OpenSUSE heeft het testing framework openQA vrijgegeven. De opensource-software kan binnen een virtual machine automatisch besturingssystemen testen op diverse aspecten en beschikt over een uitgebreide rapportagefunctie.
OpenQA kan volgens de openSUSE-ontwikkelaars elk onderdeel van een besturingssysteem testen. Zo loopt de tool bijvoorbeeld het installatieproces na op mogelijke fouten, om daarna te controleren of de geïnstalleerde applicaties correct draaien. De tool doet dit door tijdens het proces screenshots te maken en deze te vergelijken met referentieafbeeldingen. Ook kunnen tijdens het testproces gesimuleerde toetsaanslagen en muiskliks worden toegepast.
Aan het einde van een test run worden de door openQA gemaakte screenshots gebundeld tot een video, die vervolgens door een ontwikkelaar kan worden bekeken. Via een webinterface worden de testresultaten getoond.
OpenQA is momenteel compatibel met openSUSE, Fedora, Ubuntu, Debian, FreeBSD en OpenIndiana, maar volgens de makers kunnen ook Windows-configuraties binnen een virtual machine worden getest. De ontwikkelaar gebruikt de tool momenteel zelf om openSUSE 12.1 te testen. Het testing framework is beschikbaar onder een GPLv2-licentie.