Samsung meldt doorbraak in led-productie

Samsung heeft naar eigen zeggen een doorbraak in led-technologie gerealiseerd waardoor zeer grote leds op basis van eenvoudig en goedkoop glassubstraat zijn te produceren. Momenteel wordt hiervoor saffierglas als substraat gebruikt.

De onderzoekers van het Samsung Advanced Institute of Technology, kortweg SAIT, zijn erin geslaagd om een monokristallijne galliumnitridelaag te laten groeien op een substraat van normaal glas in plaats van saffierglas. Dit maakt het volgens de onderzoekers mogelijk om zeer grote leds te produceren, zo is te lezen bij de Korean Herald.

De grootste GaN-leds die momenteel te koop zijn, hebben afmetingen van ongeveer vijf centimeter, vanwege de beperkte afmetingen van de saffierwafers. Met de nieuwe technologie wordt het echter mogelijk om dergelijke leds tot vierhonderd keer zo groot te produceren. De verwachting is dat dit de productiekosten van leds drastisch zal doen afnemen. De helderheid van de nieuwe GaN-leds bedraagt 600cd/m².

Samsung gaat de nieuwe GaN-leds gebruiken voor verlichtingsdoeleinden en voor 'geavanceerde displays'. Zo kunnen ramen in gebouwen straks dienen als verlichtingsbron of als display, aldus een van de onderzoekers. Samsung verwacht er tien jaar over te doen voordat de technologie productierijp is. De resultaten van het onderzoek van SAIT zijn gepubliceerd op Nature Photonics.

Overigens lijkt het erop dat Samsung niet de eerste is die het gelukt is om GaN-leds op basis van eenvoudige glassubstraten te produceren. In januari 2009 kondigden onderzoekers van de University of Cambridge eenzelfde doorbraak in led-technologie aan.

Door Pieter Molenaar

10-10-2011 • 13:20

53 Linkedin

Reacties (53)

53
53
29
2
0
5
Wijzig sortering
Dit is geweldig voor LED area lighting. Kunstlicht heeft altijd al een grote beperking gehad, en dat was dat lichtbronnen fysiek heel klein (en oogverblindend helder) zijn. Dat zorgt voor slagschaduwen en oncomfortabel licht om naar te kijken. Dit is een hele belangrijke doorbraak voor zowel schermen als verlichting van leef- en werkruimten.

Als het daadwerkelijk een doorbraak is en niet een opgeblazen onderzoeksresultaat ;)
Ja ik zie het al helemaal voor me, ipv tl verlichting in systeemplafonds heb je gewoon her en der een LED-tegel ertussen hangen :D

Nog beter: RGB led :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 oktober 2011 13:48]

Ja ik zie het al helemaal voor me, ipv tl verlichting in systeemplafonds heb je gewoon her en der een LED-tegel ertussen hangen :D

Nog beter: RGB led :D
Dit bestaat al hoor.. maar dan in de zin van een prisma (dus lichtbron is klein maar wordt diffuus verdeeld over het oppervlak)
"De verwachting is dat dit de productiekosten van leds drastisch zal doen afnemen"
Dat is goed nieuws, betekent dat nu ook dat LED-TV's flink goedkoper worden?
Hoe ik dit soort nieuws altijd lees is dat de TV's niet goedkoper worden, maar de bedrijven meer winst zullen maken.
Nog geen 10 jaar geleden betaalde je vier en een half duizend gulden voor een 32" Trinitron Sony CRT televisie. Die was dan 100hz en had een platte beeldbuis maar meer ook niet. De luxere Matchline modellen van Philips waren nog iets duurder.

Voor een soortgelijk iets betaal je nu vier en half, niet duizend maar honderd euro voor. En dan is die 10x zo plat met een hogere resolutie (en icm de juiste bron dus een beter beeld), meer multimedia toepassingen (USB, Smart tv, etc).

Dus een fractie van het geld met veel meer mogelijkheden.. Hoezo zijn TV's niet goedkoper geworden??
Dat laat dan alleen maar zien hoe weinig benul je van economie hebt.... De concurrentie bij TV productie is moordend, waardoor de bedrijven daar juist de grootste moeite hebben om winst te behalen.
Mijn 'simpele' Sony 32" LCD heeft 1300 euro gekost, 4 jaar terug...

Daar heb je vandaag de dag een 42" Full HD 3D LED tv voor...

TV's worden dus wel degelijk goedkoper....
ik denk dat over 10 jaar (wanneer de techniek productierijp is) de ledtv zowieso al een heel stuk goedkoper is.. 8)7

Ik zie wel wat in led in de ramen.. ramen zorgen toch in het normale leven voor de meeste lichtinval (overdag) en dan kan je daar leuk je verlichting in knallen..

Als de ramen aan de tuinkant zitten heb je meteen tuinverlichting..
Tegen die tijd is de 'LED-TV' (lcd met LED backlight) misschien wel compleet vervangen door de OLED-TV(pixels worden gevormd door organische leds, zoals je nu bijvoorbeeld al ziet bij smartphones van onder andere Samsung)...
Ook leuk voor de buren als jij iedere dag je tuin verlicht met een enorme LED en zij dus ook fijn daglicht van de flat aan de overkant naar binnen zien komen. En dan maar af vragen waarom ze zo slecht slapen en zo :)

De led zal over 10 jaar niet een hel stuk goedkoper zijn omdat het glas waarop deze gemaakt wordt het saffierglas nu eenmaal erg duur is. En dat heeft nog niet eens heel veel met het proces of de capaciteit te maken maar meer met de grondstoffen en dat is de reden dat het bijna niet mogelijk is om de kosten echt flink te drukken iets dat met gewoon glas wel erg makkelijk kan. ;)
De led zal over 10 jaar niet een hel stuk goedkoper zijn omdat het glas waarop deze gemaakt wordt het saffierglas nu eenmaal erg duur is.
En als je het artikel eens goed gelezen had, was je erachter gekomen dat de doorbraak het gebruik van gewoon glas in plaats van saffierglas is.

[Reactie gewijzigd door Freee!! op 10 oktober 2011 16:42]

LED in je raam en die op zwart zetten = goedkope zonnewering :)
Zou erg fancy zijn :), maar dan moet er nog wel 'even' zwart licht uitgevonden worden.
ja en even een raam vol met krassen kopen/opschuren anders reflecteert het licht niet en heb je er alsnog bar weinig aan he... nee het idee is leuk het zou alleen niet werken

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 10 oktober 2011 18:01]

Deze doorbraak is relevant voor grote evenementen schermen en giga reklame schermen. Dus tenzij je thuis een 1000 inch tv kwijt kan heb je hier niet veel aan :)
neej, leds kunnen hierdoor in het algemeen veel goedkoper worden omdat er geen saffier meer nodig is. dit is dus weldegelijk voor ieder product dat leds bevat relevant.
Volgens het artikel is het pas over 10 jaar productierijp.
Uiteindelijk, maar zeker niet binnen nu en aantal maanden, de huidige TV's moeten ook gewoon verkocht worden.
en de ontwikkelingskosten moeten eerst 3x betaald worden.
binnnen een jaar of 11 misschien
De grootste GaN-leds die momenteel te koop zijn, hebben afmetingen van ongeveer vijf centimeter, vanwege de beperkte afmetingen van de saffierwafers. Met de nieuwe technologie wordt het echter mogelijk om dergelijke leds tot vierhonderd keer zo groot te produceren.
400x wat? oppervlakte of de lengte/breedte/diagonaal?
dat maakt namelijk wel een factor 400 verschil

Ik neem aan het oppervlakte, want een LED van 20x20 meter is wel erg overdreven.
Ik weet niet precies hoe ze leds maken, maar als het puur een kwestie is van het glassubstraat is 20x20m nog niet eens zo heel gek. Er zijn vast wel grote glasplaten gemaakt.
Maar zelfs als het om de oppervlakte gaat, dan krijg je een led van maximaal 1x1m, ook al flink wat :)
Wafers zijn plat, dus ik denk inderdaad opperlvlak. De vierkantswortel van 400 = 20. Dus lengte en breedte 20x zo groot.

Dan krijg je dus een LED van een meter doorsnede. 8)7
[...]

400x wat? oppervlakte of de lengte/breedte/diagonaal?
dat maakt namelijk wel een factor 400 verschil

Ik neem aan het oppervlakte, want een LED van 20x20 meter is wel erg overdreven.
Volume? Het gaat vooral over dat glassubstraat, dat lijtk me vooral een volume kwestie
(Dan heb je het nog steeds over LED van enkele vierkante meters, daar niet van)
Anoniem: 88453
10 oktober 2011 13:52
Zo kunnen ramen in gebouwen straks dienen als verlichtingsbron of als display
Dat zag er in Total Recall wel heel gaaf uit, waarbij je door het "raam" een mooie omgeving krijgt voorgespiegeld en je even later met iemand aal n het bellen bent, waarbij je de beller levensgroot in het "raam" ziet.
Nee, da's fijn. Het is al erg zat dat je schoonmoeder belt, wordt ze ook nog eens op vier vierkante meter geprojecteerd. Leuk.

:'(
Led verlichting in glas, gaat zeker leuke architectonische gebouwen opleveren.
ik zie al gebouwen voor me die met hun functie of jaar getijd mee kleuren.

en ik denk dat het voor de reclame brance ook nieuwe mogelijkheden gaat bieden, als je gehele gebouwen kan gebruiken om je boodschap te doen overkomen.

dus ik zie leuke toepassingen voor de technologie, nu maar afwachten hoe de ontwikkeling gaat lopen.
Wat die reclame betreft: dan moet je wel rekening houden met het feit dat een raam overeenkomt met een pixel. En dan is het niet zo interessant meer natuurlijk.
Dat is natuurlijk niet waar. Dat het led-licht weliswaar 1 oppervlak bestrijkt betekent niet dat het TFT paneel ervoor (of achter voor de andere kant :)) maar 1 pixel hoeft te bevatten. Deze kan wel vele malen groter zijn. Ter vergelijking: een standaard 22" widescreen monitor bevat (een of )enkele lichtoppervlakken met daarvoor een TFT laag van een resolutie van 1920x1080 pixels.

Hier is dus waar wel meerdere mensen in bovenstaande posten een 'foutje' in de denkwijze maken. Geblindeerde ramen dmv TFT is al mogelijk, tevens het 'televisie kijken' door de ramen. Deze lichtpanelen maken het echter mogelijk om *goedkoper* (egaal) kunst licht te gebruiken om zodoende ook een goed leesbaar geheel te maken.

[Reactie gewijzigd door _BladE2k_ op 10 oktober 2011 14:33]

De gedachtengang van simmu was volgens mij om de grote LEDs te gaan inzetten als gekleurde verlichting los van een eventuele TFT laag ervoor of erachter. In dat geval kan je er niet zoveel mee voor reclamedoeleinden.
Als je er een TFT aan koppelt uiteraard wel maar zo had ik simmu's opmerking niet begrepen.
Hiermee kunnen ze niet alleen grotere LED's produceren, maar ook veel goedkopere LED's. Een groot deel van de kostprijs van LED's zit hem in het safierglas en de lage hoeveelheid LED's die door de kleine afmetingen van de safierglas wafers per keer gemaakt worden.
Als ze de productie op standaard (groot) glas goed op orde kunnen krijgen op massaproductie schaal (kan nog wel eens wat problemen opleveren met vapor disposition) dan zal de kostprijs van LED's flink afnemen.


Dit zou wel eens de doodsteek kunnen worden van OLED als verlichtingstechonologie. De twee grote voordelen van OLED tov LED is dat er veel grotere oppervlaktes gemaakt kunnen worden, en dat er in de toekoomst ook flexibele OLEDs gemaakt kunnen worden. De nadelen tov LED zijn de veel lagere efficacy en slechtere levensduur.

Waarschijnlijk weegt het voordeel van flexibel materiaal (alleen leuk voor design toepassingen) niet op tegen de nadelen van lagere efficacy, kortere levensduur en waarschijnlijk hogere prijs, daarmee zou OLED dus naar de lage oplage/design hoek geschoven worden waardoor de kostprijs nog hoger komt te liggen.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 10 oktober 2011 13:36]

"Mijnheer, uw licht is stuk!"
"nee hoor, gewoon last van een dode pixel" ;)
Anoniem: 423434
10 oktober 2011 19:03
Het heeft 25 jaar geduurt voordat de witte let er kwam, nu kan men pas alle kleueren maken, waar vroeger alleen rood geel en groen mogelijk waren.

10 jaar lijkt me nog weinig om van dit ontwerp producten te maken, dat gaat meestal veel langzamer. Dit ziet er hoopvol uit allemaal, er valt nog zo veel te ontdekken op dit vlak.
Techniek gat nu eenmaal sneller vooruit dan vroeger (resultaten behaalt in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar dan omgekeerd ;) ).

[Reactie gewijzigd door tek2reality op 11 oktober 2011 06:25]

Dus dan straks nog maar 1 LED voor je achtergrond van je LCD panel..

Ben benieuwd..
Is het niet zo dat LEDs lokaal kunnen gedimmed worden bij full-LED TV's? In dat geval is 1 LED als backlighting niet zo interessant.
Dat gebeurd inderdaad maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat ook wil en als dit 2x zo goedkoop is :) Weet ik al wat er meer verkocht gaat worden...
Ja het kan zijn, maar soms wordt er ook zelfs maar de gewone backlite vervangen door een edge-LED rij en noemen ze het ook nog steeds een LED-monitor. in mijn ogen is dat een 2e oplichterij.

Je moet heel goed uitkijken wat de producent echt bedoeld als er LED op zijn LCD scherm staat.
Hoe is dat oplichterij? Een LED display wil niets anders zeggen als dat er LEDs gebruikt worden als backlight, in plaats van CCFL. De plaatsing ervan heeft niets te maken met of dat een LED scherm is of niet. Al zou het eigenlijk gewoon een LCD moeten heten, CCFL backlights worden ook niet CCFL schermen genoemd.
Eerder in je lampen. Waar je bij verlichting soms nog ziet dat er meerdere leds gecombineerd worden zal je eerder gaan zien dat dit met een grotere led kan gaan gebeuren.
Dus dan straks nog maar 1 LED voor je achtergrond van je LCD panel..

Ben benieuwd..
Liever niet... 1 led betekent nog steeds aan, uit of een tussenwaarde daarvan..idealiter heb je 1 led per pixel, zodat uit ook echt zwart is.
Dus op naar led straat verlichting en giga led schermen? en weet ik veel wat nog meer ^__^
(over 10 jaar dan)
Die led straat verlichting is er allang net als bv. led tennisbaan verlichting. Giga led schermen (12m2) zijn er ook al.

Ik vind dit vooral interessant:
Zo kunnen ramen in gebouwen straks dienen als verlichtingsbron of als display, aldus een van de onderzoekers.
Kortom, als het donker is buiten, komt er nog steeds licht van het raam?
En, een raam gebruiken als display lijkt me ook wel wat (kunnen ze dan vanaf straat meegenieten wat je kijkt... ik zie wel hilarische momentjes ontstaan dan)
En, een raam gebruiken als display lijkt me ook wel wat (kunnen ze dan vanaf straat meegenieten wat je kijkt... ik zie wel hilarische momentjes ontstaan dan)
Kwestie van ' de straat kant' voorzien van een LCD laag, die je aan/uit kunt zetten. (dus al dan niet verduisterend)
Dus op naar led straat verlichting en giga led schermen? en weet ik veel wat nog meer ^__^
(over 10 jaar dan)
Wat dacht je van compleet programmeerbare muren en plafonds? :)
Zoiets als wat Stark gebruikt in Iron Man lijkt me wel heel vet en dat laat niet lang op zich wachten als je dit zo leest..

Hoe vet is het niet dat je wakker word gemaakt door je raam en gewoon meteen het laatste nieuws/weer en wat je maar wilt weten krijgt :)

Deze techniek is er natuurlijk al (heb wel eens wat zien langs komen over schermen waar je gewoon doorheen kan kijken. Maar dit van Samsung kan het net wat beter finetunen denk ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee