Groupon past werkwijze aan na terechtwijzing Consumentenautoriteit

Groupon gaat Nederlandse consumenten beter informeren over garantie en levertijden. Ook belooft het bedrijf dat er een goede klantenservice komt. De kortingsbonnendienst past zijn werkwijze aan nadat diverse klachten zijn binnengekomen bij de Consumentenautoriteit.

Groupon logoDe Consumentenautoriteit kreeg via ConsuWijzer regelmatig klachten binnen over Groupon, zegt woordvoerster Saskia Bierling van de Consumentenautoriteit. Gebruikers van de dienst wisten niet welke rol Groupon speelde, met wie de overeenkomst was gesloten en waar ze terechtkonden met klachten. "Daarnaast kregen we signalen uit de omgeving en via de media dat er onduidelijkheid bestond bij consumenten", aldus Bierling.

Nadat de Consumentenautoriteit Groupon hiermee confronteerde, beloofde de dienst beterschap. "Het kan erop lijken dat je het product bij Groupon bestelt en niet bij de werkelijke aanbieder", beaamt de dienst. Daarom gaat Groupon bevestigingsmails sturen over onder andere waar gebruikers terechtkunnen voor garantie en hoe het terugsturen van defecte producten verloopt.

Daarnaast gaat de dienst de bedenktijd bij elke aanbieding specificeren en is er een samenwerking aangegaan met logistieke partner IML om de levering te verbeteren. Bovendien belooft Groupon de beschrijving van de aanbiedingen beter in de gaten te houden en komt er een, volgens het bedrijf 'goed bereikbare klantenservice'.

"Dit soort diensten zijn een relatief nieuw fenomeen en de regelgeving is er niet op toegesneden. Het was daarom afwegen welke verantwoordelijkheden bij Groupon liggen en welke bij de fabrikant", aldus Bierling. De Consumentenautoriteit gaat in de komende tijd controleren of Groupon zich aan de afspraken houdt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-02-2013 • 12:35

23 Linkedin

Reacties (23)

23
21
20
4
0
0
Wijzig sortering
Ik zal voorlopig echt niks meer bij die club bestellen, want heb vorig jaar neppe usb-sticks ontvangen. Na meerdere mails en dreigen met consumentenorganisaties, kreeg ik uiteindelijk m'n geld terug. Die gasten doen gewoon willens en wetens zaken met onbetrouwbare leveranciers. Ben benieuwd of er iets gaat verbeteren, maar dan zullen ze eerst de bezem door hun eigen leveranciers moeten halen, en dan blijkt alles vast niet meer zo goedkoop te kunnen.
Anoniem: 394438
19 februari 2013 12:41
Ik vind dit erg slecht dat er elke keer beterschap word belooft, zoals ook al vorig jaar te zien was bij het TV programma 'Radar'. En nu beloven ze het... weer! Erg slordig.
Ik vind dit erg slecht dat er elke keer beterschap word belooft, zoals ook al vorig jaar te zien was bij het TV programma 'Radar'. En nu beloven ze het... weer! Erg slordig.
een hele vracht aan klachten toen in 2011 al
http://www.trosradar.nl/u...ering/24-10-2011/groupon/
Dat het niet helemaal duidelijk is waar je besteld ben ik het wel mee eens (soms). Maar iedereen hoorde toch te weten dat groupon eigenlijk alleen maar een boodschapper van een aanbieding is en niet de leverende producent.

Doordat groupon het makkelijker maakte krijgen ze nu problemen. Wanneer je een code kreeg welke je kon inwisselen bij de producent (extra handelingen) dan had je dit probleem niet gehad.

Alleen de levertijd is soms lang, maar dat staat er meestal wel duidelijk bij.
Volgens mij benaderd groupon toch echt bedrijven om dit soort aanbiedingen te doen, ze krijgen er ook een dikke commissie voor, je betaald geld aan groupon dus het is allemaal wel een beetje onduidelijk.

Heb trouwens paar een zo een restaurant bon gekocht en advies, kijk eerst naar retenties van meestal zijn het zaken die slecht draaien en omzet heel hard nodig hebben en via groupon krijgen ze dan toch veel klanten. We hebben het nu 4 keer gedaan maar zal laatste keer geweest zijn, de restaurants zijn meestal gewoon slecht.
Anoniem: 71496
@bbob19 februari 2013 15:33
Heb de laatste 2 jaar diverse diner bonnen gekocht bij Groupon,,regio Den Haag,,en van alle keren maar een keer een slechte ervaring gehad. Afgelopen maand nog gegeten in het centrum van Den Haag,,heerlijk en dat alles inclusief drank en fooi voor 36 euro. Ik heb nog steeds geen klagen over Groupon.
Daarom zaten ze ook bij radar.. Dat programma is lang gesponsort geweest door een aanbieder van probleemprodukten, ze zijn eenzijdig en vertellen in heeeeeel veel verhalen niet de gehele waarheid.

Dus waarom jezelf tussentijds verbeteren?

Nu is het andere koek, ze moeten nu wel!
Het is eigenlijk heel simpel.
Als er wat met het product niet goed is (maak niet uit wat) moet Groupon verantwoordelijk voor zijn.
Dan is het opeens afgelopen omdat ze dan ook aansprakelijk gesteld kunnen worden.
Als koper van Groupon betaal ik ook aan Groupon. Anders moeten ze zorgen dat ik betaal bij de leverancier.
Maar dat willen ze niet want elke bon die ingeleverd wordt krijgt de leverancier betaald maar alle bonnen die niet ingeleverd worden om welke reden dan ook die verdwijnt in de zak van Groupon.
De korting kloppen ook van niet maar dat is wel logisch want als je 50 % korting moet geven aan de klant en nog een 25 % aan Groupon dan krijg je dus maar 25% van de totale waarde.
De leverancier moet dit dus erg zien als een aanbieding actie om nieuwe klanten te trekken.
Want je loopt er natuurlijk wel op leeg als. Veel hebben dit niet door en als de actie dan goed loopt zie je vaak dat je niet krijgt wat ze uiteindelijk aan hadden geboden.
Maar eerlijkheidshalve je hoeft het niet te kopen dat doen we allemaal zelf.
Wel vind ik dat de regels duidelijk moeten zijn. Spelregels kunnen niet veranderen tijdens het spel.
P.S wij zijn al diverse keer wezen eten via Groupon en ja soms valt het tegen maar het gaat ook vaak goed. (soms is de Actie niet wat ik heb gekocht maar dat zegt meer over de leverancier dan over groupon) Want ook als leverancier kan je natuurlijk zeggen sorry maar dit kunnen we niet leveren vraag je geld maar terug bij Groupon
Ooit een rijschoolpakket gekocht bij Groupon bij een rijschool die niet bevoegd was met het geven van motorlessen... en toch deden ze dit. Groupon mag van mij eerst "hun" partners controleren voordat ze mee in zee gaan. Gelukkig heb ik alles in mails en telefoongesprekken en sms'en opgeslagen en na 3 maanden van procedure (elke dag een mail sturen) toch mijn geld terug kunnen krijgen.

Je moet als consument ook je hersenen gebruiken en reviews van rijscholen lezen voordat je het pakket koopt. Totdat je bij een rijschool komt waar je niet veel informatie vind omdat ze nog nieuw zijn. Je neemt de gok... maar goed
Beetje slecht voorbeeld.

Waarom zou groupon, of elk ander bedrijf dingen moeten controleren?
Wat die rijschool doet/deed is gewoon illegaal, dit is aan een andere instantie om hier iets aan te doen. Uiteindelijk neem je een product bij bedrijf X, niet bij groupon.
Quote:
"Het kan erop lijken dat je het product bij Groupon bestelt en niet bij de werkelijke aanbieder", beaamt de dienst.

Daarom bv.
Inderdaad en ook wat duidelijker zijn. Dat dit bedrijf eigenlijk mag bestaan is een raadsel.

Eén keer voor een klein bedrag iets gekocht bij hen en nooit iets ontvangen. De manier van werken ging totaal niet volgens hun eigen voorwaarden. Je zou, aldus hun voorwaarden, een bon krijgen die je dan kan (online) omruilen voor je product, maar heb nooit een bon gekregen, groupon had alles in orde gebracht. Daar kon ik wel mee leven, behalve ontving ik niets en als je dan naar groupon belde dan moest ik mij tot het bedrijf wenden, ondanks dat ik nog nooit contact had gehad met dat bedrijf. Nog leuker werd het als ze de adres gegevens van het bedrijf doorgaven en de naam (en adres) niet overeenkwamen met de gegevens die op mijn bestelling bij groupon stond. Om nog maar te zwijgen dat het 2 bedrijven in Engeland waren.

Even nog getwijfeld om hen in gebreke te stellen met een aangetekend schrijven, maar tegen dan zou ik meer moeite (en kosten) in hebben gestoken dan dat het bedrag me waard was.
Gewoon wegblijven daar.

Allereerst is hun artikelbeschrijving steeds zo irrant om te lezen, ze kunnen nooit gewoon een degelijke beschrijving geven zonder er een onnozel verhaaltje aan te breien ...

De meeste zaken die meedoen aan Groupon staan aan de rand van een failliesement wat ook niet echt aantrekkelijk is want ze handelen er wel naar.

Zo had mijn vriendin ooit eens een voucher gekocht voor permanente makeup te laten doen, eens in dat salon aangekomen waar dit moest gebeuren kwam ze te weten dat die vrouw daar 2 jaar mee gestopt was en opnieuw moest beginnen.
Niet tegenstaande alles daar steriel moest zijn (omdat het een soort van wenkbrauwtatoëren is) liep daar gewoon een hond in het salon, nam die vrouw tijdens rustig telefoon op zonder handschoenen uit te doen en deed ze gedurende 10minuten een gesprek met een vriendin - niet echt proffesioneel hé!

Mijn schoonbroer heeft er ooit eens ledverlichting besteld, wel betaald maar nooit aangekomen.
Hij moest het maar met de leverancier regelen want Groupon trok hun handjes er mooi af.

Genoeg negatieve ervaringen gehad dus en bij kennissen is het al niks beter, ik kan je dus aanraden van elders op zoek te gaan naar echte koopjes.
Is het ondertussen nogsteeds niet algemeen bekent dat Groupon aan de ene kant de bedrijven uitmelkt met TE grote kortingen en aan de andere kant de consument in de kou laat staan bij problemen?
Zelf geen ervaring met Groupon, maar ken een aantal mensen die ook alleen maar negatief commentaar hebben. Voor mij genoeg reden om weg te blijven. Om in te gaan op je commentaar over onnozele verhaaltjes, dit staat er vandaag op:

"Drie of zes maanden onbeperkt fitness en groepslessen incl. onbeperkt gebruik van sauna, Turks stoombad, zonnebank, gezonde sportdrank bij TrainMore.
De sportschool is een veilige plek om je uit te leven, in tegenstelling tot het huis van een vreemdeling die je onbeperkt toegang geeft tot zijn kamer met hamers van 10 kilo. Sport verantwoord bij TrainMore".

Inderdaad erg onnozel :P
Ik zal ook niet snel meer iets bij GroupOn bestellen.

De levertijd is ontiegelijk lang en soms klopt de omschrijving niet helemaal.

Onlangs een set opzetborstels besteld voor Oral-B, blijken het immitaties te zijn. En die krengen poetsen voor geen meter!
datzelfde hadden we ook gekocht. Later nog eens nagelezen en het is gewoon zo geschreven dat het niet imitatie blijkt:
"Schoon en stralend gebit met 8 of 16 opzetborstels geschikt voor alle gangbare Oral-B elektrische tandenborstels, inclusief verzendkosten (vanaf € 13,95)"

Dus tja.... Goed lezen dus volgende keer... (we kopen wel regelmatig wat, maar dan alleen na een grondig onderzoek mbv streetview + reviews )
Ik heb in het begin erg goede ervaringen gehad met Groupon.
Altijd netjes op tijd geleverd.
De laatste 2 orders zouden ook de laatste ooit worden bij Groupon.
Wat een drama!

Allereerst niet voldoen aan de levertijd, maar er vér overheen gaan of helemaal niet leveren.

En dan de klantenservice... soms geen reactie, soms na een week, en telkens afgescheept worden... Uiteindelijk na 3 maanden je geld eens retour ontvangen, waarbij dan aangegeven wordt dat je order nooit verstuurd is omdat ze mijn adres niet hadden. (Erg vreemd gezien deze in de orderbevestiging staat én ik een verzendbevestiging heb gekregen!!!)
Het kan er volgens Groupon op lijken dat je producten bestelt bij Groupon, maar in werkelijkheid doe je dat bij de aanbieder. Maar vervolgens gaat Groupon zelf een samenwerking aan met IML voor de levering van de producten. Wie is er dan verantwoordelijk voor de levering?

Er staat vandaag gewoon weer een aanbieding op van een hotel voor 129 euro. Blijkt minimaal 136 euro te zijn, want er komen nog kosten bij. Het zou een korting zijn van 203,85, maar het zelfde arrangement staat op de website van de gelegenheid gewoon voor 283 euro.
Zie groepon als een soort verkoop punt voor een vvv bon. Zolang je bon is te verzilveren dan zit je probleem niet bij Groupon. Heb je problemen met het product dan heb je dit probleem met de leverancier van het product... Niet met Groupon.

Als je een filmbon krijgt en de bioscoop valt heel erg tegen dan ga je toch ook niet bij de verkoper van die bon klagen?

Ik heb een aantal keer iets bij groupon gekocht (eerst was het nog mycitydeal) en het is eigenlijk altijd goed gegaan. Ben zelfs een keer gebeld omdat een voucher code was verlopen (moest een cursus inplannen maar die werd gecancceled en kreeg toen 3 maanden uitstel, hoorde echter een nieuwe code bij). Reactie op vragen via mail verliep eigenlijk ook vlot.

Mbt de onduidelijkheid, er staat toch altijd rechtsonderin bij welk bedrijf je de bestelling plaatst? Voorbeeld van vandaag
www.inktpatroonshop.nl +
Goede afdrukken
met de beste inkt!
Website


www.inktpatroonshop.nl + geïntroduceerd door Groupon.nl

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 19 februari 2013 14:53]

Ik heb ook een keer een pannenset gekocht via Groupon, die is zo nep als het maar kan. En volgens mij mag je neppe producten in Nederland helemaal niet verkopen.
De set was maar 100 euro, voor een pannenset sowieso niet veel en mag ik dus ook niet veel verwachten. Maar voor dat geld had ik mijn pannen toch liever ergens anders gekocht.

Ik zal ook nooit meer wat via Groupon kopen, de meeste leveranciers kopen gewoon heel goedkoop hun zooi in China en verkopen dat dan via Groupon. Lekker makkelijk geld verdienen en net doen of er een hele dikke korting op zit. Ik ken iemand die heeft een schoenenrek via Groupon gekocht, dat ding was dus voor geen mogelijkheid te monteren en viel gewoon constant uit elkaar. Weggegooid geld.. dus je kan maar beter ver weg blijven van Groupon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee