'LG E700 is eerste telefoon met Windows Phone Mango'

De LG E700 wordt waarschijnlijk de eerste telefoon van de Koreaanse fabrikant met Mango, de komende Nederlandstalige versie van Windows Phone 7. De eerste details wijzen op een mid-range toestel met een scherm van 800x480 pixels.

LG heeft zelf nog niets losgelaten over het toestel, maar het toestelprofiel kwam al wel in handen van Tweakers.net. Dat profiel lijkt te bevestigen dat het inderdaad om een toestel met Mango gaat; de vermelde browser is IE9. Huidige Windows Phone 7-toestellen vermelden IE7 als browser, terwijl Microsoft in februari aankondigde dat Mango een mobiele versie van IE9 gaat krijgen.

Het toestel heeft volgens het profiel een scherm met een resolutie van 800x480 pixels. De overige details uit het profiel komen overeen met het huidige Windows Phone-toestel van LG, de Optimus 7. Het typenummer wijst op een toestel dat bij de release voor een lagere prijs wordt verkocht dan de Optimus 7, die bij de release 450 euro kostte. De Android-telefoon Optimus Chic E720 kostte bij de release 300 euro.

Microsoft maakte de eerste details van Mango bekend op de telecombeurs Mobile World Congress in februari. Tijdens het eigen ontwikkelaarsevenement Mix vertelde Microsoft dat de update dit najaar uitkomt en ook gaat werken op eigen toestellen. Ontwikkelaars krijgen eerder de beschikking over de update.

Mango is de eerste grote update en voegt onder meer multitasking en IE9 toe aan het OS. Ook krijgen ontwikkelaars de beschikking over 1500 nieuwe api's, waaronder die van de camera. Dat maakt meer verschillende apps mogelijk voor het OS. Daarnaast mogen nu, naast de Qualcomm QSD8250, twee andere processors gebruikt worden door de fabrikanten. Dat zijn de MSM8255, die onder meer zit in de HTC Desire HD, Incredible S en Desire S. Ook de MSM7230, de processor uit onder meer de HTC Desire Z, is toegestaan.

Donderdag blogde de Russische telecomjournalist Eldar Murtazin al over diverse Nokia's met Windows Phone Mango. Zo zouden er varianten op de N8 en de X7 met Windows Phone verschijnen. Murtazin houdt zelf de nodige slagen om de arm, waardoor het onduidelijk is hoe betrouwbaar de informatie is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-04-2011 • 10:57

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Eindelijk een tweede generatie SoC. Zowel de MSM8255 als de MSM7230 gebruiken de Adreno 205 GPU, ipv de verouderde 200 GPU in de oude 8250.

Meer prestatie en minder verbruik.

Jammer genoeg niet nog een stapje erbij en overstappen naar de MSM8x60.
wp7 is erg efficiënt vergeleken met android. dus op dit moment is dual core en sterkere gpu's totaal overbodig
WP7 efficiënt?

Het is algemeen bekend dat WP7 (nog) geen ondersteuning voor multitasking heeft, daarnaast zijn de overige onderdelen zoals de webbrowser veel minder ontwikkeld dat bijna Android.

Hoe krachtiger de apps zijn, hoe meer er gebruik kan maken van snellere GPU's

Microsoft heeft de hardware eisen van WP7 bewust laag gehouden voor een makkelijke acceptatie in de markt. Je ziet nu al het verschil oplopen tussen het Android systeem en WP7, de devices die op Android werken lopen qua specs steeds verder uit op WP7.

Dit heeft in mijn ogen meer met ontwikkeling van het platform (en vrijheid) te maken dan met efficiëntie.

Wanneer we jou reedenering aanhouden kunnen we zelfs zeggen dat DOS efficienter is dan Windows 7.
Dat is gewoonweg regelrechte onzin:

- Android maakt geen gebruik van gpu in de UI en het OS: alles gebeurt door de cpu. Snellere cpu's zijn dus nodig om de UI efficienter te laten lopen. Ik heb een SGS en die zou met een hummingbird gehakt moeten maken van de oudere snapdragons maar ik merk er niks van. Android loopt pas na vele updates en gebruik van XDA bijna soepel. WP7 loopt al sinds het begin soepel. Het is misschien niet zo breed qua features, maar dat wil niet zeggen dat bij Mango het OS opeens flut loopt. Integendeel zie onder.

- Bij het ontwikkelen van games moet je rekening houden met tientallen telefoons. En performance is van 10x niks tot enorm. Wat moet je als ontwikkelaar dan? Je kunt gewoonweg niet efficient programmeren en maximaal gebruikmaken van de hardware.

- WP7 krijgt vanaf Mango ondersteuning voor tientallen nieuwe features. Mango is gedemonstreerd op basis hardware en de performance is juist OMHOOG gegaan. En we hebben nog te maken met alpha-builds.

- De iPhone 4 doet qua hardware totaal onder aan de nieuwste generatie Androids, maar de snelheid van het OS, apps en de kwaliteit van Games is nog steeds superieur. Als Android zo geweldig efficient is, hoe kan dit dan? Waarom kan ik met mijn SGS die superieure hardware heeft geen hoogwaardige games spelen en optimale performance halen?

Misschien moet je eens je Android-bril afdoen en de realiteit bekijken. Android is verre van efficient door de enorme fragmentatie. En voor een ontwikkelaar is het een nachtmerrie. Je kunt lekker patsen met je hardware, maar als er geen gebruik van gemaakt word kan je net zo goed een telefoon van mid-end specs kopen.

Na het zien van wat WP7 te bieden heeft met Mango en hoe soepel het loopt, ben ik gestopt met kijken naar hardware. Leven in een wereld van Android zorgt ervoor dat je focus alleen op hardware ligt, omdat deze hardware inefficiente software moet opvangen.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 15 april 2011 12:47]

Waarom kan ik met mijn SGS die superieure hardware heeft geen hoogwaardige games spelen en optimale performance halen?

Maar wat gek? Waarom kan mijn SGS dat wel dan... hmmmm 8)7
Misschien omdat je WP7 nog niet hebt in werking gezien en dus niet kan vergelijken in termen van performance, kwaliteit en vloeiendheid? :)

Ik programmeer voor WP7 én voor android. De galaxy s vind ik zelf een zalig toestel, maar qua perf kan het belange niet tippen aan de omnia 7.

Android heeft meer mogelijkheden qua api, maar ook veel meer nachtmerries qua ondersteuning van verschillende toestellen en resoluties.

Blackberry is dan nog weer een stap erger.

iphone heb ik zelf nie voor geprogrammeerd, dus kan ik me nie echt over uitspreken.
Ik moet nog een spel tegenkomen op de SGS dat x maal mooier uitziet dan een game op de iPhone 4 terwijl de laatste tragere gpu heeft.
wp7 ondersteunt dan ook nog geen multitasking (voor zover dat uberhaupt ondersteund gaat worden natuurlijk). En heeft een browser uit het jaar nul.

Met weinig features is het makkelijk "efficient" te zijn. Hoe meer updates er komen, hoe meer power die zal kunnen gebruiken. Exact dezelfde lijn als bijvoorbeeld met iOS.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 15 april 2011 12:04]

Mango draait op huidige hardware perfect en is zelfs sneller dan No-Do. Dus het is nog steeds erg efficient.

Android heeft dual-core + 5-10x zo krachtigere gpu nodig om een beetje fatsoenlijke performance te halen.

En een browser van het jaar nul? De browser van WP7 behoort tot de top en dat kan ik niet zeggen van de crappy browser van Android. Het is dat Samsung besloten heeft de browser te verbeteren op mijn SGS anders was het net zo rampzalig.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 15 april 2011 12:34]

Als of er niet in android-market minstens 4 andere browsers gratis te krijgen zijn die beter zijn dan de browser die de sgs standaard heeft. Een van de eerste dingen die ik na een clean instal verander.
En heeft een browser uit het jaar nul.
Je hebt overduidelijk geen seconde de browser van WP7 gebruikt. Die werkt namelijk meer dan prima. Genoeg video's op youtube die dat laten zien: http://www.youtube.com/watch?v=8xjlvbdRs0Y
Anoniem: 119722
@Bosmonster15 april 2011 13:15
wp7 ondersteunt dan ook nog geen multitasking (voor zover dat uberhaupt ondersteund gaat worden natuurlijk).
Daar is al een oplossing voor.
http://www.mobilyz.com/ni...ken-met-multitask7-video/
WP7 heeft momenteel wel multitasking.

Enkel niet voor 3rd party applications..
Precies en dan tussen 2 of meer 3rd party apps.
Met vele apps kan je multitasken samen een native app, zoals met A-to-B navigatie kan ik bellen en navigeren tegelijkertijd.
En heeft een browser uit het jaar nul.
IE9?
Die komt met die update, hun hebben het over WP7 nu, niemand weet dus of het nog zo efficient is als er uitgebreidere functies komen :)

Als ik niks met me Android-telefoon doe haal ik makkelijk 7 dagen. Doe ik wel wat zie ik het percentage bijna letterlijk inzakken elke 5 tot 20 minuten (afhankelijk van wat ik aan eht doen ben) met 1 procent ;)
Microsoft heeft met basis hardware een alpha versie van mango gedemoed en dat zag er prima uit! Mango performt zelfs nog beter!

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 15 april 2011 12:36]

Als Mango ook op andere chipsets draait, zal dit betekenen dat deze ook makkelijk te porten zal zijn naar Android telefoons met deze chipset (Desire Z, Desire HD etc.)

De vraag is natuurlijk of je dit wel wilt...
Ik zie niet in hoe "Mango" cross-platform applicatie ontwikkeling moet gaan vergemakkelijken. Het ziet ernaar uit dat smartphone applicaties in vier smaken moeten gaan komen om de markt goed te kunnen bedienen. Jammer dat een goed cross-platform development framework/standaard nog ontbreekt.
Niemand heeft het over cross-platform applicatie ontwikkeling, het gaat om het OS te porten naar andere toestellen. Dat zou natuurlijk wel leuk zijn, net zoals android te porten is naar non-android toestellen.

Uit eindelijk is het dan voor de tweaker makkelijker om een toestel te kiezen op basis van hardware en niet ook nog op basis van OS, als hij dit achteraf kan wijzigen.

Edit:
Er zijn overigens wat cross-platform projectjes opgezet om porten makkelijker te maken. Mono-game is er een van die ook compilen voor iOS en android.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 15 april 2011 11:19]

Anoniem: 286416
@LOTG15 april 2011 12:45
Toch heeft het stiekem bij mijn HD2 toch echt wel een tijdje geduurd voordat Android op nand naar behoren werkte. Een klein jaartje na de aanschafdatum toch wel. En als het toestel mij aanstaat maar de OS niet, ga ik echt niet wachten op een port waarvan je nooit zeker weet of het wat wordt.

Dat mensen zich verdiepen in het porten van OS'en is natuurlijk geweldig, het vergroot de mogelijkheden! Ik zou nu echt niet meer naar WindowsMobile terug willen.

Verder is Android ook een stuk makkelijker te porten naar andere devices doordat het opensource is. Zie maar is bijvoorbeeld iOS naar een DesireHD te porten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 286416 op 15 april 2011 12:47]

En toch is WP7 met groot succes geport naar de HD2, ondanks dat het closed-source is.

En Windows Mobile is totaal niet te vergelijken met WP7.
Van de ene naar de andere SoC porten kost erg veel moeite, vandaar kennelijk dat Microsoft vooralsnog aleen ondersteuning voor de SnapDragon biedt. Achter de schermen zullen ze nog wel voor wat andere SoC's aan het werk zijn neem ik aan.
Waarom zou je als eindgebruiker meer cross-platform applicaties willen, behalve als je van eenheidsworst, slecht geoptimaliseerde applicaties en een inconsistente UI en gebruikservaring houdt?

Cross-platform ontwikkelen is vooral een voordeel voor luie en/of beperkt capabele ontwikkelaars die het niet voor elkaar krijgen om ofwel 1 platform te kiezen en het dan extra goed te doen, ofwel meerdere platforms tegelijk te bedienen. Krijg je dan vaak het argument dat het anders zoveel werk wordt en zo duur voor kleine ontwikkelaars en dat ze daarom maar voor 1 plaftorm kiezen, maar wat mij betreft is dat niet echt een nadeel. Liever 10 goede applicaties die helemaal voor mijn device geoptimaliseerd zijn, dan 100 applicaties die ook op 1000 andere devices kunnen draaien die ik niet heb.
En sommige mensen willen keuze, zo is er voor iedereen wat wils.
De vraag is natuurlijk of je dit wel wilt...
Tuurlijk op ze minst om is te proberen, zal enkel voor een paar tweakers gelden, maar ik ben wel erg nieuwsgierig geworden!
Dat profiel lijkt te bevestigen dat het inderdaad om een toestel met Mango gaat; de vermelde browser is IE9
Deze conclusie is een beetje voorbarig. Er waren tot voor kort ook telefoons op de markt die al wel de copy/paste feature hadden, maar nog niet de volledige NoDo update. Dit impliceert dat MS ook "halve" updates naar fabrikanten shipt, zonder ze officieel uit te rollen naar bestaande gebruikers. Het is dus best mogelijk dat de LG geshipt wordt met IE9, maar niet met een volledige Mango.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 15 april 2011 11:49]

[...]
Er waren tot voor kort ook telefoons op de markt die al wel de copy/paste feature hadden, maar nog niet de volledige NoDo update.
Dit klopt niet wat je zegt. De eerste telefoon die met copy/paste beschikbaar was, was de HTC Arrive in de VS (in Europa in sommige landen te vinden onder de naam HTC 7 Pro). Deze werd af-fabriek met de NoDo update voorgeinstalleerd geleverd, net voordat de NoDo-update werd vrijgegeven voor OTA-distributie naar bestaande WP7 toestellen.
Jouw redenatie ontkracht mijn opmerking helemaal niet. Het feit dat de eerste telefoon mét copy/paste een volledige NoDo had wil niet zeggen dat er daarna geen telefoons konden zijn met copy/paste maar zonder NoDo. Het bewijs staat op GoT, een telefoon met versie 7.0.7355.0 (NoDo is 7.0.7390.0):
http://gathering.tweakers...message/35730059#35730059

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 15 april 2011 14:29]

Microsoft heeft ook aangegeven dat sommige partners firmware's gebruikten die niet gebruikt hadden mogen worden. Dat is hopelijk allemaal verleden tijd nu ze het update-proces aan het stroomlijnen zijn.
Anoniem: 256386
15 april 2011 11:42
MS probeert met mid range modellen de markt te veroveren.
Gezien de mango updates is het wel interessant.
De huidige telefoons zijn nu al flink goedkoper. Een Omnia 7 koop je al voor onder de 300 (Duitsland/Ebay) euro.

Ideaal voor Nokia die zowel op mid-end als high-end WP7 modellen kunnen uitbrengen.
Anoniem: 614
@418O215 april 2011 19:56
Die komen uit Duitsland...
Krijgt de LG E900 dan nog wel een update naar Mango?
Alle telefoons krijgen een update naar Mango. Microsoft bepaalt dit.
Ehhh komen de nieuwe api ook pas in de herfst met Mango uit?? Nee toch?!
Nieuwe api's komen volgende maand uit voor de devs.
Krijg je straks allemaal apps die geen api's kunnen gebruiken van Mango omdat je dan niet de gehele doelgroep aanspreekt.

Trouwens. Hoe laat microsoft weten dat ze geen update meer geven voor een telefoon met oude hardware? Ik voorspel echt een hele langzame hardware innovatie bij WP7...
Ik begrijp je punt niet eerlijk gezegd? Als de api er is, wie houd je tegen om er gebruik van te maken? Het OS handelt ook het gebrek aan bepaalde hardware zoals gyroscoop automatisch af door het gebruiken van 1 API.

Alle telefoons krijgen de update. En het lijkt me niet zo moeilijk om aan te geven welke modellen geen update krijgen puur omdat je eisen van hardware ook zelf bepaalt. Als de hardware te oud, dan ondersteun je het niet. Simpeler kan niet. Ik snap niet wat je niet begrijpt.

Het verschil zoals ik al eerder aangaf is dat WP7 door vaststaande hardware geoptimaliseerd is voor deze hardware en dus ook efficienter mee omgaat. WP7 heeft dan ook geen hardware-race nodig zoals dat met Android aan de gang is. Het voordeel van bestaande hardware is dat deze ook goedkoper te produceren zijn. Je zult dan ook zien dat WP7 veel op mid-end te vinden zal zijn en daar zal Android niet tegen kunnen concurreren, omdat Android op mid-end ruk werkt.
Enige telefoons die niet ondersteund worden door de Mango update zijn de eerste development toestellen, deze hebben nooit in de winkel gelegen en zijn niet verkocht aan consumenten. Alle andere toestellen krijgen gewoon de nieuwe update.
browser uit het jaar 0? mag dan wel ie7 zijn maar werkt prima,,
Kan iemand mij vertellen of dat als ik nu een Engelstalige versie koop dat er dan via een officiële update een Nederlands talige versie van gemaakt kan worden?

Is Mango een update om zelf een taal te kunnen kiezen?
Of worden telefoons maar in 1 taal uitgebracht en blijft dat zo?

Ik wil graag een Phone 7 telefoon, maar ik wil zekerheid dat hij via een update Nederlands kan worden of moet wachten tot een Nederlandse versie...
Anoniem: 180091
15 april 2011 20:51
ik heb toch liever de iphone interface

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee