Xs4all test streaming televisie voor desktop en mobiel

Xs4all heeft bekendgemaakt een nieuwe dienst te gaan testen waarmee consumenten op hun computer of smartphone televisie kunnen kijken. De dienst, genaamd WebTV, is voorlopig alleen beschikbaar voor klanten van de provider.

Daarbij moeten klanten zowel internet als tv bij de provider afnemen. Vervolgens is het mogelijk om WebTV gratis te gebruiken, maar het is onduidelijk of er na de experimentele fase kosten zullen worden berekend. Met de televisiedienst kan er live televisie worden gekeken, waarbij Xs4all een aantal interactieve features heeft ingebouwd. Zo zijn er koppelingen gemaakt met Wikipedia, IMDB en sociale-netwerksites.

Behalve voor desktop en laptop, is de dienst ook te gebruiken op de iPad en iPhone, zo meldt de provider. Het is echter aannemelijk dat behalve iOS ook andere mobiele-besturingssystemen worden ondersteund, omdat de dienst via een url is te bereiken, waarna direct vanuit de browser kan worden begonnen met tv-kijken. Wel lijkt html5-ondersteuning noodzakelijk te zijn en is verbinden via een 3g-verbinding niet mogelijk; WebTV werkt alleen via internetverbindingen die door Xs4all worden geleverd, zodat mobiele apparaten aan wifi zijn gebonden.

"WebTV is door onszelf ontwikkeld in html5 en Silverlight", aldus Niels Huijbregts, woordvoerder van de provider. "Het is nu een experimentele dienst die nog lang niet af is. Het is een platform waaraan we in de komende tijd, samen met onze klanten, allerlei nieuwe dingen gaan toevoegen. Nieuwe vormen van interactiviteit bijvoorbeeld, zoals livetwitterfeeds bij programma's."

"Hoewel de experimentele status misschien anders doet vermoeden, is WebTV al uitvoerig en grootschalig getest", zegt Huijbregts. "Toen 26.000 KPN-klanten geen Digitenne konden ontvangen vanwege de brand in de zendmast in Hogersmilde, hebben we al die klanten WebTV aangeboden, zodat mensen toch tv konden blijven kijken. Dat heeft veel feedback opgeleverd, die we gebruikt hebben om de dienst beter en stabieler te maken."

Door RoD

Admin Mobile

04-10-2011 • 09:03

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Anoniem: 120071
4 oktober 2011 18:59
Bij Concepts-ICT (en andere providers die gebruik maken van Glashart Media) kun je dit als Tweaker zelf opzetten (geldt overigens ook voor Ziggo en Caiway). Dan bepaal jij je eigen software en platform in plaats van dat je weer een of ander gesloten systeem door je strot krijgt geduwd.

Over Silverlight:
Silverlight is niet meer dan DRM. Voegt verder niks toe en heeft alleen maar nadelen ten opzichte van het afspelen in een normale player.
Silverlight is daarnaast ook één grote stotterplayer. Probeer maar eens een video in Silverlight op http://beta.uitzendinggemist.nl en daarna een video in WMP op http://www.uitzendinggemist.nl. Let goed op bewegende beelden en camera pans. Dan weet je precies wat ik bedoel. Het is net of er frames geskipt worden bij video's in Silverlight. En nee, het ligt niet aan de CPU of videokaart. Op elke pc heb je dit. Snel of traag.

Gelukkig bied XS4ALL dan nog HTML5, maar ook dat valt in het niets bij een kale 8Mbit SD of 13Mbit HD unicast stream die met elke player te gebruiken is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 4 oktober 2011 20:42]

Heeft telenet dit in België ook al niet? het is leuk dat ook andere providers dit gaan, of tog proberen toe te passen, over enkele jaren zal dit waarschijnlijk bijna overal gaan. Kijk hier tog al naar uit :-)
Belgacom heeft dit: TV Overal,
TV Overal is nu al beschikbaar op tabletten en smartphones met Android, op iPad en iPhone en binnenkort ook op PC/laptop.
Telenet heeft iets gelijkaardigs: Yelo.
Dankzij Yelo kan iedereen genieten van zijn eigen programma, op zijn eigen tv, iPhone®, iPad® (...).
Op dit moment worden bètatesten voor Live TV kijken op je computer uitgevoerd.
Belgacom ondersteunt momenteel meer platformen (Android), verder staan ze blijkbaar evenver: Apple spullen zijn al wel ondersteund, PC nog niet.
Kpn heeft dit al sinds kort. Werkt ook op tablet/PC
Kpn heeft dit al sinds kort. Werkt ook op tablet/PC
Op iPad, en PC. Voor de iPad hebben ze een app, en voor alle andere platformen heb je silverlight nodig. Volgens mij is daar geen tablet versie van.
Tja, XS4all is zo'n beetje KPN dus dat ze tegelijk met nieuwe diensten komen is niet zo vreemd.
Belgacom zijn tv-overal werkt via 3G en via meer dan 4 miljoen (on) wifi hotspots wereldwijd...
XS4all werkt niet via 3G en alleen thuis op je wifi?
O nee. Linux.

Het doet pijn om te zeggen, maar linux wordt op dit moment niet ondersteund. Dit omdat de huidige vorm van DRM niet beschikbaar is voor linux.

We doen ons uiterste best om ook uw besturingssysteem zo snel mogelijk te ondersteunen. Sommige zaken hebben we echter niet veel controle over. We zoeken een oplossing!
Jammer zeg! Hier zit ik echt al een tijdje op te wachten.
Anoniem: 120071
@delphium4 oktober 2011 20:20
[...]
Het doet pijn om te zeggen, maar linux wordt op dit moment niet ondersteund. Dit omdat de huidige vorm van DRM niet beschikbaar is voor linux.
Te triest voor woorden als ik dit lees. Zeker als je weet dat de contentleveranciers van die paar zenders die via webtv te kijken zijn helemaal geen DRM eisen (wel Conditional Access, maar dat gebeurd al op basis van IP). Het DRM verhaaltje gaat alleen op voor premium content (film zenders etc.).

http://www.totaaltv.nl/?action=nieuws&id=2672
Ziggo stelt dat RTL Nederland zelfs geen enkele vorm van bescherming of codering van Ziggo eist
Het gaat hier bijvoorbeeld om contentleveranciers als Sony, Disney en Chello Benelux.Interview van Hardware.info met Gradus Vos van Ziggo:

Vraag: "Jullie mogen een zender wel hebben, maar dan mag ie niet opgenomen, niet gekopieerd worden?"
"Dat heeft met name te maken met Premium-content, hele specifieke HD-content, je zit dan al helemaal in de video-on-demand sector."

Vraag: "Maar voor de duidelijkheid, we praten over Premium-content. Dus voor de normale zenders Ned 1,2,3, de RTL's 4,5 en 7s, speelt dat daar ook?
"Daar speelt het op dit moment niet, zij het dat het enige waarvoor dat echt geregeld is, zijn de Nederlandse publieke zenders."

"Ik woon in Caiway-gebied, en als je dat dan weer vergelijkt met wat Ziggo doet. Caiway zegt: Wij zetten de standaard-zenders, dus eigenlijk het standaard pakket, opnieuw die Ned 1,2 en 3 , noem ze allemaal maar op, zetten wij zelfs gewoon Free-to-Cable, die zijn niet eens beveiligd op de kabel, zodat je gewoon iedere digitale tuner kunt aansluiten en het werkt. Dat zou nog een veel mooiere oplossing zijn om die settopbox uit de kamer te krijgen en direct een TV te kunnen aansluiten?"
"Waarom wij dat niet doen, eigenlijk een heel eenvoudige reden: Wij willen graag weten wie digitaal gebruikt. De enige manier om dat te achterhalen is dat mensen dan op een gegeven moment een simkaart moeten activeren. En dan weten wij dat ze het inderdaad gebruiken. En er zit een commerciële reden achter: Als mensen een keer digitaal gebruiken en ze hebben een simkaart in huis, dan is het voor ons ook gemakkelijker om ze aanvullende pakketten te verkopen. Dus de belangrijkste reden is puur commercieel."

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 5 oktober 2011 05:27]

Laat ze eerst maar is hun zaken weer op orden zetten net als vroeger. Toen we nog alleen internet van ze hadden waren ze super! (xs4all via kpn) sinds we zijn overgestapt naar Only wordt mijn ervaring steeds minder! Ze lanceren de ene na de andere nieuwe dienst ma bestaande klanten worden in de kou gezet.
Dat komt omdat KPN steeds meer invloed heeft op het beleid van XS4ALL. Je kunt beter een andere provider zoeken waar KPN niet bij betrokken is

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 4 oktober 2011 21:11]

Mijn ervaringen als bestaande klant zijn toch anders. Af en toe een nieuw modem, nieuwe diensten als eerste beschikbaar voor bestaande klanten. Volgens mij betalen bestaande klanten minder voor TV van XS4all dan nieuwe klanten. XS4all is duur, maar bieden toch ook wel meerwaarde.
Ik voel me helemaal niet in de kou gezet door ze, in tegendeel, het is er voor mij alleen maar beter op geworden met Xs4all Only.
Wel lijkt html5-ondersteuning noodzakelijk te zijn
WebTV is door onszelf ontwikkeld in HTML5 en Silverlight
Dan lijkt me dus dat html5 niet noodzakelijk is? Ik zie zelf namelijk niet het nut om het te combineren behalve als je meerdere devices wil ondersteunen (iOS= geen silverlight, IE8 = geen HTML5)
Het os noodzakelijk gezien de markt. Aangezien Silverlight alleen ondersteund wordt over Mac en Windows (Phone ook?), kunnen ze enkel met Silverlight niet de mobiele browsers, set-top boxen en dergelijke bereiken.
Ik doelde meer op het feit dat volgens het artikel html5-ondersteuning noodzakelijk is om van de dienst gebruik te kunnen maken. Echter wordt later in het artikel vermeld dat het systeem is ontwikkeld met HTML5 en Silverlight.

Dat betekent mijn inziens dat je niet perse HTML5 ondersteuning hoeft te hebben, maar dat Silverlight ondersteuning ook zou voldoen.
Silverlight is dood en gaat vervangen worden door HTML5 en "Jupiter".
http://forums.silverlight...t+end+of+life+after+5+0+.
Anoniem: 120071
@Nnoitra4 oktober 2011 19:30
Asjeblieft niet weer een nieuw DRM platform. Gewoon HTML5 is genoeg.
Anoniem: 35844
4 oktober 2011 09:52
dus dit kan niet op een android tablet , OF een android mobiel .. zucht
niet op een chromebook ... vind het beetje hetzelfde verhaal als met videochat .. het lijkt ouderwets maar echt gangbaar is het niet op alle mooie nieuwe techniek .
Android tablet zou moeten werken. Honeycomb heeft Apple HLS ondersteuning...

http://en.wikipedia.org/wiki/HTTP_Live_Streaming
http://developer.android.com/sdk/android-3.0-highlights.html

[Reactie gewijzigd door svschoot op 4 oktober 2011 11:01]

Als het op iOS draait dan zou het ook op android moeten draaien.
Hopelijk wordt dit op termijn ook beschikbaar als losse dienst,
dat zou wat mij betreft een goede ontwikkeling zijn.

Op het moment staat het online tv kijken nog op een erg laag pitje, dus ik wacht met spanning af :)

Zelf kijk ik hier al tijden naar uit vanwege het ontbreken van ruimte in mijn "computer hoek"
Anoniem: 126717
@xenn994 oktober 2011 09:19
Hopelijk wordt dit op termijn ook beschikbaar als losse dienst,
Dat lijkt me sterk. Ik kan de dienst niet eens afnemen als klant, want ik heb geen VDSL. (Te ver van de centrale.) Op mijn 8 Mbit abbo wordt het niet geleverd, waarschijnlijk omdat het lijntje te langzaam is in hun ogen.
Als ze het al als losse dienst gaan leveren zal het waarschijnlijk fiks wat gaan kosten vanwege de bandbreedte die je gebruikt. En dan ben ik benieuwd hoeveel het gebruikt gaat worden. Voor een fikse prijs tv kijken op een ander device dan je lekker grote tv? Zo verslaafd is niemand (hoop ik).
Voor een fikse prijs tv kijken op een ander device dan je lekker grote tv? Zo verslaafd is niemand (hoop ik).
Het kan natuurlijk ook andersom: ik heb vooralsnog helemaal geen TV in mijn nieuwe huis, en vooralsnog heb ik hem ook niet gemist. Ik kan me echter voorstellen dat het wel eens leuk kan zijn om toch een live-uitzending te kunnen volgen...
Te ver van de centrale.
VDSL2 termineert bij mij in de straatkast, niet in de centrale. vanaf de straatkast loopt er glasvezel naar de Centrale toe. Dat noemen ze FTTC (Fiber To The Curb).

Die glasvezel loopt notabene voor m'n voordeur, want ik weet nog goed dat ze die trunks aan het aanleggen waren.

Ik zit zelf op 2,5KM van de centrale, maar ik haal keurig netjes VDSL2 met 20/2, de router is echter gesynced met de DSLAM met 40/4.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 4 oktober 2011 10:15]

Lijkt me niet dat het als 'losse dienst' gaat komen.. je moet natuurlijk altijd Internet EN tv afnemen bij hun.. En tv afnemen zonder internet zal moeilijk worden. En andersom heb je geen tv dus gaat ook niet lukken.

Als je tv wilt kijken op je computer dan kan dat nu ook al natuurrlijk. Dat deed ik 10 jaar geleden al.
Anoniem: 120539
@dustin4 oktober 2011 09:47
Als je tv wilt kijken op je computer dan kan dat nu ook al natuurrlijk. Dat deed ik 10 jaar geleden al.
Ik neem even aan dat je dat 10 jaar geleden al deed door een TV-ontvanger in/aan je computer te hangen. Het 'nieuwe' in dit bericht is dat het TV-signaal via een IP-verbiding naar een 'normale' client wordt gebracht, in plaats van naar een dedicated device.
Top dit! Ziggo deed dit al langer, alleen jammer dat de kwaliteit meestal zo laag moet zijn. Als je via deze methode nu eens gewoon alle zenders die je afnam in HD kon bekijken, scheelt dat een hele berg kabels en (eigenlijk) overbodige apparaten, zoals DVB-C ontvangers :)

En betreft dat het niet over 3G kan: daar denk ik anders over. PPTP is voor een leek heel makkelijk op te zetten. (Ik ga er vanuit dat voor een TV Stream encryptie niet erg belangrijk is :X), en anders OpenVPN.

Wat mijn betreft mogen vele providers dit voorbeeld volgen. En gewoon achter het publieke IP adres, zonder de hossile van alle VLAN's.

[Reactie gewijzigd door Joseph op 4 oktober 2011 09:22]

Wellicht is dit een opstap platform om diensten aan te gaan bieden over ipv6.
Mischien is het door efficient gebruik van multicast wel mogelijk HD te streamen..
Eindelijk, 13 jaar na de Snelnet ADSL proef, waarbij je ook streaming TV op je PC had (en videoclips etc. on demand kon kijken), komt het dan eindelijk terug!
Werkt prima. Ik kijk nog steeds wel af en toe online door die digitennestoring (https://tijdelijktv.kpnstreaming.nl/ of http://digitenne.xs4all.nl) en dat gaat dus via de XS4ALL website.

Zou mooi zijn als dit er door komt, en dan ook voor de andere providers. Het is wel eens makkelijk om ff je laptopje erbij te pakken voor een programma. En je kan een laptop ook overal neerzetten. Je betaalt tenslotte al voor je gewone tv, dus waarom dan extra betalen voor online tv?

[Reactie gewijzigd door maarud op 4 oktober 2011 09:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee