GoDaddy vervangt .com door .co als standaard-tld

GoDaddy, 's werelds grootste domeinregistreerder, selecteert niet langer automatisch de .com-extensie wanneer iemand een domeinnaam wil registreren. In plaats daarvan wordt voortaan de Colombiaanse extensie .co gekozen.

Dat meldt de website DomainNameWire. GoDaddy registreert grofweg de helft van alle nieuwe domeinnamen, waardoor de beslissing een grote toename van het aantal .co-domeinnamen tot gevolg kan hebben. GoDaddy heeft het vervangen van .com door .co niet toegelicht, maar waarschijnlijk is de beslissing ingegeven door het feit dat er steeds meer .com-domeinnamen bezet zijn, met als gevolg dat de keuzevrijheid bij het aanvragen van nieuwe domeinnamen sterk is verminderd.

In tegenstelling tot .com is .co echter geen generieke top-level-domeinnaam, maar een land-specifieke. Het is de officiële extensie van Colombia. Net als bijvoorbeeld de tld's van Montenegro, Micronesia en Tuvalu, respectievelijk .me, .fm en .tv, is de Colombiaanse dankzij zijn afkorting ook interessant voor buitenlandse partijen: 'co' wordt in Engelstalige landen als afkorting van 'corporate' of 'company' opgevat.

Ook wordt '.co' door sommige landen als second-level-domein gebruikt: bedrijven in het Verenigd Koninkrijk registreren hun domeinnaam bijvoorbeeld als '.co.uk'-adres. Voor domeinregistreerders is de nu nog grotere keuzevrijheid bij .co-domeinnamen een voordeel. Een .co-domein kost gemiddeld echter wel drie keer zoveel als een .com-domein.

GoDaddy .co

Door Joost Schellevis

Redacteur

14-11-2010 • 14:04

71

Reacties (71)

71
63
26
0
0
19
Wijzig sortering
Kan leuk worden als mensen .com verwachten en denken dat .co een typefout is en zo op de verkeerde pagina uitkomen :P
Inderdaad. Je krijgt nu eigenlijk dezelfde namen nog een keer, maar dan met een letter minder in de tld.

Wordt er niet duidelijker op..
Volgens mij is dit een typisch geval van 'oeps'. Op welk niveau weet ik niet maar ik kan me niet voorstellen dat die ".co" expres is gekozen.

Als internet veteraan vraag ik mij altijd af waarom die lui in de verenigde staten hun eigen land-tld praktisch niet gebruiken. De meeste gebruikers daar weten volgens mij niet eens van het bestaan van ".us", ook Godady laat het niet zien, al is "too.us" wel via hen geregistreerd.

Helaas zijn de varianten 2.us, to.us, two.us too.us en dergelijke al vergeven (zie http://www.neustar.us/ and http://www.whois.us/), zo ook 'r.us' en 'are.us' (voor ToysAreUs).
Net gekeken, staat inmiddels weer op .com ingesteld dus lijkt mij ook een foutje te zijn geweest. In het artikel wordt overigens veel gespeculeerd, is er niet bij GoDaddy nagevraagd of dit een bewuste keuze is geweest, en zo ja wat de redenen zijn geweest voor GoDaddy om die beslissing te maken...
Verschil is niet alleen dat maar ook de prijs:

com domein $11,99 (zonder coupons)
co domein $ 29.99

Verschil is dus maar liefst $18 per domein. Een verschil dat je senl zal zien lijkt me.

Tekort aan com domeinen zal niet het probleem zijn, waarschijnlijk verdient men meer aan de .co domeinen.

En ff snel een check coke.co is al vergeven ;-)

[Reactie gewijzigd door bbob op 29 juli 2024 05:26]

En bij .com kun je domeinen een paar dagen 'op zicht' hebben. Geen idee of dat bij .co ook zo gaat.
Dat soort (tijdelijke) domeinen wordt vaak misbruikt voor spam.
Ik denk dat een bedrijf als Tesco maar wat graag www.tes.co zal registreren. Momenteel hebben ze http://www.tesco.com/ en is Amazon ze al voor op www.tes.co. Overigens zie ik dit als negatief, want voor elke 'legitieme' registratie zullen er weer 10 anderen zijn die zo'n logisch domein gaan kapen voor hun eigen financiele gewin.
Volgens mij is dit echt puur uit winst oogmerk. En daarbij lees je er ook nog eens snel overheen.
Hoe zouden ze hier extra geld uit kunnen slaan? Omdat mensen misschien per ongeluk een .co registreren en dan alsnog een .com moeten aanschaffen? :?

edit: Ik had gemist dat .co duurder is. In dat geval vind ik het persoonlijk wel een smerige tactiek.

[Reactie gewijzigd door Neko Koneko op 29 juli 2024 05:26]

Dan ben je toch ook een beetje dom. 8)7
Vraag me af of Colombia hier geen bezwaren tegen heeft.
En je weet nou niet meer of een .co uit Colombia komt of niet.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 29 juli 2024 05:26]

Als ze in Colombia net als in Nederland een organisatie hebben die de registraties bijhoudt (in Nederland is dat SIDN) dan zal er in Colombia zelf ook verdient worden aan deze verkoop. Het lijkt mij in dat geval sterk dat er bezwaren zullen zijn ;).
Waarom zouden ze daar bezwaren tegen hebben?
Als Nederlander heb ik ook een .be TLD geregistreerd. Alle leuke .nl's waren al geregistreerd, de .be was nog vrij.
Je hoeft niet per se inwoner van een land te zijn om een TLD te kunnen registeren.
Dat is afhankelijk van het land of die vereiste er is. Voor sommige TLDs is die eis er wel.
Voor mijn .IE domein (Ierland) moest ik anders een bewijs van adres opsturen.
Als jij in google bovenaanstaat met jouwkeuze.be en daaronder staat jouwkeuze.nl zal de NLer (als dat je doelgroep is) in de meeste gevallen op de 2e link klikken !!
En waarom niet? Ik vind het over het algemeen sympathiekere mensen...
Voor een deel is dat gewoon *te* vriendelijk willen zijn. Als fietser moet ik vaak de wagens aanmanen om verder te rijden in plaats van voor mij te stoppen op zo'n locaties :P In Nederland heb ik altijd het omgekeerde voor: ik zou mogen rijden, maar ze zouden me nog liever de baan afrijden dan te stoppen... (niet altijd, maar het gebeurd toch altijd als ik eens een stuk in Nederland zit)

Meer on-topic: lijkt me op het eerste zicht toch ook wel een uitbuiting. Bij een kleinere onderneming zou ik nog kunnen denken dat het een typ fout of onvoorzichtigheid was bij het schrijven van de code van die dropdown-lijst. Maar bij zo'n groot bedrijf geloof ik daar niet in. Ik hoop echt dat er niet al te veel mensen gaan intrappen. En anders zie ik nog wel een hoop klachten hun weg opgaan.

Columbia zal hier zeker geen bemerkingen op maken, elke extra persoon dat zo een account aanmaakt is voor hen pure winst.

Wat me trouwens wel opviel was dat als je de dropdown lijst opent, .com wel als eerste in de lijst staat. User-interfacegewijs is dat ook al niet zo koosjer.
Anoniem: 331537 @Wahloh14 november 2010 15:09
ja want elke belg is hetzelfde...

waar gaat deze discussie toch om, net alsof wij een soort dier zijn. :/
Omdat we liever zeker zijn dat alles veilig en wel gebeurt dan dat we misschien die fietser aanrijden als hij niet uitkijkt?
offtopic: volgens mijn rijinstructeur worden op rotondes heel veel fietsers kapotgereden...
Niet per se. Eerder gewoon omdat de .co-domeinnamen duurder zijn
Ja, ik denk eigenlijk dat het puur een vorm van misleiding is voor mensen die 'even snel een domein willen registreren'...

Immers heb jij ooit geprobeerd om naar een .co domein te gaan? Ik niet...
Volgens mij is dit echt puur uit winst oogmerk.
Dat is het toch doorgaans bij dit soort beslissingen?... ;)
Nice. /sarcasm

Ieder verstandig bedrijf zal nu ook haar domeinnaam met .co registreren, als vangnet voor typo's vanuit de klant, waardoor we uiteindelijk weer terug bij af zijn.

Daarnaast weer een lekkere manier voor phishing sites om onwetende mensen op te lichten door een populaire site te copy-paste-n (met het enige verschil dus .co ipv .com) en zo gegevens te ondervangen.

Misschien is het een beter idee voor domeinregistreerders als GoDaddy om eigenaren van (lang) inactieve domeinen te informeren over de mogelijkheid om namen weer vrij te geven. Lijkt in dit opzicht een beetje op het tekort aan huidige IP adressen.

En btw, waarom zou een beetje respectabel bedrijf zich willen associëren met Colombia? Domeinextensies zeggen tegenwoordig niet meer zo heel veel, maar toch zullen mensen de link leggen met het stereotype drugsstaat als ze .co in gaan typen.
inactieve domeinen te informeren over de mogelijkheid om namen weer vrij te geven
En vervolgens worden ze gekaapt?
Ik vraag me af of dit beleid is van GoDaddy.com of gewoon een typfout... .com staat nog steeds bovenin het uitklaplijstje (.co staat inderdaad op de tweede plaats, voor .info, .net, en .org)
Ik denk beleid, en dat het onduidelijk is voor de klant maakt ze niet uit. Ik heb een klant die zijn website bij GoDaddy heeft , en ik heb nog nooit een site mee gemaakt met zo'n slechte interface. Tegen de tijd dat je een database hebt opgezet of ergens in de filemanager zit ben je vele pagina's (en vooral ook aanbiedingen...) verder.
Totdat Colombia met een gril van haar politiek te maken krijgt en alle buitenlandse 'co' houders ineens met andere regels te maken krijgen. Voor een nl domein was tot voor kort ook een kvk nodig, niets let Colombia om dit soort eisen ook ineens te stellen.
Het staat alweer op .com hoor!
Okey, dit was gewoon een stunt.

Gratis en voor niets reclame.
Heel goed, heb zelf ook al een voorraadje .co domeinnamen waarvan een aantal in gebruik en een aantal als investering. Hoe groter .co wordt hoe beter voor mij dus ;)
Anoniem: 172410 @Bender14 november 2010 23:38
Fijn. Ik vind het vervelend om te zeggen, maar dat soort 'investeringen' is precies wat de markt verziekt. Als we nu eens allemaal gewoon alleen de domeinen registreerden die we nodig hebben en graag willen gebruiken dan zou het leven voor kleine partijen al een stuk makkelijker zijn. Maar nee, als je dan al een naam kiest die niet door iemand anders in gebruik is dan moet je wel weer diep in de buidel tasten omdat iemand als een dolle allerlei domeinen heeft opgekocht.

Wat mij betreft is deze handelswijze net zo failliet als het hele patentenverhaal. Use it or lose it zou de goede insteek zijn, zodat iedereen optimaal gebruik kan maken van de mogelijkheden die het internet biedt. Dit is geen investeren, dit is graaien.
Slechte ontwikkeling dit. Ik vind dat een tld beschrijvend moet zijn en voldoende uniek. .co gaat gewoon gebruikt worden als alternatief voor .com en dat maakt het er niet overzichtelijker op. Misschien is het handiger als domeinnamen descriptief moeten zijn; internationaal opererende bedrijven .com, nationale met een landen tld, en eventueel wat extra domeinnamen voor tv/radio/porno.

Bovendien zou ik niet geassocieerd willen worden met Colombia en inderdaad, als ze er daar opeens geen zin meer in hebben kun je fluiten naar je domeinnaam.
Anoniem: 167912 @Mj2sL14 november 2010 16:54
internationaal opererende bedrijven .com, nationale met een landen tld,
wat met bedrijven die nationaal beginnen maar beslissen uit te breiden naar het buitenland?
eventueel wat extra domeinnamen voor tv/radio/porno.
.tv en .fm bestaan al maar zijn in feite ook landspecifiek zoals in het artikel staat.
waarom trouwens specifiek radio, tv en porno, en niet bijvoorbeeld sport, luchtvaart en films?
Volgens mij bestaat het .aero TLD voor de luchtvaarindustrie zelfs al.

http://en.wikipedia.org/wiki/.aero
www.klm.aero werkt hier gewoon :)

YouTube doet dit trouwens ook, die gebruikt voor korte urls een .be domein

youtu.be
Maar dat is ook gewoon leuk bedacht, zoals twk.rs
Anoniem: 167912 @Medidem14 november 2010 19:59
ah! wist ik niet.
Het was uiteraard maar een voorbeeld
Anoniem: 140398 14 november 2010 15:15
http://biere.co/ was helaas al bezet
Snel! ta.co is nog vrij!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.