al zei, willen gebruikers makkelijk iets kunnen betalen. Aangezien dit alleen nog maar met een creditkaart mogelijk is en niet iedereen een (prepaid) creditkaart wilt aanschaffen, zal de omzet van Google en de Developers door Paycento ook gaan stijgen.

Hoe vaak die ik wel gecancelde creditkaart payments in mijn Google Apps Checkout, omdat veel mensen het nog niet voor elkaar krijgen...

[Reactie gewijzigd door fanSte op 4 april 2012 08:30]

Maar hoe krijg je je geld makkelijk bij Paycento? Geef je hun je credit-cardgegevens?

Ik zie overigens ook niet in waarom je verwacht dat Google wel Paycento zal ondersteunen terwijl het niet PayPal wil ondersteunen.

Sterker nog, het lijkt erop dat Google gebruikers vooral naar de eigen dienst wil leiden voor in-app aankopen!

nieuws: 'Google verplicht gebruik Wallet voor in-app-aankopen Android' - update
Als je voor 15 euro per maand elke maandagochtend Game of Thrones kan kijken, is dat toch beter dan elke keer weet een torent op moeten zoeken.
Voor 15 euro p/m heb ik een onbeperkt usenet account dus dan zoek ik GoT wel even op :)
Ik heb HBO (Inclusief On Demand) nu via Ziggo en ben er zeer tevreden over. Ook al hebben ze zelf nog niet de afleveringen van seizoen 2 van Game of Thrones in Nederland op HBO uitgezonden, kan ik de eerste aflevering binnen een dag na uitkomst in de VS al bekijken via de On Demand functie. Zeker die 15 euro per maand waard.
Mensen, elke keer dat Facebook haar gebruikersbeleid aanpast moet je opnieuw waken dat je privacy niet wordt verkracht, hoe kan een weldenkend mens nu blij zijn met wat voor transactie via deze corrupte organisatie dan ook? Facebook is de grootste mafia (type, niet letterlijk)organisatie ter wereld, maar jullie geven er maar al te graag alles aan weg. Inclusief je bankgegevens.

Onbegrijpelijk.
Anoniem: 434945
@Oyxl4 april 2012 09:40
Uh wacht jij denkt dat jou privacy nog niet 'verkracht' is door Facebook?
Nee, want ik heb geen facebook...

Overigens is het jouw

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 4 april 2012 12:36]

De consumentenbond gaat dit geweldig vinden voor in hun app. Per apparaat kun je dan tegen een paar cent de beoordeling weten als je geen abo hebt, ipv voor een fixed bedrag zeven dagen toegang te krijgen. Mooi, die micro-payments
Ik ben erg benieuwd hoe dit uiteindelijk vorm gaat krijgen en ook qua beveiliging. Is het al voldoende om ingelogd te zijn met Facebook waarna je een betaling kunt verrichten of vind er nog een extra handeling plaats ?

Het lijkt me wel, het gebeurd nog wel eens dat mensen vergeten uit te loggen op bijvoorbeeld een Hogeschool. Erg lullig als mensen dan ineens allerhande betalingen kunnen verrichten puur omdat je ingelogd bent.
Dus eigenlijk gewoon een digitale portefeuille die ipv een eigen DB met logins de FB API gebruikt om in te loggen?
MOOI! weer een snelle betaal variant voor klein spul.
Nu maar hopen dat het niet fouten van anderen bevat en dus veilig is, alles klopt, niet of nauwelijks te frauderen is e.d.

Ook ik wil best voor bijv. app'jes betalen, maar ik ben anti-virtueel geld en pro CASH, het laatste bolwerk tegen anoniem cyber jatwerk. Een hele economie is in theorie met een druk te deleten. Een een creditcard, ook 'prepaid' waar je toch nog vast zit via allerlei data ogen e.d. begin ik niet meer aan. Als iets al sinds het begin faalt en dus leuk is voor criminelen, zijn het wel creditcards.

Dus laat maar komen, op de play store and such, prepaid bedrag er op net als bij paypal, prima prima prima.
Mooi hoor maar waar worden mijn gegevens bewaard? Een click en sta open voor hackers.
Nee bedankt.
Als consument zal ik hier geen gebruik van gaan maken, mits er maximum bedragen aan transacties en totalen per week komen oid, want het is wel heel eenvoudig om misbruik van te maken, of je zou telkens uit moeten loggen van Facebook e.d. en zelfs dan...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee