Zotac introduceert GTX 460 voor overklokkers

Zotac heeft een GTX 460 ontwikkeld met het oog op overklokken. De videokaart is dan ook voorzien van een uitgebreid energiesysteem voor de gpu en er zit een koeler van 465 gram op, die drie uitbreidingsslots in beslag neemt.

Expreview heeft de GTX 460 Extreme van Zotac al aan een test onderworpen. De GF104-chip draait normaal op 675MHz, maar Zotac overklokte de gpu naar 850MHz. Het geheugen heeft een kloksnelheid van 4000MHz in plaats van 3600MHz en de geheugenchips zouden zelfs in staat zijn om op 5000MHz te draaien. De geheugencontroller van de gpu laat die snelheden echter waarschijnlijk niet toe. Door de gpu automatisch te laten overklokken wist Expreview een gpu-kloksnelheid van 923MHz te bereiken, terwijl het geheugen op 4240MHz liep.

Om dergelijke kloksnelheden mogelijk te maken, nam Zotac het pcb onder handen. Zo werd het voedingssysteem van de gpu naar acht fasen uitgebreid, terwijl het geheugen door twee fasen van stroom werd voorzien. Tevens werd praktisch de hele videokaart met heatsinks bedekt en als laatste werd de koeler vervangen door een exemplaar dat 465 gram weegt en drie uitbreidingsslots in beslag neemt. De 120mm-fan zal verder vrij stil zijn, terwijl deze toch veel lucht kan verplaatsen. De gpu bereikte onder load dan ook slechts een temperatuur van 65 graden Celsius.

Uiteraard brengen de hogere kloksnelheden ook een hoger energieverbruik met zich mee. Wat de videokaart gaat kosten en wanneer deze te koop is, is nog niet bekend.

Zotac GTX 460 Extreme Zotac GTX 460 Extreme Zotac GTX 460 Extreme

Door Marc Rademaker

Redacteur

30-09-2010 • 09:35

35 Linkedin

Reacties (35)

Wijzig sortering
die drie uitbreidingsslots in beslag neemt.

Zoo, dat is nogal wat ruimte! Dan mag je wel een grote kast hebben, anders heb je nooit genoeg ruimte voor al je andere hardware!
Anoniem: 126717
@p0st30 september 2010 10:18
Als ik zo kijk is 4-slots eigenlijk een betere term. Met 3 slots lijkt het me dat die fan zowat tegen de kaart ernaast gaat zitten, en dan heb je veel minder airflow.
Of zie ik dat verkeerd? (Het derde plaatje laat me net niet genoeg zien hoe breed hij is.)
Niet alleen de airflow komt in het geding maar dan lijkt mij dat hij dan de bijkomend warme lucht van de 2de kaart opzuigt wat ook niet bevoordelijk is.

Het zou mooi zijn om een review te zien met deze kaart in SLI howel ik denk dat met z'n kaart SLI voorlopig overbodig is .
een fototje http://www.expreview.com/...tacGTX460EX/DSC_05271.gif

een leuke kaart voor in mijn (lan) pc. En DX 11 en goed te overclocken O-) wat wil je nog meer??.

Over de stroom rekening maak ik me tog geen zorgen ik heb "groene energie" 8)7
Hoeveel slots zitten er in een gemiddelde PC naast de videokaart dan tegenwoordig?

Vroeger had je hier geen ruimte voor, toen je geluidskaart en NIC nog in je bak zaten, maar tegenwoordig zitten die allemaal onboard op je mobo.
Er zijn ook nog mensen die wel een geluidskaart hebben. Hoewel ik wel denk dat die 3 slots niet onoverkomelijk zijn, het aantrekkelijke van de gtx 460 is imo toch de SLI prestaties. Dat lijkt mij weer lastig met een klomp als deze kaart.
gelukkig kun je tegenwoordig ook PCI-E geluidskaarten krijgen die je ook boven je videokaart kunt prikken (bij mij dan)
En tel daar je netwerkkaart en misschien een tweede videokaart bij op en het past echt niet meer. 3 is gewoon teveel
Anoniem: 104189
@p0st30 september 2010 09:49
Voortbreien op die 3 sloten die de koeler in beslag neemt;
Het scheelt dat steeds meer meuk onboard zit maar ik ben het met je eens dat hij vrij, uhum, fors is. De reviewers schrijven er wel bij dat ze hem ervaren als 'quiet' onder load en 'very-quiet' wanneer idle.
Dat is -imo- erg prettig.
Ik heb een GTS250 met een Scythe Musashi erop en die neemt ook 3 sloten in.
Heb gewoon een standaard kastje, en kan daar zeer goed mee uit de voeten, alleen is dit veel stiller dan de meukfan die er eerst op zat :P
Zeg maar gerust je moederbord. Tenzij je een mini-htpc bouwt heb je die ruimte wel, alleen op mijn mobo zou het meteen het tweede pcie slot in beslag nemen.
De meeste mensen hebben niet eens een geluidskaart in het systeem, ruimte zat. desnoods neem je een pci-e geluidskaartje of stop je de geluidskaart helemaal onderin.
62 graden met deze kloksnelheden :)
Dat is niet niks zeg!

Ben dan ook benieuwd of je nog verder kan oc'en!
Als hij dezelfde temperatuur aan kan als de standaard!
Maximum GPU Temperatuur (in C) 104 C

Op een gegeven moment zal je denk ik niet meer verder kunnen?
104C is echt veel te warm voor een videokaart om zijn functionaliteit te behouden..
De maximum temperatuur wordt aangegeven om aan te geven wat hij aankan voordat hij stuk gaat :P
nee maar ik bedoel dat als je dan tot 80 graden gaat er nog niet veel aan de hand is ;)
Goed voor de kaart is een ander verhaal :+
je kan nog wel verder gaan, er zijn zat kaarten in cheap-ass kastjes die elke dag 90 graden worden en die ook gewoon nog werken. vriend van me heeft een 4850 die bij zware games tot 92 graden kon worden en nog steeds niet ging terugclocken.
Die kaart doet het nu ook nog gewoon goed
Mijn 9600GT'tje heeft ook jarenlang rond de 95 graden gedraaid onder frequente load, werkt nog steeds. Sowiezo vraag ik me wel af waar de temp sensor zit op dat ding dan, aangezien als ik het nu vergelijk met mijn GTX470 die draait onder load met de volgende temps: GPU Ambient ~60, GPU Memory Temp ~90

Het is met name het geheugen wat zo heet wordt, als op de sensor van de 9600GT daar ook ergens zit is de temp niet eens zo gek veel verschillend.

Daarnaast vind ik het voor GPU temps nog wel mee vallen. Ik weet nog wel op de hete zomerdaagjes mijn AMD Athlon XP 1800+ stock gecooled, ding draaide nog wel eens tegen de 90 graden. Toch heeft het het gewoon 5 jaar volgehouden en nooit enig probleem geleverd.

Veel hardware is toch nog best robuust wat dat betreft :p. Alhoewel mijn CPU's hedendaags toch wel een stuk lager op temp liggen, lol.
Ziet er goed uit, nette temperatuur met zo'n overclock!

Maar zie ik nou een stuk tape op de 2e foto? :9 Hoop dat 'ie toch van zichzelf wel in elkaar blijft ;)
Zoals te zien op foto 3 is het stukje tape er om het fankabeltje niet in de fan zelf te laten draaien... Niet de mooiste en properste oplossing, maar ik heb er wel het vertrouwen in dat ze dit op gaan lossen voor ie op de markt komt.

Verder een beest van een koeler, maar net iets té groot voor mij... Als ik een 460 neem, zou ik er onmiddelijk 2 nemen in SLI, en dan wordt het iets té krap...
Ik vraag me altijd af hoe ze op zoon kaarten winst kunnen maken, ik kan niet echt geloven dat er zo veel mensen zijn die zoon kaart zouden willen. Maar ik moet wel toegeven dat ze wat moois gemaakt hebben zoals ik het zo lees.
Gamers en hobbyist-pc-bouwers zullen anders al gauw zo'n kaart interessant vinden.
Een mooie non default pcb lay-out moet ik zeggen.
Maar hadden ze niet beter er een 3-slots kaart van gemaakt.

Op 1 slot 2 dvi + 1 hdmi en dan 2 slots als rooster en een ventilator die de warmte
afzuigt naar buiten.

Probleem is nog altijd 'wetenschap' ...warmte stijgt, dus blijft het onder de kaart hangen.
Fan zuigt dus gedeeltelijk warme lucht aan en blaast deze terug tegen de kaart...

Direct naar buiten afvoeren lijkt me nog steeds iets efficienter...ook al heb je een mega airflow in je case.
Dat het beter is om de warme lucht naar buiten af te voeren ben ik met je eens. Daarnaast kan je je afvragen hoe warm de lucht onder de kaart blijft. Het is geen afgesloten compartiment, dus er zal altijd warmte ontsnappen. Ook nog: de fan blaast de lucht tegen de kaart aan van de onderkant. Deze lucht moet weer ergens heen en zal naar alle richtingen opzij gaan. Een gedeelte zal zo ook eenvoudig naast de kaart komen en normaal kunnen opstijgen...

Daarbij, om je nu lucht van 20°C of van 30°C tegen de kaart aanblaast, tov 60-70 graden is het nog altijd een behoorlijk temperatuurverschil.

Uiteindelijk draait het om het vermogen wat omgezet wordt in warmte. De GPU kan wel 65°C worden, maar als het een laag vermogen afleverd kan je nog steeds met een klein koelsysteem uit de voeten.

Wil je dit een beetje leuk bekijken zou je eigenlijk een setup in de openlucht moeten zetten met een normale ventilator erop. (dus zo'n wit ding wat massaal bij de kruidvat verkocht wordt in de zomer) Daarnaast de boel dan in een kast inbouwen en kijken wat het verschil is.
Damn, dat is echt een groot apparaat. Daar heb je wel veel ruimte voor nodig. Ik vraag me af hoe lang zo'n kaart meegaat als die op zulke hoge snelheden draait.
3 slots

@Reemprive
Ik denk niet dat dit nog in SLI gaan passen, tenzij je de koeling aanpast. Wat ik me dan afvraag hoe zou waterkoeling presteren ten opzichte van de koeler die er nu op zit.
Doet me denken aan een Acelero S1 + fan. Dat was een superstil ding, dus als deze net zo stil is... dan heb ik spijt van mijn MSI Cyclone....
Ok, hij neemt veel ruimte in beslag, maar als je die ruimte beschikbaar hebt...

65 graden onder load bij een meer dan mainstream videokaart waar serieus op te gamen valt is absoluut niet slecht. Als ik het niet verkeerd heb presteert die GTX460 standaard al ongeveer tussen de 5770 en 5850. Ga voor de prijs maar uit van rond de 160 euro, absoluut niet verkeerd dus.

Erg benieuwd naar reviews dus :)

[Reactie gewijzigd door I-Heine-I op 30 september 2010 11:25]

ze hebben nu in ieder geval wel de VRM en memory heatsinks erop! Dit is naar mijn idee toch een interessante kaart, waarbij zotac tenminste al hoog heeft ingezet met 850MHz, ipv de 780MHz die de HAWK van MSI heeft (en MSI schepte op met 1GHZ barriere etc). Maar ja, aan de andere kant, is de 923MHz wel maar "marginaal" sneller dan de Colorful GTX460 die standaard al op 900MHz geclocked is.....

EDIT: ik lees net dat de Colorful specs van 900MHz niet kloppen:

Update Sep 28, 2010: We received a review sample for TechPowerUp now and the correct clock speeds are 675/900 in normal mode and 820/1000 in Turbo mode. According to Colorful, the "900 MHz" information was leaked by some 3rd party and never confirmed by the vendor itself.

Bron:
http://www.techpowerup.co..._iGame_Graphics_Card.html

Staat ook up hun website zelf:
http://en.colorful.cn/Pro...41-42df-a9f1-3b9f122ed0fc

Dus deze Zotac staat nu met de eVGA GTX460 FTW op de 2e plaats :) (1= POV beast)

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 1 oktober 2010 16:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee