De aanvallers van beveiligingsbedrijf RSA hebben toegeslagen bij meer dan 760 andere bedrijven wereldwijd, claimt een Amerikaanse security-journalist. Het zou gaan om onder meer Microsoft, Google, Intel, IBM, VeriSign en Cisco.
Journalist Brian Krebs heeft op zijn blog een lijst gepubliceerd van bedrijven die zouden zijn getroffen door dezelfde aanval als die op RSA, eerder dit jaar. Bij die aanval gebruikten aanvallers een met malware besmet Flash-object dat in een Excel-bestand was gevoegd om in te breken. Het Excel-bestand werd via e-mail naar slachtoffers gestuurd.
Volgens Krebs zijn minimaal 760 bedrijven met succes op een vergelijkbare manier aangevallen: via hun netwerken zou verbinding zijn gezocht met servers van de RSA-hackers. Onder die 760 bedrijven zijn verschillende multinationals en prominente ict-bedrijven, zoals Microsoft, IBM, Cisco, Google, VMware, Verisign, Qualcomm, Intel en Research in Motion. Ook het Europese ruimte-agentschap ESA staat op de lijst, evenals de Amerikaanse belastingdienst.
Op de lijst staan ook veel internetproviders, waaronder Nederlandse, maar dat betekent niet direct dat die bedrijven ook zelf het slachtoffer waren van een succesvolle aanval: minstens net zo waarschijnlijk is het dat klanten van de isp's getroffen zijn. Onder meer KPN, Ziggo, UPC en Surfnet staan op de lijst.
Dat RSA niet het enige slachtoffer was, werd al langer vermoed, maar gedacht werd aan tientallen organisaties. Krebs geeft niet aan hoe hij de lijst heeft bemachtigd, maar de journalist staat als betrouwbaar te boek.
De journalist tekent aan dat via de netwerken van de getroffen bedrijven weliswaar contact is gezocht met de servers van de gehackte bedrijven, maar dat dat niet automatisch betekent dat de aanvallers ook daadwerkelijk informatie hebben kunnen stelen. Ook kunnen bepaalde bedrijven de malware hebben onderzocht en deze met opzet contact hebben laten zoeken met de servers, om deze te onderzoeken; er staan diverse it-beveiligingsbedrijven op de lijst.
Onder de volgens Krebs gehackte bedrijven is ook defensiebedrijf Northrop Grumman, maar niet diens concurrent Lockheed Martin. Van dat laatste bedrijf is bekend dat het na de RSA-hack met beveiligingsproblemen kampte. Bij de RSA-hack in maart werd informatie over de werking van RSA's SecurID-sleutelgenerators buitgemaakt. Die generators worden gebruikt om it-systemen via two step authentication te beveiligen, en werden onder meer bij Lockheed Martin gebruikt.