De stichting achter het opensource-cms Xoops klaagt een voormalige projectleider aan. In 2006 zou de toenmalige voorzitter van de in Nederland gevestigde Stichting Xoops voor enkele duizenden euro's hebben gefraudeerd.
Het zogeheten Xoops Council maakt de aanklacht, die is ingediend bij de rechtbank van Zwolle en Lelystad, bekend op de website van het opensource-cms. Volgens het Council heeft voormalig projectleider Herko Coomans gefraudeerd, nadat hij zich in maart 2006 na een meningsverschil terugtrok als projectleider.
Na zijn vertrek bleef Coomans aan als voorzitter van de door hem opgerichte Xoops Stichting. Die stichting zette hij in 2004 op namens de Xoops-community, maar de organisatie is inmiddels niet meer actief: die rol is overgenomen door de Amerikaanse Xoops Foundation. De Nederlandse stichting zou echter nog wel circa 15.000 euro in kas hebben en dit bedrag zou door Coomans zijn achtergehouden. Het geld zou echter aan de Xoops-community toebehoren.
Het Xoops Council wil dat het bestuur van de Stichting Xoops wordt vervangen, of dat de stichting wordt ontbonden en dat alle gelden worden overgedragen aan de Amerikaanse Xoops Foundation. De voormalige projectleider zelf heeft eerder aangeboden om circa 10.000 euro terug te betalen en de stichting te ontbinden, onder de voorwaarde dat de Xoops-community niet meer negatief over hem zou berichten. De Xoops-community vond het geboden bedrag niet voldoende aangezien er geen 10.000 euro, maar circa 15.000 euro in kas zou zijn.
Een deel van het missende geld zou Coomans via een omweg naar zijn eigen bankrekening hebben overgemaakt, door de domeinnaam Xoops.com voor 4000 euro aan de Xoops-stichting te verkopen. Hij had op dat moment nog als enige toegang tot de bankrekeningen van Xoops, hoewel het Xoops Council had laten weten hem af te gaan zetten als leider van de stichting. Coomans was bovendien verteld dat hij geen financiële transacties meer uit naam van Xoops mocht maken. De organisatie achter het cms eist dan ook dat Coomans ook de 4000 euro voor de domeinnaam terugbetaalt. Het is onbekend waar de resterende 1000 euro is gebleven.
Aanvankelijk spoorde het Xoops Council bezoekers van de site aan om parlementsleden aan te schrijven, om te kijken of deze 'kunnen helpen om deze onrechtvaardigheid tegen te gaan' en te zien 'of een justitieel onderzoek mogelijk is'. Ook werd bezoekers aangeraden om Coomans aan te schrijven en om Nederlandse kranten te mailen met het verzoek te berichten over de kwestie. Later is deze oproep verwijderd. Een petitie die de aanklacht tegen Coomans steunt is op moment van schrijven 41 keer ondertekend. De voormalige projectleider kon niet worden bereikt voor een reactie.