Microsoft: Windows 7 detecteert accuproblemen correct

Volgens Microsoft zijn de problemen met de accuduur en de bijbehorende meldingen die gebruikers daarover van Windows 7 krijgen, niet de schuld van het besturingssysteem. De accu's zouden daadwerkelijk problemen vertonen.

Vorige week verschenen berichten dat Windows 7 onterecht problemen met laptopaccu's signaleerde. De software zou voor lagere accuduur zorgen en zelfs na installatie van een ander besturingssysteem zouden de betreffende accu's niet meer volledig opgeladen kunnen worden. Microsoft heeft de voorvallen onderzocht en daarbij contact opgenomen met de klagende klanten, helpdesks en pc-fabrikanten. Bovendien heeft de softwarefabrikant de feature in Windows 7 nog eens grondig onder de loep genomen, zegt Steven Sinofsky, president van de Windows-afdeling bij Microsoft.

"In alle onderzochte gevallen heeft Windows 7 simpelweg correct een haperende accu gedetecteerd", schrijft Sinofsky. Hij wijst erop dat accu's na verloop van tijd altijd in kwaliteit achteruitgaan en na ongeveer 12 maanden merkbaar vaker opgeladen moeten worden.

Volgens Sinofsky kunnen accu's een indicatie geven van de capaciteit bij de laatste keer volledig opladen, waarna Windows 7 aan de hand van de originele capaciteit van het model de mate van degradatie berekent. Bij meer dan 60 procent degradatie slaat Windows 7 alarm. Windows XP en Vista geven dergelijke meldingen niet.

De problemen met meldingen over gebrekkige accucapaciteit zouden dan ook veroorzaakt worden door de onbekendheid van gebruikers met de staat van hun accu. Ook bij klachten over de accu-status van nieuwe pc's bleek volgens Sinofsky steevast dat gebrekkige hardware de oorzaak was. Microsoft raadt gebruikers die de melding krijgen en denken dat hun accu wel in goede conditie is, aan om contact met hun laptopfabrikant op te nemen.

Windows 7 capaciteitsmelding accu

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-02-2010 • 12:47

173

Submitter: the_shadow

Reacties (173)

173
157
114
4
0
2
Wijzig sortering
Een handig programmaatje, beter dan in gelijk welke Windows, is Batterybar (Google :)).
Er is een gratis versie van beschikbaar.
Na enkele dagen/weken kan hij je perfect, tot op de minuut, duidelijk maken hoe het met je batterij gesteld is. Ook geeft hij aan hoeveel de batterij al versleten is.

Ik gebruik het nu al enkele maanden en moet zeggen dat het veel beter werkt dan de ingebouwde versie in Windows.
Anoniem: 22659 9 februari 2010 12:51
Ik vind het jammer dat er niet een eenduidige mededeling wordt gedaan naar de consument over hoe je het beste kunt omgaan met een accu. Ik gebruik mijn laptop hoofdzakelijk thuis en heb nu te maken met een accu die zo goed als dood is. Ik heb echter geen idee hoe ik een volgende accu in leven moet houden. Je kunt een hoop info vinden over Li-ion, maar die info is verspreid over vele bronnen. Daarnaast vindt ik het een taak van MS om een hulpprogramma te leveren bij Windows dat je accu in de gaten houdt en updates geeft over de status ervan (liefst icm een aanbeveling om hem bijvoorbeeld van de netvoeding af te halen).
Afgezien van dat laatste puntje (wanneer de stekker eruit halen) doet Windows 7 dat allemaal dus al. En dat terwijl het mijns inziens iets is wat de fabrikant gewoon hoort de doen. Dat is de partij die je de (vrij korte) garantie geeft op je accu en zou dus ook moeten helpen bij het zo lang mogelijk in leven houden van diezelfde accu. Tenslotte kennen zij de hardware die ze leveren het beste, niet Microsoft.

Overigens even puur uit interesse: wanneer moet je de stekker van de netvoeding eruit halen? Wat is goed/wordt aangeraden?
Overigens even puur uit interesse: wanneer moet je de stekker van de netvoeding eruit halen? Wat is goed/wordt aangeraden?
Voor een lange levensduur van de accu kun je natuurlijk beter zoveel mogelijk op netstroom werken.
true maar sommige laptops daarintegen blijven de accu van stroom voorzien,

het beste zou dus zijn om je accu net als batterijen op een droge en koele plek te bewaren. terweil je laptop aan het net hangt.
Volgens zijn dat allemaal verhalen uit de oude doos... een laptop is tegenwoordig wel slim genoeg de accu met rust te laten als er netstroom is.
Ligt denkik toch echt aan de keuzes van de fabrikant voor de productie. Ik denk dat er nog steeds laptops zijn waar de spanning ook altijd naar accu loopt. Maargoed dit zou je van iedere aparte fabrikant dan moeten weten...
"Volgens mij" is in dit geval niet goed genoeg, en uw stelling is ook niet waar in de meeste gevallen.
Mensen verwachten voor weinig geld de hoofdprijs, denk je echt dat in een nieuwe laptop van 400-500 euro er (meestal) nog geld over is om een regulator voor de accu te maken?
Niet dus. Bijna alle laptops blijven de accu lekker opladen en aangezien een accu altijd weer een klein beetje ontlaad, blijft er een continu laadprocess in de gang.
Dit is niet extreem slecht voor de accu ofzo... maar goed is het zeker niet.
Ik vroeg me dus al een hele tijd af of dat inderdaad beter zou zijn om de accu er gewoon uit te halen als ik thuis werk. Zal ik dan maar doen voortaan.

Trouwens, mijn Asus laptop + Win 7 zegt dat hij niet wordt gecharged als ik aan het net hang en hij opgeladen is, dus wat dat betreft heb ik het idee dat het geen probleem zou mogen zijn om de accu er in te laten zitten. Maar goed, beter safe than sorry, zullen we maar zeggen.
[...]
Voor een lange levensduur van de accu kun je natuurlijk beter zoveel mogelijk op netstroom werken.
Je begrijpt dat dit natuurlijk wel een enorm paradox is aangezien je een accu in je notebook hebt óm hem te gebruiken.

Ik denk dat je als gebruiker gewoon moet accepteren dat een batterij na een tijd vervangen moet worden. Het is gewoon een slijtdeel in een notebook cq portable device.
Correctie: je hebt een accu in je laptop zodat je de laptop ook buiten kan gebruiken.
Dat wil niet zeggen dat je het niks uitmaakt als je de laptop thuis ook op de batterij laat draaien.

Hoe vaker je de batterij gebruikt, hoe sneller hij zal slijten. Het is zeker wel aan te raden om, wanneer het maar kan, de laptop aan het netstroom te hangen.
Zoiets vermoedde ik ook al, alleen mig29 noemde het zo specifiek dat ik even dacht iets compleet gemist te hebben in mijn leven. :+

Mijn laptop staat eigenlijk altijd aan de netvoeding, af en toe eens een half uurtje niet.
Ik dacht juist van niet? Of bedoel je netvoeding erin en accu eruit?
Dat is volgens Wikipedia niet waar. Als je dan de accu in het notebook laat, dan blijft hij permanent vol, en dat is niet goed voor de levensduur. (Ik ga er hierbij even klakkeloos van uit dat Wikipedia correct is.)
(Ik ga er hierbij even klakkeloos van uit dat Wikipedia correct is.)
Goed dat je dat zegt want, assumptions are the mother of all f*** ups.
De stekker van je netvoeding moet je er het liefst nooit uithalen. Laat je accu ook gewoon altijd in je laptop zitten, er is één uitzondering (kom ik zo op). Tegenwoordig kun je de accu's niet meer overladen, nadat de accu 100% is wordt de stroom gewoon direct naar je laptop omgeleid. Trek je de stekker er uit dan begint je accu weer met energie leveren, dat wil je niet tenzij je geen stopcontact in de buurt hebt. Als je laptop erg heet wordt in de buurt van je accu, bijv. door warme lucht van je CPU/GPU die er vlak langs gaat, dan kun je je accu er beter uit halen (als je aan de netstroom hangt ;)). Li-ion blijft het langst goed in de koelkast (NIET in de vriezer). Als je de accu een paar maanden niet hoeft te gebruiken kun je 'm dan ook het best in de koelkast bewaren. Warmte is de grootste vijand van Li-ion.
als je hem in de koelkast bewaard, wel ff in een waterdicht zakje doen..
Je hoeft de stekker in principe nooit te verwijderen.

Al is het wel zo dat de accu harder 'slijt' wanneer deze warmte ontvangt van een laptop.
Wanneer je je laptop enkel aan de netstroom gebruikt, dan is het aan te raden je accu tot 40% te ontladen en vervolgens op een koele plek op te bergen. Op die manier slijt deze nog minder dan wanneer hij aangekoppeld is.

Overigens wordt aangeraden de accu als hij wel 24/7 in je laptop zit, deze eens in de maand volledig te ontladen, en dan nadat deze is afgekoeld hem weer op te laden. Hiermee callibreer je de accu en voorkom je dat deze een foutieve resterende lading aangeeft na ontkoppeling.

Het idee dat je een laptop-accu kan 'overladen' is in deze eeuw onzinnig.
zo nu en dan (eens per week) een volledige acculading gebruiken, en daarna weer volledig opladen.
en wellicht zit er in de BIOS een optie om de batterij goed te houden (compleet ontladen en weer opladen) en dat 1x per kwartaal te doen.

ik doe dat bij m'n Asus F3JC laptop in elk geval wel en ondanks dat de laptop uit 2007 stamt heb ik over de accu nog niks te klagen (+3 uur werk op een enkele lading)
zo nu en dan (eens per week) een volledige acculading gebruiken, en daarna weer volledig opladen.
Dit mag dus tegenwoordig niet meer! Li-ion batterijen gaan hierdoor juist sneller leeg/kapot. Zo vol mogelijk laten verlengt juist de levensduur.

De manier die jij noemt was wel geldig voor alle type accu's die nog geen Li-ion waren.

Ik heb hierdoor mijn laptop na 5 jaar nog zo gehouden dat ik maar 20 min ben verloren op een tijd van 4 uur.
zo nu en dan (eens per week) een volledige acculading gebruiken, en daarna weer volledig opladen.
en wellicht zit er in de BIOS een optie om de batterij goed te houden (compleet ontladen en weer opladen) en dat 1x per kwartaal te doen.
Dit behoudt de levensduur van de accu niet, maar zet hooguit de "vol" en "leeg" status van de batterij weer netjes op 100% en 0%, calibratie dus zodat je geen taferelen krijgt dat ie bij 10% opeens uitvalt omdat ie eigenlijk leeg was.
Dus alleen als je last van dat verschijnsel krijgt is het misschien nuttig om eens te doen... maar beter wordt je accu er niet van.
Ik vind (zonder t) dat helemaal geen taak van MS. Dat is een taak van de maker van de laptop, die is verantwoordelijk voor de accu.
Mensen moeten gewoon vaker hun accu's/batterijen kalibreren*, dan heb je die problemen niet.

*=volledig leeg laten lopen, dan herhaaldelijk blijven starten zodat echt alles aan stroom eruit is. Vervolgens volledig laten opladen en weer volledig leegtrekken. Dit verhoogt meestal de batterijduur weer aanzienlijk.
Als je snel van je accu af wil moet je dat doen ja :)

Voor Ni-MH batterijen was dat idd de beste oplossing, maar Li-Ion sloop je daarmee.
Beste kan je ze rond de 30% opgeladen laten, en de batterij in de koelkast leggen als je hem niet gebruikt. Ook niet in de laptop laten zitten als deze aan de stroom zit. Li-Ion slijt namelijk het snelst bij hoge warmte.
Een half opgeladen batterij verliest bij 40 graden celsius al 15% per jaar. Volledig opgeladen is dit 35%.
Bij 0 graden Celsius is dit respectievelijk maar 2% en 6%.

Bron
Slecht idee, en je verkort je levensduur er juist mee ipv hem te verlengen..

Een li-ion batterij mag je nooit volledig leeg laten lopen! Dat is erg slecht voor die dingen.
De software zou voor lagere accuduur zorgen en zelfs na installatie van een ander besturingssysteem zouden de betreffende accu's niet meer volledig opgeladen kunnen worden.
Lijkt me nogal onmogelijk, een OS kan afaik niks fysieks aan een batterij doen, hij kan alleen uitlezen lijkt me.
De problemen met meldingen over gebrekkige accucapaciteit zouden dan ook veroorzaakt worden door de onbekendheid van gebruikers met de staat van hun accu.
Persoonlijk lijkt me dat idd veel geloofwaardiger. Ik heb, toen ik nog helpdeskmedewerker was, ook vaak genoeg verbaasde klanten aan de lijn gehad die echt niet snapten dat na 3 jaar gebruik de accu kwalitatief minder kon worden, "want Windows meldde dat nooit:!!!".

Vermoedelijk dus inderdaad een geval van "problem exists between chair and keyboard" (aka PEBCAK).
Natuurlijk kan een OS hier wel invloed op hebben, zowiezo door extra stroom te vreten of door energieopties verkeerd te implementeren of simpelweg een verkeerde melding over de status te geven (waardoor het zo lijkt).
Maar als je meer stroom vreet, betekent dat dan ook dat je in de toekomst de batterij niet langer volledig kan laden? Ik zie dat verband niet zo, hoe werkt dat dan?

Als je meer stroom vreet is hij idd eerder leeg (duh), maar is het dan echt zo dat je hem dan niet meer volledig kan laden? Ik vind het ook raar dat een laptopfabrikant ook niet waarschuwt voor dit gevaar? Is dat dan niet misleiding?
Li-ion accu's degraderen sneller als je ze dieper ontlaadt. 2x tot de helft gebruiken is minder slijtage dan 1x helemaal leeg laten lopen, dus W7 zou dan idd de accu sneller verslijten bij hetzelfde gebruik van de laptop.
Dan zul je dus de instructies voor behoud van levensduur van je batterij moeten volgen.
En daarover is men het vaak niet over eens, of men weet het gewoon niet eens (ik eerlijk gezegd ook niet - daar ga je dan al :) )
In het artikel staat dat het OS zelfs na deïnstallatie nog problemen zou geven, hoe kan dat dan als het alleen maar aan z'n eigen software zit?
Wellicht geeft de accu dat zelf door..

"Volgens Sinofsky kunnen accu's een indicatie geven van de capaciteit bij de laatste keer volledig opladen."
Sommige telefoons kunnen dat ook :P (mijn xperia x1 met wat software die je installeerd kun je alles ook uitlezen)

Deze melding met de accu kreeg ik laatst op mijn 3 jaar oude laptop ook..

De melding doet je bijna geloven alsof hij spontaan uit kan vallen maar gelukkig is het alleen maar dat hij het minder lang vol houd .. en het geen rare kuren zijn.
De tekst zoals door wildhagen gequote, suggereert dat het de schuld is van Windows 7 dat de accu niet meer volledig opgeladen kan worden. Dat is erg onwaarschijnlijk. Het wel of niet laden en het moment van laden is een hardware functie en is iets waar Windows volgens mij geen invloed op heeft.

Dat Windows wel invloed heeft op het verbruik en dus het aantal keren dat de accu herladen moet worden is duidelijk maar dat lijkt hiet niet de issue.
ligt eraan of windows op tijd ingrijpt voor de accu hardwarematig de boel uitgooit wegens te ver ontladen

Zo nee kan je problemen krijgen als de beveiliging in de accu slecht werkt. Dan is je accu permanent beschadigd
Tuurlijk heeft het OS er wel invloed op. Er kan onbewust een process draaien wat veel accu capaciteit vergt.
Een voorbeeld is de schijfdefragmentatie die windows kan shedulen. Als je dat iedere week laat draaien zal je accu op dat moment minder lang meegaan dan dat je dat niet laat draaien. Maar ook virusscanners die continue op de achtergrond staan te scannen kunnen de accuduur aanzienlijk verminderen.
Om nog een voorbeeld te noemen: Er is zelfs software waarmee je, je accu kunt ontladen om deze opnieuw te calibreren. Software (en dus ook een OS) heeft dus wel degelijk invloed op de accu.
Vermoedelijk dus inderdaad een geval van "problem exists between chair and keyboard" (aka PEBCAK).
Ook wel bekend als "Code 13: Vervang de gebruiker".
Feit is inderdaad wel dat Li-ion accu's behoorlijk snel achteruit gaan, met name wanneer ze 'verkeerd' gebruikt worden. Zoals bijvoorbeeld de accu helemaal leeg laten lopen en de accu volledig opgeladen en daarna lange tijd niet gebruiken.
En laat dat nou net datgene zijn wat ik altijd dacht dat goed was!!!
Wie weet hoe het dan precies moet en waar staat daar dan een betrouwbare bron van?
Een li-ion batterij kan je gewoon op elk moment bijladen, die heeft geen last van het geheugeneffect en word daar dus niet slechter van. Dat geheugeneffect heb je wel bij de ouderwetse Nikkel-Cadmium (NiCd) batterij en, in mindere mate, bij de Nikkel-metaalhydride (NiMH) batterijen.
Jouw volledig leeg en weer vol gedachte komt nog uit de tijd dat we met NiCD batterijen werkten. Die hadden last van het zogenaamde "geheugeneffect" wanneer je deze niet volledig leeg maakte, dan wilde de batterij niet verder meer ontladen dan dat. NiMH en Li-Ion gedragen zich anders. Li-ion zit het liefst half vol, dat is dan ook de ideale lading als je hem lang ongebruikt wilt bewaren, en dan het liefst in de koelkast (niet vriezen!).
Leesvoer: www.batteryuniversity.com

[Reactie gewijzigd door Ultraman op 23 juli 2024 01:26]

Iedereen zegt wat anders, ik zou er niet te veel waarde aan hechten, en het gewoon gebruiken zoals het je uitkomt. Daarvoor is het gemaakt lijkt me.
De meeste apparaten die Li-ion gebruiken hebben toch een beveilging, dat je hem niet leeg kan trekken, juist om dit soort problemen te voorkomen?
Inderdaad, maar feit blijft dat je de accu beter niet tot minder dan 30% leeg kan laten lopen voor een langere levensduur.
Anoniem: 156329 9 februari 2010 12:51
Maar als al die berichten er zijn dat Windows 7 de accu's kapot zou maken dan moeten er toch ook mensen met verstand zijn die eerst hun accu doormeten bij het gebruik met xp/vista en daarna het nog een keer doormeten?

In het vorige artikel las ik ook gebruikers die ubuntu e.a. gebruikten die dit probleem hadden gekregen door Win 7 waarbij ik er wel vanuit ga dat diegenen er verstand van hebben.
Maar als al die berichten er zijn dat Windows 7 de accu's kapot zou maken dan moeten er toch ook mensen met verstand zijn die eerst hun accu doormeten bij het gebruik met xp/vista en daarna het nog een keer doormeten?
Alsof de gemiddelde gebruiker de technische kennis heeft om dit te doen?

En al heeft men die kennis wel, wil men d'r echt zoveel moeite voor doen?
In het vorige artikel las ik ook gebruikers die ubuntu e.a. gebruikten die dit probleem hadden gekregen door Win 7 waarbij ik er wel vanuit ga dat diegenen er verstand van hebben.
Lijkt me onmogelijk, een OS kan afaik niks met een batterij doen, anders dan uitlezen. Een batterij bevat toch helemaal niet de 'logica' (als in: mogelijkheden) om gemanipuleerd te worden?

Daarnaast heb je natuurlijk altijd mensen die elkaar napraten, zonder daadwerkelijk concreet bewijs te hebben.
Volgens mij komt dit gewoon door de marge.
Wanneer de melding komt na bijvoorbeeld 60% slechter presteren in windows 7, kan het zijn dat dit in ubuntu e.d. ook maar na zoveel procent gemeld wordt.
Dus --> indien de melding in windows 7 komt, is die er ook in ubuntu.
Zo zullen er ook wel gevallen zijn waar het eerst voorkwam in ubuntu (als men windows 7 niet zoveel gebruikt) en dit dan ook merken in windows 7
Anoniem: 328788 9 februari 2010 13:08
zeggen ze nu dat een batterij na 12 maanden aan vervanging toe is?
volgens coconutbattery, een app voor de macbook voor te checken wat de laadcapaciteit is van je batterij en vergelijken met de specificatie heeft mijn macbook nog 4982 mAh van de originele 5020 mAh over, met een leeftijd van 26 maand en het aantal battery-cycles is 422

nu met nieuwe besturingssystemen als win7 en snow leopard gaat deze zelfs langer mee op batterij dan vroeger

grr, ik haat veralgemeningen
Hij wijst erop dat accu's na verloop van tijd altijd in kwaliteit achteruitgaan en na ongeveer 12 maanden merkbaar vaker opgeladen moeten worden.


Wat heb je gemist bij het lezen?
Ik heb een probleem met de batterij die te snel achteruit gaat bij mijn macbook pro. Hiervoor ben ik naar HTR Arnhem geweest om hem te laten onderzoeken. Daarna heb ik hem opgehaald en een nieuwe batterij gekregen. Nu is met 6 maanden de nieuwe batterij goed voor ongeveer 15 minuten gebruik als ik alleen webpagina's bekijk. De verkoper vond het niet belangrijk om hem uitgebreid na te laten kijken.
Hij gaat ook nog wel een paar uur mee op de accu en met wifi open, toch? :)
Apple gebruikt gewoon betere accu's: heb de macbook tegelijkertijd met vrienden gekocht, een had een zepto, andere een bto en nog een had een hp.
Na 1 jaar zaten we op +- 100 laadcycles, en hun accutijd was allemaal gehalveerd, bij mij deed hij nog steeds 4.5 uur met wifi en brightness medium. Al moet ik wel zeggen dat hun windows laptops nooit boven de 2.5 uur gehaald hebben, ook niet toen ze gloednieuw waren.
Hier max 4715 van oorspronkelijk 5020 mAh, na 32 maanden met 695 loadcycles. Ik vertrouw die oorspronkelijke capaciteit niet zo, want in System Profiler bij Power was de capaciteit ooit 5600 mAh.
Dan nog steeds een nette score na bijna 3 jaar (zwarte 13" Macbook)

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 23 juli 2024 01:26]

Ik kan me niet voorstellen dat er zoveel mensen zijn die er problemen mee hebben en dan ook nog eens allemaal onwetend zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er eerder nooit geen aandacht aan schonk, maar na mij installatie van Windows 7 ging de batterij duur van mijn laptop naar 15min van de 1 uur en 45min die hij eerst deed. Nou stoorde ik mij niet zo heel erg aan dit euvel. Maar na een installatie van Ubuntu 9.10 blijf ik hetzelfde probleem houden. Wat bij mij ook laat denken dat deze problemen hardwarematig zijn maar ik vind het toch een dubieus probleem. Microsoft wilt zichzelf indekken de fabrikanten willen meer accu's verkopen. Om te zeggen dat er niks aan de hand is, is voor hun een win-win situatie.
Ff serieus denk je nou echt dat een stukje software je accu opeens naar de knopen helpt?
Kan jij mij verklaren waarom mijn accu opeens dan meer dan 80% van zijn lading verliest in 1 dag?
Zie mijn reactie boven
Als je accu onder 10% van zijn spanningswaarde valt gaat ie fisiek kapot
Nu zit er wel een hardwarematige beveiliging op, maar daar wil je in feite niet op vertrouwen

ALS windows 7 niet op tijd ingrijpt (bij 13%, dus 3% in windows) en de beveiliging van de accu faalt heb je de poppen aan het dansen

Als windows 7 pas bij 0 of 1% gaat afsluiten heb je dus je accu stuk.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 01:26]

Ok dus als ik je goed begrijp zeg je dat als m`n accu de "werkelijke" 10% van zijn capaciteit niet meer haalt dat hij dan echt zwaar afzakt naar extreem lage waarden?

Maar de accu moet al die tijd nog steeds een stuk boven die 10% moeten zitten. Met 10% houd ie het zowiezo niet bijna 2 uur uit. Dus ik ben er nog steeds van overtuigt dat W7 iets raars met de "firmware/rom/whatever een accu heeft" heeft gedaan.

@ Hieronder: Windows 7 is juist net geoptimaliseerd voor beter batterij verbruik, en ik ga er dan van uit dat hij dan langer zou doen en niet met 80% afneemt.
Win7 kan niets met de firmware/rom van de batterij doen. Alleen uitlezen.

Ik heb net in de verkeerde thread (posting van vorige week) uit proberen te leggen dat het waarschijnlijk een "fout" gebruik is van de Design Capacity van de batterij. Fout tussen aanhalingstekens omdat de fout eigenlijk bij de fabrikant ligt die vaak een verkeerde waarde opgeeft voor Design Capacity. Echter, Win7 maakt voor het eerst gebruikt van de Design Capacity om de slijtage te berekenen... (zoals een engineer van MS uitlegt).

Als de batterij een te hoge design capacity aangeeft dan krijg je meldingen dat de batterij versleten is (terwijl die nooit die design capacity kon halen).

Als de batterij een te lage design capacity aangeeft (en daar staat soms zelfs 0 Wh) kan ik me voorstellen dat Win7 de batterij te ver leegtrekt en je inderdaad de batterij beschadigt.
Windows 7 gebruikt meer geheugen en processorcapaciteit dan XP/Vista? :-)
dat kan. De eerste accu van mijn macbook deed het niet meer, omdat ie rapporteerde dat ie vol was, terwijl ie leeg was. Hierdoor werd ie ook niet meer bijgeladen, terwijl ie na 2 jaar nog op de nominale capaciteit zat. Met de Lion cellen was niets mis, met de controller/firmware daarentegen wel.

Oftewel, de daadwerkelijke accu was nog prima, alleen de controller/firmware nit.
Anoniem: 302424 9 februari 2010 12:50
Ik vraag me af wat hier uiteindelijk uit zal komen als er van de andere kant weer een reactie komt. Ik denk dat dit verhaal nog niet is afgesloten
Dit is in samenwerking met de fabrikanten van die laptops/accu's bekeken dus "de andere kant" zal denk ik niet moeilijk doen.

Users die denken dat dit de oorzaak is van de vermeende kortere batterijduur moeten zich wellicht even verdiepen in hoe accu's werken. Elke accu gaat kwalitatief achteruit na intensied gebruik, of dat nu een batterij in een mobieltje is of een in een laptop.
aan de andere kant, vergeten wij tweakers nu een theoretische mogelijkheid, ....

WHAT IFF: windows 7 iets zou verkloten in de accu firmware, (dat was namelijk mijn eerste ingeving toen ik het orriginele bericht las...

niet alles in een accu werkt hardwarematig, zo ook niet de status indicatie, wanneer daar echt iets mee verkloot wordt kan 'ook na de verweidering van windows' het probleem blijven bestaan.

een en ander is wat ver gezocht maar het ZOU mogelijk kunnen zijn...
Windows gaat écht zomaar je firmware even opnieuw lopen flashen ofzo, dat is gewoon zó onwaarschijnlijk dat het aan het onmogelijke grenst en best als zodanig genoemd mag worden imho.

Al is het alleen maar omdat zoiets merkbaar is, er tientallen (zoniet honderden) verschillende types (en dus ook firmware) zijn, en dat men dan een hoop schadeclaims aan de broek zou krijgen en het bedrijf wel kan sluiten.

De gegeven uitleg klinkt me ontelbaar vele malen geloofwaardiger, gewoon users met onrealistische verwachtingen qua levensduur, en deels mensen die anderen napraten zonder concreet degelijk onderzoek gedaan te hebben.
Dit is in samenwerking met de fabrikanten van die laptops/accu's bekeken dus "de andere kant" zal denk ik niet moeilijk doen.
<conspiracy>waarom zouden ze ook - nu verkopen ze mooi reservebatterijen voor verouderde modelen à $$$</conspiracy> :+
Toch gek dat ik dan geen melding krijg. Mijn accu is verschrikkelijk lui. Als hij 100% ge;aden is, en ik trak de adapter er uit, dan blijft hij nooguit 2 min aan en valt hij uit. kijk ik echter naar het icoon in Windows 7, dan staat er gewoon dat hij goed geladen is...
Tijd voor vervanging misschien? Dat soort gedrag zou je niet moeten hebben dus als dit zo gebeurt dan is de accu ver op lijkt mij!
De accu is ook helemaal dood inderdaad ;) wilde hiermee alleen even aangeven, dat Windows 7 hier niet op in haakt. wat hij volgens dit nieuws bericht wel zou moeten doen.
Bij een oude laptop met bijna dode accu gaf de beta van 7 wel netjes aan dat de accu vervongen moest worden. Voor de rest op een andere laptop geen verschil gemerkt met Vista en 7.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.