NVER: bijna 30 procent minder cd-winkels dan 11 jaar geleden

Meer dan een kwart van de cd-winkels heeft in de afgelopen elf jaar de deuren moeten sluiten, aldus de Nederlandse Vereniging van Entertainment Retailers. Daarnaast vertoonde de muziekmarkt in 2010 een omzetdaling van 15,6 procent.

Dit meldt de NVER maandag na navraag van Metro. "In 2000 waren er nog 1281 muziekwinkels en tegen het eind van 2010 waren dit er nog maar 924", zegt de NVER hierover tegen Tweakers.net. Downloaden en hogere lasten worden als de grootste oorzaken van deze trend genoemd. Tegen betaling muziek downloaden heeft volgens de NVER slechts een marktaandeel van 8 procent in Nederland. Wereldwijd downloadt rond de 30 procent van de consumenten tegen betaling muziek. Fysieke cd's domineren nog steeds de markt, maar de totale omzet in Nederland daalde in 2010 met 15,6 procent, van 258 naar 218 miljoen euro. Films, games en andere entertainmentsoftware zagen hun omzet in dat jaar ook dalen.

Het NVER bracht vrijdag een rapport uit waaruit blijkt dat de omzet van de hele entertainmentmarkt met bijna 11 procent daalde, tot 789 miljoen euro in 2010. Nederlandse film- en muziekproducten verkochten het beste. Artiesten als Nick & Simon en Jan Smit stonden bijvoorbeeld in de top tien van bestverkochte albums. Films als De Storm en Oorlogswinter behaalden een vergelijkbaar succes.

Door Luke van Velthoven

Stagiair

28-02-2011 • 13:33

115

Submitter: Gandalf68

Reacties (115)

115
111
46
1
0
12
Wijzig sortering
Grootste oorzaak: Slecht management wat niet kan inspelen op een veranderende markt waardoor ze het bedrijf naar de kl*te helpen ;)

Altijd zo makkelijk om illegaal downloaden als hoofdreden aan te geven :(
Inderdaad deze zaken hadden makkelijk kunnen blijven bestaan als de eigenaren eens hun verstand gebruikt hadden en bijvoorbeeld mensen de mogelijkheid hadden geboden om producten te kopen die ze ook willen hebben.
Niet alleen de zelfde bakken met de zelfde muziek als de zaak van de concurrent aan de overkant van de straat maar bijvoorbeeld eindelijk eens de mogelijkheid om CD's online te kopen en thuis bezorgt te krijgen. De mogelijkheid om zeldzame CD's te kopen die je niet met honderden tegelijk in elke winkel kan kopen.
Als ze bijvoorbeeld de mogelijkheid zouden bieden om niet alleen de CD te kopen maar ook gelijk het album naar de kopers iTunes kopieren. Een mogelijkheid om bijvoorbeeld een CD te laten persen met de favorieten uit de iTunes collectie, te bestellen online etc...

Daar naast zijn CD's net al LP's gewoon achterhaald en zullen ze net als MC's binnen niet al te lange tijd vrijwel gehele verdwijnen. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die nog wel gebruik maken van deze dingen net zo als er nog mensen zijn met een Apple+ of een betamax recoreder. Maar de massa heeft digitale muziek nu echt ontdekt en het is simpel weg goedkoper, makkelijker en sneller dan een CD met alle krassen en andere problemen van dien.
Ik geloof niet dat cd of zelfs vinyl geheel verdwijnt. Wellicht wordt fysieke verkoop gemarginaliseerd, maar er zijn altijd mensen die graag nog naar een fysieke winkel gaan, zelfs al kopen ze van alles digitaal. Ik zie mezelf daarin als vrij representatief voor deze opmerking. Ik koop van alles online, heb een e-reader voor e-books, koop bij Bol.com en Play.com, etc. Desondanks kan het evengoed heel fijn zijn om af en toe te gaan winkelen bij de Free , de lokale gameboer om de hoek.
Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die een cd, dvd, blueray in hun kast hebben willen staan.

Verder zie ik niet in waarom streaming content alles opvreet. Spotify is geweldig. Daar staat zoveel muziek op! Nog gratis ook. Stel dat ze 10 euro gaan eisen, dan zou ik dat serieus overwegen. Dan moeten ze wel de meer obscure muziekstromingen (hardcore, drum n bas, etc..) in het assortiment opnemen.
"De mogelijkheid om zeldzame CD's te kopen die je niet met honderden tegelijk in elke winkel kan kopen."

Boudisque was zo'n platenzaak, maar die is er al weer best lang geleden mee opgehouden, naar eigen zeggen vanwege downloaden.
ook mijn favorite stores waar ik iets bijzonders kon vinden zijn allemaal weg. Blijft over: de mastodont van een fnac en de verschrikkelijke eenheidsworst van de free record shop.
Boudisque was zo'n platenzaak, maar die is er al weer best lang geleden mee opgehouden, naar eigen zeggen vanwege downloaden.
Voor Boudisque kun je nu in kleinere vorm in Utrecht terecht.
Het grote verschil bij digitale muziek is dat je gemakkelijk individuele nummers kunt kopen. Het verdien model van de platenindustrie was gebaseerd op bundeling: 1 a 2 hits met daarbij 15 middelmatige nummers, voor een premium prijs.

Zie http://www.businessinside...the-music-industry-2011-2 voor de statistieken: de verkoop van complete albums is ingestort.

De overheadskosten van singles zijn per saldo hoger, en ze kosten relatief veel etalage ruimte ("shelfspace"), waardoor het in fysieke winkels niet of nauwelijks rendabel is om singles te verkopen. Online is dit dus precies omgekeerd
ach streamen doet ook mee, en itunes en andere legale downloads.
plus het feit dat alle winkels hetzelfde verkopen,
en online bestellen(want goedkoper) ook nog flink gegroeid is.

voeg daaraan toe dat er nu meer concurrentie is door grote ketens als de media markt.
tsja dan gaan de kleine winkeltjes er wel snel aan...
bij ons is bijvoorbeeld de van leest nu ook samengevoegd met de freerecord shop.
dat scheelt ook.

moet eerljk zeggen dat ik er niet echt rouwig om ben,
zoveel winkels die hetzelfde verkopen schiet niemand wat mee op.
nu nog hetzelfde met alle telefoon winkels, hebben we er ook 6 van in ons dorp,
dat gaat toch eigenlijk ook nergens meer over

[Reactie gewijzigd door freaq op 23 juli 2024 01:29]

streamen doet ook mee
Dat is dat geld dat bij BUMA\STEMRA aan de strijkbout blijft plakken.

Een groot probleem zal ook globalisatie zijn. Er zijn natuurlijk ook veel mensen die hun muziek wel legaal kopen maar niet in Nederland. Ik neem aan dat die online verkopen alleen bij in Nederland geregistreerde firma's zijn (zoals iTunes). Er zijn echter nog veel meer bedrijven die op een andere manier inkomsten hebben en muziek distribueren, of die wel in Nederland verkopen (of met een omweg wel mogelijk is) en dat word niet geregistreerd.

Het zal steeds moeilijker worden om te bepalen welke markt er in een land is als de grenzen steeds meer vervagen.

Het is voor mij ook net zo makkelijk om een cd in Duitsland of België te halen, die verkopen zijn dan ook niet hier terug te vinden.

Edit:
nu nog hetzelfde met alle telefoon winkels, hebben we er ook 6 van in ons dorp,
Het zelfde geld voor dvd's en blurays. Het zelfde aanbod en ze worden echt overal verkocht tegenwoordig.
Er zijn nog ergere dingen, zoals de McDonalds in Maastricht. Ik daar ligt er een aan de Markt en een aan de Vrijthof. Het is misschien net 100 meter maar daar moeten er 2 voor zijn.

Edit2:
Tim Kuik -> BUMA STEMRA
@arjankoole, je hebt helemaal gelijk. Ik bedoelde ook BUMA\STEMRA, maar ze nemen wel deel aan stichting BREIN en ik het idee dat de grens soms erg dun is.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 23 juli 2024 01:29]

Dat is dat geld dat bij Tim Kuik aan de strijkbout blijft plakken.
Je maakt een best goed argument compleet ongedaan met die opmerking, omdat je dus niet weet waar je het over hebt. Brein int geen gelden. Dat doet BUMA/STEMRA (oa).


Brein jaagt puur op sites.
Yep, dit lijkt me een logisch gevolg van een veranderen de markt. De entertaiment is steeds meer naar het internet aan het trekken (eindelijk). Helaas zien de niet in dat de prijzen mee moeten veranderen. Het is niet meer zoals vroeger, een talentje zoeken die een beetje kan zingen, een hitje opnemen en vervolgens miloenen verdienen aan het kopieren van de dat ene liedje ....

Het zal mogelijk nog even duren voordat de prijzen ook een normaal niveau bereiken en dit houd de opkomst van de nieuwe diensten tegen. En CD had veel meer productie kosten dan het distributeren van MP3. Echter worden er nog steeds CD prijzen gevraagd voor de MP3's......

Helaas zal een bericht als deze natuurlijk weer worden aangegrepen om het illegale downloaden nog verder de kop in proberen te drukken. Terwijl het hogere bioscoop bezoek buiten beschouwing zou worden gelaten .....
Verplaatsen van muziekaanbod naar andere media, zij het met een enorme vertraging, zoals op youtube, levert de branche veel schade op.

Maar onbegrijpelijkerwijs wordt ook tegen het streamen geageerd - lees: geroepen dat er geld van ze gestolen wordt - door dezelfde industrie, terwijl ze eraan verdienen, nota bene.

Misschien hoog tijd dat de muziekindustrie eens iets terug doet voor de winkels die door hun toedoen nu moeten sluiten? O-)
Ofwel een misleidende uitvergroting van een klein deel vd markt.

Als je met dit soort cijfers komt moet je dat ook eigenlijk uitzetten tegen alle andere winkels. Je ziet overal "kleine" winkeltjes omvallen.
Downloaden is nooit illegaal in 0031
nooit... tot de wet wordt veranderd. De huidige situatie kan gewoon niet veel langer voortbestaan.
Er komt binnenkort een kamerdebat over dit onderwerp. Er zijn 4 mogelijkheden:

1. Downloadverbod
2. Collectieve licentie
3. Internet in thuiskopiestelsel
4. Individuele internetlicenties

Zie: http://digitallife.nl/int...-toch-internettaks/1.html
Op 27 januari debatteert de Tweede Kamer weer over een eventueel downloadverbod of alternatieve oplossingen.

Volgens "tweaker2010" zijn bron, is dus al geweest?
Komt er niet. Geloof me. En dan zeker ook verbieden van het downloaden van websites, gratis programma's, updates van windows, streamen van youtube... en zo kan ik nog een heel rijtje opnoemen. waarom leggen we niet gewoon het hele internet plat?

Punt wat ik wil bereiken is, hoe gaan ze dit controleren? leuk dat ze limewire hebben weten neer te halen, maar dat is één uit duizenden. En je kunt zonder bevel ook niet een huis binnen komen, even alle computers nakijken op een torrentprogramma of aanwezigheid van illegale content, dus dat gaat ook niet op. Bovendien, voor limewire 10 anderen.

Bovendien kunnen ze wel leuk limewire neerhalen, maar we stappen nu massaal over naar Frostwire. als je dat installeert, moet je akkoord gaan dat je het niet voor illegale doeleinden zult gebruiken. 99 van de 100 mensen doen dat wel. Maar je hebt een belofte afgelegd om je aan de algemen voorwaarden te houden, dus frostwire mogen ze niet neerhalen. Jij bent de gebruiker, dus juridisch "onschendbaar". enkel de aanbieder moet oppassen. en dat zijn er miljoenen en dan ook nog eens buiten nederland. dus dat gaat ze niet lukken.

OT: Wat verwachten ze nou, dat we hier van schrikken? ik vind het vrij logisch. bovendien, we hebben net de recessie ook nog gehad, en omdat er dus ook mensen minder kopen downloaden ze meer. Maar dat deden ze ervoor ook al. Sterker nog, het verschil is sinds de recessie niet (relatief) groter of kleiner geworden. Wel weer heel makkelijk om alles op het downloaden af te schuiven. Waardeloos eerder. En dan zul je zien dat ze weer eens de downloadregels gaan aansterken, maar een paar weken later hoor je er niks over en merk je er ook niks van. Bovendien, met een referendum zul je zien dat er geen stemmen tegen downloaden zijn waarschijnlijk.

En naast het moeilijk te controleren, is het ook nog eens vrij gebruik van het internet. Gaan we niet downloaden, dan streamen we wel. en dat haalt de bandbreedte omhoog van het internet en zitten we nog verder van huis. En we zijn er waarschijnlijk niks mee opgeschoten...

Dan nog iets: De radio aanzetten is toch ook gratis? waarom zou dat dan niet illegaal zijn, zij laten ook muziek horen die 1 persoon heeft aangeschaft en deelt dat nota bene via een nationaal geaccepteerde frequentie met de rest van Nederland! En waarom downloaden dan niet? Zou je dan wel alle muziek die op de radio is mogen opnemen en mogen delen voor niets? dan komt het op hetzelfde neer.

Ik vind dat deze discussie eens op moet houden. Je maakt namelijk als het goed is ook geen band voor het geld, je doet het voor de passie voor de muziek die je hebt. En dat zouden alle mensen van BREIN en van de overheid zich ook eens moeten gaan bedenken. CD's zijn verleden tijd, streamen en downloaden is nu.

goed, dat was dan weer mijn betoog voor vandaag...
Dan nog iets: De radio aanzetten is toch ook gratis? waarom zou dat dan niet illegaal zijn, zij laten ook muziek horen die 1 persoon heeft aangeschaft en deelt dat nota bene via een nationaal geaccepteerde frequentie met de rest van Nederland! En waarom downloaden dan niet? Zou je dan wel alle muziek die op de radio is mogen opnemen en mogen delen voor niets? dan komt het op hetzelfde neer.
Indien je wilt gaan distribueren dan dien je, je bij de Commissariaat van de Media te melden en die maken Buma Stemra wakker.
Die laatstgenoemde heeft al allerlei kostenmodellen voor jou dienst. M.a.w. wil je een station dan betaal je belasting voor de hoeveelheid muziek die je draait en hoeveel mensen potentieel naar jou kunnen luisteren. Daarnaast mogen ze niet zo maar een heel album zonder reklame onderbrekingen of DJ gewauwel uitzenden. Neen één of twee nummers per uur.
Net zoals de Franse productiewerkers destijds hun 'sabots' in de machine gooiden omdat ze vreesden voor hun broodwinning en vooruitgang, zo (mis)(ge)bruikt de muziek-industrie de huidige wetgeving om internet dwars te bomen.

De content-industrie probeerde ook al met wetgeving de vooruitgang tegen te houden in de fameuze Betamax zaak.

Alle gevestigde bedrijven hebben angst voor innovatie, er gaan rake klappen vallen, net zoals bij de industrialisatie de wevers zonder werk kwamen.. Dat is een zure appel.

Elk bedrijf die te maken krijgt met een dalende inkomsten-lijn moet reorganiseren, mensen ontslaan, opsplitsen en verliesgevende onderdelen verkopen om weer rendabel te worden als de vette jaren voorbij zijn. De muziek industrie had eventjes een gouden eeuw met het opnieuw verkopen van hun hele back catalog op cassetteband, CD en later nog even MD en SuperAudioCD. Dat is nu voorbij.

Toch is er ook winst te behalen: geen schaarste want digitale tracks kun je eindeloos en zonder verlies kopiëren, geen distributie-keten: het vervoer en retailers kunnen overgeslagen worden, geen verpakkingskosten, geen drukwerk (daar werd toch ook al op bespaard..). Stuk voor stuk kostenbesparende delen. Adverteren is ook goedkoper op internet. Let wel: die winst voor de muziekindustrie is weer verlies voor die andere bedrijven!.. De één zijn brood,..

Maar ja, de consument verwacht dan ook een goedkoper product ;)
De muziekindustrie moet simpelweg af van de gedachte van de megawinst op CD verkoop.Ze weten allemaal dat het er aan komt, maar loslaten is nu eenmaal moeilijk.
ook het legaal downloaden heeft geleid tot minder verkopen in CD winkels
vergeet niet dat youtube ook erg makkelijk is.
Waarom betalen waneer ik gewoon muziek vanaf youtube kan luisteren, netjes een eigen afspeellijstje etc.
Ga je daar nog een singletje voor kopen dan?
Hoe verhoudt deze afname zich tot de afname van andere winkels die geduchte concurrenten hebben gekregen online?

Vergelijk deze afname eens met de afname van:
elektronica winkels in het algemeen
boekenwinkels (bol.com)
reisbureau's

Er zijn zoveel oorzaken aan te wijzen voor deze daling: Schaalvergroting van winkels kan ook meespelen. Een media markt die meerdere kleine cd winkels uit de markt drukt.

Ik vraag me af hoeveel cd-winkels die beheerd worden door muziekkenners en een specifieke doelgroep bedienen gesloten zijn.

Dit geeft in mijn ogen wel weer aan hoe graag de muziekindustrie het downloaden van muziek als oorzaak van het kwaad wil aanwijzen.
Meerdere reacties claimen dat de move naar digitale formats en het aanschaffen van muziek online een sterke oorzaak zou kunnen zijn. Echter, hoewel het streamen van muziek via spotify ed. en het aanschaffen van itunes zeker een rol zal spelen kan dat imho niet de belangrijkste oorzaak zijn.

Onderzoek laat zien dat het volume van de verkoop van digitale muziek veel minder hard stijgt dan de daling van CD-verkopen. http://delong.typepad.com...f-the-music-industry.html

Ik ben het met posters eens dat het wijzen naar downloaders te kort door de bocht is. Tenslotte zitten we in een economische crisis en kunnen de prioriteiten van mensen heel goed veranderd zijn (liever games/flatscreen of 3d tv's kopen dan muziek bijv.). Echter sommige van de hier aangedragen oorzaken zijn niet zo belangrijk als men soms voor doet komen.

[Reactie gewijzigd door Spheroid op 23 juli 2024 01:29]

Worldwide Live Music / Concert Revenues (2006 - 2011)

$16.6 billion (2006), $18.1 billion (2007), $19.4 billion (2008), $20.8 billion (2009), $22.2 billion (2010), $23.5 billion (2011)


http://www.grabstats.com/statmain.asp?StatID=70
Ik vond deze reactie in de door jou aangehaalde blog. Volgens mij zie ik in die cijfers een trend... Het zou leuk zijn als de entertainment branche eens beseft/uitdraagt dat mensen geld maar een keer kunnen uitgeven en dat ze ook geen geldpers thuis hebben staan. Persoonlijk denk ik dat artiesten een stuk vrolijker worden van de stijgende lijn in concert omzetten. Tja, dat muziekmaatschappijen daarentegen wat minder geld verdienen door dalende cd-omzetten, is jammer voor ze, maar dat is een effect van veranderende markt, dus is het aanpassen of verzuipen.
Maar rekenen ze daar albums of losse tracks of gewoon totale omzet? Vroeger had je alleen de keuze om een heel album te kopen, vaak zaten er dan ook 7 tracks bij die je eigenlijk helemaal niet wilde kopen, maar je had geen keus als je die 3 andere tracks wel wilde hebben. Ik kan me voorstellen dat ze de klap nu ook voelen nu mensen ook losse nummers kunnen kopen en de omzet daardoor ook lager is.
Daarnaast zijn er tegenwoordig ook zoveel andere dingen waar mensen hun geld aan willen uitgeven dat het ook begrijpelijk is dat muziek minder belangrijk is geworden voor het grote publiek.
Vreemd dat in het artikel gesproken wordt over 'illegaal downloaden' van muziek. Voor zover ik weet is dat nog steeds niet verboden in Nederland, slechts het verspreiden ervan.
Op zich is dat niet zo vreemd. Dat is namelijk hoe de entertainmentindustrie/NVER het blijft noemen. T.net citeert in deze situatie diezelfde branche, als je het oorspronkelijke artikel bij de Metro bekijkt.

edit: Het artikel is al aangepast zie ik. Al vond ik de uitspraak niet zo verwonderlijk :)
edit2: @Gunner; oke dat ben ik wel met je eens.

[Reactie gewijzigd door Cloud op 23 juli 2024 01:29]

Ik snap ook wel dat de industrie het als 'illegaal' beschouwd, en in zoverre snap ik het stukje ook wel. maar dan had het journalistiek gezien als een citaat moeten worden neergezet zodat het duidelijk is dat het een uitspraak is van een persoon en/of organisatie.
NU.NL hanteert ook termen als 'illegaal downloaden' terwijl, zoals eerder gezegd, het in Nederland legaal is om muziek en films te downloaden.

Erg irritant dat allerlei Nederlandse media het 'illegaal muziek/films downloaden' simpelweg overnemen. Dat een NU.NL dat doet, mwa... is al kwalijk genoeg. Maar dat Tweakers.net dat ook doet is zorgwekkend.

Er wordt een beeld neergezet bij de argeloze lezer dat het downloaden van muziek/films illegaal is terwijl dat niet zo is. Vreemd dat media dat zo doen.
Het artikel op nu.nl inmiddels aangepast, de term "illegaal downloaden" wordt niet meer gebruikt: http://www.nu.nl/economie...-cd-winkels-gesloten.html
Grappig, ik heb de redactie van nu.nl namelijk een mailtje gestuurd(voordat het artikel hier op t.net verscheen). Blijkbaar luisteren ze opzich dus wel naar commentaar van lezers :)
er blijft wel staat "legaal downloaden" wat dus nog steeds apart is, want muziek downloaden is altijd legaal.
Ik mis hier nog als oorzaak het opkomen van grote webwinkels als Bol.com en Amazon.com. Wordt hier in de bron over gerept?
Precies. Daar vind je CD's voor de helft van de prijs (of zelfs nog goedkoper) inclusief verzending. Het is eveneens fysiek, die ketens hebben ook magazijnen en moeten hun goederen ook zien te verzenden. Je kan wel zeggen dat ze het moeten hebben van de enorme volumes die ze aankopen, maar dat geldt evenzeer voor een Media Markt of Fnac of...
Tja, 30% meer online verkopen, 30% minder cd-winkels. Klinkt ergens logisch.

Ik gebruik zelf ook Spotify nu (Premium voor een tientje per maand). Koop bijna niets meer... want waarom zou je ook? In de cd-hoesjes stonden vroeger nog altijd songteksten, extra informatie, etc., maar nu biedt een cd echt niets meer ten opzichte van het luisteren via Spotify.

Het enige gemakkelijke is dat je het zonder gedoe direct in de auto kunt afspelen.
:D
Tja, 30% meer online verkopen, 30% minder cd-winkels. Klinkt ergens logisch.
Dat zou logisch zijn als online verkopen even groot waren als de verkopen in cd-winkels.
Maar nee, die 30% afname is veel groter dan de 30% toename.

Ik download af en toe wat via iTunes, maar dat is dan alleen voor tussendoor. De meeste albums koop ik toch nog steeds in de vorm van een fysieke cd en dan rip ik ze zelf wel naar mp3 voor op m'n mediaspeler. Albums die ik via iTunes heb gekocht, koop ik daarna ook nog weleens fysiek, gewoon omdat er voor mij nog een duidelijke meerwaarde in zit: over het algemeen betere kwaliteit (afgezien van de slechte mastering van tegenwoordig) en geen gedoe met torrent- en usenetprogramma's want dat vind ik wel zo onoverzichtelijk.

Ergens las ik iets over kopieerbescherming en drm op cd's, maar daar ben ik de afgelopen jaren nog nooit tegenaan gelopen en ik heb meer dan 400 cd's geript.

Overigens geef ik zelden meer dan 9 euro uit voor een cd, dus de bewering dat cd's met 20 euro veel te duur zijn, slaat nergens op. Tweakers volgen altijd de Pricewatch of vergelijkbare sites om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, behalve als het over dingen gaat die ze niet kopen, dan geldt opeens de prijs van de duurste winkel. Die komt uiteraard beter uit voor de argumentatie, maar scheef is het wel :P
Ik koop best vaak nog een fysieke cd. Maar eigenlijk nooit meer in een winkel in nederland. Wel via Amazon bijvoorbeeld omdat ik daar vaak een cd voor een eurootje 8 - 10 op de kop kan tikken die bij FRS vrolijk 17 euro kost. Keuze makkelijk gemaakt.
Inderdaad, ik ga ook geen 17 euro voor een cd uitgeven.

Twintig jaar geleden begon ik met het kopen van cd's, die waren toen meestal 40 gulden en toen moest je ze wel bij Free Record Shop of vergelijkbare ketens of platenzaken kopen, want via internet uit het buitenland halen was toen nog geen optie. Omgerekend is dat ruim 18 euro.

De huidige prijzen van 10 euro (voor populaire cd's bij Media Markt) voor een cd zijn dus eigenlijk al laag. Ik vind het in ieder geval geen geld.

De bewering:
Tegen betaling muziek downloaden heeft volgens de NVER slechts een marktaandeel van 8 procent in Nederland. Wereldwijd downloadt rond de 30 procent van de consumenten tegen betaling muziek.
vind ik wel interessant. Hangt dit samen met het feit dat downloaden in Nederland in tegenstelling tot in veel andere landen niet illegaal en strafbaar is? In dat geval betekent downloaden dus wel degelijk inkomstenverlies voor de muzieksector.

[Reactie gewijzigd door Canaria op 23 juli 2024 01:29]

Dat had ik me dus ook bedacht.

Aangezien ik eigenlijk alleen maar buitenlandse muziek koop zit ik niet vast aan Nederlandse winkels en als de fysieke winkels inderdaad dat soort woekerprijzen hanteren vind ik het niet raar dat de verkopen dalen.
sowieso een fysieke CD is onhandig. Ik heb thuis mijn hele CD verzameling in mapjes gedaan. Maar daar zoek ik nooit meer in. Alles wat op mijn PC, staat zoekt een heel stuk makkelijker. Overzetten naar een iphone is dan ook een stuk makkelijker.
In het artikel staat overigens helemaal niet of tegen betaling muziek downloaden uit buitenland zoals itunes, is mee gerekend. Als die 30% is toegenomen, dan zijn de juist verkopen toe genomen. Iedereen koopt dus digitaal, behalve een aantal grijze wollen sokken figuren.
Tegen betaling muziek downloaden heeft volgens de NVER slechts een marktaandeel van 8 procent in Nederland.
Er wordt over 8% gesproken in Nederland, daaruit wordt er voor mij nog niet duidelijk of dat alleen verkopen in Nederlandse webwinkels zijn... alhoewel dat wel een vrij logische conclusie is. Maar dan nog zullen aankopen in het buitenland echt geen 30% zijn aangezien je voor dergelijke winkels meestal een creditcard nodig hebt en dat is nou net het minst gebruikte betaalmiddel in ons land.

En nog lang niet iedereen koopt digitaal, want het artikel geeft al aan dat fysieke exemplaren nog altijd veruit domineren... als ik een album goed vind dan haal ik ook nog altijd een fysiek exemplaar welke ook direct in een koffer verdwijnt na digitalisatie... Ik heb het origineel dus ik mag dan sowieso vrijuit backups maken ;) Je zal bij mij in de auto of in de kast nooit een origineel exemplaar vinden, sowieso omdat ik mijn medemens niet vertrouw... niet dat mijn vrienden pikken, maar voorzichtig zijn met spullen van een ander zijn er echt maar weinigen.

Maar goed, dit onderzoek kan ik sowieso niet serieus nemen omdat het overduidelijk met oogkleppen op is gedaan, sowieso het niet eens noemen van de economische crisis en dat daardoor 90% van alle markten gekrompen zijn is blijkbaar nutteloze info en daarom niet meegerekend in het onderzoek... belachelijk. Sowieso is de relatie tussen (illegaal) downloaden en de teruglopende verkopen van media nog nooit bewezen... kan ook niet omdat tot DIT jaar de totale omzet nog altijd stijgende was en de huidige terugval wel meer logischere verklaringen heeft dan illegaal downloaden.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 23 juli 2024 01:29]

Illegaal downloaden van muziek? Dat bestaat voor zover ik weet in Nederland niet. (omdat het legaal is)
Terechte kritiek, ik heb het bijgewerkt.
Dat viel mij ook op. Tenzij je met torrents of p2p download en dus ook een beetje upload, is het downloaden van muziek legaal. Brancheorganisaties (Brein e.d.) willen ons echter maar al te graag laten geloven dat muziek downloaden illegaal is.

Ik koop wel degelijk nog wel cd's, maar dan alleen van mijn favoriete bands.
De muziek die ik download zou ik anders toch niet kopen, en op deze manier kan ik er wel naar luisteren, waardoor ik ook wat meer cultuur meekrijg.
Zie ook dit artikel: TNO: economische effecten filesharing per saldo positief

Edit: link gefixt

[Reactie gewijzigd door Bakko op 23 juli 2024 01:29]

Anoniem: 233879 @Bakko28 februari 2011 15:07
leuke link, klikt alleen niet.
Uploaden is ook gewoon legaal in Nederland. Typisch zo'n Internet fabeltje wat telkens weer op komt. Uploaden van muziek valt gewoon onder de uitzondering thuiskopie, zowel in Nederland als in het Europese directive.
Illegaal downloaden en hogere lasten worden als de grootste oorzaken van deze trend genoemd.
Ik had gedacht dat de voornaamste oorzaak zou zijn "een cd past niet in je ipod en je kan hem niet rippen door drm"
Muziekcds zijn al een tijdje DRM vrij. Maar tegenwoordig duurt het langer om een muziekcd te rippen dan er een te downloaden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.