Europees cybercrime-centrum komt in Den Haag

Het Europese centrum dat cybercrime moet gaan bestrijden, wordt in Den Haag gevestigd. Dat heeft Eurocommissaris Cecilia Malmström aangekondigd. Begin 2013 moet het European Cybercrime Centre beginnen met zijn taken.

Plannen voor het cybercrime-centrum bestaan al langer: in november 2010 kondigde de Europese Commissie het centrum aan, nadat EU-lidstaten daar om hadden gevraagd. Nu heeft Eurocommissaris Cecilia Malmström, verantwoordelijk voor binnenlandse zaken, aangekondigd dat het centrum in Den Haag zal worden gevestigd, schrijft Focus.

Het cybercrime-centrum moet 'de beste experts van Europa' huisvesten en onder toezicht van de Europese criminaliteitsbestrijder Europol gaan werken. Europol is ook gevestigd in Den Haag. Volgens Malmström is het belangrijk dat consumenten meer vertrouwen krijgen in de ict-sector.

De Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor ict-zaken, kondigde eerder aan deze herfst met een Europese strategie voor internetbeveiliging te komen. Volgens haar doen lidstaten van de EU te weinig aan ict-beveiliging; er zouden onder andere regelmatig oefeningen moeten worden gehouden om beter voorbereid te zijn op ict-beveiligingsproblemen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

28-03-2012 • 09:42

17

Reacties (17)

17
14
8
1
0
1
Wijzig sortering
Trol: Toch wel vreemd dat Nederland nu bejubeld wordt voor een EU instelling, terwijl er gisteren bakken stront over de EU gekapt werden wat betreft ACTA en gesproken werd over de kloof met de burger. Nog maar eens het bewijs dat als het goed gaat, dit de verdienste is van het land (ver te zoeken hier) en als het slecht gaat het de fout is van de EU.

OT: Ik ben blij voor jullie land dat er een instelling bijkomt. Hoe ze de beste experts gaan aantrekken weet ik niet, want de lonen zijn niet zo geweldig aan de EU instellingen, zeker niet in vergelijking met de ICT sector.
Buiten dat de lonen te laag zijn (vooral ivm verloningen in noordelijke landen), zijn ook de toelatingsexamen vaak een grote horde. Ik weet niet hoe het gaat bij een agentsschap, maar bij de vorige ICT sollicitatie ronde voor de EC waren er zo'n 4000 sollicitanten van wie er na 3 rondes nog geen 300 overbleven. Daarvan kregen enkele 10-tallen een baan.

Probleem voor de noordelijke landen is dat zij vaak slecht scoren in onderdelen waar hard voor gestudeerd moet worden. Wiskunde en begrijpend lezen gaat nog, maar EU kennis is vaak van een te laag niveau ivm de Oosterse en Zuidelijke EU landen.

Dan nog de laatste horde waar je ondervraagd wordt door een jury van 10 man. Veel ITers zijn helaas niet al te communicatief ingesteld.

Uiteindelijk zal er wel iets aan de lonen gedaan moeten worden. Goede mensen aantrekken is de laatste jaren erg moelijk geworden. Het bedrijfsleven biedt gewoon veel meer. Daarnaast moet je ook nog eens naar vreemde landen verhuizen ver van familie en vrienden. Wat ook hoge kosten met zich meebrengt.

Verder wel leuk voor Den Haag. Met een beetje goed beleid kan de stad hiermee commerciele bedrijven uit de ICT sector aantrekken.

(in de nieuwe testen zijn andere examenonderdelen ondergebracht die ik nog niet ken. Iets met abstract inzicht enzo)

[Reactie gewijzigd door EektheMan op 25 juli 2024 19:57]

Anoniem: 179216 @bbc28 maart 2012 17:19
Politici, zeker populisten, doen graag alsof alle lokale problemen te wijten zijn aan de EU. Dat is immers gemakkelijk: de schuldige zit ergens ver weg en "ohjee wij kunnen er niets aan doen, doen toch zo hard ons best, en werken harder dan de rest". Helaas is die "de andere heeft het gedaan" mentaliteit er altijd al geweest, niet alleen bij de EU. Erkennen dat ze zich zelf in de problemen hebben gewerkt is veel moeilijker, en kost stemmen...

Des te pijnlijker wordt het als bepaalde landen - ik noem ze niet :) - moeten bekennen dat ze zelf bij de slechtste Europese leerlingen horen wat begrotingscontrole betreft. En dat voor een land dat zichzelf altijd als beter heeft aanzien en de anderen op het matje riep. Daarenboven blijkt dan ook nog eens dat dit land van alle inwoners van de EU het minste uren werkt per persoon. Alleen zal dit weer nooit toegegeven worden, want dit vereist onpopulaire maatregelen, en kost dus stemmen. Als het al toegegeven wordt, ligt het al zeker niet aan de echte Nederlanders en Westerlingen .. neenee, het is de schuld van al die Oost-Europeanen en moslims! De andere weet je wel. Ongeveer 50 jaar geleden sprak men ook zo over mensen uit een andere provincie die werk kwamen stelen.

We hebben in Europa terug echte leiders nodig zoals er vroeger een aantal waren. Leiders die durven doen wat Europa echt nodig heeft. Zo niet zijn we binnen 20 jaar een groot deel van onze welvaart kwijt...

Volledig off-topic, ik weet het. Maar daarom niet minder belangrijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 179216 op 25 juli 2024 19:57]

Wauw, mooi dat Nederland zon grote rol mag en gaat spelen in de internet bescherming.

Nu zijn we niet alleen goed in de fysieke delta werken, maar ook die in de online wereld :+
Zeker mooi dat het in Nederland komt.
Misschien dat de Nederlandse staat nu ook een wat serieuzer met internet beveiliging omgaat. Als ik kijk naar het aantal lekke gemeentelijke website, DigiNotar, dan "is er nog wel wat ruimte voor verbetering," zal ik maar zeggen.

Maar die ruimte is er bij bij bedrijven, zoals Bart Smit ... ;)
Wat ik nu wil weten, en niet hieruit/uit andere bronnen op kan maken is of dit een aparte organisatie wordt, of dat het een overkoepelende organisatie wordt.

Maar dit is dus weer +1 voor de "World Capital of Justice"
Goed plan! :)

Ik ben erg nieuwsgierig naar de praktische uitwerking hiervan. Tegenwoordig is 'het nieuwe werken' immers hip en is een plaatsje op kantoor in theorie niet meer nodig. Je gaat naar kantoor om te vergaderen of om koffie te drinken, that's it. Aan de andere kant is er een kans dat er mee wordt geluisterd als je remote werkt, dat kan voor dit soort organisaties natuurlijk niet.
Voorts vraag ik me af wie 'de beste experts van Europa' zijn, want laten we eerlijk zijn: hackers zijn slimmer dan dit soort organisaties. Wel hoop/verwacht ik dat ze het verspreiden van kinderporno hiermee een harde klap toe kunnen brengen. Aan de andere kant is het maar de vraag wat men doet als er bv onderzoek gedaan moet worden naar het downloaden van films en muziek. In Nederland mag dat immers, in andere (ook Europese) landen is dat niet geheel legaal.

Kortom: een goede ontwikkeling, nu hopen dat ze het goed uitwerken. :)
Ben benieuwd of dat Europese Cybercrime-centrum hun eigen ICT infrastructuur goed gaan beveiligen, want zij zijn tenslotte het voorbeeld van een 'veilig internet'. Welke sjaak zal als eerste proberen en er in slagen om dat centrum te hacken of wat dan ook?

We zullen het zien met de tijd.
Den Haag wordt door de jaren heen wel steeds meer "the capital of Justice", waar Brussel dat is op Europees-politiek vlak. Toch leuk dat wij dat in ons kikkerlandje voor elkaar krijgen.

Ik vraag mij overigens wel af wat het centrum effectief zal gaan doen. Gaat dit de lokale centra (zoals het Nederlandse NCSC) weer aansturen en/of voorzien van informatie, of wordt het een soort grote denktank voor EU-lidstaten?

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 25 juli 2024 19:57]

Ik weet niet of dit wel zo'n groot voordeel is. Nederland wil toch al altijd het beste jongetje uit de klas zijn. Als wij 'the capital of justice' hier krijgen dan kan dat zo maar betekenen dat die organisaties zich vooral eens in dit land bezig gaan houden met snuffelen. Als gastland moet je namelijk wel serieus bezig zijn...

En dus wordt ons land een speeltuin voor grijze gebieden van opsporing, privacy, politie-surveillance dictatuur en wat dies meer zij. En onze kont-kruip-reactie richting amerika is er dan ook nog, dus worden wij zoals Engeland een van de primaire doorgeefluiken van informatie over de Nederlanders en hun gedragingen richting amerika.
Jammer dat de eerste veroordeling in <x-aantal> jaar pas een aantal weken geleden gedaan is waardoor het internationaal strafhof nogal een punt van discussie is. Hopen dat dit Cybercrime Centrum een betere reputatie op kan bouwen.
Je pikt er ook nu ook wel één uit dit een iets mindere reputatie heeft (en zelfs daar is wel over te discusieren) maar oké.

Den Haag kent best wel erg veel van dit soort organisaties:

"Internationale organisaties:
Het Vredespaleis is de icoon van het internationale recht. Maar er is meer: het Joegoslavië Tribunaal, het Internationaal Strafhof, Eurojust en Europol, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en vele andere grote en kleine internationale organisaties. "


Bron: http://www.denhaag.nl/hom...ad-van-Vrede-en-Recht.htm
Waar kan ik mijn sollicitatie indienen? :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.