Ondanks dat de Nederlandse autoriteiten verwoede pogingen doen de verspreiding van malware tegen te gaan, blijkt Nederland nog altijd tot de tien landen te behoren waar de meeste malware wordt gehost. Wel is Nederland iets gedaald in de top10.
Nederland staat al enkele jaren in de top10-lijst van landen waar de meeste malware wordt gehost. Deze tien landen zijn samen goed voor 87 procent van alle gehoste malware. Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Kaspersky blijkt dat hoewel Nederland nog steeds tot die top10 behoort, de acties van autoriteiten tegen malware en botnets hun vruchten beginnen af te werpen.
In het eerste kwartaal werd 11,9 procent van de door Kaspersky ontdekte malware nog gehost in Nederland. In het tweede kwartaal is dat gedaald tot 7,6 procent. Nederland is hiermee koploper op het gebied van het terugdringen van malware. "De pogingen van de Nederlandse politie, waaronder die tegen het uit de lucht halen van botnets zoals Bredolad en Rustock, schrikken cybercriminelen af", schrijft Kaspersky in zijn eerder deze week gepubliceerde rapport 'IT Threat Evolution: Q2 2011'.
Overigens is Nederland niet het enige land dat een daling ziet van de hoeveelheid gehoste malware. Ook in China neemt het aantal kwaadaardige websites af. Dit land zag een daling van 2 procentpunt tot 5,6 procent. Dit is opmerkelijk omdat Chinese sites twee jaar geleden nog verantwoordelijk waren voor het leeuwendeel van de gehoste malware. Inmiddels is deze rol overgenomen door de Verenigde Staten, waar 28,5 procent van alle malware wordt gehost. Rusland volgt op een bescheiden tweede plaats met 16 procent.
Volgens de onderzoekers bestaat de kans dat door de toegenomen jacht op botnets, cybercriminelen hun toevlucht zullen zoeken tot landen waar de autoriteiten minder werk lijken te maken van cybercrime. "Nieuwe wetgeving en successen in de strijd tegen cybercrime in de VS en West-Europa kunnen ervoor zorgen dat de distributie van malware verschuift van ontwikkelde landen naar minder ontwikkelde landen."
Veel malware maakt misbruik van lekken in applicaties. Kaspersky houdt daarom ook een lijst bij met softwarelekken met grote impact. Opvallend is dat in deze lijst geen Microsoft-software meer voorkomt. Voor het eerst wordt de lijst nu gedomineerd door softwareproducten van twee bedrijven: Adobe en Oracle. Zeven van de top10-lekken bevinden zich in Adobes Flash Player, de andere drie treffen Oracles Java-omgeving. "Microsoft-producten zijn uit deze lijst verdwenen door verbeteringen in het automatische updatemechanisme in Windows en het toenemend aantal gebruikers dat Windows 7 op hun pc heeft geïnstalleerd", concludeert Kaspersky.