Google koopt Duitse Groupon-concurrent DailyDeal - update

Google neemt voor een onbekend bedrag de Duitse kortingsbonnensite DailyDeal over. Daarmee wil het bedrijf waarschijnlijk concurreren met de populaire kortingsbonnensite Groupon. Google heeft de overname inmiddels bevestigd.

DailyDeal logoDailyDeal-oprichters Fabian en Ferry Heilemann melden de overname van hun bedrijf op hun website. Het is niet bekend wat Google voor de kortingsbonnensite heeft betaald.

DailyDeal heeft al sinds zijn oprichting in 2009 een opgaande lijn te pakken en bedient inmiddels klanten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het bedrijf zou ook naar Scandinavië, België, Nederland en Luxemburg willen uitbreiden, meldt The Next Web.

Google zal DailyDeal waarschijnlijk opnemen in kortingsdienst Offers. Offers werkt op dezelfde manier als Groupon: verkopers van diensten of goederen kunnen aanbiedingen op de site plaatsen, en bij voldoende aanmeldingen krijgen gebruikers korting. Google zette Offers op nadat Groupon een overnamebod afsloeg. Of Offers naar Nederland komt, is nog onbekend: de dienst is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse Groupon, dat wel al in de Benelux actief is, is sinds zijn oprichting in 2008 flink gegroeid: het bedrijf heeft inmiddels ruim zevenduizend medewerkers en 83 miljoen gebruikers. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 28 miljoen kortingsbonnen verkocht, bijna net zo veel als in heel 2010, toen er 30 miljoen bonnen over de digitale toonbank gingen. Naast Google proberen ook andere bedrijven te profiteren van dit succes: zo hebben zowel Nokia als Facebook inmiddels concurrerende diensten opgezet.

Update maandag, 18.30 uur: Google Nederland bevestigt de deal. Volgens een woordvoerder gaat Google samen met DailyDeal 'lokale bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland in contact brengen met klanten'. Ze wil niet bevestigen of de samenwerking betrekking heeft op Offers.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

19-09-2011 • 16:48

25

Reacties (25)

25
25
15
2
1
1
Wijzig sortering
Boeiende analyse over Groupon: Het piramidespel van Groupon
http://webwereld.nl/colum...van-groupon--column-.html

Het lijken dus geweldige cijfers maar er zit een flinke adder onder dat omzet-gras.....Ik vraag me af of Google en Facebook wel echt winst weten te draaien. Krijg sterk het idee dat iedereen nu iedereen nadoet om er zo zeker van te zijn dat er nooit een boot (goudschip) gemist wordt. Als er dan 15 mislukkingen tussen zitten weegt dat op tegen 1x een concurrent flink geld zien verdienen met een vernieuwend concept dat aan je voorbij ging....

Diaspora begon met Aspecten
Google neemt over en noemt het Circles
Facebook heeft korte tijd later iets soortgelijks

edit: van = over

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 16:48]

Soms moet je op een onderdeel nou eenmaal verlies lijden om je marktaandeel te behouden/vergroten, zodat je op andere onderdelen winst kunt maken. De winst van Google hangt bovendien voor het grootste gedeelte af van de advertentiemarkt (niet alleen zoekmachine dus, maar ook Gmail, Adsense, etc., zoals bigoldie terecht aangaf).

Diezelfde tactiek gebruiken bedrijven die zich aanmelden bij Groupon overigens ook. De kortingen die soms worden weggegeven zijn even hoog als de winstmarge. Ik at laatst bij een pizzeria, waarbij de eigenaar aangaf dat als we geen extra drankje namen, hij geen winst maakte op onze pizza+drankje. Hij moest echter wel om nog enigszins klanten te krijgen: in een lege pizzeria gaat immers niemand zitten.

Verlies maken is dus op zich geen probleem: als er maar uitzicht is op winst en/of dat je concurrenten nóg minder winst maken. Zie bijvoorbeeld de supermarktoorlog die leidde tot vele overnames en faillissementen.

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 24 juli 2024 16:48]

Los daarvan zien de meeste ondernemers Groupon als een manier van reclame maken. De vergoeding wordt echter deels aan de cliënten betaald (50% korting) en deels aan het marketing bureau (groupon, 25%).

Wat velen hierbij vergeten is dat een deel van het Groupon concept inhoudt dat ook mensen die niet ingaan op de Groupon wel de aanbieding zien = exposure = wat waard.
Inderdaad,

het probleem bij Google is alleen dat ze naast de Search-engine geen enkele winstgevende tak hebben op het moment. Dus daar zijn ze naarstig naar op zoek.

Maar door zoveel in verschillende projecten te investeren krijg je automatisch dat je je nergens 100% op kunt focussen. Kijk bv. naar Google+ dat steeds minder aandacht krijgt. Google is echt hard op zoek naar een nieuw winstgevend 'project', maar vooralsnog zie ik er nog geen waar ze eventueel mee zouden kunnen slagen...

Edit:
@bigoldie oops :X , indirect bedoelde ik dat eigenlijk ;).

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 24 juli 2024 16:48]

Kuch, adsense/adwords... kuch...
Wouw, heel hun lijst met produkten is verliesgevend?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_products

Knap dat je met dat soort onzin omhoog gemod word.
Modden heeft natuurlijk wenig met waarheid te maken, maar met de vraag of het bericht toepasselijk op het artikel is (en geen grof taalgebruik en dergelijke bevat.)
De meeste producten bij Google zijn verliesgevend op zich, maar complementair aan hun advertising model. Namelijk het verzamelen van gegevens op alle vlakken die ze weer kunnen gebruiken aan hun advertentie diensten.

Op sommige gebieden stopt Google hier zoveel geld in dat ze dit in de komende 10 jaar tenzij er een mirakel gebeurt nooit niet terug verdienen (o.a de overname van Motorola voor 12 Miljard en een aantal patenten laatst voor ook heel veel geld). Terwijl Android op zichzelf geen cent opbrengt.
Anoniem: 332532 @ZpAz20 september 2011 10:01
De overname van Motorola is geen slechte deal hoor. Door de slechte resultaten van Motorola, levert dit google een belastingsvoordeel van 7,3 miljard op. nieuws: 'Overname Motorola levert Google belastingvoordeel 7,3 miljard dollar op '

On topic: eerlijk gezegd vindt ik Groupon (en deze duitse DailyDeal lijkt mij exact hetzelfde te zijn) een bagger website en hun aanbiedingen zijn zelden echt interessant (soms zelfs duurder dan via de gewone weg)
Heel social media is gewoon een hype. Ik hoor steeds meer mensen die van Hyves naar FB gaan, ik ga stoppen met FB / Twitter en alle andere rotzooi. Heb het gezien en zie er de nut niet meer van in.
De gebruikers leveren het geld op, als ze weg zijn.. boem is het niets meer waard.
Fabian en Ferry Heilemann denken ook, geld binnen halen, op de Bahama's gaan zitten en uit onze neus gaan eten.
Compleet off-topic. Voor dit soort discussies zijn forum threads beschikbaar. Zoek maar ergens tussen de topics van 1999.

OT: Binnenkort DailyDeal(/Offers?) ook standaard op Android telefoons? Aanbiedingen per gps..

Het nadeel(of voordeel) van het systeem is dat het voor bedrijven weinig uitmaakt als zij een aanbod op Groupon of DailyDeal publiceren, of gewoon bij allebei. Onder de vlag van google zal het voor DailyDeal veel minder lastig zijn publiciteit op te wekken. Denk maar aan DailyDeal aanbiedingen als je Google Search gebruikt. Dat werkt voor alles wat locatie-gebonden is zowel als gewoon zomaar trefwoorden in een aparte column.

Kan me goed voorstellen (Als Nederlander hè) dat iemand het ook niet zo stoort als die aanbiedingen in Google Search erbij staan, wie weet staat er inderdaad een leuk koopje..
Dit soort mensen hebben vaak nog veel meer ideeen, en stoppen hun verdiende geld vaak in het opzetten van een leuk nieuw project.
Voor mij is het geen Hype..
Facebook gebruik ik om op de hoogte te blijven van feestjes, of andere evenementen zoals een pokertoernooitje..
Ik ontvang nooit meer een uitnodiging van iets in mijn email, altijd via facebook.
De gebruikers leveren het geld op, als ze weg zijn.. boem is het niets meer waard.
De klanten bij de Albert Heijn leveren ook geld op en als die weg zijn is de AH ook niets meer waard?
Dit kan bij Google en Facebook best wel eens hetzelfde zijn. Ik heb letterlijk nog nooit een relevante advertentie naast mijn zoekresultaten gekregen maar Google verdient miljarden met adverteren?

Al deze internetbedrijven (Google, Facebook, Twitter) produceren niets in de fysieke wereld en doen nog het meest denken aan de bedrijven uit de internetbubble van voor 2000. Het zal me niets verbazen als deze nieuwe bubble straks ook klapt.
Ik maak anders graag (betaald) gebruik van Google's diensten (Google Apps for Business). Ook advertenties leveren bij mij en mijn klanten meer verkoop (ook fysieke producten ;-)) op. Dat Google een bubble-bedrijf is, ben ik dus niet (helemaal) met je eens.

Google heeft veel data en daarom zijn ze erg machtig. Ik denk dat ze zo'n product d.m.v. integratie in Offers en/of Shopping wel winstgevend kunnen maken.
Macht corrumpeert , kijken wat er dan met die data gebeurd.
Zeg niet dat dit gaat gebeuren , wel dat er een grote kans is dat het gebeurd .
Hoewel ik het mooi vindt wat ze allemaal doen , heb ik toch mijn twijfels waar het heen gaat.
Ik maak anders graag (betaald) gebruik van Google's diensten (Google Apps for Business). ...
Betaalde diensten zijn een erg klein deel van de inkomst van Google, niet genoeg om van te bestaan.

Bovendien hoop ik dat je je wel realiseert dat die bedrijfs gegevens in een server in de USA worden opgeslagen en dat homeland security er bij wijze van spreken met een druk op de knop inzage in heeft? En daar betaal je dan ook nog voor :X

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399299 op 24 juli 2024 16:48]

Google zal DailyDeal waarschijnlijk opnemen in kortingsdienst Offers.
Wordt DailyDeal dan opgeheven of blijft dat onder eigen naam bestaan (zoals Marktplaats ook onderdeel is van eBay, maar nog steeds Marktplaats heet)?
"Daarmee wil het bedrijf waarschijnlijk concurreren met de populaire kortingsbonnensite Groupon."

Daar heb je je antwoord waarschijnlijk al.


Oeps, ik loop achter.

[Reactie gewijzigd door ClementL op 24 juli 2024 16:48]

Dat Groupon "al" in Nederland actief is, komt ook uitsluitend doordat ze MyCityDeal hebben overgenomen.
Wat betreft de samenvoeging van DailyDeal met Google Offers, Google Offers is eigenlijk toch net iets anders dan het "Groupon" principe:

"Google Offers
Will work together with Google Wallet to combine coupons, discounts, and payments for people buying things through their phone."

Als dit waarheid is dan is het toch onwaarschijnlijk dat de "DailyDeal" offers alleen maar tevoorschijn komen als er al een telefonische betaling gedaan wordt...
Groupon is over een paar jaar toch failliet over 2010 hebben ze al 420$ miljoen verlies geleden. En in 2011 gaan de zaken alleen maar slechter voor ze..
Hun hele strategie is erop gebaseerd om snel groot te worden, 'get big fast'. Verlies lijden in de eerste jaren hoort dan ook gewoon bij het businessplan.
Zo lang hun business model winstgevend is zijn dat vooral initieele kosten zoals opzetten van een serverpark, personeelskosten, etc, als die op termijn gedekt kunnen worden is het nog allemaal zo gek niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.